Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Nuorten moniteholasien" myynti kasvaa hurjaa vauhtia – onko kyse oikeasta ongelmasta vai myyntikikasta?

Suomen silmälääkäriyhdistyksen puheenjohtajan mielestä terveet nuoren silmät eivät tarvitse erikoislinssejä.

Aiemmin siihen meni viikkoja, kohta vain tunteja: Silmälasilinssien 3D-tulostus voi muuttaa käsityksemme silmälaseista

Silmälasilinssien valmistus 3D-tulostamalla on yleistymässä ja sen uskotaan muuttavan koko optisen alan toimintaa.

Ikänäköleikkauksia markkinoidaan myös kaihin estämisellä – osa silmälääkäreistä kyseenalaistaa terveen silmän operoinnin

Silmien likinäön laserleikkausten rinnalle ovat tulleet ikänäköleikkaukset. Mykiön vaihtamisella moniteholinsseihin vältetään samalla harmaakaihin synty. Yksityisillä klinikoilla tehtävä leikkaus ei kuitenkaan ole riskitön.

Intialaisille teenpoimijoille annettiin silmälasit, tuottavuus nousi yli kolmanneksella – Suomesta lahjoitetaan silmälaseja Tansaniaan

Uutisotsikoihin nousevat usein synkät asiat. Samaan aikaan tapahtuu paljon hyvää, josta kerromme arkiviikon päätteeksi. Lahjaksi saadut silmälasit voivat pelastaa köyhän kehitysmaan asukkaan koulutuksen ja työuran.

Voivatko likaiset piilolinssit viedä näön, saako piilarit päässä nukahtaa? Asiantuntijat vastaavat

Vääränlaisella piilolinssien käytöllä ihminen voi saada pahaa tuhoa aikaiseksi silmiinsä. Yleisimmät ongelmat ovat onneksi helposti hoidettavissa.

Nuotiolla istuminenkin voi pilata kalliit linssit – Kuusi vinkkiä, joilla pidennät silmälasiesi elinikää

Silmälasit saa äkkiä naarmuille, jos ne puhdistaa liian kovakouraisesti tai liian voimakkaalla puhdistusaineella. Esimerkiksi kuumasta uunista pöllähtävä höyrykin saattaa pilata linssit.

Ranskattarille kehitetyt ikää paljastamattomat moniteholinssit joka neljännellä suomalaisella

Nelikymppisetkin tarvitsevat nykyisin moniteholaseja. Rillejä pitää käyttää, kun ikänäkö alkaa vaivata.

Ammattikuvaaja antaa 5 helppoa vinkkiä: Näin otat aiempaa parempia kuvia kännykälläsi

Kännyköiden kameroilla pystyy ottamaan hyvätasoisia kuvia, jos malttaa muistaa muutaman seikan.

Älä tuhoa kakkuloitasi – "Yleisin moka on pyyhkiä linssit paidan helmaan"

Käytä asiantuntijoiden kehittämää linssinpesunestettä ja varo uunista pelmahtavaa kuumaa höyryä.

Lukulasit marketista vai optikolta: 10 + 1 kysymystä ikänäöstä

Kuka pärjää markettien valmislaseilla ja kuka ei?

Avaruustekniikkaa keikkuu nenälläsi

Kiertoradalla tehdyt keksinnöt otetaan myös arkikäyttöön.

Sinivalon estolinssien suosio kasvaa – väitetään ehkäisevän näyttöpäätteiden terveyshaittoja

Sinivalon sanotaan häiritsevän unta ja rasittavan silmiä. Optikkoliikkeet kauppaavat vaivaan uudenlaisia linssisuodattimia, jotka eivät kuitenkaan silmälääkäriä vakuuta.

Maailmassa ainutlaatuinen 3D-tulostin alkaa tehdä linssejä Joensuussa – rajana vain mielikuvitus

Ainutlaatuinen optisten komponenttien 3D-tulostin on saapunut Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle. Saksassa valmistettu tulostin on maailmalla erikoisuus, koska se mahdollistaa täysin vapaan muodon esimerkiksi erilaisissa linsseissä. Laitetta asennetaan parhaillaan fotoniikan laitoksen käyttöön.

Perinteinen käsityöammatti katoaa Suomesta – silmälasien valmistus ei kiinnosta

Silmälaseja valmistavien optiikkahiojien ammattikunta on katoamassa Suomesta. Suurin osa linsseistä hiotaan nykyään ulkomailla. Hiojien koulutus aiotaan lakkauttaa, sillä yhtään optiikkahiojaa ei ole valmistunut viiteen vuoteen.

Silmälasipinnoite älylaitteen sinistä valoa vastaan – Tarpeeton?

Suomen silmälasimarkkinoille on rantautunut sinistä valoa estäviä pinnoitteita. Lääkäri uskoo pinnoitteen toimivan, muttei näe sen käytölle tarvetta.

"Piilolinssit eivät ole yhden koon sukkahousut"

Piilolinssien käytössä on tärkeä huolehtia silmien terveydestä. Piilolinssin on oltava puhdas ja hygieeninen, jotta sillä näkee hyvin ja se on turvallinen silmälle.

Älylaseista seuraava suomalainen menestystuote?

Älynäytöistä ja älyvaatteista toivotaan seuraavaa suurta suomalaista hittiä kuluttajamarkkinoille. VTT on kehittänyt muun muassa silmälaseihin virtuaalinäyttöjä sekä langattomia antureita urheilijoiden asusteisiin. Nyt pitäisi enää jalostaa varsinaiset tuotteet miljardien arvoisille maailmanmarkkinoille.

Silmälasien pinnoite menee helposti pilalle: "Varo uunia, tulisijaa ja astianpesukonetta"

Silmälaseihin laitetut pinnoitteet voivat vaurioitua ihan tavallisissa keittiöhommissa. Kuumat höyryt ovat myrkkyä pinnoitteelle.

Hipsterimpi veistää aurinkolasit itse – jo luonnonkansat ja keisari Nero osasivat suojata silmänsä

Jo luonnonkansat osasivat suojata silmänsä auringonvalolta tekemällä alkeellisia aurinkolaseja.

Luulitko, että Suomessa on pimeää? – aurinkolaseille on käyttöä kymmenen kuukautta vuodessa

Aurinko voi altistaa silmät monelle vaivalle. Hyvät lasit voi löytää jopa marketista.

Nyt se on todellisuutta: täysin 3D-tulostetut silmälasit

Hollannin kuningasparilla ne jo ovat. Fotoniikan instituutissa Joensuussa otettiin vastaan harvinaislaatuiset silmälasit. Nyt Joensuuhun odotetaan nykyaikaista tulostuslaitteistoa, joka avaa uudet urat tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Silmälääkäri: Silmäkirurgian hurja mainonta lisää ylilyöntejä

Silmälääkäri Timo Tervon mielestä laserleikkaukseen menevät potilaat eivät tiedä riskejä tai sitä, millaisia tuloksia niillä on mahdollista saavuttaa. Myös yksityisen silmälääkärin mielestä tiedonkulussa olisi parannettavaa.

Ikänäkö voi viedä silmälasimerkinnän ajokortista – "tämmöistä tapahtuu aika usein"

Likinäöstä kärsivä eli miinuslaseja käyttävä ihminen ei välttämättä huomaa ikänäön vaikutuksia yhtä nopeasti kuin ilman silmälaseja pärjännyt ikätoverinsa. Parhaassa tapauksessa ikänäkö saattaa korjata näköä niin, että silmälasimerkinnän voi poistaa ajokortista.

Lapsen silmät karsastavat - apu innovatiivisista hoitolaseista

Merirosvotyylisillä silmälapuilla on vuosikymmeniä hoidettu karsastuksesta kärsiviä lapsia. Nyt uudet, innovatiiviset, akkukäyttöiset silmälasit tuovat asiaan helpotusta ja parantavat hoitotuloksia. Niissä mm. toinen linssi tummuu ja kirkastuu vuoron perään.

Halpislasit eivät herkkuja sisällä: "Asiakkaat eivät aina ymmärrä"

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon tulee kuukausittain silmälasimainontaa koskevia yhteydenottoja. Tarjoushinnoilla saa yleensä vain kehykset ja peruslinssit. Linssien pintakäsittelyt ja muut herkut maksavat erikseen.

Hei rillipää, pesetkö lasisi oikein? Katso kuvat - jos näet

Suomessa on yli kolme miljoonaa silmälasien käyttäjää. Nykyään monilla on useita silmälaseja - eli pestäviä rillejä on vielä moninkertainen määrä. Vaan kuinka peset lasisi oikein, etteivät linssit ja kehykset vahingoitu?

Ikänäköleikkaus ei ole riskitön

Ikänäköleikkauksia mainostetaan innokkaasti, ja ajatus silmälasittomasta elämästä houkuttelee. Kyseessä on iso bisnes, jonka jälkipyykin hoitaa tavallinen veronmaksaja, Akuutti-ohjelma kertoo.

Puolustusvoimien ulkoistama Millog tähtää vientiin

Puolustusvoimat ulkoisti viisi vuotta sitten maavoimien kaluston huollon Millog Oy:lle. Yhtiö on onnistunut sekä vähentämään puolustusvoimien huoltomenoja että kasvattamaan omaa toimintaansa.

Halvatkin aurinkolasit suojaavat haitalliselta uv-säteilyltä

Esimerkiksi lasten laseihin saa kuitenkin rahalla lisää käyttömukavuutta, sanoo optikkoalan asiantuntija. Aurinkolasimarkkinoilla kuluttajan on syytä olla tarkkana.

Leikkaus vaihtoi -16:n linssit lukulaseihin – sumun sijasta Kaitsu näkee nyt kuutamon

Kokkolalainen Kaj Ahstrand opettelee siihen, ettei iltaisin tarvitse ottaa silmästä piilolinssejä – joita tuli pidettyä 30 vuotta luvatun kolmen sijasta. Ja siihen, että yöllä herätessään näkee sumun sijasta kuutamon. Mykiöidenvaihtoleikkaus helpotti arkea, vaikka toikin normaalin näkökyvyn mukana normaalin ikänäönkin.

Kevätaurinko voi laukaista migreenin - sinisen ja vihreän leikkaavista laseista apua valoherkille?

12 prosenttia väestöstä kärsii migreenistä ja 80 prosentilla on jonkinlaista valoherkkyyttä, neurologi Matti Junes arvioi. Uusimpia keinoja ehkäistä valon aiheuttama migreenikohtaus on sinisen ja vihreän sävyt leikkaavat yleislasit. Luotettavaa tutkimustietoa kuitenkin puuttuu vielä.

Google kehittää veren sokeripitoisuutta mittaavia piilolinssejä diabeetikoille

Googlen mukaan projekti on vasta alkuvaiheessa. Linssit voivat tulla myyntiin aikaisintaan viiden vuoden kuluttua.

Muovilinsseillä ei kannata kurkistella uuniin

Saunan tai takan luukusta pelmahtava kuumuus saattaa rikkoa silmälasien muovilinssit, joiden pintaa suojaavat monenlaiset pinnoitteet.

Käyttäjä on silmälasiensa pahin vihollinen

Lämpövauriot ja pyyhkimisjäljet ovat silmälasien suurimpia riesoja. Linssi ottaa osumaa esimerkiksi likaisesta puhdistusliinasta tai muuttaa muotoaan auton kojelaudalla auringon porotuksesta. Optikon mukaan säännöllinen huoltaminen unohtuu monelta – yhtä lasien osaa tulisi vaihtaa autonrenkaiden tapaan.

Aurinkolasimeressä värilläkin on väliä

Aurinkolasien tumma väri suojaa liialta valolta ja häikäisevältä paisteelta. Mustia linssejä ei kuitenkaan kannata valita, mikäli mielii nähdä laseistaan läpi.

Pää voi joutua koville uusien lasien kanssa

Uusien silmälasien kylkiäisenä tulee silloin tällöin myös viiltävä päänsärky. Jomotus kuitenkin hälvenee, kunhan vain jaksaa käyttää uusia linssejä sitkeästi, eikä sekoita silmiään vanhojen lasien kanssa.

Trendikäs suojaa silmänsä värillisillä peililinsseillä

Aurinkolasien perustarkoitus on suojata silmät auringon ultraviolettisäteiltä, tuulelta ja pölyltä. Ulkonäkömerkitystä ei kuitenkaan pidä unohtaa. Ammattilainen veikkaa, että kuuminta hottia aurinkolaseissa ovat nyt värikkäät peililinssit.

Ikänäköä voidaan korjata silmän sisäänrakennetuilla monitehoilla

Iän mukanaan tuomaa lähinäön heikkenemistä voidaan korjata kahdella kirurgisella menetelmällä. Keinomykiöillä voidaan saada näkö korjattua loppuiäksi.

Linssi kestää kovaakin kohtelua

Silmälasien linssit kestävät vahvoja kemikaaleja, mutta hankaamisen kanssa pitää olla tarkkana. Muovisissakin linsseissä on kova pinnoite.

Lahjoita silmälasit Sri Lankaan

Valtakunnallinen silmälasikeräys on jälleen alkanut, syksyn kohteena on Sri Lanka. Erityistä pulaa on lasten silmälaseista ja laseista suurilla voimakkuuksilla.

Ihana aurinko ei ole niin ihana silmille

Vaikka aurinko lämmittää ja houkuttelee ulkoilemaan, voi se aiheuttaa monenlaisia silmävaurioita. Liiallinen UV-määrä on pitkäkestoisena silmälle haitallinen.

Nykylaseilla näkee paremmin kuin pullonpohjilla

Nykyiaikaisen teknologian ansiosta vahvatkin silmälasit ovat litteät. Viidessätoista vuodessa rillit ovat kaunistuneet, keventyneet ja käyneet aiempaa helpommaksi käyttää.

Pokat pokasin Uutisvuodosta

Silmälasiliikkeen asiakas on nykyään kovin muotitietoinen. Siitä pitää huolen monipuolinen media - muotilehdet, televisio ja tietysti netti. Toimitusjohtaja Tuomas Varonen Cazze-optikko Kaakiselta Kemistä lupaa hankkia asiakkaalleen vaikka retrot Urkki-rillit, jos asiakas niin tahtoo.

Parilla kympillä saa jo hyvät aurinkolasit

Silmien terveyden kannalta aurinkolasien käyttö on suotavaa. Kesällä aurinko saattaa paistaa aamusta iltaan. Asiantuntijan mukaan lisääntyneeltä valolta tulee suojautua aurinkolaseilla. Pienellä sijoituksella irtoaa hyvä suoja silmille.

Suojaa silmät, nauti auringosta

Aurinkolasit ovat paras tapa suojautua silmäsairauksilta ja häikäistymiseltä. Toisin kuin usein luullaan myös halvat marketlasit ovat paremmat kuin ei mitään. Erityistä huomiota on syytä kiinnittää lasten silmien suojaukseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle