Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kyrönmaan 4H-yhdistyksen kurssilla tehdään toffeeta.

Syyslomalaisten käsissä syntyy makeita herkkuja

Monet yhditykset tarjoavat tekemistä ja ajankulua lomaileville koululaisille. Vähässäkyrössä vetonaulana ovat toffeet.

Kerää kuusenkerkät nyt – mutta ole tarkkana, kerkkäily ei ole jokamiehenoikeus

Kuusenkerkkäsesonki on kuumimmillaan, ja nuorista taipuisista vuosikasvaimista voi taikoa niin juhlavat juomat kuin karamelliset siirapitkin. Kuusenkerkät on helppo kerätä, mutta niitä ei saa hakea mistä sattuu.

Kuusenkerkkä

Kadoksissa ollut juomaresepti löytyi – kuusenkerkästä tehdään muutakin kuin siirappia

Menossa on paras kuusenkerkkien keruuaika. Kuusenkerkässä on isot mahdollisuudet muuhunkin kuin siirapiksi ja yskänlääkkeeksi. Tulevaisuudessa siitä voidaan valmistaa jopa uutta kansallisjuomaa, sillä viisi vuotta etsinnässä ollut salainen juomaresepti löytyi.

Satu Palosaari kerää kuusenkerkkää Kuusamossa.

Luonnon superruoat valloittavat ruokapöytiä

Yrittäjä Mikael Riipinen: "Jos vain luonnontuotteiden keräilijöitä löytyy, ostajiakin löytyy."

Helsinkiläisessä ravintolassa mämmikattaus näyttää arjen luksukselta.

Kun sokeria ei ollut saatavilla, keksittiin mämmi – suomalainen innovaatio on jo satoja vuosia vanha

Makea puuro valmistetaan alkuperäisen reseptin mukaan imellyttämällä, mutta kiireiset suomalaiset ovat alkaneet käyttää myös siirappia. Perinteisesti mämmiä on syöty pitkäperjantaina, ja nykyään suomalaiset ostavat vuosittain jopa pari miljoonaa kiloa mämmiä.

Ritva Pentinmäki

Joululimput saavat seuraansa kravekyrsän

Jalasjärveläinen Ritva Pentinmäki kaataa kolmen litran limpputaikinan leipomapöydälle. Piimään leivottu taikina on saanut jouluiset mausteet: anista, fenkolia ja pomeranssinkuorta. Näppärissä käsissä syntyy ensin ”emooksia”, jotka leipuri pyöräyttää limpuiksi ja laittaa limppujen viereen paistumaan vielä sen kravekyrsänkin. Mitä ihmettä Jalasjärvellä nostetaan joulupöytään?

Toimittaja Mikko Maasola

Sananen – Aikamme täällä

Aikamme on outo. Onneksi normaaliaika on lähellä. Siihen siirrytään ensi sunnuntaina. Jos aikamme tuntuu sittenkin väärältä, voisiko sitä elää jossain toisessa ajassa?

Kuusenkerkkäsiirappia purkissa.

Kuusenkerkkäsiirapista tuli maistuva muoti-ilmiö: "Tehoaa yskänlääkkeenäkin"

Lähiluonnosta löytyvien villiyrttien poimiminen ja hyödyntäminen ovat nopeasti nousseet jopa muoti-ilmiöksi. Yhdeksi luonnon "hittituotteista" ovat nousseet kuusen vuosikasvaimet eli kerkät, josta tehdään muun muassa siirappia.

Siirappilastissa ollut rekan perävaunu takavarikkoon rajalla

Kaakkois-Suomen rajavartiosto pysäytti siirappia kuljettaneen rekan Nuijamaan rajanylityspaikalla torstaina. Rajavartiosto epäilee, että siirappia sisältänyt rekan kylmäkontti oli anastettu.

Tietokirjailija Satu Jaatinen istuu studiossa Marja Sannikan kanssa.

Kahviloista kirjoittanut tutkija: Kahvin täytyy olla surkeaa, jos se pitää makeuttaa

Suomalaiset panevat kahviin maitoa, sokeria, siirappia ja jopa vaahtoa, mutta kahvin historiasta kirjoittanut kansatieteilijä kummeksuu kahvin maustamista.

Valmis kermainen kardemummakastike tarjoiluehdotus.

Näin teet erilaista kastiketta kinkulle - katso ohje

Punaviinikastike, omenakastike ja sinappikastike ovat tuttuja joulupöydän sulostuttajia. Kermainen kaardemummakastike on hieman erilainen jouluherkkujen kostuttaja.

Valmista mallasleipää hangella

Näin teet maailman parasta leipää - tästä pitävät kaikki

Mausteinen joululeipä jakaa mielipiteitä. Toiset pitävät mausteleivän makeasta mausta, toiset eivät voi sietää sen makua. Martan mallasleivässä makeus hiipii salakavalasti ja hurmaa yllättäen skeptisimmänkin maistelijan. Jopa huippukokki Hans Välimäki ihastui tähän leipään vierailessaan taannoin Rovaniemellä tv-ohjelman kuvauksissa.

Halkaistu punajuurileipä leikkuulaudalla.

Punajuurileipä aloittaa joulun leivontaputken - katso ohje

Jouluun on aikaa enää reilu kuukausi. Vanhojen tuttujen reseptien lisäksi sisään pitää ajaa uusia ohjeita. Punajuurileivän maussa ja värissä on joulun tunnelmaa. Jouluun mennessä saat hiottua reseptiin sinulle sopivassa suhteessa siirappia, inkivääriä ja punajuurta.

Mies pitelee juomapulloa, johon on rakennettu sosiaalisen median ohjeilla hyttysansa.

Hyttyset kiersivät someansan kaukaa

Vettä, siirappia ja hiivaa pullossa - siinä sosiaalisessa mediassa levinneen hyttysansan ainekset. Syntyvä hiilidioksidi houkuttelee hyttyset paikalle ja hyvästit ininälle. Näinhän sen piti mennä, mutta toisin kävi. Yle Keski-Pohjanmaan testiansoissa oli aamulla kaksi pienen pientä öttimönkiäistä ja oksanpalanen.

Eri valmistajien makeisia graafisessa esityksessä.

Näin paljon makeisvero vie pussistasi

Yle Uutiset listasi kuinka paljon maksat tällä hetkellä makeisveroa suosikkikarkeistasi. Sokeriveroa tutkinut työryhmä julkistaa raporttinsa tänään. Työryhmän tehtävänä on ollut selvittää, voitaisiinko Suomessa ottaa käyttöön sokerivero tai laajentaa nykyistä makeisveroa.

Kanadaa hämmentänyt siirappirikos selvisi

Kanadassa poliisi ilmoitti tiistaina ratkaisseensa maata ihmetyttäneen valtavan siirappivarkauden. Kuukausia kestäneen ajojahdin seurauksena pidätettiin kolme epäiltyä.

Valmis kakku

Näin teet arabialaista maustekakkua

Alamme siirtymään ajatuksissa jouluun. Pakkaseen voi alkaa tehdä joululeivonnaisia. Joulupöytään sopivat erinomaisesti maukkaat kakut. Monipuolisia makuja sisältävään Arabialaiseen maustekakuun tulee siirappia, sitruunaa, mantelia ja kanelia.

Ryöstetty vaahterasiirappi palaa kotiin poliisisaattueessa

Kanadalaisesta varastosta kadonnut siirappi on ostajansa mukaan peräisin tuottajilta itseltään.

Ranua-Revontuli Oy:n toimitusjohtaja Terttu Nurmela

Hillan lehdistä juomaa ja siirappia

Hillan lehdistä kehitellään Lapissa uusia erikoistuotteita.  Ranuan Hillakuume-seminaarissa on tänään esitelty hillanlehtisiirappi ja hillanlehtijuoma.

Porttikiellon saanut puukotti ravintolassa

Lahtelaisessa yökerhossa toista miestä puukottaneelle miehelle vaaditaan ehdotonta vankeutta. Sama mies oli tätä aiemmin heitellyt siirappipurkkeja toisessa pubissa.

Kaarina Heikkilä leipoo Ylenasyöntiä Varsinais-Suomessa -sarjassa piimälimppua kotonaan Mellilässä.

"Leipätaikinaa pitää kunnioittaa"

Ylensyöntiä Varsinais-Suomessa -sarjan viimeisessä osassa matkataan Loimaan vilja-aittaan. Mellilän oma herkkumaakari Kaarina Heikkilä leipoo piimälimppua ja pohtii samalla, että mistähän jauhot ovat peräisin. Ennen ne tulivat omasta maasta.

Jouluista bataattilaatikkoa.

Bataatti piristää joululaatikon

Porkkana-, lanttu- ja maksalaatikko sekä imelletty perunalaatikko. Siinä joulun vakituiset lootat, mutta mistä tuoreutta näihin pöydän antimiin? Raaka-aineeksi voi vaihtaa bataatin, joka toimii parhaiten imelletyn perunalaatikon aineksena.

Joulukuusi

Joulureseptikisan satoa: Piparin makuinen jäädyke ja Niittimummon maustekakku

Satakunnan Radio etsi kuuntelijoiltaan hyviä perinteisiä joulureseptejä, suolaisia tai makeita. Julkaisemme resepteistä kaksi, joulun jälkiruokapöytään soveltuvaa. Kiitoksia kaikille reseptin lähettäneille ja maukasta joulua!

Jouluruoka

Perinteisiä jouluherkkuja uudella tavalla

Perinteisiin jouluruokiin haluaa välillä keksiä uutta jujua. Miltä kuulostaa perinteisten peruna-, porkkana- ja perunalaatikkojen yhdistelmä? Tai porkkalaatikko sinihomejuustolla? Vaihtelua saat myös vaihtamalla perunan bataattiin. Katso reseptit ja jaa omasi!

Riia Iivarinen zombie-maskissaan.

Kauhusta tuli salonkikelpoista viihdettä

Vampyyrit ja zombiet ovat vallanneet olohuoneemme ja kirjahyllymme. Vaikka ilmiön taustalla on yhteiskunnalllinen kapina, viimeaikaisten suosittujen kirja- ja tv-sarjojen myötä kauhusta on tullut yleistä, ja jopa muodikasta kulttuurivirtaa. Elävien kuolleiden lisäksi myös muu kauhu on arkipäiväistynyt.

Itsetehtyä toffeeta

Itsetehty toffee on lisäaineeton namu

Kotona voi helposti tehdä toffeeta. Tarvitset vain kermaa, sokeria ja siirappia!

Hämeenlinnan bioetanolitehdas sisältä

ST1 käynnistää Jokioisissa Suomen suurimman bioetanolitehtaan

Tehdas aloittaa toimintansa kevään aikana. ST1-ketjun kautta jaettavaa bioetanolia syntyy vuosittain noin 9 000 kuutiometriä. Raaka-aineena bioetanolitehdas aikoo käyttää muun muassa siirappitehtaan tärkkelyslientä.

kypsä imelletty perunalaatikko

Tuuvinkia joulupöytään ensikertalaisen tapaan

Miten imelletty perunalaatikko tehdään oikeaoppisesti? Jokaisella emännällä ja isännällä tuntuu olevan hiukan eri niksit onnistumiseen. Hyvillä ohjeilla ensikertalainenkin tuuvingin tekijä suoriutuu perinnelooran valmistuksesta näppärästi!

Rukiinen piparkakku, inkivääripikkuleipä, pähkinäinen pikkuleipä ja saaristolaisleipä

Mausteet loistavat joulun leivonnaisissa

Piparkakut, maustekakut, sahramipulla ja saaristolaisleipä kuuluvat monen joulun leivonnaisten suosikkeihin. Kokeile tänä jouluna Rea Maakasen ruispipareita tai ihanan herkullisia inkiväärileipäsiä.

So Many Sisters tarjoilee siirappia ja sillisalaattia

Seitsemän vuoden ikään ehtinyt lauluyhtye So Many Sisters tekee tänä syksynä ensimmäisen konserttikiertueensa. Elokuvamusiikin ympärille rakennettua ohjelmistoa on viilattu ja rajattu bändin mieltymyksiä mukaillen.

Mansikkasalaatti

Eväsreppu: Mansikkasalaatti

Mansikka on oikeastaan aika hapokas marja. Sitä voi käyttää myös suolaisiin salaatteihin ja alkupaloihin.

Terveysruokaa suoraan kuusesta

Alkukevään lämpimät säät ovat saaneet kuusen nuoret versot eli kuusenkerkät hyvälle alulle. Ennusteiden mukaan niiden pitäisi olla ensi viikolla keräilykokoisia Keski-Suomessa. Kerkistä voi valmistaa monenlaista terveellistä syötävää ja juotavaa.

Mämmiä

Mämmi muotoutuu vaikka sämpylöiksi tai jäädykkeeksi

Mämmi on suomalainen perinneruoka, joka jakaaa mielipiteitä voimakkaasti. Toiset pitävät sitä herkkuna ja toiset inhoavat sen makua.

Kantolan Imelletty perunalaatikko

Resepti on perinteikäs Asikkalan Vesivehmaalta Päijät-Hämeestä. Perunalaatikkoon valitaan esimerkiksi Siikliä tai van Goghia.

Lanttulaatikko

Eväsreppu: Joulun herkut

Perinteiset jouluherkut: Sinapit, laatikot sun muut Eväsrepun arkistoista. Kystä kyllä!

Metsämaisemaa järvineen

Kuusenkerkkien keruuaika käsillä

Juuri nyt on aika poimia talteen kuusen nuoria vuosikasvaimia eli kerkkiä. Kerkistä saa siirappia, mutta ne ovat kelpo lisä myös salaatteihin, laatikkoruokiin ja muhennoksiin.