Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

Antto Vihman kolumni: Päivänpolitiikan totuudellisuutta on vaikea puolustaa postmodernein asein

Ranskalaisia filosofeja ei voi syyttää totuudenjälkeisyydestä, mutta heidän seuraajiensa asennetta voidaan käyttää kyynisesti hyväksi, kirjoittaa Antto Vihma.

10 kysymystä filosofeista – katso miten pärjäät!

Ylioppilaskokeessa hyötyy paljon filosofien tuntemisesta.

Nykykirjallisuus on sairastunut vakavaan historiatautiin ja minusta se ei ole O.K.

Tutustu tuoreeseen Pietari K. kävi -esseeseen täällä!

Juha Hurme: Tanssimaa

Ajatukset tanssivat esimerkiksi rakastuneena ja runoillessa.

True Detective

“Tiedän kuka olen. Se tuntuu voitolta.” -Rust Cohle

Janne Kuusi kammoaa fundamentalismia

Romaanin Sielusta sieluun päähenkilöt ovat Aune ja Maarit. Nuori Aune oli sota-aikana pasifisti, joka lähti lotaksi. Maarit puolestaan oli 70-luvulla taistolainen ja meni DDR:ään opiskelemaan. Molemmat kuitenkin pettyivät aatteisiinsa.

Filosofian klassikoita Elävässä arkistossa

Descartes, Spinoza, Schopenhauer, Nietzsche, Leibniz...

Iranilaisnaisten puhuttelevaa videotaidetta Porin taidemuseossa – katso video

Porin taidemuseossa avautui Nietzsche was a man -näyttely. Iranilaistaustaisten naisten tekemät videotaideteokset ottavat kantaa yksilöiden lokeroimiseen.

Anna Perho: Miksi työnteosta tuli pahe?

Olin juuri kieltäytynyt eräästä esiintymistilaisuudesta, koska olin buukannut työkeikan toiseen paikkaan. Toinenkin ehdotettu päivämäärä oli jo mennyt kalenteristani. Ja sieltä se sitten taas tuli, terveyssisaren äänenpainolla: ”Oletpas sinä kiireinen. Kuinkahan kauan mahdat jaksaa tuollaista tahtia?” kirjoittaa Anna Perho blogissaan.

Marx maalasi omiin - kreikkalaisfilosofit voittivat jalkapallo-ottelun

Saksalaiset ja kreikkalaiset filosofit ottivat perjantaina mittaa toisistaan Ateenassa. Monty Python -henkisen filosofien jalkapallo-ottelun olivat järjestäneet näyttelijät ja aktivistit molemmista maista.

Kehitys ja kirkon virheet näivettävät uskonnollisuutta

Päätellen keskustelun kiivaudesta, Jumala ja usko eivät kuitenkaan ole yhdentekeviä asioita. Keskustelua lukiessa tulee mieleen vanha seinäkirjoitus, jossa oli allekkain kaksi riviä: ”Jumala on kuollut. T. Nietzsche. Nietzsche on kuollut, t. Jumala”. Kuka saa viimeisen sanan, uskova vai ateisti?

Moraali ja syyllisyys keskiössä Lapualla

Moraalin ja syyllisyyden ydinkysymykset ovat keskiössä lauantaina Lapualla järjestettävillä filosofiapäivillä. Mukana ovat muun muassa teologian tohtori Pauli Annala, taiteen tohtori Teemu Mäki ja professori Simo Knuuttila.

Brahms ja Schubert soivat Kuhmon kesässä

Kuhmon kamarimusiikin kesä 2007 matkaa tuttuun tapaan eri aikakausien sävelmien siivittämiin tunnelmiin. Tämän vuoden festivaalin suurimmat tähdet ovat Johannes Brahms ja Franz Schubert.

Tuore väitöskirja avartaa Edith Södergranin runoilijakuvaa

Vesa Haapala on tehnyt ensimmäisen suomenkielisen väitöstutkimuksen modernistirunoilija Edith Södergranin (1892 - 1923) tuotannosta.