Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pekka Juntin kolumni: Hehtaarin pala toivoa

Muuttunut ja kiihtynyt metsäpuhe näkyy jo tekoina metsissämme. Se luo toivoa, kirjoittaa Pekka Juntti

Syksyn kausituotteet voivat olla vaarassa koronaviruksen takia – Kiinan pysähtyminen näkyy kaupoissa viiveellä

Kevät- ja kesämallistot ehtivät kauppoihin, mutta syysmuodin saapuminen Kiinasta voi takkuilla.

Hämeenlinnan taidemuseo onnistui viime vuonna kiinnostavilla näyttelyillä – taiteeseen tutustui kaikkiaan 45 000 katsojaa

Museo sai positiivista palautetta monipuolisesta näyttelyohjelmistostaan, kertoo amanuenssi Maria Laine.

Pekka Kuusistolta jäi suuret saappaat – Kamus-kvartetti otti haltuunsa Meidän Festivaalin Tuusulanjärvellä: "Onneksi meitä on neljä"

Meidän Festivaali jatkaa edellisen johtajan Pekka Kuusiston viitoittamaa tietä. Ohjelmistossa on kamarimusiikkia poikkitaiteellisin koukkauksin.

Spiritualismin ja okkultismin pauloissa: Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg ja Pekka Halonen etsivät totuutta salatieteistä, ja se näkyy myös heidän taiteessaan

Totuudenetsijät-kirja on ensimmäinen laaja tukimus esoteerisesta henkisyydestä kotimaisessa kultakauden ajan taiteessa.

Pako Ainolasta — säveltäjä Jean Sibeliuksen päiväkirja 1918

Jääkärimarssin säveltäjä sisällissodan Suomessa.

Eero Järnefeltin taiteilijakoti Suviranta vaihtaa omistajaa ja on askeleen lähempänä avautua laajalle yleisölle

Järvenpään kaupunginvaltuusto päätti illan kokouksessaan ostaa kiinteistön ja muuttaa sen asteittain museoksi.

Syyttäjä: Taideväärennöksiä paljon liikkeellä

Poikkeuksellisen suuressa taideväärennösjutussa törkeistä petoksista ja esimerkiksi rahanpesusta syytettyinä olevat taide-elämän asiantuntijat, kauppiaat ja teosten välittäjät kiistävät syytteet.

Kansan rakastamien kulttuurikohteiden suosio pitää

Jean Sibeliuksen Ainolassa, vierailee tänä vuonna 25 000 ihmistä. Myös Tuusulan Rantatiellä sijaitsevaan Halosenniemeen on tutustunut touko-heinäkuussa yli 14 000 kävijää.

Eino Leino ja L. Onerva ovat Runoilija ja muusa Esko Salmisen ja Elina Salon tulkitsemina

Eino Leinon ja L. Onervan poikkeuksellinen rakkaustarina.

Arvosana 6/5 – Pekka Halosen lempiruoka maistui koululaisille

Lapinlahden kouluissa tarjoiltiin keskiviikkona Pekka Halosen lempiruokaa taiteilijan 150-vuotisjuhlien kunniaksi. Lapinlahtelaiset tubettaja-siskokset kehuivat ruokaa "älyttömän hyväksi".

Taiteilija Pekka Halonen 150 vuotta – Lapinlahdella suuri juhlapäivä

Suomen taiteen kultakauden mestareihin kuuluvaa Pekka Halosta juhlitaan tänään Lapinlahdella monin tavoin. Myös Yle Savo on mukana juhlahumussa.

I. K. Inha — kansallisvalokuvaaja

I. K. Inha sai Suomen ymmärtämään kansallismaiseman arvon

"Suomalaisista suomalaisin" taiteilija 150-vuotisjuhlanäyttelyssä Kuopion taidemuseossa

Pekka Halonen oli ensimmäisiä suomenkielisiä, talonpoikaistaustaisia ammattitaiteilijoita. Hänen syntymästään tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.

Betoniviidakko ja maalaisidylli yhdessä paketissa – Kouvola on ruma, kaunis ja rakas

Kouvola näyttäytyy valokuvissa monesta eri kulmasta. Toisaalta kaupunki markkinoi itseään rehevänä ja viihtyisänä, toisaalta Kouvostoliitto-brändi on tuonut huumorin keinoin esille kaupungin ruman ja karun puolen.

1.9. Teeman Elävä arkisto: Gallen-Kallela ja Halonen 150 vuotta

Dokumentit taiteilija Gallen-Kallelasta ja Halosesta.

Naivismin puolestapuhuja palkittiin – ura alkoi Halosen päälle piirtämisestä

Ylivieskalainen kuvataiteilija Lena Koski on saanut Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahaston palkinnon. Tunnustus oli viedä jalat alta naivistilta, jolle ihminen maisemassa on ollut aina niin tärkeä, että sellainen piti piirtää aikanaan jopa Pekka Halosen tauluun.

Yleisön kuvat ehdolla Yle Uutisten vuoden sääkuvaksi

Katsojat ja lukijat ovat lähettäneet Yle Uutisille tuhansia sää- ja luontokuvia viimeisen vuoden aikana. Kuvista noin 1 500 on näytetty iltauutisissa ja Ylen aamu-tv:ssä.

"Taivaalliset taukopaikat" kesälomamatkailijoiden suosiossa

Kymenlaakson tiekirkot ovat jaksaneet kiinnostaa kesälomamatkailijoita. Esimerkiksi Kotkan Kirkon ja Pyhän Nikolaoksen kirkon ovet ovat käyneet vinhaa vauhtia. Nyt tiekirkkojen kausi on päättymässä ja samalla sulkeutuvat myös Kotkan Kirkon ovet.

Bibliofiilille paljon ei ole kylliksi

Kapellimestari Juha Kankaan ruokapöydälle on levitetty iso kirjakokoelma. Kiveä ja Leinoa ja vähän muutakin. Kirjojen kansissa näkyy mestareiden kädenjälki: Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Väinö Hämäläinen, Pekka Halonen, Juho Rissanen tulevat tykö kuvittajina. Kokoelma ryydittyy yksittäisillä lehtisillä, joihin kuningas Leino on sipaissut runotekstin tai ohjeet tavaroiden kuljetuksista. Bibliofiilin tarina voi alkaa.

Harmonitehtaaseen hotelli-ravintola

Jyväskylä on myynyt toista sataa vuotta vanhan harmonitehtaan talon matkailuyritys Taulun Kartanolle. Talo vaatii laajaa peruskorjausta.

Kultakauden helmet yhdessä viimeistä kertaa

Rakkaudesta taiteeseen -näyttely tuo Kokkolaan mesenaattien taidekokoelmien aarteita neljästä eri museosta. Aiemmin Raumalla ja Tampereella nähtyyn näyttelyyn odotetaan ryntäystä, kun sadan vuoden ajalle sijoittuvat aarteet ovat esillä kiertueensa viimeisessä paikassa.

Ilmailuharrastus vetää Imatralla

Kerhoa edustavan Hannu Kohon mukaan Imatra on erikoisuus siinä mielessä, että suhteellisen pienessä kaupungissa voi harrastaa melkein kaikkia harrasteilmailulajeja.

Blogi: Historiallinen harjoittelureitti

Kävelijä Antti Kempas kertoo tuoreessa blogimerkinnässään harjoittelustaan Tuusulan maisemissa. Kovat lenkit tehdään tutuissa maisemissa.

Tuusulanjärvi peittosi Lohjanjärven

Tuusulanjärvi on valittu Uudenmaan nimikkojärveksi. Tuusulanjärvi sai 3 352 ääntä eli 60 prosenttia Uudenmaan äänistä. Lohjanjärvi jäi kisassa kakkoseksi 2128 äänellä.

Oulangan maisemat säihkyvät Rukan galleriassa

Kuvataiteilija Ismo Pyykkö on saanut valmiiksi suurtyönsä Oulangan maisemista. Lähes kaksi vuosikymmentä Oulangan maisemia maalanneen Pyykön taulut ovat esillä parhaillaan Rukan taidegalleriassa.

Mestarien maalaukset kohtaavat nykytaiteen

Jyväskylän Taidemuseon Holvissa herätellään ihmisiä pohtimaan suhdettaan maisemaan ja lähiympäristöön. Tunne Maisema -näyttelyssä Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen maalaukset keskisuomalaisista maisemista kohtaavat nykytaiteen.

Kyösti Karhusesta Carlsonin toimitusjohtaja

Vähittäis- ja tukkukauppayritys Carlsonin toimitusjohtaja vaihtuu. Uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Kyösti Karhunen. Aiemmin yrityksen varatoimitusjohtajana toiminut Karhunen aloittaa toimessa heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

Kultakauden taidetta esillä Bukowskin huutokaupassa

Bukowskin keväthuutokaupassa on myynnissä useita Suomen kultakauden taiteilijoiden töitä. Kalleimmat lähtöhinnat ovat Albert Edelfeltin ja Helene Schjerfbeckin töillä. Huutokaupassa on myös useita Akseli Gallen-Kallelan, Hugo Simbergin ja Pekka Halosen töitä.

Taidemuseon aarteita ei tunneta

Orimattilan taidemuseolla on kaupungin kokoon nähden harvinaisen arvokas taidekokoelma. Nähtävillä on suomalaista kuvataidetta 1800-luvun alusta 1950-luvulle, taiteilijoilta kuten Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen ja Helene Schjerfbeck. Tunnetuista nimistä huolimatta taidemuseo on yhä vieras monelle seudun asukkaalle.

Taidetta tarjolla ilman maksua

Kulttuuripääkaupunki Turussa on tarjolla ilmaisia kuvataide-elämyksiä viikottain. Turun taidemuseossa on joka perjantai kolmen tunnin ajan avoimet ovet.

Suomen Pankin taidenäyttely oli menestys

Suomen Pankin taidenäyttely onnistui yli odotusten. Viisi päivää auki ollut näyttely keräsi yhteensä noin 7 000 kävijää.

Yleisöryntäys Suomen Pankin taidenäyttelyyn

Suomen Pankin torstaina avautunut taidenäyttely kiinnostaa yleisöä odotetusti. Avajaisiltana keskuspankin taidenäyttelyyn oli parin korttelin jono. Taideoppaina näyttelyssä toimivat Pankin työntekijät.

Puhjenneet mainoskuplat muistuttavat luontoarvoista

Vuoden parhaat vastamainokset on valittu. Kilpailun tämän vuoden teemana oli mainoksissa esiintyvä viherpesu. Teemasarjan lisäksi kilpailussa oli oma sarjansa yläkoululaisille. Mainoskupla-kilpailuun osallistui yhteensä 80 työtä.

Viipurin Taiteenystävien aarteet esillä Hämeenlinnassa

Viipurin Taiteenystävien kokoelman helmet esittäytyvät keskiviikosta alkaen Hämeenlinnan Taidemuseossa. Tyttö kukkivalla niityllä -näyttely on jo aiemmin nähty Etelä-Karjalan taidemuseossa. Nyt 120-vuotisjuhlanäyttely on saatu Hämeenlinnaan.

Jokelan kartano on taideteos vehreän kosken rannalla

Jokelan kartano Hämeenkoskella on 1800-luvun lopulta asti katsellut vehreää Paunolankosken maisemaa. Kahdeksan vuotta sitten taloa katsomaan tuli helsinkiläinen pariskunta, joka tiesi heti saapuneensa kotiin. Nykyään Jokelassa saa nauttia miljöön lisäksi taidenäyttelyistä.

Siuntiolla ei rahaa pakolaislasten opetukseen

Kunnalla ei ole varaa järjestää Harjulinnan vastaanottokeskuksen lasten koulutusta. Siuntiolla ei ole lain mukaan velvollisuutta järjestää pakolaislasten ja nuorten valmistavaa opetusta, linjasi opetuslautakunta viime vuonna. Apulaisoikeusasiamies pyytää kunnalta selvitystä, miksi 15 lapsen opetusta ei ole järjestetty vuoden aikana.

Schjerfbeckiä ja Halosta tarjolla Sothebyn huutokaupassa

Lontoon Sothebyn huutokaupassa on tänään keskiviikkona kaupan pohjoismaista taidetta. Suomalaistaiteilijoista mukana on Helene Schjerfbeckin, Pekka Halosen ja Alvar Cawénin töitä.

Ihamäki ja mummot iltapuhteella

Niilo Ihamäki haastattelee ikäihmisiä 1950- ja 1960-luvulla

Tuusulassa museo paikkaa taidekasvatuksen puutteita

Tuusulassa museotoimi taistelee kouluissa vähennetyn taideaineiden opetuksen puolesta. Koulu- ja päiväkotiryhmille järjestetyt taidetyöpajat tuovat eloa Rantatien museoituihin taiteilijakoteihin.

Carlson pitää kaupan kilpailua hyvänä

150 vuotta toiminut tavarataloketju Carlson katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen. Viidellä paikkakunnalla Itä-Suomessa toimivan Carlsonin historia alkoi Juantehtaan rautakaupasta. Tavaratalo- ja rautakauppaa harjoittava yritys työllistää nykyisin yli 400 ihmistä.

Carlson pitää kaupan kilpailua hyvänä

150 vuotta toiminut tavarataloketju Carlson katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen. Vähittäis- ja tukkukauppaa harjoittava yritys työllistää nykyisin yli 500 henkilöä. Myyntiä kertyy noin sata miljoonaa euroa vuodessa.

Tuusulassa juhlitaan syntymäpäivää

Tänään keskiviikkonan vietetään Tuusulan syntymäpäivää. Tuusula-päivän kunniaksi alueen museot kuten Halosenniemi, Aleksis Kiven kuolinmökki ja Erkkola avaavat ovensa yleisölle maksutta.

Jouko Halttunen nosti arjen kehyksiin

Kuvataiteilija Jouko Halttusen hitaasti piirtämät työt pysäyttävät joensuulaisessa Galleria Kohinassa. Kehyksiin päässeet tutut esineet näyttävät arjesta kiireettömän ja rauhallisen puolen, näkökulman löytäminen tuntuu lohdulliselta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle