Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ensihoitaja tutkii kadulla istuvaa miestä. Vierellä kaksi poliisia. Taustalla ambulanssi.

Britannian terveydenhuolto kriisissä: lääkäreitä ja hoitajia häipynyt, Uber vie hoitoon nopeammin kuin ambulanssi

Terveydenhuoltojärjestelmä on yli 70-vuotisen historiansa vakavimmissa vaikeuksissa. Työtaakka uuvuttaa työntekijöitä, ja samaan aikaan moni eurooppalainen lääkäri tuntee, ettei ole enää tervetullut.

Ahdasta väentungosta marraskuisella Lontoon Oxford Streetillä.

Englantilaisten enemmistö ei ole enää kristittyjä ja näyttää hylänneen myös englantilaisuuden, selviää väestönlaskennasta

Yhä useampi englantilainen sanoo olevansa uskonnoton ja kokevansa itsensä ensisijaisesti britiksi. Vielä kymmenen vuotta sitten tilanne oli hyvin toisenlainen.

kaksi mielenosoittajaa pitää kylttejä joissa toivotaan skotlannin itsenäistymistä

Skotlannin pääministeri jatkaa uhmakkaasti itsenäisyyden tavoittelua – “Suurta uhkapeliä”, sanoo tutkija

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluminen ei ole vapaaehtoista, päätteli Skotlannin pääministeri sen jälkeen kun korkein oikeus torjui kansanäänestyksen itsenäisyydestä.

Pormestari Juhana Vartianen ja Ison-Britannian suurlähettiläs Theresa Bubbear istuttavat metsälehmusta Kaivopuistossa kuningatar Elisabet II:n kunnikasi.

Kuningatar Elisabet II:n kunniaksi istutettiin kolme lehmusta Helsingin Kaivopuistoon

Kuningattaren platinajuhlavuoden kunniaksi on istutettu jo yli miljoona puuta eri puolille maailmaa, erityisesti Englantiin. Suomeen puita on istutettu lähes parikymmentä.

Liz Truss ja Kwasi Kwarteng keskustelevat.

Liz Trussin irtisanoma brittiministeri kuuli potkuistaan Twitterissä

Entinen valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng sanoo nyt, että hän yritti toppuutella Trussia kiistellyn minibudjetin läpiviennissä.

Laboratoriotutkimusta tekevät kädet.

Britanniassa testataan laboratoriossa kasvatetun veren antamista ihmisille

Ensimmäisille koehenkilöille on nyt siirretty pieni annos verta, jonka punasolut on viljelty laboratoriossa. Laboratorioverestä toivotaan apua mm. harvinaisiin veriryhmiin kuuluvien ihmisten hoidossa.

Britannian pääministeri Rishi Sunak vastaa opposition vaatimuksiin uusista vaaleista

Brittiparlamentti hiillosti pääministeri Rishi Sunakia sisäministerin uudelleenvalinnasta – oppositiojohtaja haluaa uudet vaalit

Rishi Sunak kohtasi brittiparlamentaarikot iltapäivällä ensimmäistä kertaa pääministerinä.

Vasemmalla näkyy Britannian tuleva uusi pääministeri Rishi Sunak heiluttamassa kättään ja oikealla toimittaja Sara Salmesta kuvakaappaus videolta.

Boris Johnsonin partygate raivostutti britit, Liz Truss hävisi salaatille – entä kuka on Rishi Sunak?

”Hasta la vista, baby”, totesi Boris Johnson jättäessään pestinsä Britannian pääministerinä. Liz Trussin kausi puolestaan jäi 45 päivään. Entä kuka on vallankahvaan tarttuva Rishi Sunak? Toimittaja Sara Salmi kiteyttää viime aikojen vaiheet minuutissa.

Britannian uutta pääministeriä odottavat suuret haasteet

Analyysi: Valtava omaisuus ja maahanmuuttajatausta herättävät huomiota, mutta Rishi Sunak tuo politiikkaan käytännöllisyyttä ja tilannetajua

Britit toivovat, ettei uusi pääministeri hirttäydy jyrkkiin ajatuksiin brexitistä tai veroleikkauksista edeltäjien tapaan. Haasteet konservatiivipuolueen luotettavuuden palauttamiseksi ovat valtavia.

Kyltti, jossa teksti INFLUENSSAROKOTUKSET ja nuoli, joka osoittaa rokotuspaikalle. Sen alapuolella teksti OULU.

Tiistai 25.10.2022 (radio)

Kunnat aloittavat ilmaiset influenssarokotukset riskiryhmille. UPM teki hyvän tuloksen. Britannian pääministeri vaihtui. Sää on pilvinen.

Rishi Sunak saapui pitämään ensimmäistä puhettaan Downing Streetillä Lontoossa.

Politiikan tutkija: Talouspäätökset ratkaisevat Britannian uuden rikkaan pääministerin kohtalon

Kansalaiset tulevat arvioimaan pääministeri Rishi Sunakin talouspolitiikkaa myös siinä valossa, että hän on itse hyvin vauras, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela arvioi Ylen Politiikkaradiossa.

Rishi Sunak lähtee toimistoltaan.

Pääministeri Rishi Sunak nimitti sisäministeriksi sisäministerin paikalta viikko sitten eronneen

Britannian uuden pääministerin hallituksessa istuu monta Liz Trussin lyhytikäisen hallituksen ministeriä.

Britannialainen poliitikko Rishi Sunak.

Maanantai 24.10.2022 (radio)

Britannian pääministerikilpa ratkesi. Ruotsin uusi puolustusministeri vieraili Suomessa. Suomi sijoittui hyvin EU-maiden tasa-arvovertailussa. Laulukilpailusta suljettiin pois ihmisiä Venäjän kansalaisuuden takia. Säätiedot.

Boris Johnson tukka pystyssä. Taustalla Rishi Sunak.

Boris Johnson ei asetu ehdolle Britannian pääministeriksi – entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak on nyt selvä suosikki tehtävään

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson ilmoitti päätöksestään sunnuntai-iltana julkaisemassaan lausunnossa. Johnsonin ilmoituksen myötä entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak nousee todennäköisesti maan johtoon.

Pääminsteri Sanna Marin

Sunnuntai 23.10.2022 (radio)

Hallitus suunnittelee tukea firmojen sähkölaskuihin. Rishi Sunak pyrkii Britannian pääministeriksi. Xi Jinping jatkaa Kiinan johtajana. Sää on poutainen.

Boris Johnson tukka pystyssä. Taustalla Rishi Sunak.

Johnson ja Sunak keräävät tukijoita Britannian pääministerikilvassa

Lauantaina alkuillasta pääministerikisaan oli ilmoittautunut vasta konservatiivipoliitikko Penny Mordaunt.

Liz Truss puhuu Britannian pääministerin virka-asunnon edessä.

Spekulaatiot Britannian tulevasta pääministeristä kiihtyvät: Sunak, Mordaunt ja Boris Johnson ovat veikkailujen kärjessä

Konservatiivit pyrkivät valitsemaan eilen erostaan ilmoittaneen Liz Trussin seuraajan ensi viikon loppuun mennessä.

Britanniassa Boris Johnson saattaa pohtia paluuta – tutkija: ”Jos hän keskeyttää lomansa, hän saattaa olla käytettävissä”

Liz Trussin seuraajasta tulee Britannian kolmas pääministeri alle vuoden sisään. Uudelle nimelle ei tässä kilpailussa ole tilaa, joten pääministeri tulee olemaan entuudestaan tuttu nimi, tutkija arvioi.

Liz Truss hymyilee puoluetovereidensa edessä 5. syyskuuta, jolloin hänet nimitettiin pääministeriksi.

Tässä kaksi yksinkertaista syytä, miksi Britannian pääministeri Liz Truss erosi vauhdikkaasti

Trussin ura pääministerinä oli alusta asti myrskyisä. Epäonnistuneet päätökset saivat niin äänestäjät kuin oman puolueenkin häntä vastaan.

Liz truss.

Analyysi: Liz Truss jää historiaan Britannian lyhyimpään palvelleena pääministerinä, mutta ero ei lopeta maan politiikan kaaosta

Nyt suuri kysymys on, pystyykö konservatiivipuolue yhdistymään ja löytämään uuden johtajan, kirjoittaa analyysissään Britannian politiikkaa pitkään seurannut toimittaja Minna Pye.

Liz Truss puhuu Britannian pääministerin virka-asunnon edessä.

Britannian pääministeri Liz Truss eroaa – seuraajasta määrä äänestää ensi viikolla

Truss eroaa tehtävästään vain hieman yli kuuden viikon jälkeen. Oppositiopuolueet vaativat maahan välittömästi uusia parlamenttivaaleja.

"Yli puolet konservatiivikansanedustajista vaihtaisi oman pääministerinsä"

Suurin paine Liz Trussin vaihtamiseksi tulee omilta, arvioi tutkija A-studiossa

Helsingin yliopiston akatemiatutkijan Timo Miettisen mukaan keskeinen kysymys on se, kuka nousisi Britannian uudeksi pääministeriksi.

Britannian uusi pääministeri Liz Truss valokeilassa tummaa taustaa vasten.

UPIn asiantuntija: Trussin vaihtaminen ei olisi konservatiiveille kannattavaa – mahdollisia seuraajia on jo spekuloitu

Oppositiossa olevasta työväenpuolueesta on tullut konservatiiveille uskottava haastaja, UPIn Juha Jokela sanoo. Molempia puolueita yhdistää kuitenkin sama ongelma.

Storbritanniens premiärminister Liz Truss håller sitt linjetal under den sista dagen av de konservativas årliga partikonferens.

Analyysi: Liz Truss keikkuu erottamisen kynnyksellä – talouskaaoksen arkkitehdista voi tulla Britannian historian lyhytaikaisin pääministeri

Britannian taloudellinen uskottavuus voidaan vielä pelastaa, mutta konservatiivien tie pääministeripuolueena voi olla pystyssä, kirjoittaa Pasi Myöhänen Lontoosta.

Liz Truss  vastaa toimittajien kysymyksiin.

Britanniassa Liz Trussin kompuroinnit ovat rapauttaneet uskoa pääministeriin – "Kauden alku on ollut suorastaan katastrofaalinen"

Konservatiivipuolueen kannatus on ollut erittäin alhainen työväenpuolueeseen verrattuna.

Liz Truss.

Britannian Liz Truss antoi potkut valtiovarainministerille, Jeremy Hunt nousee tehtävään – "Haluamme rauhoittaa markkinoita"

Britannian konservatiivihallituksen ensimmäiset potkut ovat tosiasia. Valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng saa lähteä.

Joutsenon vastaanottokeskus Konnunsuolla

Keskiviikko 12.10.2022 (radio)

YK arvostelee Suomea al-Holin leirin lapsista. Suomeen tulee ensi vuonna noin 1000 kiintiöpakolaista. Britanniassa kuningas Charles kruunataan toukokuussa. Sää on pilvinen.

Mies esiinty lavalla kitaran kanssa.

Ensi vuoden Euroviisut järjestetään Liverpoolissa

Britannian järjestämässä laulukilpailussa tullaan näkemään ukrainalaisia elementtejä, sillä Ukraina voitti tämänvuotisen kilpailun.

Liz Truss

Analyysi: Britannian hallituksen poliittinen uhkapeli kostautui – jopa rikkaat vastustivat veroalea, joka romahdutti punnan

Kun Britannia erosi EU:sta lähes kolme vuotta sitten, sen epäiltiin alkavan kilpailla veroilla. Nyt uusi brittihallitus yrittää viedä veroalet rytinällä läpi aivan kuten Brysselissä pelättiin, taloustoimittaja Anna Karismo kirjoittaa.

Kwasi Kwarteng.

Britannian hallitus peruu veronalennukset rikkaille – valtiovarainministeri Kwarteng markkinat sekoittaneesta päätöksestä: ”Viesti on tullut perille”

Britannian konservatiivien veroalet varakkaille aiheuttivat rajun kritiikin opposition keskuudessa. Nyt Britannian hallitus aikoo perua arvostelua herättäneet veronalennukset.

Brittiska sedlar och mynt ligger på ett bord. De pryds av drottning Elizabeths ansikte.

Britannian veroleikkaukset kovan kritiikin kohteena – jopa IMF kehottaa hallitusta pyörtämään päätöksen

Englannin punnan arvon vajoaminen jatkuu, eikä arvon putoaminen Yhdysvaltain dollaria heikommaksi ole enää mahdotonta.

Kuningas Charles voi vetää monarkian kannatuksen jyrkkään luisuun.

Analyysi: Kuningas Charlesilla on ongelma, joka on hän itse – epäsuosittu hallitsija voi vetää monarkian kannatuksen jyrkkään luisuun

Britannian Kuningas Charlesilla on juuri nyt kuherruskuukausi kansan silmissä, mutta hänen suosionsa on ollut matala vuosikymmenien ajan. Siksi tasavaltaa ajavat Britanniassa katsovat aikansa koittaneen.

Brittihovi halusi sensuroida kyyneleet kuningattaren hautajaisista

Viimeinen sana: brittihovi halusi sensuroida kyyneleet kuningattaren hautajaisista

Rosa Kettumäki ihmettelee, miksi kuningatar Elisabetin hautajaislähetyksen kuvamateriaalissa oli erikseen kielletty kuninkaallisen perheen surun näyttäminen.

Britannian valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng.

Britannian hallitus esitteli elvytyspaketin – punta romahti suhteessa dollariin alimmalle tasolle sitten vuoden 1985

Britannian hallitus esitteli perjantaina lisäbudjetin, jolla lasketaan veroja, lisätään menoja ja otetaan lisää velkaa. Englannin punnan vaihtokurssi romahti.

Kuningatar Elisabet II kruunu päässään.

Kuningattaren hautajaiset ovat Britannian vuosikymmeniin suurin kansainvälinen tapahtuma – näin hautajaispäivä etenee

Kuningatar Elisabet II:n hautajaisia on valmisteltu massiivisin järjestelyin. Paikalle saapuu yli 500 ulkomaista arvovierasta. Yle seuraa hautajaisia erikoislähetyksessä.

Lontoo valmistautuu kuningatar Elisabetin hautajaisiin

Lontoo valmistautuu kuningatar Elisabetin hautajaisiin – kaupunki voi olla maanantaina ensi kertaa "täynnä"

Kuningatar Elisabetin hautajaiset maanantaina on yksi suurimmista tapahtumista Britanniassa kautta aikojen. Turvallisuustoimet ovat korkeat, kun maailman kenties tunnetuimmalle henkilölle jätetään jäähyväisiä.

Marjatta Ísberg kuvattuna syksyllä 1965 Skotlannissa Balmoralin linnan puistossa.

20-vuotias Marjatta Ísberg kirjoitti vitsillä Englannin kuningattarelle – pian postissa odotti yllättävä tarjous: pysyvä paikka palatsissa

Vitsinä lähetetty kirje vei nuoren Marjatta Ísbergin sisäköksi Englannin kuningattarelle. Uutinen Elisabetin kuolemasta on nostanut Ísbergin mieleen monia yksityiskohtia vuosikymmenten takaa.

Englannin kuningatar Elisabet II vierailulla Sibeliuksen puistossa. Vasemmalla  tunnistamaton mies, keskellä kuningatar Elisabet (silmät kiinni) ja Helsingin  kaupunginjohtaja Teuvo Aura ja oikealla prinssi Philip (nauraa).

Valokuvaajat tallensivat filmille kuningatar Elisabet II:n vierailun Suomessa vuonna 1976 – katso ensi kertaa digitoidut kuvat

Filmiä kului, kun kuvaajat tallensivat kuningatar Elisabet II:n ensimmäistä Suomen-vierailua herkeämättä. Ylen arkistosta löytyi valokuvanegatiiveja, jotka digitoitiin ensimmäistä kertaa yleisön nähtäväksi.

Kuningas Charles, prinssi William ja prinssi Harry kävelevät kuningatar Elisabetin arkkusaattueen mukana.

Brittihovin suosio nuorten parissa laskee jyrkästi – se saattaa syöstä kuninkaan vallasta aikana Charles III:n jälkeen

Tasavallan kannattajat Britanniassa laskevat nuorten varaan. Nuorison mielestä etuoikeutettu hovi on menneisyyttä. Tutkijan mukaan skandaalit eivät vielä monarkiaa horjuta.

Matti Mörttinen

Matti Mörttisen kolumni: Vapauttakaa monarkioiden hallitsijoita esittävät näyttelijät kahleistaan

Lännen kuninkaalliset helpottavat muun maailman emiirien, junttaeverstien ja ikuisten presidenttien yksinvaltiuksien ylläpitoa, Matti Mörttinen kirjoittaa.

Hävikkiruoka lautasella.

Keskiviikko 14.9.2022 (radio)

Oikeus kielsi hoitajien lakot teho-osastoilla. OP ennustaa, että asuntojen hinnat laskevat. Ihmiset yrittävät välttää ruokahävikkiä. Kuningatar Elisabetin arkku on Lontoossa. Sää on sateinen.

Näin hoitajapulaan haetaan ratkaisuja maailmalla

Mistä ratkaisu länsimaita piinaavaan hoitajapulaan? Näillä toimilla Britannia, Saksa, Tanska ja Yhdysvallat yrittävät ratkaista ongelman

Useita ikääntyviä länsimaita piinaa hoitajapula. Suosituin paikkauskeino on houkutella hoitajia ulkomailta tai naapuriosavaltioista. Monessa maassa sairaanhoitajat vaativat myös lisää palkkaa.

Ruotsin parlamentin rakennus Tukholmassa iltavalaistuksessa.

Maanantai 12.9.2022 (radio)

Ruotsin vaalit. Kuningatar Elisabetin hautajaiset. Energiansäästö kunnissa. Rengasratsiat. Sääennuste.

Kuningas Charles III kiertää Yhdistynyttä kuningaskuntaa

Kuningattaren kuolema voi lisätä Skotlannin itsenäisyyshaluja – tuhannet pakkautuivat Elisabetin arkun reitille, mutta myös välihuutoa kuultiin

Kuningatar Elisabetia rakastettiin Skotlannissa, mutta hänen kuolemansa saattaa antaa itsenäisyydelle uuden sysäyksen. Osa haluaisi eroon Isosta-Britanniasta, mutta olla silti olla osa monarkiaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle