Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Afrikan hiilinielut ovatkin paljon luultuja paremmat – Uusi tutkimus toi esiin vuoristometsien tehokkuuden

Afrikan vuoristometsiä koskenut ranskalaistutkimus paljasti uusia ilonaiheita. Mantereen vuoristometsät sitovat hiiltä lähes 70 prosenttia enemmän kuin aiemmin luultiin.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo nyt pohjoisessa voimakkaat - poronhoito uhattuna

Lumisen ajan lyheneminen, laitumien muutokset ja lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ovat poronhoidon tulevaisuuden uhkakuvia. Muun muassa tästä puhuttiin Luken poro- ja kalapäivillä Kuusamossa.

Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos: Heinäkuu mittaushistorian kuumin kuukausi maapallolla

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n mukaan Euroopassa koettiin mittaushistorian toiseksi kuumin heinäkuu vuoden 2018 jälkeen.

Hiilidioksidin poistobisneksellä alkaa olla kiire: varastoitu hiilidioksidi voi karata ja pilata pohjavedet, professori varoittaa

Hurjaa, että hiilidioksidi-imureista kaavaillaan pelastajaa ilmastonmuutoksen hillinnässä, sanoo yksi IPCC:n ilmastoraportin kirjoittajista, Annalea Lohila. Jos laskemme osankin tulevaisuudestamme teknologian varaan, alkaa joka tapauksessa olla kiire.

Maailman suurimmat hiilipäästäjät ilmastoraportista: Kiina vakuuttaa sitoutumistaan, Yhdysvallat vaatii vauhtia ja Intia osoittaa vanhoja teollisuusmaita

Maailman suurimmista kasvihuonepäästöistä vastaava Kiina uskoo olevansa ilmastotoimissaan jo oikealla tiellä. Pienten saarivaltioiden yhteistyöjärjestö muistuttaa, että niiden tulevaisuus riippuu suoraan ilmaston lämpenemisestä ja merenpinnan noususta.

Ilmaston lämpeneminen tuskin pysähtyy tavoiteltuun 1,5 asteeseen – kansainvälinen ilmastopaneeli luo hälyttävän kuvan uudella raportillaan

Juuri julkaistu ilmastoraportti esittää uusia arvioita siitä, mitä 1,5 asteen lämpenemisestä seuraa maailmanlaajuisesti. Lisäksi se toteaa, että ilman välittömiä päästövähennyksiä maapallon keskilämpötilan nousun pysäyttäminen 1,5:een tai edes kahteen asteeseen ei ole mahdollista. 

Vuoden tärkein ilmastoraportti julki tänään

Maailmanlaajuinen ilmastoraportti julkaistaan tänään. Raportti kokoaa yhteen tähän saakka tehtyjen tutkimusten tuloksia ja tarkentaa kuvaa ilmastonmuutoksen vaikutuksista tulevaisuudessa.

Tulipalot jatkavat riehumistaan Välimerellä – IPCC:n tuleva raportti ennustaa alueesta ilmastonmuutoksen kriisipesäkettä

Yle listasi kolme kysymystä ja vastausta Välimeren tämänhetkisestä maastopalotilanteesta ja ilmastokriisin etenemisestä alueella.

Äärimmäiset lämpöaallot, nälänhätä, vedenpuute, tulvat – Ilmastopaneeli varoittaa tulevassa raportissaan ilmastonmuutoksen synkistä vaikutuksista

Ensi vuonna julkaistava 4 000-sivuinen raportti on tähän mennessä perusteellisin tieteellinen katsaus ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Pahimmat uhkakuvat ovat vielä vältettävissä, mutta helppoja ratkaisukeinoja ei ole, raporttiluonnoksessa todetaan.

Raportti: Luontokatoa ja ilmastonmuutosta ei voi ratkaista erikseen – uusi raportti nivoo keinot yhteen

Kansainvälinen luontopaneeli IPBES ja hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC liittävät ensimmäistä kertaa kahden ihmiskunnan kriisin ratkaisuja yhteen. Metsät ja maatalous ovat tärkeimpien listalla biodiversiteetin suojelussa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Valitut Palat valitsi Vuoden eurooppalaiseksi suomalaisen ilmastoasiantuntijan

WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas on tukenut konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas rauhoittelee ihmisten ilmastotuskaa: "Vain pieniä muutoksia arkielämäämme"

Ilmastokriisin torjunta näyttää ilmatieteilijän silmin lupaavalta ja toiveikkaalta.

Ilmastonmuutoksen pahinkin skenaario voi olla alakanttiin – Guardian-lehden haastattelema ilmastotutkija: "Erittäin huolestuttavaa"

Uusi tutkimus pilvien vaikutuksesta viittaa siihen, että ilmastonmuutoksella voi olla vielä ennakoituakin vakavammat seuraukset.

"Jokainen voi tehdä jotain, mutta kukaan ei voi tehdä kaikkea" – Ekoteologin mukaan tarvitsemme lisää taitoja ilmastotunteiden kohtaamiseen

Teologian tohtori Panu Pihkalan mukaan on tärkeää, että asia osataan pitää oikeassa mittakaavassa.

Jenna Antila lopetti ostamisen, kun hän huomasi komeronsa pursuavan vaatteita – päätti yhdistellä niistä 365 asua ja esitellä ne Instagramissa

Antila havahtui tekstiiliteollisuuden aiheuttaman jätekuorman kokoon. Hän päätti kokeilla, syntyykö kaapista löytyvistä vaatteista asu vuoden jokaiselle päivälle.

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Greta Thunbergin herättämä setäraivo, äiti vei Sumeyan Suomesta Isisin alueelle ja surun hoito ontuu

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Säteilevää ydinjätettä vai ilmastokriisi? Moni ympäristötietoinen kannattaa nyt ydinvoimaa ja pelkää ennakkoluulojen kiihdyttäneen ilmastonmuutosta

Onko ilmastonmuutos vaikuttanut ajatuksiisi ydinvoimasta tai muista energiantuotantotavoista? Voit keskustella aiheesta artikkelin lopussa.

Maapallo avautuu IPCC:n raportista, Trumpista ja ilmastodenialisteista - katso viestiketju!

"Ääliöt lohduttaa sillä, että on kremppoja ennenkin ollut."

Finland's future: Wet winters, warming Baltic, forested fells

Changes foreseen in the latest IPCC climate report raise a range of threats for Finland's natural environment.

Keskiviikko 25.9.2019 (radio)

Uusi ilmastoraportti on synkää tekstiä. Ilmastoaktivisti Greta Thunberg sai vaihtoehto-Nobelin. Wärtsilä irtisanoo. Suomalaiset syövät vähemmän lihaa.

Kajaanilaislukiolaiset ovat huolissaan tuoreen ilmastoraportin ennusteista – "Kyllähän se ahdistaa, kun on kyse meidän tulevaisuudesta"

Tänään julkaistun raportin mukaan Euroopan vuoristojäätiköistä saattaa sulaa jopa 80 prosenttia.

Itämeri lämpenee, talvitulvat yleistyvät, lumiset talvet harvinaisuus Etelä-Suomessa 2070-luvulla – Näin IPCC-raporttia kommentoitiin

Suomalaiset tutkijat kävivät läpi IPCC:n raportin keskeisiä havaintoja. Tiedotustilaisuuden voi katsoa tästä jutusta.

IPCC:n jättiraportti varoittaa: Alppien ja Skandinavian jäätiköt vaarassa, merenpinta voi nousta jopa metrin

Ruotsin ja Norjan jäätiköistä 80 prosenttia voi kadota 2100 mennessä, mikäli päästöjä ei leikata. Katso raportin kansainvälinen julkistamistilaisuus klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Most Finns support a ban on peat burning, poll suggests

Close to two thirds of those polled want to stop using peat as an energy source.

Kansainvälisen ilmastopaneelin uusin raportti: Vajaat sata vuotta, niin Pohjois- ja Keski-Euroopan matalat jäätiköt ovat valtaosin sulaneet

Jäätiköiden sulaminen ruokkii maanviljelyä ja kalastusta, mutta vuonna 2100 niistä ei riitä vettä nykyiseen kulutukseen.

Ilmastonmuutos ei ole ihmisen syy, väitti fyysikko Jyrki Kauppinen ja singahti maailmanmaineeseen – “Minä en ole skeptikko, minä tiedän”

Ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kieltäjät ovat tiedemaailman pieni vähemmistö. Heillä on kuitenkin paljon kuulijoita. Juttu on julkaistu elokuussa 2019.

Pekka Seppäsen kolumni: 10 000 euron lentovero ja sohvalle makaamaan

Talous on meille tärkeämpi kuin ympäristö, mikä kertoo siitä, että emme ymmärrä mitään sen enempää taloudesta kuin ympäristöstäkään, kirjoittaa Pekka Seppänen. Tämän kolumnin voit myös kuunnella.

Finns create up to 160 million kilos of food waste annually

Food waste has a big impact on combating climate change, according to the IPCC Climate Change report released on Thursday.

Report: Finns eating more meat than ever before

Efforts aimed at reducing consumption in Finland are hampered by meat's strong position in Finnish food culture.

Ilmaston lämpeneminen hätyyttelee maa-alueilla jo 1,5 asteen rajaa – Suurraportti: Kasvava ihmiskunta tärvelee maata ja hotkii liikaa lihaa

Metsäkadon, ruokahävikin ja liiallisen lihansyönnin on loputtava, jos lämpenemistä aiotaan hidastaa, raportti toteaa.

Ilmastoraportista vuotaneet tiedot ovat synkkää luettavaa – Maankäytön vaikutukset ilmastonmuutokseen ovat valtavat

Tänään torstaina julkaistaan kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n tuhatsivuinen raportti, jossa on madonlukuja siitä, miten vastuuttomasti ihmiskunta käyttää planeettaansa muun muassa ruoantuotannossa.

Wednesday's papers: Finland drags feet on climate change, rise in elderly crime, bear attack

Dailies discuss an imminent IPCC land use report, a 12 percent decrease in crime, and a rare car assault in Kuusamo.

Ilmastoasiantuntija korostaa kansan kuuntelemista – "Valtaan voi nousta päättäjiä, jotka eivät ole kiinnostuneita ilmastonmuutoksesta"

Vuoden aikana ilmastoa koskevan keskustelun polttopisteessä ovat olleet niin lentohäpeä kuin yksilön valinnatkin.

TV1:n Ykkösaamun vieraana Petteri Taalas: Mitä haluat kysyä?

Tiede etsii keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Toistaiseksi toimivin teknologia on istuttaa puita hiiltä sitomaan. Missä mennään ilmastonmuutoksen torjunnassa? TV1:n Ykkösaamun vieraana on Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.

35 asteen märkälämpötila tappaa nopeasti hyväkuntoisenkin ihmisen – Intian miljoonakaupungeissa ei voi ehkä asua enää tulevaisuudessa

Jos kasvihuonepäästöjen tuottamista jatketaan nykyiseen tahtiin, ei ihminen voi enää asua Etelä-Aasian väkirikkailla alueilla, varoittavat tutkijat.

Tutkijoiden ennuste 2050-luvusta: Jos maailman lämpötila nousee 3 astetta, tappava kuumuus yleistyy, ihmiset pakenevat

Suomalaisen ilmastotutkijan mukaan kahden australialaistutkijan ennuste on yleisellä tasolla linjassa ilmastotieteen kanssa, mutta kirjoitus tulisi käydä läpi totuuspohjan arvioimiseksi.

Tutkijat varoittavat: Merenpinta voi nousta jopa yli kaksi metriä

Aiemmin on arvioitu, että ilman merkittäviä päästövähennyksiä merenpinta voisi nousta alle metrin.

Sitra: Punainen liha pannaan ja omat autot vapaa-ajalla kotiin – ilman ennennäkemättömän kovia tekoja ilmastotavoite karkaa Suomessa

Sitran mukaan EU:n kaavailemat tiukemmat tavoitteet eivät riitä Suomen kaltaisille maille.

Suomesta ilmastotekojen mallimaa? Katso ilmastotentti kello 21

Yhdeksän puolueen eduskuntavaaliehdokkaat väittelevät siitä, millaisia toimia ilmastonmuutos vaatii seuraavalta hallitukselta ja suomalaisilta.

Laura Kolehmainen yrittää ilmastoveivata Suomesta maailman ilmastojohtajan: "On ihan piipertelyä saarnata kulutusvalinnoista köyhille"

Ilmaston muuttajat, osa 2/4: Laura Kolehmaisen mielestä kansalaisen paras ilmastoteko on vaikuttaa päättäjiin.

Finnish kids join global climate strike

Children in at least 27 Finnish municipalities left their lessons on Friday to urge action on climate change, joining a global day of action by young people.

Atte Ahokkaasta tuli ilmastoaktiivi viime syksynä: "Nyt valitettavasti ei ole enää vaihtoehtoja"

Ympäristötietoisen nuoren herättivät Greta Thunberg ja IPCC:n ilmastoraportti.

Eivätkö virolaiset pode lainkaan ilmastoahdistusta? Virossa ilmastonmuutoksesta puhutaan hämmentävän vähän

Virolaiset pitävät itseään luontokansana, mutta globaalilla tasolla ympäristöherätys on vielä lapsenkengissään, kirjoittaa Tallinnassa asuva toimittaja Silja Massa.

Vuosi 2018 toi kylmää, kuumaa ja kuivaa – muuttuva ilmasto näkyy jo säässä

IPCC:n raportti nosti ilmaston kaikkien huulille. Meteorologi Anne Borgström kertoo, mitä vuoden 2018 säästä jäi mieleen. Aiheesta keskusteltiin klo 14 asti.

Thursday's papers: Climate strike, avalanche risk and liquorice pipes

Students missing school for climate protest, extreme weather causing more avalanches in Lapland and the regulation of liquorice pipes are among Thursday's headlines.

Ilmastohuoli iski Ylen kolumnisteihin: "Missä on pääministeri Juha Sipilän ilmastokriisiaiheinen tv-puhe?"

Kuka vastaa ilmastonmuutoksen torjumisesta, yksilö vai yhteiskunta? Tätä Ylen kolumnistit pohtivat tämän vuoden aikana usein.

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Nykypolitiikka pilaa demokratian maineen

Valtaosa kansalaisista jää päätöksenteon ulkopuolelle. Vaakalaudalla on demokratian lisäksi ihmislajin tulevaisuus, kirjoittaa Joona-Hermanni Mäkinen.

Uusi tutkimus paljastaa: Valtameriin on kertynyt paljon enemmän lämpöä kuin aiemmin on tiedetty – Maapallon lämpeneminen on selvästi luultua pidemmällä

Tutkijoilla oli käytössään menetelmä, jolla voidaan mitata valtameriin kertyneen lämmön määrää aiempaa tarkemmin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle