Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Intiaanit haastoivat Yhdysvallat oikeuteen suojellakseen Yellowstonen karhuja

Kansallispuiston kasvanutta harmaakarhukantaa halutaan harventaa metsästämällä.

Viisi tulivuorta, jotka ovat Islannin Heklaa vaarallisempia

Pahinta tuhoa voivat aiheuttaa tulivuoret, jotka sijaitsevat lähellä asutuskeskuksia. Lähiseutujen asukkaita uhkaavat etenkin kuumat tuhkapilvet ja maanvyöryt.

Jari Korkki: Sananvapautta kanadalaisittain

Alkuviikosta vietetty maailman sananvapauden päivä sai Jari Korkin muistelemaan kohtaamistaan Kalliovuorten kansallispuiston vartijan kanssa. Sananvapaus voi joutua yllättäen uhatuksi myös perinteisissä länsimaissa, kirjoittaa Korkki blogissaan.

Kannabiksen laillistamisella suuri vaikutus Coloradon turismiin

Lähes puolet kesälomaa suunnittelevista kertoo kannabiksen laillistamisen vaikuttavan lomakohteen päättämiseen.

Ilmastonmuutos tuhoaa muinaismuistoja Yellowstonessa

Intiaanien jälkeensä jättämät esineet ovat säilyneet Kalliovuorten jäässä jopa kymmenen tuhatta vuotta. Nyt jää sulaa ja esineitä uhkaa nopea tuhoutuminen, ellei niitä saada heti talteen ja konservoitua.

Puuman itäinen alalaji kuollut sukupuuttoon

Puuma on ollut läntisen pallonpuoliskon laajimmalle levittäytynyt peto, mutta ihminen on hävittänyt sitä säälimättä.

Biisonit hyökänneet alkukesällä jo kahden turistin kimppuun Yellowstonessa – puisto peräänkuuluttaa tervettä järkeä

Turistit olivat menneet vain muutaman metrin päähän kuvaamaan biisonia, kun se hyökkäsi. Yellowstonen kansallispuistoon saapuville jaetaan biisonien vaarallisuudesta varoittavia esitteitä, mutta ilmeisesti kaikki eivät ymmärrä, miten nopea eläin on, puiston edustaja toteaa.

Lähes tuhat biisonia surmataan Yellowstonessa

Miljoonia biisoneita vaelsi aikanaan Mississippin länsipuolen tasangoilla, kunnes systemaattinen metsästys karsi määrän alle 50 yksilöön.

Kanadassa tehty jalanjälkilöytö kertoo: Tyrannosauridit olivatkin ehkä laumaeläimiä

Tunbler Ridgen läheltä on löytynyt vierekkäin kolmen erikokoisen tyrannosauridin jalanjälkiä, ja tutkijat uskovat saurusten kulkeneen samanaikaisesti samaan suuntaan.

Coloradon kannabisveteraanit: ”Lapsikin voi syödä kannabista”

Coloradolaiset pitkän linjan kannabisaktivistit Kathleen Chippi ja Laura Kriho ovat pettyneitä kannabiksen laillistaneeseen perustuslakimuutokseen. Heidän mukaansa uusi laki ei suinkaan ole vapauttanut kannabista, vaan varastanut sen suurten yritysten omaisuudeksi. Itse kasvia he pitävät elämän puuna, joka ei vahingoittaisi lastakaan.

Teiniraskauksia historiallisen vähän Yhdysvalloissa

Eniten teiniraskaudet ovat vähentyneet Arizonan osavaltiossa, missä teiniraskausluvut ovat aina olleet Yhdysvaltain korkeimpia.

Amerikan tunnetuimman perhosen määrä huvennut hälyttävästi

Monarkkiperhosta yritetään suojella Pohjois-Amerikassa monin tavoin, mutta viime vuosina perhosmäärät ovat laskeneet huolestuttavasti.

Erämaan kutsu digitalisoitumassa Yellowstonessa

Vastuu Yhdysvaltain kansallispuistojen langattomien viestintäyhteyksien rakentamisesta on puistojen johdolla.

Yliopistoon pyrkinyt karhu pudotettiin puusta

Nukutusnuolen ruumiiseensa saanut mustakarhu päätyi maahan levitettyihin pehmusteisiin. Tajuton eläin kuljetettiin lopulta syrjäseudulle.

Maaliskuun säät ällistyttävät USA:n ilmatieteilijöitä

Yhdysvaltain maaliskuun säätilastot ovat menneet suurelta osin uusiksi. Maan itäosan vallannut lämpöaalto rikkoi maaliskuun kaikkien aikojen lämpöennätykset lähes koko maassa.

Yhdysvaltain oikeus piti sudenmetsästyksen laillisena

Yhdysvaltain vetoomusoikeus piti keskiviikkona sudenmetsästyksen voimassa. Luonnonsuojelijat olivat vedonneet oikeuteen, jotta sudenmetsästys saataisiin takaisin kielletyksi. Viime kuukausina on tapettu yli 500 sutta Kalliovuorten alueella.

Yellowstonejoen puhdistajilla vaikea urakka

Öljy-yhtiö ExxonMobil on käynnistänyt laajan operaation Yellowstonejoen puhdistamiseksi. Joen pohjalla kulkenut öljyputki rikkoutui sunnuntaina ja päästi luonnonkauniiseen jokeen jopa tuhat tynnyrillistä raakaöljyä.

Öljyonnettomuus Yellowstonejoella

Yhdysvaltain pohjoisosassa virtaavalla Yellowstonejoella paljastui lauantaina vakava öljyonnettomuus. Joen pohjassa kulkenut ExxonMobil-yhtiön öljyputki oli murtunut.

Sudet menettivät valtion suojelun Yhdysvalloissa

Suurta osaa Yhdysvaltain harmaasusista saa nyt metsästää laillisesti. Yhdysvaltain kongressin viimekuinen päätös tuli voimaan keskiviikkona. Muun muassa Montanan ja Idahon osavaltioiden yhteensä 1200 jäljellä olevaa harmaasutta ovat vapaata riistaa.

Föhn-tuuli

Kevättalvella lämpötila voi joskus kohota yllättävän korkealle. Lämpimän ja aurinkoisen sään taustalla on usein ns. föhntuuli. Föhn tarkoittaa kuivaa ja lämmintä laskuvirtausta. Meillä Suomessa ilmiö kehittyy voimakkaan länsituulen yhteydessä. Tällöin lännestä Suomeen tuleva ilmamassa joutuu matkallaan ylittämään Ruotsin ja Norjan rajalla olevan Skandien vuoriston (Kölivuoristo).

Lumivyöry iski kelkkatapahtumaan Kanadassa

Useita ihmisiä on kuollut ja loukkaantunut Lounais-Kanadan Kalliovuorilla sattuneessa lumivyöryssä. Lumivyöry iski juuri, kun 200 ihmisen moottorikelkkaryhmä ajoi alueella. Toistaiseksi tiedetään ainakin kolmen ihmisen kuolleen ja 17 loukkaantuneen.

Lumimyrsky riepottaa Yhdysvaltoja

Talven ensimmäinen suuri lumimyräkkä koettelee Yhdysvaltoja. Länsirannikolta myräkkä suuntaa kohti Kalliovuoria, johon odotetaan jopa metrin verran lunta. Lumimyrskyvaroitus on annettu osiin Iowan sekä Minnesotan osavaltioita, kertoo uutiskanava CNN.

Marcus Grönholm mukaan klassikkokisaan

Ralliautoilun kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm nähdään jälleen ralliauton ratissa, kun hän osallistuu Yhdysvalloissa ajettavaan Pikes Peak Hill Climb-kilpailuun. Grönholm ajaa kilpailun ruotsalaisen ryhmän Ford Fiestalla.

Kuivuus haihduttanut jo puolet Mead-järvestä

Yhdysvaltain lounaisosissa kärsitään pitkään jatkuneesta kuivuudesta. Kalliovuorten länsipuolelle on 2000-luvulla satanut paljon normaalia vähemmän lunta, ja sen takia moni osavaltio kärsii vesipulasta. Nevadan osavaltiossa Las Vegasin lähellä sijaitseva suuri patojärvi Lake Mead on menettänyt jo puolet vesimäärästään.

Hiihtäjät etsivät kultaa (ja karhuja) Kalliovuorilta

Tervetuloa seuraamaan Virpi Kuitusen, Aino-Kaisa Saarisen, Riitta-Liisa Roposen ja Sami Jauhojärven matkaa kohti Vancouverin olympiakisoja. Pääosassa ovat suoraan hiihtäjät, sillä he itse kertovat mitä kaikkea sattuu ja tapahtuu, kun valmistaudutaan olympialaduille. Tätä on Hiihtäjät-blogi.

Logistiikkakeskus halutaan Pirkanmaalle, mutta ei oman kunnan alueelle

Valtakunnallista kuljetus- ja varastointikeskusta suunnitellaan vauhdilla Tampereen kaupunkiseudulle. Logistiikkakeskuksesta on saatu valmiiksi alustava liiketoimintasuunnitelma, jonka pohjalta Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tradea muodostaa omat suunnitelmansa.

Kanadassa kateissa ollut moottorikelkkailija löytyi kuolleena

Kanadan poliisi on kertonut löytäneensä kahdeksannen lumivyöryn alle hautautuneen moottorikelkkailijan ruumiin.

Kanadassa löytyi kahdeksas lumivyöryn uhri

Kanadan poliisi on kertonut löytäneensä kahdeksannen lumivyöryn alle hautautuneen moottorikelkkailijan ruumiin.

Lumimyrskyissä kuollut kymmeniä ihmisiä Yhdysvalloissa

Talvimyrskyt ovat jatkaneet Yhdysvaltojen piinaamista. Huonon kelin aiheuttamissa onnettomuuksissa on kuollut viikon aikana yli 40 ihmistä. Lisäksi lumivyöryt ovat surmanneet kolme ihmistä.

Tyrannosaurus rexin jalanjälki löytyi?

Dinosaurustutkijoiden satavuotiset etsinnät ovat tuottaneet tulosta: brittiläinen paleontologi uskoo löytäneensä ensi kertaa tyrannosaurus rexin jalanjäljen.

Biisoni tekee paluuta Yhdysvaltain preerioille

Yhdysvaltain preerioilta sukupuuton partaalle metsästettyjä amerikanbiisoneita yritetään palauttaa luontoon.

Kevät aikaistunut Pohjois-Amerikassa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat Yhdysvalloissa jo selvästi näkyvissä, kertoo tuore tutkimus. Osa kasveista kukkii entistä aikaisemmin ja myös eläinten kevät on aikaistunut. Jotkut lajit ovat myös siirtyneet pohjoisemmaksi elinympäristön muuttumisen myötä.