Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Det var nära i början av juni då den amerikanska jagaren Chung-Hoon var nära att kollidera med ett kinesiskt örlogsfartyg i Taiwansundet.

Kirjeenvaihtajalta: Sotilaallinen pullistelu Taiwanin ympärillä on vaarallisella tasolla

Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea lisäävät aseellista yhteistyötä. Kiinalla ja Venäjällä on sotaharjoituksia alueella, josta Suomikin on riippuvainen, Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Ylen kirjeenvaihtajat Aamu-tv:ssä

Ukrainan sota palautti suurvaltasuhteet takaisin pinnalle, sanovat kirjeenvaihtajat Ylen aamussa

Ukrainan sota heijastuu suurvaltasuhteisiin blokkiajatteluna Venäjän ja Yhdysvaltojen näkökulmasta. Kiina puolestaan seuraa Ukrainaa tarkasti Taiwanin vuoksi, sanovat Ylen kirjeenvaihtajat.

Joe Biden ja Volodymyr Zelenskyi.

Yhdysvallat lisää Australian ja Taiwanin sotilaallista tukea

Australia luovuttaa tukikohtia Yhdysvaltain joukkojen harjoitteluun vastineena Australian oman asetuotannon tukemisesta.

Laiva saapuu satamaan. Etualalla Taiwanin lippu.

Yhdysvalloilta yli 300 miljoonan euron edestä sotilaallista apua Taiwanille

Kyseessä on Bidenin hallinnon ensimmäinen toimitus armeijan omista varastoista Taiwanille.

Kahden kuvan yhdistelmä, joista toisessa näkyy hävittäjä nousemassa lentotukialukselta meren ylle ja toisessa mikrosiru lähikuvassa.

Suurvaltojen välillä on käynnissä ”sirujen sota”, sanoo yhdysvaltalaisprofessori – pahimmillaan se uhkaa koko maailmantaloutta

Maailman kehittyneimmistä siruista 90 prosenttia valmistetaan Taiwanissa. Siis saarella, jota Kiina väittää omakseen ja jota Yhdysvallat lupaa puolustaa. Se on valtava riski, sanoo yhdysvaltalaisprofessori.

Hongkongilainen taiteilija Kacey Wong.

Hongkongissa voi päätyä vankilaan jopa demokratialiikkeen teemamusiikin soitosta – aktivisti Kacey Wong kertoo, millaista hänen työnsä on

Kacey Wong ei usko palaavansa koskaan kotiin. Meneillään oleva 47 oppositioedustajan ja demokratia-aktivistin oikeudenkäynti osoittaa, että Hongkongissa hänkin voisi joutua telkien taa.

Ihmiset katsovat rannalla meressä liikkuvaa alusta.

Kiina: Taiwanin itsenäisyys ja rauha Taiwaninsalmella ovat toisensa poissulkevia

Kiina on harjoitellut Taiwaninsalmella lauantaista lähtien. Taiwanin saari elää jatkuvan hyökkäysuhan alla, sillä Kiina pitää demokraattisesti hallittua saarta omana kapinallisena maakuntanaan.

Ihmiset seisovat tien reunassa ja valokuvaavat laskeutuvaa hävittäjää.

Yhdysvallat seuraa tarkasti Taiwanin saartoa Kiinan sotaharjoituksessa

Taiwan on tuominnut laajat harjoitukset jyrkästi. Yhdysvallat seuraa tilannetta alueella tarkoin.

En kinesisk flottstyrka deltog i militärövningar med den ryska marinen i december år 2022.

Kiina harjoittelee Taiwanin saartamista – yli 70 kiinalaishävittäjää havaittu Taiwanin puolella ”keskiviivaa”

Kiina näyttää ajoittavan sotilaalliset voimannäytöt ajankohtaan, jolloin Taiwanin johto tapaa Yhdysvaltain korkea-arvoisia edustajia.

Puolikuvassa kaksi pukuun pukeutunutta ihmistä kättelee. Taustalla Kiinan ja Ranskan liput.

Macron ja Von der Leyen tapasivat Xin ja pyrkivät saamaan tätä Ukrainan rauhanprosessin taakse

Vierailun tavoitteena on Macronin mukaan taivutella Kiinaa Ukrainan rauhanprosessin tukijaksi. Von der Leyenin mukaan Kiinan läheinen suhde Venäjään vaikuttaa EU:n ja Kiinan suhteisiin.

En kvinna i röd jacka håller tal.

Honduras katkaisi diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa

Taiwan ilmoitti, että sen Hondurasin-lähettiläs on palannut Taiwaniin ja että maan lähetystö Hondurasissa suljetaan.

Taiwans president Ma Ying-Jeou (t.v) och Kinas president Xi Jinping vinkar och ler då de träffades i Singapore den 7 november 2015 för första gången på 60 år.

Taiwanin entinen johtaja historialliselle vierailulle Kiinaan

Entisen presidentin Ma Ying-jeoun vierailu on ensimmäinen laatuaan sitten Kiinan kansantasavallan perustamisen vuonna 1949.

Tummahiuksinen nainen puhuu mikrofoniin punainen jakku päällään. Takana suuri näyttö, jossa näkyy isona hänen kuvansa suorana.

Honduras aikoo avata diplomaattisuhteet Kiinan kanssa

Suunnanmuutos maiden välisissä suhteissa tapahtui viikkoja sen jälkeen, kun Hondurasin presidentin Xiomara Castron hallitus ilmoitti neuvottelevansa vesivoimapadon rakentamisesta Kiinan kanssa.

Tsai Ing-wen puhuu medialle kasvomaskissa.

Yhdysvallat tiivistää suhteita Taiwaniin, mutta hyväksyy hiljaisesti Kiinan halun pitää saari valtapiirissään

Kiinan ja laajan itsehallinnon omaavan Taiwanin suhteet ovat viime viikkoina heikentyneet nopeasti. Tällä viikolla Kiina on asettanut pakotteita muun muassa yhdysvaltalaiselle Lockheed Martin -ilmailukonsernille, joka tekee Taiwanin kanssa asekauppoja.

Yhdysvaltain puolostusministeri Lloyd Austin kävelee ohi sotilasvartion punaista mattoa pitkin.

USA avaa uusia tukikohtia Filippiineille taistelussaan Kiinaa vastaan

Amerikkalaisjoukot kasvattavat läsnäoloaan Taiwanin naapurissa.

Asekamerakuva MiG-15:stä, jota USAF-hävittäjä hyökkäsi Korean sodan aikana 1950-53.

Neuvostoliitto kopioi Rolls-Roycen suihkumoottorit, mikä muutti Korean sodan suunnan – nyt Yhdysvallat varmistaa, ettei sama virhe toistu Kiinan ja mikrosirujen kanssa

Jos britit olisivat aikoinaan asettaneet tiukempia vientirajoituksia suihkumoottoreille, Pohjois-Koreaa ei välttämättä olisi olemassa. Miten käy Taiwanille, kun Yhdysvallat rajoittaa mikrosirujen vientiä Kiinaan?

Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris vierailemassa filippiinien laivaston aluksella.

Kamala Harris kävi näyttämässä muskeleita Kiinalle – USA maanittelee Filippiinejä leiriinsä "ennennäkemättömällä" kiihkolla

Yhdysvallat pitää uudesta presidentti Marcosista, ja filippiiniläiset pitävät amerikkalaisista paljon enemmän kuin kiinalaisista.

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja: Puoluekokouksessa nähtiin myös draamaa

Kiinan kommunistinen puolue kirjasi Taiwanin itsenäisyyden vastustamisen peruskirjaansa

Tänään päättyneessä kokouksessa kummastusta herätti entisen presidentin Hu Jintaon poistaminen salista.

Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokouksen avajaiseremonia.

Koronakuri on menestys ja Kiina yhdistää Taiwanin, uhosi Kiinan johtaja merkkipuheessaan

Taiwanin haltuun ottaminen on yhä aikeena. Vihjettä tiukkojen koronarajoitusten purkamisesta ei tullut, kun presidentti Xi Jinping luotasi kommunistisen puolueen puoluekokoukselle tulevia päämääriä.

Taiwanilainen nuorisotyöntekijä Candy meni ensiapukurssille, koska hän pelkää Kiinan hyökkäävän

Ukrainan sota järkyttää taiwanilaisia, mutta heillä on yksi etu, joka huojentaa ison naapurin uhatessa

Taiwanilaiset seuraavat tarkasti Ukrainan tapahtumia. Suuri osa kansasta uskoo, että pikkuinen Taiwan voi pitää pintansa, jos Kiina päättäisi hyökätä sinne.

Taiwanilaiset ovat tottuneet Kiinan uhkaan

Yle Taiwanissa: Ihmisten on vaikea uskoa, että Kiina todellakin hyökkäisi saarelle – moni luottaa Yhdysvaltojen tukeen tiukassa paikassa

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley selvitti, mitä tavalliset Taipein asukkaat ajattelevat Kiinan uhkailusta ja amerikkalaisten poliitikkojen vierailuista.

Taiwanilaiset katselivat sotaharjoituksia Pingtungin piirikunnassa

Taiwan aloitti omat sotaharjoituksensa vastauksena Kiinalle – ulkoministeri Wu: Kiina valmistautuu hyökkäämään Taiwaniin

Taiwanin ulkoministerin mukaan Kiina on valmistellut uusinta sotaharjoitustaan jo pitkään, sillä kyberhyökkäyksiä ja misinformaatiokampanjoita ei olisi saatu aikaan näin nopeasti tyhjästä. 

Laiva saapuu satamaan. Etualalla Taiwanin lippu.

Ilmastoyhteistyö loppuu Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä – syynä Taiwan-kiista

Kiinan mukaan Yhdysvaltojen pitää korjata virheensä, jotta Taiwan-kiistaan löytyisi ratkaisu.

Kartalla esitettynä Taiwanin meriraja ja aluevedet sekä Kiinan sotaharjoituksien alueiden sijainnit.

Taiwan pyytää kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan Kiinan sotaharjoitukset – ballistisia ohjuksia lensi myös Japanin talousvyöhykkeelle

Harjoitukset ovat reaktio Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin Taiwanin-vierailuun. Kiina vastusti Pelosin vierailua ja varoitti jo etukäteen sen seurauksista. Videokuva on Kiinan valtiollisen CCTV:n videokuvaa.

Suurvaltapolitiikkaa ja uhittelua Taiwanin ympärillä

"Kiina on aivan raivoissaan" – Ylen kirjeenvaihtaja: Nancy Pelosin vierailu oli suuri herja Kiinaa kohtaan

Taiwanista on tullut suurvaltojen valtataistelun näyttämö, mutta se on tärkeä paikka myös koko maailmalle. Taiwanissa tuotetaan valtaosa kaikista maailman puolijohteista, joita tarvitaan niin autoissa kuin tietokoneissakin.

Kiina järjesti sotaharjoitukset Taiwanin lähistöllä vastalauseena Pelosin vierailulle

Pelosin vierailu Taiwanissa sai Kiinan pullistelemaan: kalat ja keksit kiellettiin, tankkikolonnia vyörytettiin kohti rannikkoa

Kiina asetti Taiwanille pakotteita Pelosin vierailun vuoksi: mustalle listalle joutuivat hiekka, kalat ja hedelmät. Myös sotakalustoa vyörytettiin esiin näyttävästi.

Ylen entinen kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen analysoi USA:n ja Kiinan suhdetta Ylen Aamussa

Pelosin Taiwan-vierailu antoi Kiinalle mahdollisuuden pullistella uudella arsenaalillaan – "Tämä on sisäpoliittinen hengennostatus"

Kiinassa eletään tällä hetkellä herkkää aikaa. Ulkomaantoimittaja, entinen kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen arvioi Xi Jinpingin haluavan Taiwanista merkin nationalistiselle politiikalleen.

Nancy Pelosi.

Pelosi osoitti tukensa Taiwanille: "Solidaarisuutemme Taiwania kohtaan on tärkeämpää kuin koskaan"

Kiinan kansantasavalta protestoi lukuisin tavoin Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin vierailua Taiwanissa. Pelosi painotti vierailullaan keskiviikkona, että Yhdysvallat ei hylkää Taiwania.

Taipein kadulla liikennevilinässä naisreporttertteri pitää mikrofonin lisäksi infokylttiä, jossa on hävittäjien kuvia ja nancy pelosi.

Tämä juttu kertoo, miksi Taiwan hiertää Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä ja miksi Nancy Pelosin vierailu oli niin merkittävä

Nancy Pelosin Taiwanin-vierailu kiristi Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä. Kyseessä oli ensimmäinen edustajainhuoneen puhemiehen tekemä vierailu Taiwaniin sitten vuoden 1997.

Nancy Pelosi Taiwanin lentokentällä.

Kongressijohtaja Nancy Pelosi saapui Taiwaniin – vierailusta ärsyyntynyt Kiina aikoo vastata sotilaallisesti

Pelosi sanoi, että hänen vierailunsa Taiwaniin on linjassa Yhdysvaltain pitkään jatkuneen Kiinan-politiikan kanssa. Kiina varoitti etukäteen, että Pelosin vierailulla olisi seurauksia.

Nancy Pelosi fotograferad under en presskonferens i kongressen den 29.7.

Yhdysvallat puolusti edustajainhuoneen puhemiehen mahdollista Taiwanin-matkaa ja sanoi Kiinan suunnittelevan provokaatiota

Kiina on varoittanut, että se tulkitsisi Pelosin vierailun Taiwaniin suoraksi provokaatioksi. Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se haluaa liittää emämaahan, tarvittaessa sotatoimin.

Nancy Pelosi.

Yhdysvaltain puhemies Nancy Pelosi lähtee Aasian-kiertueelle – varmuutta kiistanalaisesta vierailusta Taiwanilla ei ole

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin mahdollisen Taiwanin vierailun toteutuminen varmistuu vasta, jos hän ilmestyy paikalle. Turvasyistä Pelosin Aasian-matkan aikatauluja ei kerrota ennakkoon.

 Xi Jinping.

Xi varoitti Bidenia "leikkimästä tulella" Taiwanin kanssa – presidenttien tapaamista kasvokkain aiotaan edistää

Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä on kiristänyt Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin suunnittelema vierailu Taiwaniin.

 Kiina uhkaili vastatoimilla, jos Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies vierailee Taiwanissa.

Kiina uhkaa vastatoimilla, jos Pelosi vierailee Taiwanissa – Yhdysvalloilla on tilanteessa vain huonoja vaihtoehtoja

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi suunnittelee vierailevansa ensi kuussa Taiwanissa. Matkasuunnitelmat ovat kiristäneet myös puhemiehen ja Valkoisen talon välejä.

Hongkongissa on juhlittu Kiinan 25-vuotista valtaa

Presidentti Xi puolusteli Kiinan hallintoa Hongkongin luovutuksen 25-vuotisjuhlassa – "Kaikki häiriöt pitää eliminoida"

Hongkongin uudeksi aluejohtajaksi nimitettiin John Lee. Hän on Hongkongin entinen turvallisuuspäällikkö, joka työskenteli aiemmin poliisina.

Kiina laski vesille uuden lentotukialuksen

Kiina ajaa nopeasti kiinni Yhdysvaltain laivastoetumatkaa – uusi lentotukialus laskettiin vesille

Fujian-aluksessa on teknologiaa, jota ei ole aikaisemmin ollut muualla kuin Yhdysvaltain lentotukialuksissa. Fujian on myös viesti Taiwanille.

 Lloyd Austin ja Wei Fenghe

Yhdysvaltain ja Kiinan puolustusministerit tapaamassa vihdoin kasvotusten – ilmapiiri on jäätävä Taiwanin takia

Maailman kahden suurimman sotilasmahdin avainministereiden on määrä keskustella viikonvaihteessa. Suurvaltajännitteet ja koronakriisi ovat estäneet aiemmat tapaamiset.

Poliisi näyttää kädellä lopettamaan kuvaajaa kuvaamasta kun he puhuvat puistonpenkillä istuvalle naiselle.

Tiananmenin verilöylystä on 33 vuotta, eikä Hongkongissa saa enää kokoontua muistamaan uhreja – muistelijoita uhkaa pitkä vankeustuomio

Arvostelijoiden mukaan viranomaiset käyttävät koronaa tekosyynä ja haluavat nujertaa toisinajattelijat, kun Kiina tiukentaa otettaan Hongkongista.

Pitkän matkan ydinohjus DF-31 oli kesällä 2017 näytillä Kiinan sotamuseossa.

Wall Street Journal: Kiina näki miten länsi pelästyi Putinin ydinasepuheita ja kiihdyttää nyt ydinohjelmaansa

Taustalla on myös Kiinan ja Yhdysvaltain lisääntynyt vastakkainasettelu Taiwanin suhteen. Kiinan ydinaseiden määrä on edelleen suhteellisen pieni Yhdysvaltoihin ja Venäjään verrattuna.

Kiinan presidentti Xi Jinping.

EU:n ja Kiinan johtajat kohtaavat huippukokouksessa – Kiinassa eurooppalaiset yritykset pelkäävät jäävänsä pakotteiden maksajiksi

Koronaviruskaranteenien ja kiinteistöalan ahdingon kanssa kamppaileva Kiina ei halua vaarantaa talouskasvuaan heikentämällä suhteitaan länteen, arvioi Ylen haastattelema asiantuntija.

Uhuru Kenyatta ja Wang Yi tervehtivät.

Kiina investoi Afrikkaan yli kaksi kertaa enemmän kuin muut maat yhteensä

Kiinan kilpailija Taiwan valmistelee yhteishankkeita Somalimaan kanssa.

Vladimir Putin ja Xi Jinping kumartavat toisilleen.

Kiinan Xi tapaa ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen ulkomaalaisen johtajan – Putin saapuu talviolympialaisiin hieromaan yhteistyötä

Kiinan ja Venäjän johtajien odotetaan puhuvan Yhdysvaltain vastustamisesta ja Ukrainasta. Lue tästä, miten hyvät ystävät Xi ja Putin ovat.

Korkea rakennus Vilnassa jossa on Taiwanin yhteystoimisto.

Liettuan ja Kiinan kitkerä kiista Taiwanin asemasta kiristyy – liettualaisdiplomaatit poistuivat Pekingistä pikaisesti joulun alla

Maiden diplomaattinen riita Taiwanin asemasta on saanut vakavat mittasuhteet. Monet eurooppalaisyritykset ovat kertoneet Liettuaan kytkeytyvien tuotteiden vientiongelmista.

Saksan uusi hallitus.

Saksan uusi hallitussopimus mainitsee Xinjiangin ihmisoikeusloukkaukset, mutta politiikka Kiinaa ja Venäjää kohtaan ei ehkä olennaisesti kovene

Saksan ulkoministeriksi nousee vihreä poliitikko ja Kiina-kriitikko, mutta Kiinan markkinoiden tärkeyden takia suuria muutoksia ei ehkä ole tulossa. Suhteessa Venäjään Saksa hakee eurooppalaista yhteistyötä.

Taiwanissa maan tuhoisin tulipalo vuosikymmeniin

Taiwanin kerrostalopalossa kuoli 46 ihmistä, monet köyhiä vanhuksia – "Samanlaisia vaaranpaikkoja löytyy ympäri maata"

Paloturvallisuusongelmat olivat tiedossa jo vuosia, mutta niihin ei puututtu. Onnettomuus on herättänyt keskustelua vanhusten elinoloista kovaa vauhtia ikääntyvässä maassa.

Kiinan laivaston helikopteri lentää ohjushävittäjä Xianin yllä harjoituksessa heinäkuussa 2016.

Asiantuntijat: Kiinalla ei ennen pitkää ole muuta vaihtoehtoa kuin hyökätä Taiwanille, lentohäiriköinnillä on kuitenkin toinen tarkoitus

Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat huonoimmillaan kymmeniin vuosiin. Asiantuntijat pohtivat, ovatko Kiinan sotilaskoneiden lennot Taiwanin rannikon tuntumaan vain uhittelua, vai onko Kiina valmistautumassa sotaan.

Pilotti kapuaa hävittäjästä maantasolla.

Kiina lennätti ennätysmäärän sotilaslentokoneita Taiwanin puolustusvyöhykkeelle

Kiina ärsytti Taiwania lennättämällä noin 60 sotakonetta Taiwanin puolustusvyöhykkeelle eilen ja tänään. Taiwan on tuominnut Kiinan lennot.

Kiinan lähetystö Vilnassa.

Liettuan ja Kiinan välille syntyi diplomaattinen kiista suhteista Taiwaniin

Kiina ja Liettua ovat kutsuneet suurlähettiläänsä pois asemapaikoiltaan Taiwanin asemasta kehkeytyneen kiistan takia. Syynä on päätös, jolla Taiwan muutti Vilnassa olevan yhteystoimistonsa nimen vastaamaan itsenäisen valtion nimikäytäntöä.

Kiinan tulvatuhojen pelastustyöt jatkuvat

Sateet jatkuvat tulvan peittämässä Keski-Kiinassa – samalle alueelle tulossa myös taifuuni

Ihmiset kahlaavat kaduilla ja maaseudulla vyötäisiään myöten vedessä. Yhteydet monille maaseudun paikkakunnille ovat poikki.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle