Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Taiwanilaiset ovat tottuneet Kiinan uhkaan

Yle Taiwanissa: Ihmisten on vaikea uskoa, että Kiina todellakin hyökkäisi saarelle – moni luottaa Yhdysvaltojen tukeen tiukassa paikassa

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley selvitti, mitä tavalliset Taipein asukkaat ajattelevat Kiinan uhkailusta ja amerikkalaisten poliitikkojen vierailuista.

Taiwanilaiset katselivat sotaharjoituksia Pingtungin piirikunnassa

Taiwan aloitti omat sotaharjoituksensa vastauksena Kiinalle – ulkoministeri Wu: Kiina valmistautuu hyökkäämään Taiwaniin

Taiwanin ulkoministerin mukaan Kiina on valmistellut uusinta sotaharjoitustaan jo pitkään, sillä kyberhyökkäyksiä ja misinformaatiokampanjoita ei olisi saatu aikaan näin nopeasti tyhjästä. 

Laiva saapuu satamaan. Etualalla Taiwanin lippu.

Ilmastoyhteistyö loppuu Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä – syynä Taiwan-kiista

Kiinan mukaan Yhdysvaltojen pitää korjata virheensä, jotta Taiwan-kiistaan löytyisi ratkaisu.

Kartalla esitettynä Taiwanin meriraja ja aluevedet sekä Kiinan sotaharjoituksien alueiden sijainnit.

Taiwan pyytää kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan Kiinan sotaharjoitukset – ballistisia ohjuksia lensi myös Japanin talousvyöhykkeelle

Harjoitukset ovat reaktio Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin Taiwanin-vierailuun. Kiina vastusti Pelosin vierailua ja varoitti jo etukäteen sen seurauksista. Videokuva on Kiinan valtiollisen CCTV:n videokuvaa.

Suurvaltapolitiikkaa ja uhittelua Taiwanin ympärillä

"Kiina on aivan raivoissaan" – Ylen kirjeenvaihtaja: Nancy Pelosin vierailu oli suuri herja Kiinaa kohtaan

Taiwanista on tullut suurvaltojen valtataistelun näyttämö, mutta se on tärkeä paikka myös koko maailmalle. Taiwanissa tuotetaan valtaosa kaikista maailman puolijohteista, joita tarvitaan niin autoissa kuin tietokoneissakin.

Kiina järjesti sotaharjoitukset Taiwanin lähistöllä vastalauseena Pelosin vierailulle

Pelosin vierailu Taiwanissa sai Kiinan pullistelemaan: kalat ja keksit kiellettiin, tankkikolonnia vyörytettiin kohti rannikkoa

Kiina asetti Taiwanille pakotteita Pelosin vierailun vuoksi: mustalle listalle joutuivat hiekka, kalat ja hedelmät. Myös sotakalustoa vyörytettiin esiin näyttävästi.

Ylen entinen kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen analysoi USA:n ja Kiinan suhdetta Ylen Aamussa

Pelosin Taiwan-vierailu antoi Kiinalle mahdollisuuden pullistella uudella arsenaalillaan – "Tämä on sisäpoliittinen hengennostatus"

Kiinassa eletään tällä hetkellä herkkää aikaa. Ulkomaantoimittaja, entinen kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen arvioi Xi Jinpingin haluavan Taiwanista merkin nationalistiselle politiikalleen.

Nancy Pelosi.

Pelosi osoitti tukensa Taiwanille: "Solidaarisuutemme Taiwania kohtaan on tärkeämpää kuin koskaan"

Kiinan kansantasavalta protestoi lukuisin tavoin Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin vierailua Taiwanissa. Pelosi painotti vierailullaan keskiviikkona, että Yhdysvallat ei hylkää Taiwania.

Taipein kadulla liikennevilinässä naisreporttertteri pitää mikrofonin lisäksi infokylttiä, jossa on hävittäjien kuvia ja nancy pelosi.

Tämä juttu kertoo, miksi Taiwan hiertää Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä ja miksi Nancy Pelosin vierailu oli niin merkittävä

Nancy Pelosin Taiwanin-vierailu kiristi Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä. Kyseessä oli ensimmäinen edustajainhuoneen puhemiehen tekemä vierailu Taiwaniin sitten vuoden 1997.

Nancy Pelosi Taiwanin lentokentällä.

Kongressijohtaja Nancy Pelosi saapui Taiwaniin – vierailusta ärsyyntynyt Kiina aikoo vastata sotilaallisesti

Pelosi sanoi, että hänen vierailunsa Taiwaniin on linjassa Yhdysvaltain pitkään jatkuneen Kiinan-politiikan kanssa. Kiina varoitti etukäteen, että Pelosin vierailulla olisi seurauksia.

Nancy Pelosi fotograferad under en presskonferens i kongressen den 29.7.

Yhdysvallat puolusti edustajainhuoneen puhemiehen mahdollista Taiwanin-matkaa ja sanoi Kiinan suunnittelevan provokaatiota

Kiina on varoittanut, että se tulkitsisi Pelosin vierailun Taiwaniin suoraksi provokaatioksi. Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se haluaa liittää emämaahan, tarvittaessa sotatoimin.

Nancy Pelosi.

Yhdysvaltain puhemies Nancy Pelosi lähtee Aasian-kiertueelle – varmuutta kiistanalaisesta vierailusta Taiwanilla ei ole

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin mahdollisen Taiwanin vierailun toteutuminen varmistuu vasta, jos hän ilmestyy paikalle. Turvasyistä Pelosin Aasian-matkan aikatauluja ei kerrota ennakkoon.

 Xi Jinping.

Xi varoitti Bidenia "leikkimästä tulella" Taiwanin kanssa – presidenttien tapaamista kasvokkain aiotaan edistää

Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä on kiristänyt Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin suunnittelema vierailu Taiwaniin.

 Kiina uhkaili vastatoimilla, jos Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies vierailee Taiwanissa.

Kiina uhkaa vastatoimilla, jos Pelosi vierailee Taiwanissa – Yhdysvalloilla on tilanteessa vain huonoja vaihtoehtoja

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi suunnittelee vierailevansa ensi kuussa Taiwanissa. Matkasuunnitelmat ovat kiristäneet myös puhemiehen ja Valkoisen talon välejä.

Hongkongissa on juhlittu Kiinan 25-vuotista valtaa

Presidentti Xi puolusteli Kiinan hallintoa Hongkongin luovutuksen 25-vuotisjuhlassa – "Kaikki häiriöt pitää eliminoida"

Hongkongin uudeksi aluejohtajaksi nimitettiin John Lee. Hän on Hongkongin entinen turvallisuuspäällikkö, joka työskenteli aiemmin poliisina.

Kiina laski vesille uuden lentotukialuksen

Kiina ajaa nopeasti kiinni Yhdysvaltain laivastoetumatkaa – uusi lentotukialus laskettiin vesille

Fujian-aluksessa on teknologiaa, jota ei ole aikaisemmin ollut muualla kuin Yhdysvaltain lentotukialuksissa. Fujian on myös viesti Taiwanille.

 Lloyd Austin ja Wei Fenghe

Yhdysvaltain ja Kiinan puolustusministerit tapaamassa vihdoin kasvotusten – ilmapiiri on jäätävä Taiwanin takia

Maailman kahden suurimman sotilasmahdin avainministereiden on määrä keskustella viikonvaihteessa. Suurvaltajännitteet ja koronakriisi ovat estäneet aiemmat tapaamiset.

Poliisi näyttää kädellä lopettamaan kuvaajaa kuvaamasta kun he puhuvat puistonpenkillä istuvalle naiselle.

Tiananmenin verilöylystä on 33 vuotta, eikä Hongkongissa saa enää kokoontua muistamaan uhreja – muistelijoita uhkaa pitkä vankeustuomio

Arvostelijoiden mukaan viranomaiset käyttävät koronaa tekosyynä ja haluavat nujertaa toisinajattelijat, kun Kiina tiukentaa otettaan Hongkongista.

Pitkän matkan ydinohjus DF-31 oli kesällä 2017 näytillä Kiinan sotamuseossa.

Wall Street Journal: Kiina näki miten länsi pelästyi Putinin ydinasepuheita ja kiihdyttää nyt ydinohjelmaansa

Taustalla on myös Kiinan ja Yhdysvaltain lisääntynyt vastakkainasettelu Taiwanin suhteen. Kiinan ydinaseiden määrä on edelleen suhteellisen pieni Yhdysvaltoihin ja Venäjään verrattuna.

Kiinan presidentti Xi Jinping.

EU:n ja Kiinan johtajat kohtaavat huippukokouksessa – Kiinassa eurooppalaiset yritykset pelkäävät jäävänsä pakotteiden maksajiksi

Koronaviruskaranteenien ja kiinteistöalan ahdingon kanssa kamppaileva Kiina ei halua vaarantaa talouskasvuaan heikentämällä suhteitaan länteen, arvioi Ylen haastattelema asiantuntija.

Uhuru Kenyatta ja Wang Yi tervehtivät.

Kiina investoi Afrikkaan yli kaksi kertaa enemmän kuin muut maat yhteensä

Kiinan kilpailija Taiwan valmistelee yhteishankkeita Somalimaan kanssa.

Vladimir Putin ja Xi Jinping kumartavat toisilleen.

Kiinan Xi tapaa ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen ulkomaalaisen johtajan – Putin saapuu talviolympialaisiin hieromaan yhteistyötä

Kiinan ja Venäjän johtajien odotetaan puhuvan Yhdysvaltain vastustamisesta ja Ukrainasta. Lue tästä, miten hyvät ystävät Xi ja Putin ovat.

Korkea rakennus Vilnassa jossa on Taiwanin yhteystoimisto.

Liettuan ja Kiinan kitkerä kiista Taiwanin asemasta kiristyy – liettualaisdiplomaatit poistuivat Pekingistä pikaisesti joulun alla

Maiden diplomaattinen riita Taiwanin asemasta on saanut vakavat mittasuhteet. Monet eurooppalaisyritykset ovat kertoneet Liettuaan kytkeytyvien tuotteiden vientiongelmista.

Saksan uusi hallitus.

Saksan uusi hallitussopimus mainitsee Xinjiangin ihmisoikeusloukkaukset, mutta politiikka Kiinaa ja Venäjää kohtaan ei ehkä olennaisesti kovene

Saksan ulkoministeriksi nousee vihreä poliitikko ja Kiina-kriitikko, mutta Kiinan markkinoiden tärkeyden takia suuria muutoksia ei ehkä ole tulossa. Suhteessa Venäjään Saksa hakee eurooppalaista yhteistyötä.

Taiwanissa maan tuhoisin tulipalo vuosikymmeniin

Taiwanin kerrostalopalossa kuoli 46 ihmistä, monet köyhiä vanhuksia – "Samanlaisia vaaranpaikkoja löytyy ympäri maata"

Paloturvallisuusongelmat olivat tiedossa jo vuosia, mutta niihin ei puututtu. Onnettomuus on herättänyt keskustelua vanhusten elinoloista kovaa vauhtia ikääntyvässä maassa.

Kiinan laivaston helikopteri lentää ohjushävittäjä Xianin yllä harjoituksessa heinäkuussa 2016.

Asiantuntijat: Kiinalla ei ennen pitkää ole muuta vaihtoehtoa kuin hyökätä Taiwanille, lentohäiriköinnillä on kuitenkin toinen tarkoitus

Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat huonoimmillaan kymmeniin vuosiin. Asiantuntijat pohtivat, ovatko Kiinan sotilaskoneiden lennot Taiwanin rannikon tuntumaan vain uhittelua, vai onko Kiina valmistautumassa sotaan.

Pilotti kapuaa hävittäjästä maantasolla.

Kiina lennätti ennätysmäärän sotilaslentokoneita Taiwanin puolustusvyöhykkeelle

Kiina ärsytti Taiwania lennättämällä noin 60 sotakonetta Taiwanin puolustusvyöhykkeelle eilen ja tänään. Taiwan on tuominnut Kiinan lennot.

Kiinan lähetystö Vilnassa.

Liettuan ja Kiinan välille syntyi diplomaattinen kiista suhteista Taiwaniin

Kiina ja Liettua ovat kutsuneet suurlähettiläänsä pois asemapaikoiltaan Taiwanin asemasta kehkeytyneen kiistan takia. Syynä on päätös, jolla Taiwan muutti Vilnassa olevan yhteystoimistonsa nimen vastaamaan itsenäisen valtion nimikäytäntöä.

Kiinan tulvatuhojen pelastustyöt jatkuvat

Sateet jatkuvat tulvan peittämässä Keski-Kiinassa – samalle alueelle tulossa myös taifuuni

Ihmiset kahlaavat kaduilla ja maaseudulla vyötäisiään myöten vedessä. Yhteydet monille maaseudun paikkakunnille ovat poikki.

Henkilö liukuportaissa.

Hongkongin erityisasema Kiinan kyljessä saattaa pian olla historiaa – listasimme tärkeimmät tapahtumat Hongkongin vaikeasta vuodesta

Hongkongin autonomia on murentunut pala palalta sen jälkeen, kun Kiinan kiistelty turvallisuuslaki astui voimaan vuosi sitten. Teimme yhteenvedon siitä, millä tavoin liberaalin itsehallintoalueen tilanne on synkentynyt.

Lentokentän työntekijät purkavat rahtikonetta.

Yhdysvallat toimitti koronarokotteita Taiwanille – piikki samalla Kiina-suhteisiin

Presidentti Joe Bidenin hallinto käy geopoliittista kinastelua Kiinan kanssa myös terveys edellä. Yhdysvallat käyttää koronarokotteita diplomatian jatkeena Taiwanissa.

 Biden ja Moon pitivät Valkoisessa talossa yhteisen lehdistötilaisuuden keskustelujensa päätteeksi.

Biden ja Etelä-Korean Moon vannoivat liittolaisuuttaan Trumpin kaoottisen kauden jälkeen

Maiden suhteet kiristyivät Trumpin presidenttikaudella muun muassa siksi, että Trump uhkasi vetää kaikki amerikkalaisjoukot Etelä-Koreasta.

Ilmakuva kuivuneesta järvestä.

Taiwania vaivaava kuivuus pakottaa viranomaisia rajoittamaan vedenkäyttöä sirunvalmistuskeskuksessa Hsinchussa

Alueella valmistetaan suuri osa maailman mikropiireistä, joita ilman tietokoneet, puhelimit ja modernit autot eivät toimisi. Viranomaisrajoitukset pakottavat alueen yrityksen leikkaamaan vedenkäyttöä lähes viidenneksellä.

Henkilökunta valaisee taskulampulla kauppaa.

Taiwanin sähköverkossa häiriöitä – hallitus pyytää kansalaisia pysymään rauhallisina

Taiwanin saarella joudutaan ottamaan käyttöön kiertävät sähkökatkot.

Ilmakuva kuivuneesta järvestä.

Taiwaniin ei osunut viime vuonna yhtään taifuunia, mikä voi heikentää maailman teollisuustuotantoa

Taiwania koettelee pahin kuivuus noin 60 vuoteen. Maan suuret teollisuusyritykset kamppailevat vesipulassa. Taiwanin puolijohdeteollisuus on tärkeä alihankkija lukuisille yrityksille.

Tsai Ing-wen

Yhdysvaltain edustajat vierailevat Taiwanissa keskellä kasvavia jännitteitä Kiinan-suhteissa

Vierailu ärsyttää Kiinaa, joka pitää Taiwania osanaan. Kiina on ilmoittanut sotaharjoituksista Taiwanin lähellä.

Yhdysvaltain lentotukialus USS Theodore Roosevelt kuvattuna Da Nangin edustalla Vietnamissa maaliskuussa 2020.

Lentotukialus Taiwanin lähelle, kymmeniä aluksia Filippiinien vesille – Kiina harjoittelee sotimista naapuriensa tuntumassa

Useita kymmeniä kiinalaisia veneitä on Spratlysaariin kuuluvalla riutalla, jota sekä Filippiinit että Kiina pitävät omanaan.

Surevia ihmisiä.

Pelastustyöt jatkuvat Taiwanin tuhoisan junaturman jäljiltä – uhrimäärän uskotaan kasvavan

Yli 50 ihmistä sai surmansa ja 178 loukkaantui matkustajajunan törmättyä raiteilla olevaan kuorma-autoon.

Kiskoilta suistunut juna lähellä Hualienin kaupunkia Taiwanissa.

Perjantai 2.4.2021 (radio)

Taiwanin junaonnettomuus. Omaishoitovapaa. Lentäjäkoulutus. Usko pääsiäisen sanomaan. Lämpöaalto.

Taiwanin junaonnettomuus

Ainakin 50 ihmisen kerrotaan kuolleen junaturmassa Taiwanissa – osa vaunuista on jumissa tunnelissa

Onnettomuuden syy saattoi olla raiteille vierinyt kuorma-auto, jonka käsijarru oli liian löysällä.

uigurer, Xinjiang

BBC:n Kiinan-kirjeenvaihtaja joutui muuttamaan Taiwaniin viranomaisten painostuksen takia

BBC:n mukaan Kiinan viranomaiset olivat painostaneet ja uhkailleet toimittajaa.

Hongkongin demokratia-aktivisti Joshua Wong Chi-fung  jakaa lentolehtisiä.

Facebook ottaa etäisyyttä Hongkongiin – datakaapelin rakentamishanke keskeytettiin Kiinan uhan vuoksi

Sosiaalisen media yhtiö oli kaavailemassa Tyynenmeren alittavaa datayhteyttä Kaliforniasta Hongkongiin ja Taiwaniin.

Kiinan laivaston ohjushävittäjä Xi'an osallistumassa Venäjän laivaston päivän paraatiin Pietarissa

Kiinan laivasto kasvaa hurjaa vauhtia – pystyisikö Yhdysvallat enää estämään hyökkäyksen Taiwanille?

Kiinan laivasto on vahva omilla lähivesillään, mutta maailmanlaajuiseksi merimahdiksi siitä ei vielä ole.

Lentotukialus USS Theodore Roosevelt satamassa.

Sotilaallinen aktiivisuus lisääntyy Etelä-Kiinan merellä – Tutkija: "Taustalla on koko ajan kierroksia ottava suurvaltakilpailu USA:n ja Kiinan välillä"

Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin tuore hallinto ei näytä muuttavan edeltäjiensä linjaa Kiinan suhteen.

Kuvassa vasemmalla Joe Biden ja oikealla Xi Jinping.

Yhdysvaltain presidentti Biden keskusteli puhelimitse Kiinan johtaja Xin kanssa, ilmaisi huolensa ihmisoikeustilanteesta

Maat ovat olleet usein napit vastakkain muun muassa Hongkongin sekä Taiwanin tilanteista.

Mike Pompeo maski kasvoillaan.

Yhdysvallat vapauttaa virkamiesten yhteydenpidon Taiwaniin

Vanhat määräykset rajoittivat hallinnon virkamiesten yhteyksiä Taiwaniin. Muutoksesta kertoi ulkoministeri Mike Pompeo.

Mielenosoittaja Alexandra Wong vaati vangittujen vapauttamista Hongkongissa 28.joulukuuta.

Pikatuomiot Kiinasta: Vankeutta Hongkongista pakoa yrittäneelle ryhmälle

Kiina pidätti elokuussa 12 Hongkongin asukasta heidän yrittäessään päästä pikaveneellä Taiwanille ja pakoon Manner-Kiinan määräämää turvallisuuslakia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle