Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Opiskelijoita yliopiston aulassa.

Professori yliopistojen valtauksista: ”On erityistä, että opiskelijat ja yliopistot ovat jossain määrin yhteisrintamassa”

Tampereen yliopiston aikuiskasvatuksen professori Juha Suoranta kertoo, että ylioppilasliike on aina ollut aktiivinen kamppailemaan opintososiaalisten etujen puolesta.

Kaksi ihmistä halaa kadulla.

Tosirakkaus, rakkaus luontoon ja 25 muuta rakkauden lajia tuntuvat kehossa eri tavoin – tutkijat selvittivät rakkautta kehokartoilla

Aalto-yliopiston tutkimuksessa voimakkaimmat rakkauden kokemukset olivat myös miellyttävimpiä. Pää ja rintakehä korostuivat rakkauden kehokartoilla, mutta osa rakkauden lajeista koettiin koko kehossa.

Kaksi opiskelijaa työskentelee huonekalujen parissa. Kuva otettu korkealta portaikon läpi.

Kursseille ei mahdu, eikä saa edes kunnon työtiloja: yliopiston taideopetus koki romahduksen, kertovat opiskelijat

Aalto-yliopiston taideopiskelijat ovat huolissaan siitä, että itse taiteen tekeminen on vähentynyt rajusti opinnoissa sen jälkeen, kun kolme korkeakoulua yhdistyivät saman katon alle.

Nitin Sawhney, tietotekniikan professori, Aalto-yliopisto istuu sohvalla.

Intialainen työelämäprofessori haluaisi pysyä Suomessa, mutta hallituksen aikeet huolettavat – Aalto-yliopistolta poikkeuksellinen kannanotto

Hallitusohjelman mukaan jatkossa työperusteinen oleskelulupa raukeaa, mikäli henkilö ei yli kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen löydä uutta työpaikkaa. Aalto-yliopistolla ollaan tästä huolissaan.

opiskelija Veeti Hautanen (vasemmalla) Milja Parviainen (keskellä) Venla Rinne (oikealla).

Vaihto-opiskelijoiden määrä on jopa triplaantunut Helsingin yliopistossa – nyt kiinnostaa Etelä-Korea ja Japani mutta yllättäen myös Norja

Opiskelijoita kannustetaan lähtemään vaihtoon apurahojen turvin, kertoo Helsingin yliopiston kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden päällikkö Minna Koutaniemi.

Professori Pertti Hakonen Aalto-yliopiston teknillisen fyysiikan laitoksen laboratoriossa.

Eteläkorealaiset tutkijat väittävät löytäneensä teknologian Graalin maljan – suomalaisasiantuntijat epäilevät ihmeaineen aitoutta

Yle kysyi Aalto-yliopiston professoreilta, miksi tiedemaailma kohisee väitetystä ihmeaineesta nimeltä LK-99.

Joel Nieminen katsoo ohi kamerasta. Hänellä on reppu selässä ja lippalakki päässä. Taustalla on Pasilan kerrostaloja.

Valokuvaaja polki Suomessa kymmenen vuoden aikana 10 000 kilometriä ja kuvasi kohtaamiaan suomalaisia: “Ulkoilmasta pitää kyllä tykätä!”

Joel Niemisen kansallispotreteista välittyy myönteinen tunnelma suurista yhteiskunnallisista muutoksista huolimatta.

Euroopan avaruusjärjestön avaruusteleskooppi Euclidin ympärillä pyörii työntekijöitä

Suomalaistutkijat mukana selvittämässä maailmankaikkeuden syntyä – teleskooppi kartoittaa avaruutta kuuden vuoden ajan

Suomalaistutkijat ovat mukana selvittämässä avaruuden suuria mysteerejä, pimeää ainetta ja energiaa. Yhteiseurooppalainen Euclid-tutkimussatelliitti laukaistaan 1,5 miljoonan kilometrin päähän Maasta.

Hymyilevä Olli Ikkala.

Luonnon materiaaleista inspiroituva fysiikan professori Olli Ikkala sai Suomen tiedepalkinnon

Joka toinen vuosi myönnettävä suuri palkinto on tunnustus merkittävästä tieteellisestä työstä.Olli Ikkalan uralla se on tarkoittanut muun muassa huomattavaa monitieteisyyttä.

Värikkäitä muotisuunnitteluvaatteita rekissä ja mallinuken päällä.

Oliver Saarinen valkaisi vaatteita yöllä koulun vessassa, jotta kaikki olisi valmista Aalto-yliopiston muotinäytökseen

Aalto-yliopiston muodin opiskelijat ovat käyttäneet luomuksiinsa muun muassa auton renkaita, metalliromua ja hiuksia.

Tampereen yliopisto, Hervannan kampus.

Suomen ylioppilaskuntien liitto vastustaa maksullista oikopolkua yliopistoon – opiskelupaikan voi nyt saada reilulla 5 000 eurolla

Aalto-yliopistossa ja Tampereen yliopistossa on yli 5 000 euroa maksavia täydennyskoulutuksia, joiden kautta voi päästä opiskelijaksi. Suomen ylioppilaskuntien liitto pitää toimintaa lainvastaisena.

Oulussa sijaitseva vanha punainen ja osin töhritty merimerkki, Taskilan loisto, lumisten puiden keskellä.

Maannousu vähentää valtamerien nousuun liittyvää uhkaa lähivuosikymmeninä varsinkin Perämeren rannikolla – myöhemmin tilanne saattaa muuttua

Maankohoaminen kompensoi merenpintojen ennakoitua nousua. Pitkällä aikavälillä uhka on edelleen olemassa, jollei ilmansaasteita saada vähennettyä.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kolme kerrosta.

Aalto-yliopisto rikkoo lakia, toteaa apulaisoikeuskansleri – englannin kieli on syrjäyttänyt suomen osassa opetuksesta

Vain noin viisi prosenttia Aalto-yliopiston kauppatieteiden maisterivaiheen kurssitarjonnasta opetetaan suomeksi.

Mies pitää kättään kyljellään makaavan naisen poskella.

Vanhalla Nokian kännykällä kuvattu elokuva teatterilevitykseen – kertoo ihmisistä, jotka vasta kamera tekee näkyviksi

Jesse Jalosen lopputyö Aalto-yliopistosta on jo saanut ensi-iltansa Rotterdamin elokuvajuhlilla ja palkittu festivaalilla Madridissa.

Emilia Donner asetti kasvomaskin Mantan kasvoille 20. huhtikuuta.

Manta siirtyy korjattavaksi, ja valmistumisen aikataulu on vielä epävarma – tällaisia ideoita ylioppilaskunnilla on ensi vuoden vapun varalle

Nyt lakitusvuorossa oleva Aalto-yliopiston ylioppilaskunta harkitsi suunnittelukisaa Mantan paikkaajasta jo tänä vappuna. Koronavuosina on ollut käytössä myös virtuaalinen lakitus.

Lauri Juvela akustisessa studiossa.

Tekoäly tekee nyt myös ääntä, ja hyvin tekeekin – ”Voi olla, että kohta kaikkea on oletettava huijaukseksi”, miettii tutkija

Tiktok ja Instagram ovat olleet alkuvuodesta täynnä tekoäänellä tehtyjä huumorivideoita ja -kappaleita. Äänikloonaus on tekoälytuoteperheen uusin vesa, jonka mahdollisuudet paljastuvat päivä päivältä.

Rahoituksen professori Elias Rantapuska.

Sijoittajan on vaikea olla vaurastumatta, sanoo rahoituksen professori ja kertoo täsmävinkit onnistumiseen

Videolla rahoituksen professori Elias Rantapuska vertaa sijoittamista liikuntaan: lajilla tai kellonajalla ei ole väliä – kunhan ylipäätään aloittaa.

Puhelimessa näkyy pörssikurssitaulukkoa ja kädellä on kolikoita.

Mitä haluat tietää sijoittamisesta? Lähetä kysymyksesi, asiantuntija vastaa

Oletko harkinnut sijoittamista? Vai oletko jo kokenut pörssihai? Kysy sijoittamisesta rahoituksen professori Elias Rantapuskalta.

Opiskelja Jussi Hartikainen seisoo kirjastossa. Taustalla näkyy sumeana kirjahyllyjä.

Luennolla kaikkien äidinkieli on suomi, mutta silti englantia on pakko puhua – Jussi Hartikainen, 29, sai tarpeekseen

Yliopistojen kansainvälistyminen on johtanut englanninkielisen opetuksen lisääntymiseen. Osa pitää sitä urakehityksen elinehtona, mutta eivät kaikki.

Muotisuunnittelija Ervin Latimer kuvattuna UFF-liikkeessä Helsingin Töölössä.

Ruokakaupassa myydään pian vaatteita, jotka eivät ole miehille eivätkä naisille, vaan kaikille: suunnittelija kertoo, mistä on kyse

Sukupuoleton muoti valtaa yhä enemmän markkinoita. Sukupuolineutraalilla vaatteella ei ole tiettyä väriä tai tyyliä, mutta suunnittelijan pitää kiinnittää erityistä huomiota vaatteen istuvuuteen.

 Venäläinen opiskelija Katja Marchenko kuvattu Otaniemessä Espoossa

Opiskelijat haluaisivat opetusta suomeksi, mutta Aalto-yliopisto ei kuuntele heitä – vararehtori: ”Nuoret osaavat englantia varsin hyvin”

Oikeuskanslerilla on jälleen käsittelyssä kantelu englannin kielen ylivallasta Aalto-yliopistossa, vaikka asiasta huomautettiin jo kymmenen vuotta sitten.

Arkkitehtiopiskelija Rakel Päivinen istuu piirtämässä Tapiolan kulttuuritalossa.

Aalto-yliopistolta raju uudistus: hakija voidaan hylätä, jos taidealan ennakkotehtäviin on haettu apua valmennuskurssilta

Esimerkiksi arkkitehtuurin ennakkotehtävien ohjeisiin on tehty tänä keväänä lisäys, jonka mukaan hakija voidaan hylätä, mikäli apua on saatu kolmansilta tahoilta.

Jimi Vain nojaa käteensä katsoen kameraan.

Muotisuunnittelija Jimi Vain murtautui maailmalle, ja siitä saa kiittää myös hänen ystäviään

Muotisuunnittelija, kulttuurivieras Jimi Vain rakastaa kotiseutuaan Pohjanmaalla, ja sen hän tekee tiettäväksi myös ulkomailla.

Petri Honkonen.

Tiede- ja kulttuuriministeri pelkää suomen kielen muuttuvan ajattelun kielestä ”kyökkikieleksi” ja vaatii, että muutos estetään

Keskustalaisministeri Petri Honkonen on huolissaan suomen kielen asemasta, koska korkeakoulujen päättötöitä kirjoitetaan kiihtyvään tahtiin englanniksi.

kuvakaappaus masennuksen hoitoon kehitetystä Meliora pelistä

Tältä näyttää kaksi miljoonaa euroa maksanut suomalainen toimintapeli, joka on tarkoitettu masennuksen hoitoon

Jos kaikki menee suunnitellusti, masennuksesta kärsivät voivat saada lääkäriltä muutaman vuoden kuluttua määräyksen pelata Melioraa. Yle pääsi testaamaan peliä jo nyt.

Mies pitää pientä satelliittia kädessään.

Yhteys Aalto-yliopiston tutkimussatelliittiin katkesi kesäkuussa

Keväällä avaruuteen laukaistun Foresail-1-satelliitin oli tarkoitus kerätä tietoa avaruusromuongelman hillitsemiseksi. Yhteys satelliittiin menetettiin kuitenkin pian laukaisun jälkeen kesäkuussa.

Kaksi mallia catwalkilla. Toisella läpikuultava vaalea asu ja toisella tummempi.

Ison kansainvälisen muotikilpailun suomalaisvoittaja häkeltyi saamastaan huomiosta – "Ihan mieletöntä"

Muotisuunnittelija Jenny Hytösen unisex-mallisto saavutti Hyèresin kansainvälisen muotifestivaalin pääpalkinnon lisäksi myös yleisöpalkinnon.

Aalto-yliopiston arkkitehtuuriopiskelijoita oppitunnilla.

Arkkitehdeista on Suomessa huutava pula, ja päätöksiä tehdään usein talouden ja tekniikan ehdoilla

Suomeen kaivataan lisää arkkitehteja, mutta koulutus ei pysy kysynnän perässä. Yli puolet Suomen kerrostaloista oli jo 1990-luvulla muiden kuin arkkitehtien suunnittelemia.

Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden mallistot olivat esillä Suomen Ranskan-instituutissa. Xiao Li esittelee mallistoaan

Suomalaisopiskelijat esittelivät Pariisin muotiviikoilla vaatteita, joita ei määritä käyttäjän sukupuoli – "Mulle ei ole relevanttia, kuka vaatteen päälleen laittaa"

Aalto-yliopiston muodin opiskelijat ovat esitelleet töitään Pariisissa. Moni nuori suunnittelija tähtää töihin ulkomaille, ja muotiviikot ovat siihen tärkeä ponnahduslauta.

Mikko Kemppi Tampereen teekkareista kertoo, missä menee jäynien rajat

"Hankalia tapauksia tulee välillä vastaan", sanoo entinen fuksimajuri – tällaisia rajoja opiskelijajärjestöt vetävät fuksipiloille

Uusille opiskelijoille tehdään yhä joskus piloja, mutta pahennusta herättäneet tapaukset ovat vähentyneet. Tämä selviää Ylen kyselystä eri ainejärjestöille. 

Nuori lippispäinen mies hymyilee ja katsoo kohti.

Lääkiksen ja DI-koulutusten todistusvalintapaikkoja jaetaan arvalla – "Se on aika raaka peli", sanoo varasijalta valittu Antti-Jussi Meriläinen

Etenkin lääketieteissä ja diplomi-insinöörihaussa aiempaa useampi hakija päätyy kovan kilpailun vuoksi todistusvalinnassa tasapisteisiin. Varasijalle jäänyt voi saada paikan hyvällä arpaonnella.

Oulun yliopiston päärakennuksen sisäänkäynti.

Nokialta tekniikan alalle kohdentuva suurlahjoitus Oulun yliopistolle

Nokia on lahjoittanut Oulun yliopistolle 250 000 euroa. Lahjoitus liittyy yliopistojen varainhankintakampanjaan, jossa korkeakoulut saavat yksityistä rahoitusta.

Wärtsilän STH tiloissa laite jossa testataan eri polttoaineita.

Wärtsilä ja Aalto-yliopisto laajentaa yhteistyötä – uusi kumppanuussopimus kolmevuotinen

Parhaillaan kaksi Aallon tutkijaa tekee polttoainesuihkututkimusta Wärtsilän äskettäin käyttöön otetussa Sustainable Technology Hubissa Vaasassa.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun rakennuksia.

Helsinki Schooliin liittyvä selvitys valmistui – väitettyyn seksuaaliseen häirintään ei oteta kantaa

Helsinki Schoolin ympärillä on kuohunut pitkään. Aalto-yliopiston selvityksen mukaan Helsinki Schoolin viimeaikaisessa toiminnassa ei ole ilmennyt vakavia väärinkäytöksiä, kuten järjestelmällistä häirintää tai syrjintää.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kotkan kampuksen valotaulu

Kotkan kaupunki tavoittelee kyberturvallisuuden kärkikaupungin asemaa – perusteilla uusi professuuri

Kaupungin tavoitteena on tehdä Kotkaa tunnetuksi kyberturvallisuuden koulutuksen, TKI-toiminnan ja yrittäjyyden keskittymänä. Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina kyberturvallisuuden professuurin rahoittamisesta.

Mies esittelee tabletilta laserkeilaus-menetelmällä saatavaa kuvausaineistoa Ylistaron kirkossa.

Sekoittuivatko Vaasan kirkon ja Ylistaron "Komian kirkon" rakennuspiirustukset? Myös tätä kysymystä käsitellään syksyllä julkaistavassa dokumentissa

Aalto-yliopiston MeMo-instituutin tutkijat 3D-mallintavat kevään ja kesän aikana pariin otteeseen Ylistaron 170-juhlavuottaan viettävää Ylistaron kirkkoa. Mallinnus täydentää Ylistaron kirkon rakentamisesta valmisteilla olevaa dokumenttielokuvaa.

Kandidaattikeskus, Otakaari 1 Otaniemi

Rosvot tuhoavat Alvar Aallon arvorakennuksia – Otaniemen kampuksen taloista on varastettu jo yli 1 000 kiloa kuparia

Aalto-yliopiston rakennuksista on ryövätty kuparia jo pari vuotta eikä ilmiö ota loppuakseen.

Topias Turppa yllään Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat ry:n eli Ky:n haalarit.

Bilefrakin tilalle tuli haalari – nyt sekin on muuttunut: koulua ei välttämättä tunnista väristä, paitsi ehkä dollarinvihreiden kauppislaisten

Opiskelijahaalareiden värikirjo lähti laajenemaan etenkin 2000-luvulla, kun yliopistoista tuttu haalarikulttuuri levisi myös ammattikorkeakouluihin.

Metsää.

Mikä on tuottavin tapa hoitaa metsää kestävästi? Tutkijat toivat koneoppimisen metsänomistajien avuksi visaisen pulman ratkaisemisessa

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on kehittänyt menetelmän, joka auttaa yhdistämään talouden ja ekologian sekä valitsemaan oikeat metsänhoidon toimenpiteet eri tilanteisiin ja tarkoituksiin.

Miehen kädet kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Suomen kantaverkon tietoturvan kestävyyttä "koputellaan" jatkuvasti – koko maan pimentäminen on psykologisestikin tehokas kyberuhka

Voisiko kyberisku kaataa kantaverkon? Kuinka kauan yhteiskuntamme kestäsi sähköttä? Käyttötominnan johtaja ja kyberturvallisuuden professori pohtivat kuvitteellista tilannetta.

Pieni satelliitti kuvattuna lasivitriinissä.

Pate ja Matti ammutaan Maan kiertoradalle – Suomen ensimmäinen tiedesatelliitti kerää tietoa avaruusromuongelman hillitsemiseksi

Foresail-1:n hyötykuormana on hiukkassäteilyä mittaava laite, jonka tavoite on tehdä satelliiteista aiempaa pitkäikäisempiä, ja plasmajarru, jonka avulla satelliitin elämä päättyy ilmakehään, ei romuna maapallon kiertoradalle.

Helsingin kauppatori kuvattuna Suomenlinnan lautalta..

Kansainvälinen matemaatikoiden kongressi siirretään Venäjältä Suomeen – "Matematiikan Nobelit" jaetaan kesällä Helsingissä

Kongressi päätettiin siirtää Ukrainan sodan vuoksi. Avajaiset järjestetään Helsingissä 5. heinäkuuta ja silloin jaetaan muun muassa Nobel-palkintoihin rinnastettavat Fields-mitalit.

Ilmakuvassa Hanasaaren voimalaitos Helsingin Sörnäisissä. On talvi ja maa on valkoinen. Musta hiilikukkula on peittynyt osittain lumeen. Voimalaitoksen piipusta nousee harmaata savua.

Saunominen tauolle, sähkökatkoksia silloin tällöin – selvitimme, miten sähköä säännösteltäisiin, jos sähkön saanti heikkenisi huomattavasti

Aalto-yliopiston tutkijat selvittivät erilaisia tilanteita, joissa Suomessa sähkön kulutus olisi kovempaa kuin sen saanti. Analyysin mukaan sähkön tuonnin loppuminen Venäjältä ei aiheuttaisi Suomelle isoja ongelmia.

 Venäläinen opiskelija Katja Marchenko kuvattu Otaniemessä Espoossa

Suomessa opiskeleva Katja Marchenko, 23, osoitti Pietarissa mieltään Venäjän hyökkäystä vastaan – nyt hän maksaa sodasta kalliisti

Moni Suomessa opiskeleva venäläinen tuomitsee Putinin hyökkäyksen Ukrainaan. Sodan seuraukset, kuten taloudelliset pakotteet, ruplan romahdus ja huoli oleskeluluvan jatkosta näkyvät heidän arjessaan jo nyt.

Vaate- ja muotisuunnittelija Justus Kantakoski.

Hienostorouvan sanat satuttivat, mutta koditon kerjäläinen näki, kuka Justus Kantakoski oikeasti on – suunnittelijan vaatteilla ei ole sukupuolta

Muotisuunnittelija Justus Kantakoski, 33, ei ole koskaan jaksanut esittää muuta kuin mitä hän on. Hänestä on tärkeää, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä, niin kuin muitakin väestöryhmiä, kohdeltaisiin kunnioittavasti.

jäänmurtajan testausta Otaniemessä

24-vuotias Aalto-yliopiston opiskelija hahmottelee tulevaisuuden jäänmurtajaa – nykyaikaiset rahtilaivat voivat olla ongelmissa jäissä

Kauppalaivoissa on aiempaa vähemmän konetehoa. Niiden pitää silti pärjätä jäisillä merillä. Espoossa tutkitaan nyt jäänmurtajaa, jonka pitää pystyä hinaamaan entistä useammin laivoja satamiin ja kääntymään ketterästi.

Kerrostalon pohjalaattaa valetaan Helsingin Vuosaaressa.

Suomi aikoo puolittaa betonirakentamisen päästöt lähivuosina – vähähiilisten tuotteiden kysyntä kasvaa, ja yritykset kehittävät uusia ratkaisuja vauhdilla

Päästövähennystyötä tehdään yritysten ohella Aalto-yliopiston maaliskuussa käynnistyvässä hankkessa.

Kiinan armeijan sotilaat marssivat rivissä.

Suomessa työskentelevillä tutkijoilla yhteyksiä Kiinan sotakoneistoon – Professori: ”Emme katso militaariyhteyksiä vaan sitä, onko tutkija meille hyödyksi”

Suomalaiset korkeakoulut saattavat tietämättään osallistua Kiinan sotavoimien kehittämiseen tai ihmisoikeusloukkausten edistämiseen, ilmenee MOT-toimituksen selvityksestä. Suojelupoliisi ja useat läntiset tiedustelupalvelut ovat varoittaneet tutkijoiden kytkennöistä sotilaalliseen tutkimukseen.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun rakennuksia.

Taiteen opetusta myllätään Aallossa – uuden laitoksen johtaja: “En näe tässä mitään dramaattista”

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa yhdistettiin kaikessa hiljaisuudessa kaksi laitosta. Taustalla vaikuttavat säästötavoitteet ja ministeriön linjaukset.

Soluja pullossa.

Kudosten kasvattaminen kuulostaa scifiltä, mutta Pekko Vasantola tekee siitä taidetta – näin laboratoriossa syntyy veistoksia ihmisen soluista

Pekko Vasantolan taideteoksissa huipputeknologia ja taide lyövät kättä. Aiemmissa teoksissaan hän on käsitellyt muun muassa tekoälyä ja ihmisten datalla tehtävää bisnestä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle