Uusimmat artikkelit
Professori yliopistojen valtauksista: ”On erityistä, että opiskelijat ja yliopistot ovat jossain määrin yhteisrintamassa”
Tampereen yliopiston aikuiskasvatuksen professori Juha Suoranta kertoo, että ylioppilasliike on aina ollut aktiivinen kamppailemaan opintososiaalisten etujen puolesta.
Tosirakkaus, rakkaus luontoon ja 25 muuta rakkauden lajia tuntuvat kehossa eri tavoin – tutkijat selvittivät rakkautta kehokartoilla
Aalto-yliopiston tutkimuksessa voimakkaimmat rakkauden kokemukset olivat myös miellyttävimpiä. Pää ja rintakehä korostuivat rakkauden kehokartoilla, mutta osa rakkauden lajeista koettiin koko kehossa.
Kursseille ei mahdu, eikä saa edes kunnon työtiloja: yliopiston taideopetus koki romahduksen, kertovat opiskelijat
Aalto-yliopiston taideopiskelijat ovat huolissaan siitä, että itse taiteen tekeminen on vähentynyt rajusti opinnoissa sen jälkeen, kun kolme korkeakoulua yhdistyivät saman katon alle.
Intialainen työelämäprofessori haluaisi pysyä Suomessa, mutta hallituksen aikeet huolettavat – Aalto-yliopistolta poikkeuksellinen kannanotto
Hallitusohjelman mukaan jatkossa työperusteinen oleskelulupa raukeaa, mikäli henkilö ei yli kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen löydä uutta työpaikkaa. Aalto-yliopistolla ollaan tästä huolissaan.
Vaihto-opiskelijoiden määrä on jopa triplaantunut Helsingin yliopistossa – nyt kiinnostaa Etelä-Korea ja Japani mutta yllättäen myös Norja
Opiskelijoita kannustetaan lähtemään vaihtoon apurahojen turvin, kertoo Helsingin yliopiston kansainvälisen koulutusyhteistyön palveluiden päällikkö Minna Koutaniemi.
Eteläkorealaiset tutkijat väittävät löytäneensä teknologian Graalin maljan – suomalaisasiantuntijat epäilevät ihmeaineen aitoutta
Yle kysyi Aalto-yliopiston professoreilta, miksi tiedemaailma kohisee väitetystä ihmeaineesta nimeltä LK-99.
Valokuvaaja polki Suomessa kymmenen vuoden aikana 10 000 kilometriä ja kuvasi kohtaamiaan suomalaisia: “Ulkoilmasta pitää kyllä tykätä!”
Joel Niemisen kansallispotreteista välittyy myönteinen tunnelma suurista yhteiskunnallisista muutoksista huolimatta.
Suomalaistutkijat mukana selvittämässä maailmankaikkeuden syntyä – teleskooppi kartoittaa avaruutta kuuden vuoden ajan
Suomalaistutkijat ovat mukana selvittämässä avaruuden suuria mysteerejä, pimeää ainetta ja energiaa. Yhteiseurooppalainen Euclid-tutkimussatelliitti laukaistaan 1,5 miljoonan kilometrin päähän Maasta.
Luonnon materiaaleista inspiroituva fysiikan professori Olli Ikkala sai Suomen tiedepalkinnon
Joka toinen vuosi myönnettävä suuri palkinto on tunnustus merkittävästä tieteellisestä työstä.Olli Ikkalan uralla se on tarkoittanut muun muassa huomattavaa monitieteisyyttä.
Oliver Saarinen valkaisi vaatteita yöllä koulun vessassa, jotta kaikki olisi valmista Aalto-yliopiston muotinäytökseen
Aalto-yliopiston muodin opiskelijat ovat käyttäneet luomuksiinsa muun muassa auton renkaita, metalliromua ja hiuksia.
Suomen ylioppilaskuntien liitto vastustaa maksullista oikopolkua yliopistoon – opiskelupaikan voi nyt saada reilulla 5 000 eurolla
Aalto-yliopistossa ja Tampereen yliopistossa on yli 5 000 euroa maksavia täydennyskoulutuksia, joiden kautta voi päästä opiskelijaksi. Suomen ylioppilaskuntien liitto pitää toimintaa lainvastaisena.
Maannousu vähentää valtamerien nousuun liittyvää uhkaa lähivuosikymmeninä varsinkin Perämeren rannikolla – myöhemmin tilanne saattaa muuttua
Maankohoaminen kompensoi merenpintojen ennakoitua nousua. Pitkällä aikavälillä uhka on edelleen olemassa, jollei ilmansaasteita saada vähennettyä.
Aalto-yliopisto rikkoo lakia, toteaa apulaisoikeuskansleri – englannin kieli on syrjäyttänyt suomen osassa opetuksesta
Vain noin viisi prosenttia Aalto-yliopiston kauppatieteiden maisterivaiheen kurssitarjonnasta opetetaan suomeksi.
Vanhalla Nokian kännykällä kuvattu elokuva teatterilevitykseen – kertoo ihmisistä, jotka vasta kamera tekee näkyviksi
Jesse Jalosen lopputyö Aalto-yliopistosta on jo saanut ensi-iltansa Rotterdamin elokuvajuhlilla ja palkittu festivaalilla Madridissa.
Manta siirtyy korjattavaksi, ja valmistumisen aikataulu on vielä epävarma – tällaisia ideoita ylioppilaskunnilla on ensi vuoden vapun varalle
Nyt lakitusvuorossa oleva Aalto-yliopiston ylioppilaskunta harkitsi suunnittelukisaa Mantan paikkaajasta jo tänä vappuna. Koronavuosina on ollut käytössä myös virtuaalinen lakitus.
Tekoäly tekee nyt myös ääntä, ja hyvin tekeekin – ”Voi olla, että kohta kaikkea on oletettava huijaukseksi”, miettii tutkija
Tiktok ja Instagram ovat olleet alkuvuodesta täynnä tekoäänellä tehtyjä huumorivideoita ja -kappaleita. Äänikloonaus on tekoälytuoteperheen uusin vesa, jonka mahdollisuudet paljastuvat päivä päivältä.
Sijoittajan on vaikea olla vaurastumatta, sanoo rahoituksen professori ja kertoo täsmävinkit onnistumiseen
Videolla rahoituksen professori Elias Rantapuska vertaa sijoittamista liikuntaan: lajilla tai kellonajalla ei ole väliä – kunhan ylipäätään aloittaa.
Mitä haluat tietää sijoittamisesta? Lähetä kysymyksesi, asiantuntija vastaa
Oletko harkinnut sijoittamista? Vai oletko jo kokenut pörssihai? Kysy sijoittamisesta rahoituksen professori Elias Rantapuskalta.
Luennolla kaikkien äidinkieli on suomi, mutta silti englantia on pakko puhua – Jussi Hartikainen, 29, sai tarpeekseen
Yliopistojen kansainvälistyminen on johtanut englanninkielisen opetuksen lisääntymiseen. Osa pitää sitä urakehityksen elinehtona, mutta eivät kaikki.
Ruokakaupassa myydään pian vaatteita, jotka eivät ole miehille eivätkä naisille, vaan kaikille: suunnittelija kertoo, mistä on kyse
Sukupuoleton muoti valtaa yhä enemmän markkinoita. Sukupuolineutraalilla vaatteella ei ole tiettyä väriä tai tyyliä, mutta suunnittelijan pitää kiinnittää erityistä huomiota vaatteen istuvuuteen.
Opiskelijat haluaisivat opetusta suomeksi, mutta Aalto-yliopisto ei kuuntele heitä – vararehtori: ”Nuoret osaavat englantia varsin hyvin”
Oikeuskanslerilla on jälleen käsittelyssä kantelu englannin kielen ylivallasta Aalto-yliopistossa, vaikka asiasta huomautettiin jo kymmenen vuotta sitten.
Aalto-yliopistolta raju uudistus: hakija voidaan hylätä, jos taidealan ennakkotehtäviin on haettu apua valmennuskurssilta
Esimerkiksi arkkitehtuurin ennakkotehtävien ohjeisiin on tehty tänä keväänä lisäys, jonka mukaan hakija voidaan hylätä, mikäli apua on saatu kolmansilta tahoilta.
Muotisuunnittelija Jimi Vain murtautui maailmalle, ja siitä saa kiittää myös hänen ystäviään
Muotisuunnittelija, kulttuurivieras Jimi Vain rakastaa kotiseutuaan Pohjanmaalla, ja sen hän tekee tiettäväksi myös ulkomailla.
Tiede- ja kulttuuriministeri pelkää suomen kielen muuttuvan ajattelun kielestä ”kyökkikieleksi” ja vaatii, että muutos estetään
Keskustalaisministeri Petri Honkonen on huolissaan suomen kielen asemasta, koska korkeakoulujen päättötöitä kirjoitetaan kiihtyvään tahtiin englanniksi.
Tältä näyttää kaksi miljoonaa euroa maksanut suomalainen toimintapeli, joka on tarkoitettu masennuksen hoitoon
Jos kaikki menee suunnitellusti, masennuksesta kärsivät voivat saada lääkäriltä muutaman vuoden kuluttua määräyksen pelata Melioraa. Yle pääsi testaamaan peliä jo nyt.
Yhteys Aalto-yliopiston tutkimussatelliittiin katkesi kesäkuussa
Keväällä avaruuteen laukaistun Foresail-1-satelliitin oli tarkoitus kerätä tietoa avaruusromuongelman hillitsemiseksi. Yhteys satelliittiin menetettiin kuitenkin pian laukaisun jälkeen kesäkuussa.
Ison kansainvälisen muotikilpailun suomalaisvoittaja häkeltyi saamastaan huomiosta – "Ihan mieletöntä"
Muotisuunnittelija Jenny Hytösen unisex-mallisto saavutti Hyèresin kansainvälisen muotifestivaalin pääpalkinnon lisäksi myös yleisöpalkinnon.
Arkkitehdeista on Suomessa huutava pula, ja päätöksiä tehdään usein talouden ja tekniikan ehdoilla
Suomeen kaivataan lisää arkkitehteja, mutta koulutus ei pysy kysynnän perässä. Yli puolet Suomen kerrostaloista oli jo 1990-luvulla muiden kuin arkkitehtien suunnittelemia.

Suomalaisopiskelijat esittelivät Pariisin muotiviikoilla vaatteita, joita ei määritä käyttäjän sukupuoli – "Mulle ei ole relevanttia, kuka vaatteen päälleen laittaa"
Aalto-yliopiston muodin opiskelijat ovat esitelleet töitään Pariisissa. Moni nuori suunnittelija tähtää töihin ulkomaille, ja muotiviikot ovat siihen tärkeä ponnahduslauta.

"Hankalia tapauksia tulee välillä vastaan", sanoo entinen fuksimajuri – tällaisia rajoja opiskelijajärjestöt vetävät fuksipiloille
Uusille opiskelijoille tehdään yhä joskus piloja, mutta pahennusta herättäneet tapaukset ovat vähentyneet. Tämä selviää Ylen kyselystä eri ainejärjestöille.
Lääkiksen ja DI-koulutusten todistusvalintapaikkoja jaetaan arvalla – "Se on aika raaka peli", sanoo varasijalta valittu Antti-Jussi Meriläinen
Etenkin lääketieteissä ja diplomi-insinöörihaussa aiempaa useampi hakija päätyy kovan kilpailun vuoksi todistusvalinnassa tasapisteisiin. Varasijalle jäänyt voi saada paikan hyvällä arpaonnella.
Nokialta tekniikan alalle kohdentuva suurlahjoitus Oulun yliopistolle
Nokia on lahjoittanut Oulun yliopistolle 250 000 euroa. Lahjoitus liittyy yliopistojen varainhankintakampanjaan, jossa korkeakoulut saavat yksityistä rahoitusta.
Wärtsilä ja Aalto-yliopisto laajentaa yhteistyötä – uusi kumppanuussopimus kolmevuotinen
Parhaillaan kaksi Aallon tutkijaa tekee polttoainesuihkututkimusta Wärtsilän äskettäin käyttöön otetussa Sustainable Technology Hubissa Vaasassa.
Helsinki Schooliin liittyvä selvitys valmistui – väitettyyn seksuaaliseen häirintään ei oteta kantaa
Helsinki Schoolin ympärillä on kuohunut pitkään. Aalto-yliopiston selvityksen mukaan Helsinki Schoolin viimeaikaisessa toiminnassa ei ole ilmennyt vakavia väärinkäytöksiä, kuten järjestelmällistä häirintää tai syrjintää.
Kotkan kaupunki tavoittelee kyberturvallisuuden kärkikaupungin asemaa – perusteilla uusi professuuri
Kaupungin tavoitteena on tehdä Kotkaa tunnetuksi kyberturvallisuuden koulutuksen, TKI-toiminnan ja yrittäjyyden keskittymänä. Kaupunginvaltuusto päätti maanantaina kyberturvallisuuden professuurin rahoittamisesta.
Sekoittuivatko Vaasan kirkon ja Ylistaron "Komian kirkon" rakennuspiirustukset? Myös tätä kysymystä käsitellään syksyllä julkaistavassa dokumentissa
Aalto-yliopiston MeMo-instituutin tutkijat 3D-mallintavat kevään ja kesän aikana pariin otteeseen Ylistaron 170-juhlavuottaan viettävää Ylistaron kirkkoa. Mallinnus täydentää Ylistaron kirkon rakentamisesta valmisteilla olevaa dokumenttielokuvaa.
Rosvot tuhoavat Alvar Aallon arvorakennuksia – Otaniemen kampuksen taloista on varastettu jo yli 1 000 kiloa kuparia
Aalto-yliopiston rakennuksista on ryövätty kuparia jo pari vuotta eikä ilmiö ota loppuakseen.
Bilefrakin tilalle tuli haalari – nyt sekin on muuttunut: koulua ei välttämättä tunnista väristä, paitsi ehkä dollarinvihreiden kauppislaisten
Opiskelijahaalareiden värikirjo lähti laajenemaan etenkin 2000-luvulla, kun yliopistoista tuttu haalarikulttuuri levisi myös ammattikorkeakouluihin.
Mikä on tuottavin tapa hoitaa metsää kestävästi? Tutkijat toivat koneoppimisen metsänomistajien avuksi visaisen pulman ratkaisemisessa
Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on kehittänyt menetelmän, joka auttaa yhdistämään talouden ja ekologian sekä valitsemaan oikeat metsänhoidon toimenpiteet eri tilanteisiin ja tarkoituksiin.
Suomen kantaverkon tietoturvan kestävyyttä "koputellaan" jatkuvasti – koko maan pimentäminen on psykologisestikin tehokas kyberuhka
Voisiko kyberisku kaataa kantaverkon? Kuinka kauan yhteiskuntamme kestäsi sähköttä? Käyttötominnan johtaja ja kyberturvallisuuden professori pohtivat kuvitteellista tilannetta.
Pate ja Matti ammutaan Maan kiertoradalle – Suomen ensimmäinen tiedesatelliitti kerää tietoa avaruusromuongelman hillitsemiseksi
Foresail-1:n hyötykuormana on hiukkassäteilyä mittaava laite, jonka tavoite on tehdä satelliiteista aiempaa pitkäikäisempiä, ja plasmajarru, jonka avulla satelliitin elämä päättyy ilmakehään, ei romuna maapallon kiertoradalle.
Kansainvälinen matemaatikoiden kongressi siirretään Venäjältä Suomeen – "Matematiikan Nobelit" jaetaan kesällä Helsingissä
Kongressi päätettiin siirtää Ukrainan sodan vuoksi. Avajaiset järjestetään Helsingissä 5. heinäkuuta ja silloin jaetaan muun muassa Nobel-palkintoihin rinnastettavat Fields-mitalit.
Saunominen tauolle, sähkökatkoksia silloin tällöin – selvitimme, miten sähköä säännösteltäisiin, jos sähkön saanti heikkenisi huomattavasti
Aalto-yliopiston tutkijat selvittivät erilaisia tilanteita, joissa Suomessa sähkön kulutus olisi kovempaa kuin sen saanti. Analyysin mukaan sähkön tuonnin loppuminen Venäjältä ei aiheuttaisi Suomelle isoja ongelmia.
Suomessa opiskeleva Katja Marchenko, 23, osoitti Pietarissa mieltään Venäjän hyökkäystä vastaan – nyt hän maksaa sodasta kalliisti
Moni Suomessa opiskeleva venäläinen tuomitsee Putinin hyökkäyksen Ukrainaan. Sodan seuraukset, kuten taloudelliset pakotteet, ruplan romahdus ja huoli oleskeluluvan jatkosta näkyvät heidän arjessaan jo nyt.
Hienostorouvan sanat satuttivat, mutta koditon kerjäläinen näki, kuka Justus Kantakoski oikeasti on – suunnittelijan vaatteilla ei ole sukupuolta
Muotisuunnittelija Justus Kantakoski, 33, ei ole koskaan jaksanut esittää muuta kuin mitä hän on. Hänestä on tärkeää, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä, niin kuin muitakin väestöryhmiä, kohdeltaisiin kunnioittavasti.
24-vuotias Aalto-yliopiston opiskelija hahmottelee tulevaisuuden jäänmurtajaa – nykyaikaiset rahtilaivat voivat olla ongelmissa jäissä
Kauppalaivoissa on aiempaa vähemmän konetehoa. Niiden pitää silti pärjätä jäisillä merillä. Espoossa tutkitaan nyt jäänmurtajaa, jonka pitää pystyä hinaamaan entistä useammin laivoja satamiin ja kääntymään ketterästi.
Suomi aikoo puolittaa betonirakentamisen päästöt lähivuosina – vähähiilisten tuotteiden kysyntä kasvaa, ja yritykset kehittävät uusia ratkaisuja vauhdilla
Päästövähennystyötä tehdään yritysten ohella Aalto-yliopiston maaliskuussa käynnistyvässä hankkessa.
Suomessa työskentelevillä tutkijoilla yhteyksiä Kiinan sotakoneistoon – Professori: ”Emme katso militaariyhteyksiä vaan sitä, onko tutkija meille hyödyksi”
Suomalaiset korkeakoulut saattavat tietämättään osallistua Kiinan sotavoimien kehittämiseen tai ihmisoikeusloukkausten edistämiseen, ilmenee MOT-toimituksen selvityksestä. Suojelupoliisi ja useat läntiset tiedustelupalvelut ovat varoittaneet tutkijoiden kytkennöistä sotilaalliseen tutkimukseen.
Taiteen opetusta myllätään Aallossa – uuden laitoksen johtaja: “En näe tässä mitään dramaattista”
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa yhdistettiin kaikessa hiljaisuudessa kaksi laitosta. Taustalla vaikuttavat säästötavoitteet ja ministeriön linjaukset.
Kudosten kasvattaminen kuulostaa scifiltä, mutta Pekko Vasantola tekee siitä taidetta – näin laboratoriossa syntyy veistoksia ihmisen soluista
Pekko Vasantolan taideteoksissa huipputeknologia ja taide lyövät kättä. Aiemmissa teoksissaan hän on käsitellyt muun muassa tekoälyä ja ihmisten datalla tehtävää bisnestä.