Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valkoisella pohjalla Poliisin meikkalogo ja teksti POLIISI. OULU.

Alaikäisiltä takavarikoitiin kymmeniä litroja alkoholia päättäjäisviikonloppuna Oulussa

Poliisin mukaan Oulun keskustaan kokoontui satoja nuoria. Alaikäisten alkoholin käyttöön liittyen kirjattiin useita rikos- ja lastensuojeluilmoituksia.

Hihamerkki auton vierelläseisovan poliisin haalarissa.

Koulujen päättäjäisviikonloppu työllisti poliisia Meri-Lapissa – alkoholia ja pahoinpitelyjä

Poliisi joutui päättäjäisviikonlopun aikana puuttumaan myös useisiin nuorten ylinopeuksiin ja rattijuopumuksiin.

Juhlijoita Eiranrannassa.

Poliisilta tiukka viesti juopottelevien teinien vanhemmille: ”Te olette ne maailmaan halunneet – jatkakaa nyt kasvattamista”

Kesällä lisääntyvä nuorten juhliminen näkyy paikoin piikkinä lastensuojeluilmoituksissa. Ilmoitukset kuormittavat viranomaisia, jotka joutuvat arvioimaan niiden kiireellisyyttä.

Valkoisella pohjalla Poliisin meikkalogo ja teksti POLIISI. OULU.

Koulukiusaaminen johtaa yhä useammin rikosilmoitukseen – Oulun poliisilaitokselle tulleet ilmoitukset käsitellään aina tapauskohtaisesti

Oulun poliisilaitokselta kerrotaan, että yleisimmät rikosnimikkeet kiusaamistapauksissa ovat pahoinpitely, kunnianloukkaus ja laiton uhkaus sekä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Kussa on koulun naulakko.

Kouvolan Sanomat: Äiti teki rikosilmoituksen tokaluokkalaisen lapsensa pahoinpitelystä

Kahdeksanvuotias lapsi löi ikätoverinsa kepillä mustelmille. Pahoinpitelijän vanhemmat eivät saapuneet kouluun selvittämään asiaa kasvotusten.

Leluja Forssan sairaalan lastensuojelun huoneessa.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen tehtävämäärät ovat lisääntyneet viime vuodesta Etelä-Pohjanmaalla

Yleisimmät syyt ovat olleet väkivalta, päihteet, mielenterveys sekä muun muassa luvatta sijaishuoltopaikasta poistumiset.

Dinosaurus ja krokotiili -lelufiguurit katsovat ulos nukkekodista. Taustalla henkilön käsi asettelee nukkekodin kalusteita paikalleen.

Äiti nukkui eteisen lattialla estääkseen poikaa livahtamasta ulos – kartta näyttää, missä päin Suomea lastensuojelun tilanne on vaikein

Forssa on ääriesimerkki lastensuojelun kuormittumisesta: sosiaalityöntekijällä on tuplasti enemmän asiakkaita kuin laki sallii. Uusien hyvinvointialueiden uskotaan tuovan helpotusta kiireeseen.

Kuvassa Etelä-Karjalan käräjäoikeuden rakennus Lappeenrannassa.

Sosiaalityöntekijä ei ilmoittanut epäillystä lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta viranomaisille – syyttäjä vaatii sakkoja

Mies oli tunkeutunut perhekodissa olleen nuoren huoneeseen ja tivannut seksiä. Sosiaalityöntekijä sai tietää tapauksesta, mutta ei tehnyt lastensuojeluilmoitusta eikä tutkintapyyntöä poliisille.

Ett gult betonghus med tre våningar.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet tapauksessa, jossa Paraisten lastensuojeluyksikön kaapista löytyi vanhoja käsittelemättömiä lastensuojeluilmoituksia

Syyttäjä oli vaatinut rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeus päätyi hylkäämään syytteet.

Keinu lasten leikkikentällä.

Kaapin perältä löytyi kirjaamattomia lastensuojeluilmoituksia Paraisilla – syyttäjä vaatii sakkoja

Paraisilla löytyi yllättäen kaapista useita vuosia vanhoja lastensuojeluilmoituksia. Oikeudessa puidaan nyt virkavelvollisuuden rikkomista.

Reppu oranssissa valossa kuvaustaustalla.

Näin 10-vuotias poika ajautui väkivallan kierteeseen – pojan äiti ja uhrin perhe kertovat nyt, mitä tapahtui

Poliisi tilastoi tänä vuonna ennätysmäärän rikosilmoituksia alle 15-vuotiaiden pahoinpitelyistä, jos kehityksen suunta ei muutu.

Kaavin kunnantalo

Kaavia uhannut 100 000 euron uhkasakko peruuntui, lastensuojelun määräajat saatu lain vaatimalle tasolle

Aluehallintoviraston mukaan Kaavin kunta on korjannut toimintaansa, eikä uhkasakkoa tuomita maksettavaksi.

Yleisöä Anna Abreun keikalla Solar Sound -festivaaleilla Seinäjoen jalkapallostadionilla.

Kesätapahtumien paluu on näkynyt myös alaikäisten päihde- ja häiriökäyttäytymisen lisääntymisenä

Solar Sound -viikonloppuna tehtiin Seinäjoella yhteensä seitsemän lastensuojeluilmoitusta. Yleensä kyse on päihde- ja häiriökäyttäytymisestä.

En polis lossar en registerskylt från en moped.

"Tuntuu, että nuoret ovat kadonneet kokonaan", sanoo rikosylikonstaapeli – poliisin ankkuriryhmät kertovat nuorten kesälomanvieton sujuneen rauhallisesti

Kesällä poliisin ennaltaehkäisevä ryhmä on Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa joutunut puuttumaan eniten nuorten mopoilusta aiheutuvaan häiriöön.

Vihreä muovinen leikkikauhakuormaaja pöydällä. Taustalla lasten leikkipaikkaa.

Avi määräsi Kaavin kunnan laittamaan lastensuojelun resurssit kuntoon 100 000 euron uhkasakon nojalla

Kunnan tulee saada lastensuojeluresurssit kuntoon viimeistään kesäkuun puoliväliin mennessä. 

Muistokynttilöitä kerrostalon pihalla.

12-vuotias poika löytyi kuolleena kotoaan – naapurit ilmoittivat epävakaasta äidistä lastensuojeluun, mutta poikaa ei otettu huostaan

Ylen haastatteleman naapurin mukaan poikaa ei oltu nähty useaan viikkoon ennen poliisien saapumista rikospaikalle. Poliisi ei toistaiseksi ole käynnistänyt selvitystä viranomaisten toiminnasta.

Lastensuojelun työolosuhteet kuvituskuvaa

Lastensuojeluilmoituksia tehtiin viime vuonna Kuopion seudulla hieman aiempaa vähemmän – määrä vakiintunut nykyiselle tasolle

Lastensuojeluilmoitusten syitä ovat vanhempien tai lasten päihteidenkäyttö, riitely, perheväkivalta sekä vanhemman psyykkinen terveydentila.

Kaksi naista maskit naamalla.

Sosiaalipäivystäjä näkee työssään äkilliset kriisit ja ongelmien kasautumisen seuraukset – huoli aikuisten ja nuorten syrjäytymisestä kasvaa

Viime aikoina kasvava huolenaihe ovat olleet syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Myös työikäisille tarvittaisiin monipuolisemmin palveluja. Vaalichatissa pohditaan, miten heikommista pidetään huolta.

Lapsi leikkii Littlest Petshop leluilla.

Oulun kaupunki perusti 13 uutta lastensuojelun sosiaalityöntekijän virkaa – laki vaatimassa pian suurempaa henkilöstömitoitusta

Lastensuojelun asiakkuuksien määrä on noussut viime vuodesta, varsinkin sijais- ja jälkihuollossa. Lastensuojeluilmoitusten määrä on ollut myös kasvussa viime vuoteen verrattuna.

Leluja hiekalla.

Kahden päiväkodin työntekijän epäillään kohdelleen lapsia kaltoin – Helsingin varhaiskasvatusjohtaja: "Suhtaudumme äärimmäisellä vakavuudella"

Kahdesta erillisestä tapauksesta on tehty rikosilmoitukset poliisille. Lisäksi huoltajille on lähetetty yhteinen tiedote päiväkodin johtajalta ja heille on järjestetty tai järjestetään yhteinen tilaisuus.

Korian asema

Joukko kyläläisiä aikoo ratkaista ilkivaltaongelman Kouvolassa – keksivät kolme keinoa, joista yksi on kylällä kulkeva valvontapartio

Kouvolassa on herännyt huoli lasten ja nuorten ilkivallasta ja väkivaltaisesta käyttäytymisestä. Kaupungissa järjestettiin asukkaille tilaisuus, jossa haluttiin löytää ratkaisuja ongelmaan.

Eric Rimon katsoo kameraan ulkona. Taustalla asuinrakennuksia.

Vasaraa heilutellut häirikkö sai pikkusakot, rikoksen uhri ei uskaltanut nukkua kotonaan – naapuririidoissa ei ole voittajia, paljastaa MOT:n selvitys

Oikeuden päätöksistä selviää, miten naapureiden välisistä ristiriidoista voi kasvaa vuosia kestäviä prosesseja. Esimerkiksi kotirauhan rikkomisesta käräjillä on usein juuri naapuri. Moni tilanne ratkeaa kuitenkin vasta kun toinen osapuoli muuttaa pois.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kauppojen yö piti poliisin kiireisenä Ylivieskassa: pahoinpitelyjä, rattijuopumuksia ja kotihälytyksiä

Poliisi kirjasi sekä rikos- että lastensuojeluilmoituksia, A-kiireellisyysluojan tehtäviä oli useita.

Nainen pitää kädessään puhelinta.

Alakoululainen kuunteli puolustuskyvyttömänä, kun aikuiset pilkkasivat häntä koulussa rasistisesti – kunnan sivistysjohtaja: "Olen todella järkyttynyt"

Poikansa oireilusta huolestuneet vanhemmat päätyivät nauhoittamaan salaa koulussa käytyjä keskusteluja. Koulun henkilökunnan huutaminen ja epäasiallinen puhe johtivat tutkintapyyntöön poliisille sekä kanteluun aluehallintovirastolle.

Nuoret juovat kaljaa puistossa.

Poliisi kirjasi kymmeniä lastensuojeluilmoituksia koulujen päättymisviikonloppuna

Lounais-Suomen poliisille kertyi viikonvaihteen aikana yli tuhat hälytystehtävää. Lauantain vastaisena yönä poliisia työllistivät päihtyneet aikuiset.

Poliisin auto tien reunassa

Oulun poliisilaitoksella tehtävärikas viikonloppu: Paltamossa Kainuun partio kirjoitti useita lastensuojeluilmoituksia

Kainuun partiot suorittivat valvontaa muun muassa Paltamossa. Kontiomäessä olivat asiat reilassa, mutta Paltamossa Metelenniemen rannalla tavattiin useita vahvasti päihtyneitä nuoria.

Kuvassa pikkupoika keinuu.

Korona-aika näkyy lastensuojelun kasvuna – vanhempien ja lasten vaikeudet pahentuneet, samalla tarjottavat palvelut heikentyneet

Sekä lastensuojelun asiakkaiden että lastensuojeluilmoitusten määrät ovat olleet kuntakyselyn mukaan reippaassa kasvussa kunnissa.

Miksi LASTENSUOJELU on HYVÄ juttu? – Näin saat apua kotiin

Katso uusin Yle Mix: Mitä tehdä, jos lapsen on paha olla kotona?

Lastensuojelu antaa myös onnistumisia ja ilon aiheita. Nuoret kokijat kertovat.

lapsi keinuu, synkkä varjo

Kymsote pyrkii eroon määräaikojen ylityksistä lastensuojelussa – tällä hetkellä lastensuojeluilmoitukset käsitellään lain edellyttämässä ajassa

Aluehallintovirasto puuttui tammikuussa toistamiseen Kymsoten toimintaan lastensuojelun määräaikojen ylittymisessä.

Sosiaalistamediaa matkiva animaatio jossa vauvakuvan ympärillä pyörii somesta tuttuja ikunoita kuten iloinen kakkapökäle, tuttipullo ja erilaisia hymiöitä.

Äidit jakavat söpöjä vauvakuvia ja kyseenalaisia neuvoja lääkkeistä – tällaisia ovat somen äitiryhmät hyvässä ja pahassa

Kun vauvaryhmässä kysyy mitä vaan, kymmenet äidit vastaavat. Asiantuntija kertoo, miten neuvoihin kannattaa suhtautua.

katja pääkkönen

Yksivuotiaana Katja Pääkkönen sijoitettiin kiireellisesti – nyt tuplamaisteri kiittää menestyksestään rajusti kritisoitua järjestelmää

Suomen lastensuojelujärjestelmä joutui vuosi sitten myrskyn silmään. Katja Pääkköselle pääsy lastenkotiin oli ratkaiseva käänne parempaan.

Kuvassa lapset leikkivät leikkipuistossa Helsingissä.

Sosiaali- ja terveyspalvelumenoissa ylityksiä Torniossa

Esimerkiksi lastensuojelussa kustannukset ovat kasvaneet, kun asumispalveluita on ollut tarpeen ostaa arvioitua enemmän

Lapsi katsoo ikkunasta ulos.

Maanantai 7.12.2020 (radio)

Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvaa. Suomen uudet koronaluvut. Suomalaiset haluavat ostaa kotimaista ruokaa. Uudenlaiset linnanjuhlat sai miljoonayleisön.

Lapsi istuu sisällä portailla.

Lapsiperheiden kuormitus on lisääntynyt – poliisi ja koulut tehneet eniten uusia lastensuojeluilmoituksia

Kunnille tehdyn kyselyn mukaan koronakriisi heikentää lasten ja perheiden hyvinvointia pitkään.

Anonyymi kuva, Leikkipuisto Arabia, 29.09.2016.

Lapsia ja nuoria halutaan suojella koronarajoitusten vaikutuksilta

Viime kevään koronarajoitusten vaikutukset näkyvät nyt lastensuojelun asiakasmäärissä.

Katunäkymä Lahdessa.

Johtajaylilääkäri: Päijät-Hämeen vaikea koronatilanne helpottuu, jos tiukkoja rajoituksia noudatetaan

Alueellisen valmiustilan nostoa arvioidaan päivittäin epidemian leviämisvaiheessa olevassa maakunnassa.

Lahden Trion terveyskioski.

THL:n raportti: Alkoholi vie elinvuosia päijäthämäläisiltä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore sote-palvelujen arviointi ei mairittele Päijät-Hämettä.

Lapsi keinuu.

Lastensuojelun tarve suurinta Vantaalla, Karkkilassa ja Keravalla

THL:n tuoreen raportin mukaan kolmannes koko maassa tehdyistä ilmoituksista tulee HUSin alueelta.

Ypäjän keskustan hevospatsas, etualalla farmariauton vetämä hevoskuljetusvaunu

Ypäjän nuorison tekemä ilkivalta tuottaa jälkipyykkiä

Nuorisojoukko on tehnyt Ypäjällä ilkivaltaa ja vahinkoa loppukesästä lähtien. Myös yhden autiotalon poltto on tullut poliisin tietoon.

lapsi keinuu, synkkä varjo

Jos vanhemmat sairastuvat vakavasti koronaan, lapsi voidaan sijoittaa läheisille – riski-ikä ei sulje isovanhempiakaan pois

Kuopion sosiaalitoimessa varaudutaan siihen, että koronavirus aiheuttaa avuntarvetta perheissä.

Naisia ja lapsi Al-Holin leirillä.

Al-Holista palasi jälleen äiti lapsineen Suomeen – UM myönsi matkustusasiakirjat mutta ei auttanut perhettä paossa

Perhe pakeni leiriltä omin päin ja saapui Helsinkiin lauantaina aamupäivällä.

Pieni tyttönukke istuu nukkekodin toisessa kerroksessa harmaahiuksisen pariskunnan edessä lattialla. Ympärillä näkyy nukkekodin huonekaluja sekä pari pientä leluautoa.

Poikkeuskevät ei lisännyt lastensuojelupalveluiden tarvetta, vaikka niin pelättiin

Lastensuojelussa on tehty kesällä muutoksia palveluihin, jotta jonot avun saamiseen lyhenisivät.

Läheltä

Lasten kiireellisten sijoitusten määrä kasvoi Oulussa roimasti

Kasvua on ollut korona-aikana, mutta myös sitä ennen

Lapsi istuu sisällä portailla.

Lastensuojeluilmoitusten määrä kaksinkertaistui kymmenessä vuodessa – asiantuntija: "Lastensuojelu ei tapahdu tyhjiössä"

Kuuden suurimman kaupungin tilastojen perusteella eniten ilmoituksia tekevät poliisi, koulut ja terveydenhuolto.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle