Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kirjailija Günter Grass

Günter Grass kirjoitti kuolemasta

Ote Grassin viimeisestä teoksesta

Kirjailija Günter Grass Mukkulassa (1981).

Günter Grass kirjoitti sodanjälkeisestä syyllisyydentunteesta Saksassa

Kirjailija Günter Grassin haastattelu Jyväskylässä 1981

Günter Grass

Günter Grass oli Saksan kirjallisuuden suuria nimiä ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija

Grass tunnetaan etenkin läpimurtoromaanistaan Peltirumpu, joka on käännetty 24 kielelle. Günter Grass kuoli maanantaina 87 vuoden iässä. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1999.

Kirjailija Günter Grass

Günter Grass kuollut

Saksalaiskirjailija Günter Grass kuollut

Günter Grass.

Günter Grass on kuollut

Saksalainen Nobel-kirjailija on kuollut 87-vuotiaana.

Lapin ylioppilasteatteri / Peltirumpu

Lapin ylioppilasteatteri rinnastaa nykyaikaa natsi-Saksaan

Ääri-ilmiöt nostavat päätään, maailma käy yhä kovemmaksi. Tästä lähtökohdasta Lapin ylioppilasteatteri nostaa syyskauden avauksessaan ensi-iltaan saksalaisen Günter Grassin romaanin Peltirumpu.

Kirjailija Günter Grass

Israel sulki rajansa Günter Grassilta

Saksalaiset rauhanaktivistit arvostelevat Israelia, joka on ilmoittanut, ettei saksalaiskirjailija Günter Grass saa enää tulla Israeliin, koska hän on kyseenalaistanut Israelin ulkopolitiikan. Järjestö, joka on järjestänyt pääsiäisenä rauhanmarsseja yli 50 vuoden ajan, pitää Israelin reaktiota kohtuuttomana.

Kuva Süddeutsche Zeitungin etusivusta 4. huhtikuuta 2012 - kannessa Günter Grass.

Israel suuttui Günter Grassin runosta

Israelin ulkoministeriö on arvostellut saksalaiskirjailija Günter Grassin runoa, jossa tämä vertaa Israelia ja Irania. Israelin ulkoministeriön mukaan Grassin runo on täysin tyylitön ja sisällöltään epäreilu.

Kirjailija Günter Grass

Grassin viimeinen teos jakaa kriitikoiden mielipiteet

Saksalainen Nobel-palkittu Günter Grass on julkaissut omaelämäkertatrilogiansa viimeisen osan. Lokakuussa 83 vuotta täyttävä Grass avautuu teoksessa väheksytystä asemastaan kirjailijana.

Leena Parkkinen voitti HS:n esikoiskirjailijapalkinnon

Leena Parkkinen on voittanut Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon romaanillaan Sinun jälkeesi, Max. Se kertoo siamilaisista kaksosista maailmansotien välisessä Suomessa ja Euroopassa. Romaanin teemana on ihmisten kyky tai kyvyttömyys kohdata, sietää ja hyväksyä erilaisuutta.

Dario Fo

Nobel-voitto on yllättänyt moottoritiellä ja kesken yöunien

Jälleen on edessä viikko, jonka aikana selviää, ketkä voittavat tämänvuotiset Nobel-palkinnot. Vuosien varrella moni nobelisti on ällistynyt voitostaan täysin. Esimerkiksi kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 1997 saanut italialainen Dario Fo ajaeli kaikessa rauhassa moottoritiellä, kun hänen rinnalleen ajoi tv-toimittaja, joka avasi ikkunan ja huusi: "Dario hei, sinä olet saanut Nobelin!".

Sanomalehtiä pinossa.

Kulttuurilehtikatsaus 20.7.

Kulttuurilehtikatsauksessa mietitään, miksi on vaikeaa tunnustaa olevansa natsi. Lisäksi puhutaan rokkielämän käytöskoodeista sekä loman tyhmentävästä vaikutuksesta.

Kirjakauppa

Vanhat suosikit kiinnostavat suomalaislukijoita

Klassikot ovat kadonneet kirjakauppojen hyllyistä tänä keväänä tavallista vikkelämmin. Samaan aikaan monet kustantamot ovat panostaneet vanhojen suosikkiromaanien uusiin painoksiin.

Q-teatterin Peltirumpu paukkuu tajuntaan

Helsingissä viime viikolla Suomen kantaesityksensä saanut Peltirumpu kääntää Günter Grassin romaanin huolellisesti Q-teatterin näyttämölle ja vinkkaa silmää myös teoksen palkitulle elokuvaversiolle. Fiikka Forsman, Outi Kavén ja kumppanit ovat pusertaneet 500-sivuisen tiiliskiven esimerkilliseksi teatteriksi, joka ontuu vain harvoin, pitää pitkään mukanaan ja jättää suuren tarinan tunnun.

Arvio: Q-teatterin Peltirumpu paukkuu tajuntaan

Helsingissä viime viikolla Suomen kantaesityksensä saanut Peltirumpu kääntää Günter Grassin romaanin huolellisesti Q-teatterin näyttämölle ja vinkkaa silmää myös teoksen palkitulle elokuvaversiolle. Fiikka Forsman, Outi Kavén ja kumppanit ovat pusertaneet 500-sivuisen tiiliskiven esimerkilliseksi teatteriksi, joka ontuu vain harvoin, pitää pitkään mukanaan ja jättää suuren tarinan tunnun.

Tiiliskiviromaani kääntyy näytelmäksi oleellista etsimällä

Helsingissä työstetään parhaillaan kahta näytelmää, jotka on sovitettu teatteriin sivumääräisesti suurista teoksista. Ohjaajat eivät pidä kirjan mittaa ongelmallisena, jos teos itsessään istuu teatterilavalle. Helsingin kaupunginteatterissa on työn alla Kjell Westön Missä kuljimme kerran, ja Q-teatterissa tulee torstaina ensi-iltaan Günter Grassin Peltirumpu.

Saksalaiskirjailija Walter Kempowski kuollut

Saksan merkittävimpiin nykykirjailijoihin kuulunut Walter Kempowski on kuollut.

Günter Grass selittää natsimenneisyyttään puolalaisille

Saksalainen menestyskirjailija Günter Grass on valottanut natsimenneisyyttään kirjeessä puolalaisen Gdanskin kaupungin johdolle. SS-joukkoihin 17-vuotiaana liittynyt Grass sanoo häpeällisen menneisyyden painaneen häntä vuosikymmeniä, mutta rohkeus asiasta kertomiseen löytyi vasta nyt.

Günter Grassin SS-paljastus kuohuttaa

Keski-Euroopassa on kommentoitu laajalti saksalaisen Nobel-kirjailijan Günter Grassin ilmoitusta, että hän kuului nuoruudessaan natsien SS-joukkoihin. Günter Grassin paljastus on herättänyt raivoa, pöyristystä, epäuskoa mutta myös ymmärrystä.