Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Orhan Pamuk ja Heikki Aittokoski Helsinki Lit -keskustelussa

Valitut sanat tuo kirjallisuuden tähdet Teemalle

Valituissa sanoissa viime kevään Helsinki Lit -keskusteluja.

Ihmiset nauttivat kevätauringosta Esplanadin puistossa  Helsingissä.

Klassikko, dekkari vai peräti tiiliskivi? Tässä 12 vinkkiä kesälukemiseksi

Kesällä on aikaa lukea. Se on hyvä, sillä tämän kevään ja kesän kirjat ovat paksuja. Valikoimme mukaan myös kevyempää luettavaa.

Ihmiset nauttivat kevätauringosta Esplanadin puistossa  Helsingissä.

Klassikko, dekkari vai peräti tiiliskivi? Tässä 12 vinkkiä kesälukemiseksi

Kesällä on aikaa lukea. Se on hyvä, sillä tämän kevään ja kesän kirjat ovat paksuja. Valikoimme mukaan myös kevyempää luettavaa.

Kiinalainen Bao Mu on toinen ensimmäisistä opiskelijoista, jotka maksavat Suomessa opiskelustaan lukukausimaksuja.

Tiistai 16.5.2017 (tv)

Suomessa on pulaa kokeista. Eduskunta vietti hiljaisen hetken presidentti Koiviston muistolle. Suomalaiset korkeakoulut alkavat ottaa maksuja opiskelijoilta, jotka tulevat Euroopan ulkopuolelta. Turkkilainen kirjailija Orhan Pamuk on vieraillut Suomessa. Säätiedot.

kuvakollaasi Helsinki Lit esiintyjistä

Petina Gappah: Liian tutut tarinat olisivat empatian loppu

Helsinki Lit alkaa Yle Teemalla la 13.5. klo 12 .40

Orhan Pamuk

Nobelisti ja muita maailmankirjallisuuden tähtiä – Helsinki Lit alkaa tänään

Tänään alkavalla festivaalilla kirjailijat keskustelevat syvällisistä aiheista yleisön edessä. Tapahtumaa voi seurata suorana Yle Areenasta.

Salatut museot

Vetoomus pienten museoiden puolesta - niissä on menneisyys ja tulevaisuus!

Mitä Minna Joenniemi oppi Salatuista museoista

Metsää.

Sunnuntai 12.3.2017 (radio)

Turkki ja Eurooppa riitelevät. Vuoden pakolaiset 2017 on valittu. Suomi voi tarjota turisteille hiljaisuutta. Kirja-Matin syntymästä on kulunut 200 vuotta.

Chimamanda Ngozi Adichie, Jenni Haukio ja Miki Liukkonen.

Kevään kymmenen kiinnostavaa kirjaa: Jenni Haukion kokoamia runoja, uutta Rimmistä ja Austeria

Keväällä julkaistaan mielenkiintoista käännöskirjallisuutta. Kevät on myös runojen aikaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.

Turkki jatkaa kovaa linjaansa

Epävarmuus Turkissa jatkuu. Poliittiset puhdistukset kohdistuvat edelleen muun muassa sananvapauteen.

Eteläkorealainen Han Kang ja teoksensa The Vegetarian on valittu kansainvälisen Man Booker -kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Palkinto jaettiin Lontoossa 16.5. 2016.

Kansainvälinen The Man Booker -kirjallisuuspalkinto eteläkorealaiselle Han Kangille

Han Kangin ensimmäinen englanniksi käännetty teos nappasi voiton Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen Orhan Pamukin edestä.

Aki Ollikainen kirjoittaa Eeva Joenpellon kirjastohuoneessa

Kirjailija Aki Ollikainen ei päässyt kansainvälisen Man Booker -palkinnon jatkoon

Aki Ollikaisen esikoisromaani Nälkävuosi ei päässyt kansainvälisen Man Booker -palkinnon kuuden ehdokkaan listalle.

Liao Yiwu

Kiinasta kävellen paennut kirjailija sai Saksassa rauhanpalkinnon

Liao Yiwun saama palkinto on Saksan arvostetuimpia. Raati kiittää hänen rohkeuttaan, jota vankeuskaan ei murtanut.

Viattomuuden museon näyttelyesineitä museossa.

Viattomuuden museo Istanbuliin

Kirjailija Orhan Pamukin pitkäaikainen haave kirjaan perustuvasta museosta on toteutunut. Museo on myös katselmus viime vuosisadan elämään Istanbulissa.

PEN vaatii Meksikoa puuttumaan toimittajamurhiin

Kansainvälinen sananvapautta puolustava kirjailijaliitto PEN vaatii Meksikon hallitusta lopettamaan toimittajiin kohdistuvat väkivaltaiset hyökkäykset. Meksikossa on tapettu kymmeniä huumekausta kirjoittaneita toimittajia tämän vuosituhannen aikana.

Victoria Schultzin valokuvateos.

Victoria Schultzin valokuvat vievät mielen maisemiin

Pitkäaikainen YK:n dokumentaristi ja Yleisradion kirjeenvaihtaja Victoria Schultz vaihtoi elokuvan taidevalokuvaan. Valokuvissaan Schultz luo asunnoista ja muista paikoista unenomaisia maisemia, joissa näkyy kuvaajan filmintekijätausta.

Messuillakävijät tutkivat hyllyissä olevia kirjauutuuksia

Maailman suurimmat kirjamessut kukoistivat taantumassa

Talouden taantuma ei puraissut maailman suurimpien kirjamessujen tämänvuotista tulosta, vaikka messuilla kävikin vähemmän ihmisiä kuin viime vuonna ja näytteilleasettajia oli hieman aiempaa vähemmän. Frankfurtin messuilla puhutti tänä vuonna erityisesti se, oliko Kiinan valitseminen teemamaaksi hyvä vai huono asia.

Dario Fo

Nobel-voitto on yllättänyt moottoritiellä ja kesken yöunien

Jälleen on edessä viikko, jonka aikana selviää, ketkä voittavat tämänvuotiset Nobel-palkinnot. Vuosien varrella moni nobelisti on ällistynyt voitostaan täysin. Esimerkiksi kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 1997 saanut italialainen Dario Fo ajaeli kaikessa rauhassa moottoritiellä, kun hänen rinnalleen ajoi tv-toimittaja, joka avasi ikkunan ja huusi: "Dario hei, sinä olet saanut Nobelin!".

Turkki palautti runoilija Nazim Hikmetin kansalaisuuden

Turkin nimekkäin nykyrunoilija Nazim Hikmet on saanut takaisin Turkin kansalaisuuden - 45 vuotta kuolemansa jälkeen.

Turkin vallankaappausoikeudenkäynti keskeytyi kaaokseen

Turkissa on alkanut laaja oikeudenkäynti vallankaappauksen suunnittelusta epäiltyjä vastaan. Kymmenien syytettyjen Ergenekon-jutun käsittely keskeytyi kuitenkin maanantaina alkuunsa, kun tuomari määräsi oikeuden istunnon tauolle vain muutamien minuuttien käsittelyn jälkeen.

Turkki päätti sananvapauslain lieventämisestä

Turkki lieventää sananvapautta rajoittavaa lakia. Turkin parlamentti päätti kauan odotetusta sananvapauslainsäädännön höllentämisestä äänin 250 - 65. Äänestystä edelsi yön yli kestänyt kahdeksantuntinen väittely.

Cannesiin kaksi lyhytelokuvaa Suomesta

Cannesin elokuvajuhlilla nähdään toukokuussa kaksi lyhytelokuvaa Suomesta. Hannaleena Haurun ohjaama So there are no poems coming to me ja Suomessa asuvan espanjalaisen Alejandro Pedregalin elokuva A Rainy Tale nähdään osana elokuvajuhlien International Critics' Weekin ohjelmistoa.

Cannesiin kaksi lyhytelokuvaa Suomesta

Cannesin elokuvajuhlilla nähdään toukokuussa kaksi lyhytelokuvaa Suomesta. Hannaleena Haurun ohjaama So there are no poems coming to me ja Suomessa asuvan espanjalaisen Alejandro Pedregalin elokuva A Rainy Tale nähdään osana elokuvajuhlien International Critics' Weekin ohjelmistoa.

Lehti: Nobel-palkittu kirjailija Pamuk aiottiin murhata

Turkissa on paljastunut suunnitelma murhata Nobel-palkittu kirjailija Orhan Pamuk, kirjoittaa Guardian-lehti.

Turkki muuttamassa kiistanalaista sananvapauslakiaan

Turkki on muuttamassa kiistanalaista sananvapauslakia. Oikeusministeri Mehmet Ali Sahin sanoi turkkilaisessa Sabah-lehdessä, että lain muutosteksti on valmis ja hallitus aikoo tuoda sen parlamentin käsittelyyn lähipäivinä. Hallitus toivoo, että laki hyväksyttäisiin tämän kuun loppuun mennessä.

Turkin hallitus vie sananvapausuudistuksen parlamenttiin

Turkin hallitus aikoo tällä viikolla viedä parlamentin käsittelyyn Euroopan unionin vaatiman sananvapausuudistuksen. EU on yhtenä ehtona jäsenyysneuvotteluille vaatinut Turkkia muuttamaan tai poistamaan rikoslaistaan pykälän 301, jossa määritellään rikokseksi turkkilaisen identiteetin loukkaaminen.

Turkki täsmentämässä sananvapauslakejaan

Turkki aikoo muuttaa lakia, jota EU on arvostellut sananvapautta rajoittavaksi. Laki määrittelee rikokseksi turkkilaisen identiteetin ja Turkin instituutioiden loukkaamisen. Laki on ollut yksi jarru Turkin EU-jäsenyydelle.

Turkki muuttaa sananvapautta rajoittavaa lakia

Turkki aikoo muuttaa lakia, jota Euroopan unioni on arvostellut sananvapautta rajoittavaksi. EU on ollut huolissaan laista, joka määrittää rikokseksi turkkilaisen identiteetin ja Turkin instituutioiden loukkaamisen.

Turkki kutsui Yhdysvaltain-lähettiläänsä kotiin

Turkki on kutsunut suurlähettiläänsä kotiin Yhdysvalloista. Suurlähettiläs määrättiin jättämään asemapaikkansa, jotta hän voi keskustella Turkin viranomaisten kanssa Yhdysvaltain kongressin kannanotosta, joka koskee armenialaisten joukkotuhoa ensimmäisen maailmansodan aikana.

Turkin Gül valmis muuttamaan kiisteltyä lakia

Turkin presidentti Abdullah Gül sanoo olevansa valmis muuttamaan lakia turkkilaisen identiteetin halventamisesta. Gülin mukaan kiistanalaista lakia pitää muuttaa, koska se aiheuttaa ongelmia. Gül puhui toimittajille Euroopan neuvostossa keskiviikkona.

Orhan Pamuk pakeni Turkista?

Nobelin kirjallisuuspalkinnon viime vuonna saanut turkkilainen kirjailija Orhan Pamuk on paennut Turkista. Turkkilaisten lehtitietojen mukaan Pamuk on matkustanut Yhdysvaltoihin ja oleskelee tällä hetkellä New Yorkissa.

Voitot vauhdittivat kirjojen joulumyyntiä

Kirjallisuuskilpailujen voittajateokset olivat myös viime jouluna varma valinta pukin pussiin. Finlandia-voitto siivitti Kjell Westön Missä kuljimme kerran -teoksen joulukuun myydyimmäksi kotimaiseksi kirjaksi.

Nobelin rauhanpalkinnot jaettiin

Nobelin rauhanpalkinto on luovutettu Oslossa bangladeshiläiselle taloustieteilijälle Muhammad Yunusille. Yunus on perustanut köyhille kyläläisille luottoja myöntävän Grameen pankin.

Pamuk surullinen Turkin ja EU:n tilanteesta

Nobelin tämänvuotisen kirjallisuuspalkinnon voittaja Orhan Pamuk sanoo olevansa surullinen kotimaansa Turkin ja Euroopan unionin suhteiden nykytilasta.

Turkin pääministeri: Nobelisti Pamukin ansioita ei pidä väheksyä

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on kehottanut maanmiehiään tunnustamaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen Orhan Pamukin kirjalliset ansiot. Turkin kansallismieliset ovat vähätelleet palkintoa sanomalla, että Pamuk ei saanut sitä kirjallisista ansioistaan, vaan kritiikistä Turkkia kohtaan.

Ferrero Waldner: Service Sector EU's Stength

Losing jobs to India will not be a problem if the EU manages to concentrate on its service sector, according to EU Commissioner for External Relations and European Neighbourhood Policy Benita Ferrero Waldner. She is currently in Finland attending the EU-India summit conference.

Yle Areena logo.

Kirjallisuuden Nobel-palkittu Orhan Pamuk

Vuoden 2006 Nobelin kirjallisuuspalkinto myönnettiin Turkin tunnetuimmalle nykykirjailijalle - Orhan Pamukille. Hän kuvaa teoksissaan länsimaiden ja islamilaisen maailman suhdetta.

Rehn Lauds Pamuk Nobel: "Good News for Free Expression"

EU Enlargement Commissioner Olli Commissioner Rehn was among the first to congratulate Turkish author Orhan Pamuk for winning the Nobel Prize for Literature on Thursday. Rehn said the prize was "good news for world literature, but also good news for artistic freedom and for freedom of expression."

Kirjallisuuden Nobel turkkilaiselle Orhan Pamukille

Nobelin kirjallisuuspalkinnon saa tänä vuonna Orhan Pamuk. Hän on Turkin kansainvälisesti tunnetuin nykykirjailija. 54-vuotiaan Pamukin tuotantoa on käännetty ainakin 20 kielelle.

Turkissa uusi kirjailijaoikeudenkäynti

Turkissa on aloitettu uusi oikeudenkäynti, jossa kirjailijaa syytetään turkkilaisuuden loukkaamisesta. Samaan aikaan EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn on jälleen varoittanut Turkin hallitusta sanavapauden tukahduttamisesta, jos se haluaa unionin jäseneksi.

Turkkilainen oikeus vapautti kirjailijan syytteistä

Turkkilainen oikeusistuin on luopunut syytteistä kirjailija Elif Shafakia vastaan. Shafak oli syytteessä turkkilaisuuden halventamisesta, sillä hän on tuoreessa romaanissaan viitannut armenialaisten kansanmurhaan. Oikeudenkäynti ei kuitenkaan päässyt kuin alkuun, kun syytteistä jo luovuttiin.

Rehn Hails Pamuk Ruling, Warns Turkey on Free Speech

The EU enlargement commissioner, Olli Rehn of Finland, has welcomed the dismissal of criminal charges against best-selling Turkish author Orhan Pamuk.

Kirjailija Orhan Pamukin syytteistä luovuttu

Turkkilainen tuomioistuin on luopunut kirjailija Orhan Pamukia vastaan nostetuista syytteistä.

Orhan Pamukin syytteistä luovuttu

Turkkilainen tuomioistuin on luopunut kirjailija Orhan Pamukia vastaan nostetuista syytteistä.

Pamukille ei uutta syytettä

Turkissa syyttäjä ei nosta uutta syytettä kirjailija Orhan Pamukia vastaan. Istanbulin syyttäjä torjui vaatimuksen syyttää Pamukia Turkin armeijan loukkaamisesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle