Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Meidän olisi pitänyt olla jonkinlaisessa kommuunissa" – Emma Kimiläisen kausi peruuntui ja nyt edessä on hyppy tuntemattomaan

Emma Kimiläinen ei jäänyt murehtimaan peruttua naisten formulakautta, vaan suuntasi katseet nopeasti ensi viikon torstaina alkavaan kansainväliseen simulaattorisarjaan.

Lelut joista tuli jotain suurempaa

Pelikonsolien kronikka

Nakkikioskitappelu, saimaannorpan kosto ja talvisota – underground-konsolipeleissä pureudutaan satavuotiaan Suomen syvimpään olemukseen

Aasipelit on julkaissut vanhalla Nintendon NES–konsolilla pelattavan PERKELE! – Suomi 100 vuotta –pelikokonaisuuden. Tekijät uivat harrastuksellaan Suomen peliteollisuuden valtavirtaa vastaan.

Paolo Carrassi rakastui pelaamiseen, kun Super Mario juoksi ruudulla ensi kerran – nyt hän aikoo perustaa oman pelihallin

Retropelaamisen myötä pelihallit ovat tulleet taas takaisin. Pelaajat ovat löytäneet myös vanhat kolikkopelikoneet uudelleen.

Napanöyhdän ja penisten keräilyllä maailmanmaineeseen – suomalaisten keräilijöiden valttikortti on periksiantamattomuus

Keräilykokoelman kartuttamisesta on muodostunut monelle intohimo, elämäntapa tai jopa pakkomielle. Esittelemme kolme erilaista keräilijää, jotka kertovat suhteestaan tavaraan.

Aikuiset pelaajat palaavat lapsuuden suosikkeihin – Per-Mihkal, 43, täytti kotinsa kymmenillä konsoleilla

Vanhoissa peleissä viehättää etenkin pelin sisältö, sanoo enontekiöläinen retropelikeräilijä Per-Mihkal Näkkäläjärvi, jonka kokoelmaa koristavat lapsuuden lempipelit.

Pokémon-tutkija: "Suosion salaisuus on sosiaalisuudessa ja yhdessä tekemisessä"

Pokémon syntyi Japanissa lääkkeeksi syvän laman aiheuttamaan eristyneisyyteen. Tuoteperheen keskeiset tavoitteet, sosiaalisuus ja ystävyys, toimivat vieläkin.

Suomen parhaiten tienaava E-urheilija ei selvitä etukäteen turnausten palkintosummia

Jesse Vainikka on eniten palkintorahoja tienannut suomalainen E-urheilija. Hän on tienannut uransa aikana yli 620 000 dollaria.

Nintendon uusi pelikonsoli on kahden laitteen risteytys: “Ei tällaista ole tehty aikaisemmin"

Noin viikko sitten julkaistu Nintendo Switch koittaa päästä pelaajien kukkaroille yhdistämällä perinteisen kotikonsolin ja kannettavan pelikoneen.

Pokémon Gon vaikutukset Nintendon tulokseen "rajalliset" – peliyhtiön osake romahti

Valtavan suosittu Pokémon Go -peli teki Nintendosta hetkeksi teknologiajätti Sonya arvokkaamman yhtiön. Maanantaina peliyhtiön osakkeen arvosta suli 17 prosenttia.

Bosniassa varoitetaan Pokémon Go -pelaajia: Älkää harhailko miinakentille

Bosnia on yhä yksi maailman miinoitetuimmista maista. Sodan jälkeen noin 600 ihmistä on kuollut miinaräjähdyksissä.

Pokémon Gon suosio tuplasi Nintendon markkina-arvon

Nintendo on nyt arvokkaampi yhtiö kuin teknologiajätti Sony. Pokémon Gon suosion uskotaan lisäävän peliyhtiön kiinnostusta mobiilipeleihin.

Maailman villinnyt Pokémon GO osuu parikymppisten nostalgiahermoon – peliteollisuus hakee jo seuraavaa hittiä

Jätti-ilmiöksi viikossa räjähtänyt Pokémon Go on saanut suomalaisetkin sekaisin, vaikka sitä ei vielä edes virallisesti ole julkaistu täällä. Mihin pelin taika perustuu? Minkä vuoksi lisättyä todellisuutta hyödyntävästä pelistä tuli hitti vasta nyt, vaikka teknologia on vanhaa? Voiko pelimaailmassa osua kultasuoneen muuten kuin tutuilla hahmoilla? Seuraava iso juttu voi kurkistella jo kulman takana.

Uudesta Pokémon-pelistä jättihitti – Nintendon markkina-arvo hyppäsi yli 6 miljardia euroa

Nintendon osake oli maanantaina 24,5 prosentin nousukiidossa. Kurssiloikka oli suurin sitten vuoden 1983, jolloin japanilaisyhtiö toi markkinoille legendaarisen 8-bittisen NES-pelikonsolinsa.

Nintendon Mario-hahmo täyttää 35 vuotta – viiksekäs haalarimies esiintyi ensi kerran Donkey Kongissa

Donkey Kongin pelihalliversio julkaistiin Japanissa 9. heinäkuuta 1981. Yhdysvalloissa Mario-nimen saanutta hahmoa kutsuttiin Japanissa ensin Jumpmaniksi. Hahmo sai viikset, koska 1980-luvun grafiikalla suun piirtäminen ei onnistunut.

Nintendo, Turtles ja Ihmemies MacGyver – Moni ysärifanin suosikki syntyi jo 80-luvulla

Ysäribuumin jytkeessä myös 80-luvun ilmiöt kuohuvat nyt pintaan. Populaarikulttuurin helmet ja musiikki liukuivat kultaiselta 80-luvulta ysärilastenkin muistoihin.

”Viekää minut vierotusosastolle” – vanhat konsolipelit koukuttavat retroharrastajia

Vanhojen videopelien pelaaminen ei ole enää nörttien underground-harrastus.  Suomesta löytyy jo retropelien verkkokauppa ja yksityinen museo. Vastikään valmistui retropeliharrastamisesta dokumenttielokuva nollabudjetilla. Päättymätön peli -dokumentti kertoo neljän retropelaajan tarinan.

Retropeliharrastajat vannovat vanhojen videopelien nimeen – video

Videopelit ovat nykyään tuotantoarvoiltaan parhaimmillaan Hollywood-elokuvien luokkaa. Silti vanhat ja yksinkertaiset konsolipelit pitävät pintansa. Retropelien valtti on se, että ne ovat nimenomaan suurten pelieeposten vastakohtia.

Tukka pompulalle, pakarat paljaiksi ja Italiaan!

Urheilutähden haastattelu alkaa harvoin kosteilla pusuilla. Vielä harvinaisempaa on, että kesken haastattelun maajoukkuetason urheilija kyykistyy pissalle. Näin voi käydä, kun jutun kohteena on karvainen MM-mittelijä, kääpiövillakoira Wii.

Huomio kuusnelosen ja Nintendojen ystävät: Suomen pelimuseoon etsitään valokuvia pelaamisesta

Löytyykö sinun kotialbumistasi valokuvia siitä, kun isä Atarin tai Nintendon osti? Museokeskus Vapriikin kuva-arkisto etsii nyt pelaamista käsitteleviä valokuvia Tampereelle tulevan pelimuseon käyttöön.

Pelifanille koittaa onnenpäivät – Zeldan legendan saa kohta kirjastokortilla

Tähän asti kirjastoilla on ollut lupa lainata vain pientä osaa markkinoilla olevista konsolipeleistä. Nyt kirjastojen on mahdollista hankkia hyllyihinsä myös peliklassikoita, joihin ei aiemmin ole ollut lainauslupaa.

Veljekset pelaavat videopelejä 100 tuntia putkeen autotallissa – "äiti sponsoroi kahvit ja pullapitkon"

Voikkaalaiset Kaalinpään veljekset aloittivat muutama vuosi sitten perinteen, jossa pelataan Zelda-videopeliä päiväkaupalla autotallissa. Urakan edistymistä voi seurata ja kommentoida suorana lähetyksenä verkossa.

Nintendon toimitusjohtaja Satoru Iwata on kuollut

Iwata ehti johtaa Nintendoa reilut kymmenen vuotta.

Kasibittinen raksuttaa edelleen – kirjasto lainaa retropelejä nostalgianälkäisille

Suurin osa Runosmäen kirjaston retropelien lainaajista on arviolta 30–40-vuotiaita miehiä, jotka ovat pelanneet pelejä lapsuudessaan.

Viikko verkossa: Suomalainen nettijulkkis sai miljoonayleisön ilman television tai lehtien apua

Petri Himmeä tunnistetaan kadulla ja hänen yhdellä videollaan on jopa satojatuhansia katsojia. Perinteisessä mediassa Himmeästä ei tiedetä mitään. Hän on uudenlainen nettijulkkis.

Retropelien hinnat nousussa – vaatekomeron perukoilla voi piillä kultakaivos

Alkuperäiskunnossa olevista peleistä saatetaan maksaa satoja euroja, jos ne vain ovat tarpeeksi harvinaisia.

Tulevista hittipeleistä vihiä vuoden suurimmassa pelitapahtumassa

E3-messuilla nähtiin entistä laajempia interaktiviisia moninpelejä ja Nintendon uusi nousu. Tietokone- ja videopelialan ammattilaiset kokoontuvat vuosittain Los Angelesiin uusien teknologioiden ja pelien äärelle.

Nintendo oikeuteen peliohjaimen takia

Hollantilaisjätti Philips yrittää estää pelikonsoli Wiin myyntiä patenttirikkomusten takia.

NEOssa splatterpunkkia ja undergroundteknoa  

Yle Uutisten vaihtoehtokulttuuriohjelma NEOssa käsitellään kotimaisen splatterpunkin uusia tuulia: äskettäin julkaistu tuore antologia käsittelee tätä äärimmäisten tunnetilojen tyylilajia, jossa veri ja suolenpätkät lentelevät.

Homoliitot jäivät pois virtuaalimaailmasta - Nintendo pyytää anteeksi

Ensi kuussa julkaistavaan Tomodachi Life -peliin ei voi enää tehdä muutoksia. Yhtiö aikoo kuitenkin ottaa samaa sukupuolta olevat parit huomioon, jos pelille tehdään jatko-osa.

Elektroniikkapelien keräilijä elää edelleen 80-lukua

Green House, Fire Attack, Oil Panic ja Donkey Kong. Nämä eivät ole uusia bändejä vaan 80-luvulta tuttuja elektroniikkapelejä. Turkulainen Tomi Tuominen kerää jo kolmatta pelikokoelmaansa. 90-luvulla alkanut keräilyvimma kumpuaa lapsuudesta.

Vanhuksissa piilee valtava potentiaali peliyrityksille

Ikäihmisille kehitetään erityisesti toiminnallisia pelejä toimintakyvyn kehittämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Vanhus ei siedä peleissään bugeja tai muita keskeneräisyyksiä.

Menestyspelin kehittäjä kyllästyi julkisuuteen – veti Flappy Birdin markkinoilta

Vietnamilainen Nguyen Ha Dong sanoo luomansa pelin pilaavan elämänsä. Jotkut tarkkailijat tosin arvioivat, että taustalla voi olla muitakin syitä.

Nintendon osake syöksyi päivässä 18 prosenttia

Japanilainen peliyhtiö varoitti palaavansa taas tappiolle surkean konsolimyynnin takia.

Näillä selityksillä pelikonsolia yritetään ujuttaa kotiisi - "Kulta, tämä ei vähennä meidän yhteistä aikaamme"

Pelikonsolin hankinta voi monessa parisuhteessa ja kotitaloudessa herättää kipakkaakin keskustelua. Me listasimme muutamia perusteluita, joilla puolisosi tai lapsesi yrittää ujuttaa uutta pelikonsolia osaksi kotisi viihdekeskusta.

PlayStation 4 luottaa sosiaalisen median koukkuun

Pelikonsoli PlayStation 4 julkaistaan Suomessa perjantaina. Sonyn edellinen konsoli tuli markkinoille seitsemän vuotta sitten, joten odotukset uudesta konsolista ovat korkealla.

Viiksekäs putkimies vie aikamatkalle menneeseen

Vanhat tietokone- ja konsolipelit ovat 2010-luvun kuumimpia muoti-ilmiöitä. Kolmikymppisten sukupolvi himoaa vanhoja pelejä, sillä ne ovat nostalgian kyllästämä aikamatka omaan lapsuuteen.

Rakkautena retropelit - sieniä syövä putkimies innostaa yhä

Klassikkokonsolit vetoavat erityisesti nuoriin aikuisiin. Lapsuudenmuistoja vaalitaan peli-illoilla ja keräilyharrastuksella.

Videopelit pelastanut Nintendo täyttää 30 vuotta

Kahdeksanbittinen NES-konsoli nosti peliteollisuuden aallonpohjasta. Super Mario ja muut NES-peleissä seikkailleet hahmot ovat jättäneet jälkensä populaarikulttuurin historiaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle