Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ilmastonmuutos ja maaseudun tyhjeneminen uhkaavat pieniä hiihtokeskuksia – rinnekeskuksen vetäjä: “Säiden armoillahan tässä ollaan”

Pienten hiihtokeskusten väheneminen on viime vuosina pysähtynyt. Alan kattojärjestössä uskotaan kuitenkin uuteen pudostuspeliin. Syinä ovat ilmastonmuutos ja maaseudun hiljeneminen.

Talvirajoitukset voimaan – Pohjois-Karjalaan jää noin sata kilometriä nopeampia tieosuuksia

Satasen vauhtia osoittavien liikennemerkkien vaihto alempiin nopeuksiin on taas käsillä. Maakunnassa on silti teitä, joissa muutosta talvinopeusrajoituksiin ei tehdä esimerkiksi vähäisten liikennemäärien vuoksi.

Korona-ajan lemmen tilastoa: Joensuussa on alkuvuonna solmittu 94 avioliittoa, Rääkkylässä ei ainuttakaan

Kuluvan vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden saldo Pohjois-Karjalassa: 176 solmittua avioliittoa ja 138 avioeroa.

Kiireettömään sairaalahoitoon pisimpään odottaneiden jono pitenee

Yli puoli vuotta sairaalahoitoa odottaneiden potilaiden määrä on hienoisessa kasvussa Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella. Elokuun lopussa näitä potilaita oli 167.

Pohjois-Karjalan EU-rahapotti kasvoi 15 miljoonalla eurolla

Pohjois-Karjala saa rahoitusta EU:lta ja valtiolta yhteensä 214 miljoonaa euroa. Seitsemälle vuodelle jakaantuva summa kasvoi ensiuutisoinnin jälkeen siten 15 miljoonalla eurolla.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen käynnistyminen ei pelasta kuntien taloutta – myös Joensuun sopeutettava menojaan

Sote-uudistus myllertää kuntien talouden vuodesta 2023 alkaen, kun rahat sosiaali- ja terveyspalveluihin menevät valtiolta suoraan uusille hyvinvointialueille. Vaikutukset koskevat jokaista kuntaa.

Metsäteiden parannukseen riittää yhä rahaa

Metsänhoidon Kemera-tukia on Pohjois-Karjalassa maksettu metsäteiden parannustöihin tänä vuonna selvästi enemmän kuin viime vuonna. Rahapussin pohja ei silti vielä pilkota.

Sateinen syksy on hankaloittanut teiden päällystämistä Pohjois-Karjalassa

Keskikesän poutasäät suosivat päällystyksiä, mutta elokuun puolivälin jälkeen sateet ovat aiheuttaneet niihin jopa useiden päivien keskeytyksiä.

Syksy toi tullessaan köhän ja vuotavan nenän – tavalliset virustaudit jylläävät

Tavallisia virustauteja on tällä hetkellä liikkeellä runsaasti. Flunssakausi alkoi totuttuun tapaan koulujen alkaessa. Taudit eivät tartu niin ärhäkästi kuin korona, ja niiden leviäminen on erilainen kuin koronalla.

Pohjoiskarjalaiset äänestävät tammikuussa 59 aluevaltuutettua ja heille varajäsenet

Vuosikausia valmisteltu soteuudistus alkaa näkyä kansalaisille, kun neljän kuukauden kuluttua pidetään aluevaalit. Silloin valittavilla luottamushenkilöillä on valtaa päättää esimerkiksi, millaisia terveyspalveluja missäkin päin maakuntaa tarjotaan.

Kova tuuli on kaatanut puita sähkölinjoille ja teille – Liperin Tuiskavanluodolla tuulen nopeus puuskissa yli 22 m/s

Pohjois-Karjalan Sähkön verkkoalueella oli tiistaina aamuyöllä enimmillään noin 4 000 sähkötöntä asiakasta.

Afgaanipakolaisille löytyy heti koti Joensuusta – vapaana 25 kiintiöpaikkaa

Pohjois-Karjalassa on valmius sijoittaa kuntiin uusia kiintiöpakolaisia esimerkiksi maahan saapuneiden afganistanilaisten joukosta. Maakunnassa on afgaaniyhteisö, joka voi kiinnostaa uusia tulijoita. Lähikuukausina odotetaan kiintiöpakolaisia Syyriasta.

Pohjois-Karjalassa valmistaudutaan harvinaiseen kanalintujahtiin: kannat kasvaneet, metsästys jatkuu joulukuulle ja talvinen latvalinnustuskin onnistuu

Metson, teeren ja pyyn metsästys alkaa 10. syyskuuta ja jatkuu 10. joulukuuta saakka koko maakunnassa. 

Siun soten hallitus ratkaisee, ostetaanko arvostelua herättänyt potilastietojärjestelmä

Perusterveydenhuolto, suun terveydenhuolto, erikoissairaanhoito ja sosiaalitoimi - kaikki nämä koottaisiin uuteen asiakas- ja potilastietojärjestelmään. Omat tietojärjestelmät jäisivät Siun sotessa vain ympäristöterveydenhuoltoon ja pelastustoimeen.

Käsidesin tuotanto on vähentynyt korona-ajan huippupiikistä – kuluttajille desinfiointiaineet menevät yhä kaupaksi

Käsidesin kysyntä on hiipunut tämän vuoden aikana. Koronan iskiessä Suomeen käsidesin kysyntä nousi moninkertaiseksi normaalista. Eri valmistajat nostivat tuotantomääriään, mutta nyt tilanne on tasaantunut. Kaupoissa on käsidesiä laajat valikoimat.

Sinilevätilanne rauhoittunut: ei enää havaintoja maakunnan järvillä

Tuulet ovat sekoittaneet ja viilentäneet järvivesiä. Missään päin Pohjois-Karjalaa ei ole enää tehty havaintoja sinilevästä.

Yli puolet Pohjois-Karjalan kunnista on jo nimennyt kaikki uudet luottamushenkilöt

Valtuustojen kokouslistat ovat elokuussa täynnä luottamuselinten valintoja valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajuuksista aina käräjäoikeuksien lautamiehiin saakka. Valinnat ovat puolueiden keskinäisten ja sisäisten neuvottelujen lopputulos.

Sateet viivästyttivät asfaltointeja – päällystystöitä tehdään Pohjois-Karjalassa pitkälle syksyyn

Kesä- ja heinäkuun poutasäät suosivat päällystystöitä, mutta viime viikkoina sateet ovat aiheuttaneet niihin keskeytyksiä. Päällystystöitä tehdään loppukesän ja syksyn aikana muun muassa osuuksilla Juuka–Vihtasuo, Heinävesi–Lajunlahti sekä Lieksassa osuudella Välivaara–Kitsi.

Armeija kutsuu noin tuhatta pohjoiskarjalaista – maakunnan kutsunnat alkavat ensimmäistä kertaa Heinävedeltä

Tämän vuoden kutsunnat koskevat pääosin vuonna 2003 syntynyttä ikäluokkaa. Erillisiä tilaisuuksia järjestetään maakunnassa 19 kappaletta, yhteensä 13 paikkakunnalla. Kutsunnat päättyvät 15. joulukuuta.

Kouluvuosi alkaa tänään – katso videolta, miltä ensimmäisen koulupäivän alku näytti Heinävedellä

Kouluvuosi käynnistyy tänään muun muassa Heinävedellä, Outokummussa ja Polvijärvellä. Pohjois-Karjalassa yhteensä 1 735 lasta aloittaa tällä viikolla alakoulun. Koulut alkavat kunnissa eri päivinä kuluvan viikon aikana.

Siun soten yhteispäivystykseen ei kannata soitella, jos ei ole kyse päivystysasiasta

Siun soten yhteispäivystyksen numero 116117 ruuhkautuu nykyisin koronaa koskevista soitoista. Näin läpi pääsevät huonosti ne, joiden hoidon tarve puhelinnumerossa pitäisi arvioida ennen vastaanotolle tuloa.

Kalastajien kuumeinen odotus päättyi, kun vedet viilenivät – Heinäveden koskilla saa taas kalastaa

Heinäveden koskilla kalastus on alkanut tällä viikolla. Koskikalastus oli yli kuukauden päivät seis, koska vedet olivat liian lämpimiä lohikaloille. Karvionkoskella kalastuslupia on tänään myyty runsaasti.

Malmeja etsitään Suomessa jopa luonnonsuojelualueilta – Heinävedellä kiistaa ratkotaan oikeudessa

Kaivosyhtiö etsi malmeja, sitten etsintäalueelle perustettiin luonnonsuojelualue. Nyt yhtiö sanoo, että sen perustuslaillisia oikeuksia on loukattu.

Siun soten terveysasemilla supistuksia elokuussa, asiakkaita joudutaan ohjaamaan jopa naapurikuntiin lääkäriin

Osassa Siun soten terveyskeskuksia supistetaan toimintaa elokuussa. Asiakkaita joudutaan ohjaamaan naapurikuntiin lääkäriin, koska kesälomasijaisten saatavuudessa on tällä hetkellä ongelmia.

Keski-Savossa halutaan edistää kävelyä ja pyöräilyä

Viiden kunnan asukkailta kerätään parhaillaan kokemuksia kävelyn ja pyöräilyn puutteista ja ongelmakohdista sekä selvitetään asukkaiden nykyisiä liikkumistapoja.

Savuhavainnoista useita ilmoituksia Liperissä ja Heinävedellä – pelastuslaitos epäilee syyksi kulotusta naapurimaakunnassa

Savunhajua sekä näkyvää utua oli havaittavissa Suppuniemen, Pilpanniemen sekä Sarvikummun alueella Heinävedellä. Lisäksi Liperin Suurijärven läheisyydestä ilmoitettiin epätavanomaisesta savunhajusta jota ei pystytty paikallistamaan.

Kangaslamilla Varkaudessa viime yönä syttynyt kahden hehtaarin maastopalo työllisti pelastuslaitosta aamuun asti

Paloalue sijaitsi vaikeakulkuisessa maastossa ja tiettömällä alueella, joten myös Rajavartiolaitoksen helikopteri tarvittiin sammutustöihin.

Väylävirasto lupailee rahoitusta useille odotetuille liikennehankkeille Pohjois-Karjalassa

Väylävirasto on julkistanut luonnoksensa investointiohjelmaksi seuraavalle kahdeksalle vuodelle. Ohjelmassa on useita Pohjois-Karjalassa odotettuja kohteita, kuten Ylämyllyn eritasoliittymä ja Karvion kanavan sillan uusiminen.

Lämpötila on noussut lohikalojen kannalta kriittiseksi, kalastuslupien myynti neljälle koskelle joudutaan poikkeuksellisesti keskeyttämään

Lupamyynti keskeytetään Heinäveden Karvionkoskella, Viitasaaren Keihärinkoskella, Kolima-Keiteleen koskireitilla ja Kotalan koskilla Virroilla. Koskien vedet ovat lämmenneet 21 asteeseen, osassa jopa 22 asteeseen.

Koskien vedet paikoin kriittisen lämpimiä lohikaloille – Metsähallitukselta täysin poikkeuksellinen päätös keskeyttää lupamyynti

Kalastuslupien myynti keskeytetään huomenna neljään kalastuskohteeseen. Kaikki keskeytyskohteet ovat vaelluskalavesiä, joissa saalislajina on pääosin taimen. Metsähallituksen mukaan koskien vedet ovat lämmenneet jopa 22 asteeseen. Lohikalojen kalastusta suositellaan vältettäväksi, kun veden lämpötila nousee yli 20 asteen.

Aatu-myrsky vei tuhansilta sähköt, kaatoi puita teille ja vesi tulvi kellareihin

PKS Sähkönsiirron verkkoalueella oli keskiviikkona kello 21 aikoihin pahimmillaan noin 15 000 sähkötöntä taloutta.

Lomautukset ovat hellittäneet – Pohjois-Karjalan työttömyysluvuissa palattu lähelle koronaa edeltävää aikaa

Työttömien määrä painui Pohjois-Karjalassa toukokuun lopussa alle 10 000. Edellisen kerran työttömien osuus oli yhtä pieni marraskuussa 2019. Hyvä kehitys on seurausta koronatilanteen paranemisesta.

Perinnemaisemia kartoitetaan Pohjois-Karjalassa

Ely-keskus aloitti nelisen vuotta sitten urakan, jossa täydennetään 1990-luvulla toteutettua valtakunnallista perinnemaisemainventointia

Kotiseutuyhdistykset rahapulassa vuokratulojen loputtua – Kontiolahti-seura pyytää tukea kuntalaisilta

Koronarajoitukset tyrehdyttivät viime vuonna monien pitäjäyhdistysten tärkeän tulonlähteen, tilojen vuokrauksen. Näin kävi myös Kontiolahdessa, jossa Kotiseutukeskukseen varatut tapahtumat peruuntuivat. Kulut kuitenkin pysyivät ennallaan.

Tanssilavat heräilevät koronahorroksesta

Tulevana viikonloppuna tanssitaan muun muassa Lemmenlavalla Hammaslahdessa ja Pajarinhovissa Kiteellä. Kermankosken lava avaa Heinävedellä ovensa juhannuspäivänä.

Metsähallitus korjaa tänä kesänä satoja luontokohteitaan – kansallispuistojen kunnostukseen ennätysmäärä rahaa käytössä

Kansallispuistoja kunnostetaan tänä kesänä ennätyksellisen paljon. Metsähallituksella on varattuna kolminkertainen euromäärä puistojen remontteihin normaalivuosiin nähden. Lähtökohtana kunnostuksissa on turvallisuus ja luonnon kestävyys.

Vieno rantautui Pohjois-Karjalaan: Yle seuraa myrskyn etenemistä hetki hetkeltä

Pohjois-Karjalassa varaudutaan tiistaina sähkönjakelun suurhäiriöön. Tuulen nopeus voi olla puskissa pahimmillaan jopa yli 25 metriä sekunnissa. Maakunnassa oli aamupäivällä jo yli 10 000 taloutta ilman sähköä. Pahimpien tuulien ennustetaan jatkuvan iltapäivään saakka.

Katso kuntavaalien tulokset – tällainen on Heinäveden uusi valtuusto

Heinävedellä kokoomus, perussuomalaiset ja Muut ryhmät nostivat eniten kannatustaan. Jokainen puolueista voitti lisäpaikan valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Keskusta ja kristillisdemokraatit olivat suurimmat laskijat yhdellä menetetyllä valtuustopaikalla.

Monitoimitalo menee purkuun Heinävedellä

Monitoimitalo on tarkoitus purkaa keväällä 2022, kun kirkonkylälle valmistuu uusi koulurakennus.

Enää kaksi päivää aikaa äänestää ennakkoon

Pohjois-Karjalassa innokkaimmat äänestäjät löytyvät Rääkkylästä, missä äänestysprosentti on jo yli 36.

Valamon Ystävät alkaa julkaista kirjoja ja ortodoksista lehteä

Yhdistys keskittyy julkaisemaan uusintapainoksia loppuunmyydyistä, mutta yhä kysytyistä teoksista.

Heinävesi ennakkoäänestää nyt – luostarikuntaan ei kaivata kaivoksia

Tämän luettuasi tiedät, mikä Heinävedellä on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Valamoon pääsee kesällä julkisilla kulkuneuvoilla

Soisalon liikenne alkaa ajaa 11. kesäkuuta alkaen viikonloppuisin Valamon portille asti. Bussi kulkee perjantaisin ja sunnuntaisin.

Kesämökkejä on maakunnassa nyt neljä kertaa enemmän kuin vuonna 1970

Pohjois-Karjalassa on nyt noin 24 500 kesämökkiä, kun niitä 50 vuotta aiemmin oli noin 6 000. Ylivoimaisesti eniten mökkejä on Joensuun kaupungin alueella, joka on laajentunut kuntaliitosten myötä.

Pohjois-Karjalan taidetoimikunnalta reilut 150 000 euroa maakunnan taiteilijoille

Työskentelyapurahaa toimikunta jakoi yhteensä yli 100 000 euroa. Työskentelyapurahan sai 12 taiteilijaa. Kohdeapurahoja puolestaan jaettiin yli 50 000 euroa. Kohdeapurahan sai 13 taiteilijaa tai työryhmää.

Ennakkoäänestys alkaa, äänestämään pääsee lähes 136 000 pohjoiskarjalaista

Kuntavaaleissa äänestetään uudet valtuustot seuraavaksi neljäksi vuodeksi kaikkiin kuntiin. Pohjois-Karjalassa on 13 kuntaa ja niiden valtuustoihin pyrkii yli 1500 ehdokasta. Ennakkoon voi äänestää monenlaisissa paikoissa.

Pian puolet pohjoiskarjalaisista on saanut ensimmäisen koronarokotteen

Koronatautia vastaan rokottaminen etenee yhä nuorempiin ikäluokkiin. Siun soten alueella ovat nyt vuorossa 1966 ja sitä aiemmin syntyneet sekä nuoremmat riskiryhmiin kuuluvat. Maakunnan väestä on rokotettu jo 49 prosenttia.

Pohjois-Karjalassa vähemmän työttömiä kuin koronan iskiessä viime keväänä

Työttömiä työnhakijoita on Pohjois-Karjalassa yli 10 500. Määrä on useita tuhansia vähemmän kuin huhtikuun lopussa viime vuonna. Eniten tilanne on parantunut lomautettujen osalta. Pitkäaikaistyöttömiä on kuitenkin entistä enemmän.

Pohjois-Karjalan rahasto jakoi yli 960 000 euroa apurahoja

10 000 euron tunnustustuspalkinnon sai näytelmäkirjailija ja ohjaaja Pirkko Kurikka.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle