Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Luken tutkijat nuottaavat kyttyrälohen poikasia Tenonvuonossa.

Tenonvuonossa tutkitaan vieraslaji kyttyrälohen lisääntymistä – nyt nelisenttiset poikaset painavat vuoden päästä jo 1–3 kilogrammaa

Tutkijat ovat pyytäneet kyttyrälohen poikasia nuotalla rantavedessä ja mitanneet ne. Tarkoituksena on saada lisää tietoa kyttyrälohen käyttäytymisestä.

Norjan Vesisaaressa marssitaan kansallispäivänä Norjan liput liehuen.

Norja marssii ja ilakoi kansallispäivänsä kunniaksi – "syttende mai" tempaa juhlahumuun myös Suomesta muuttaneet

Kansallispäivä kerää kansan yhteen Norjan pienimmissäkin kylissä. Kansallispäivä on yhteinen juhla, johon osallistutaan koko perheen voimin.

Neljäsluokkalaiset Hilma Alakoski, Joanna Huuskonen, Gabriela Fati ja Mila Mäkinen ovat askarrelleet Norjan lipun ja näyttävät peukkua kameralle.

Kiekkoikoni Timo Jutila kutsui entisen koulunsa oppilaita areenalle MM-katsomoon – "Tilanteista tulee tiukkoja", ennakoi kutosluokkalainen Juho Englund

Tamperelaislähiössä koulunsa käynyt Timo Jutila tarjoaa alakoululaisille mahdollisuuden päästä MM-otteluun Tampereen areenalle. Tesomalaiset koululaiset aikovat huutaa aitiossa äänensä käheiksi.

Kuvakoosteessa Viron, Norjan ja Tanskan Nato-joukkoja.

Norja ei halua provosoida Venäjää, ydinaseet ja Nato-tukikohdat eivät puhuta virolaisia ja Tanskassa ihmetellään, eikö Suomi jo ole Natossa

Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa eletään ratkaisevia hetkiä. Selvitimme, miten jäsenyys näkyy Virossa, Tanskassa ja Norjassa.

Asevelvollinen Tuva Magnussen Pasvikin raja-asemalta partioimassa Norjan ja Venäjän rajaa Salmijärvellä

Sodan ensihetket saivat Tuva Magnussenin, 19, levottomaksi – Nato-Norjan itärajalla rauha on säilynyt, mutta talous ja muu elämä kärsivät

Norjan itäraja hiljeni entisestään Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Kirkkoniemessä sadat työpaikat ovat vaarassa telakalla ja kaupassa. Norjan hallitus torjuu haittavaikutuksia kriisipaketeilla.

Jaakko Erkinaro

Tenolla kokeillaan kesällä erilaisia pyyntimenetelmiä kyttyrälohen poistamiseksi: vaihtoehtoina nuottaaminen, sulkupyydykset ja kulkutus

Kyttyrälohta yritetään poistaa Tenosta vuodesta 2023 alkaen tehokkaasti. Tulevana kesänä on tarkoitus testata, miten vieraslajia voisi poistaa esimerkiksi nuottaamalla, sulkupyydyksillä tai ajoverkolla.

Moottorikelkat muodostavat jäällä Venäjän hyökkäyssodan tunnusmerkin Z.

Barents Observer: Venäjän syrjäisimmissäkin arktisissa kylissä kampanjoidaan maan sotatoimien puolesta

Venäjällä niin poliittiset johtajat kuin alueviranomaisetkin kehottavat ihmisiä ilmaisemaan tukensa maan sotatoimille Ukrainassa.

Norjalainen elokuvantekijä Eskil Vogt.

Voiko lapsi olla paha? Juhlittu norjalaisohjaaja Eskil Vogt halusi tehdä elokuvan, joka on “aina lasten puolella”, mutta kysymys ei katoa mielestä

Kauhufantasia The Innocentsissa lapset harjoittelevat supervoimia aikuisten katseilta piilossa. Ohjaaja Eskil Vogt sanoo, että aikuisten ja lasten välillä kulkee railo pohjoismaisessa lintukodossakin.

Norjalaista merilohta kalatiskllä.

Korona estää norjalaisen kalan junakuljetukset Narvikista Kiinaan – konttien piti alkaa kulkea Suomen läpi jo pari vuotta sitten

Kiina ei päästä lämpösäädellyissä konteissa kuljetettuja elintarvikkeita maahan rautateitse. Tämän vuoksi norjalaisen kalan junakuljetus Narvikista Haaparannan, Tornion ja Vainikkalan kautta Kiinaan ei ole vieläkään päässyt alkamaan.

Kildininsaamelainen Andrei Danilov. Danilov haki turvapaikkaa Norjasta.

Poliittista turvapaikkaa Norjasta hakenut kildininsaamelainen aktivisti ei halua vaieta Venäjän toimista: "Saamelaisyhteisö on peloissaan"

Saamelaisaktivisti ja poliitikko Andrei Danilov haluaisi saada turvapaikan omiensa joukosta Saamenmaalta Norjasta. Danilovin mukaan Venäjän saamelaisten tilanne on huolestuttava.

Suomalaisia sotilaita Naton sotaharjoituksessa.

Norjan sotaharjoituksen päättyminen voi ruuhkauttaa Lapin teitä

Paluumarssit kulkevat perjantaina Kilpisjärveltä Kittilän kautta Rovaniemelle ja Sodankylään.

Pohjoisen Ruotsin vihreän siirtymän investoinnit.

Kymmenien miljardien eurojen investoinnit pohjoiseen lähentävät Suomea ja Ruotsia – yhteistyöllä halutaan löytää nopeasti 10 000 työntekijää

Investointien veturi on Pohjois-Ruotsi. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan valtakuntarajat ylittävää yhteistä teollista strategiaa rakennetaan jo.

Thomas Nilsen on Barents Observerin toimittaja Kirkkoniemessä.

Barentsin alueella toimiva verkkolehti näki jo kuukausia ennen sotaa muutoksen tiedonsaannissa Venäjällä: Ulkomaalaisille toimittajille ei puhuta

The Independet Barents Observer -verkkolehden päätoimittaja Thomas Nilsen kertoo, että journalismin tilanne Venäjällä on vaikea eivätkä venäläiset uskalla avata suutaan ulkomaalaisille toimittajille.

Suomalaiset Naton suurharjoituksessa Pohjois-Norjassa

Suomalaiset Naton suurharjoituksessa Pohjois-Norjassa – prikaatikenraali Manu Tuominen: "Harjoitusolot haastavat"

Cold Response 2022 kokoaa yli 30 000 osallistujaa kymmenistä eri maista. Suomi ja Ruotsi ovat mukana Naton kumppanimaina. Yle seurasi harjoitusta paikan päällä Norjassa.

Jäämyrskyliitäjä.

Norjalaistutkijat kauhuissaan Etelämantereella – lintulajin tärkein pesimäpaikka on tyhjä

Norjan Polaari-instituutin mukaan pesivien jäämyrskyliitäjien määrä on heitellyt vuosittain rajustikin, nyt tilanne tärkeimmällä pesimäpaikalla näyttää romahtaneen.

Marte Olsbu Röiseland voitti kokonaiskilpailun

Norjan Marte Olsbu Röiseland varmisti kristallipallon voiton ja juhli yhdessä joukkuekaverin kanssa – "Olen kananlihalla"

Norjan Tiril Eckhoff voitti naisten ampumahiihdon takaa-ajon Holmenkollenilla. Parhaana suomalaisena Mari Eder oli 36:s.

Bell-Boeing V-22 Osprey -kuljetuskone.

Neljä amerikkalaissotilasta kuoli lento-onnettomuudessa Naton harjoituksessa Norjassa – tutkinta keskeytetty huonon sään takia

Maahan syöksynyt sotilaskone osallistui Norjassa sotilasliitto Naton Cold Response -harjoitukseen, jossa ovat Nato-maiden lisäksi olleet mukana Suomi ja Ruotsi. Sää oli onnettomuushetkellä erittäin tuulinen.

Kuormuri sisältä

Maavoimien ajoneuvot kulkevat Lapin läpi Norjaan

Joukkojen siirtyminen Norjassa pidettävään harjoitukseen voi ruuhkauttaa liikennettä.

Karigasniemen K-Marketin Seppo Härkönen

Smávva haddeveardádallan gávppiin čujuha: Suomas leat váhá hálbbit hattit go Ruoŧas ja Norggas

Suoma bealde Durdnosis borramušseahkka lea 50 proseantta hálbbit go Norgga bealde Kárášjogas. Čoahkkebáikkiin hattit leatge váhá hálbbit go boaittobealguovlluid smávva gávppiin.

Grafiikka ruokakorin hinnan eroista suomessa, ruotsissa ja norjassa.

Kahvia ja hilloa saa naapurimaasta halvemmalla, mutta diesel oli Ruotsissa vielä kalliimpaa kuin Suomessa – vertasimme kolmen maan hintoja

Vertasimme ruokakorin hintaa Suomen, Ruotsin ja Norjan rajaseuduilla. Suomessa ruokakori oli halvin, mutta maata enemmän hintaan vaikuttaa kaupan sijainti.

Talvikuvassa sotilas ja ajoneuvoja

Pohjois-Norjassa on alkamassa iso Nato-maiden sotaharjoitus –mukana ovat myös Suomi ja Ruotsi

Pohjois-Norjassa liikkuu torstaista lähtien näkyvästi sotilaita suuren Cold Response 2022 -sotaharjoituksen vuoksi. Myös Suomi on mukana harjoituksessa yhdessä Ruotsin joukkojen kanssa.

Maisema Tenojoen Alakönkäältä.

Tenojoen lohenpyynnin täyskielto ei ole jatkumassa ensi kesänä – lohen vapakalastusta ei silti sallittaisi lainkaan

Lohenpyyntiin esitetään uusia rajoituksia ja muiden kalojen pyyntiin lievennyksiä.

Lumisen rantaniityn halki virtaa puro aurinkoisena kevättalven päivänä.

Sunnuntai 6.3.2022 (radio)

Venäjä jatkaa hyökkäystä Ukrainassa. Yli 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta. Mielenosoittajia on pidätetty Venäjällä. Iivo Niskanen hiihti sijalle 4 Holmenkollenilla.

Iivo Niskanen voitti Rukalla kylmässä kelissä 27.11.2021

Iivo Niskanen ei saanut himoitsemaansa voittoa – hyytyi neljänneksi Holmenkollenin kuninkuusmatkalla

Holmenkollenin 50 kilometrin kilpailun voitto jäi vieläkin saavuttamatta Iivo Niskaselta. Norja otti kolmoisvoiton Martin Löwström Nyengetin johdolla.

Therese Johaug tuulettaa Norjan lippu molemmissa käsissään.

Therese Johaug jättää ammottavan aukon Norjan naisten hiihtoon – tajusitko edes, mitä Johaugin takana tapahtui Pekingin olympialaisissa?

Therese Johaugin lopetusuutinen tuli Norjan hiihtoliitolle haasteelliseen paikkaan. Vuonomaan menestysodotukset ensi kaudelle ovat huomattavasti vaatimattomammat verrattuna edellisiin sesonkeihin.

Perttu Reponen hiihtää Rukan maailmancupissa 2020.

Suomelle yhdistetyn viestikultaa nuorten MM-kisoissa

Ankkuri Perttu Reponen ratkaisi omalla osuudellaan maailmanmestaruuden Suomen joukkueelle.

Aino-Kaisa Saarinen toisena,  Kristin Stoermer Steira ykkösenä ja Therese Johaug kolmantena palkintopallilla maailmancupin kilpailussa joulukuussa 2008.

Aino-Kaisa Saarinen muistaa Therese Johaugin ennen kaikkea sympaattisena urheilijana – ensimmäinen kohtaaminen jäi ikuisesti mieleen: "Se oli kamala kisa"

Yle Urheilun asiantuntija Aino-Kaisa Saarinen hiihti monta vuotta Therese Johaugin kanssa kilpaa. Norjalaistähti ilmoitti perjantaina päättävänsä mittavan urheilu-uransa tähän viikonloppuun.

Johaug med norska flaggan.

Therese Johaug lopettaa uransa – "Lauantaina ympyrä sulkeutuu"

Yksi kaikkien aikojen parhaista hiihtäjistä, 33-vuotias Therese Johaug lopettaa uransa. NRK:n mukaan lauantainen Holmenkollenin 30 kilometriä on uran päätepiste. Samalla matkalla ja samassa paikasssa Johaug otti uransa ensimmäisen arvokisavoiton.

Maiken Caspersen Falla.

Hiihdon maailmancup jatkui Drammenin keskustassa: Richard Jouve uransa ensimmäiseen voittoon – Jonna Sundling yllätettiin loppukirissä

Maastohiihdon maailmancup jatkui Drammenissa hiihdetyllä perinteisen hiihtotavan sprintillä. Miehissä paras suomalainen oli Joni Mäki ja naisissa Katri Lylynperä. Suomalaiset jäivät ilman finaalipaikkoja.

Natalja Neprjajeva hiihtää sprinttikarsintaa Lahdessa.

Venäläishiihtäjät lähtevät Norjasta – joukkueen kansainvälinen kausi ohi

Norjan hiihtoliitto kielsi aiemmin tänään venäläishiihtäjien osallistumisen Norjassa kilpailtaviin maailmancupin osakilpailuihin. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS kielsi venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisen kansainväliseen kilpailutoimintaan tiistaina iltapäivästä.

Aleksander Bolshunov Lahden laduilla

Venäläiset hiihtäjät ovat matkalla Norjaan, vaikka kisajärjestäjät eivät halua venäläisiä Holmenkollenille maailmancupin kilpailuun

Nähdäänkö venäläishiihtäjiä Norjan maailmancupeissa? Norjan liitto vastustaa, mutta vain Kansainvälinen hiihtoliitto voi tehdä päätöksen.

Aleksandr Bolshunov hiihtää suomalaiskatsojan ohi Lahdessa.

Norjan hiihtoliitto ei halua venäläisurheilijoita maansa kisoihin – Suomen hiihtopomon mukaan yksittäinen liitto ei voi sulkea venäläisiä pois

Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmen mukaan kansallisilla hiihtoliitoilla ei ole päätösvaltaa sulkea minkään maan urheilijoita FIS:n alaisista kilpailuista, kuten maailmancupista.

Therese Johaug går i mål som olympisk mästare.

Norja rikkoi talvikisojen kultamitaliennätyksen – Yksi laji löi maan urheilupomon ällikällä: "Se oli kuin sadusta!"

Norjan olympiakomitean huippu-urheilujohtaja Tore Övrebö oli helpottunut ja onnellinen 16 kultamitalin ja 37 mitalin potista. Norja oli jälleen talvikisojen paras maa.

Sara Kuivisto Kalevan kisoissa 2021.

Norjan Ingebrigtsen juoksi 1 500 metrin halli-ME:n – Sara Kuivisto SE-ajalla seitsemäs: "Uskon, että MM-raja vielä rikkoutuu"

Suomalaiset yleisurheilijat jatkoivat hyviä otteitaan torstaina hallikilpailuissa. Reetta Hurske sijoittui toiseksi naisten 60 metrin aidoissa ajalla 8,06.

Aleksi Rikkinen ja Emil Kastehelmi tutkimassa saksalaisten vanhaa viestintäaseman rauniota Enontekiön Ropi-tunturilla

Nuoret tutkijat löysivät natsi-Saksan kadonneen viestiaseman Käsivarren Lapista: "Vastaavaa ei todennäköisesti Suomesta löydetä"

Enontekiön Ropitunturin saksalaisrakennelmista liikkui jo aiemminkin huhuja, mutta niitä oletettiin tutka-aseman jäänteiksi. Langaton viestiasema on säilyneisyytensä vuoksi harvinainen kohde Suomessa.

Det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov vid dockan i Murmansk.

Venäjän Pohjoinen laivasto aloitti sotaharjoituksen ja julisti poikkeuksellisen suuren vaara-alueen Norjan pohjoispuolella

Harjoitus riepoo norjalaiskalastajia, jotka yrittivät irlantilaiskalastajien tapaan saada sotaharjoituksen siirrettyä kalavesiltään.

Emil Iversen pettyi Norjan viestin avausosuudella.

Norjassa kytevästä hiihtokriisistä käydään julkista sanasotaa – urheilijoilta rajua kritiikkiä maajoukkueen johdolle

Norjassa ei olla tyytyväisiä, vaikka maan hiihtäjät ovat saavuttaneet viisi mitalia Pekingin talviolympialaisissa.

Kuvassa kartta, jossa näkyy Pohjois-Skandinavia ja Huippuvuoret

Norjan poliisi: Huippuvuorten merikaapelin yhteysongelmien taustalla ihmistoiminta

Huippuvuorilta Norjan mantereelle kulkevan vedenalaisen tietoliikennekaapelin vian taustalla on ihminen. Merkkejä tahallisuudesta ei poliisin mukaan kuitenkaan ole toistaiseksi löytynyt.

Therese Johaug skidar framför Johanna Matintalo.

Katso, mikä tilanne sai Therese Johaugin raivostumaan! Aftonbladet: Johanna Matintalo pyysi norjalaiselta anteeksi

Norjan naisten viesti päättyi suureen pettymykseen. Toisella osuudella Therese Johaug pillastui Johanna Matintalolle. Katso tilanne tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

ruokalähetti Renni Sivonen purkaa kuorma-autosta ruokalähetystä.

Norwegian grocery delivery challenger arrives in Finland

The exclusively-online delivery firm Oda is aiming to take market share from Finland's two supermarket retail giants.

Naali talvimaisemassa.

Äärimmäisen uhanalainen naali saa apua – Norja vapautti 25 tarhassa kasvanutta naalia Käsivarren tuntumaan

Norjassa naaleja on kasvatettu tarhassa parinkymmenen vuoden ajan uhanalaisen lajin kannan vahvistamiseksi. Naalien elämää helpotetaan ruokinta-automaateilla, joissa on tarjolla koiranruokaa.

Iivo Niskanen lähikuvassa.

Sunnuntai 6.2.2022 (radio)

Velkakatto. Iivo Niskasen mitali. Yhteisvastuukeräys. Saamelaisten kansallispäivä. Kuningatar Elisabet. Sääennuste.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotustilaisuudessa.

Naton pääsihteeri Stoltenberg siirtyy Norjan Pankin pääjohtajaksi

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on nimitetty Norjan Pankin pääjohtajaksi joulukuun alusta lukien. Norjalaisen Stoltenbergin 8-vuotinen kausi Naton pääsihteerinä päättyy lokakuun alussa.

Yhdysvaltain ydinsukellusvene USS Washington Norjan Tromssassa tammikuussa 2022.

Yhdysvaltain ydinsukellusveneet aloittivat jälleen käynnit Pohjois-Norjan Tromssassa – suomalainen asiantuntija: selvä vastaus Venäjälle

Ydinkäyttöinen sukellusvene USS Washington kävi Tromssassa tammikuun puolivälissä täydentämässä tarvikevarastojaan. Viime vuonna satamassa kävi myös sen sisaralus. Edellisistä visiiteistä ehti kulua viisitoista vuotta.

Englanninbulldoggi.

Oikeus kielsi kahden koirarodun jalostuksen Norjassa – Suomen Kennelliiton asiantuntija: Epäterve jalostus voi siirtyä kontrollin ulkopuolelle

Norja kielsi englanninbulldoggin ja cavalierkingcharlesinspanielien jalostuksen. Suomessa jalostustoimintaa on ohjailtu tiukoilla terveysvaatimuksilla, jotka ovat alkaneet jo tuottaa tulosta, kerrotaan Suomen Kennelliitosta.

Simen Hegstad Krüger

Norjalaisselostaja kertoo, kuinka maan hiihtotähtien tilanne on kuin uhkapeliä – "Meillä voi olla käsillä B-luokan olympialaiset"

NRK:n selostaja Jann Post kertoo vaikeasta tilanteesta maastohiihdon mahtimaassa juuri ennen Pekingin olympialaisia. Jo kaksi mitaliehdokasta on saanut koronatartunnan ja niitä pelätään tulevan vielä lisää.

Kuvassa näkyy tutkapalloja Huippuvuorilla jäätikön päällä, taustalla näkyy merta.

Norjan tietoliikennekaapelin yhteys Huippuvuorilta mantereelle katkesi – Norjassa pelätään, että merikaapeleihin kohdistuu sabotaasia

Norjassa on hiljattain rikkoontunut kaksi merkittävää merikaapelia. Tapauksille voi olla luonnolliset syyt, mutta kiristyneessä kansainvälisessä tilanteessa esiin on noussut myös sabotaasin mahdollisuus.

Heidi Weng kuvassa.

Norjan eristäytynyt tähtihiihtäjä ei tavannut edes poikaystäväänsä, mutta sai silti koronatartunnan – suomalaiset majoittuivat samassa hotellissa

Suomen ja Venäjän hiihtomaajoukkueet majoittuivat samassa hotellissa Norjan kanssa Seiser Almin viimeistelyleirillä. Norjan joukkueesta on löytynyt koronatapauksia, mutta Suomen joukkue pääsi lähtemään suunnitellusti kohti Pekingiä.

Heidi Weng makaa maassa saavuttuaan maaliin Tour de Skin viimeisellä etapilla.

Kun Therese Johaug poistui parrasvaloista, Norjan naishiihtäjien tulokset alkoivat herättää huomiota – tällaista ei ole nähty yli 10 vuoteen

Therese Johaug on tällä kaudella ainoa norjalaisnainen, joka on yltänyt voittoon normaalityylisissä maailmancupin osakilpailuissa. Norjan naiset ovat avanneet viimeksi kautensa heikommin sesongilla 2009–2010.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle