Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Melkoisen älytön ajatus" – näin kokoomus päätyi ensin äänestämään tyhjää ja sitten pelastamaan EU:n elvytyspaketin

Suomen eurooppalaisimmaksi itseään mainostava puolue teki viikon välein kaksi erilaista päätöstä, miten se suhtautuu EU:n elvytyspakettiin. Kokoomuksen kentällä päätös äänestää tyhjää nosti valtavan metelin. Lopulta puolue päätyi tukemaan pakettia, jota se pitää epäonnistuneena.

Pitäisikö suurten rakennusurakoiden ketjuttamista rajoittaa lailla? Keski-Suomen kansanedustajat eri linjoilla Ylen kyselyssä

Puolet Keski-Suomen kymmenestä kansanedustajasta on valmis rajoittamaan lailla suurten rakennushankkeiden urakoiden ketjuttamista. Kaksi kansanedustajaa vastustaa rajoituksia ja kolme ei halua lukita kantaansa.

Analyysi: Keskusta ajoi hallituksen kriisiin jo toista kertaa, mutta Ylen kannatuskysely on puolueelle tussahdus

Keskustan suosio laski jälleen alle 12 prosentin, vaikka puolue esitteli tavoitteitaan julkisuudessa päiväkausien ajan. Kokoomus on Ylen kyselyn perusteella matkalla kohti kuntavaalien voittoa, kirjoittaa politiikan toimittaja Antti Pilke.

Ylen kuntavaalimittaus: Kokoomus kiilasi ykköseksi, turpeesta riitely ei kohentanut vihreiden ja keskustan suosiota

Kokoomus otti puolueiden kannatusmittauksessa etumatkan muihin puolueisiin. Sen perässä tulevien SDP:n ja perussuomalaisten kannatus on lähes tasoissa. Eniten kannatustaan menetti vihreät. Keskustan kannatus putosi 11,7 prosenttiin.

Kuntavaaleissa ehdolla sirkustaiteilija, Kotiteollisuuden basisti ja Laura Huhtasaaren avustaja – katso analyysi ja poiminnat Etelä-Karjalan ehdokaslistoilta

Perussuomalaiset lähtee Lappeenrannassa kuntavaaleihin täydellä ehdokaslistalla. Imatralla eniten ehdokkaita on kerännyt kokoomus. Toimittajat Antje Tolpo ja Vesa Grekula analysoivat videolla Kaakkois-Suomen vaaliasetelmia.

Koripalloilijoita ja entisiä kunnanjohtajia pyrkii päättäjiksi Kymenlaaksossa – katso vaalilistojen yllättäjät

Kuntavaalien siirtyminen kesäkuulle on innostanut uusia ehdokkaita ilmoittautumaan kuntavaaleihin Kaakkois-Suomessa. Poimimme kiinnostavia nimiä Kymenlaakson kuntien vaalilistoilta. Puolueet jättivät ehdokaslistansa tiistaina.

Lisäaika toi lähes kaksisataa uutta ehdokasta Hämeen kuntavaaleihin

Suuret puolueet eivät saaneet listoilleen yhtä paljon nimiä kuin viime vaaleissa, vaikka ehdokkaiden määrä kasvoi. Poikkeuksena on perussuomalaiset, jonka ehdokasmäärä kaksinkertaistui. Valitsijayhdistyksillä on poikkeuksellisen paljon ehdokkaita.

Ylen kysely: Alueellinen päätösvalta kriisi- tai häiriötilanteessa jakaa kansanedustajien mielipiteet Oulun vaalipiirissä

Yle kysyi, pitääkö maakuntien saada päättää häiriö- ja kriisitilanteiden toimista kokonaan itse oman tilannearvionsa pohjalta. Kyselyyn vastasi Oulun vaalipiiristä 11 edustajaa. Kuusi vastasi kysymykseen ei ja viisi kyllä.

Lisäaika auttoi ehdokashankinnassa, monessa Lapin kunnassa enemmän ehdokkaita kuin viimeksi

Lapin kunnissa kuntavaaleissa on tällä kertaa poikkeuksellisen paljon ehdokkaita sitoutumattomilla yhteislistoilla. Puoluejärjestötkin onnistuivat ehdokashankinnassa pääosin hyvin, joten maaliskuussa uhannut ehdokasmäärän lasku jäi toteutumatta.

Keskusta ja SDP jäämässä viime kuntavaalien ehdokasmääristä, perussuomalaisten epäilyt vaalien siirron motiiveista kokivat kolauksen

Perussuomalaiset ohittaa SDP:n ehdokkaiden määrässä. Vihreillä ehdokkaita on puolueen ennätysmäärä, myös kokoomuksen listat ovat edellisvaaleista pidentyneet. Ehdokashakemukset jätetään viimeistään tänään.

Satu Taiveaho asettui sittenkin ehdolle kuntavaaleissa – nimi löytyy Kouvolan listalta

Entinen kansanedustaja Satu Taiveaho-Virtanen asettui ehdolle SDP:n listalle Kouvolassa. Vielä helmikuussa Taiveaho-Virtanen kertoi, ettei aio asettua ehdolle lainkaan.

Pitäisikö matematiikan merkitykseen opiskelijavalinnoissa puuttua? Kaakkois-Suomen kansanedustajat erimielisiä Ylen kansanedustajakyselyssä

Lähes puolet Ylen kyselyyn vastanneista kaakkoissuomalaisista kansanedustajista piti matematiikan arvosanan merkitystä liian suurena. Heidän mukaansa matematiikan painotus ohjaa nuoria pois omien vahvuuksien parista.

Kansanrintama vai järkiavioliitto? Kehysriihen jälkipyykki hallitsi vappupuheita – Yle kävi puoluejohtajien puheet läpi

Väittely valtion taloudenhoidosta jatkui vappupuheissa. Eloon heräsi myös hallituksen vanha nimikiista: Li Andersson hehkutti vappupuheessaan kansanrintamaa, Annika Saarikko puhui punamullan järkiavioliitosta.

Lauantai 1.5.2021 (radio)

Vappua on vietetty rauhallisesti. Poliitikot ovat pitäneet vappupuheita. Intian paha koronatilanne jatkuu. Taksivalaisin on nyt takseissa pakollinen. Sää on kylmää, mutta poutaista.

Yhdeksän piinallista päivää – katso tästä hallituksen puolivälikriisin tuskaisimmat hetket

Hallitus pääsi viimein torstaina esittelemään kehysriihen tuloksia, mutta sitä ennen Säätytalon portailla nähtiin jotain aivan muuta.

Pirkanmaalaisilta kansanedustajilta sekä moitteita että kehuja hallituksen talouslinjauksille

Pirkanmaalaiset kokoomuksen kansanedustajat pitävät hallituksen työllisyyslinjauksia riittämättöminä. SDP:n kansanedustajat kehuvat veropäätöksiä ja sitä, etteivät leikkaukset kohdistu sosiaali- ja terveyspalveluihin tai koulutukseen.

Riihen tulokset nostivat heti poliittisen kiistan – Kurvinen ja Halla-aho väänsivät A-Talkissa tiukasti työllisyyden siirtämisestä kunnille

Hallituksen päätös siirtää työttömyyden hoito kunnille herätti kiivasta keskustelua A-Talkissa.

Asiantuntijat kommentoivat kehysriihtä: Menoylitykset ovat vähäiset, koska Suomeenkin tarttuu vahva talouskasvu

Lähivuosien talouskasvu näyttää mainiolta, mutta kymmenen vuoden päästä tilanne voi olla täysin toinen.

Politiikan tutkija kehysriihestä: "Viisi päivää sellaista seminaaria, ja sitten yhtäkkiä naksahti joku"

Politiikan asiantuntijoiden mukaan uhka EU:n elpymisrahaston kaatumisesta saattoi herättää hallituksen pitkän kehysriihen kriisistä.

Analyysi: Keskusta ja Annika Saarikko halusivat näyttää, missä kulkee hallituksen valta-akseli

Keskusta löysi viikon kiistassa omat ja hallituskumppaneidensa rajat. Kuntavaaleissa ja hallituksen tulevissa neuvotteluissa punnitaan, mitä puolue voitti ja hävisi hallituskumppaneidensa hermojen kiristämisestä, politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta kirjoittaa.

Tamperelaispoliitikot vakuuttelevat, ettei keskustan ja demareiden riihivääntö vaikuta paikallistasolla

Ennätyspitkään jatkunut hallituksen kehysriihi sai aikaan sovun kahdeksantena neuvottelupäivänä. Tamperelaiset paikallispoliitkot seurasivat riihtä huolestuneina, mutta keskustan ja SDP:n kärhämällä ei uskota olevan vaikutuksia kuntapolitiikkaan.

Tutkija: Hallituksen kaatuminen olisi "kuin hyppy pimeään" – kokeile laskurilla, millaista olisi muodostaa uusi hallitus

Erimielisyydet taloudesta ovat ajaneet hallituksen kriisiin. Jopa hallituksen kaatumista pidetään yhtenä mahdollisuutena. Tässä jutussa voit kokeilla, millaista olisi muodostaa uusi hallitus eduskunnan nykyisten voimasuhteiden pohjalta.

Demarien vahvimman piirin puheenjohtaja vaatii hallituspuolueilta yhteistyöhakuisuutta: "Hallituksen kaatuminen kriisiyttäisi yhteiskuntaa"

SDP:n Satakunnan-piirin puheenjohtaja Harri Lehtonen toivoo, että hallitus pystyisi löytämään kompromissin ja pysymään koossa. Tilanteen kriisiytyminen kehysriihessä on Lehtosen mukaan omituista. Suomen vahvinta demaripiiriä johtava Lehtonen kaipaa politiikkaan lisää valtiomiesmäisyyttä.

Valtuutettu tilasi viisumin kaupungin piikkiin Imatralla, vaikka jättää luottamustoimensa – hänen mukaansa kyseessä on väärinkäsitys

Valtuutettu aikoo käydä tavallisena turistina tapaamassa venäläisiä ystäviään, kunhan koronapandemian sulkema raja taas avataan.

Ulkoministeriön viestintäjohtajaksi haki 27 ihmistä

Hakijoiden joukossa ovat muun muassa toimittajat Jussi Niemeläinen ja Krista Taubert.

Analyysi: Hallituksessa on ilmiriita, mutta sunnuntaina oli yritys päällä

Sitä ei suljeta täysin pois, että hallitus voi kaatua, kirjoittaa politiikan toimittaja Antti Pilke.

Analyysi: Keskustan draaman taju ei kadonnut puheenjohtajan vaihtuessa – taas hallituskumppanit saavat jännittää, millä tuulella tänään ollaan

Ylen politiikan toimittaja Matti Koivisto kirjoittaa, että keskustan tavoitteet ovat jääneet neuvottelukumppaneille epäselviksi.

Tässä on hallituksen talouskiistan ydin: Keskusta on huolissaan luottoluokituksesta, SDP äkkijarrutuksesta

Hallituksen neuvotteluissa on ansiosidonnaisen porrastuksen säästöksi arvioitu 200 miljoonaa euroa valtion menoihin.

Työministeri Tuula Haataisen vierailu Kemiin siirtyy

Ministerin oli tarkoitus tulla Kemiin Storan Enson Veitsiluodon tehtaan lakkauttamisen aiheuttaman rakennemuutoksen takia.

Demarien ex-kansanedustaja Reijo Kallio tekee paluun vaaleihin Raumalla

Kallio asettuu ehdolle kuntavaaleissa, ensimmäistä kertaa elämässään.

Marinin vaikuttavin työllisyystoimi olisi työttömien siirtäminen kuntien vastuulle – kokeilusta ei tullut tukea ajatukselle

Hallituspuolueissa on eri näkemyksiä, tuleeko kehysriihessä sovittavien työllisyystoimien olla valtiovarainministeriön todentamia.

Helsinki käyttää 7,6 miljoonaa euroa henkilöstön koronabonuksiin, liikunta- ja kulttuurisetelit myös elvyttäisivät koronasta kärsineitä aloja

Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja. Uuden henkilöstöedun piirissä on jopa 37 000 työntekijää.  

Työministeri Tuula Haataista odotetaan Kemiin lähipäivinä

Vierailussa on kyse Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta aiheutuvan äkillisen rakennemuutoksen toimien valmistelusta. Tarkkaa vierailun aikataulua ei ole vielä varmistettu.

Analyysi: Keskustan heikko kannatus kiristää hallituksen puoliväliriihen ilmapiiriä

Puoliväliriihessä Marinin hallitus linjaa hallituskauden kahden viimeisen vuoden politiikkaa.

Suomi jaettiin neljään osaan Kalevi Sorsa -säätiön tutkimuksessa: suurin osa Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaasta on taantuvaa aluetta

Parhaiten Kainuussa menee Kajaanilla ja Sotkamolla. Pohjois-Pohjanmaalla loistavat erityisesti Kempele ja Liminka.

Perussuomalaisten Purra A-studiossa: Kuntien työllisyyskokeilu ei luo kestäviä työpaikkoja 

Kansanedustajat Riikka Purra (ps.) ja Antti Lindtman (sd.) väittelivät työllisyystoimista Ylen A-studiossa. 

Kilpailu presidentti Mauno Koiviston muistomerkiksi kirvoitti 111 ehdotusta

Kilpailun tulokset julkistetaan syyskuun ensimmäisenä päivänä.

HS-gallup: SDP:n kannatus laskenut alle 20 prosentin, perussuomalaiset yhä suosituin

Perussuomalaisia äänestäisi nyt 21,6 prosenttia suomalaisista, SDP:tä 19,7 prosenttia.

Juuri päättynyt sisällissota leimasi oppivelvollisuuden säätämistä sata vuotta sitten: porvarit pelkäsivät vallankumousta ja sdp ahdistui uskonnonopetuksesta

Oppivelvollisuus täyttää tänään 100 vuotta. Koulutuksella ylpeilevä Suomi tuli jälkijunassa oppivelvollisuusasiassa.

Kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtajan ero käsitellään uudelleen Parikkalan valtuustossa

Kunnanvaltuuston huhtikuun kokouksessa oli väärä kokoonpano.

SDP käynnistäisi kotimaisen rokotetuotannon uudelleen

Marin: Pandemia on osoittanut, kuinka arvokkaita rokotteet ja riittävä rokotteiden saanti ovat.

Soste: Sosiaali- ja terveysjohtajilta myönteisempi arvio nykyhallituksen sote-uudistukselle kuin aiemmille esityksille

Yli puolet kyselyyn vastanneista piti esitystä hyvänä tai erittäin hyvänä.

Kunnanjohtajan valinta jakaa keskustan rivit Luumäellä – valtuutetut valmistautuvat äänestämään

Kunnanhallitus esittää virkaan yksimielisesti Risto Alaheikkaa ja varalle Anu Sepposta.

SDP perää omaishoidolle yhtenäisiä kriteerejä koko maahan

Lisäksi SDP haluaa, että joka kuntaan tehdään kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma.

Pitäisikö rakennustyömaa sulkea koronatartuntojen takia? - Kansanedustaja Savio: “Meidän täytyy päästä koronasta eroon”

Suurin osa Pirkanmaan kansanedustajista haluaa, että suuret työmaat pitäisi sulkea laajojen altistusketjujen kohdalla.

Yle selvitti: Pääministeripuolueiden kannatus laskee ympäri Eurooppaa – Tutkija Ronkainen: “Koronakriisin pitkittyminen kyllästyttää ihmisiä”

Ylen keräämän aineiston mukaan lähes kolme neljästä pääministeripuolueesta on menettänyt kannatusta Euroopassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle