Uusimmat artikkelit
Pekka ja Pätkä rasisteina
Nykyisin vain kusipäät ovat Suomessa rasisteja.
Hampaat irvessä karjuva maalintekijä vai naurava voittaja?
Voittaminen ei saa olla liian hilpeää tai vihaista.
Jokamiehen puhekoulu tavoitteli selkeää ja rikkaruohotonta arkipuhetta
Kahdeksanosainen sarja puhumisesta tehtiin vuonna 1964.
Kenraali Ehrnrooth ja Natsi-Saksan ihmepilleri
Puhetta huumeista sodassa pidetään epäisänmaallisena.
Pioneeri, pakinoitsija ja provokaattori Matti Kuusi
Matti Kuusi (1914–1998) oli uranuurtaja suomalaisen folkloren, kansanhuumorin ja kalevalamittaisen runouden saralla. Hänet tunnettiin myös ärsyttäjänä. Vuosikymmenten aikana hän herätti kriitikon roolissaan paljon rohkeita ja yllättäviä avauksia julkiseen keskusteluun. Tässä kuultavissa ja nähtävissä ohjelmissa Kuusi pohtii elämää vanhemmalla iällä. Viimeisessä ohjelmassa pohditaan Kuusen merkitystä kansanperinteen tutkimiselle sekä kirjallisuudelle.
Perinteet kunniassa Norssissa
Aikamatka perinteikkääseen kouluun Helsingin Ratakadulle
Kun syömisestä tuli herkuttelua
Suomalaiset ovat opetelleet nauttimaan ruuasta ja sen valmistamisesta jo vuosia.
Tapahtui 1985: Uusi Tuntematon osa 5
Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas ilmestyi elokuvateattereihin 1980-luvulla ja sai varsin erilaisen yleisön kuin Väinö Linna tai Edvin Laine 30 vuotta aikaisemmin.
Tapahtui 1985: Uusi Tuntematon osa 4
Rauni Mollbergin vuonna 1985 valmistuneen uuden Tuntemattoman sotilaan ero Edvin Laineen vanhaan filmiin oli valtava, ja yleisöllä oli vaikeuksia sulattaa Mollbergin lakonisia hahmoja.
Tapahtui 1985: Uusi Tuntematon osa 2
Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas ilmestyi elokuvateattereihin itsenäisyyspäivänä vuonna 1985. Valmistumisestaan lähtien elokuva on kamppailut suosiosta 30 vuotta vanhempaa Edvin Laineen Tuntematonta sotilasta vastaan.
1940-luku oli runouden vuosikymmen
Neljäkymmenluku oli kriitikko Maija Savutien mielestä kirjallisuushistorian kannalta epäkiitollista aikaa: sen alkupuoli kului sotaan, jälkipuoli siitä toipumiseen. Ajanjakson ilahduttavin ilmiö oli korkeatasoisen runouden suoranainen tulva.
Kirjallinen modernismi murtautui esiin 1950-luvulla
Viisikymmenluvun alussa nousi Suomessakin esiin modernistinen kirjallisuus, jota meillä nimitettiin "eliotlaisuudeksi" runoilija T.S. Eliotin mukaan.
Tuntematon sotilas nostatti kirjasodan
Kiivasta keskustelua Tuntemattomasta.
Ambolainen kansanviisaus – avain Afrikan sieluun
Kansanrunoudentutkija Matti Kuusi ihmetteli ambolaisia sananlaskuja tutkittuaan, miksei Afrikka lähettänyt lähetyssaarnaajia Eurooppaan. Perinteisistä aforismeista löytyi hänen mukaansa kommentteja niin kaksipuoluejärjestelmään kuin rotuerotteluun.
Ristiretkeläisten jäljillä Lounais-Suomessa
Piispa Henrikin ja talonpoika Lallin jäljillä Lounais-Suomessa.
Kirjailijapolvet kiistelivät suhteesta yhteiskuntaan 1958
Ostrobotnialla keskusteltiin vuonna 1958 sensuurista ja sananvapaudesta. Pohdittiin myös, pitääkö kirjailijan ylipäätään olla kiinnostunut koko ympäröivästä yhteiskunnasta.
Nykyaikaiseen Kalevalaan kuuluu savua tupruttava Sampo
Vuonna 1960 pohdittiin, miten Kalevala saataisiin palautettua koko kansan suosioon. Nuorten keskustelukerho suunnittelee kansalliseepoksesta vauhdikasta piirrosfilmiä professori Matti Kuusen idean pohjalta.
Perinnetiede nykyajassa
Kun 1960-luvulla alettiin kysyä, mikä oli se kansanperinteentutkimuksen ”kansa”, professori Matti Kuusi vastasi sen olevan ”ennakkoluulo”.