Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Psykologian professori tyrmää usein toistuvan kliseen kiusaamisesta: "Se on vanhanaikainen käsitys, että kiusaaja itse on ollut joskus kiusattu"

Emeritaprofessorin mukaan kiusaajat ovat yleensä tavallisia teinejä, joilta puuttuu vielä harkintakykyä.

Miksi toinen leipoo ja toinen lamaantuu karanteenissa? Temperamentti selittää, miten reagoimme – kriisin selviytyjä voi yllättää silti

Eristyksissä oleminen tuntuu sopivan paremmin introverteille kuin ekstroverteille. Näin voi luulla, mutta asia ei ole ihan niin yksinkertainen.

Kulttuurirahaston suurpalkinto kuoronjohtaja Marjukka Riihimäelle, joka laulattaa vanhuksia ja saa muistisairaidenkin silmät loistamaan

Marjukka Riihimäki kuuluu maamme merkittävimpiin kuoronjohtajiin. Parhaiten hänet tunnetaan Philomela-naiskuorosta.

Professori peruskoulun opetussuunnitelmasta: ”Lasten pitäisi ilmeisesti opettaa toisiaan”

Lapset jakautuvat peruskoulun uuden opetussuunnitelman mukaan kahteen kastiin, voittajiin ja häviäjiin, väittää Ylen aamu-tv:ssä vieraillut emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvinen.

Suomeen tuli uusi lastenkasvatusmalli: Imetys voi jatkua 7-vuotiaaksi – Petra neuvottelee lopettamisesta yhdessä lapsen kanssa

Kiintymysvanhemmuuden suosio on kovassa kasvussa äitien keskuudessa. Asiantuntijan mukaan Suomessa käytetty malli asettaa vanhemmille mahdottomasti vaatimuksia.

Päivähoitoon konttausiässä vaiko vasta myöhemmin? – "Tuttuja aikuisia täytyy olla lapsen ympärillä tarpeeksi"

Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan vanhempainvapaista keskusteltaessa keskitytään liikaa tasa-arvoasioihin lapsen edun sijaan. Professori Heikki Hiilamo muistuttaa, että lapsen etu ei ole yksioikoinen asia.

Kiusaavatko pikkulapset? Jo päiväkotilapsella voi olla rooli

Lasten leikkitaidot kehittyvät eri tahtiin. Syytä huoleen on, jos lapsi tahtoo aina leikkiä yksin, kuvailee päiväkodin johtaja.

Inhimillinen tekijä: Introvertin maailma

Miksi pitäisi aina olla yltiösosiaalinen?

Temperamentti voi määritellä arjessa pärjäämistä

Perhettä ja ihmissuhteita tutkiva kasvatustieteen tohtori Jaana Anglé kehottaa ihmisiä tutustumaan omaan temperamenttiin. Sen jälkeen on helpompi ymmärtää muita ja erilaisia suhdekonflikteja. Hän uskoo, että suuri osa johtuu temperamenttieroista.

Opettajan temperamentti voi vaikuttaa oppilasarviointiin

Opettajan temperamentti ja oppilasarviointi

Tutkija: Ovatko vanhemmat kamalia vai opettajat keinottomia kohtaamaan arvostelua?

Radio Suomen Ajantasan Lauantaivieras, psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen on viime aikoina tutkinut opettajaksi opiskelevien temperamenttia. Ensimmäiset tutkimustulokset paljastavat, että opettajaopiskelijoissa korostuu seurallinen ja mukava, mutta huonosti kritiikkiä ja ristiriitatilanteita sietävä temperamentti.

Tunnetaidot rantautuivat opetukseen

Keskustelu tunnetaitojen opetuksesta jakoi mielipiteet.

Professori: Alle 2-vuotias ei kypsä päiväkotiin

Liian varhainen päivähoito voi jättää lapseen pysyviä jälkiä, sanoo psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen. Erityisesti stressinsietokyky on vaarassa vahingoittua. Eduskunta käsittelee välikysymystä kotihoidontuen leikkaamisesta iltapäivällä.

Helsinkiin muuttaneet eteläpohjalaiset juhlivat

Pääkaupunkiseudulle muuttaneet eteläpohjalaiset juhlivat juuriaan ja kotiseutuaan Helsingissä huomenna lauantaina. Juhlan aiheena on 70 vuotta täyttävä yhdistys Helsingin eteläpohjalaiset ry. Yhdistys on perustettu vuonna 1941.

KOMMENTOI: Miten sinua on kiusattu?

Noin kolmannes alakoululaisista on kertonut tulleensa kiusatuksi. Koulujen lisäksi suomalaiset kiusaavat toisiaan myös työpaikoilla.

Yliarvostetaanko sosiaalisuutta?

Mitä sosiaalisuus todella on?

Työpaikkakiusaamisesta vastuussa koko työyhteisö

Suomi on työpaikkakiusaamisen kärkimaita Euroopassa. Kiusaamista tapahtuu kaikentyyppisissä työpaikoissa. Tutkijan mukaan työpaikkakiusaamisen vähentämisessä pitäisi puhua lainsäädännön lisäksi myös moraalista.

Lauri Jäntin tietokirjapalkinto Liisa Keltikangas-Järviselle

Palkinto myönnettiin teoksesta Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot. Palkintosumma on 15 000 euroa.

Aamun lehdet

Aamun lehdissä todetaan, että työelämässä pärjää kauneusleikkauksella, sosiaalisella luonteella ja positiivisella asenteella.

Professori: Suuresta sosiaalisuudesta aiheutuu ongelmia

Kouvolassa keskiviikkona puhunut professori Liisa Keltikangas-Järvinen harmittelee, että sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot sotketaan keskenään. Synnynnäinen sosiaalisuus on lapselle suuri lahja, aikuiselle ei niinkään.

Psykologian professori: Erolapsen parasta asua vain yhdessä kodissa

Avioerolasten asuminen vuorottain kummankin vanhemman luona on yleistynyt. Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen pitää asunnonvaihtoa haitallisena pienen lapsen kehitykselle. Hänen mukaansa etenkin aivan pienten lasten vanhempien pitäisi harkita tarkkaan, voiko lapsen antaa asua yhdessä kodissa.

Pitääkö ujoudesta parantua?

Suomalainen perushyve ujous on muuttumassa taakaksi.

Vuoden puhuja uskoo vuorovaikutukseen

Hyvän puhujan on tärkeää myös kuunnella yleisöään. Näin toteaa Vuoden puhuja -palkinnon saanut professori Liisa Keltikangas-Järvinen. Tämä vinkiksi kaikille, jotka haluavat pitää mieliin jäävän puheen kevään juhlissa.

Lehti: Psyyke ja päivähoito ristiriidassa

Pikkulapsen psyykkinen kehitys ja päiväkotien todellisuus ovat professori Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan usein pahasti ristiriidassa. Turun Sanomien haastatteleman Keltikangas-Järvisen mukaan tutkimuksissa parhaiksi todetut päiväkotiryhmien koot ovat hätkähdyttävän pieniä.

Keltikangas-Järvinen on vuoden professori

Helsingin yliopiston psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen on valittu vuoden professoriksi. Tieteen päivillä julkistetun valinnan suoritti Professoriliitto.

Keltikangas-Järvinen Vuoden Professoriksi

Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen on valittu Vuoden Professoriksi 2008. Professoriliiton valinta julkistettiin tänään Tieteen päivillä Helsingissä.

Kiusaaja keskellämme

Kiusaaminen on väkivaltaa.