Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Evakot Vöyrissä 1944

"Ruotsinkieliset eivät päässeet helpommalla" – tutkijat osoittavat vääräksi myytin ruotsinkielisten lipeämisestä evakkojen auttamisessa

Kielipykälä ei juurikaan hidastanut karjalaisten asuttamista ruotsinkielisille alueille, sanovat historiotsijat Tuomas Tepora ja Aapo Roselius.

Olliver Hawk Jatkoaika-ohjelmassa

Hypnotisoija Olliver Hawk sai Suomen pauloihinsa – tuore dokumentti väittää, että Hawk sai presidentti Kekkoselta salaisen tehtävän

Hypnotisoija Olliver Hawk eli Olavi Hakasalo sai Suomen pauloihinsa 60-luvulla. Tuore dokumentti käsittelee hypnotisoijan yhteyttä Kekkosen politiikkaan.

Liisa Jaakonsaari

Thatcher käänsi Niinistön pään, Vennamo opetti politikoimaan ja haiseva vastalause saapui postissa – Yle keräsi Liisa Jaakonsaaren kirjasta viisi herkullista yksityiskohtaa

Kohta 40 vuotta parlamentaarikkona toiminut demariedustaja Liisa Jaakonsaari julkaisi tänään teoksen, jossa hän käy uraansa läpi.

Pohjoiskorealaiset sotilaat ottavat kuvia eteläkorealaisista sotilaista  Panmunjomin rajakylässä heinäkuussa 2017.

Herätys: Koreat lähenevät vauhdilla, F1-kausi käynnistyy Australiassa, kylmyys viivästyttää muuttolintuja

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Eduskuntavaalit 1975. Vaalivalvojaiset Pasilan tv-studiossa, Veikko Vennamo. Puolueiden edustajia mm. Ele Alenius, Johannes Virolainen ja Veikko Vennamo seuraamassa vaalituloksia, Veikko Vennamo lehtikuvaajan kohteena.

Analyysi: Entisestä protestipuolueesta tuli keskiluokkainen – Pian julkaistava elämäkerta Vennamosta kertoo eroista sinisten ja henkisen emopuolueen SMP:n välillä

SMP ajautui konkurssiin vuonna 1995, mutta sen perinteitä kantaa yhä siniset. Kaikki ei kuitenkaan ole kuten ennen, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Populistigalleria

11 populistia, jotka sinunkin on syytä tuntea

Lue lisää legendaarisista populisteista

Riku Rantala piirrettynä sekä teksti Populistigeneraattori

Populistigeneraattori - tee itse oma populistisi!

Millainen populisti sinua puhuttelee? Eikun kokeilemaan!

Unto Hämäläinen.

Unto Hämäläisen kolumni: Perussuomalaiset repesivät – miten revenneille puolueille lopulta käy?

Mitä poliittinen historia kertoo jakaantuneiden puolueiden kohtalosta? Puolueiden jakaantuessa molemmat puoliskot ovat hävinneet seuraavat eduskuntavaalit. Vieraileva kolumnistimme Unto Hämäläinen ennustaa, että niin voi käydä perussuomalaisillekin.

Timo Soini pitämässä puhetta puoluekokouksessa Jyväskylässä lauantaina.

Kyyneliin herkistynyt Timo Soini: Matka oli vaivan arvoinen

Puheenjohtajan tehtävistä syrjään siirtyvä Timo Soini jätti aamukampaan viimeisen piikin jäljelle.

Veikko Vennamo nukkuu eduskunnan käytävän nojatuolissa joulukuussa 1977. Veikko Vennamon 100-vuotisjuhlaa vietetään Savossa 9. kesäkuuta 2013.

Analyysi: Kansa tietää, populistit kertovat

Onko demokratia jo vaarassa, kun Euroopan nykypopulistit kosiskelevat kansaa keinoja kaihtamatta, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallio.

Veera Ruoho

Uusi nimi perussuomalaisten puheenjohtajakisaan – Halla-ahon ilmoitusta odotetaan ensi viikolla

Perussuomalaisten puheenjohtajakisaan on ehtinyt ilmoittautua nyt kolme kansanedustajaa.

Jukka Valtasaarella on USA:ssa joukko ystäviä ja kaksi lastenlasta.

Kokenut USA-diplomaatti: Trump on Yhdysvaltojen oma Veikko Vennamo

Parikymmentä vuotta Yhdysvalloissa suurlähettiläänä ja YK-tehtävissä toiminut Jukka Valtasaari seuraa presidentinvaaleja tarkalla silmällä.

Mustavalkoinen ryhmäkuva.

Kymmenettuhannet toimimattomat yhdistykset siivotaan rekisteristä – armonaikaa tammikuulle saakka

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa rekisteristään 40 000 yhdistystä, joista ei ole saatu elonmerkkejä yli 20 vuoteen. Yhdistyksen pitäisi ilmoittaa viranomaiselle aina rekisteritietojen muutoksesta.

Paavo Väyrynen Kekkosena

Paavo Väyrynen: Itsenäinen Suomi, eheytynyt Pohjola

Euroopan parlamentti on nyt kesälomalla. Omaan kesääni kuuluu taas teatteriharrastus. Uuden näytelmäni ”Urho ja hänen kisällinsä” ensi-ilta on perjantaina, ja näytöksiä on kaikkiaan kahdeksan. Näytelmä kytkeytyy työhöni Euroopan parlamentissa. Se perustuu menneisiin tapahtumiin, mutta liittyy myös nykypäivään ja tulevaisuuteen, kirjoittaa europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kolumnissaan Yle Rovaniemelle.

Kimmo Tiilikainen

Oppositio höykytti hallitusta maatalouden ahdingosta – "Jos Veikko Vennamo eläisi, olisi hän varmaankin syvästi järkyttynyt"

Opposition mielestä hallitus ei ole tehnyt riittävästi helpottaakseen maanviljelijöiden ahdinkoa. Hallitus vakuutti, että seuraavassa lisätalousarviossa maataloudelle on luvassa kriisipaketti.

Mikko Vainio lähdössä moottorikelkalla verkoille.

Soinin uskolliset - Mikko Vainio: Pienistä ei pidä lamaantua!

Kannatuksen luisu ja jäsenkato ravistelevat perussuomalaisia. Kävimme kysymässä Timo Soinin uskollisilta, miksi he luottavat yhä puolueeseensa ja kuinka perussuomalaisten n kannatus olisi nostettavissa nousuun? 92-vuotias Mikko Vainio pystyy vastaamaan näihin kysymyksiin pidemmän poliittisen kokemuksen pohjalta kuin kukaan muu puolueen jäsen. Hän on tehnyt perussuomalaista politiikkaa jo lähes 50 vuotta.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo vertaa itseään Veikko Vennamoon, jonka tehtävänä oli asuttaa Karjalan evakot - vaikkei mittakaava olekaan yhtä suuri.

Kuka tänne saa jäädä? Turvapaikkajohtaja Esko Repo johtaa Suomen portinvartijoita

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kiiruhtaa kännykkä korvallaan palaverista toiseen. Tilannekuva elää päivittäin ja turvapaikkajohtajan työpäivä sen mukana. Valtion uskollinen virkamies on uransa haasteellisimman urakan äärellä.

SDP:n Kaakkois-Suomen piirin uusi puheenjohtaja Teemu Hirvonen.

Kaakkois-Suomen demaripiirin uusi puheenjohtaja: ”Rötösherrat kuriin”

Järjestötyön kehittäminen ja näkyvämpi politiikka ovat Teemu Hirvosen keinot Sosiaalidemokraattisen Puolueen nostamiseksi. Savonlinnalainen Hirvonen aloittaa SDP:n Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtajana vuodenvaihteessa. SDP:n suurimman piirin jäsenmäärä on noin viisituhatta, eli kymmenesosa koko puoleen jäsenmäärästä.

Eduskunnan täysistunto Helsingissä.

Perussuomalaisille vaikea "Lex Vennamo" pois – ryhmän hajotessa tuki jää puolueelle

Lakimuutoksen jälkeen puolue saisi pitää puoluetukensa koko vaalikauden ajan, vaikka sen kansanedustajia loikkaisi toisiin puolueisiin tai perustaisi uuden ryhmän. Puoluetukea maksetaan kansanedustajien määrän mukaan.

5 000 markan seteli

Jos markka olisi olemassa – Suomessa kinattaisiin taas seteleistä

Suomen viimeiseksi jääneet markkasetelit täyttävät 30 vuotta. Jos vanhat merkit pitäisivät paikkansa, olisi viimeistään ensi vuoden alusta otettu käyttöön kokonaan uudet setelit. Ja niin kuin ennenkin, taas kinattaisiin seteleiden koosta, väreistä ja ehkä jopa siitä, kumpi on setelin etupuoli. 

Pekka Vennamo

SMP:n entinen puheenjohtaja vertaa Immosen tekstiä Breivikin manifestiin

Perussuomalaiset-puoluetta edeltäneen SMP:n entinen puheenjohtaja Pekka Vennamo pitää kansanedustaja Olli Immosen Facebook-kirjoitusta vastauksena joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin taistelukutsuun.

Suomen Maaseudun puolueen eli SMP:n vaalijuliste eduskuntavaaleissa 1983.

Perussuomalaisilla on ollut Lapissa kaksi huippuaikaa

Lapin vaalipiiri ei ole kuulunut Suomen Maaseudun puolueen ja Perussuomalaisten ydinkannatusalueeseen. Puolueen 1970- ja 2010-lukujen nousu näkyi Lapissakin, vuoden 1983 vaalimenestys ei kunnolla yltänyt Lappiin saakka.

Jokereiden Jere Sallinen laskee kiekon kädellään jään pintaan.

Kommentti: Kyllä kansa tietää

Yle Urheilun Jussi Saarisen mukaan suomalainen yleisö osaa arvostaa KHL:n tarjoamaa laadukasta jääkiekkoa.

Lapin yliopiston politiikan tutkija Petri Koikkalainen.

Asiantuntija: Hirvisaaren vaikutusmahdollisuudet kansanedustajana heikkenevät

Yhden kansanedustajan mahdollisuudet saada valiokuntapaikkoja tai muita luottamustehtäviä ovat rajalliset, sanoo politiikan tutkija Petri Koikkalainen.

Jyrki Anttila laulaa Kekkosen roolin Ilmajoen musiikkijuhlilla 2013.

Kekkonen-ooppera upposi yleisöön

Presidentti Urho Kekkosesta kertova ooppera kantaesitettiin perjantaina Ilmajoen musiikkijuhlilla. Dramaattisia käänteitä sisältävä esitys ja koskettava loppu sai yleisön heltymään ja aplodit olivat sen mukaiset.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Keskusta kävi kesällä kuilun partaalla

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo joutuneensa suuren urakan eteen tultuaan valituksi keskustan johtoon viime kesäkuussa. 

Veikko Vennamon palanut kotitalo Jaakkiman Lahdenpohjassa.

Veikko Vennamon kotitalo paloi - tulipalo kuvattiin

Veikko Vennamon entinen kotitalo Jaakkiman Lahdenpohjassa on tuhoutunut tulipalossa noin viikko sitten. Palanut Fennanderin talo sijaitsee Venäjällä, Karjalan tasavallan alueella Laatokan luoteisrannalla.

Kalevi Laalo eli pilapiirtäjä Kerberos ja kuvat Timo Soinista

Pilakuvan piikki osuu ajan hermoon

Pilapiirrosten tekijöiden mielestä perussuomalaisten puoluejohtaja Timo Soini oli vuoden 2012 herkullisin henkilöaihe. Karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarpit avasi tänään Nastolaan näyttelyn, jossa on esillä mm. 18 karikatyyritulkintaa Soinista.

Itä-Suomen yliopiston lehtori Markku Varis.

Politiikan ymmärtäminen vaatii vaivannäköä

Vaalien alla sankka joukko ehdokkaita yrittää puhua itsensä kunnanvaltuustoihin. Kunnallispoliitikon tulee tänä päivänä olla perillä monista asioista, sillä ei riitä että tuntee vain oman kuntansa kiemurat. Monimutkaisten ja ympäripyöreiden vaalipuheiden alle kätkeytyy monesti tietämättömyys, sanoo Itä-Suomen yliopiston lehtori Markku Varis. Hänen mukaansa pallo on myös äänestäjällä, jolla on velvollisuus ottaa asioista selvää.

Veikko Vennamo i riksdagen

"Kyllä kansa tietää" ja muita poliittisia hokemia

Osa poliittisesta sanankäytöstä jää elämään hokemina.

Timo Soini vuonna 2008.

Veikko Vennamon parannettu painos

Timo Soinin kaltaista yhden miehen poliittista showta ei ole ennen nähty Suomen politiikassa, kirjoittaa Risto Uimonen kolumnissaan.

Timo Soini pitämässä puhetta vaali-iltana.

Iso Jytky poliittisten hokemien historiaan

Puheenjohtaja Timo Soinin Perussuomalaisten vaalivoitosta käyttämä termi "jytky" on noussut jo politiikan legendaaristen hokemien joukkoon. Muita kuuluja sanontoja ovat käyttäneet muun muassa SMP:n Veikko Vennamo ja entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Kimmo Kivelä (PS)

Kivelä lähtee eduskuntaan isolla sydämellä ja vilpittömällä mielellä

Perussuomalaisten uusi pohjoissavolaisedustaja Kimmo Kivelä on vanha tekijä politiikassa. Mies oli ensimmäisen kerran ehdolla eduskuntaan SMP:n riveissä jo 80-luvulla. Vasta nyt sekä into että elämänkokemus riittivät edustajan paikkaan.

Veikko Vennamo puhuu eduskunnassa.

Veikko Vennamo unohdetun kansan asialla

Veikko Vennamo oli kansan asialla

Perussuomalaiset kampanjoivat Ylä-Savossa

Perussuomalaiset hakee veretseisauttavaa vaalivoittoa Ylä-Savosta. Puolue nostattaa perjantaina ja lauantaina vaalihuumaansa Iisalmessa.

Perussuomalaisten vaalitilaisuus Iisalmessa.

Perussuomalaiset hakee veretseisauttavaa vaalivoittoa Ylä-Savosta

Perussuomalaiset ovat nostattaneet tänään vaalihuumaansa Iisalmessa. Pohjaa huumalle on, sillä Ylä-Savo on vanhastaan Perussuomalaisten edeltäjän, Suomen Maaseudun puolueen ja sen edesmenneen kansansuosikin Veikko Vennamon vahvaa tukialuetta. Vennamon muisto on otettu puolueessa nyt myös vaaliaseeksi.

Laatikainen: Venäjän härnääminen vahingoittaa Suomen etua

Saatanallisen rohkeiden poliitikkojen uhittelu Venäjälle on lyhytnäköistä. Venäjä on aina suurvalta. Johtavat puolueet tervehtynevät perussuomalaisten ansiosta. Matti Kangas, hieno parlamentaarikko.

Matti Apunen, Bjarne Kallis, Ilkka Kanerva ja Jussi Lähde väittelemässä.

"Ei poliitikolla ole varaa vetää mutkia suoriksi"

Politiikan kielikuvia ja mielikuvia ratkottiin tiistai-iltana mielenkiintoisessa SuomiAreena -keskustelussa. Ravintola Kirjakauppaan oli sulloutunut arviolta pari sataa kuulijaa. Hyväntuulinen keskustelu kirvoitti yleisöstä lukuisia nauruja.

Veikko Vennamon muistomerkki Lapinlahdella.

Veikko Vennamolle muistomerkki

Lapinlahdella Pohjois-Savossa paljastettiin lauantaina Veikko Vennamon muistomerkki. Lapinlahden Alapitkällä, Asutusmuseon läheisyydessä sijaitsevalla muistomerkillä halutaan muistaa Vennamon työtä sodanjälkeisen asutustoiminnan hyväksi.

Veikko Vennamo puhuu eduskunnassa.

Itse asiassa kuultuna: Veikko Vennamo

Vennamo puhuu urastaan ja elämästään.

Ensimmäisen kuukävely joutui arvostelun kohteeksi

Kuulento ja ensimmäisen ihmisen kuussa ottamat askeleet herättivät neljäkymmentä vuotta sitten myös kriittistä keskustelua. Kuumatka ihastutti suuria ihmismääriä ennen kaikkea sen mediassa saaman näkyvyyden vuoksi, mutta kaikkia aihe ei miellyttänyt.

Paloheimo: Ulkomaalaisia pokkuroidaan ja mielistellään

Kokoomuksen väitetään kalastelevan ääniä rasistisesta liikehdinnästä, vaikka puolue virallisesti torjuu ulkomaalaisvastaisuuden, arvelevat kilpailevien puolueryhmien politiikan tuntijat. Samalla suomalaista politiikkaa moititaan luonnottomaksi. Vihreiden entisen kansanedustajan Eero Paloheimon mukaan Suomessa ”pokkuroidaan ja mielistellään” ulkomaalaisia.

Herman Juotsen veistää Veikko Vennamon muistomerkin

Kuopiolainen kuvanveistäjä Herman Joutsen on valittu Veikko Vennamon asutustoimintatyötä kunnioittavan muistomerkin tekijäksi. Karjalan liiton vetämän hankkeen suojelijana toimii pääministeri Matti Vanhanen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle