Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kainuussa suurin muutos valtuustossa on Puolangalla, nuorin valtuusto muodostuu Paltamoon

Puolankalaiset valitsivat seuraavaksi neljäksi vuodeksi kaikkiaan 13 uutta valtuutettua. Eniten naisia valtuustoon valittiin Suomussalmella. Miesvoittoisimmat valtuustot muodostuvat Paltamoon ja Sotkamoon.

Kainuun isoin äänipotti perussuomalaisten Eila Aavakareelle – 576 ääntä kirittävät puoluetta lähelle keskustaa

Perussuomalaisten kajaanilainen kunnanvaltuutettu Eila Aavakare keräsi kuntavaaleissa Kainuun suurimman äänipotin. Aavakareen keräämät 567 ääntä siivittivät Perussuomalaiset Kajaanissa peräti yhden paikan päähän suurimmasta puolueesta Keskustasta.

TV:stäkin tuttu romukauppias Markus Kuotesaho nousi valtuustoon Pohjois-Pohjanmaalla Siikajoella

Keskustan riveissä ehdokkaana ollut Kuotesaho sai kuntavaaleissa kaikkiaan 86 ääntä. Markus Kuotesaho tavoitteli vuonna 2019 kansanedustajan paikkaa, mutta hänen saamansa äänimäärä ei riittänyt valintaan.

Lapin valtuustoihin nousee uusia nimiä ja politiikkaan palaavia konkareita – katso tästä kiinnostavat nimet

Rovaniemellä kokoomuksen listalta valtuustoon nousee entinen Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä ja paluun tekee kansanedustaja Markus Lohi.

Keskusta menetti yksinkertaisen enemmistön viidessä kunnassa Lapissa

Lapissa keskusta menetti yksinkertaisen enemmistönsä Enontekiöllä, Torniossa, Tervolassa, Ylitorniolla ja Savukoskella.

Kemissä demarit ovat ohittamassa vasemmistoliiton – perussuomalaisille lisää paikkoja

Vasemmistoliitto on menettämässä kolme paikkaa Kemissä.

Lapin kansanedustajille odotetusti paljon ennakkoääniä: Suurimmat potit tässä vaiheessa Johanna Ojala-Niemelällä ja Katri Kulmunilla

Johanna Ojala-Niemelällä on saanut tässä vaiheessa 734 ja Katri Kulmuni 533 ennakköääntä.

Perussuomalaisilla kova nousu, vihreät menetti Jyväskylän – keskusta Keski-Suomen suurin häviäjä

Keski-Suomessa Vihreät on kokemassa kovaa takaiskua, ja Perussuomalaiset yhtä kovaa nousua. Pihtiputaalla valta vaihtui, kun Keskustan romahdettua suurimmaksi valtuustoryhmäksi nousi Pihtiputaan Parhaaksi yhteislista

Keskustavaikuttaja uskoo puolueen säilyttävän valta-asemansa Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla

Kuntavaalit käydään sunnuntaina. Keskustavaikuttaja, Seinäjoen kaupunginvaltuustosta pois jäävä professori Kari Hokkanen analysoi keskustan tilannetta vaalien jälkeen. Hän ei usko keskustan romahtavan sen vahvimmalla kannatusalueella. Maakuntakeskuksissakin keskusta pysyy ykkösenä, uskoo Hokkanen.

Suurin osa pohjalaisista kuntavaaliehdokkaista joustaisi luontoarvoista työpaikkojen luomisen kustannuksella

Etelä-Pohjanmaalla kokoomus, sitoutumattomat ja yli puolet keskustalaisista puoltaa työpaikat edellä -ajattelua. Pohjalaisia ehdokkaita kysymys jakaa.

Sote-uudistusta ruotiva valiokunta perui kokouksensa, viime aikoina hallituspuolueet riidelleet maakuntaverosta

Valiokunnan kokoomuslainen varapuheenjohtaja pitää kokouksen perumista yllättävänä, koska hallitus on kiirehtinyt sote-uudistusta. Hallituksen sote-esitys läpäisi perustuslakivaliokunnan seulan viime kuussa, mutta esitykseen jäi vielä korjattavaa.

Ylen kuntavaalimittaus: Kokoomus jatkaa johdossa, SDP luisuu ja keskustan kannatus osoittaa elpymisen merkkejä

Kokoomus lähtee ennakkosuosikkina kuntavaaleihin. Toisena tulevien perussuomalaisten äänestysvarmuus on kysymysmerkki ja kolmanneksi sijoittuvan pääministeripuolue SDP:n kannatus sulaa kiihtyvällä vauhdilla ennen vaalipäivää.

Kekkonen putkahtaa puhelimen näytölle synnyinkotinsa pihalla – mobiilikierrokset herättävät henkiin yhä useamman matkakohteen

Pohjois-Savossa sijaitseva Pielavesi hakee uutta puhtia matkailuun uuden tekniikan avulla. Kunnassa avattiin AR-kierros, jonka pääosassa on presidentti Kekkonen.

Raahessa pinnalla ovat säästökohteet ja keskustan kehittäminen – kuuntele Kuntarundin Raahen vaalikeskustelu Yle Areenasta

Raahen kaupungin keskusta on jäänyt vanhanaikaiseksi. Nyt mietitään, pitäisikö Raaheen saada uusi kauppakeskus. Säästöistä päättäminen jää uudelle valtuustolle, sopuun niistä ei ole päästy tällä valtuustokaudella.

Syntyvyyden lasku ja kyläkouluverkon säilyttäminen ovat hankala yhtälö – kuuntele Kuntarundin Oulaisten vaalikeskustelu Yle Areenasta

Kiinteistöverotuloja toivotaan tuulivoimapuistosta. Uusia yrityksiä kuitenkin kaivataan myös Oulaisiin. Liikenneyhteydet eri suuntiin ovat hyvät, ja uusia kuntalaisia voisi houkutella etätyömahdollisuudella.

Itäsuomalaisilla ehdokkailla erilainen käsitys siitä, kenen asialla poliitikon kuuluu toimia

Kuuluuko ehdokkaan olla vaalien jälkeen oman äänestäjäkuntansa edunvalvoja, siitä esimerkiksi perussuomalaiset ja vihreät ovat eri mieltä sekä Pohjois-Karjalassa että Pohjois-Savossa.

Arhinmäki A-studiossa: “Ilman maakuntaveroa päätökset tehdään Senaatintorilla”

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kiistakapulaksi on tällä kertaa kehkeytynyt maakuntavero. Keskusta on suhtautunut veroon varauksella, sillä alueiden välisten erojen pelätään kasvavan.

Mistä sinun kunnassasi puhutaan? Kuuntele Kuntarundin Ristijärven vaalikeskustelu Yle Areenasta

Ristijärvi ei halua nyt liittyä kuntana mihinkään. Tosin jos hyvä sulhanen saapuu, mieli on jo muuttunut. 

Tornion kuntavaaliasetelmat: Pystyykö keskusta säilyttämään enemmistönsä, miten käy kansanedustajien kisassa

Keskusta on Torniossa voittanut kahdet edelliset vaalit, mutta vielä kannatus ei ole noussut vuosituhannen alun tasolle. Vasemmistoliitolta ja SDP:ltä puuttuu kummaltakin kaksi ääniharavaa. Realisoituuko perussuomalaisten gallupkannatus?

Kuntavaaliehdokkaiden enemmistö vastustaa maakuntaveroa – kysymys jakaa hallituspuolueiden ehdokkaita

Hallituksessa kiistakapulaksi noussut maakuntavero jakaa myös kuntavaaliehdokkaiden mielipiteitä. Maakuntaveroon varauksellisesti suhtautuvan keskustan ehdokkaista puolet olisi valmis antamaan sote-uudistuksen jälkeen syntyville alueille verotusoikeuden.

Pääministeri Marin: Maakuntavero pitää säätää osana sote-uudistuksen kokonaisuutta – hallituskumppani keskusta suhtautuu veroon penseästi

Hallituksessa näyttää nousseen kiista siitä, pitääkö maakuntavero säätää sote-uudistuksen yhteydessä. Keskusta suhtautuu asiaan penseästi, kun taas muut hallituskumppanit vaativat sitovia kirjauksia veron säätämisestä jo ennen heinäkuuta.

Kokoomus moitti hallitusta kustannusten räjähtämisestä, jos sote "runnotaan läpi", keskustan mukaan uudistus etenee, koska kokoomus ei ole hallituksessa hämmentämässä

Eduskunnassa on käyty keskustelua opposition jättämästä sote-välikysymyksestä. Oppositio antoi hallituksen sote-mallille täystyrmäyksen. Hallitus taas arvosteli erityisesti kokoomusta siitä, että sille ei kelpaa perustuslakivaliokunnan läpäisemä malli.

Väkiluvun hiipuessa Orimattila taistelee talouspaineiden kanssa: katso, miten kuntavaaliehdokkaat kehittäisivät vahvojen kylien kaupunkia

Ylen kuntavaalikeskustelussa ovat mukana ehdokkaat Juha Hämäläinen (kesk.), Ida Jokinen (kok.), Sari Sikkilä (ps.) ja Vesa Teräs (sd.)

Tuore kulttuuriministeri Antti Kurvinen myöntää, että hallitus on epäonnistunut tapahtumien avaamisessa: “Ymmärrän sen kiukun kyllä”

Torstaina tiede- ja kulttuuriministeriksi nimitetty Antti Kurvinen ennustaa tapahtumien avautuvan kesäksi ja povaa elokuusta kuumaa tapahtumakuukautta. Kurvinen itse syttyy teatterille ja raskaammalle rockille.

SS: Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä valtiovarainministerin erityisavustajaksi

Keskustaa edustava kuopiolainen Antti Kivelä aloittaa kesäkuussa valtiovarainministeri Annika Saarikon erityisavustajana.

Ministeri Katri Kulmunin konsulttikulujen paljastaminen toi Lumilapio-palkinnon

Karoliina Paanasen ja Jarno Liskin artikkeli silloisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin koulutusostojen epäselvyyksistä julkaistiin Suomen Kuvalehdessä kesäkuussa 2020. Kansalaisjärjestö Finnwatch puolestaan sai tunnustuspalkinnon.

Ylivieskalainen Juha Pylväs nousee keskustan eduskuntaryhmän johtoon

Toisen kauden kansanedustaja Pylväs valittiin yksimielisesti ryhmän puheenjohtajaksi. Hän korvaa tehtävässä Antti Kurvisen, joka siirtyy tiede- ja kulttuuriministeriksi.

Torstai 27.5.2021 (tv)

Antti Kurvinen. Julkinen taide. Halvat mökit. Sää.

Keskiviikko 26.5.2021 (radio)

Uusi kulttuuriministeri on Antti Kurvinen. Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi. Uusia koronatartuntoja on 220. Ravintolat ja hotellit ovat kärsineet paljon koronasta.

Yleisörajoituksista raivostunut urheiluväki odottaa muutosta – uusi urheiluministeri Antti Kurvinen lupasi puuttua asiaan

Keskustan Antti Kurvinen aloittaa torstaina Suomen tiede- ja kulttuuriministerinä, joka vastaa myös urheiluasioista. Yle kysyi Kurvisen kantaa kolmeen tällä hetkellä urheiluväkeä puhuttavaan kysymykseen.

Antti Kurvinen on uusi tiede- ja kulttuuriministeri – harrastajanäyttelijä lähtee tekemään jälleenrakennusta koronan raunioista

Keskustan eduskuntaryhmä valitsee uuden puheenjohtajan Antti Kurvisen tilalle huomenna torstaina.

Orpo ja Ohisalo ehdottavat, että korona-ajan opiskelijoita suositaan jatkossa korkeakoulujen sisäänpääsyssä

Nuorten omissa kuntavaaleissa keskusta ponkaisi voittoon. Lue tästä Yle Uutisluokan vaalipäivän kohokohdat.

Annika Saarikon puheenjohtajatentin parhaat hetket – "Elämä mökkilaitureiden nokassa ja marjametsien lähettyvillä on sittenkin etätyön myötä mahdollista"

Saarikko kosiskeli tentissään etätyöläisiä maaseudulle väljällä asumisella, asetti ehtoja maakuntaverolle ja kuvaili, mitä keskustalainen järkivihreys pitää sisällään.

Analyysi: Keskustalaiset ovat usein äänestäneet ministeristä, ja näin voi käydä myös keskiviikkona – vahvoilla ministeriksi ovat Kalli, Kosonen ja Kurvinen

Keskustassa on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että uusista ministereistä äänestetään puolueessa. Kuntavaalien alla puolueessa on kuitenkin paineita hoitaa asia mahdollisimman vähillä puheilla, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Hallitus vauhdittaa kasvua ja investointeja – kolmannen lisäbudjetin alijäämä lähes 2,4 miljardia euroa

Hallitus jatkaa koronaviruksesta aiheutuvien haittojen lievittämistä. Suoraan koronaviruksesta aiheutuvia lisämenoja on noin 590 miljoonaa euroa. Yrityksille aiheutuvien haittojen lievittämiseen varataan yhteensä noin miljardin euron lisämenot.

Oulun yliopiston muuttoa Raksilaan vastustavassa adressissa liki 7 000 nimeä – allekirjoittajien joukossa entinen pääministeri Juha Sipilä

Pro Linnanmaa -liike luovutti adressiin Oulun kaupunginvaltuustolle maanantaina. Liike näkee, että perustelut osan yliopiston toimintojen siirtämisestä Raksilaan eivät pohjaudu miltään osin tutkittuihin ja todellisiin faktatietoihin.

Anne Bernerin loikka ministerin tehtävistä SEB-pankkiin soitti hälytyskelloja aikoinaan – Marinin hallitus valmistelee nyt ministereille karenssit

Sanna Marinin hallitus teki joulukuussa 2019 periaatepäätöksen, jossa ministerit sitoutuivat vapaaehtoisesti ilmoittamaan pääministerille ja valtion virkamieseettiselle neuvottelukunnalle, jos he aikovat siirtyä muihin tehtäviin hallituskaudella.

Helsingin Keskusta ehdottaa professori Laura Kolbea tiede- ja kulttuuriministeriksi

Laura Kolbe on Helsingin yliopiston Euroopan historian professori ja hän on toiminut pitkään kaupunginvaltuutettuna Helsingissä. Keskustan eduskuntaryhmän, europarlamenttiryhmän ja puoluehallituksen yhteiskokous valitsee valtiovarainministeriksi siirtyvän Annika Saarikon seuraajan ensi viikolla.

Lauantai 22.5.2021 (radio)

Rahaministeri. Jääkiekon MM. Lennu-koira. Allergiaoireet. Sää.

Valtiovarainministeri vaihtuu ensi viikolla – Ylen tiedot: Matti Vanhasen tilalle siirtyvällä Annika Saarikolla jo mielessä ehdotus omaksi seuraajakseen

Keskustan puheenjohtaja ja tiede- ja kulttuuriministerinä toimiva Annika Saarikko siirtyy ensi viikolla valtiovarainministerin tehtävään. Ministerivaihdoksen ajankohta perustuu Saarikon mukaan nykyisen valtiovarainministeri Matti Vanhasen toiveeseen. Ministerivaihdoksesta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Keskustan Lapin ja Peräpohjolan piirit esittävät Katri Kulmunia uudeksi tiede- ja kulttuuriministeriksi

Piirit pitävät tärkeänä, että pohjoisen ääni kuuluu entistä vahvemmin hallituksen sisällä.

MT: Matti Vanhanen luopuu valtiovarainministerin salkusta ensi viikolla – tilalle Annika Saarikko

Valtiovarainministeri vaihtuu jo ensi viikolla, kun Matti Vanhanen luovuttaa paikkansa tiede- ja kulttuuriministerinä tähän asti toimineelle Annika Saarikolle. Ministerivaihdoksen aikaa perustellaan sopivalla saumakohdalla.

Perustuslakivaliokunta kelpuuttaa hallituksen sote-esityksen, mutta vaatii muutoksia kolmeen isoon asiaan

Perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi lausuntonsa hallituksen sote-esityksestä. Sote-uudistus on törmännyt viime hallituskausilla kerta toisensa jälkeen ongelmiin perustuslain kanssa, mutta nyt näin ei näyttäisi käyvän. Oppositio arvostelee esitystä rankasti.

Kulttuurin, urheilun ja tapahtumien ahdinko kiihdytti kyselytunnilla – Saarikon mukaan tilanne epäreilu, Marin vetosi alaan: Vielä hetki malttia

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi, että tilanne on epäreilu, kun jalkapallokatsomot ammottavat tyhjyyttään mutta vieressä terassit täyttyvät. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pitää merkittäviä helpotuksia tapahtuma-alalle mahdollisina, jos koronatilanne sen sallii.

Keskiviikko 19.5.2021 (radio)

Keskustan kansanedustajille varoituksia. Hallitus sai luottamuksen. Matala syntyvyys heikentää talouskasvua. Koronarokotustodistus tulee käyttöön Suomessa. Sääennuste.

Lapissa 316 yrittäjää pyrkii valtuustoon

Yrittäjien kiinnostus päästä kunnanvaltuustoon on hienoisessa nousussa Lapissa. Lisäystä edellisvaaleista on kuitenkin vain 2.60 prosenttia.

Oikeuskansleri: ex-valtiovarainministeri Katri Kulmuni ei rikkonut virkavelvollisuuksia euroryhmän neuvotteluissa koronatukipaketista

Kantelijoiden mukaan Kulmuni toimi euroryhmän kokouksissa vasten eduskunnan perustuslakivaliokunnan kantaa. Oikeuskansleri antoi entiselle ministerille puhtaat paperit.

Varoituksen elpymispaketin vastustamisesta saanut keskustan Tuomas Kettunen kysyy, saavatko vain perussuomalaiset kyseenalaistaa EU:n

Eduskunta hyväksyi EU:n elpymispaketin, mutta keskustan Tuomas Kettunen ja Hannu Hoskonen äänestivät sitä vastaan. Keskustan eduskuntaryhmä antoi heille tänään varoituksen. Kettusen mukaan EU-elpymispaketti on hänelle iso ja periaatteellinen kysymys.

Keskustan eduskuntaryhmä antoi rangaistukset elvytyspaketin vastustajille, ympäristövaliokunnan johdosta poistettu Hoskonen: En aio jäädä kynnykselle itkemään

Hoskonen ja Kettunen äänestivät tiistaina EU:n elvytyspaketin hyväksymistä vastaan toisin kuin muu puolue. He saivat varoitukset. Vasemmistoliiton neljä kansanedustajaa oli äänestyksestä poissa. Ryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää oleellisena, ettei kukaan äänestänyt pakettia vastaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle