Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin logistiikan ja ympäristön tutkimuspäällikkö Olli-Pekka Brunila kotinsa ja työpisteensä parvekkeella Kotkan keskustassa.

Yhteistyö venäläistutkijoiden kanssa loppui yhdessä yössä – Olli-Pekka Brunila hyvästeli kollegansa: "Toivotimme kaikkea hyvää toisillemme"

Vuosia venäläisten kanssa yhteistyötä tehnyt tutkimuksen ammattilainen uskoo, että Euroopan ja Venäjän välille laskeutunut rautaesirippu tekee venäjäosaamisesta tulevaisuudessa käyttökelvottoman.

Pelastusvene liikkeellä Kallavedellä.

Ei ainuttakaan hukkumistapausta Kaakkois-Suomessa juhannuksena – viikonloppu sujui maltillisesti, mutta kokkoja sytytettiin kiellosta huolimatta

Kokkoja on sytytetty, vaikka metsäpalovaroitus on ollut voimassa Kymenlaaksossa koko juhannusviikonlopun ajan. Liikenteessä sattui muutama onnettomuus, ja poliisi kävi tavallista useammalla hälytystehtävällä. Mutta yleisesti ottaen juhannusta vietettiin maltillisesti.

Nainen istuu oranssilla tuolilla merinäköalan edustalla.

Itämerta on yritetty pelastaa jo kolme vuosikymmentä – miksi sinilevät silti kukkivat joka kesä?

John Nurmisen Säätiö on tehnyt 30 vuotta Itämeren suojelutyötä. Kolmessa vuosikymmenessä moni asia Itämeren tilassa on mennyt parempaan suuntaan, mutta tietyt ongelmat ovat säilyneet.

Kaksi ihmistä seisoo selin kivisellä luodolla. Etualalla on rantakiviä. On hieman hämärää ja taivaanranta on punertava.

40 vuotta sitten Suomen edustalta keskeltä merta löytyi upea pieni maailma – moni ei tiedä siitä vieläkään mitään

Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon pääsee vain veneellä, ja siksi se on jäänyt monille vieraaksi. Kansallispuisto täyttää tänä vuonna 40 vuotta.

Nainen makaa kallion kolossa ja ottaa aurinkoa.

Nina Mellqvist muutti yksin pimeään saareen, josta näkee sekä Suomeen että Venäjälle: "Kiehtoo, että se on niin lähellä"

Kaksi vuotta sitten kotkalainen Nina Mellqvist lähti pois oravanpyörästä ja muutti keskellä merta olevaan saareen, Rankkiin. Silloin hän oli saaren ainoa vakituinen asukas.

Eetu Kivimäki

Torstai 16.6.2022

Syntyvyys kääntyi taas laskuun. Hoitojonot ovat pidentyneet. Melkein kaikki saivat opiskelupaikan toisen asteen yhteishaussa. Jenni Haukio kirjoittaa kirjan elämästä presidentin puolisona. Suomenlahdelta löytyi uusi kalalaji. Säätiedot.

Itäsiperiantokko ja toinen vieraslaji sirokatkarapu valkoisessa astiassa.

Erikoisilla sieraimilla varustettu kala saapui Suomeen – vaikutuksia luontoon ei tiedetä

Uusi vieraslaji havaittiin Itäisellä Suomenlahdella. Leviäminen tulee estää, sillä lajin vaikutuksia uuteen elinympäristöön ei tunneta.

Grafiikka näyttää kartalla Lappeenrannasta Viipuriin kulkevan Saimaan kanavan, sekä suunnitellut Ristiinasta Heinolaan Mäntyharjun kautta kulkevan Mäntyharjun kanavan ja Heinolasta Kouvolan kautta Haminaan kulkevan Kymijoen kanavan.

Moni Kaakon kansanedustaja tyrmää ajatuksen uudesta kanavareitistä: liian kallista ja hidasta

Yle kysyi Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajilta, pitäisikö Saimaan kanavan korvaajaksi rakentaa Kymijoen-Mäntyharjun kanava. Vastanneista kahdeksan vastusti uuden kanavan rakentamista, neljä myötäili ajatusta.

Purjevene kuivalla maalla talviteloilla Lappeenrannan satamassa.

Venäjän uhkaus Saimaan kanavan vuokrasopimuksen purkamisesta on spekulaatiota, sanoo kanavan vastuuhenkilö: "Venäjä ei ole nostanut tällaista esiin"

Lappeenrantalaisen huviveneilijä Markku Mäki-Hokkosen purjehduskausi on alkamaisillaan, mutta Saimaan kanavalle hän ei uskalla lähteä.

Puolustusministeriö: Venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa – kyseessä valtion matkustajalentokone

Rajavartiolaitos on aloittanut tapauksen esitutkinnan. Puolustusministeriön mukaan kyseessä on ensimmäinen venäläiskoneen tekemä ilmatilaloukkaus sitten vuoden 2020.

Mustolan satama vastarannalta

Yritykset kieltäytyvät käyttämästä suoraa vesireittiä Venäjän kautta Suomeen – lannoitefirma maksaa nyt kiertotiestä, joka lisää matkaa satoja kilometrejä

43 kilometriä pitkä Saimaan kanava kulkee osittain Venäjältä vuokratulla alueella. Nyt reitti on hiljainen, koska varustamoilla on hankaluuksia saada vakuutuksia. Myös periaatteet ohjaavat kiertämään Venäjän kaukaa.

Valkopukuisia suomalaissotilaita meren jäällä. Hiihtävät ja kulkevat hevosen vetämällä reellä.

Suomi valtasi Suursaaren Neuvostoliitolta jatkosodassa, mutta vain hetkeksi – sotilaallisesti varustetulla saarella olisi konfliktissa iso rooli

Tasan 80 vuotta sitten suomalaiset aloittivat voitokkaan operaation, jonka päätteeksi Neuvostoliiton valtaama Suursaari kuului jälleen hetken Suomelle. Nykyään Venäjään kuuluva saari on sotilasalue, jolla on tärkeä rooli Pietarin suojaamisessa konfliktitilanteissa.

Sähkökalastusta Äkäsjoella

Luken meritaimenseuranta: Pellon Naamijoelta ei löytynyt yhtään kesänvanhaa poikasta, Inkoon Ingarskilajoelta sen sijaan runsaasti

Tornionjoen sivujokien, Kangosjoen ja Naamijoen, taimenkannat ovat huolestuttavan alhaisia. Eräissä Suomenlahteen laskevissa joissa löytyy sen sijaan jopa erinomaisia poikastuloksia.

Rantamaisema lumipeitteen alla.

Lumen peittämä merijää sulaa, vaikka olisi pakkasta – koitui kahden moottorikelkkailijan kohtaloksi: "En suosittele jäällä liikkumista kenellekään"

Suomenlahden jäätilanne on huono. Merivartiosto ei suosittele Suomenlahden jäillä liikkumista lumisen ja tuulisen sään takia.

Talvinen rantamaisema Helsingin Suomenlinnassa.

Merivartiosto: Jää on petollinen Suomenlahdella

Suomenlahden merivartioston mukaan jää on heikko merialueella, mutta jäät heikkenevät myös sisäsaaristossa.

Tuuli pöllyää meren jäällä.

Pääkaupunkiseudulla kaksi henkilöä putosi jäihin – Merivartiosto varoittaa heikoista jäistä

Espoon edustalla jäihin pudonnut pääsi omin auin rantaan. Helsingin edustalla jäihin pudonnut pääsi avannosta ylös itse, mutta tarvitsi viranomaisten apua rantaan pääsemisessä.

Calypso -hinaajan keulaan kiinnitetty jäätämurtava irtokeula Saimaan kanavassa murtamassa jäätä 22.3.2021

Saimaan kanava menee kiinni 31. tammikuuta – tänä talvena ei tehdä isompia huoltotöitä

Kanavan liikennemäärä kasvoi vuonna 2021 noin neljä prosenttia edellisvuodesta. Liikennekatko kestää näillä näkymin maaliskuun loppuun asti.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Merenjäällä avantoon pudonnut retkiluistelija pelastettiin Espoossa – Suomenlahden merivartiosto varoittaa heikoista jäistä

Turma sattui ennen kolmea iltapäivällä Espoon Suvisaariston itäpuolella. Tuulet ovat kuljettaneet jäätä etelämmäs, minkä vuoksi sulan veden raja on huomattavasti lähempänä rantaa kuin aiemmin. 

Helsingin yliopiston ja Verifinin professori, tutkimusjohtaja Paula Vanninen (kuvassa oikealla) ja Suomen ympäristökeskuksen kemisti, väitöskirjatutkija Hanna Niemikoski Helsingissä 12. tammikuuta 2022.

Itämereen upotetut taisteluaineet vaarantavat meren herkän ekosysteemin

Tuulivoimalat ja muut rakennushankkeet nostivat riskit jälleen tapetille.

Ohutta jäätä kuvattuna Vuosaaren sillalta.

Paksuus voi hämätä: viiden sentin jääkerros saattaa kestää sata kiloa, mutta ei läheskään aina

Luonnonjää voi pettää yllättävissäkin paikoissa. Jäillä ei ole vielä syytä liikkua, ellei kokemusta ja asianmukaisia varusteita ole.

Kartta Suomenlahden alueesta.

Sunnuntai 7.11.2021 (radio)

Rahtilaivalla syttyi tulipalo Suomenlahdella. Rovaniemellä oli maanjäristys. Poliisi tutkii Houstonin musiikkifestivaalia. Juna suistui raiteilta Ruotsissa.

Kartta Suomenlahden alueesta.

Fire aboard ship carrying flammable liquids on Gulf of Finland

According to the Helsinki Maritime Rescue Centre, the ship's crew extinguished the fire and the cargo was not in danger. As of Sunday evening, the MSC Shannon was still south of Raseborg.

Kartta Suomenlahden alueesta.

Palavia nesteitä kuljettaneella rahtialuksella tulipalo Suomenlahdella – miehistö sai palon hallintaan

Meripelastushelikopteri teki tarkastuslennon sekä kaksi vartiolaivaa varautuivat aluksen hinaukseen. Helsingin Meripelastuslohkokeskuksen mukaan lasti ei ollut vaarassa ja aluksen miehistö sai palon hallintaan omin toimenpitein.

Väitöskirjatutkija Laura Kaikkonen esittelee merenpohjasta nostettua rautamangaanin saostumaa.

Itämeren suojelu takkuaa sopimuksista huolimatta – suojelukomission suomalainen tarkkailijajäsen näkee toimet osaksi puuhasteluna

Itämeren merellisen ympäristön suojelukomissio HELCOM päivitti lokakuussa Baltic Sea Action Plan -suojeluohjelmaansa. Meren tilan piti olla hyvä jo nyt vuonna 2021, mutta uusi takaraja on siirretty vuoteen 2030. Meren rehevöityminen ei ole pysähtynyt, vaikka yhdyskuntien jätevedet on saatu puhdistettua.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Mies löytyi kuolleena merestä Sipoosta

Mies oli lähtenyt merelle kumiveneellä.

Länsisataman terminaali 2

Suomeen on salakuljetettu ihmisiä piilotettuna auton takakonttiin – matkasta on maksettu jopa 15 000 dollaria

Merivartiosto epäilee rikoksista noin kymmentä henkilöä, jotka asuvat pysyvästi Suomessa.

Yksinäinen kajakki hiekkarannalla Saimaalla.

Etelä-Karjalan liiton matkailututkimus: Saimaan alueen risteilyt ja ohjelmapalvelut kiinnostavat kansainvälisiä matkailijoita

Etelä-Karjalan liiton tutkimuksesta selvisi, että Saimaan alueen risteilyt kiinnostavat kansainvälisiä matkailijoita erityisesti kesäkuukausina. Saimaan alueella on myös mahdollisuus sellaisiin ohjelmapalveluihin, joista risteilymatkustajat innostuvat.

Ihmisen pelastustehtävä  vedestä.

Kaksi ihmistä joutui veden varaan veneen kaaduttua Vuosaaren sillan lähellä

Henkilöillä oli pelastusliivit ja heidät saatiin turvaan lievästi kylmettyneinä.

Merimaisema Haukilahden rannassa, Espoossa.

Suomenlahdella merkkejä Itämeren elpymisestä, Selkämerellä tilanne on huolestuttava

Suomenlahden rannikkovesissä pohjan tila oli 20-vuotisen seurantajakson parhaita. Selkämeren syvänteissä happitilanne näyttää Suomen ympäristökeskuksen mukaan huononevan edelleen.

Meriarkeologi Minna Koivikko koki ikimuistoisen hetken, kun Badewannen sukeltajat nostivat leijonanpään pintaan.

Mysterious 18th century warship artefact pulled from Gulf of Finland

Marine archaeologist Minna Koivikko said she got goosebumps simply talking about the moment the relic was handed to her.

Öljyntorjunta-alus ja puomit vedessä. Harjoitus Kotkassa.

Rajavartiolaitos kippasi rekallisen popcornia Suomenlahteen – naposteltavat leviävät kuin öljy aalloilla, ja se harjoituksessa haluttiin nähdä

Vilkkaasti liikennöity Itämeri on Suomelle elintärkeä, mutta monimutkainen toimintaympäristö sisältää myös vaaranpaikkoja. Torstaina on vietetty Itämeripäivää.

Öljyä Jyväsjärvessä

Itäisellä Suomenlahdella alkaa tänään kansainvälinen jättiharjoitus – kuvitteellisessa tilanteessa mereen pääsee vaarallista kemikaalia ja öljyä

Rajavartiolaitoksen johtamaan harjoitukseen osallistuu joukkoja Kymenlaakson ja Helsingin pelastuslaitoksilta, WWF:stä, Merivoimista, Suomen Punaisesta Rististä ja muita toimijoita Itämeren rannikkovaltioista.

Vantaan joen uusi uoma kulkisi suunnilleen Kanavakatua pitkin.

Vantaanjoki siirtyy uuteen uomaan Riihimäellä – luonnonmukaisempi joki vähentää tulvariskiä ja parantaa kalojen elinoloja

Riihimäen kaupunki on siirtämässä Vantaanjoen uomaa rautatieaseman eteläpuolella. Joelle kaivetaan Jokikylässä täysin uusi reitti, joka kulkee tulevaisuudessa asuinalueen keskellä. Jokiuoman siirrot ovat harvinaisia.

Ilmakuvassa on Helsingin Eira toukokuussa 2021.

Vesiskootterin selästä pudonnut löytyi menehtyneenä merestä

Vesiskootteri kaatui Helsingin edustalla torstain vastaisena yönä. Toinen kyydissä ollut saatiin pelastettua, toinen menehtyi.

Laaja kuva merestä, jossa surffaa leijalautailijoita, etualla hiekkarantaa.

Expert: Gulf of Finland's low blue-green algae levels this summer 'gives us hope'

The scientist noted that the amount of phosphorus, which is essential for cyanobacterial growth, in the Gulf has dropped by around 60 percent compared to their worst, peak levels.

Laaja kuva merestä, jossa surffaa leijalautailijoita, etualla hiekkarantaa.

Levätilanne Suomenlahdella ei räjähtänytkään käsiin, vaikka heinäkuu oli poikkeuksellisen kuuma – Erikoistutkija: "Tämä kesä antaa toivoa"

Tähän mennessä leväkesä on tutkijoiden havaintojen mukaan ollut Suomenlahdella koko 2000-luvun helpoimpia. Tämä voi olla myönteinen merkki Itämeren tilasta, sanoo erikoistutkija Seppo Knuuttila.

Sukeltaja flöitti-hylyn vieressä.

"Unique" Gulf of Finland shipwreck may be 400 years old

The wreck was found at a depth of 85 metres and appears from engravings to have been built in 1636.

Sukeltaja flöitti-hylyn vieressä.

85 metrin syvyydestä Suomenlahdesta löytyi ainutlaatuinen hylky, ja nyt se varmistui 400 vuotta vanhaksi – iän paljasti peräpeilin vuosiluku

Viime vuonna Suomenlahden pohjasta löytyneen flöitti-hylyn peräpeilin mukaan laiva oli valmistettu vuonna 1636. Uusien tietojen valossa voi olla mahdollista myös selvittää laivan viimeisen miehistön henkilöllisyydet.

Sapokan sataman venelaituri Kotkassa.

Saaristomerelle iski vuosisadan ruuhka – venepaikkaa jaksetaan odotella tuntikaupalla, vaikka toisessa suunnassa olisi väljää

Suomenlahti on harvojen veneilijöiden lomakohde. Itäistä Suomenlahtea pidetään vieraana, kapeana ja kivikkoisena, jossa on vähemmän satamia ja vähemmän nähtävää. Suomenlahdelle päätyneet kehuvat välitöntä tunnelmaa ja väljyyttä.

Rakkolanjoki on pari metriä leveä joki.

Kyselytutkimus: Hyvin harva Rakkolanjoella asuva maksaisi vesistön kunnostamisesta – myöskään vesistön muutoksia ei osata arvioida

Vaikka Rakkolanjoen valuma-alueella asuvat pitävät tärkeänä vedenlaadun parantamista, veden riittävyyttä ja kalakantojen hoitoa, vesienhoitomaksun maksaminen ei innosta.

Mies puhuu kännykkään purjeveneessä.

Veneen ruoriin saa tarttua melkein kuka vaan ja se näkyy nyt laineilla – alan konkarit kuvailevat menoa jo lähes villiksi länneksi

Merellä ja sisävesillä riittää nyt Suomessa ruuhkaa: veneilijöiden määrä on kasvanut parin viime vuoden aikana voimakkaasti, ja se teettää lisätöitä viranomaisille ja meripelastukseen. Veneilyn suosion ohella tietämättömyys vesillä liikkumisen säännöistä on kasvanut.

Vanhempi konstaapeli Timo Sjöroos on yksi Turun venepoliisin vesijettikuskeista.

Merten valtateillä on nyt vilkasta – venepoliisilla apuna 20 vesijettiä, merivartiosto huolissaan vuokraveneilijöiden taidoista

Vesillä on nyt vilkasta, kun lomakausi on parhaimmillaan. Korona on kasvattanut vuokraveneilyn suosiota ja liikkeellä on myös kokemattomia, jotka ovat jo joutuneet vakaviin onnettomuuksiin varsinkin Suomenlahdella.

Olutterassin asiakkaita Helsingin kauppatorin terassilla

Torstai 15.7.2021

Koronavirus leviää nuorten aikuisten joukossa. Yhdysvalloissa maksettiin ensimmäiset lapsilisät. Ilmalämpöpumput käyvät kaupaksi. Lämmin kesä kasvatti varhaisperunan isoksi. Suomenlahdella merivesi on enätyslämmintä. Säätiedot.

Läpinäkyvään muovipulloon otetaan vesinäytettä rantavedestä jossa on sinilevää.

Sinileväkukinnot ovat runsastumassa pääkaupunkiseudun edustalla merellä, mutta sisämaassa havaintoja on tehty vain yksittäisissä järvissä

Sinilevä kertyy pintaan paikoittain tyynissä olosuhteissa, mutta suurin levämassa on tällä hetkellä avomeren puolella, kertoo Suomen Ympäristökeskus tiedotteessaan.

Kuvaus: Jani Saikko

Toxic blue-green algae may spread soon, researchers warn

Children and pets must not be allowed into contaminated water, and adults should also avoid swimming, says the Finnish Environment Institute (Syke).

Kuvaus: Jani Saikko

Tutkijat arvioivat leväkesästä tulevan keskimääräistä vaikeamman – helteiden jatkuminen lisää riskiä

Alkukesän ennätykselliset hellesäät ovat lämmittäneet niin sisävedet kuin merten rannikot. Tämä tarkoittaa sitä, että sinileväesiintymisille on tullut suotuisat olot. Myrskyt, tuulet ja sateet vaikuttavat kuitenkin siihen, syntyykö nyt myös ennätyksellinen leväkesä.

Lapasotka koiras uimassa

Lapasotka lähellä häviämistä – Merenkurkun maapetojen vaikutus näkyy kannassa

Vielä 1990-luvun lopulla kannaksi arvioitiin 800 paria. Sen jälkeen määrät ovat pienentyneet ja levinneisyysalue on kutistunut Perämereltä ja Suomenlahdelta kohti Merenkurkun saaristoa.

Sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä.

Rajavartiolaitoksen tuore tviitti paljastaa sinilevän kukinnan olevan ovella – "Jokakesäinen leväinvaasio alkamassa"

Valvontalento havaitsi kukkivaa sinilevää pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahden suulla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle