Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Parrakas mies tummissa vaatteissa istuu pyörätuolissa katsellen kallioista ja ruohikkoista nummimaisemaa.

Koskettava kuvaus irlantilaisesta taiteilijasta käynnisti Daniel Day-Lewisin Oscar-uran

Daniel Day-Lewis on ainoa miesnäyttelijä, joka on voittanut kolme kertaa parhaan miespääosan Oscar-palkinnon. Ensimmäisen hän sai uransa alkupuolella elokuvasta Minun elämäni, loput ovat tulleet 2000-luvulla.

Jonathan Wang ja elokuvan työryhmä lavalla.

Tiistai 14.3.2023 (tv)

Hornet. USA pankkikriisi. Oscar-palkinnot. Sääennuste.

Sähkölinjoja. Kuvituskuva.

Maanantai 13.3.2023 (radio)

Energiakriisi. Alkoholipolitiikka. Suomen isoin kala. Oscarit. Sää.

Ihmiset juhlivat Oscar-gaalan lavalla.

Analyysi: Oudon tieteiskomedian Oscar-menestys kertoo siitä, että palkintogaala on muuttunut lyhyessä ajassa valtavan paljon

Everything Everywhere All at Once oli tämän vuoden palkintorohmu. Pienen budjetin tieteiskomedia palkittiin parhaana elokuvana.

Kaksi miestä jonglööraa Oscar-patsailla.

Katso tästä Oscar-gaalan parhaimmat palat – parhaan elokuvan palkinto Everything Everywhere All at Oncelle

Elokuva kahmi kaikkiaan seitsemän Oscaria. Toiseksi eniten palkintoja keräsi saksalainen sotaelokuva Länsirintamalta ei mitään uutta.

Kuvassa kollaasi kolmesta elokuvasta: Everything everywhere all at once, Top Gun ja The Fabelmans

Analyysi: "Oscar-elokuva" ei tarkoita enää mitään, koska gaalassa palkitaan nyt kaikenlaisia elokuvia

Outo pieni tieteiselokuva Everything Everywhere All at Once on ykkössuosikki maanantaiyön Oscar-gaalassa, kirjoittaa elokuvatoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

Pipopäisen hahmon silmälaseissa välkkyvät tarinankerrontakaaviot

Uusi Oscar-voittaja ja lähes kaikki muut elokuvat noudattavat samaa kaavaa – "Se on taottu päähän tuhansien leffojen kautta"

Elokuvissa tietyt käänteet tulevat usein samoissa kohdissa. Onko kyse ihmiselle luontaisesta kerrontatavasta vai siitä, että asiaan on vain totuttu?

Vanhempi mies katsoo viereensä.

Irlanti on Oscar-kisan voittaja jo ennen kuin pystit on jaettu

Koko Irlanti juhlii maan ennätysmenestystä tämän vuoden Oscareissa. Teeman gaalalähetyksen kommentaattori, elokuva-asiantuntija Anna Möttölä kartoittaa saarivaltion ehdokkaat.

Kuvituksessa Klonkku, Will Smith ja Cate Blanchett

Oletko todellinen leffatietäjä, joka muistaa repliikitkin ulkoa? Todista kykysi tässä haastavassa testissä

Tämä visailu etsii Oscar-gaalan hengessä varsinaisia elokuvatohtoreita. Kiitettävien pisteiden eteen pitää tuntea läpikotaisin nykyiset ehdokkaat, menneet voittajat ja palkinnoitta jääneet klassikot.

Intialaisen elokuvan Naatu naatu -biisistä tuli viraali tanssihitti, ja se on myös ehdolla Oscareissa

Toimintaelokuva RRR on Intian kalleimpia elokuvatuotantoja. Se on ehdolla Oscar-palkinnoissa parhaan alkuperäislaulun kategoriassa.

Surullisen näköinen ylipainoinen mies katsoo kameran ohi

Hollywoodin vuosiksi unohtama Brendan Fraser tekee kiitellyn roolin 300-kiloisena Charliena – ”Yhteiskuntamme sivuuttaa ylipainoiset ihmiset”

The Whale kertoo sairaalloisen traagisen tarinan lihavan miehen elämästä. Ohjaaja Darren Aronofsky pitää sitä humoristisimpana elokuvana, jonka on koskaan ohjannut. Silti se ei naurata.

Kaksi nuorta tyttöä istuu seinää vasten, johon on maalattu kasveja. Harmaan collegeen pukeutunut punahiuksinen tyttö katsoo oikealle, neulepaitaan pukeutunut tyttö katsoo alas.

Yle näyttää Oscar-gaalan suorana – kisaamassa suomalaisen osatuottama elokuva

Suomalaistekijöitä löytyy kahdesta kategoriasta. Koko kilpailun ennakkosuosikki on indie-kungfu-scifielokuva Everything Everywhere All At Once, joka on kerännyt 11 ehdokkuutta.

Cate Blanchettin näyttelemä kapellimestari heiluttaa tahtipuikkoa ja hymyilee silmät kiinni.

Cate Blanchett vakuutti suorituksellaan jopa maailmankuulun huippukapellimestarin – Tár on hehkutettu elokuva, joka on täynnä ristiriitoja

Todd Fieldin ohjaama elokuva kertoo Berliinin filharmonikkojen ylikapellimestarista Lydia Tárista. Hahmo tosin on fiktiivinen – berliiniläisillä ei ole koskaan ollut naista ylikapellimestarina.

Representaatio-viittoma.

Analyysi: Kuuro esiintyjä ja viittomakielen tulkki ovat eri asioita – entä miksi kuulevan ei pitäisi esittää kuuroa?

UMK-finaalissa on ensimmäistä kertaa mukana viittova selostaja. Miksi on tärkeää lisätä viittomakielen ja kuurouden representaatiota, kysyy äidinkieleltään viittomakielinen toimittaja Kaarina Huovinen.

Felix Kammererin näyttelemä Paul Bäumer lähikuvassa, tyhjä katse.

”Muistutus siitä, mitä tapahtuu, jos demokratia rapistuu nationalismin edessä” – saksalainen Netflix-sotaelokuva nappasi 7 Bafta-palkintoa

Länsirintamalta ei mitään uutta on kolmas filmatisointi vuonna 1929 kirjoitetusta sodanvastaisesta sotaromaanista. Taas kerran tarina on äärimmäisen ajankohtainen.

Elokuvaohjaaja Laura Poitras ottaa vastaan Kultaisen leijonan palkinnon parhaasta elokuvasta Venetsian elokuvajuhlilla.

Irakin sodasta ja Edward Snowdenista elokuvia tehnyt Laura Poitras tietää, että häntä seurataan – "Pelottelu on myös rohkaisevaa"

Oscar-palkitun Poitrasin uusi dokumentti seuraa taiteilija Nan Goldinin taistelua isoja lääkeyrityksiä vastaan. All the Beauty and the Bloodshed sai Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon.

Evelyn (Michelle Yeoh) lähikuvassa jossa papereita lentelee ympäriinsä konttorissa.

Oscar-ehdokkuuksissa yllätys: indie-scifielokuva pesi isot kassamagneetit – katso lista

Everything Everywhere All at Once sai peräti 11 Oscar-ehdokkuutta. Muiden muassa Top Gun ja Avatar jäivät taakse. Myös saksalainen Länsirintamalta ei mitään uutta keräsi ehdokkuuksia.

Yleisöä katsoo lavalle.

Testaa tietosi vuoden 2022 kulttuuriskandaaleista, taide-elämyksistä ja merkkitapahtumista – vain todellinen asiantuntija saa huippupisteet

Tämän visailun avulla voi palata vuoden aikana koettuihin kulttuuritapahtumiin ja -kohokohtiin. Visassa on 21 kysymystä ja jaossa on yhteensä 33 pistettä.

Hattupäinen, resuisen näköinen lännenmies (näyttelijä Lee Marvin) takanaan hiukset auki hymyilevä nainen (näyttelijä Jane Fonda), molemmilla kädessään iso reikärauta, kuva elokuvasta Paukkurauta-Kati.

Jane Fonda ja Oscar-palkittu Lee Marvin loistavat lännenkomediassa, joka oli 1960-luvun suurimpia western-menestyksiä

Tarina juoposta asesankarista ja nuoresta maatilan tyttärestä teki rentoa pilaa western-kuvastosta ja antoi uuden ilmeen koko genrelle. Mukana myös Nat King Cole viimeisessä elokuvaroolissaan.

Lähikuvassa viistosti sivulta kuvattuna vienosti hymyilevä nainen (näyttelijä Deborah Kerr) valkeassa nunnan vaatteessa huiveineen, kuva elokuvasta Musta narsissi.

Mestariohjaajat loihtivat Himalajan maisemat ja värit englantilaiseen elokuvastudioon – Kino Klassikossa aikansa eroottinen kohuelokuva

Musta narsissi kertoo anglikaaninunnista Intiassa Brittiläisen imperiumin viimeisinä aikoina, pääosassa Deborah Kerr. Värikylläinen, satumainen kuvaus toi elokuvalle Oscarin.

Kolme miestä talon katolla: Peter Ustinov valmistautuu laskemaan alas vaijeria pitkin, hänen takanaan Maximilian Schell pitelee jalokivikoristeista tikaria, kauempana taustalla näkyy kolmas mies.

Peter Ustinov tekee Oscar-roolityön Jules Dassinin menestyskomediassa, jossa rosvojoukko havittelee sulttaanien aarteita

Menestysfilmi Topkapi vetoaa Istanbulin eksotiikalla ja huikean mutkikkaalla ryöstöjuonella, jossa ohjaaja yrittää ylittää Rififissä asettamansa aiemman ennätyksen.

Naurava tyttö.

'Girl Picture' picked as Finland's Oscar bid

While praising the film's actors, Finland's Oscar jury described it as a high-quality, emotion-evoking sum of its parts.

Naurava tyttö.

Alli Haapasalon Tytöt tytöt tytöt -elokuva Suomen Oscar-ehdokkaaksi

Lopulliset parhaan kansainvälisen elokuvan Oscarista kilpailevat elokuvat julkaistaan muiden kategorien kanssa samaan aikaan alkuvuodesta 2023.

Sacheen Littlefeather pitelee käsissään paperille kirjoitettua puhetta.

Yleisö buuasi nuoren Sacheen Littlefeatherin lavalta Oscar-gaalassa – elokuva-akatemia pyysi anteeksi vasta 50 vuotta myöhemmin

Amerikan alkuperäiskansan edustaja nousi lavalle Marlon Brandon pyynnöstä. Brando oli voittanut Oscarin, mutta kieltäytyi siitä, koska yhdysvaltalainen elokuvateollisuus antoi alkuperäiskansasta vääristävän kuvan.

Will Smith pahoittelee väkivaltaisuuttaan Oscar-gaalassa

Will Smith pyysi jälleen anteeksi Oscar-gaalassa lyömältään Chris Rockilta

Kevään Oscar-gaalassa väkivaltaisesti käyttäytynyt Smith julkaisi videon, jossa hän pahoittelee tapahtunutta. Näyttelijä vastaa videolla myös kysymyksiin aiheesta.

Anne Lajla Utsi, ISFI

Guldal jiena: Anne Lajla Utsi ja Amanda Kernell leaba válljejuvvon Oscar-gála ealligovaid válljejeaddji Academy lahttun

Sámi filbmainstituhta jođiheaddji Anne Lajla Utsi illuda das, ahte stuorra máilmmi lávddiin váldit dán áigge ain buorebut vuhtii máŋggabealatvuođa ja eamiálbmogiid obalohkái.

Roni Back pitelee Creator Awards -somevaikuttajapalkintoa.

Miksi gaalat myöntävät palkintoja, joita ei ole aikaa jakaa? Nyt kritiikin kohteeksi joutui somevaikuttajien Creator Awards

Myös esimerkiksi Emma-gaalassa ja Oscareissa osa palkinnoista on jaettu suoran lähetyksen ulkopuolella. Se herättää närää, mutta lähetysajan rajallisuus laittaa järjestäjät tekemään vaikeita valintoja.

 Ray Liotta, Robert De Niro, Paul Sorvino ja Joe Pesci elokuvassa Mafiaveljet, 1990

Mafiaveljistä tunnettu Ray Liotta kuollut 67-vuotiaana

Tiedottajansa mukaan Liotta kuoli kesken elokuvan kuvausten Dominikaanisessa tasavallassa.

 Evángelos ”Vangélis” Odysséas Papathanasíou aurinkolasit päässään.

Chariots of Fire -elokuvan ikonisen tunnusmusiikin säveltänyt Vangelis on kuollut 79-vuotiaana

Kreikkalaissäveltäjä loihti musiikit myös muun muassa vuoden 1982 Blade Runneriin ja useisiin muihin elokuviin.

Chris Rock and Will Smith heiluttaa nyrkkiä.

Will Smith sai 10 vuoden porttikiellon Oscar-gaalaan

Koomikko Chris Rockia lyönyt näyttelijä Will Smith ei saa osallistua Yhdysvaltain elokuva-akatemian tilaisuuksiin kymmeneen vuoteen.

Will Smith ja Oscar.

Tuore Oscar-voittaja Will Smith luopuu USA:n elokuva-akatemian jäsenyydestä

Eron taustalla on näyttelijän väkivaltanen käytös Oscar-gaalassa.

Will Smith on tunnekuohussa, hän pitää silmiään kiinni ja tuntuu keräävän itseään.

Moni epäili Will Smithin Oscar-mottauksen olleen lavastettu – tietokirjailijan mukaan kyseessä on "melkein salaliittoteoria"

Salaliittoajattelusta tietokirjan kirjoittanut toimittaja Pasi Kivioja sanoo, että spekulaatiot lyönnin lavastuksesta täyttävät ainakin neljä viidestä salaliittoteorian piirteestä.

Codan tekijäryhmä lavalla.

Maanantai 28.3.2022 (radio)

Venäjä jatkaa iskuja Ukrainassa. Ihmiset uskovat, että Suomen talous kehittyy huonosti. Mika Lehtimäki eroaa johtajan virasta Olympiakomiteassa. Oscarit jaettiin USA:ssa.

Chris Rock and Will Smith heiluttaa nyrkkiä.

Will Smithin lyönti nousi puheenaiheeksi Hollywoodissa: osa tuomitsee, osa ei

Parhaan miespääosan Oscar-palkinnon voittanut näyttelijä Will Smith suuttui koomikko Chris Rockin vitsailusta ja löi tätä suorassa lähetyksessä avokämmenellä naamaan.

Will Smith suuttui Chris Rockille Oscar-gaalassa

Analyysi: Kun Oscareissa lyödään julkkista tv-kameroiden edessä, palkittuja elokuvia ei muista kukaan

Will Smith mottasi Chris Rockia Oscar-gaalassa. Tapahtuma sai ikävästä välikohtauksesta varmasti lisäkatsojia, mutta elokuva tuntuu taas hävinneen, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

Chloé Zhao kahden Oscar-patsaan kanssa.

Analyysi: Laskevan suosion kanssa kipuileva Oscar-gaala ei osaa päättää, haluaako se olla suosittu vai taiteellisesti kunnianhimoinen

Oscar-ehdokkaina on yhä vähemmän suuren yleisön suosikkeja. Se voi vähentää yleisön kiinnostusta itse gaalaa kohtaan, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

Peter O'Toole arabipäähineessä, taustalla punainen taivas ja etualalla sapelia kohottavan ihmisen siluetti. Elokuvan Arabian Lawrence mainosjulisteesta.

Oscar-viikonlopun klassikkoelokuva on mykistävä seitsemän Oscarin spektaakkeli Arabian Lawrence

David Leanin suurelokuva miehestä, joka on ikuinen arvoitus.

Kolme nuorta jalkaväensotilasta sotatantereella, likaisissa univormuissaan aseet olalla, pitävät käsiään toistensa hartioilla.

Sankareita ja pässinpäitä unelmatehtaalla – miten sota näkyy Oscar-gaalassa?

Oscarit ja glamour sopivat huonosti yhteen sodan kanssa

Oscar-patsas valonsäteitten ympäröimänä Oscar-gaalassa Hollywoodissa.

Oscarit 2022 Teemalla! Oscar-palkittuja elokuvia nähdään koko maaliskuun ajan

Oscar-gaala tuttuun tapaan suorana ja maanantaiuusintana.

Power of the dog, Drive my car, Pahanhautoja. Siiri Solalinna, Benedict Cumberbatch, Hidetoshi Nishijima

Saako olla trilleriä, länkkäriä, animea vai kauhua? Kokosimme listan hiihtoloman ja kevään odotetuimmista elokuvista

Jane Campion tekee viiltävää draamaa lehmipaimenten maailmassa, Hanna Bergholm ohjaa suomalaista kauhua ja japanilainen Ryûsuke Hamaguchi luottaa draamaan Saabissa.

Näyttelijä Seidi Haarla elokuvassa Hytti nro 6

Hytti nro 6 ei päässyt Oscar-ehdokkaaksi – eniten ehdokkuuksia kahmi The Power of the Dog

Hytti nro 6 tavoitteli ehdokkuutta parhaan kansainvälisen elokuvan kategoriassa. Oscarit jaetaan maaliskuun 27. päivä Hollywoodissa Los Angelesissa.

Seidi Haarla katsoo ikkunan läpi, lasissa valon heijastuksia.

Kun näyttelijä Seidi Haarla yritti pysyä kasassa, apukeinoja olivat viina, bulimia ja loputon puhe – "Suomessa ei osata hoitaa traumoja"

Kulttuurivieras, Oscaria tavoittelevan Hytti nro 6 -elokuvan tähti Seidi Haarla on työstänyt koko aikuisikänsä rikkinäisen lapsuuden aiheuttamia henkisiä haavoja.

Sidney Poitier.

Ensimmäinen parhaan miespääosan Oscarin voittanut musta näyttelijä Sidney Poitier on kuollut

Poitier syntyi vuonna 1927 Miamissa ja varttui tomaattifarmilla Bahamalla. New Yorkiin hän muutti 16-vuotiaana.

Näyttelijä Seidi Haarla elokuvassa Hytti nro 6

Finnish film "Compartment No. 6" makes Oscar shortlist

A nomination would mark the first time in 20 years since Finland was represented in the category.

Näyttelijä Seidi Haarla elokuvassa Hytti nro 6

Hytti nro 6 pääsi jatkoon Oscar-kisassa

Juho Kuosmasen ohjaama elokuva on saanut paljon kansainvälistä menestystä ja se tavoittelee alkuvuodesta parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Golden Globe -palkintoa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle