Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Korona on muuttanut tutkijan mukaan tapaamme puhua työtovereille – “Etäviestinnässä näkyy ylimääräinen ystävällisyyden kerros”

Kuuntelemisen ja oman vuoron odottamisen merkitys kasvaa, kun palaveri tai kahvitauko pidetään etänä.

Hiekasta löytyi viikinkiaikainen koru Pedersöressä – pronssinen solki yllättävä todiste pysyvämmästä asutuksesta

Solki on yli 1000 vuotta vanha ja arkeologin mukaan hyvin epätavallinen löytö alueelta.

Poliisi pysäytti epäiltyjen ryöstäjien auton: kyydistä löytyi myös väkivalloin mukaan pakotettu mies

Tekijät tunkeutuivat taloon Ähtävällä ja rikkoivat paikkoja. Heidän autostaan löytyi myös Uudestakaarlepyystä mukaan pakotettu mies, joka ei tuntenut tekijöitä.

Linnan juhlat ovat laulajalle se ykköskeikka – "Ukki katsoo pilven reunalta ylpeänä"

Kutsu laulamaan Presidentinlinnaan itsenäisyyttä juhlivalle tanssikansalle oli hetken aikaa sokki ähtäväläislähtöiselle Jennie Storbackalle. Nyt se on valtava kunnia.

Kalastuksen yö Kolpissa – piilossa Pohjanmaan kesätapahtumien parvessa

Valoissa kesäyössä kolppilaiset menevät narraamaan kalaa.

Monet eläinlajit ovat levittäytyneet uusille alueille, mutta onko Suomen luonto aiempaa villimpi? Biologi, tutkija ja suojelujohtaja vastaavat

Biologin mukaan Suomessa on nyt eläimiä enemmän kuin sataan vuoteen. Se on kuitenkin vain osatotuus. Koko kuva riippuu siitä, mitä lajia, aluetta ja aikaa tarkastellaan.

Viisi nuorta loukkaantui ulosajossa

Nuori kuljettaja menetti auton hallinnan.

84-vuotiaan etsinnät jatkuvat Pedersöressä – lähes 300 vapaaehtoista osallistunut

Pedersören Ähtävällä sunnuntaina kadonneen vanhukset etsinnät ovat olleet toistaiseksi tuloksettomia. Etsinnät ovat keskittyneet Ähtävän kirkonkylän ja Lappforsin väliselle alueelle.

Rento meininki ja hyvät kaverit innostavat lautailemaan

Lumilautailun suosio kasvaa edelleen. Kasvun taustalla ovat vankka juniorityö ja harrastajien intohimo lajia kohtaan.

Hyydetulvia torjutaan köysillä

Ely-keskus varautuu Ähtävänjoella hyydetulvien syntymiseen. Pahimpien kohteiden lähelle laitetaan niin sanotut hyydeköydet, joilla yritetään nopeuttaa jääkannen muodostumista.

Hyppyrimäkeä alas tuolilla ja kengillä – ilkivallan korjaaminen on jatkuva savotta

Hyppyrimäissä joudutaan usein korjaamaan luvattomien vierailijoiden jälkiä. Mäkiin pääsyä on kuitenkin käytännössä mahdotonta estää. Esimerkiksi Vuokatissa ja Kajaanissa hurvittelijoita pyritään hillitsemään kylteillä ja muoviverkoilla.

Uuden maailman musiikki valloittaa Korsholman

Korsholman Musiikkijuhlien vuoden 2015 teema on Uusi maailma. Amerikkalaista musiikkia on tarjolla kevyestä klassisempaan. Juhlan taiteellinen johtaja Henri Sigfriedsson on Amerikan musiikillisesta ihmemaasta innoissaan.

Öljyn puhdistaminen jatkuu rekkaonnettomuuspaikalla

Maaperän puhdistaminen Ähtävän rekkaonnettomuuspaikalla jatkuu ainakin maanantain ajan. Jo onnettomuuspäivänä torstaina alueelta poistettiin parikymmentä tonnia saastunutta maata. Onnettomuus sattui pohjavesialueella.

Onnettomuusrekan öljy riski pohjavedelle

Polttonestelastissa olleen rekan ojaanajo varhain torstaiaamuna Pedersöressä vaaransi alueen pohjaveden puhtauden. Veden pilaantuminen oli lähellä ja riski on yhä olemassa, kunnes pilaantunut maa saadaan kokonaan kaivettua pois. Ely-keskus varautuu suojapumppauksiin, jos todetaan, että pohjaveteen on päässyt öljyä.

Pietarsaaren seudulla sallitaan taas rokotukset

Aiemmin esimerkiksi Ähtävällä joka seitsemäs vauva jäi ilman rokotuksia vanhempien vastustuksen takia. Lääkäri arvelee, että uskonnolliset syyt kieltäytymisille eivät vaikuta enää samalla tavoin kuin ennen.

Malvalehto hiihti sprinttimestariksi

Mona-Liisa Malvalehto hiihti sprintin Suomen mestariksi Jämillä perjantaina alkaneissa SM-hiihdoissa.

Björgen vankisti cup-johtoaan, Kyllönen kahdeksas sprintissä

Anne Kyllönen oli parhaana suomalaisena kahdeksas Salpausselän perinteisen hiihtotavan sprintissä. Kisan voittoon nousi Marit Björgen, ja norjalainen vankisti maailmancupin johtoaan.

Rokottamattomuudesta voi seurata hengenvaarallinen epidemia

Rokotusasiantuntijat ennustavat Pietarsaaren seudulle tuhkarokkoepidemiaa, jos vanhemmat eivät jatkossakaan rokotuta lapsiaan. Rokotuksista käytiin keskiviikkona illalla kiivas keskustelu Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston järjestämässä asiantuntijaillassa.

Rokotuskielteisyys kasvanut Pietarsaaren seudulla

Pikkulasten rokotukset huolestuttavat entistä useampia vanhempia. Pietarsaaren seudulla on alueita, joissa osa vanhemmista jättää kokonaan lapsensa rokottamatta tai luopuu uusimmista rotavirus- ja pneumokokkirokotteista.

Vesiensuojelupalkinto luontoyrittäjälle

Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry on myöntänyt vuoden 2011 vesiensuojelupalkinnon luontoyrittäjä Mattias Kanckokselle.

Ruotsalaisvalmistaja siirtää venetuotantoaan Pohjanmaalle

Ruotsalainen Anytec siirtää hyttiveneiden asennuksen ja loppuvalmistuksen Suomeen. Jatkossa Pohjanmaalle Pedersöreen siirtynee myös yhtiön suurien venemallien valmistus. Anytec rakentaa alumiinista merikelpoisia veneitä.

Ähtävä seurakuntavaalikuningas

Lähes joka toinen äänioikeutettu äänesti seurakuntavaaleissa Ähtävällä. Seurakunta nousikin äänestysvilkkaudessa kuuluvuusalueemme ykköseksi. Äänestysprosentti nousi 46,2 prosenttiin.

Kaustiselta neljä uutta mestaripelimannia

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on saanut neljä uutta mestaripelimannia. Nimityksen tekee Kaustisen kansamusiikkijuhlien hallitus.

Tervahauta sytytetään ruotsalaisin opein

Kyläyhdistys yhdistelee tervahaudan sytyttämisessä tiedettä ja vanhaa perimätietoa Pedersören Ähtävällä. Sytyttäminen toteutetaan ruotsalaisin opein.

Esse Möbelin hallille etsitään yhä uutta käyttöä

Pedersöre etsii edelleen uutta yrittäjää Esse Möbeliltä tyhjiksi jääneisiin teollisuustiloihin. Halli on nyt tarjolla myyntiin tai vuokrattavaksi.

Pohjanmaan hätäkeskus tiedottaa 14.3.2010

Soneran tietoliikenneongelmasta johtuen Pedersören Ähtävän, Edsevön, Kolpin ja Lappforsin kylien sekä Kruunupyyn kunnan alueella on ongelmia puhelinliikenteessä. Tämä saattaa estää soiton myös hätänumeroon 112.

Kyllönen naisten sprinttivoittoon

Kahden ennakkosuosikin jäätyä pois naisten sprintistä mestaruustaisteluun nousivat uudet nimet. Voiton vei lopulta kovan loppukirin ansiosta Anne Kyllönen.

Parkkikoulu opastaa lumilautailun saloihin

Lumilautailua peruskouluikäisille lapsille ja nuorille opettava Parkkikoulu-kiertue pysähtyy Mikkelissä kolmen päivän ajan. Kiertueella lapset ja nuoret pääsevät kokeilemaan monipuolisesti erilaisia temppuja.

ÖT heittäytyi superpaikalliseksi

Kokkolan ja Pietarsaaren seudulla ilmestyvä Österbottens Tidning on perustanut paikallisliitteen. Superlokalt -liitettä on tarkoitus julkaista kymmeneltä alueelta.

Maastopalot hallintaan

Sunnuntaina syttyneet maastopalot ovat työllistäneet pelastuslaitoksia Vetelissä ja Pedersören Ähtävällä. Palot saatiin kuitenkin rajatuksi jo sunnuntai-iltana ja sammutustyöt päätökseen Vetelissä ennen yötä ja Ähtävällä maanantaina aamukuudelta.

Teatterivieraat ajoivat Ähtäväjokeen

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos hälytettiin sunnuntai-iltapäivällä pelastamaan jokeen autonsa ajaneita naisia Lappajärvellä. Auto lipui pysäköintitilanteessa Ähtäväjokeen Halkosaaren kesäteatterin parkkipaikalla, mutta onnettomuudesta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Kaapelivika pimentää Pedersöressä

Kuitukaapelivika Soneran verkossa Kolpissa on pimentänyt tietoliikenneyhteydet yli 300:lta tilaajalta Pedersöressä. Kaapeli on vaurioitunut ratatöiden yhteydessä tiistaina aamulla seitsemän jälkeen.

Pietarsaareen suunniteilla kuituverkko

Pietarsaaren seudulle suunnitellaan avointa kuituverkkoa. Jos kiinnostusta ilmenee riittävästi osuuskunta jättää keväällä kaupungille hakemuksen hankkeen toteuttamisesta.

Perhonjokirahastolta rahaa tutkimukseen

Vuoden toiminut Perhonjokirahasto on myöntänyt ensimmäisen avustuksen.

Ähtävänjoella räjäyteltiin

Ähtävänjoella Lappforsissa on jouduttu vielä keskiviikkona räjäyttämään hyydepatoja.

Kurttila neljäs Skandinavia-cupin sprintissä

Keijo Kurttila ylsi parhaana suomalaisena neljänneksi Skandinavia-cupissa perinteisen hiihtotavan sprintissä Viron Joulumäessä. Naisten kilpailussa Kirsi Perälä oli parhaana suomalaisena yhdeksäs.