Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi Viron merivoimien tummansiniseen asepukuun pukeutunutta nuorta miestä seisoo laivan kannella.

Virossa alkaa maan historian laajin sotaharjoitus – Suomesta mukana 240 hengen osasto

Siili 2022 -sotaharjoitukseen osallistuu lähes 16 000 sotilasta ja yksitoista maata. Ukrainan sota ei muuttanut harjoituksen sisältöä, mutta kasvatti mukaan halunneiden maiden määrää.

Kvinna med blont hår och grön jacka står med plockar fram blommor.

Moni ukrainalainen on jo löytänyt töitä Suomesta – kielitaidon puute voi kuitenkin rajoittaa työmahdollisuuksia

Sotaa pakoon tulleista ukrainalaisista moni sanoo olevansa halukas töihin. Työpaikkoja myös alhaisen työttömyyden pohjalaismaakunnissa olisi, mutta tulijat eivät silti ehkä työvoimapulaa ratkaise.

Suomeen kohdistuu nyt ennätyksellinen kiinnostus ulkomailta

Joulupukin ja muumien lisäksi nyt kiinnostaa myös Nato – jopa sata ulkomaalaista toimittajaa seurasi, kun Suomi kertoi suunnitelmistaan

Suomeen kohdistuu nyt ennätyksellinen kiinnostus ulkomailta. Presidentinlinnassa oli tiedotustilaisuudessa toimittajia Yhdysvalloista ja Japanista asti.

Naton ja Suomen liput.

Sunnuntai 15.5.2022 (radio)

Suomen hakemus Natoon. eettinen kuormitus. Euroviisut. Punkit. Kaatuneitten muistopäivä. Sääennuste.

Ukrainan ryhmän kolme esiintyjää. Keskimmäinen soittaa huilua.

Reuters: Venäläinen hakkeriryhmä yritti estää Ukrainan viisuvoiton

Hakkeriryhmä Killnet uhkasi ennen viisufinaalia estää Ukrainan Kalush Orchestran voiton tekemällä äänestyssivustolle 10 miljardia palvelunestohyökkäystä ja lisäämällä ääniä jollekin toiselle maalle.

Kalush Orchestra puolipimeällä estradilla.

Analyysi: Euroviisut oli juuri sitä, mitä Eurooppa tarvitsi nyt – Ukraina voitti, Venäjä hävisi

Ukrainan viisuvoitto osoittaa, kuinka vahvana rintamana Eurooppa seisoo maan takana, kirjoittaa Ylen musiikkitoimittaja Ville Vedenpää.

The Rasmus finaalin jälkeen hotellin aulassa

The Rasmukselle Ukrainan voitto Euroviisuissa oli omaa sijoitusta tärkeämpi: "Ihmiset Euroopassa äänestivät rauhan puolesta"

Suomi sijoittui Euroviisujen finaalissa sijalle 21, mikä oli ennakkoveikkauksia heikompi tulos.

Kautokeinolainen Egil Keskitalo havaitsi Ukrainan kappaleessa samanlaista melodiaa kuin kolttasaamelaisten vanhassa leuddissa.

Ukrainan euroviisukappaleessa yhtäläisyyksiä perinteisen kolttasaamelaisen leu'ddin kanssa – samankaltaisuutta selittänee leu'ddin itäeurooppalainen säveltausta

Norjan Kautokeinossa asuva Egil Keskitalo huomasi jotain tuttua Ukrainan tämän vuoden euroviisukappaleessa. Stefania-kappaleella ja kolttasaamelaisella leu'ddilla on sama sävelpohja, uskoo saamelaismusiikin tutkija.

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin.

Lauantai 14.5.2022 (radio)

Suomi, Nato ja Putin. SDP:n Nato-kanta. Nuorisotalot. Euroviisut. Sää.

Putin istuu kuvan oikeassa laidassa pöydän päässä kädet ristissä edessään. Takana näkyy Venäjän lippu. Pöydällä on televisioruutu, jossa näkyy turvallisuusneuvoston jäseniä.

Analyysi: Venäjän mediassa Yhdysvallat marssittaa Suomea Natoon, Venäjä itse ei ole tehnyt mitään väärää

Venäjän valtiollisessa mediassa kaiken takana on aina Yhdysvallat, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Heikki Heiskanen.

Hennadii Klimov istuu kyykyssä painonnostotangon takana. Hänen kasvoillaan virtaa hiki. Tangossa on raskaat painot.

Moni ukrainalainen on päässyt harrastuksiin mukaan – "Olen erittäin kiitollinen, kun pääsen treenaamaan maksutta", sanoo Hennadii Klimov

Ukrainalaiset ovat päässeet hyvin harrastusten pariin kielimuurista huolimatta. Urheiluseurat ovat ottaneet harrastajia mukaan toimintaansa maksutta.

Presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Niinistö Turkin Nato-kommenteista Ylelle: Tähän asti viesti meille on ollut täysin päinvastainen

Suomen valtiojohdon myönteinen Nato-kanta mullisti jo ennestään myllerryksessä olleen Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan. Venäjä ei jättänyt Suomelle muuta mahdollisuutta, kuin hakeutua Naton jäseneksi.

Yle tapasi ukrainalaisia euroviisufaneja Odesassa

Yle Odessassa: Ukrainalaiset uskovat, että Euroopan sympatia tuo voiton euroviisuissa – mutta ulkonaliikkumiskiellon takia he eivät voi juhlia sitä

Useimpien ukrainalaisten mielestä menestyksen salaisuus on kansainvälinen solidaarisuus Ukrainaa kohtaan, eikä kilpailussa niinkään punnita kappaleen musiikillisia ansioita.

Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin puhuu SDP:n vapputapahtumassa Turun Vähätorilla vappupäivänä.

Pääministeri Marin kertoo HS:lle kääntyneensä Nato-jäsenyyden kannalle jo kauan ennen Venäjän hyökkäystä

SDP:n odotetaan muuttavan Nato-kantaansa puoluevaltuuston kokouksessa tänään.

Kiovan pormestari Klytsko Ylelle: ennen rauhaa jokaisen venäläissotilaan on poistuttava Ukrainan maaperältä

Kiovan pormestari Vitali Klytško Ylelle: Jokaisen venäläissotilaan on poistuttava Ukrainan maaperältä ennen kuin rauha on mahdollinen

Vitali Klytško antoi kasvot vastarinnalle, kun venäläisjoukot olivat jo miehittämässä pääkaupunkia. Klytško kertoo Ylen haastattelussa, että sodan alku oli sokki jokaiselle ukrainalaiselle.

450 ja 500 gramman kahvipaketit

Perjantai 13.5.2022 (radio)

Ulkomaiden Nato-kommentit. Ukrainan pakolaiset. Ruuan hinta. Suomi Euroviisujen finaaliin. Sää.

Koululainen kirjoittaa

Parikymmentä ukrainalaislasta ehtii aloittaa Rovaniemellä koulun ennen kesälomaa – tarjolla myös psykologin ja kuraattorin palveluita

Kaikki Rovaniemelle sijoitetut kouluikäiset lapset, jotka ovat kaupungin ja vastaanottokeskuksen tiedossa, saavat valmistavaa perusopetusta ensi viikosta alkaen. Syksyllä oppilaspaikkojen määrä yli tuplaantuu.

 Vadim Shishimarin lasikopissa. Ympärillä ihmisiä, huivipäinen henkilö nojaa kopin ulkopuolella päätään karmia vasten.

Ukrainassa alkoi ensimmäinen sotarikosoikeudenkäynti venäläissotilasta vastaan: Syytteen mukaan sotilas murhasi aseettoman 62-vuotiaan miehen

21-vuotias kersantti ampui kännykkään puhunutta miestä rynnäkkökiväärillä päähän, syytteessä todetaan. Ukrainassa tutkinnassa on jo yli 11 000 epäiltyä venäläissotilaiden sotarikosta.

Maanviljelijä Juha Riekki Kuusamon Riekin kylässä.

Maanviljelijä Juha Riekin pellon takana on Venäjä – ennen hyökkäystä Ukrainaan naapuri oli "ihan jees", mutta nytkään ei pelota

Kuusamossa maata viljelevä Juha Riekki on saanut runsaasti viestejä, joissa häntä kehotetaan muuttamaan pois rajan pinnasta. Hän tai kyläläiset eivät ole kuitenkaan lähdössä mihinkään.

Ukrainalainen sotilas kävelee juoksuhaudassa.

Yle tapasi rintamalla Ukrainan riveissä taistelevan venäläisen – "Tiedän, että Venäjä on paha"

Venäjä ei ole onnistunut murtautumaan linjojen läpi Itä-Ukrainassa rankoista taisteluista huolimatta. Yle tapasi sotilaita rintamalla Izjumin eteläpuolella.

Aurinko paistaa Kremlin punaiseen muuriin ja torniin, mutta taivas taustalla on mustanpuhuvien pilvien peitossa. Taustalla näkyy Venäjän ulkoministeriön rakennus.

Analyysi: Suomen Nato-pyrkimys on Kremlille nolo käänne – Venäjän johto ei vielä kertonut vasta-aikeistaan

Virallinen Venäjä toisti varoituksensa Suomen Nato-jäsenyydestä, mutta kommenteissa ei ollut juuri uutta. Suomen ja Ruotsin Nato-polku kertoo myös Kremlin oman strategian epäonnistumisesta, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Heikki Heiskanen.

Turkooseissa t-paidoissa olevat poika ja tyttö katsovat kohti.

Osa sotaa paenneista pääsi jälleen tanssiharrastuksensa pariin – Kajaani Dancen tunneilla käy jo toistakymmentä ukrainalaista lasta ja nuorta

Kajaani Dancen rehtori Minna Palokangas kertoo, että tanssitunneilla ukrainalaiset ovat solahtaneet ryhmään mukaan vaivatta, sillä tanssi on kaikkia yhdistävä kieli.

Palomies katselee ohjusiskun tuhoamia raunioita.

Tutkivat toimittajat: Venäjän sotilaat ja vakoojat arvostelevat Putinia, koska he haluaisivat laajentaa sotaa

Toimittajien mukaan Venäjän tiedustelu ei osannut ennakoida, että Suomi voisi liittyä Natoon hyökkäyksen takia.

Joukko ihmisiä huutaa Ukrainan lippua harteillaan kantavalle miehelle. Vanha nainen työntää jotain punaista miehen kasvoille.

Barrikadeja rakennetaan vaikka jääkaapeista – ukrainalaiselokuvat pöyhivät sodan taustoja ja näyttävät, miten kauheuksiin myös turtuu

Yle esittää kaksi elokuvaa Krimin miehityksen ajan elämästä Itä-Ukrainassa. Molemmat on kuvattu vuosien 2014–2015 välillä, jolloin Venäjä valloitti itselleen Krimin niemimaan Ukrainalta.

Raajansa menettänyt ukrainalaissotilas istuu Azovstalin tehtaalla.

Venäjän tankeista löydetty astianpesukoneista peräisin olevia siruja, väittää Ukraina – neljä keskeistä uutista illalta ja yöltä

Ukrainan tulee varautua siihen, että Venäjän sodan seuraukset Ukrainassa kestävät seuraavat 100 vuotta, sanoi Saksan liittokansleri Olaf Scholz illalla pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Nuori henkilö selailee puhelintaan Kiovan keskustassa rullaluistimet jalassa, taustalla tiesulku.

Venäjä ei murtanut Ukrainan selkärankaa eikä sen nettiyhteyttä – Nato-jäsenyyteen valmistautuvan Suomen verkoissa "tyyntä myrskyn edellä"

Suomi on valmistautunut häirintään. Jos sabotaasi tai myrsky katkoo sähköt suomalaiselta tukiasemalta, akuista riittää virtaa vähintään kolmeksi tunniksi. Monissa Euroopan maissa akkuja ei ole ollenkaan.

Varhaisperunan satoa käsissä

Keskiviikko 11.5.2022 (tv)

Ukrainan pakolaiset. Kunta-ala. Varhaisperuna. Sääennuste.

Otto Ravantti

Otto Ravantti palasi neljän päivän intensiiviseltä avustusreissulta Ukrainaan: "Bussissa hurrattiin kuin Keihäsmatkoilla konsanaan"

Mikkeliläinen avustusryhmä toi mukanaan 32 ukrainalaista. Lapset matkustivat nurisematta 28 tuntia bussissa.

puristusliitos

Vaasalaisyritys Crimppi löysi ratkaisun pitkään jatkuneeseen työvoimapulaan – palkkasi kerralla kymmenen ukrainalaista

Lyhyen kokemuksen jälkeen yrityksen johdolla on pelkkää hyvää sanottavaa kokeilusta. Toimitusjohtaja Timo Harrin mukaan lisärekrytoinneista on jo keskusteltu.

Natalia Zaporozhets hänen yksi-vuotiaan vauvansa kanssa ulkona.

Ukrainan pakolaisten viesti suomalaisille: nyt on paras hetki liittyä Natoon, Venäjä ei kykene sitä estämään

Kysyimme Ukrainan pakolaisilta, miten Suomen kannattaisi varautua Venäjän aggressioon, ja onko Natoon hakeminen nyt viisasta.

Teollisuuden kuljetinketjuja kulkee linjastolla Lapua-ketjujen tuotantotiloissa.

Eteläpohjalaiset yritykset pärjäävät vielä melko hyvin sodan vaikutuksista huolimatta

Ensin koronapandemia ja sitten sota Ukrainassa ovat tuoneet ikäviä ilmiöitä kansainväliselle kaupalle. Kustannus- ja saatavuuskriisin lisäksi yrityksiä painaa työvoimapula.

Traktori pellolla.

Ukrainan viljaa katoaa sotasaaliina Venäjälle – maan viranomaiset uskovat, että tarkoituksena on aiheuttaa nälänhätä

Venäjän valloittamilla alueilla Ukrainassa kerrotaan järjestelmällisistä viljavarkauksista. Sodan pitkittyessä nälänhädän pelätään kasvavan Ukrainan lisäksi maissa, jotka ovat riippuvaisia Ukrainan viljatuotannosta.

Vladimir Putin Voitonpäivän juhlissa 9. toukokuuta.

Ukrainan armeija on vallannut takaisin ukrainalaisia kyliä Harkovan koillispuolella, Vladimir Putin näyttää olevan valmistautumassa pitkään konfliktiin – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun korkein virkamies on varoittanut, että Vladimir Putin voi pitää tappiota Ukrainassa eksistentiaalisena uhkana hallinnolleen ja turvautua mahdollisesti ydinaseeseen.

Ukrainaa Euroviisuissa edustavan bändin jäsenet Oleh Psiuk, Tymofii Muzychuk, Ihor Didenchuk, Vitalii Duzhyk, Oleksandr Slobodianyk ja Vlad Kurochka.

Ukraina jatkaa odotetusti Euroviisujen finaaliin

Euroviisujen ensimmäisestä semifinaalista lauantain viisufinaaliin pääsivät myös ennakkosuosikit Norja ja Kreikka.

Orpo toivoo, ettei Suomessa koskaan olisi ydinaseita

Orpo toivoo, ettei Suomessa koskaan ole ydinaseita, mutta toteaa Naton pelotteen kuitenkin perustuvan ydinaseeseen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson haluaisi, että Suomi olisi jäsenyydestä huolimatta edistämässä globaalisti ydinaseiden riisuntaa. Hän uskoo, että Naton kansainvälisiin sotilaallisiin operaatioihin osallistumisista tullaan eduskunnassa tulevaisuudessa debatoimaan.

Ukrainan entinen presidentti Leonid Kravtšuk.

Ukrainan ensimmäinen presidentti Leonid Kravtšuk on kuollut

Kravtšuk toimi Ukrainan presidenttinä vuosina 1991-1994. Hän oli 88-vuotias.

Visit Rovaniemi Sampokeskuksessa Rovaniemellä

Lapissa Venäjä-pakotteiden ja Ukrainan sotatilan vaikutukset maltillisia – mahdollisuuksia sisältyy erityisesti vihreään siirtymään

Lapissa Venäjän toimien seurauksena on esimerkiksi peruuntunut joitain rakennushankkeita ja kauppoja. Toisaalta tarjolla on myös mahdollisuuksia ja lähes puolet yrityksistä on kasvuhakuisia.

Saksalaisia Nato-harjoituksessa Liettuassa maaliskuussa.

Sota Ukrainassa kirkasti jälleen Naton ydintehtävän: puolustautumisen Venäjää vastaan – video kertoo liiton historian kahdeksassa minuutissa

Naton yli 70-vuotinen historia on värikäs ja vaihteleva. Kylmän sodan luomus on välillä kärsinyt identiteettikriisistä, mutta nyt selkeä rooli on jälleen löytynyt.

Läheltä

Vajaa kolmannes suuryrityksistä muuttanut toimintaa vastuullisuussyistä – Ukrainan sotaan reagoinut useampi yritys

Kaakossa toimivista yrityksistä tuoreeseen vastuullisuuskyselyyn vastasivat esimerkiksi Stora Enso, Metsä Group, Fazer ja Ahlstrom-Munksjö.

Hämeenlinnan Seminaarin koulun viidesluokkalaiset vasemmalta Neema Mupipi, Anna Kantolinna ja Lumikukka Oksanen hyväntekeväisyystempauksessa Hämeen vanhan linnan edustalla.

Hämeenlinnan Seminaarin koulun oppilaiden keräys Ukrainan lapsille tuotti yli 6 000 euroa

Oppilaiden itsensä ideoimaan kampanjaan hankittiin sponsoreita, jotka lahjoittivat rahaa lasten kävelemän tai hiihtämän matkan mukaan.

Lesin perhe autossa

Kun Venäjä kaatoi netin, Les päätti paeta – pako miehitetystä Hersonista oli kiinni yksittäisen sotilaan lahjomisesta

Venäjä estää siviilejä lähtemästä miehitetyiltä alueilta. Hersonista paennut Les kertoo Ylelle, että Venäjän joukot tarkastivat tiesuluilla miesten tatuoinnit.

Annika Saarikko: Kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä

Keskustan Saarikko Ylelle: "Kannatan sitä, että Suomi jättää hakemuksensa Natoon, porukassa on parempi kuin yksin"

Saarikko toivoo, että Suomessa käydään keskustelua myös siitä, millainen itäinen Suomi on Nato-päätöksen jälkeen.

Asiantuntija: Venäjä rakentaa natsiretoriikalla sadunomaista jakoa hyvään ja pahaan

Putin puhuu natsien kitkemisestä Ukrainassa luodakseen sadunomaista taistelua pahaa vastaan, arvioi asiantuntija A-studiossa

Upin tutkija Jussi Lassila ei usko natsipuheen purevan venäläisiin kovin hyvin. Retoriikka voi myös kostautua, kun Venäjä joutuu kohtaamaan omat sotarikoksensa Ukrainassa.

En Nato-flagga och två personer i militärklädsel i bakgrunden. Bilden är tagen i Lettland den 4 maj 2022.

Maanantai 9.5.2022 (radio)

Nato. Voitonpäivä. Eurooppa-päivä. Pyörävarkaudet. Veroilmoitus. Sää.

Jutta Urpilainen.

EU:n avustuksia ei katkaista Venäjää myötäileviltä mailta, sanoo komissaari Jutta Urpilainen – "En usko, että se on oikea tapa"

Euroopan unionin kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava Jutta Urpilainen toivoo, että mahdollisimman suuri joukko maita liittyisi Venäjän-vastaiseen liittoumaan. "Sen puolesta teemme joka päivä töitä", hän sanoo Ylen haastattelussa.

Fazerin makeistehtaan ulkoseinällä oleva Fazerin logo.

Lappeenranta on edelleen mukana keskustelussa Fazerin uuden tehtaan sijainnista – Ukrainan sota ei vaikuta valintaan

Sotatilanne on vaikuttanut suunnitteluprosessiin. Päätöstä uuden tehtaan sijainnista pyritään kuitenkin tehdä kuukauden loppuun mennessä.

Vladimir Putin Voitonpäivän juhlissa 9. toukokuuta.

Liikekannallepanon julistaminen voitonpäivänä olisi ollut suuri riski Putinille, arvioivat asiantuntijat Ylen erikoislähetyksessä

Venäjällä on tänään juhlittu voitonpäivää, ja Putin on käyttänyt tilaisuuden propagandansa julistamiseen. Yle seuraa toukokuussa tehostetusti turvallisuuspolitiikkaa muun muassa erikoislähetyksissä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle