Uusimmat artikkelit
Ukrainalaisia syöpäpotilaita kuljetetaan Suomeen hoitoon sodan jaloista
Kiireellistä syöpähoitoa on saanut HUSin Syöpäkeskuksessa tähän mennessä noin 15 Ukrainasta tuotua potilasta. HUSin mukaan suomalaisten syöpähoidot eivät tämän takia viivästy.
OYSin sädehoidon yksikkö on aloittanut hoidot uudessa E-rakennuksessa
Oulun yliopistollisen sairaalan sädehoidon yksikön uudisrakennus eli E-rakennus avasi ovensa potilaille maanantaina 17. lokakuuta.
Vatsakipu paljastui tappavaksi syöväksi – Arttu Lampinen, 29, on elossa Saksasta löytyneen hoidon ansiosta, koska Suomesta sitä ei saanut
Syövän hoito uhkaa eriarvoistua Suomessa, koska lääkkeiden arviointiprosessit ovat hitaita ja harvinaisia syöpiä tutkitaan liian vähän. Tutkijaprofessorin mielestä syöpätutkimuksen lisääminen olisi ratkaisu.
Oulun yliopistollisen sairaalan uusi sädehoidon rakennus on valmis – hoito sujuvoituu ja tehostuu
Ensimmäiset potilaat pääsevät hoitoon uuteen rakennukseen syyskuussa.
Turkulaisen lääkekehitysyhtiö Faronin syöpälääkkeestä lupaavia tuloksia kokeissa – potilaiden elinaika piteni
Lääkekehitysyhtiö on noussut julkisuuteen jo aikaisemmin Clevegen-syöpälääkkeestään ja keuhkovauriolääke Traumakinesta.
Syöpäklinikalta puuttuu päteviä hoitajien kesäsijaisia – "Hoito ei vaarannu", vakuuttaa HUSin hallintoylihoitaja
HUSilta uupuu edelleen muutamia satoja hoitajien kesälomasijaisia. Petipaikkoja joudutaan sulkemaan 200 enemmän kuin viime kesänä.
Eino Nurmisto puhuu avoimesti syövästään, mutta hattu päässä – ”Kaljun paljastaminen tuntuu liian intiimiltä”
Eino Nurmisto toipui syövästä, mutta identiteettikriisi jäi.
”Mene ja puhu niille rumia”, oli äitini ohje minulle, sanoo stand up -koomikko Anitta Ahonen
Stand up -koomikko Anitta Ahoselle mikään aihe ei ole tabu.
Oulun yliopistollisen sairaalan toiminta on palannut pääosin entiselleen hoitajalakon jälkeen
Sairaalan toiminnot on saatu hiljalleen vastaamaan tilannetta ennen Tehyn ja Superin hoitajalakkoja.
“Elämälle kiitos”
Viides jakso kertoo terveydenhuollon perjantaipäivästä.
Syöpäpotilas Sari Buss eli viikonlopun epätietoisuudessa, mutta helpottui hoidon järjestymisestä TYKSissä: "Hoitoon pääsin, kiitos siitä"
Syöpäpotilaiden hoito on pyritty järjestämään TYKSissä hoitajien lakosta huolimatta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä myönnetään, että kaikille hoitoa ei saada. Alle puolet syöpähoidoista toteutuu.
Potilaiden kannattaa mennä hoitoon Varsinais-Suomen hoitajalakosta huolimatta, jos peruutusta ei ole tullut
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on selviydytty melko hyvin ensimmäisestä lakkoviikonlopusta. Läheltä piti -tilanteita on kuitenkin ollut.
Oulun yliopistollisessa sairaalassa supistuksia syöpähoidoissa vielä tänään, huomisesta lähtien tilanne helpottunee
OYSista kerrottiin viikonloppuna, että maanantain syöpähoitojen aikatauluihin on tullut muutoksia, koska lakon aikainen suojatyön määrä ei riitä. Tiistaina tilanne on paranemassa, kertoo Kaleva.
Minna Laidan syöpähoito siirtyi, eikä jatkosta ole tietoa – lääkärin mukaan liian vähäinen suojelutyö uhkaa pitkittyessään jopa ihmishenkiä
Syöpäosastoja on jouduttu sulkemaan ja hoitojen aloituksia on siirretty lakon vuoksi. Levinnyttä rintasyöpää sairastava Minna Laita odotti pääsyä laboratoriokokeeseen, mutta aika peruttiin.
Tuija Liimanin sytostaattihoito peruttiin ensin, mutta aika löytyi sittenkin, kun hoitajia määrättiin töihin – HUS huolissaan potilasturvasta
HUSin mukaan syöpähoidot, syöpätautien lääkehoidot ja sädehoidot jatkuvat, mutta leikkauksia on siirretty. Oulussa puolestaan kaikki syöpähoidot ja -leikkaukset jouduttiin perumaan.
Kiireetön hoito siirtymässä hoitajien lakon vuoksi – "Emme ehkä pysty järjestämään edes kaikkea päivystystyötä", arvioi sairaanhoitopiirin johtaja
Päivystystoiminnan lisäksi vain välttämättömät hoidot kuten dialyysi ja syöpähoidot sekä synnytykset hoidetaan. Leikkausaikoja on jo alettu perua.
Uusi tutkimus paljastaa: estrogeeni saattaa suojata naisia vakavalta koronataudilta ja siitä aiheutuvalta kuolemalta
Miehet ovat naisia suuremmassa riskissä sairastua vakavasti, mutta heidän rokotuskattavuutensa on pienempi.
Läntinen syöpäkeskus sai yli puoli miljoonaa tutkimusrahaa – osa rahoista yksilöllisen hoidon kehittämiseen
Eschnerin säätiö on myöntänyt Läntisen Syöpäkeskuksen kliinisille syöpätutkijoille suurapurahan geeniohjatun syövänhoidon toteuttamiseksi ja kehittämiseksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä.
Vuoden syöpähoitajaksi valittu Magdalena Nyvall-Malm päätyi aikanaan onkologiaan sattumalta ja tunsi tulleensa kotiin – "Ihmisten auttaminen antaa paljon ja auttaa jaksamaan"
Vaasalainen Nyvall-Malm toivoo, että kaikilla tarvitsevilla olisi samanlaiset mahdollisuudet palliatiiviseen hoitoon, asuinpaikasta riippumatta.

10-vuotias Aisha voitti syövän kolmesti, mutta sairaala-arjen päätös sai äiti Elina Halmeen neuvottomaksi – "Se oli ristiriitainen tilanne"
Syöpään sairastuneiden lasten vanhemmat kaipaavat perheelle lisää tukea, etenkin syöpähoitojen päättyessä. Osa perheistä on joutunut jopa tekemään lastensuojeluilmoituksen saadakseen apua pärjäämiseen.
Oulun yliopiston tutkijäryhmän kehittämälle lääkeaihiolle patentti USA:ssa
Oulun yliopiston tutkijoiden tekemälle syövän hoitoon tarkoitetulle alkuvaiheen lääkeaihiolle on myönnetty patentti Yhdysvalloissa. Kyseessä on pienimolekyylinen kemiallinen yhdiste.
Netta Brandt, 36, tekee kuolemaa ja jakaa sen julkisesti, jotta maailmasta tulisi vähän parempi paikka muille – "En halua pitää esillä itseäni vaan aihetta"
Brandt sairastaa parantumatonta kohdunkaulan syöpää, joka ehti levitä hoitovirheen vuoksi. Keväällä 2020 todettu sairaus on edennyt nopeasti ja ollut arvaamaton.
Viime vuonna löydettiin 1 200 syöpää aiempaa vähemmän – koronan tuomaa hoitovelkaa on kurottu kiinni lisätöitä tekemällä
Syöpärekisterin alustavien ennakkotietojen mukaan vuonna 2020 uusia syöpiä todettiin 1 200 tapausta vähemmän kuin aiempana vuonna, vaikka ennusteen mukaan syövät lisääntyvät koko ajan. Tänä syksynä koronapandemian aiheuttamaa hoitovelkaa on kurottu umpeen.
Outi Korkiamäki kulki syöpähoitojensa ajan ilman peruukkia – nyt hän toivoo, että hiusten menettämisestä puhuttaisiin enemmän
Vielä 15 vuotta sitten oletus oli, että syöpähoitojen takia kaljuuntunut nainen käyttää peruukkia. Nyt yhteiskunta sekä suhtautuminen syöpään ja hiuksettomuuteen on muuttunut.
Sosteri on aloittanut kolmansien koronarokotteiden antamisen immuunipuutteisille henkilöille
Kolmas koronarokote annetaan 12 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille, joiden elimistön vastustuskyky on voimakkaasti madaltanut sairauden tai sen hoidon vuoksi. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa elinsiirto-, kantasolusiirron tai syöpähoitoa saaneet potilaat.
Syöpää sairastavien etäliikuntatuokiot keräävät kiitosta – salolainen Sonja Alanko: "Laitan lapsille elokuvan ja aloitan"
Syöpäkeskukset ja syöpäyhdistykset ovat järjestäneet keväästä saakka etäliikuntatuokioita läntisessä Suomessa. Suomessa ei ole vielä muiden Pohjoismaiden tapaan tiedostettu, että syöpää sairastavan pitäisi liikkua ahkerasti.
Syövästään avoimesti kertonut ex-kansanedustaja Jyrki Kasvi häkeltyi ihmisten myötätunnosta – “Ei tullut yhtään sellaista viestiä, että kuole vaan.”
Syöpähoidot, toivo ja potilaiden tasa-arvo.
HUSin osastonylilääkäri arvioi: Yhä useampi syöpäpotilas kieltäytyy lääkäreiden suosittelemista hoidoista ja etsii vaihtoehtoja – "Se tuntuu joskus oikeasti pahalta"
Lääkäri on muuttunut monelle käskijästä keskustelukaveriksi. Pääkaupunkiseudun potilaat etsivät hanakimmin tietoa vaihtoehdoista ja kyseenalaistavat lääkäreiden näkemykset useimmin. Myös korkeasti koulutetut hakevat herkimmin vaihtoehtoisia hoitoja.
Syöpä tuntui kuolemantuomiolta, laulusta luopuminen pelotti vielä enemmän – oopperalaulaja kammosi hoitoja, otti ison lainan ja haki apua Saksasta
Marie Finne-Bray otti 25 000 euron lainan ja hakeutui syöpähoitoihin yksityiselle klinikalle Saksaan. Rahat loppuivat kesken, mutta silloin hyvä haltia auttoi suomalaista oopperalaulajaa.

Uusien syöpälääkkeiden hinnat uhkaavat julkisen terveydenhuollon kantokykyä – rohkeampi tutkimusote voisi tuoda avun tuhansille potilaille
Lupaukset uusien syöpälääkkeiden voimasta ovat valtavat, mutta ne tulevat suuren hintalapun kera. Hintakehitys koettelee julkisen terveydenhuollon kestokykyä ja hoidon tasa-arvoisuutta. Ehkä tutkimuksella voisi kuitenkin vaikuttaa lääkkeen hintaan.
Torstai 15.4.2021 (tv)
Astra Zenecan koronarokote. Maahanmuuttovirasto. Sanaselitykset. Sää.
Yli 65-vuotiaat rokotettavat loppuvat Helsingistä vielä tällä viikolla, ja Astra Zenecan annokset uhkaavat päätyä varastoon
Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä KRAR pohtii Astra Zenecan rokotteen ikärajoitusten muuttamista tiistaina.
Astrid Swan sairastaa parantumatonta rintasyöpää, mutta arki ennen kuolemaa on toisenlaista kuin hän kuvitteli – "Elämäni on kummallisen normaalia"
Kuinka kuolemanpelon kanssa oppii elämään?
Astra Zenecan keskeytys viivästyttää satojen rokottamista Päijät-Hämeessä
Johtajaylilääkärin mukaan keskeytys ei ole kokonaisuuden kannalta merkittävä, jos rokottaminen jatkuu ensi viikon jälkeen.
Astra Zenecan rokotusten kesketyksellä ei vaikutuksia Seinäjoella, Vaasassakin Astralla vain pieni rooli – Ylilääkäri: "Takaisku, mutta ei katastrofi"
Astra Zenecan rokotukset keskeytetään viikoksi, taustalla on kaksi harvinaista laskimotukosta.
Perjantai 19.3.2021 (tv)
Astra Zeneca. Nanotekniikka. Droonit. Sää.
Korona oli tappaa, mutta saattoi lopulta pelastaa Ursulan hengen
Korona paljasti syövän.
”Seitsemän hyvää vuotta ne minulle lupasivat” – Krista Launonen etsii taidehymyjä ja näyttää keskisormea kuolemalle
Mistä löytää ilo, kun sairastaa parantumatonta syöpää?
Kainuussa nuoremmat riskiryhmät saavat odottaa rokotetta vielä tovin
Kainuun sote ottaa käyttöön sähköisen ajanvarauksen torstaina, osa tehdään edelleen puhelimella.
Nyt myös riskiryhmille annetaan rokotetta Keski-Pohjanmaalla ja lähialueella
Alle 70-vuotiaat koronan riskiryhmään kuuluvat alkavat saada rokotuksia koronavirusta vastaan.
Keskiviikko 3.2.2021 (tv)
Astra Zenecan koronarokote. Eduskunta. Liukulumikengät. Sääennuste.
THL: Mass vaccinations delayed due to AstraZeneca production problems
Large-scale vaccinations were to have begun in early February, but that will now have to be pushed back.
Tutkija: vuonna 2040 syöpä voi koskettaa jo lähes kahta kolmasosaa ihmisistä
Vaikka syövät yleistyvät, myös hoitokeinot kehittyvät. Tiedeyhteisön tavoitteena on muuttaa yhä useampi syöpämuoto pitkäaikaissairaudeksi, jonka kanssa voi elää.
Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Trumpin uskollinen kannattaja varoittaa sisällissodasta, leimaamisen pelko piinaa koronaan sairastunutta
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.
Tieto Antti Lehtisen syövästä katosi potilastietojärjestelmään lähes kahdeksi vuodeksi – kun hoito alkoi, oli jo liian myöhäistä
Ylen MOT:n selvitys paljastaa, että syöpähoidot ovat viivästyneet useassa eri tapauksessa, koska tietoa on joutunut hukkaan.
Syöpäpotilas, jonka järjestelmä kadotti: käsikirjoitus
Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.
Uusista sädehoitolaitteista tuli lääkärimagneetti, joka toi helpotusta pitkään jatkuneeseen lääkäripulaan: "Kuin Rolls Roycen uudempi malli"
Syöpälääkäreitä on yhä vähän Suomessa. Modernit laitteet helpottavat lääkäreiden rekrytointia.
Moderni sädehoitoyksikkö käynnistyi täydellä teholla keskussairaalassa – katso video
Kymenlaakson keskussairaalassa uskotaan, että uusi yksikkö houkuttelee lisää lääkäreitä jatkossakin.
Hannu Ruokolainen on sairastanut kaksi syöpää eikä suosittele kenellekään yksin jäämistä diagnoosin jälkeen – miesten vertaistukiryhmä on osa parantumista
Roosa nauha -kampanja kerää tänä vuonna rahaa kaikkien syöpien hoitoon.