Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Potrettikuvassa HUSin Syöpäkeskuksen toimialajohtaja, Johanna Mattson

Ukrainalaisia syöpäpotilaita kuljetetaan Suomeen hoitoon sodan jaloista

Kiireellistä syöpähoitoa on saanut HUSin Syöpäkeskuksessa tähän mennessä noin 15 Ukrainasta tuotua potilasta. HUSin mukaan suomalaisten syöpähoidot eivät tämän takia viivästy.

Oulun yliopistollisen sairaalan sädehoidon yksikön odotusaula.

OYSin sädehoidon yksikkö on aloittanut hoidot uudessa E-rakennuksessa

Oulun yliopistollisen sairaalan sädehoidon yksikön uudisrakennus eli E-rakennus avasi ovensa potilaille maanantaina 17. lokakuuta.

Arttu Lampinen ja Alma-koira

Vatsakipu paljastui tappavaksi syöväksi – Arttu Lampinen, 29, on elossa Saksasta löytyneen hoidon ansiosta, koska Suomesta sitä ei saanut

Syövän hoito uhkaa eriarvoistua Suomessa, koska lääkkeiden arviointiprosessit ovat hitaita ja harvinaisia syöpiä tutkitaan liian vähän. Tutkijaprofessorin mielestä syöpätutkimuksen lisääminen olisi ratkaisu.

Havainnekuva OYS:n sädehoitoyksiköstä.

Oulun yliopistollisen sairaalan uusi sädehoidon rakennus on valmis – hoito sujuvoituu ja tehostuu

Ensimmäiset potilaat pääsevät hoitoon uuteen rakennukseen syyskuussa.

En kvinna ligger på en säng medan hon får cellgifter i armen.

Turkulaisen lääkekehitysyhtiö Faronin syöpälääkkeestä lupaavia tuloksia kokeissa – potilaiden elinaika piteni

Lääkekehitysyhtiö on noussut julkisuuteen jo aikaisemmin Clevegen-syöpälääkkeestään ja keuhkovauriolääke Traumakinesta.

Julkisivukuvassa, HYKS:n syöpätautien klinikka.

Syöpäklinikalta puuttuu päteviä hoitajien kesäsijaisia – "Hoito ei vaarannu", vakuuttaa HUSin hallintoylihoitaja

HUSilta uupuu edelleen muutamia satoja hoitajien kesälomasijaisia. Petipaikkoja joudutaan sulkemaan 200 enemmän kuin viime kesänä.

Oulun Yliopistollisen sairaalan julkisivu.

Oulun yliopistollisen sairaalan toiminta on palannut pääosin entiselleen hoitajalakon jälkeen

Sairaalan toiminnot on saatu hiljalleen vastaamaan tilannetta ennen Tehyn ja Superin hoitajalakkoja.

Plastiikkakirurgi Patrik Lassus korjaa potilaan nenän leikkauksella.

“Elämälle kiitos”

Viides jakso kertoo terveydenhuollon perjantaipäivästä.

Syöpää sairastava Sari Buss.

Syöpäpotilas Sari Buss eli viikonlopun epätietoisuudessa, mutta helpottui hoidon järjestymisestä TYKSissä: "Hoitoon pääsin, kiitos siitä"

Syöpäpotilaiden hoito on pyritty järjestämään TYKSissä hoitajien lakosta huolimatta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä myönnetään, että kaikille hoitoa ei saada. Alle puolet syöpähoidoista toteutuu.

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä TYKSin T-sairaalan aulassa.

Potilaiden kannattaa mennä hoitoon Varsinais-Suomen hoitajalakosta huolimatta, jos peruutusta ei ole tullut

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on selviydytty melko hyvin ensimmäisestä lakkoviikonlopusta. Läheltä piti -tilanteita on kuitenkin ollut.

Oulun Yliopistollisen sairaalan julkisivu.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa supistuksia syöpähoidoissa vielä tänään, huomisesta lähtien tilanne helpottunee

OYSista kerrottiin viikonloppuna, että maanantain syöpähoitojen aikatauluihin on tullut muutoksia, koska lakon aikainen suojatyön määrä ei riitä. Tiistaina tilanne on paranemassa, kertoo Kaleva.

2.4.2022 Kauniainen, Syöpäpotilas,Minna Laita

Minna Laidan syöpähoito siirtyi, eikä jatkosta ole tietoa – lääkärin mukaan liian vähäinen suojelutyö uhkaa pitkittyessään jopa ihmishenkiä

Syöpäosastoja on jouduttu sulkemaan ja hoitojen aloituksia on siirretty lakon vuoksi. Levinnyttä rintasyöpää sairastava Minna Laita odotti pääsyä laboratoriokokeeseen, mutta aika peruttiin.

En kvinna ligger på en säng medan hon får cellgifter i armen.

Tuija Liimanin sytostaattihoito peruttiin ensin, mutta aika löytyi sittenkin, kun hoitajia määrättiin töihin – HUS huolissaan potilasturvasta

HUSin mukaan syöpähoidot, syöpätautien lääkehoidot ja sädehoidot jatkuvat, mutta leikkauksia on siirretty. Oulussa puolestaan kaikki syöpähoidot ja -leikkaukset jouduttiin perumaan.

Sairaanhoitaja Tiia Virta valmistelee laitteita

Kiireetön hoito siirtymässä hoitajien lakon vuoksi – "Emme ehkä pysty järjestämään edes kaikkea päivystystyötä", arvioi sairaanhoitopiirin johtaja

Päivystystoiminnan lisäksi vain välttämättömät hoidot kuten dialyysi ja syöpähoidot sekä synnytykset hoidetaan. Leikkausaikoja on jo alettu perua.

Turun yliopistollisen keskussairaalan tehohoito-osaston valvontanäyttö.

Uusi tutkimus paljastaa: estrogeeni saattaa suojata naisia vakavalta koronataudilta ja siitä aiheutuvalta kuolemalta

Miehet ovat naisia suuremmassa riskissä sairastua vakavasti, mutta heidän rokotuskattavuutensa on pienempi.

Åbo universitetscentralsjukhus

Läntinen syöpäkeskus sai yli puoli miljoonaa tutkimusrahaa – osa rahoista yksilöllisen hoidon kehittämiseen

Eschnerin säätiö on myöntänyt Läntisen Syöpäkeskuksen kliinisille syöpätutkijoille suurapurahan geeniohjatun syövänhoidon toteuttamiseksi ja kehittämiseksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä.

Hymyilevä sairaanhoitaja katsoo kameraan, seinällä roikkuu taulu.

Vuoden syöpähoitajaksi valittu Magdalena Nyvall-Malm päätyi aikanaan onkologiaan sattumalta ja tunsi tulleensa kotiin – "Ihmisten auttaminen antaa paljon ja auttaa jaksamaan"

Vaasalainen Nyvall-Malm toivoo, että kaikilla tarvitsevilla olisi samanlaiset mahdollisuudet palliatiiviseen hoitoon, asuinpaikasta riippumatta.

Elina Halme tyttärensä Aishan kanssa.

10-vuotias Aisha voitti syövän kolmesti, mutta sairaala-arjen päätös sai äiti Elina Halmeen neuvottomaksi – "Se oli ristiriitainen tilanne"

Syöpään sairastuneiden lasten vanhemmat kaipaavat perheelle lisää tukea, etenkin syöpähoitojen päättyessä. Osa perheistä on joutunut jopa tekemään lastensuojeluilmoituksen saadakseen apua pärjäämiseen.

Sinisten suojakäsineiden peittämät kädet pitelevät CDNA-näytteitä lähikuvassa .

Oulun yliopiston tutkijäryhmän kehittämälle lääkeaihiolle patentti USA:ssa

Oulun yliopiston tutkijoiden tekemälle syövän hoitoon tarkoitetulle alkuvaiheen lääkeaihiolle on myönnetty patentti Yhdysvalloissa. Kyseessä on pienimolekyylinen kemiallinen yhdiste.

Netta Brandt

Netta Brandt, 36, tekee kuolemaa ja jakaa sen julkisesti, jotta maailmasta tulisi vähän parempi paikka muille – "En halua pitää esillä itseäni vaan aihetta"

Brandt sairastaa parantumatonta kohdunkaulan syöpää, joka ehti levitä hoitovirheen vuoksi. Keväällä 2020 todettu sairaus on edennyt nopeasti ja ollut arvaamaton.

Sädehoito-osaston kyltti sairaalassa

Viime vuonna löydettiin 1 200 syöpää aiempaa vähemmän – koronan tuomaa hoitovelkaa on kurottu kiinni lisätöitä tekemällä

Syöpärekisterin alustavien ennakkotietojen mukaan vuonna 2020 uusia syöpiä todettiin 1 200 tapausta vähemmän kuin aiempana vuonna, vaikka ennusteen mukaan syövät lisääntyvät koko ajan. Tänä syksynä koronapandemian aiheuttamaa hoitovelkaa on kurottu umpeen.

Outi Korkeamäen hiukset ovat kasvaneet syöpähoitojen lopettamisen jälkeen ja uusi tyyli on löytynyt.

Outi Korkiamäki kulki syöpähoitojensa ajan ilman peruukkia – nyt hän toivoo, että hiusten menettämisestä puhuttaisiin enemmän

Vielä 15 vuotta sitten oletus oli, että syöpähoitojen takia kaljuuntunut nainen käyttää peruukkia. Nyt yhteiskunta sekä suhtautuminen syöpään ja hiuksettomuuteen on muuttunut.

Koronarokotus ruiskeita valmiina.

Sosteri on aloittanut kolmansien koronarokotteiden antamisen immuunipuutteisille henkilöille

Kolmas koronarokote annetaan 12 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille, joiden elimistön vastustuskyky on voimakkaasti madaltanut sairauden tai sen hoidon vuoksi. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa elinsiirto-, kantasolusiirron tai syöpähoitoa saaneet potilaat.

Syöpää sairastava Sonja Alanko jumppaa läppärin edessä.

Syöpää sairastavien etäliikuntatuokiot keräävät kiitosta – salolainen Sonja Alanko: "Laitan lapsille elokuvan ja aloitan"

Syöpäkeskukset ja syöpäyhdistykset ovat järjestäneet keväästä saakka etäliikuntatuokioita läntisessä Suomessa. Suomessa ei ole vielä muiden Pohjoismaiden tapaan tiedostettu, että syöpää sairastavan pitäisi liikkua ahkerasti.

Lääkäri ja potilas

HUSin osastonylilääkäri arvioi: Yhä useampi syöpäpotilas kieltäytyy lääkäreiden suosittelemista hoidoista ja etsii vaihtoehtoja – "Se tuntuu joskus oikeasti pahalta"

Lääkäri on muuttunut monelle käskijästä keskustelukaveriksi. Pääkaupunkiseudun potilaat etsivät hanakimmin tietoa vaihtoehdoista ja kyseenalaistavat lääkäreiden näkemykset useimmin. Myös korkeasti koulutetut hakevat herkimmin vaihtoehtoisia hoitoja.

Opperalaulaja Marie Finne-Bray katsoo aurinkoisella kuistilla kameran ohi.

Syöpä tuntui kuolemantuomiolta, laulusta luopuminen pelotti vielä enemmän – oopperalaulaja kammosi hoitoja, otti ison lainan ja haki apua Saksasta

Marie Finne-Bray otti 25 000 euron lainan ja hakeutui syöpähoitoihin yksityiselle klinikalle Saksaan. Rahat loppuivat kesken, mutta silloin hyvä haltia auttoi suomalaista oopperalaulajaa.

lääkäri tutkii mammografia-kuvia

Uusien syöpälääkkeiden hinnat uhkaavat julkisen terveydenhuollon kantokykyä – rohkeampi tutkimusote voisi tuoda avun tuhansille potilaille

Lupaukset uusien syöpälääkkeiden voimasta ovat valtavat, mutta ne tulevat suuren hintalapun kera. Hintakehitys koettelee julkisen terveydenhuollon kestokykyä ja hoidon tasa-arvoisuutta. Ehkä tutkimuksella voisi kuitenkin vaikuttaa lääkkeen hintaan.

Ihmisiä jonottamassa Maahanmuuttoviraston Malmin toimipisteelle.

Torstai 15.4.2021 (tv)

Astra Zenecan koronarokote. Maahanmuuttovirasto. Sanaselitykset. Sää.

Koronarokotukseen käytettäviä ruiskuja rokotuspisteessä.

Yli 65-vuotiaat rokotettavat loppuvat Helsingistä vielä tällä viikolla, ja Astra Zenecan annokset uhkaavat päätyä varastoon

Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä KRAR pohtii Astra Zenecan rokotteen ikärajoitusten muuttamista tiistaina.

Koronarokotteita valmiina kaarimaljoissa odottamassa asiakkaiden rokotuksia.

Astra Zenecan keskeytys viivästyttää satojen rokottamista Päijät-Hämeessä

Johtajaylilääkärin mukaan keskeytys ei ole kokonaisuuden kannalta merkittävä, jos rokottaminen jatkuu ensi viikon jälkeen.

En förpackning med Astra Zenecas coronavaccin

Perjantai 19.3.2021 (tv)

Astra Zeneca. Nanotekniikka. Droonit. Sää.

Koronarokotteita injektioruiskuissa valmiina annettavaksi.

Kainuussa nuoremmat riskiryhmät saavat odottaa rokotetta vielä tovin

Kainuun sote ottaa käyttöön sähköisen ajanvarauksen torstaina, osa tehdään edelleen puhelimella.

Koronarokotteita injektioruiskuissa valmiina annettavaksi.

Nyt myös riskiryhmille annetaan rokotetta Keski-Pohjanmaalla ja lähialueella

Alle 70-vuotiaat koronan riskiryhmään kuuluvat alkavat saada rokotuksia koronavirusta vastaan.

Liukulumikengät lumella.

Keskiviikko 3.2.2021 (tv)

Astra Zenecan koronarokote. Eduskunta. Liukulumikengät. Sääennuste.

En person håller i en dos med AstraZenecas coronavaccin. I bakgrunden syns fler doser.

THL: Mass vaccinations delayed due to AstraZeneca production problems

Large-scale vaccinations were to have begun in early February, but that will now have to be pushed back.

Bröstcancer

Tutkija: vuonna 2040 syöpä voi koskettaa jo lähes kahta kolmasosaa ihmisistä

Vaikka syövät yleistyvät, myös hoitokeinot kehittyvät. Tiedeyhteisön tavoitteena on muuttaa yhä useampi syöpämuoto pitkäaikaissairaudeksi, jonka kanssa voi elää.

Michelle Burns kotiovensa edessä

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Trumpin uskollinen kannattaja varoittaa sisällissodasta, leimaamisen pelko piinaa koronaan sairastunutta

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Sanni Lehtinen halaa isäänsä Antti Lehtistä.

Tieto Antti Lehtisen syövästä katosi potilastietojärjestelmään lähes kahdeksi vuodeksi – kun hoito alkoi, oli jo liian myöhäistä

Ylen MOT:n selvitys paljastaa, että syöpähoidot ovat viivästyneet useassa eri tapauksessa, koska tietoa on joutunut hukkaan.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Syöpäpotilas, jonka järjestelmä kadotti: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Röntgenhoitajat sädehoitolaitteen äärellä

Uusista sädehoitolaitteista tuli lääkärimagneetti, joka toi helpotusta pitkään jatkuneeseen lääkäripulaan: "Kuin Rolls Roycen uudempi malli"

Syöpälääkäreitä on yhä vähän Suomessa. Modernit laitteet helpottavat lääkäreiden rekrytointia.

Yle Areena logo.

Moderni sädehoitoyksikkö käynnistyi täydellä teholla keskussairaalassa – katso video

Kymenlaakson keskussairaalassa uskotaan, että uusi yksikkö houkuttelee lisää lääkäreitä jatkossakin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle