Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuulihaukka

Tuulihaukkaa pidettiin laittomana lemmikkinä – sai uuden kodin Korkeasaaresta

Lintu sai ely-keskukselta luvan jäädä eläintarhaan.

Merikotka, sääksi, muuttohaukka ja kanahaukka ovat Suomen linnuston ylväimpiä lajeja.

Linnustomme aateliset

Päiväpetolinnut ovat Suomen linnuston ylväimpiä lajeja.

Nainen kantaa ostoskoria kaupan käytävällä.

Tutkija: Ei kannata pelätä kemikaaleja – mutta lapsentekoikäisistä syytä olla huolissaan

Ympäristön myrkyt ovat riski varsinkin raskaana oleville ja lapsia ehkä vielä saaville. Myrkkyjä tulee muun muassa arjen käyttöesineistä kuten vaatteista ja elektroniikasta, mutta monet saasteet siirtvät pohjoiseen esimerkiksi ilmavirtojen mukana.

Sinivalaita.

Korvavaikku kertoo sinivalaan elämäntarinan

Yhdysvaltalaistutkijat osoittivat, että valaan korvakäytävään pakkautuneesta vahatulpasta voi lukea, millaisille myrkyille eläin on altistunut ja miten sen hormonitasot ovat muuttuneet vuosien varrella.

Täishampoo

Jos täi kuolisi sukupuuttoon, kukaan ei jäisi kaipaamaan

Täit ovat valloittaneet tänäkin syksynä lasten päät. Ennen täit tuhosi vanha kunnon täystuho, eli DDT. Tämän päivän myrkyt eivät välttämättä täihin enää pure. Kukaan ei jäisi täitä kaipaamaan jos se kuolisi sukupuuttoon, sanoo tutkija.

Geenit ohjaavat torjunta-aineisiin liitettyä Parkinson-riskiä

Torjunta-aineiden ja hyönteismyrkkyjen käyttö on toistuvasti yhdistetty Parkinsonin taudin riskiin. Voi kuitenkin olla, etteivät myrkyt lisää kuin tiettyjä geenimutaatioita kantavien sairastumisriskiä.

WHO suosittaa DDT:tä malarian torjuntaan

Maailman terveysjärjestö WHO on päättänyt 20 vuoden tauon jälkeen suositella hitaasti hajoavan DDT-myrkyn käyttöä taistelussa malariaa vastaan. Teollisuusmaissa DDT kiellettiin yleisesti 1970-luvulla ympäristöhaittojensa vuoksi, mutta Afrikassa käyttö on jatkunut. WHO katsoo, että DDT on tehokkain malarian torjuja eikä siitä oikein käytettynä ole terveysriskiä.

WWF: arkiruoassa useita haitta-aineita

WWF:n julkaiseman selvityksen mukaan eurooppalaisissa elintarvikkeissa maitotuotteista kalaan ja lihaan on keinotekoisia haitallisia kemikaaleja.

Loinen on vielä niskan päällä

Ihminen ja malarialoinen ovat olleet tuttuja toisilleen jo kymmeniä tuhansia vuosia. Malariaan on kuollut enemmän ihmisiä kuin kaikissa sodissa ja kulkutautiepidemioissa yhteensä. Malarialoiset ovat taitavia väistelemään ihmisen immuunijärjestelmää ja nopeita mutatoitumaan, joten yrityksistä huolimatta pätevää rokotetta ei vieläkään ole kyetty kehittämään.

Eurooppalaisten veressä haitallisia kemikaaleja

Suomalaiselta perheeltä on WWF:n kokeessa löytynyt verestä haitalliseksi todettuja ja sellaisiksi epäiltyjä kemikaaleja. Tulokset ovat samansuuntaiset kuin muilla testatuilla eurooppalaisperheillä. Monissa tapauksissa lasten kemikaalitaakka on suurempi kuin äideillä.

Hyönteismyrkyille vastustuskykyiset hyönteiset menestyvät

Perinteinen käsitys tietyille myrkyille vastustuskykyisten hyönteisten häviämisestä, sen jälkeen kun myrkyn käyttö lopetetaan, ei ainakaan täysin pidä paikkaansa, osoittaa uusi brittitutkimus.

Birdlifen selkälokkitutkimus valmistui

Lintujärjestö Birdlife Suomi on saanut valmiiksi laajan selkälokkia koskevan tutkimuksensa. Selkälokki oli Birdlifen vuoden laji 2003.