Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Toimittaja Jukka Kuosmanen eläytyy Lukupiirin Putkinotkon kesäpäivään aurinkotuolissa hattu vinossa ja kirkas pullo kädessään.

Mikä on suomalaisen kirjallisuuden herkullisin laiskottelukuvaus – Yle chatissa Putkinotko

Onko Joel Lehtosen kirjassa laiskuus komediaa vai tragediaa?

Vesa-Matti Loiri elokuvassa Rakastunut rampa.

Loirin roolityö Rakastuneena rampana on lähes irvokkaan onnistunut

Ankaran groteski tragedia yllätti yleisön.

Kaksi kuvaa. Vasemmalla on Juutas Käkriäinen eli Vesa-Matti Loiri. Miehellä on rahjäiset vaatteet yllään. Hän heristää nyrkkiään. Oikealla on vaimo Rosita eli Eija Vilpas. Hän on vihainen ja hänen sylissään on alaston vauva.

Eija Vilpas ja Vesa-Matti Loiri ovat sanasodan mestareita – Putkinotko nyt Areenassa

Putkinotko seuraa Juutas Käkriäisen suurperheen elämää.

Juha Laukkanen, kanat ja Kukkelman tervashöyryn ruumassa.

Päärooleissa susi ja sorsa – lastenoopperaa ja nukketeatteria Savonlinnassa

Monena kesänä Savonlinnan Oopperajuhlat on tuottanut ihan omat oopperat lapsille. Tänä vuonna juhlat ei tuota lastenoopperaa itse, mutta sitä on hankittu paikalliselta tuottajalta, ESMO ry:ltä. Nukketeatteria puolestaan järjestää Nukketeatteri Sytkyt.

Juha Hurme

Kullankaivajien kirjasto

Kävimme kavereiden kanssa Lemmenjoen kansallispuistossa.

Koskikara vedessä

Talvinen retkivinkki: purojen varsilla voit nähdä koskikaran

Yleensä muuttolinnut lähtevät talveksi pois, etelän lämpöön. Mutta on sentään joku, joka muuttaa meillekin, nimittäin koskikara. Oletko onnistunut näkemään tämän hyvän mielen tuojan, joka esiintyy kansansaduissakin?

Vanhoja kirjoja hyllyssä ja pinoissa

Uusi kirjallisuustapahtuma kesäasukkaiden paratiisiin? – Kyllä, sanoo tuore läänintaiteilija

Etelä-Savon uudeksi kirjallisuuden läänintaiteilijaksi on valittu Susanna Kolehmainen. Hänen tavoitteenaan on nostaa kirjallisuuden profiilia maakunnassa ja luoda monipäiväinen kirjallisuustapahtuma, jonne tultaisiin ympäri Suomen.

Tähtitaivas

Lintukoto on maailman ääri – aavan meren tuolla puolen

Lauri Tähkä pystytti Turun keskustaan Lintukodon kohun säestämänä. Sanotaan, että Suomi ei ole enää lintukoto. Mikä tämä lintukoto oikein on? Entä mitä kääpiöt siellä tekevät?

Saimi Hoyer, Jouni Backman ja Kaija-Leena Hänninen

Backman-Hoyer-Hänninen murskavoittoon Savonlinnassa

Savonlinnan 375-vuotissynttäreiden päiväjuhla huipentui Pyhän Olavin visaan, jossa muoti- ja kullttuurialojen sekä politiikan yhdistelmä oli lyömätön.

Savonlinnan uusi kaupungikirjasto Joeli liputettuna avajaisten kunniaksi.

Joeli on kaikkien yhteinen tila - Savonlinnan uusi kirjasto avattiin

Savonlinnan uusi kirjasto on tänään avattu yleisölle. Kirjailija Joel Lehtosen mukaan uusi talo on nimetty Joeliksi. Noin 7,8 miljoonaa euroa maksanut rakennus valmistui sekä aikataulun että budjetin mukaisesti. Avajaispäivänä uusi kirjasto houkutteli paikalle huomattavan suuren yleisön ja myös uudet palvelut otettiin heti käyttöön kiittävien kommenttien kera.

Joel Lehtonen on kovan luokan kirjailija

- Kirjailija Joel Lehtosesta mainitaan aina vain Putkinotko. Lehtonen ei ole sitä, mitä Lehtosen harrastajat ja rakastajat luulevat. Lehtonen on paljon, paljon kovempi. Hänen vertaisena on vain Pentti Haanpää, sanoo toimittaja emeritus Hannu Taanila.

Leo Lastumäki on kuollut

Näyttelijä Leo Lastumäki kuoli kotikaupungissaan Kemissä sunnuntain vastaisenä yönä 84-vuotiaana. Lastumäki oli syntynyt Limingassa vuonna 1927.

Laboratorioteatteri Fennican Minna Jutila, Sakari Viittala, Nestori Välitalo ja Kaisla Pirkkalainen Putkinotkossa.

Joel Lehtosta juhlitaan Savonlinnassa

Kirjailija Joel Lehtosta juhlitaan lauantaina Savonlinnassa. Seminaarissa on mukana tunnettuja kirjailijoita.

Joel Lehtosen seuran puheenjohtaja Kimmo Lavaste.

Joel Lehtosen seura kunnostaa Putkinotkon

Kirjailija Joel Lehtosen kesäpaikka, Savonlinnan Putkinotko on saamassa uudet isännät. Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti lahjoittaa rakennukset Joel Lehtosen seuralle kirjailijan perinnön vaalimista ja kulttuuritoimintaa varten.

Kirjailija Joel Lehtosen patsas saa kukkia nimipäivänään.

Joel Lehtonen on Savonlinnan suuri nimi

Joelin päivä huomataan Savonlinnassa, koska silloin nimipäiväsankari kirjailija Joel Lehtonen saa kukkia nimikkoseuraltaan. Joel Lehtos-seura vaalii kirjailijan arvoa ja pyrkii kehittämään kirjailijan kesäpaikkaa Putkinotkoa monilla tavoin.

Joel Lehtosen kesäpaikka.

Joel Lehtosta muistetaan Savonlinnassa

Kansalliskirjailija Joel Lehtosen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 130 vuotta. Keskiviikkona Savonlinnassa vietetään jo perinteeksi muodostunutta Joelin päivää Säämingin suuren kirjailjan muistoksi.

YLE Areenasta löytyy myös äänikirjoja.

YLE laajentaa äänikirjatarjontaansa verkossa

YLE Areena tarjoaa suomalaisten kirjailijoiden klassikkoteoksia äänikirjoina kuunneltavaksi ja ladattavaksi milloin tahansa. Tällä hetkellä YLE tarjoaa ladattavaksi kahdeksan klassikkoa, mutta määrää lisätään tästä lähtien kahden teoksen verran kuussa.

Minna Canthin muotokuva.

Kotimaisia kirjaklassikoita on heikosti saatavilla

Kotimaisia klassikkoteoksia on nykyisin parhaiten saatavissa internetissä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on julkaissut uusintapainoksia muun muassa F.E. Sillanpään, Joel Lehtosen ja Maria Jotunin teoksista. Kirjakaupoista klassikoita on kuitenkin vaikea löytää, sillä niiden markkinat ovat pienet.

Kesäteatterin katsomo.

Joel Lehtonen palaa Putkinotkoon

Kirjailija Joel Lehtonen palaa Putkinotkoon ensi kesänä näytelmän roolihahmona. Eeli Klemetin kirjoittama "Viisaan nauru" on aivan uusi teos. Sen on tilannut rantasalmelainen Laboratorioteatteri Fennica.

Kesäteatterin katsomo.

Putkinotkon kesäteatterin toiminta jatkuu kirjailija Joel Lehtosen kotitilan maisemissa

Kirjailija Joel Lehtosen aikoinaan omistamaa, Putkinotkoksi kutsuttua, Savonlinnassa sijaitsevaa Inhan tilaa on elävöittänyt kesäteatteri kahtena vuonna peräkkäin. Näytelmästä on vastannut Savonlinnan Teatteri. Nyt, kolmantena kesänä, näyttämön ottaa haltuun Savonlinnan Teatterin yhteistyökumppani Laboratorioteatteri Fennica.

Kesäteatterin katsomo.

Putkinotkoon etsitään kesäteatteritekijöitä

Kirjailija Joel Lehtosen kotimuseoalueelle Putkinotkoon etsitään uusia kesäteatterin tekijöitä. Savonlinnan teatteri on tehnyt paikalla kesäteatteria pari vuotta, mutta nyt se etsii sinne vereksiä voimia.

Keijo Siekkinen Jäähyväiset rakkaudelle

Keijo Siekkisen romaani Jäähyväiset rakkaudelle on velmu kertomus omaperäisestä ja värikkäästä ystävysporukasta. Merzi on matemaattinen nero, advokaatti Tommola nuhruinen asianajaja ja Siekkinen on kirjailija, joka on vaiennut yli kymmenen vuotta. Heidän lisäkseen pääosissa ovat rivosuiset ja ronskit naiset: lavastaja Marke ja näytelmäkirjailija Siula. Koko sakin päähänpinttymänä on vapauttaa kirjakauppias Muttinen mielisairaalan suljetulta osastolta.

Joel Lehtosen kesäpaikka.

Putkinotkon kunnostus jatkuu

Putkinotkon alueen kunnostus saa jatkoa Savonlinnassa. Kirjailija Joel Lehtosen kesänviettopaikkaa kunnostavat Savonlinnan teatterin lisäksi Lehtiniemen, Haapalan ja Haukiniemen kyläyhdistykset.

Juutas Käkriäinen makaa penkillä.

Putkinotko-näytelmä saa ensi-iltansa

Savonlinnan teatterin Putkinotko-näytelmä saa keskiviikkona ensi-iltansa aidossa ympäristössä. Putkinotko on dramatisoitu ensimmäistä kertaa musiikkinäytelmäksi ja se esitetään ammattinäyttelijöiden voimin.

Joel Lehtosen kotitila Putkinotko

Putkinotkon toimintaa yritetään elvyttää

Joel Lehtosen kotitila Putkinotko yritetään pelastaa uudella kulttuuritapahtumalla. Putkinotko on ollut tyhjillään kolme vuotta, eikä sen nykyistä kuntoa tarkalleen tiedetä. Tilan pelastussuunnitelmaan kuuluu kymmenen vuoden vuokrasopimus Savonlinnan teatteriyhdistyksen kanssa.

Putkinotko on taas ajankohtainen

Joel Lehtosen Putkinotko-romaanin ensimmäisen osan ilmestymisestä on kulunut 90 vuotta. Lehtosen lapsuudenmaisemissa Savonlinnassa merkkivuotta juhlitaan Putkinotko-musiikkinäytelmällä, jota esitetään kesällä romaanin aidossa maisemassa.

Pekka Tarkka

Pekka Tarkka: Joel Lehtonen 1. osa

Joel Lehtosen elämäkerta.

Putkinotko on suuri panostus Savonlinnan teatterissa

Savonlinnan teatterin ensi kesän Putkinotko-musikaali on iso ponnistus teatterin taloudelle ja henkilökunnalle. Teatteri pyrkii jatkamaan Savonlinnan matkailukautta tarjoamalla kesäteatteria.

Savonlinna sulki Joel Lehtosen kotimuseon säästösyistä

Kuntien huono taloustilanne heijastuu myös museoihin. Etenkin Itä- ja Pohjois-Suomen museoiden toiminta kärsii. Savonlinnassa on jouduttu jopa sulkemaan taidemuseo ja kirjailija Joel Lehtosen kotimuseo Putkinotko.

Menneisyys on nykyisyyttä Savonlinnan kaupunginteatterissa

Savonlinnan kaupunginteatterissa tulee torstaina ensi-iltaan Marja-Liisa Vartion teoksen pohjalta dramatisoitu Ja hänen olivat linnut -näytelmä.