Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Toni Viljanmaan kolumni: Hyvä henkilö -verkostot ja poliittiset virkanimitykset mädättävät Suomen työelämää

Sukulaisten suosiminen, poliittiset virkanimitykset ja hyvä henkilö -verkostot kaventavat entisestään pienen Suomen lahjakkuusvarantoa eivätkä ei houkuta ammattilaisia jäämään Suomeen, kirjoittaa Viljanmaa.

Rajanylittäjät eivät ole vielä löytäneet toista reittiä Tornion ja Haaparannan välillä

Mehiläisen testausryhmä odottelee Krannikadun varrella valmiudessa - Vain muutamia testattavia lauantaina aamupäivällä

Norjalaismiljonääri löysi Suomen taiteesta jotain mitä muissa Pohjoismaissa ei ollut – ainutlaatuinen Tangen-kokoelma nyt esillä

Hämeenlinnan taidemuseo esittelee suomalaisen ja pohjoismaisen modernismin helmiä. Teokset on poimittu norjalaisen miljonäärin Nicolai Tangenin kokoelmasta. Suuri taidekokoelma on nyt ensimmäistä kertaa julkisesti esillä kerääjän omalla nimellä.

"Jos Oslossa tai Helsingissä joku tekee väärin, miksi me saamme kärsiä", ihmettelee kauppias – Norjan rajasulku hämmentää Ylä-Lapissa

Pääseekö kalastusmatkoille? Entä lomalle Lofooteille? Ristiriitaiset tiedot Norjan rajavalvonnan tilanteesta ja olematon tiedotus ovat herättäneet vuonomaahan haluavissa suomalaisissa hämmennystä. Muutoksia on tulossa aikaisintaan 25. toukokuuta.

Perjantai 14.5.2021 (radio)

Lähi-idän tilanne on rauhaton. Inflaatio nopeutuu Suomessa. Koronan kotitestit tulevat myyntiin. Kirsikkapuut kukkivat Suomessa. Sää viilenee hieman.

Pakolliset terveystarkastukset alkoivat Torniossa, rajalle tulossa toinen testauspiste

Lapin aluehalintoviraston päätöksellä Torniossa maahantulevat ihmiset testataan toukokuun loppuun asti. Testiin ei tarvitse mennä, mikäli voi esittää testistä vapauttavan todistuksen. Rajan ylitse töissä käyviä koskevat määräykset jatkuvat entisellään.

Koronavuosi innosti muuttamaan Lappiin

Eniten muuttokuormia tuotiin Pohjois-Pohjanmaalta ja Uudeltamaalta.

Lapissa löytynyt kuusi uutta koronatartuntaa

Neljä tapauksista on Länsi-Pohjan alueella ja kaksi Rovaniemellä.

HUSin ylilääkäri huolissaan puistojen ruuhkautumisesta – "Suuret väkimäärät ovat riski, vaikka ollaankin ulkoilmassa"

HUSin ylilääkäri Veli-Matti Ulander sanoo olevansa huolissaan helteen ruuhkauttamista puistoista. Ulander muistuttaa, että vapun jälkeen koronatartuntojen määrä ei ole laskenut ja suuria tartuntaketjuja on yhä nähty.

Brasilialaismies tahtoo Suomeen niin kovasti, että alkoi tubettaa suomeksi – videolla hän kertoo, mikä on suomalaisin sana ja paras kissan nimi

Brasilialainen Gustavo Teixeira, 29, opiskeli suomen kielen taituriksi ja tekee nyt videoita suomalaisille. Hän unelmoi kaamoksesta, kylmyydestä ja vähäpuheisuudesta.

Elokuva-ala kritisoi kovin sanoin aluehallintovirastojen toimintaa: "Suomalaista elokuva-alaa on kyykytetty"

Elokuva-alaa ihmetyttää etenkin se, ettei avi halua noudattaa hallituksen ohjauskirjettä.

Tervolaan tulevan pellettitehtaan markkina-alue on pohjoisessa – yritys tähyää myös Ruotsiin ja Norjaan

ProPellet Tervola Oy alkaa rakentaa tuotantotiloja Tervolan Puupuistoon kesän aikana. Tavoitteena on käynnistää tehdas vielä tämän vuoden puolella.

Ruotsalaisille koronahöllennyksiä kesäkuun alussa – kulttuuri- ja urheilutapahtumiin sallitaan jopa satoja ihmisiä

Ruotsin hallitus ja kansanterveysvirasto ovat esitelleet suunnitelman maan avaamiseksi osittain, vaikka Ruotsin koronatilanne on EU-maiden neljänneksi heikoin. Tällä hetkellä voimassaolevat rajoituksetkin ovat löyhempiä kuin Suomen kireimmät alueelliset rajoitukset.

THL suosittelee, että Huuhkajien kannattajat eivät matkusta jalkapallon EM-kisoihin – kannattajayhdistys kaipaa vuoropuhelua terveysviranomaisten kanssa

Suomen jalkapallon miesten maajoukkue pääsi pitkän odotuksen jälkeen EM-kisoihin, mutta koronapandemian takia kannattajien matkustaminen kisapaikalle ei ole suositeltavaa. Suomen maajoukkueen kannattajayhdistyksen toiminnanjohtaja harmittelee, ettei THL ole käynyt ennakkoon suosituksesta dialogia kannattajien kanssa.

Lapin rajoilla aletaan kerätä Suomeen tulijoista tietoja sähköiseen järjestelmään – paperilomakkeet jäävät historiaan

Järjestelmä on käytössä kaikilla muilla 12 Lapin raja-asemalla paitsi Torniossa ja Ylitorniolla.

Kojamo-veistos yhdistää asiat, joista 400-vuotias Tornio elää: teräksen ja lohen – tutkija listaa 5 tapahtumaa, jotka ovat muuttaneet kaupunkia

Tornion tasavuosisadat täyttyvät päivälleen tänään, mutta jos Ruotsin kuninkaan Juhana III:n tahto olisi toteutunut, juhlat olisi pidetty jo 1980-luvulla. 400-vuotiseen historiaan mahtuu monia merkkipaaluja, jotka ovat muovanneet perinteistä kauppakaupunkia.

Eduskunta ei äänestäkään EU:n elvytyspaketista vielä tänään – keskustelu venyi lähes auringonnousuun asti

Eduskunta keskusteli EU:n elpymispaketista koko viime yön ajan. Keskustelu jatkuu tänään täysistunnossa, ja äänestys siirtyy. Perussuomalaiset haluavat pääministerin ja eurooppaministerin keskusteluun eduskuntaan ja vastaamaan kysymyksiin.

Lahden satama heräsi lämpimään kesäpäivään – kuuntele mitkä olivat ensimmäiset fiilikset

Jo aamusta alkaen Lahden satamaan alkoi kerääntyä ohikulkijoita. Kesä on täällä.

Lentoyhteys Joensuusta Helsinkiin aukesi taas – Pohjois-Karjalassa uskotaan myös kaupallisesti toimiviin lentoihin

Ensimmäiselle lennolle Joensuusta Helsinkiin puolentoista kuukauden tauon jälkeen lähti yksi matkustaja. Ennen koronaa Joensuun kentältä lensi jopa 130000 matkustajaa vuodessa. Operaattorina lennoilla toimii nyt ruotsalainen Amapola.

Ounasvaaralle rakennetaan kuntoportaat – työ alkaa elokuussa, valmistumisesta ei vielä tietoa

Vajaat sata metriä pitkät portaat rakennetaan talvikävelyreitin kaupunginpuoleisen alkuosan jyrkimmän nousun viereen.

Tutkijat selvittävät, pesiikö äärimmäisen uhanalainen kiljuhanhi taas Suomessa – vesistöistä otetaan DNA-näytteitä

Suomessa kiljuhanhelle otollisin pesintäalue on Tunturi-Lapissa. Viimeksi laji on pesinyt maassamme 1990-luvulla, mutta nyt kasvaneen kannan vuoksi Suomeenkin pesimään jääviä kiljuhanhia voisi olla.

Pienille kentille lennetään taas, kun valtion tukemat reitit alkavat – ensimmäinen lento laskeutui Kemi-Tornioon maanantaiaamuna

Valtion tilaama ostoliikenne parantaa maakuntakenttien lentoyhteyksiä huomattavasti vuoden loppuun asti. Virolainen lentoyhtiö NyxAir aloittaa Kemi-Tornion ja Helsingin väliset lennot tänään. Myös reitit Joensuuhun, Jyväskylään, Kokkola-Pietarsaareen ja Kajaaniin turvataan.

Milana Prior muutti Valko-Venäjältä Suomeen opiskelemaan vuonna 2017 – nyt hän on 20-vuotias maisteri ja kohta myös uunituore kondiittori

Milana Prior opiskeli Valko-Venäjällä suomen kieltä, jotta pääsi suomenkieliseen opiskeluohjelmaan Tampereella. Kieltenopiskelu vei Priorin mukanaan, opintopisteitä ropisi kuin vahingossa, ja nyt hän on 20-vuotias maisteri.

Lauantai 8.5.2021 (radio)

Poliisit. Intian koronatilanne. Läksykummit. Äitienpäivä. Sää.

Korona uhkaa tuhota unelman opinnoista suomalaisessa korkeakoulussa – pietarilaiset nuoret pelkäävät, etteivät pääse Suomeen pääsykokeeseen

Jos haluaa opiskella suomenkielisellä linjalla, etäpääsykoe ei tule kysymykseen. Pietarilaisnuoret ovat kääntyneet asiassa jopa presidentti Sauli Niinistön puoleen. Rajavartiolaitos valmistelee tarkentavaa ohjeistusta pääsykokeisiin tulevien osalta.

Perjantai 7.5.2021 (radio)

Kokoontumisrajoitukset jatkuvat suuressa osassa Etelä-Suomea. Australian rajat pysyvät kiinni koronan takia. Selkosanomat teki kysymyksiä puolueille kuntavaaliaiheista. Yle on päättänyt säilyttää Pasilan linkkitornin. Itä-Suomessa satoi perjantaina lunta.

Saamenkäsityön mestari Matleena Fofonoff siirsi käsityötaidon nuorelle sukupolvelle – äitienpäivänä hän saa Suomen Valkoisen Ruusun kunniamerkin

Kolmen tyttären äiti, mummo ja isoisoäiti Matleena Fofonoff on omistanut elämänsä kolttasaamelaiselle käsityölle ja kulttuurin elvyttämiseen jo silloin, kun sille ei tuntunut olevan tilaa yhteiskunnassa. Äitienpäivänä hänelle annetaan kunniamerkki elämäntyöstään.

Avi pitää kokoontumisrajoitukset voimassa HUSin, Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa kuuden hengen kokoontumisrajoitusta HUSin, Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla, koska koronaepidemia on leviämisvaiheessa. Kanta-Hämeessä rajoitus säilyy kymmenessä hengessä.

Lapin avi harkitsee pakollisia terveystarkastuksia Tornion rajalle ensi viikosta lähtien

Päätöksellä määrättäisiin kaikki maahantulijat osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen Tornion rajalla, koska viime aikoina Tornion rajanylityspaikalla moni rajanylittäjä on kieltäytynyt terveystarkastuksesta.

Suomella isoja poissaoloja lentopallon EM-karsinnoissa, mutta kisoihin pääsy ehdoton tavoite: "Kyllä jatkoon pitäisi mennä"

Naisten lentopallomaajoukkue tavoittelee kisapaikkaa viikonloppuna alkavissa EM-karsinnoissa. Joukkueessa on muutamia isoja poissaoloja, mutta vahvistusta on tullut valmennuspuolelle.

Osallistu maailman suurimpaan kannatuslauluun! Lähetä oma huutosi Huuhkajille EM-kisoihin ja opi ikonisen laulun mielenkiintoiset juuret

Yle kutsuu kaikki mukaan tekemään maailman suurinta kannatuslaulua ensimmäistä kertaa jalkapallon EM-kisoissa pelaaville Huuhkajille. Tue Huuhkajia ja lähetä Oi Suomi on -videosi Yle-sovelluksessa joukkueelle.

Biopolttoaineet tulevat lentoliikenteeseen – Suomi toivoisi koko EU:n kattavaa sekoitevelvoitetta

Suomi päättää syksyllä kuinka paljon biopolttoainetta on sekoitettava lentokoneissa käytettävään polttoaineeseen, mikäli koko EU:n kattavaa sekoitevelvoitetta ei tule. Tavoitteena on vähentää tuntuvasti lentoliikenteen päästöjä.

Tulivuori purkautunut Islannissa pian kaksi kuukautta – katso video, kuinka turistimagneetti sylkee nyt laavaa

Fagradalsfjallin purkaus Reykjanesin niemimaalla on jatkunut maaliskuusta lähtien. Rauhallinen purkaus kiihtyi viime viikonloppuna. Asiantuntijoiden mukaan purkaus voi jatkua vielä kuukausia.

Guldal jiena: Ohcejoga gielda hálida álbmotdilálašvuođain gullat, mo Deanu guolástangielddus váikkuha gieldalaččaid eallimii

Bargu lea vuolgán váttes dilis fuolakeahttá bures johtui, ja gielda lea ožžon dál ovtta bargi veardde lasseresurssa koordineret plánenbarggu álggus.

Mitä pääkaupunkiseudulla voi nyt tehdä ja mitä ei? Kokosimme tämänhetkiset rajoitukset ja tulevat muutokset yhteen juttuun

Kokosimme tämän hetken tärkeimmät rajoitukset pääkaupunkiseudun asukkaiden arkielämän kannalta sekä tiedot siitä, milloin rajoituksiin on luvassa mahdollisesti muutoksia.

Asiantuntija: Norjan Isis-tuomio ei mahdollinen Suomessa – kotityöt eivät riitä terrorismirikokseksi

Rikosoikeuden professori on yllättynyt Norjan tuomiosta. Suomessa perheen hoitaminen ei olisi tuomittavaa terroristisen toiminnan edistämistä.

Nollapäivä: Ei uusia koronatartuntoja Lapissa torstaina

Lapin sairaanhoitopiirissä epidemia on perustasolla, Länsi-Pohjassa ollaan kiihtymisvaiheessa.

Lumimyräkkä iskee torstaina Itä-Suomeen, lunta voi kertyä yli 20 senttiä – meteorologi: "Nyt on syytä kaivaa talvirenkaat takaisin"

Ilmatieteen laitos varoittaa, että ajokeli on erittäin huono Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa torstai-illasta perjantaipäivään. Itä- ja Keski-Suomessa lunta tulee yli 20 senttiä ja paikoin lumimäärä voi yltää jopa 30 senttiin.

Intiasta palaavat matkustajat huolestuttavat Pohjanmaalla

Koronakoordinaatioryhmä pelkää, että Intiasta ja sen lähiseudulta matkustavien mukana alueelle leviää Intian virusmuunnosta. Ryhmä arvioi, että Suomeen saapuvien testausta on tiukennettava.

Koriksen jenkkitähti Zykera Rice jatkaa Peli-Karhuissa – lupaa selvällä suomen kielellä: "Tulen syksyllä takaisin"

Sopimus on vuoden mittainen. Vain reilu viikko sitten Peli-Karhut voitti naisten koripallon Suomen mestaruuden.

Lapin kansanedustajat lähes yksimielisiä: Tenon lohen täysrauhoitus oli välttämätöntä

Kuusi seitsemästä Lapin kansanedustajasta on sitä mieltä, että lohen täydellinen kalastuskielto Tenolla tänä vuonna on oikea päätös. Vain Johanna Ojala-Niemelä (sd.) olisi sallinut kalastuksen rajoitettuna.

Hallitus päätti kehysriihessä uusista leikkauksista kulttuurialalla – kentältä kova tuomio: “Suuri pettymys koko toimialallemme”

Leikkauksien kohdentumisia tarkennetaan myöhemmin, mutta jo nyt kultturitoimijat arvelevat niiden kurittavan eniten vapaata kenttää.

Olympiavoittaja ei mahtunut Norjan hiihtomaajoukkueeseen – kummasteli valmennusjohdon perusteluja

Ragnhild Haga ei mahtunut mukaan Norjan maastohiihtomaajoukkueeseen tulevalle olympiakaudelle. Norja julkistaa ensi kauden joukkueensa tiistaina.

SJK:n tavoitteena on palata mitalikahinoihin – 19-vuotias Matias Vainionpää on valmis entistä suurempaan rooliin

Seinäjoella joudutaan pelaamaan ainakin kaksi ensimmäistä kotiottelua ilman yleisöä. Yhteensä 11 ulkomaalaispelaajan kierrättäminen kokoonpanossa aiheuttaa oman päänvaivansa päävalmentaja Jani Honkavaaralle.

Tanska murskasi Suomen käsipallomiehet EM-karsintapäätöksessä: "Ei mitään mahdollisuuksia"

Huippumaa oli parempi 46–24. Suomi hävisi karsintojen kaikki kuusi otteluaan.

Sunnuntai 2.5.2021 (radio)

Maailman koronatilanne on huono. Suomessa uusien koronatartuntojen määrä vähenee. Israelissa on vietty surupäivää. Moni suomalainen ottaa nykyään asuntolainan yksin. Yksi ihminen kuoli tulipalossa Seinäjoella. Sää on viileää.

Talousasiantuntijat eivät usko EU:n elvytyspaketin kaatumiseen, sillä liian paljon on pelissä – EK: paketin arvo Suomelle on suurempi kuin saadut avustukset

Asiantuntijoiden mukaan pelkkä tieto tulevista elvytysrahoista on rauhoittanut markkinoita ja palauttanut luottamusta talouteen. Siksi pakettia ei ole varaa kaataa.

Suomen kapteeni lähtee luottavaisena MM-kisojen pudotuspeleihin – "Tavoittelemme totta kai maailmanmestaruutta"

18-vuotias Samu Salminen kokee, että joukkueen jokaiseen pelaajaan voi luottaa tehopisteiden suhteen.

Yli puolet suomalaisista hyväksyy EU:n elvytyspaketin, vaikka sen arvioidaan heikentävän liiaksi Suomen taloutta

Useimpien mielestä elvytyspaketti myös turvaa markkinoiden luottamuksen ja estää suuren talouden romahduksen EU:n alueella, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä.

Petteri Orpo: EU-johtajat ovat esittäneet kokoomukselle huolen elvytyspaketista – “Tämä on puolueelle vaikea paikka”

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan muualla Euroopassa on ymmärretty elvytyspaketin vaikutus EU-jäsenmaiden yhtenäisyydelle. Kokoomusta hän pitää Suomen Eurooppa-myönteisimpänä puolueena.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle