Uusimmat artikkelit
Kari Enqvistin kolumni: Armottoman hyökkäyssodan riehuessa Ukrainassa on parasta sanoa f-sana ääneen
Demokratian ja sananvapauden halveksunta, voimapolitiikan ihannointi ja länsimaiden demonisointi olivat ja ovat edelleen fasistisen ajattelun tunnusmerkkejä, kirjoittaa Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Ikääntyneet kaipaavat suojaa Natosta, koska he tietävät, miten ankarasti sodan kärsimys iskee tavallisiin ihmisiin
Sodan kurjuudella on pitkä häntä. Se kaikuu vuosikymmenien lävitse ja on läsnä vielä silloinkin, kun maataan urheasti puolustaneet nuorukaiset ovat jo vanhoja, kirjoittaa Enqvist.
Kari Enqvist uskoo tieteeseen, mutta sitä hän ei pystynyt todentamaan, miten selittämätön vaikuttaa ihmiseen - niinpä hän kirjoitti romaanin
Kulttuurivieras, kosmologi Kari Enqvist uskoo tieteeseen, mutta on siitä huolimatta pohtinut paljon uskontoja. Häntä vaivasi myös ajatus, miten selittämätön voima vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen. Ajatuksesta syntyi Enqvistin esikoisromaani.
Kari Enqvistin kolumni: Tärkeää ei ole, onko Nato-ovi auki vai kiinni vaan se, onko pääsy ovelle esteetön
Suomessa puhuttiin pitkään Nato-optiosta. En tiedä, ymmärsikö kukaan, mikä se oli. Venäjän hyökkäys korvasi optiokuvaston ovella, kirjoittaa Enqvist. Kolumnin voi myös kuunnella.
Kari Enqvistin kolumni: Joku Muu voi hoitaa vihreän siirtymän
Joku Muu on spesialisti, jota käytetään aina silloin, kun minä itse en viitsi paneutua asiaan. Hommassa kuin hommassa hänen kontolleen sysätään kaikki ikävät asiat, kirjoittaa Enqvist.
Lahdessa käytiin innokkaasti kirjastossa – lainoja miltei 2 miljoonaa
Lainausmäärät lisääntyivät Lahden kaupunginkirjastossa viime vuonna, vaikka korona hankaloitti asiointia.
Kari Enqvistin kolumni: Se, joka ei koskaan ole muuttanut mielipiteitään, on sataprosenttisen varmasti väärässä
Vaikka olisimmekin asioista eri mieltä pidetään mielessä, että huutomyrskyn sijaan erimieliset kannattaa palkita ennemmin lempeällä hymyllä, joka saa olla hieman ironinen. Me olemme kuitenkin kaikki epätäydellisiä ihmisiä, muistuttaa Enqvist. Kolumnin voi myös kuunnella.
Kari Enqvistin kolumni: Ei huvita enää kuunnella kitinää kuinka vaikeaa on säätää koronapassista
Koronapassi tulee saada pikaisesti voimaan kaikkialla Suomessa riippumatta rajoituksista. Juridista jupinaa tarvittavan lainsäädännön vaikeudesta on nyt kuultu ihan tarpeeksi, kirjoittaa Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Varaisin heti pöydän ravintolasta, jossa alaikäraja on 50 ja vaaditaan koronapassi
Varttuneet ovat vaurain ikäluokka, mutta miksi heille räätälöityjä rahareikiä ja tarjontaa on niin vähän, vaikka varallisuutta on? Eikö raha kelpaa, kysyy Enqvist. Kolumnin voi myös kuunnella.
Kari Enqvistin kolumni: Tieteen kvartaali on 25 vuotta eikä bisnesmaailman kolme kuukautta
Mitään absoluuttista mittaria yksittäisen tutkimushankkeen hyvyydelle tai vaikuttavuudelle ei ole olemassa. Sana ”vaikuttavuus” on bisnesmaailmasta lainattu mantra, eikä tiedettä sillä voi mitata, kirjoittaa Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Voivatko perustuslakiasiantuntijat erehtyä?
Perustuslakiasiantuntijoita kuunnellessa tuntuu kuin he kaikki olisivat aina oikeassa tai he ainakin esiintyvät niin. Mutta perustuslakiasiantuntijatkin ovat ihmisiä, hekin voivat olla väärässä, kirjoittaa Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Yleissivistykseen tarvitaan myös matematiikkaa
On ihan perusteltua painottaa korkeakouluvalinnoissa matematiikkaa. Yhtälöitä ei kenenkään tarvitse muistaa, mutta jokaisen tulisi ymmärtää luonnolakien merkitys historian virrassa, kirjoittaa Enqvist.

Pentagonin uforaportin havaintoja voi selittää heijastuksilla tai uskonnolla, mutta alienit eivät ole todennäköinen syy – olemmeko siis yksin?
Perjantaina julkaistu Yhdysvaltain puolustushallinto Pentagonin raportti ufohavainnoista tarjoaa vain vähän tietoa ja selityksiä käsittelemistään havainnoista. Ufohavainnot ovat kuitenkin pitkään olleet salaliittoteorioiden ytimessä.
Kari Enqvistin kolumni: Poliitikot eivät ymmärrä, mitä tieteen tekeminen tarkoittaa
Hallitus on tehnyt suuren virheen, kun se on päättänyt leikata tieteen rahoitusta. Sadat nuoret tutkijat tulevat jäämään ilman työtä ja menettävät mahdollisuutensa tutkijanuraan. Hallitus tarvitsisi tieteellisen neuvonantajan, kirjoittaa Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Rohkeus ajatella suuria on Suomessa menetetty
Jos poliitikko ei pysty seisomaan arvojensa takana, on parempi väistyä syrjään. Jos hän ei kykene piirtämään äänestäjilleen uskottavaa kokonaiskuvaa maailmasta, on parempi antaa tila niille, jotka siihen pystyvät, kirjoittaa Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Olipa sitten vanha tai nuori ovat ihmisten ajatukset kuitenkin enimmäkseen höttöä
Nuorena kaikki tapahtumat ovat uusia, vanhalle taas uutuudet ovat kortilla. Siksi aika tuntuu nuorena pitkältä ja vanhana aika taas kulkee hyvin nopeasti, Vanhan ja nuoren aikakokemus on hyvin erilainen, kirjoittaa Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Vallanpitäjien koronavaroitukset saavat minut tuntemaan itseni lapseksi
Viranomaisten viestiessä hallintoalamaisille suunta on ylhäältä alas. Se voi panna niskoittelemaan, pohtii Kari Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Kaikkien kukkien pitää antaa kukkia, mutta joukossa on aina myös rikkaruohoja
Julkisessa keskustelussa typerimpiäkin väitteitä markkinoidaan mielipiteiksi, vaikka ne ovat täynnä vain tyhjää ääntä ja vimmaa, kirjoittaa Kari Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Kirottu vuosi 2020 on takana, ja pitkän tauon jälkeen pääsemme jälleen myös matkustamaan
Koronavuosi opetti meitä pärjäämään seuraavan taudin kanssa ja toivottavasti se myös opetti näkemään kuinka alas demokratia voi vajota, kirjoittaa Kari Enqvist.
Koronavuoden kolumnit: Selviytymistä, taloutta, työttömyyttä, etätyötä, lohtuakin ja paljon muuta
Huumoriakin tarvittiin kun Ylen kolumnistit kertoivat näkemyksistään raskaan koronavuoden aikana.
Kari Enqvistin kolumni: Suomalainen keskustelu riehaantuu helposti pelkäksi huutamiseksi
Keskustelukulttuuria ei paranneta siivoamalla kielenkäyttöä. Tarvitaan myös asennemuutosta, armollisuutta ja nöyryyttä, kirjoittaa Kari Enqvist.
Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Suljetun osaston vangit, halpamerkkien loppu ja vuosikausien tonttiriita Helsingissä
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa
Kari Enqvistin kolumni: Sen sijaan että pelkäämme velkaa, pidetään pää kylmänä ja treenataan prosenttilaskua
Valtionvelka on kuin kvanttifysiikka. Joka väittää ymmärtävänsä sen paljastaa, ettei ymmärrä sitä, kirjoittaa Kari Enqvist.
Antti Häkkänen paljastaa Elämäni Biisissä kappaleen, jonka avulla vauva-arjen ja ministeriyden sai yhdistettyä
Viisi biisiä, viisi tarinaa, mutta mikä biisi on kenenkin?
Kari Enqvistin kolumni: Miten olisi annos suhteellisuudentajua?
Suhteellisuudentaju ei ole vain numeroita. Se tarkoittaa muutakin kuin ymmärrystä, mikä on paljon, mikä vähän, kirjoittaa Kari Enqvist.

Ylen aamu tänään: Suomessa syntyy ennätyksellisen vähän vauvoja – miten syntyvyys saataisiin nousuun? Katso lähetys tästä
Mitä Valko-Venäjällä tapahtuu tällä hetkellä? Emeritusprofessori Kari Enqvist pureutuu uudessa kirjassaan todellisuuden ytimeen.
Kari Enqvistin kolumni: Mitä nopeammin tajuaa, ettei maailma palaa entiselleen milloinkaan, sitä parempi
Kun edelleen korona-aika jatkuu, kysytään kärsimättömästi milloin maailma palaa entiselleen? Todennäköisesti vastaus on: ei milloinkaan, kirjoittaa Kari Enqvist.
Kuusi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Neukkutyyli vaihtui peililasiin, ketkä saavat ensimmäiset koronarokotteet ja synkkä some-tragedia Norjasta
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.
Kari Enqvistin kolumni: Mitä jos joku sattuu näkemään?
Vanhan sanonnan mukaan keittiöpsykologia on sallittua kerran kesässä, kirjoittaa Kari Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Moraalikato-kortin heiluttajat ovat omahyväisiä farisealaisia
Farisealaiset lähestyvät luultua ja luuloteltua moraalikatoa oman erinomaisuutensa näkökulmasta, kirjoittaa Kari Enqvist.

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Lue koronarokotteiden kilpajuoksusta, Ruotsissa fanitetusta valtionepidemiologista ja kasvomaskien tehosta
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.
Kari Enqvistin kolumni: Markkinauskovaiset vaativat nyt itselleen tukiaisia
Aiemmin markkinoiden ylivertaisuuteen uskoneet kirosivat yhteiskunnan puuttumista bisneksiin, nyt yhteiskuntaa vaaditaan pelastamaan markkinat, kirjoittaa Kari Enqvist.
Kuusi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Miksi ihmiset reagoivat kriisiin niin eri tavoin ja mitä hyvää korona on tuonut mukanaan?
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.
Kari Enqvistin kolumni: Huuhaa-väki on siirtynyt vähin äänin hopeavedestä käsidesiin
Virusta vastaan hyökätään tieteen keinoin eikä huuhaalla, kirjoittaa Kari Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Ennen miehet olivat miehiä ja luuserit luusereita, eikä tämä asetelma ole mihinkään muuttunut
Meillä jokaisella on vastuu maailmasta ja toisistamme. Vain luuseri sanoutuu joukosta irti, kirjoittaa Kari Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Sardiinit muuttuivat Silakoiksi, mutta pelkkä vastustaminen ei johda minnekään
Nopeasti pystyyn noussut Silakka-liike ei periaatteessa vastusta ketään. Tavoitteena on muuttaa keskustelun tehdasasetuksia ja se on tervetullutta, kirjoittaa Kari Enqvist. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Biopankit pursuavat suomalaisnäytteitä, 19-vuotias Marko Juusela tanssii Mariinskissa ja losangelesilainen koti autossa
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.
Kari Enqvistin kolumni: Elämän tarkoitus ei ole päästä golfkentälle mahdollisimman rikkaana
Ei kannata aliarvioida järkevien ja hyväntahtoisten ihmisten määrää, sillä tavallisille hyväntahtoisille ihmisille elämä ei ole kilpailu eikä kamppailulaji, kirjoittaa Kari Enqvist. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Tiedebarometri: Suomalaiset luottavat tutkimukseen – kansanparantajien taitoihin uskoo silti joka kolmas
Suomalaiset luottavat tieteeseen, vaikka somekeskusteluista voisi muuta luulla.
Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: suomalainen nimi on valtava etu, arjen askareetkin lasketaan liikunnaksi ja sisarten vaikutus elämään
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.
Kari Enqvistin kolumni: Maapallon uhkakuvat eivät poistu, vaikka väestö ei lisääntyisi enää yhtään, koska kaikki haluavat kuluttaa kuten suomalaiset
Vastuuta maapallosta ei voi langettaa kaupungeille, valtioille tai hallinnollisille yksiköille. Moraalinen vastuu on henkilökohtainen ja se koskee kaikkia, kirjoittaa Kari Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Joukkoampumisissa liipasinta ei paina yhteiskunta tai onneton nuoruus vaan ampuja itse
Joukkoampumisten syy on lopulta yksinkertainen. Ampuja itse tekee ratkaisunsa. Kyse on yksittäisen ihmisen omasta raukkamaisesta valinnasta, kirjoittaa Kari Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Ihminen tuskin muuttaa muille planeetoille, vaikka aika ajoin siitä haaveilee
Avaruuteen verrattuna etelänavalla on terassikeli. Ei siellä silti ole kiinteistökeskittymiä, kirjoittaa Kari Enqvist.
Kosmologi Kari Enqvist: En toivo, että lukijani ajattelisivat kuten minä
Elämän saranakohtien ihmettelyä.

Kuusi huippujuttua sunnuntai-iltaan: Koiran anova katse on evoluution tuotos, moni kokee epävarmuutta työelämän kynnyksellä ja vinkit hyvään lomaan
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.
Kari Enqvistin kolumni: Pysyvä kesäaika maksimoisi päivänvalon määrän kaikille suomalaisille
Pysyvästi talviaikaan siirtyminen olisi virhe, kirjoittaa Kari Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Me suomalaiset olemme kaikki insinöörejä
Hallitusneuvotteluissa on hyvä muistaa, että annetaan henkiselle insinöörille mikä hänelle kuuluu, muttei enempää, pohtii professori Kari Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Tutkijat äkkiä julkisuuteen opettamaan kuinka ajatellaan ja ollaan kriittisiä
Tutkijat ovat ajattelun ammattilaisia. Siksi heidän on näyttävä rohkeammin julkisuudessa kertomassa mitä kriittinen ajattelu on, kirjoittaa Kari Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Katolisen kirkon seksikriisit näyttävät mitä tapahtuu kun uskonnollinen valta ja seksi sekoittuvat
Kristinuskon erityispiirre on synnintunnossa piehtarointi. Seksi on väärin ja vaatii kieltoja. Kirkkoa tuntuu kiinnostavan vain se, miten seksihalut parhaiten kielletään, kirjoittaa Kari Enqvist.
Kari Enqvistin kolumni: Pulaa on armosta ja anteeksiannosta
Nykyään on pulaa vanhakantaisesta kristillisestä armollisuudesta, kirjoittaa professori Kari Enqvist.