Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pavel Gusev

Putinin ”kätyrin” ralliautot Jyväskylässä ja propagandistin kesäpaikka Janakkalassa takavarikkoon – pakotteet iskivät uusiin venäläisiin

Pavel Gusev on Venäjän tärkeimmän iltapäivälehden päätoimittaja ja Grigori Berezkin vaiensi Putinin lähipiiriä tutkineen mediatalon. Heidän omistuksistaan Suomessa ei ole aiemmin kerrottu julkisuudessa.

Kuvakollaasi, jossa Alexander Kozlovin passikuva, Arkadi Rotenberg ja Rahil-niminen jahti.

MOT selvitti: Rotenbergien käyttämän luksusjahdin omistaa virallisesti ”talonmies”, joka on toiminut myös oligarkkiperheen henkivartijana

Aleksandr Kozlov omistaa Suomessa osuuden yhtiöstä, joka on keskittynyt palvelemaan Rotenbergin perhettä. Salaperäinen venäläismies paljastuu myös Arkadi Rotenbergin huvijahdin omistajaksi.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Turhat putkakuolemat: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Keltainen patja putkassa Ahvenanmaalla.

Mies juhli jalkapallon EM-kisoja ja kuoli yöllä putkassa – päihtyneitä viedään edelleen poliisin säilöön, vaikka yli 300 on kuollut

Kahden vuosikymmenen aikana yli 300 ihmistä on kuollut Suomessa putkaan. MOT-toimituksen selvityksen perusteella tapauksia käsitellään silti harvoin oikeudessa.

Isännöitsijä Kaarlo Kurko ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Piia Rosilainen Asunto Oy Kangaskirsin pihalla

700 miljoonan euron tukipotti mennyt hukkaan – pieni lahtelainen taloyhtiö toistaiseksi ainoa, jonka putkiremontti on valtion takaama

Jopa pääkaupunkiseudulla taloyhtiön voi olla vaikea saada remonttilainaa. MOT:n selvityksen mukaan valtion lainatakaus ei ole kuitenkaan kiinnostanut taloyhtiöitä. Ainoa takauksen saanut yhtiö kuvailee järjestelmää byrokraattiseksi ja kankeaksi.

Kuvayhdistelmä, jossa Boris Rotenberg, punainen Ferrari 599 GTB ja ote Traficomin liikenneasioiden rekisteristä.

Oligarkin kaksi Ferraria ja kaksi venettä takavarikkoon Suomessa – ulosottolaitos iski Boris Rotenbergin omaisuuteen

Italialaisten arvoautojen käyttäjäksi on merkitty Suomessa Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg. Autot ovat katsastamattomia ja toisesta on jätetty vakuutus maksamatta.

Gennadi Timtšenko, Harry Harkimo ja Roman Rotenberg Jokerien KHL-siirtoa koskeneessa lehdistötilaisuudessa. Myös venäläis-suomalainen Timtšenko on Yhdysvaltain asettamalla pakotelistalla.

Ulosottolaitos takavarikoi oligarkki Gennadi Timtšenkon omistukset entisessä Hartwall-areenassa – syynä pakotteet

Venäläisten oligarkkien hallinnoima areenayhtiö sai 1,6 miljoonan euron koronatuet veronmaksajilta.

Sirkka Kukkonen katselee vanhoja valokuvia ja paperisia asiakirjoja.

Patjan alta löytynyt testamentti vei Sirkka Kukkosen vuosien oikeusriitaan isoja hyväntekeväisyysjärjestöjä vastaan

Sirkka Kukkonen kävi vuosia oikeutta Suomen Punaista Ristiä ja Suomen eläinsuojeluyhdistystä vastaan sukulaisensa testamentista. MOT tutki testamenttilahjoituksiin liittyviä ongelmia.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Hyväntekijät testamenttirahojen jäljillä: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus

Arvoesineitä ja testamentti

Järjestöt hankkivat perintöjä kyseenalaisilla keinoilla – MOT:n iäkkäälle testihenkilölle haluttiin laatia testamentti puhelimitse

Testamenttilahjoituksien hankkimisesta on tullut yhdistyksille ja säätiöille bisnestä, jota ei valvota. MOT:n selvityksessä paljastui, että ihmisten omaisuutta havitellaan myös arveluttavilla keinoilla.

Hesburgerin logo lasiseinässä.

Hesburger lisäsi työntekijöidensä taukojen määrää MOT:n jutun seurauksena

Hesburger oli aiemmin tulkinnut alan työehtosopimusta niin, että työntekijöille ei tarvitse antaa lyhyitä kahvitaukoja. Käytäntö muuttui Ylen MOT-toimituksen yhteydenoton jälkeen.

Jyväskylän kaupungintalon puinen pääovi lähikuvassa. Koristeellisessa puuovessa lukee metallisin kirjaimin suomeksi Kaupungintalo, englanniksi City Hall.

Lautakunta vaatii tarkan selvityksen Jyväskylän avustajapalvelupäätöksistä tehdyistä valituksista

Jyväskylän sosiaali- ja terveyslautakunta haluaa, että viranhaltijat selvittävät mahdollisimman pikaisesti, miten vaikeavammaisten palveluprosessit toimivat kaupungissa.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Perhe oman onnensa nojassa: Käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Vladimir Putin keskustelemassa Arkadi Rotenbergin kanssa avajaisissa, joissa vihittiin käyttöön Krimin ja Venäjän välinen silta.

Analyysi: Suomen viranomaiset yrittivät iskeä oligarkki Rotenbergin rahoihin – lopputulos osoittaa, ettei viranomaisten pakotevalvonta toimi

Viranomaisilla ei ole resursseja ja osaamista selvittää venäläisten monimutkaisia omistusjärjestelyitä. Jos tilanteelle ei tehdä mitään, oligarkit voivat huokaista helpotuksesta, kirjoittaa Ylen MOT-toimituksen toimittaja Jyri Hänninen.

Jyväskylän kaupungintalo.

Jyväskylä selvittää vammaispalvelujensa avustajamenettelyn – "Työnantajamalliin liittyy ongelmallisuutta", sanoo lautakunnan puheenjohtaja

Ylen MOT-ohjelma on nostanut esiin ongelmat vammaisten avustajapalveluissa. MOT:n haastattelemien ihmisten mukaan esimerkiksi Jyväskylä painostaa vammaisia avustajiensa työnantajaksi säästösyistä.

Janne katsoo ulos ikkunasta

Jannen perhe jäi kotinsa vangiksi, kun kehitysvammaisten tyttärien avustajapalvelut katkesivat yllättäen: "Yritän vaan pitää sakin elossa"

Kaupungin myöntämät avustajapalvelut ovat jääneet toteutumatta viime kesästä saakka. MOT laski, että perheen kehitysvammaisilta tyttäriltä on voinut jäädä saamatta palveluita jopa 1 500 tunnin edestä.

Kehitysvammainen Eveliina pyörätuolissa maalaustelineen edessä, taustalla äiti Sari.

Eveliina ei osaa kunnolla lukea tai kirjoittaa, mutta joutuu toimimaan työnantajana – nyt niskassa ovat tuhansien eurojen korvaukset

MOT:n selvityksessä paljastuu, että kunnat käytännössä pakottavat kehitysvammaisia ja heidän omaisiaan työnantajiksi omille avustajilleen. Syynä ovat taloussäästöt.

Ari-Pekka Riihimäen vankilassa.

Oikeuspsykologin mukaan poliisi painosti ja johdatteli nuorta todistajaa – korkein oikeus hylkäsi tunnetun henkirikostuomion purkuhakemuksen

Tapauksessa esitetty uusi todiste ei saanut korkeinta oikeutta purkamaan tuomiota, joka langetettiin Vantaan Ilolassa tapahtuneesta taposta.

Tutkivan journalismin lumilapio-palkinto.

Ylen MOT-toimituksen ohjelma "Tosi-tv:n kohtuuton hinta" ehdolla Lumilapio-palkinnolle

Ehdotuksia vuoden parhaaksi tutkivaksi juttukokonaisuudeksi tuli noin 50. Palkinnon saaja julkistetaan Lumilapio-gaalassa 12. toukokuuta.

Värillisellä taustalla koiran luu, puraistu hampurilainen ja Espresso Housen pahvinen kahvikuppi.

MOT:n avustaja pestautui Hesburgerille töihin, tutut ongelmat paljastuivat heti – selvitimme, paranivatko työpaikkojen olot julkisen keskustelun jälkeen

MOT haastatteli kymmeniä työntekijöitä Hesburgerista, Mustista ja Mirristä, Change Lingeriestä ja Espresso Housesta. Selvityksessä ilmeni hidasta kehitystä julkisuudessa esillä olon jälkeen, mutta myös uusia ongelmia.

Gennadi Timtsenko puhuu puhelimeen aurinkolasit päässään.

Kuutta epäillään venäläisen helikopterin huoltamisesta salaa Suomessa – MOT:n selvityksen perusteella kopterin omistaa Gennadi Timtšenko

MOT:n tietojen mukaan kuutta suomalaista epäillään törkeästä tulliselvitysrikoksesta. Helikopterin huollosta maksettiin yli 100 000 euroa suomalaiselle Polar Aviation Oy:lle, joka pitää epäilyjä perusteettomina. Gennadi Timtšenko ei ole epäiltyjen joukossa.

Ilmakuva oligarkki Mikhail Fridmanin linnasta Lontoossa.

Kansainvälinen hanke paljastaa uutta tietoa Putinin lähipiirin ja Venäjän ex-ministereiden kätketystä varallisuudesta

Tutkivien toimittajien hanke paljastaa satojen venäläisten veroparatiiseihin kätkemiä varoja ja kiinteistöjä. Ylen MOT-toimitus on ainoa hankkeessa mukana oleva suomalainen media.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Putinin miesten pakotepeli: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Kollaasikuvitus, jossa mm. lentokoneen reitti kartalla ja yksityislentokone

MOT-selvitys: Suomalainen yhtiö operoi kolmea lentokonetta, jotka omistaa pakotelistalla olevan Gazprombankin johtaja

Venäjän hyökättyä Ukrainaan kaksi koneista on siirretty Helsinki-Vantaalta Uzbekistaniin. Suomalaisyhtiö kertoo toimivansa kaikkien pakotesääntöjen mukaan.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Lainsuojattomat lemmikit: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Koiran löytöpaikka. Koira edelleen lumen alla ketjussa kiinni.

Ukko-koira löytyi lumen alta nälkään kuolleena – tutki kuvia ja katso, kuinka oikeaan osut eläinsuojelurikosten tuomioissa

MOT:n selvitys paljastaa, että Suomessa eläimiin kohdistuvista rikoksista selviää usein sakkorangaistuksella. Jopa eläinten rajut pahoinpitelyt voivat jäädä tutkimatta.

Kasvokuva Roman Aninista puistossa Latviassa.

Toimittaja Roman Anin, 35, jatkaa salaisesta piilopaikasta uutisointia kotimaansa Venäjän korruptiosta – sukulaiset Ukrainassa sodan keskellä

Putinia ja hänen lähipiiriään tutkinut verkkojulkaisu jatkaa toimintaansa maanpaossa. Juttujen julkaisusta ja niiden jakamisesta sosiaalisessa mediassa voi saada Venäjällä vuosien vankeustuomion.

Korkeimman hallinto-oikeuden kyltti Fabianinkadulla Helsingissä 15. lokakuuta 2019.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituksen virolaisen sarjavalittajan apteekkiluvasta

KHO:n mukaan Fimea oli arvioinut virheellisesti Suomesta apteekkilupia hakeneen virolaisproviisorin työuraa. Toisessa EU-jäsenvaltiossa hankittu työkokemus oli huomioitava yhdenmukaisesti.

Kuvituskuva, kuvassa Petr Kolbin ja Gennadi Timtsenko.

Pienessä kylässä Liechtensteinissa varjeltiin vuosia Venäjän presidentin lähipiirin rahakätköä – kytkös myös salaperäiseen ”Putinin luksusjahtiin”

MOT pääsi suomalaisen oikeuden asiakirjan avulla salattujen omistusten jäljille. Niiden takaa löytyivät tuntematon pietarilainen teurastaja ja Putinin venäläis-suomalainen ystävä Gennadi Timtšenko.

Espoolainen Suvi Virtanen on töissä Kierrätyskeskuksessa.

Työttömille luvassa ennennäkemättömän runsasta yhteydenpitoa, työnhakijat epäilevät uutta mallia – ”Tarjolla surkeita paikkoja orjapalkalla”

MOT:n kyselyyn vastanneet työttömät eivät usko, että lisääntyneet haastattelut auttavat työn löytämisessä. Resurssien suuntaaminen uusiin asiakkaisiin saattaa heikentää pitkäaikaistyöttömien asemaa.

Tero Salminen tekee lumitöitä pihallaan Iitissä

”Välikädet” tarjoavat jo joka kolmannen avoimen työpaikan – pula tekijöistä ei välttämättä johda houkutteleviin työehtoihin

Vapun jälkeen voimaan tulevasta uudesta työnvälitysmallista toivotaan helpotusta yhä kasvavaan työvoimapulaan. MOT:n selvitys osoittaa, että tarjolla on runsaasti osa-aikatyötä ja henkilöstöpalveluyrityksille ulkoistettuja työpaikkoja.

Karttanäkymä suunnitellusta moottoritiestä, joka ulottuu Pietarista Parikkalan kautta Petroskoihin.

Tekaistuksi epäilty moottoritiehanke johti Suomen historian suurimpaan rahanpesututkintaan – hovioikeus hylkäsi syytteet tapauksessa

Rahanpesututkinta alkoi, kun Venäjältä siirrettiin lyhyessä ajassa 135 miljoonaa euroa Suomeen. Venäläisiä pääepäiltyjä poliisi ei tavoittanut ja nyt hovioikeus vapautti syytteessä olleet kaksi virolaismiestä.

Kaappaus videokuvasta, jossa vakuutusetsivä kävelee Sofia Tuomen takana ja kuvaa kännykällä. Vakuutusetsivän kasvot on sumennettu.

Sofia Tuomea, 27, tarkkailtiin ja kuvattiin salaa kuukausia – vakuutusyhtiön mukaan videot osoittavat hänen teeskennelleen vakavasti sairasta

Vakuutusyhtiön etsivät yrittävät paljastaa vilppiä. MOT:n selvitys valottaa, miksi salaa kuvatut videot eivät kerro kaikkea työkyvystä.

Tekstiä: ETSIVÄ: Kuule hei, soitan oikeestaan ihan ystäväni puolesta

Vakuutusetsivät tekeytyivät asunnonostajiksi ja kirppisasiakkaiksi: Nauhoitteet paljastavat, kuinka etsivät jahtaavat vilppiä kyseenalaisin keinoin

Vakuutusyhtiöiden etsivät käyttävät arveluttavia keinoja hankkiessaan tietoja ihmisten terveydestä. Etsivät ovat jopa tekeytyneet asunnonostajiksi ja kirppariasiakkaiksi.

Ilmakuva: Helsingin telakka

Helsingin telakasta uhkaa koitua jättitappio veronmaksajille – Finnvera takasi venäläisomisteisen telakan tilauksia sadoilla miljoonilla euroilla

Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera on taannut Helsingin telakan tilauksia yli 200 miljoonalla eurolla. Alukset ovat päätymässä Venäjän liikenneministeriön omistukseen. Finnvera on lopettanut Venäjään ja Ukrainaan liittyen hankkeiden rahoittamisen.

Havainnekuva Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalasta.

Ukrainan sota ei pysäyttänyt Fennovoiman ydinvoimalahankkeen valmistelua, vaikka poliitikkojen puheista olisi voinut päätellä toisin

Suomalaisomistajien mukaan Hanhikiven ydinvoimalassa vaihto ei-venäläiseen laitokseen on käytännössä mahdotonta. Ministeriö ja säteilyturvakeskus jatkavat työtään hankkeen parissa suunnitellusti.

Kuvakaappaus videosta

Ruotsin mittava satsaus ei poistanut ongelmalähiöitä – poliisin ennaltaehkäisevän työn väheneminen ja korona nostavat riskejä myös Suomessa

Ruotsin poliisin kuusi vuotta jatkunut projekti ei siihen suunnatuista miljoonista huolimatta ole vähentänyt ongelmallisiksi luokiteltujen alueiden määrää. Poliisihallituksen mukaan myös Suomessa joistain alueista voi kehittyä riskilähiöitä.

Grafiikkakuvitus, jossa taulunkehyksissä Vladimir Putin, Gennadi Timtsenko, Boris Rotenberg ja Roman Rotenberg. Taustalla punainen tapettikuvio.

Keitä ovat Putinin varakkaat ystävät?

Venäjän presidentti Vladimir Putinin valtakaudella monesta hänen ystävästään on tullut satumaisen rikas. Joillakin Putinin ystävistä on myös Suomen kansalaisuus. Keitä he ovat ja miten heidän käy talouspakotteiden myötä?

STS-yhtiön omistaja ja suurliikemies Aleksei Bobrov (vas.) ja Fortumin Venäjän-yhtiön toimitusjohtaja Alexander Chuvaev lyövät kättä päälle yhteisyrityksen solmimisen kunniaksi toukokuussa 2017. Taustalla Tjumenin silloinen kuvernööri Vladimir Jakušin, joka nykyisin on Venäjän rakentamis- ja asuntoministeri.

Fortumilla yhtiökumppaneina venäläisoligarkit, joiden epäiltiin saaneen EU-passit lahjomalla Itävallan äärioikeistoa

Valtionyhtiö Fortum sanoo tarkistaneensa oligarkkikumppaneidensa taustat perusteellisesti. Yhtiö kiistää joutuneensa painostuksen kohteeksi Venäjällä.

Kuvakaappaus ICIJ:n videosta, ISIS-joukkoja Irakissa.

Salainen selvitys paljastaa Ericssonin maksaneen lahjuksia Irakissa – ruotsalaisyhtiö saattoi rahoittaa terroristijärjestö Isisin toimintaa

Ruotsalainen verkkoyhtiö Ericsson ja sen käyttämät alihankkijat maksoivat vuosien ajan lahjuksia ja suojelurahaa Irakissa alueita hallitseville asejärjestöille, käy ilmi kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n selvityksestä.

Kolme kuvaa: vasemmalla Gennadi Timtshenko, keskellä Vladimir Putin ja oikealla Boris Rotenberg.

Analyysi: Taistelu venäläistä rahanpesua vastaan hävittiin jo – tästä syystä talouspakotteet eivät iske Putinin lähipiiriin tehokkaasti

Länsimaat sulkivat vuosikymmeniä silmänsä venäläisen valtaeliitin hämärältä rahaliikenteeltä. Nyt siitä eroon pääseminen on liki mahdoton tehtävä, kirjoittaa Ylen MOT-toimituksen toimittaja Jyri Hänninen.

Yhdistelmäkuva: vasemmalla Kari Liuhto, keskellä havainnekuva Fennovoimasta, oikealla Veli-Pekka Tynkkynen

”Tuemme suoraan Venäjän ydinasetuotantoa” – asiantuntijat pitävät Fennovoiman hanketta vakavana virheenä

Venäjä-asiantuntijat vaativat, että Fennovoiman ydinvoimalasta käydään poliittinen keskustelu. Professori Kari Liuhdon mukaan hanke pitää pysäyttää, mikäli Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Fortumin logo talon julkisivussa.

Kartellituomio, jättimätkyt maksuista pöytälaatikkoyhtiöille – MOT:n selvitys paljastaa Fortumin vaietut Venäjä-sotkut

Venäjän-toimintoja koskevia epäselvyyksiä on tuotu myös valtio-omistajan tietoon. Valtioneuvoston kanslia salaa, onko tämä johtanut toimenpiteisiin. Fortum puolestaan kiistää kaikki väärinkäytökset.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Arvottomien kiinteistöjen Suomi: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Sastamalalainen kahvilayrittäjä Suvi Marjamäki esittelee käytöstä poistettua uimahallia.

Uimahalli myytiin satasella ulosotossa olevalle, ja nyt osakas Suvi Marjamäki on pulassa – arvottomista liiketiloista pyritään eroon keinoja kaihtamatta

Arvonsa menettäneitä liiketiloja on myyty pikkurahalla maksukyvyttömille ympäri Suomea. MOT:n toimittajalle tarjottiin jopa rahaa kaupanteosta. Isot vastikkeet kaatuvat usein myöhemmin muiden osakkaiden niskaan.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

MOT: Kymppitonnin vakuutusmoka

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Anita Ström-Sosoi näyttää 7361,96 euron laskua.

Moottoripyörä oli ilman liikennevakuutusta talven tallissa, lasku 7 400 euroa – lakiuudistuksen myötä laiminlyönneille tuli huikea hintalappu

MOT:n selvitys osoittaa, että pakollisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seuraamukset voivat kohota yli 10 000 euroon. Viisi vuotta sitten uudistetussa laissa kuitenkin puhutaan kohtuullisesta vakuutusmaksua vastaavasta maksusta.

Kiinan armeijan sotilaat marssivat rivissä.

Suomessa työskentelevillä tutkijoilla yhteyksiä Kiinan sotakoneistoon – Professori: ”Emme katso militaariyhteyksiä vaan sitä, onko tutkija meille hyödyksi”

Suomalaiset korkeakoulut saattavat tietämättään osallistua Kiinan sotavoimien kehittämiseen tai ihmisoikeusloukkausten edistämiseen, ilmenee MOT-toimituksen selvityksestä. Suojelupoliisi ja useat läntiset tiedustelupalvelut ovat varoittaneet tutkijoiden kytkennöistä sotilaalliseen tutkimukseen.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Lasten tehohoito äärirajoilla: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Metsä oman onnensa nojassa: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle