Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Heiniä tienvarressa.

Heinien siitepölykausi voi alkaa yhä aiemmin, jos ilmasto jatkaa lämpenemistään

Itä-Suomen yliopiston koordinoiman tutkimuksen mukaan lämpötilan ja hiilidioksidin määrän nousu aikaistaa heinien siitepölykautta.

Itä-Suomen yliopiston logo yliopiston rakennuksen edessä.

Itä-Suomen yliopisto käynnisti täydennyshaun kolmelle eri koulutusalalle

Haettavana on yli 80 koulutuspaikkaa ruotsin ja venäjän kielessä sekä matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa.

Opiskelijat ruokajonossa yliopiston aulassa maaliskuussa 2021.

Itä-Suomen yliopisto tarjoaa ukrainalaisopiskelijoille ilmaista erillisopinto-oikeutta

Erillisopinto-oikeutta voivat hakea ukrainalaiset tutkinto-opiskelijat, joilla on opinto-oikeus jossakin ukrainalaisessa yliopistossa.

Nuori lippispäinen mies hymyilee ja katsoo kohti.

Lääkiksen ja DI-koulutusten todistusvalintapaikkoja jaetaan arvalla – "Se on aika raaka peli", sanoo varasijalta valittu Antti-Jussi Meriläinen

Etenkin lääketieteissä ja diplomi-insinöörihaussa aiempaa useampi hakija päätyy kovan kilpailun vuoksi todistusvalinnassa tasapisteisiin. Varasijalle jäänyt voi saada paikan hyvällä arpaonnella.

Aloittavia yliopisto-opiskelijoita Itä-Suomen yliopiston Metria-rakennuksen edustalla Joensuussa.

Yliopisto sai lahjoittajilta lähes neljä miljoonaa euroa

Eniten rahaa haluttiin antaa lääketieteen ja metsätieteen koulutukselle. Lahjoittajia oli yhteensä noin 70. Aivan tavoitteeseen varainhankintakampanja ei yltänyt.

Lämmin kesäsää ja juhannus 2022. Laiturilla pöytä ja suuri pihlaja varjostaa rantaa.

Tutkija: Suomalaisten kesämökkien ostaminen kiinnostaa yhä venäläisiä, vaikka se on nyt hankalaa pakotteiden vuoksi

Lähivuodet näyttävät miten venäläisomistuksessa Suomessa olevien vapaa-ajan kiinteistöjen markkinat muuttuvat. Venäläiset ovat pitäneet Suomea hyvänä ja turvallisena lomakohteena.

Karjalan kielisten kirjojen kansia.

Karjalan kielen asema on Suomessa heikko – professori: "Perustuslaki antaisi kielelle olemassaolon oikeutuksen"

Karjalan kielen asiantuntijan mukaan kielen elvytyksellä on todella kiire, sillä kieli on hyvin vakavassa vaarassa. Hallituksen kielipoliittinen ohjelma ehdottaa toimia, mutta ilman aikatauluja.

Itä-Suomen yliopiston logo ja ihmisiä.

Itä-Suomen yliopisto sai yli 750 000 euron suuruisen lahjoituksen varainhankintakampanjaansa

Saastamoisen säätiön antama lahjoitus kohdennetaan yliopiston maatalous-metsätieteelliselle koulutusalalle.

Yliopiston aula, taustalla opiskelijoita.

Itä-Suomen yliopiston valintakoekausi on loppumetreillä – flunssaiset valintakokelaat pääsivät osallistumaan normaalisti

Joensuussa parhaillaan järjestettävä kolmipäiväinen kasvatusalan soveltuvuuskoe päättää Itä-Suomen yliopiston valintakoekauden. Valintakokeisiin on päässyt flunssaoireista huolimatta.

Seppo Ylä-Herttuala ja työryhmää

Kotimaisen koronarokotteen testaus siirtyy ensi vuodelle – toimitusjohtaja: "Nopeus ei ole meillä se kriittisin tekijä, vaan teho"

Syynä kliinisten tutkimusten siirtymiselle on se, että yhtiö päivittää nenään suihkutettavaa koronarokotettaan tehoamaan paremmin uuteen BA.5-varianttiin. Lykkääntymisen taustalla vaikuttavat myös muuttunut koronatilanne ja tulevat koronavariantit.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen

Itä-Suomen yliopiston varainhankintakampanja on jäämässä reilusti tavoitteestaan – vaikeat ajat vaikuttavat lahjoitusmääriin

Yliopistojen varainhankintakampanjat ovat pääsääntöisesti päättymässä hyvään tulokseen. Itä-Suomen yliopistossa kampanjan keräystulos on kolmisen miljoonaa aiempaa keräystä pienempi.

Torimyyntipöydällä herneitä, punasipulia ja porkkanaa.

Tutkimus yhdisti 80-luvun ruokavalinnat myöhempiin sairauksiin ja kuolemiin – terveellisen pohjoismaisen ruokavalion hyödyt nousivat esiin

Terveellisesti koostettu pohjoismainen ruokavalio on väitöstutkimuksen mukaan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Seuranta-aikana sen mukaisesti syöneet myös kuolivat sairauksiin muita harvemmin.

Karjalan bukvari eli aapinen eteläkarjalaksi.

Karjalan kielen elvyttäminen kärsii Venäjän sotaisuudesta – kansa etsii yhtenäisyyttä vaikkapa kesäsanakisasta

Ukonkuari, liipoilinduine, jumalanlehmä ja vielä saduliekku: Samalla kun etsitään karjalan kielen mieleisintä kesäsanaa, etsitään myös keinoja, miten rajan halkaisema kansa voisi tuntea yhtenäisyyttä.

Itä-Suomen yliopiston logo ja ihmisiä.

Itä-Suomen yliopiston kampusten tulevaisuutta pohditaan parhaillaan – katse jopa kymmenen vuoden päähän

Tulevaisuudessa teknologiaa voidaan hyödyntää opetuksessa entistä enemmän. Myös etätyöt ja -opiskelu näyttäisivät tulleen yliopistoon jäädäkseen.

Raskaan oleva henkilö kumppaninsa kanssa sohvalla.

Tuore tutkimus: juopotteleva puoliso lisää myös odottavan äidin alkoholinkäyttöä

Merkittävä osa odottajista on lopettanut alkoholinkäytön vasta saatuaan tietää raskaudesta, jolloin sikiö on voinut altistua alkoholille.

Vanhus kahvilla Vaarinsaaren hoivakodissa Mikkelissä.

Tutkimus: Iäkkäillä kotihoidon asiakkailla on paljon syömisongelmia

Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa 75 vuotta täyttäneet raportoivat esimerkiksi ruokahaluttomuudesta, puremisongelmista ja nielemisvaikeuksista.

Itä-Suomen yliopiston logo ja ihmisiä.

Itä-Suomen yliopisto avaa täydennyshaun kansainvälisiin maisteriohjelmiin – tilapäisen suojelun perusteella voi saada apurahaa

Itä-Suomen yliopiston mukaan vallitseva maailmanpoliittinen tilanne on lisännyt kiinnostusta opiskeluun Suomessa ja Itä-Suomen yliopistossa. Täydenyshaku on avoinna 13. kesäkuuta saakka.

18–29-vuotiaista aikuisista vähintään ylipainoisia on naisista 35 prosenttia ja miehistä lähes puolet, eli 47 prosenttia.

Tuore väitös paljastaa: Toistuvia painonpudotusyrityksiä olisi hyvä välttää

Toistuvat painonpudotusyritykset voivat vaikuttaa epäedullisesti syömiskäyttäytymiseen sekä kehon painoon ja aineenvaihduntaan.

Nainen istuu ulkona. Kädessä haastattelumikrofoninauhuri.

Tutkijat lähtivät etsimään harvinaista suomen kielen sanaa ja tekivät ikävän havainnon – saattaa kohta kadota kokonaan

Suomen kielen tutkijat ja opiskelijat nauhoittivat Savitaipaleen asukkaiden puhetta. Vielä heidän korviinsa kuului koko ajan harvinaistuva "meä".

Edustalla Alkukivet-taideteos ja taustalla punatiilinen yliopistorakennus.

Itä-Suomen yliopiston tekniikan koulutuksen suunnitteluvaihe sai merkittävän rahoituksen

Rahoitukset käytetään tekniikan alan yhteistyöverkoston ja työelämäyhteyksien rakentamiseen Itä-Suomen yliopiston ja yritysten välillä.

Nainen seisoo yliopiston käytävällä.

Kaksi hiljaista miestä ilmestyi kuin tyhjästä luennolle ja käynnisti epäilyn hybridivaikuttamisesta – "Tuli kylmänhiki", kuvailee opiskelija

Yliopistoissa varaudutaan erilaisiin hybridi- ja kyberuhkiin. Lapin yliopistossa koettiin maaliskuussa erikoinen välikohtaus, joka saattoi olla vaikuttamisyritys, mutta sellaisen tunnistaminen voi olla vaikeaa.

Ukrainasta Suomeen saapunut Anna Honcharenko ei saa unta, koska muistot yöllisistä ilmahälytyksistä pitävät hereillä.

Anna Honcharenko, 20, kuulostelee soluasunnossa Joensuussa yhä ilmahälytyksiä – näin alkaa ensimmäisten ukrainalaisopiskelijoiden arki Suomessa

Suomeen saattaa lähikuukausina tulla tuhansia ukrainalaisia korkeakouluopiskelijoita. Ensimmäiset heistä aloittavat nyt opintojaan Joensuussa.

Oransseihin toogiin pukeutuneita nuoria miehiä seisoo lumesta vapautuneella, harmaalla nurmikolla. Taustalla opiskelijahaalareihin sonnustautuneita henkilöitä.

Sadat opiskelijat pakkautuvat tuntikausiksi busseihin juhlimaan Itä-Suomessa – Yle seurasi vappuperinteen starttia suorassa lähetyksessä

Itäsuomalaisten yliopisto-opiskelijoiden railakas perinne, Savo-Karjala-ekskursio, palaa tänään tien päälle. Ylen suora lähetys seurasi, kun opiskelijat aloittivat tuntikausia kestävän vappukierroksen.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Hyväntekijät testamenttirahojen jäljillä: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus

Venäläinen tuhottu tankki tien vieressä.

Venäjän alkuperäinen sotasuunnitelma meni pieleen – lue, miksi se haluaa nyt vallata Itä-Ukrainan

Venäjä haluaa varmistaa Krimin pysymisen Venäjän hallussa ja taata sinne maayhteyden. Tämä ei kuitenkaan ainoa syy siihen, miksi Venäjä juuri nyt sotii nimenomaan Ukrainan itäosissa.

Ronja Mäkinen katsoo ulos ikkunasta.

Ronja Mäkinen, 27, on perfektionisti – gradu vei äärirajoille: "Työskentelin yötä päivää tai en yhtään"

Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä Ronja Mäkinen on huomannut, että perfektionismi on opiskelijoiden keskuudessa yleistä, mutta avoimesti siitä puhutaan vähän.

Kaksi poikaa leikkii palikoista rakennetuilla miekoilla.

Lasten sotaleikkejä ei saa nyt kieltää, sanoo varhaiskasvatuksen professori – "Lapset käsittelevät leikissä ahdistusta ja pelkoa"

Ukrainan sodan vaikutusta lasten leikkeihin ei ole vielä tutkittu, mutta lapset voivat leikkiä pois näkemäänsä pelkoa ja ahdistusta.

Henkilö istuu Kuopion torilla.

Yliopisto-opiskelijat osoittavat mieltä ensi viikon keskiviikkona Kuopiossa: syynä mielenterveyspalveluiden pitkät jonot

Jonomielenosoituksen avulla halutaan tuoda esiin, kuinka pitkät jonotusajat YTHS:n palveluihin tällä hetkellä on.

Hoitajat pukevat suojavarustuksia ylleen

Emeritusprofessori hoitoalan lakosta: potilasturvallisuus on vaarassa, mutta ilman parempia palkkoja se heikkenee tulevaisuudessa entisestään

Itä-Suomen yliopiston potilasturvallisuuden emeritusprofessori Risto Roine ymmärtää kiistan molempia osapuolia. Potilasturvallisuus on kaikkien vastuulla, hän muistuttaa.

Itä-Suomen yliopisto

Itä-Suomen yliopisto on myöntänyt 42 ukrainalaiselle opinto-oikeuden

Hakijoita maaliskuun alussa avattuun erilliseen opinto-oikeuteen oli 135. Kiinnostuneiden määrän vuoksi jatkoa on jo suunnitteilla.

Yliopisto rakennus talvisessa Joensuussa

Opiskelupaikkaa Itä-Suomen yliopistosta tavoittelee tänä keväänä yli 23 000 hakijaa – yhteishaussa kauppatieteiden suosio nousi

Itä-Suomen yliopistolla oli yhteishaussa mukana ennätysmäärä hakukohteita. Hakijoita kiinnostivat etenkin lääketiede, oikeustieteet, psykologia ja kauppatieteet.

Opi, opastu, ga älä öntästy -sanaston kansi.

Karjalan kielen elvytys on vaikeutunut Itä-Suomen yliopistossa, kun yhteydet Venäjän Karjalaan on katkaistu

Karjalan kielen puolesta työskentelevät ovat huolissaan tulevaisuudesta, koska pieni kieliyhteisö on joutunut sijaiskärsijäksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Opiskelija Ville Kuvaja.

Ville Kuvaja, 31, oivalsi, mikä on avain itänaapurin syvälliseen ymmärtämiseen – venäjän kieltä uhkaa nyt uusi politisoituminen

Suomessa venäjän kielen taito on edelleen harvinaisuus. Kouluissa venäjä ei ole yleinen kielivalinta eikä yliopisto-opintoihinkaan ole ollut tunkua. Nyt vaarana on, että kieleen yhdistyy negatiivisia mielikuvia.

Yliopisto rakennus talvisessa Joensuussa

Ukrainalaisten into päästä opiskelemaan Itä-Suomen yliopistoon yllätti akateemisen rehtorin – nyt yliopisto aikoo avata uusia väyliä opintoihin

Itä-Suomen yliopistoon on hakenut erillishaussa 135 ukrainalaista. Opiskelupaikan saa ainakin 20. Yliopisto valmistelee nyt täydennyshakua englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin.

Itä-Suomen yliopisto

Itä-Suomen yliopisto panostaa polkupyöräilyn edistämiseen – työntekijöille pyöräetu ja kampuksille pyöräkatoksia

Pyöräilyyn panostaminen on osa Itä-Suomen yliopiston kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edistämistyötä.

Yliopisto rakennus talvisessa Joensuussa

Metsä Group lahjoittaa Itä-Suomen yliopiston maatalous- ja metsätieteelliselle koulutukselle

160 000 euron lahjoitus menee käynnissä olevaan valtion vastinrahaan oikeuttavaan varainhankintakampanjaan.

Careliasaliin vievät portaat yliopiston aulassa.

Itä-Suomen yliopisto avaa 20 opiskelupaikkaa sotaa pakeneville ukrainalaisille

Sodan takia yliopisto-opintonsa keskeyttäneet ukrainalaiset voivat hakea opiskelupaikkaa Itä-Suomen yliopistosta.

Yliopisto rakennus talvisessa Joensuussa

Venäläisten opiskelu Suomessa voi estyä, jos EU kiristää maahantulon tai oleskeluluvan ehtoja

Ukrainan sota ja pakotteet voivat estää venäläisten opinnot Suomessa.

Mikkelin kirjaston käytävistä kuva.

Itäsuomalaiset tarvitsevat kulttuurin lähipalveluita, kertoo laaja kyselytutkimus

Tärkeitä ovat etenkin kirjastot, elokuvateatterit ja kansalaisopistot, kertoo Saimaa-ilmiön ja Itä-Suomen yliopiston toteuttama kyselytutkimus.

Veronika Uusimäki ja Alexander Kuznetsov katselevat uutisia kännykästä.

Alexander Kuznetsov valitsee uutisensa kahden eri todellisuuden väliltä – sodan uhka Ukrainassa repii erilleen suomenvenäläisiä

Ukrainan kriisi on tulenarka puheenaihe suomenvenäläisten keskuudessa. Lännen ja Venäjän medioiden välittämä todellisuus on niin erilainen, että moni ei uskalla puhua politiikasta lainkaan.

Yliopisto rakennus talvisessa Joensuussa

Ennätysmäärä maistereita Itä-Suomen yliopistossa – uusien tohtorien määrä taittui

Ylemmän korkeakoulututkinnon suoritti viime vuonna Itä-Suomen yliopistossa 1 768 henkilöä. Yliopiston mukaan suoritettujen maisteritutkintojen määrä on noussut lähes kahdellasadalla neljässä vuodessa.

vertaisohjaaja Suvi Heikkinen.

Yliopisto lähetti lähes 15 000 opiskelijalle tekstiviestin, ja moni otti tarjotun avun vastaan – vertaisohjaaja kertoo tuella olevan iso merkitys

Opiskelijoiden jaksamista tukemaan on korona-aikana käynnistetty korkeakouluissa kymmeniä uusia tukimuotoja. Itä-Suomen yliopistossa yksinkertainen keino on saanut opiskelijat ottamaan yhteyttä.

Henkilö katsoo ulos ikkunasta.

Yksinäisyys lisää keski-ikäisten miesten kuolleisuutta yhtä paljon kuin tupakointi – sydäntaudit ja syöpä yleisempiä elintavoista riippumatta

Väitöstutkimuksessa on seurattu kuopiolaisten miesten terveyttä ja elämänkulkua vuosikymmenten ajan. Yksinäisyys ennusti korkeampaa syöpä- ja sydäntautikuolleisuutta.

Opiskelija Julius Haapakoski Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen kirjastossa.

Sanna Marin tviittasi, että etäopetussuositus päättyy nyt, mutta opiskelijoiden pitää jatkaa etänä vielä pitkään – tässä kirjavat perustelut

Lähiopetukseen ei tahdota siirtyä, koska opettajat ovat suunnitelleet etäopetusta. Massaluentoja ei järjestetä helmikuussa missään, mutta muuten linjaukset vaihtelevat kirjavasti.

Netflixin katselua tietokoneelta, kuvattu olan takaa.

Säännöllinenkään liikunta ei ehkäise laskimotukoksia, jos istuu liian kauan paikoillaan, kertoo tuore tutkimus

Tutkimuksen mukaan runsas television katselu altistaa laskimotukoksille, sillä pitkä paikallaanolo haittaa verenkiertoa ja lisää riskiä veren hyytymiselle.

Sanni Kanervo, opiskelija Helsingin yliopisto. LK.

Lukiolaiset jättävät taktisista syistä kieliopintoja väliin ja opettelevat alkeet vasta yliopistolla – tätä ei osattu odottaa, sanoo asiantuntija

Lyhyistä kielistä saa työmäärään nähden huonosti pisteitä todistusvalinnassa. Yliopistoilla ympäri Suomea ollaan huolissaan siitä, miten pääsykoeuudistus vaikuttaa tulevien ammattilaisten kielitaitoon.

Careliasaliin vievät portaat yliopiston aulassa.

Itä-Suomen yliopistossa vahvistetaan kuntaoikeuden osaamista

Maakuntahallitus päätti osallistua lahjoitushankkeeseen, jolla mahdollistetaan kuntaoikeuden tutkimusjohtajan palkkaaminen Joensuun kampukselle viideksi vuodeksi.

Äänestäjä laittaa vaalikuorta äänestyslaatikkoon.

Tutkija arvioi: Pohjois-Savon vaalituloksessa on kaksi isoa yllätystä

Tutkijan mukaan vaaliuurnille lähtivät nyt etenkin iäkkäämmät ihmiset, jotka tarvitsevat palveluja.

Itä-Suomen yliopisto

Itä-Suomen yliopistoon ennätysmäärä hakijoita kevään ensimmäisessä yhteishaussa

Yliopiston englanninkielisten maisteriohjelmien suosio on merkittävässä kasvussa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle