Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuulivoimalan siivet.

Pohjois-Pohjanmaan asema Suomen suurimpana tuulivoimamaakuntana pitää edelleen pintansa

Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan maakuntaan tehtiin viime vuonna suurimmat investoinnit ja tuotantokapasitteetti on maan suurin. Seuraavaksi eniten tuulivoimaa tuottaa Pohjanmaa.

Yleinen hätänumero 112 Keski-Suomen pelastuslaitoksen ajoneuvon kyljeen teipattuna.

Pyhäjoen talopalo aiheutti isot vahingot ja kaksi henkilöä joutui jatkohoitoon

Tulipalo syttyi maanantai-iltana Yppärissä omakotitalon toisessa kerroksessa. Syttymishetkellä sisällä oli kolme henkilöä, jotka pääsivät ulos talosta, mutta altistuivat savulle.

Placeholder-kuvituskuva, jossa on sininen kartta ja teksti: Läheltä.

Pyhäjoen Yppärissä tulipalo – omakotitalon yläpohja oli tulessa, laajoja vahinkoja

Sammutuksessa on siirrytty jälkisammutusvaiheeseen, kertoo palopäällikkö Joonas Merilehto Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimlan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Pyhäjoen pitkälle rakennettua infraa halutaan käyttöön, TEM myönsi puhtaan ja vakaan energiantuotannon suunnitteluun 446 000 euroa

Hankeessa on tavoite saada liki valmis infrarakentaminen Pyhäjoella hyötykäyttöön.

Kunnille tulossa alaskirjauksia Fennovoiman kaatuneesta hankkeesta

Pyhäjoen kunta joutuu alaskirjaamaan 676 900 euroa sijoituksestaan Fennovoiman kaatuneeseen Hanhikiven ydinvoimahankkeeseen.

Lapsia leikkimässä Varpaisjärven päiväkodin leikkihuoneessa.

Pyhäjoki aikoo panostaa lapsiperheisiin: Varhaiskasvatusmaksu pois ja kotihoidon tuki alle 3-vuotaiden perheille

Kunta haluaa helpottaa lapsiperheiden arkea. Samalla kunta haluaa houkutella lapsiperheitä muuttamaan kuntaan.

Jukka Ruusunen.

Tuulivoimaa syntyy nopeammin kuin sähköverkkoja ehditään rakentaa

Jatkuvasti lisääntyvä tuulivoima asettaa Suomen sähköverkon koetukselle varsinkin länsirannikolla.

Pyhäjoen ydinvoimalan hallintorakennusta rakennetaan.

USU: Pyhäjoelle havitellaan uutta ydinvoimalahanketta kariutuneen tilalle – kunta hakee selvitykselle rahoitusta ministeriöstä

Fennovoiman kariutuneen hankkeen tilalle pohditaan myös pienydinvoimaloita. Ely-keskus toivoo, että eri vaihtoehtoja kartoitetaan mahdollisessa selvityksessä laajasti.

Fennovoiman rakennuksessa tehdään mm. lattiavaluja.

Raahen ja Ylivieskan seudun ammattioppilaitokset eivät päässeet kouluttamaan ydinvoimalan rakentajia, mutta hyödyntävät saamaansa oppia

Ydinvoimalatyömaan varalle tehtiin koulutussuunnitelmia esimerkiksi Raahen ja Nivalan ammattiopistoissa sekä Centria-ammattikorkeakoulussa. Oppilaitosten mukaan kokemuksesta on hyötyä edelleen.

Valkoisen jätteenkeäyskontin suuaukko ja opasteteksti.

Vääränlainen muovi pilaa muovikeräyksen – kierrätys tarkoitettu vain pakkausmuoville

Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa toimiva ylivieskalainen jäteyhtiö Vestia kertoo, että sen keräyspisteisiin tulevasta muovista vain murto-osa kelpaa kierrätykseen.

Marjukka Manninen.

Kuusi pohjoispohjalaista kuntaa hakee harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta – esimerkiksi Ii hakee kahta miljoonaa euroa

Vaikka harkinnanvaraista tukea hakee Suomessa nyt ennätyksellisen vähän kuntia, voi esimerkiksi sote-siirtymä aiheuttaa tarvetta tuelle, kuten Iissä.

betoniasema Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen kariutuminen vei työt yli 500 ihmiseltä – Pyhäjoen seudulle haetaan valtion ja EU:n erityistukea

Suurin osa irtisanotuista ydinvoimahankkeen työntekijöistä oli Fennovoiman palkkalistoilla. Yhtiö ilmoitti kesäkuussa irtisanovansa noin 350 henkilöä, joista noin 70–80 teki jo töitä Pyhäjoella.

Naali.

Tiistai 23.8.2022 (radio)

Presidentti Venäjästä. Kokoomus Naton tukikohdista. Työllisyys. Rosatom ja Fennovoima. Naalit. Sää.

Traktori tulossa Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueelta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Venäläinen Rosatom hakee miljardikorvauksia Fennovoimalta

Fennovoima kertoi viime viikolla hakevansa korvauksia Rosatomilta. Fennovoima piti todennäköisenä, että Rosatom nostaa vastakanteet.

Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht

Fennovoima vaatii lähes kahden miljardin euron korvauksia Rosatomilta

Kariutuneen ydinvoimalahankkeen kiistoja puidaan oikeudessa useita vuosia, arvioi Fennovoiman toimitusjohtaja Helsingin Sanomien haastattelussa.

SRV yhtiön logo.

SRV:n Fennovoima-osuuden myynti ei toteudu

SRV kertoi helmikuun alussa myyvänsä 1,8 prosentin omistusosuutensa ydinvoimayhtiö Fennovoimasta RAOS Voimalle, joka on venäläisen ydinvoimayhtiö Rosatomin tytäryhtiö.

Rakennuksia ja rakennustöitä Pyhäjoen ydinvoimala-alueella joulukuussa 2020

Talouselämä: Fennovoima voi saada jättilaskun Rosatomilta

Pyhäjoen Hanhikiven kaatuneen ydinvoimalahankkeen jälkipyykki saattaa johtaa jopa 800 miljoonan loppulaskuun Fennovoimalle, kertoo Talouselämä -lehti.

jalkapallo pelikentällä

Valtion avustusta liikuntapaikkojen rakentamiseen sai seitsemän kuntaa Pohjois-Pohjanmaalta

Suurimman summan, 148 000 euroa, sai tänä vuonna sai Pyhäjoen kunta Nivan lähiliikuntapaikkan rakentamiseen koulukampuksen ympärille. Lisäksi jaettiin luonnon virkistyskäyttöä tukevia avustuksia.

Juhannus 2022 on koko maassa lämmin ja aurinkoinen.

Keskiviikko 22.6.2022 (radio)

Fennovoiman irtisanomiset. Vieraskieliset vaaleissa. Maanjäristys Afganistanissa. Valvonta juhannusliikenteessä. Juhannussää.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaan portti Pyhäjoella

Fennovoiman ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen käsittely on päättynyt, päätti hallitus

Fennovoima ilmoitti 24. toukokuuta peruvansa jättämänsä rakentamislupahakemuksen.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Ylivieskan ympäristöpalkinto jäteyhtiö Vestialle

Palkinnon perustelujen mukaan yhtiön avulla vanhasta kaatopaikasta on tullut monipuolinen palvelukeskus.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoima peruu Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen – jatkossa keskitytään työmaan ylläpitämiseen

Laitostoimitussopimukseen liittyvät työt Pyhäjoen työmaalla ovat päättyneet. Lähiviikkoina työmaalla viimeistellään Fennovoiman muiden toimittajien kanssa toteuttamia rakennustöitä.

Hanhikivi 1 työmaa-alueen portilla oleva kieltokyltti. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Valtion on vietävä jatkossakin Pyhäjoen ydinvoimalahanketta eteenpäin, esittävät Suomen Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta

Viikonloppuna julkaistussa kannanotossa hankkeen halutaan jatkuvan muun muassa ilmastoystävällisen perusvoiman tarpeen sekä merkittävien talous- ja työllisyysvaikutusten vuoksi.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimlan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoiman ydinvoimala-alueen alasajon vaikutukset selvitetään – tavoitteena rakennemuutoksen vaikutusten pehmentäminen

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvittää, mitä vaikutuksia Fennovoiman ydinvoimalahankkeen alasajolla on Pyhäjoella ja millaisia tukitoimia alueella tarvitaan.

Nuori äiti pitelee vauvansa varpaita käsissään.

Vauvan saaneita perheitä muistetaan monessa kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla – joissakin vauvaraha vaihdettu verotussyistä muuhun muistamiseen

Lumijoki ja Siikalatva luopuivat suorasta rahalahjasta, ja antavat vauvan saaneille perheille muunlaisen lahjan. Lahjakortti, palvelusetelit ja erilaiset tuotteet ovat nyt yleisiä muistamistapoja kunnissa.

Kiutaköngäs tulvii, Tulva uhkaa Karhunkierrosta

Pohjois-Pohjanmaalla alkaa toinen tulvahuippu: Iijoelle ennakoidaan tavallisia kevätkorkeuksia ja Karhunkierros voi katketa Kuusamossa

Oulun eteläpuolella vesi nousee lähelle parin viikon takaisia korkeuksia, mutta jäät eivät enää aiheuta ongelmia. Iijoella tulvahuipun ennakoidaan ajoittuvan ensi viikolle.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Rosatom pitää Fennovoiman sopimuksen purkamista laittomana ja aikoo vaatia korvauksia – Fennovoima ei kommentoi asiaa

Venäläisyhtiö kertoo olevansa valmis keskustelemaan hankkeen käynnistämisestä uudelleen.

Nainen kävelee ulos Outokummun tehdasalueelta Torniossa

Outokummun usko Hanhikiven ydinvoimalaan loppui, joten teräsjätti kirjasi sijoituksensa alas jo viime vuonna – Ukrainan sota vahvisti epäilyt

Suomalaiset omistajat ovat yksi toisensa jälkeen kertoneet halustaan vetäytyä Hanhikiven ydinvoimalahankkeesta. Teräsjätti Outokumpu nollasi omistuksensa jo viime vuoden lopulla.

Halli rakenteilla Hanhikiven voimalan rakennustyömaalla Pyhäjoella

Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa hiljenee, ja nyt moni yritys joutuu miettimään tulevaisuuden uusiksi – työn ei kuitenkaan uskota valuneen hukkaan

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan valmistelevissa töissä oli mukana kymmeniä yrityksiä ja tuhansia ihmisiä. Kysyimme elinkeinoelämän edustajilta, miten hankkeen pysähtyminen vaikuttaa alueen yrityksiin.

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtaja Marjo Kolehmainen.

Fennovoiman ydinvoimalahankkeella on ollut alueelle iso merkitys, yritysten tulevaisuus mietityttää

Fennovoiman päättyneellä ydinvoimalahankkeella on ollut iso taloudellinen merkitys.

Fennovoiman voimalatontti Pyhäjoen Hanhikivellä. Grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Tästä alueesta Pohjois-Pohjanmaalla saattaa tulla jättimäinen aavekaupunki – kokosimme ratkaisevat kysymykset Hanhikiven ydinvoimalan tulevaisuudesta

Laitostoimittaja on irtisanottu ja moni suomalainenkin omistaja on valmis luovuttamaan. Silti toivo elää, että hanke jatkuisi läntisin voimin.

Fennovoiman Hanhikivi 1 -työmaan betoniasemat helmikuussa 2022.

Fennovoiman pienomistajista ei löydy halua jatkaa Pyhäjoen karille karahtaneessa ydinvoimahankkeessa, vaikka uusi laitostoimittaja ilmaantuisi

Kuntien energiayhtiöt pitävät odotettuna ja toivottuna Fennovoiman päätöstä purkaa sopimus venäläinen laitostoimittajan kanssa. Tappioiksi arvioidaan satoja miljoonia euroja.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimlan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoiman pohjalaisomistajat eivät ole tehneet päätöksiä jatkosta

Katternö Kärnkraftin omistus Fennovoimassa on 30 miljoonan euron luokkaa. Yhtiö toivoo, että Fennovoiman venäläisten omistajien kanssa päästään jatkosta sopimukseen.

Fennovoiman viestintäjohtaja Sakari Kotola, hallituksen puheenjohtaja Esa Härmä ja projektitoimituksen johtaja Tiina Partanen istuvat pöydän ääressä. Heitä vastapäätä on toimittajia.

Ydinvoimalan työmaa Pyhäjoella jää "uinuvaan tilaan" – hallituksen puheenjohtaja: Ei tämän näin pitänyt mennä

Fennovoiman edustajat kertoivat hankkeen tilanteesta, kun sopimus venäläisen laitetoimittaja RAOS Projectin kanssa irtisanottiin. Yle seurasi Pyhäjoella järjestettävää tiedotustilaisuutta suorana tässä artikkelissa. Tilaisuus on nyt päättynyt.

Seinäjoen Energia

Fennovoiman ydinvoimalasta saattaa tulla tappioita eteläpohjalaisille energiayhtiöille

Seinäjoen Energia on investoinut ydinvoimahankkeeseen tähän mennessä noin 10 miljoonaa euroa. Mikäli hanke ei jatku, summa tullaan alaskirjaamaan tämän vuoden tuloksessa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) Eduskunnan Valtiosalissa 11.11.2021.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen Pyhäjoen ydinvoimalahankkeesta: "Toivon, että hankkeelle voitaisiin löytää jatkaja"

Oululaisministeri perusteli toivettaan maanantai-illan A-studiossa sillä, että Hanhikiven rakennustyöt ovat pitkällä ja alueella on jo valmiudet ottaa vastaavantyyppinen hanke vastaan.

Onko Fennovoima-hanke kuopattu lopullisesti?

Nykyiset Fennovoima-osakkaat eivät rakenna uutta ydinvoimalaa kariutuneen laitoksen tilalle, arvioi Energiateollisuuden toimitusjohtaja

Asiantuntija uskoo, että Yhdysvallat tulee olemaan aiempaa tärkeämmässä roolissa Euroopan energia-asioissa.

Päiväkotilapset leikkivät Touhulan päiväkodin pihalla

Maanantai 2.5.2022 (radio)

Kunta-alan lakko alkaa. Pyhäjoelle ei tule venäläistä ydinvoimalaa. Työllisyys parani maaliskuussa. Yle julkaisee uutisia ukrainaksi. Sää.

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen Pyhäjoen kunnantalon edessä

Kunnanjohtaja Matti Sorosen mukaan Pyhäjoella uskotaan yhä ydinvoimalan tuloon: "Meillä kyllä kärsivällisyys riittää"

Kävimme Pyhäjoella kysymässä kuntalaisten mietteitä nyt, kun Fennovoima on irtisanonut sopimuksen Hanhikiven ydinvoimalan venäläisen laitetoimittajan kanssa.

Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla oleva kieltokyltti. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Maakuntajohtaja Pauli Harju: Toivon Pyhäjoen ydinvoimalahankkeelle jatkajaa

Fennovoiman ilmoitus lopettaa laitostoimitussopimus venäläisen Rosatomin kanssa pysäyttää työt Hanhikivenniemellä.

Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen katsoo kameraan. Miehellä silmälasit ja harmaa puvuntakki.

Lahti Energian toimitusjohtaja Rosatom-sopimuksen purkamisesta: hyvä ja odotettu päätös

Fennovoima on purkanut Pyhäjoen ydinvoimalan laitostoimittajasopimuksen Rosatomin kanssa. Suomalaisosakkaat ovat odottaneet prosessin etenemistä Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoima purki sopimuksen Rosatomin kanssa – hallituksen puheenjohtaja: Selvä peli, korvausvaatimuksille ei perusteita

Yhtiö ilmoittaa syiksi merkittävät viivästykset ja Rosatomin kyvyttömyyden ydinvoimalahankkeessa. Venäjän sota Ukrainassa ei ollut varsinainen syy yhteistyön lopettamiselle.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaa n portti Pyhäjoella

HS: Fennovoiman pääurakoitsijalla vaikeuksia maksaa laskujaan Suomessa

Venäläisellä Titan 2 -yhtiöllä on kaksi yhtiötä Suomessa. Helsingin sanomien mukaan Titan-2 Finland -osakeyhtiöllä ja Titan-2-sivuliikkeellä on ollut toistuvia maksuvaikeuksia.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kala- ja Pyhäjoen varrella jouduttiin viikonloppuna tulvatorjuntatöihin, mutta isoilta ongelmilta vältyttiin

Pohjois-Pohjanmaan eteläisille jokialueille ennakoidaan tänä vuonna kaksiosaista tulvahuippua, joista ensimmäinen alkoi viikonloppuna. Tulvatehtiä oli niin pelastuslaitoksella kuin ely-keskuksellakin.

Tulvaa Pyhäjoella 20.4.2018.

Kalajoelle ja Pyhäjoelle ennustetaan kevään tulvahuippua loppuviikoksi

Nopeasti lämmennyt sää nostaa jokien pintaa. Pohjois-Pohjanmaan eteläosiin ennakoidaan keskimääräistä tai hieman normaalia suurempaa tulvahuippua.

Pyhäjoen Oulaistenkoski Oulaisissa tammikuussa 2020.

Pakkanen siirtää kevättulvia, mutta Pohjois-Pohjanmaalla odotetaan selvästi pahempaa tulvakautta kuin viime vuonna

Pohjois-Pohjanmaan tulvien ennakoidaan ajoittuvan toukokuulle. Ennusteiden mukaan viime kevään tulvat tullaan ylittämään reilusti, eikä ongelmiltakaan vältytä.

Havainnekuva Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalasta.

Fennovoima on toimittanut uutta lupa-aineistoa Säteilyturvakeskukselle Ukrainan sodan aikana

Fennovoima on ilmoittanut jo aiemmin sodan alettua, että sopimukset velvoittavat sitä jatkamaan töitä ydinvoimalahankkeen kanssa. Tämä näkyy niin Pyhäjoen työmaalla kuin rakentamisluvan valmistelussakin.

Oona Keskitalo katsoo kameraan, keltaisen seinän ja viherkasvien ympäröimänä.

Kun sota alkoi Ukrainassa, katseet Suomessa kääntyivät pieneen Pyhäjokeen – näin venäläisvalmisteinen ydinvoimala koetaan kunnassa nyt

Pyhäjoelle suunniteltu venäläisvalmisteinen ydinvoimala on viivästynyt jo tähän mennessä useita vuosia. Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan myötä koko miljardiprojektin on ennakoitu kaatuvan.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Pyhäjokitalon rakentamista ei aloiteta – taloon piti tulla Fennovoiman vierailukeskus

Pyhäjoen teollisuusyhtiö kertoo, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut tilannetta. Tämän takia Pyhäjokitalon rakentamista ei aloiteta. Kiinteistöön piti tulla tiloja myös Fennovoiman käyttöön.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle