Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Päiväkoti

Oulu maksaa kutsurahaa äkillisistä töistä aiempaa laajemmalle joukolle varhaiskasvatuksessa – paikalliseen sopimiseen päädyttiin työntekijäpulan vuoksi

Korvaukseen oikeutettuja ovat esimerkiksi päiväkotien työntekijät, kun aiemmin sitä maksettiin vain jatketussa, ympärivuorokautisessa tai päivystysyksiköissä työskenteleville.

Opettajaopiskelijat Henna Uusitalo, Milja Sieppi ja Eevi Rusila istuvat sohvalla Lapin yliopiston käytävällä.

Opintolainakokeilu nostattaa toiveita Itä-Lapissa – savukoskelainen ei tosin kannustinta kaipaa eikä helsinkiläistä saa rahallakaan maalle

Lähivuosina aiotaan testata, saako opintolainojen anteeksianto korkeakoulutettuja muuttamaan syrjäseudulle. Itä-Lapin kunnanjohtajat odottavat, että muitakin kannustuskeinoja otetaan käyttöön.

Tornion McDonald's ulkoa.

Tornion uuden McDonald’sin suosio on jatkunut kiivaana – välillä sisätilat on jouduttu sulkemaan, koska työntekijöitä ei ole tarpeeksi

Avajaispäivänään Tornion uusi McDonald's rikkoi ketjun aiemman avajaispäivän myyntiennätyksen. Päivän aikana ravintolassa kävi noin 3 000 ruokailijaa.

Laivoja Lappeenrannan satamassa.

Ulkomaan matkailu vei suomalaiset ja hyökkäyssota venäläiset matkailijat – epävarma talous painaa Etelä-Karjalan yrittäjiä muuta Suomea enemmän

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan näkyy raaka-aineiden ja energian hintojen nousuna. Sodan seuraukset ovat rokottaneet yrittäjiä erityisesti Etelä-Karjalassa.

Hallitus päättää budjettiriihessä alueellisesta opintolainahyvityksestä.

Suunnitelma opintolainan hyvityskokeilusta etenee: Arviolta satoja vastavalmistuneita pääsisi mukaan

Lakiesityksessä ei rajata ennakkoon aloja, joilta kokeiluun valittavien tulee valmistua.

Matkailualan opiskelija Rovaniemen REDU:ssa Roosa Rissanen katsoo tietokonettaan.

Matkailukoulutus menetti nuoret – Ronja Rissanen ei säikähtänyt alan turbulenssia: “Maailmasta ei tiedä, mutta pitää ajatella positiivisesti"

Matkailualan työvoimapulaan ei näy välitöntä helpotusta, sillä koulutus ei vedä. Esimerkiksi Rovaniemellä aloitti tavanomaisen kahden ryhmän sijaan yksi vajaa ryhmä.

Vastaanottovirkailija hotellin respassa katsoo näyttöpäätettä.

Yllättävän moni lopettaa työt koeajalla, matkailu- ja ravintola-ala on kriisissä – Susanna Tapio palasi hotellin respaan, todella moni muu ei

Matkailu- ja ravintola-alalta lähti jopa 20 000 työntekijää. Tulijoita on esimerkiksi hoitoalalta. Monen kokemattoman työntekijän työsuhde päättyy kuitenkin jo koeajalla.

Khahn Tran kuvattuna Pasilassa.

Helsingissä asuva Khanh Tran sai unelmapestin Viron Nordeasta ja haaveilee nyt nopeammasta työmatkasta junalla meren ali Tallinnaan

Työvoima liikkuu nyt myös yhä enemmän Suomesta Viroon. Virossa toimii tänä päivänä muun muassa useita suomalaisia asiakaspalveluita. Läheinen suhde Helsingin ja Tallinnan välillä mahdollistaa yhteiset työmarkkinat.

Hoitajat valmistelevat leikkaussalipöytää Seinäjoen Terveystalossa.

Työvoimapula näkyy myös yksityisillä terveysasemilla ja korostuu pikkupaikkakunnilla – sadan kilometrin päähän maakuntakeskuksesta ei osaajia löydy

Pohjalaismaakunnissa toimivat yksityiset terveysasemat etsivät jatkuvasti uutta työvoimaa, vaikka varsinaista hoitaja- tai lääkäripulaa niillä ei kertomansa mukaan olekaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden (sd) sos.- ja terv. ministeriössä 26.07.2022.

Ministeri Lindén: Hoiva-avustajien määrää tulisi lisätä – hoitajamitoituksen lykkääminenkin mahdollista tiukassa tilanteessa

Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Mia Laihon mielestä vanhustenhuollon hoitajamitoitus pitäisi kumota, koska se aiheuttaa ongelmia muille terveydenhuollon sektoreille.

Teollisuushallien nosto-ovien metallikiskoja.

Salossa etsitään ammattilaisia kymmeniin avoimiin metallialan työpaikkoihin – työntekijöitä kiinnostavat koulutukset, jossa yritys on mukana

Metallialan imago on viime vuosina muuttunut pois pimeästä pajasta kohti modernia tuotantotilaa. Työn merkityksellisyys on kasvanut.

Sallan kesälukion opiskelijat tutustuvat poroihin poropuistossa

Sallan lukio voitti eloonjäämistaistelun: tänä syksynä hakijaryntäys – nyt oppisopimuksella ammattitutkinto kaupan päälle

Sallassa voi yhdistää lukio-opintoihin oppisopimuskoulutusta. Kunnassa taistellaan työvoimapulaa vastaan kouluttamalla suoraan paikkakunnan tarpeisiin ja houkuttelemalla kansainvälisiä opiskelijoita.

Akuutti24 sisäänkäynti Lahden keskussairaalassa maaliskuussa 2021.

Henkilöstöpula hidastaa jatkohoitoon pääsyä Akuutti24:ssä

Kesä-heinäkuussa keskimääräinen odotusaika osastolle siirtymiseen oli kuusi tuntia. Pahimmillaan potilas voi joutua odottamaan kaksi vuorokautta.

Rowan Rafferty järjestää Saarihelvetti-festivaalia.

"Tämä on tosi brutaalia" – keikkajärjestäjä Rowan Rafferty kertoo, millaista on järjestää festarit, kun alalta on kadonnut yli 6 000 tekijää

Tapahtuma-alalta on kadonnut 6 500 vakitekijää. Samaan aikaan Suomessa järjestetään ennätykselliset 430 musiikkifestaria.

Tomt klassrum med musikinstrument.

Opettajapula aiempaa suurempi pohjalaiskouluissa ja päiväkodeissa

Eniten on pulaa erityisopettajista ja varhaiskasvatuksen opettajista. Määräaikaisia tehtäviä on myös vaikea täyttää. Ammatillisesta koulutuksesta opettajat karkaavat takaisin oman alansa töihin.

Pikatestissä koronavirustartunnasta saadaan tulos paikan päällä.

Kainuun työttömyys vähenee edelleen – työllisyysaste on nyt koko maan neljänneksi paras

Vuoteen 2019 verrattuna työttömyys on Kainuussa vähentynyt suhteellisesti eniten koko maassa. Kainuun työttömyysaste on nyt 9 prosenttia.

Sairaanhoitajat valmistautuvat menemään koronapotilaiden eristyshuoneisiin.

Kuluva kesä on vaatinut hoitajilta aiempaa enemmän venymistä molemmissa Lapin keskussairaaloissa

Sekä Lapin että Länsi-Pohjan keskussairaalassa hoitajat ovat tehneet huomattavasti aiempia kesiä enemmän ylitöitä ja vuoronvaihtoja. Hoitajille maksetaan kesän aikana myös korotettua hälytysrahaa.

Asiakas pitelee ruoka-annostafestivaalin ruokakojulla.

Työvoimapula kurittaa nyt monia aloja – tapahtuma-ala kertoo, miten työntekijät saataisiin houkuteltua takaisin

Moni ala potee työvoimapulaa, mutta minne työntekijät oikein katoavat? Samalla kun esimerkiksi ravintola- ja majoitusala menetti korona-aikana 9 000 työntekijää, toiset toimialat ovat saaneet tekijöitä kaksinkertaisen määrän lisää.

Kunta-alalta eläköityvät hoitoalan työntekijät vuoteen 2039 mennessä.

Hoitajapula ei ole vain ay-retoriikkaa tai kesän ongelma: nämä grafiikat näyttävät, millainen kriisi meitä odottaa vuonna 2040

Sosiaali- ja terveysalan työllisyystilannetta kuvaavat tilastot osoittavat, että hoitajajärjestöjen varoituksiin hoitajapulasta on aihetta. Kokosimme keskeisiä tunnuslukuja siitä, kuinka hoitajapula etenee tulevina vuosina.

Ukrainalainen äiti ja pieni poika istuvat autossa.

Pello tarjoaa kodin ja apua ukrainalaisille, yritykset toivovat saavansa uusia työntekijöitä

Pello on ensimmäinen Lapin kunta, joka tarjoaa maahanmuuttoviraston kuntamallin mukaista asumista, jossa kaikki kulut korvataan kunnalle. Tukena tässä on SPR:n Rovaniemen vastaanottokeskus.

Säiliöautonkuljettaja Kaisa Uusitalo auton ratissa.

Kaisa Uusitalo sai työpaikan säiliöauton kuskina työkkärin kautta ja se on erikoista – yrittäjät etsivät osaajansa mieluummin somesta

Vain viidennes kuljetusalan yrittäjistä hyödyntää TE-keskuksen palveluita työntekijöiden etsinnässä, vaikka alalla on työvoimapula. Kokemus on, että työkkäri tarjoaa työhön ihmisiä vailla tarvittavia pätevyyksiä, osaamista tai motivaatiota.

Koronarokotuspiste Lappeenrannassa.

Koronapandemia näkyy edelleen Eksotella: kymmeniä poissaoloja päivittäin, sijaisia tarvitaan

Kaikista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten henkilöstön sairauspoissaolopäivistä noin 20 prosenttia johtuu koronasta.

Henkilönostin rakennustyömaalla Kuopion savilahdessa.

Yritysten vaikeudet löytää työntekijöitä kasvaneet – puolet yrityksistä ei löydä tekijöitä Turun seudulla

Osaajapula on pahentunut nopeasti viime vuosina. Kaksi vuotta sitten rekrytointiongelmista kertoi kärsivänsä 26 prosenttia yrityksistä.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi: Huumearki kadulla ja katso miten Suomen rajalta hävisi paljon Venäjän kalustoa

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Kuvassa Hauhon Alvettulan kylän kyläkaupan sisäänkäynti.

Kyläkaupat kuolevat hiljaa pois, mutta Alvettulan kauppiaalla on suuret suunnitelmat: "Tästä voisi tulla Tuurin kyläkaupan kaltainen"

Palvelualoilla kärsitään pitkittyneestä työvoimapulasta. Pula korostuu pienissä kyläkaupoissa, jotka sijaitsevat syrjässä. Kyläkauppojen määrä on vähentynyt viime vuosikymmeninä rajusti.

Sairaanhoitaja pukeutumassa suojavarusteisiin ennen koronapotilaan luokse menemistä.

Pelkät palkankorotukset eivät ratkaise historiallista hoitajapulaa, vaan tarvitaan enemmän, sanovat hyvinvointialueiden johtajat

Hoitajapula on ensi tammikuusta alkaen hyvinvointialueiden ongelma. Hyvinvointialueiden johtajat pähkäilevät parhaillaan toimenpiteitä, joilla parantaa työhyvinvointia ja alan houkuttelevuutta.

Kaksi rakennustyöntekijää istuu portailla ulkona Kaivopihan edustalla. Toinen polttaa tupakkaa.

Riihimäen kaupunki edistää ulkomaalaistaustaisten työllistymistä omilla rekrytapahtumilla

Ensimmäinen Töitä nyt! -työllisyystapahtuma osoitti, että erillisille rekrytoinneille on kysyntää.

Asukas Milda Kieksi ja hoiva-avustaja Donna Cosio istuvat Attendo Vanamon parvekkeella ja katsovat laulukirjaa.

Onnellisen maan maine auttaa, kun kunnat Lappia myöten etsivät hoitajia Aasiasta – "Missä olisin mieluummin kuin täällä", sanoo Donna Cosio

Hoivayritysten lisäksi yhä useammat kunnat etsivät nyt työvoimaa Aasiasta. Hoitajia välittävät yritykset aikovat rekrytoida ensi vuonna kaksi kertaa enemmän kuin tänä vuonna.

Kaksi työmiestä rakentaa terasille lasituksia.

Markku Aalto on etsinyt työntekijää vuoden ja se kertoo paljon monien arkea haittaavasta työvoimapulasta: "Meillä hyysätään liikaa työttömiä"

Työvoimapula näkyy tänä kesänä jonoina lentokentällä, taksitolpalla ja hoivapuolella. Koska yritykset eivät löydä tekijöitä, joudutaan ovia sulkemaan, jopa pysyvästi.

Apulaisvuoropäällikkö Shahzaib työskentelee McDonald's Meilahden ravintolassa toukokuussa 2022.

Kokeile, pärjäisitkö Mäkkärissä – ravintola-alalla ei ehkä pian suomen kieltä kuule, ja se johtuu palkasta ja työoloista

Koronarajoitukset laukaisivat joukkopaon ravintola-alalta, mutta työvoimapulan juuret ovat palkkauksessa ja työoloissa.

Ravintoloitsija Mika Lanne järjestelee laseja Cafe Antonin baaritiskillä Porissa.

Ravintola-alalla työntekijän löytäminen on nyt todella vaikeaa – löytyykö apu Intiasta?

Majoitus- ja ravintola-alan yrityksistä suurin osa kokee, että uuden työvoiman rekrytointi alalle on nyt hyvin vaikeaa. Apua toivotaan muun muassa työperäisen maahanmuuton lisäämisestä.

rakennustyömaa, rakennusmies

Yritykset suhtautuvat tulevaisuuteen pessimistisesti pitkällä aikavälillä – kustannusten nousu ja työvoimapula aiheuttavat epävarmuutta

Lyhyen aikavälin näkymät ovat eteläpohjalaisille yrityksille hyvät, mutta sota Ukrainassa aiheuttaa epävarmuutta. Monet yritykset aikovat nostaa hintoja kustannusten nousun takia.

Ministeri Aki Lindén: Olen eniten huolissani vanhuksista

Hoitajavaje on nyt pahin 15 vuoteen, sanoo ministeri Lindén – vakuuttaa silti, että "hoitojärjestelmä ei ole romahtanut"

Hoitajapula vaikeuttaa tilannetta etenkin vanhustenhoidossa, mutta kesästä selvitään, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén Ylen aamussa.

Kuvituskuvassa on siistijä työssään toimistotiloissa Helsingissä elokuussa 2020.

Keski-Suomen työttömyys on vähenemisestä huolimatta maan kärkiluokkaa – toisaalta maakunta kärsii nyt työvoimapulasta

Yrityksille räätälöityjen työvoimakoulutusten kysyntä on Keski-Suomessa kova, mutta kaikkiin koulutuksiin ei välttämättä löydy sopivia hakijoita.

Pieksämäkeläiset Oona ja Janne Virtanen istuvat pöydän ääressä ravintola Beatsin avajaisissa 17.6.2022.

Pieksämäen keskustan paraatipaikalle avautui uusi ravintola ja yökerho – Omistaja: “Onneksi onnistuimme rekrytoimaan keskellä ankaraa työvoimapulaa”

Koronan aiheuttamat aukiolorajoitukset ja asiakaskato lopettivat usean ravintolan toiminnan pienessä kaupungissa. Nyt jännitetään, palaavatko asiakkaat yöelämään.

Anonyymi kuva vanhuksesta ja kotihoitajasta. Siluetti ikkunaa vasten.

Pelkosenniemi korottaa ylimääräisten työvuorojen korvauksia – pulaa on erityisesti tehostetun palveluasumisen hoitohenkilöstöstä

Ylimääräisistä työvuoroista maksettavien korvausten nostoa perustellaan kiihtyvällä kilpailulla henkilöstöstä. Pelkosenniemen korotukset vastaavat vähintään lähikuntien tasoa.

Pulkamontien terveysasema Rovaniemellä

Työvoimapula voi heikentää Rovaniemen terveysasemien puhelinpalvelua – takaisinsoitto voidaan joutua sulkemaan kesällä

Rovaniemen terveysasemille on saatu kesäajaksi sijaisia, mutta äkillisissä poissaoloissa sijaista ei usein saada.

Kuvassa tarjoilija työskentelee ravintola Vltavassa lokakuussa 2020.

Ravintola-alan työvoimapula vaivaa kaikkialla Suomessa – sulkemisilta on pääosin vältytty

HOK-Elanto sulkee ravintoloitaan kesäksi, mutta muualla Suomessa vastaavaan ei näyttäisi olevan tarvetta. Työvoiman saatavuus on kuitenkin ollut heikkoa ja jossain aukioloaikoja rajoitetaan.

Lapsi leikkii Touhulan päiväkodin pihalla

Espoon kaupunki houkuttelee lisää työntekijöitä varhaiskasvatukseen maksamalla kannustinpalkkiota 160 euroa kuukaudessa

Kannustinlisää jaetaan noin kolmellesadalle työntekijälle. Lisää maksetaan etenkin päiväkodeissa, joissa on ollut vaikeuksia saada työntekijöitä.

Tummahiuksinen nainen seisoo luonnonkosmetiikkaliikkeen tiskin takana.

Ravintolat eivät ole yksin työvoimapulansa kanssa – kaupan alan yrittäjä: Haastavaa löytää työntekijöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan

Palvelualoilla kärsitään pitkittyneestä työvoimapulasta: työnhakijoita ei yksinkertaisesti ole tai hakijoiden osaaminen ei vastaa yrityksen tarpeita.

Raitiovaunu 4 Aleksanterinkadulla.

Helsingin ratikat siirtyivät harvempaan vuoroväliin – syynä pitkittynyt kuljettajapula

Raitioliikenne siirtyy Helsingin seudun liikenteen HSL:n mukaan kesäaikatauluihin poikkeuksellisesti jo 13.6.

Sofia Vesanen, tarjoilija, Ravintola Kappeli.

Kauppajätti S-ryhmä sulkee yllättäen kymmenkunta ravintolaa kesäksi pääkaupunkiseudulla – taustalla ankara työvoimapula

Samaan aikaan kun yritykset kärsivät työvoimapulasta, työttömyys on pysynyt Uudellamaalla sitkeästi korkealla tasolla.

Roosamarian yrittäjä Maria "Manti" Keskimaunu veivaa gluutenitonta rieskataikinaa.

Juhlasesonki on kiivaampi kuin vuosiin, mutta moni pitopalveluyritys joutuu myymään ei-oota työntekijäpulan takia

Osa pito- ja ravintolapalveluita tarjoavista yrityksistä kärsii työvoimapulasta kesän juhlakauden kynnyksellä. Pandemian aikana alan työntekijöitä on siirtynyt muihin tehtäviin.

Joukko ihmisiä saapui Ukrainasta Helsingin Länsisatamaan.

Arviolta vain sadat ukrainalaiset pakolaiset ovat saaneet töitä Suomesta

Haasteina työllistymisessä ovat kielitaito, korkea koulutus ja lastenhoito.

Katja Toropainen, monimuotoisuuden tukemisen asiantuntija nojaa punaiseen aitaan

Työntekijöiden kirjavat taustat hyväksyvä kulttuuri on yritykselle kilpailuetu, sanoo monimuotoisuutta tutkiva Katja Toropainen

Yhdenvertaisuuden tukeminen on jo monella suomalaisella työpaikalla arkea, mutta myös parannettavaa löytyy.

Winnova-kyltti

Mainetalkoot tuottivat tulosta: Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto keräsi ennätysmäärän hakijoita Raumalla

Ensisijaisia hakijoita oli tämän kevään yhteishaussa enemmän kuin aloituspaikkoja. Viime vuodesta ensisijaisten hakijoiden määrä yli tuplaantui. Metalli- ja konepaja-ala kärsii Satakunnassa työvoimapulasta.

Kaksi työntekijää työpaikalla.

Imatran nuorkauppakamari mukana johtamistutkimuksessa: Valtaosa vastaajista on kokenut huonoa johtamista

Imatran nuorkauppakamari osallistui kansalliseen johtajuusbarometriin, johon vastanneista lähes tuhannesta ihmisestä yli 90 prosenttia on sitä mieltä, että jokainen voi olla muutosta aikaansaava johtaja työnimikkeestä riippumatta.

Pelastaja pukee varusteita Kuopion pelastusopiston harjoitusalueella.

Pelastajapula voi pian olla niin suuri, että se vaikuttaa arjen turvallisuuteen – maaseudun paloasemille rekrytointi on jo nyt vaikeaa

Pelastajia tarvitaan kymmenen vuoden sisällä lähes 2 500. Maaseudun rekrytoinnit ovat jo nyt vaikeita, kun joihinkin virkoihin ei ole ollut yhtään hakijaa.

Luonnonkukilla koristeltu kaarnikkakakku

Vapaus juhlia innostaa järjestämään kunnon kemut

Vapaus järjestää juhlia näkyy Keski-Suomen pitopalveluiden tilauskirjoissa. Ylioppilasjuhliin tilauksella on jo kova kiire, ja muitakin juhlia järjestetään innokkaasti.

NewPaakkolan työntekijä mittaa rautakangesta.

Työnantajalla on nyt tuumauksen paikka: hakeako superihmistä vai kelpaisiko ihan tavallinen osaaja?

Pula osaajista työmarkkinoilla kiihtyy ja yritysten rekrytointivaikeudet näyttävät lisääntyvän. Joskus syynä voivat olla epärealistiset vaatimukset haettavan henkilön osaamisesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle