Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Eläkeläisten rekrytointi työelämään alkaa Forssassa

Eläkeliitto järjestää yhdessä Forssan Yrittäjien kanssa maan ensimmäisen rekrytilaisuuden Forssassa ensi viikolla. Seutukunnalla on huutava pula työntekijöistä monilla aloilla.

Toni Viljanmaan kolumni: Parku maailman huippuosaajista peittää alleen Suomen isot virheet

Maailman huippuosaajien houkuttelu töihin Suomeen on kaunis ajatus. Arki voi olla karumpi. Vanhenevan Suomen on syytä varautua siihen, että pelastusta ei tule ulkopuolelta. Suomen pitää pedata itse oma sänkynsä, kirjoittaa Viljanmaa. Kolumnin voi myös kuunnella.

Varhaiskasvatuksen työvoimapula syvenee – opettaja: "Kuka tätä työtä tekisi, jos minä kävelen ulos päiväkodista?"

Päiväkodit ovat kärsineet työntekijäpulasta jo vuosia. Tänä syksynä Helsingissä sijaisia on ollut usein mahdoton saada. Työstä on tullut selviytymistä.

Pula ammattitaitoisesta työvoimasta jarruttaa raumalaisen ketjuvalmistajan kasvusuunnitelmia

Suuria ketjuja teollisuuden tarpeisiin valmistava FB Ketju palkkaisi heti lisää työvoimaa, jos sellaista vain olisi saatavilla. Olemassa olevasta työvoimapulasta huolimatta yrityksellä on odotuksia kasvun suhteen.

Nyt on töitä – tarjoilijoita ja kokkeja haetaan Lapissa kuumeisesti ravintoloihin, MaRan mukaan alan työntekijöistä on pula koko maassa

Ravintolatyöntekijöillä riittää nyt kysyntää, kun alan yritykset valmistautuvat tulevaan talvikauteen. Kokeille ja tarjoilijoille on enemmän avoimia työpaikkoja kuin kaksi vuotta sitten. Alan mukaan rekrytoinnissa näkyy se, että korona hääti monen ammattilaisen muihin töihin.

Rakentajat viedään käsistä Lapissa – lähes joka työmaalla kysellään osaavien tekijöiden perään

Rakennusliiton aluetoimitsija Jarmo Alatarvas sanoo, että viimeksi lappilaisrakentajat ovat olleet näin tehokkaasti työllistettyjä ennen 1990-luvun lamaa.

Pikkujoulujen varaaminen alkoi Pohjois-Pohjanmaalla heti ravintolarajoitusten poistumisen myötä

Ravintolayrittäjien mukaan ihmisillä on patoutunutta juhlimisen ja yhdessäolon tarvetta. Pikkujouluvarauksia on nyt tehty aiempaa aiemmin. Suunnitteilla on isojakin kokoontumisia.

Isojoki aikoo tukea sote-työntekijöiden rekrytointia tarjoamalla alkuun ilmaista asumista

Jos kunnanhallitus hyväksyy Tuu töihin Isojoelle -kampanjan, paikkakunnalle sote-töihin muuttava saisi asua vuoden aikana kuusi kuukautta ilmaiseksi Isojoen kunnan vuokra-asunnossa.

Rovaniemi alkaa ostaa pikapolipalveluita Terveystalolta – syynä hoitajapula

Kaupunki alkaa ostaa Terveystalon pikapolipalveluita lokakuun 4. päivä. Hoitaja päättää edelleen sen, hoidetaanko potilasta kaupungin omassa yksikössä vai Terveystalon pikapolilla.

Maanantai 27.9.2021 (radio)

Köyhien ihmisten ruoka-apua päätyy ulkomaille. Poliisien määrää aiotaan vähentää. Monella alalla on työvoimapula. SPD oli suosituin Saksan parlamenttivaaleissa. Säätiedot.

Mihin ovat kadonneet ammattinsa osaavat työntekijät Hämeestä?

Tuoreen ammattibarometrin mukaan työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä on lähes kaksinkertaistunut Hämeessä. Keväällä tehdyssä arviossa työvoimapulaa potevia ammatteja oli 47. Nyt niitä on 81.

Työvoimapula vaivaa, ja eniten tarvittaisiin hoitajia ja lääkäreitä – media- ja painoalalla sen sijaan on ylitarjontaa

Suurinta työvoimapula on edelleen monessa sosiaali- ja terveysalan ammatissa. Ylitarjontaa on puolestaan sihteereistä, vaattureista sekä median, painoalan, taiteen ja kulttuurialan ammattilaisista.

Yritykset maksavat palkkioita työvoiman rekryyn johtaneista vinkeistä Hämeessä

Usein yritykset maksavat vinkkipalkkioita jo olemassa oleville työntekijöilleen, jos vihje johtaa uuden työntekijän löytämiseen. Osuuskauppa Hämeenmaalla vinkkipalkkiojärjestelmä on ollut käytössä kaksi kesää, joskin tulokset ovat olleet laihoja.

Heikkinen on tehnyt isot yrityskaupat

Joensuulaisen yrityksen omistaja Jarmo Heikkinen on ostanut pääosin Uudellamaalla toimivan LTU Groupin koko maalaustoiminnan. LTU on alallaan maamme suurin.

Keskiviikko 22.9.2021 (tv)

Työntekijäpula. Bill Viola. Naisten jalkapallo. Sää.

"Jäisin tänne siinä tapauksessa." – Opintolainan anteeksiantaminen kiinnittäisi opintonsa päättävät Kainuun työelämään

Opintolainan anteeksianto tai maksuhelpotukset voisivat auttaa Kainuuta saamaan työvoimaa. Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden mielestä porkkana olisi hyvä, mutta myös työpaikkoja tulisi saada lisää.

Teknologiateollisuus pelkää Suomen näivettyvän osaajapulaan – Nokia: Jos emme saa työvoimaa, työt tehdään sitten muualla

Teknologiateollisuuden mukaan tuleva osaajapula ratkaistaan työperäisellä maahanmuutolla. Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuspäällikön mukaan Suomessa työnantajat ovat ehkä tottuneet siihen, että koulujärjestelmä tuottaa valmista työvoimaa.

Tiistai 21.9.2021 (radio)

Koronapassi. Maahantulorajoitukset. Työvoimapula. Syöpä. Sääennuste.

Opintolainat anteeksi -kokeilu lähtee liikkeelle – Norjasta tutusta mallista apu Kainuun työvoimapulaan?

Keskustalainen valtiovarainministeri Annika Saarikko tapasi vierailullaan Kainuun maakuntaliiton ja Kajaanin kaupungin johtoa.

Ennen Forssa oli mustaa työttömyysaluetta, mutta nyt työntekijöistä on jo pulaa: "Väkeä ei tahdo löytää mistään"

Forssan seudun työllisyystilanne on kääntynyt erinomaiseksi. Monen yrityksen näkymät ovat niin hyvät, että työvoimapula on jo arkipäivää.

Päiväkotien henkilöstömitoituksesta ei saa poiketa enää edes sairaustapauksissa – moni kunta on vaikeuksissa, kun sijaisia ei ole

Etenkin varhaiskasvatuksen opettajista ja erityisopettajista on huutava pula. Kunnat yrittävät selättää sijaispulaa houkuttelemalla esimerkiksi eläkeläisiä töihin.

Etelä-Karjalan yritykset kilpailevat kokeneista työntekijöistä – kasvuun tarvitaan osaamista

Avoimiin tehtäviin on vain vähän hakijoita eikä heidän osaamisensakaan aina riitä.

Torstai 2.9.2021 (radio)

Puoluekannatus. Nuorten pelot. Yritysten työvoimapula. Parhaat yliopistot. Presidentti Martti Ahtisaari. Mikis Theodorakis.

Työnantajat vaativat usein maahanmuuttajilta äidinkielentasoista suomen kielen taitoa: "Näin meidät pakotetaan siivoojiksi ja hoitajiksi"

Yhdysvalloista Suomeen muuttanut Kimberley Gowdy on turhautunut kielitaitovaatimuksista. Hänen kokemuksensa mukaan kielikursseja on vaikea löytää, eikä työnantajille riitä kursseilla saavutettu osaaminen.

Työvoimapula ei ole hälyttävä koko talouden kannalta, sanoo SAK mutta moittii koulutukseen tehtyjä leikkauksia – koulutusta korostaa myös suuryritys

Suunnittelu- ja konsultointialan suuryritys Ramboll palkkaisi heti kymmeniä työntekijöitä, jos hakijoilla olisi sopiva koulutus. Työvoimapula on pahentunut vuoden aikana myös monilla aloilla, joille riittäisi alemman tason tutkinto.

Työntekijäpula estää jo paikoin liiketoiminnan kasvua – yritykset Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla toivovat ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopumista

Oulun kauppakamarin kyselyssä moni jäsenyritys kannattaa saatavuusharkinnan poistamista. Työvoimapulaa on tällä hetkellä varsinkin teknisellä puolella ja palvelualalla. Myös perinteisillä teollisuusaloilla tarvittaisiin lisää työntekijöitä.

Työvoimapulasta tuli Keski-Suomen kasvun jarru: "Tämä ei ole enää toimialakohtaista"

67 prosenttia kauppakamarin kyselyyn vastanneista yrityksistä ilmoittaa kärsivänsä työvoimapulasta. Ongelma koskee yrityskenttää laaja-alaisesti.

Kauppakamarin kyselyn mukaan työvoimapula piinaa monia pohjoiskarjalaisia yrityksiä

Pohjois-Karjalassa kaivataan lisää ammattilaisia etenkin tekniikan ja oikeustieteen alalle, sekä hallintoon ja kauppaan.

Kainuun pk-yritysten näkymät jatkuvat positiivisena – uusia markkinoita etsitään nyt Venäjältä

Kainuulaisten pienten ja keskisuurten yritysten kasvun merkittävin este on edelleen osaajapula. Kilpailu osaavista ja sopivista työntekijöistä kiihtyy, sillä osaajapula vaivaa jo koko Suomea.

Kysely maalaa synkän kuvan Suomen työvoimapulasta: Jopa kolme neljästä yrityksestä tarvitsee lisää työntekijöitä, tilanne pahentunut nopeasti

Kauppakamareiden torstaina julkistama kysely on yksi todistus lisää työvoimapulan pahenemisesta. Suurimpina syinä ei kyselyn mukaan ole esimerkiksi kielitaidon puute tai työvoiman liikkuvuus, vaan pula ammattikoulun ja ammattikorkeakoulujen käyneistä.

Työvoimapula ei vaivaa kasvuvireessä lipuvaa venevalmistaja Kewatecia – yhteistyö koulutuslaitosten kanssa tukena

Kokkolalainen ammattiveneitä valmistava Kewatec Aluboat on lisännyt työvoimaansa aina uusien suurtilausten yhteydessä. Tilauskirjat ovat nytkin täynnä ja tarkoitus on jälleen palkata lisää työntekijöitä.

Varkaus on nyt Pohjois-Savon talousveturi – pula osaavasta työvoimasta uhkaa hyydyttää kasvua

Yleiset suhdannenäkymät jatkavat nousuaan Pohjois-Savossa, kertoo tuore pk-yritysbarometri. Tulevaisuus näyttää erityisen valoisalta nyt Varkauden yrityksissä. Työvoimapula on kuitenkin kasvun tulppana monilla aloilla.

Ekonomistit A-studiossa: Työvoimapulasta ei selvitä ilman maahanmuuttoa – "Voisiko nykyistä useammassa tehtävässä pärjätä englannilla?"

Tiistain A-studiossa pohdittiin, mistä saadaan työvoimaa työvoimapulasta kärsiville aloille.

Hoitajapulaa ratkotaan Vaasassa uuden koulutuksen voimin – myös yksityisellä puolella etsitään keinoja hoitajapulan selättämiseen

Hoiva-alan työvoimapulaa koitetaan ratkaista monenlaisin keinoin. Sekä yksityinen että julkinen puoli ovat kehittämässä uusia tapoja henkilökunnan saamiseksi.

Pirtelö loppui! Brexit ja korona kurittavat Britannian taloutta – EU-eron haittoja myöntävät nyt myös brexit-mieliset, mutta kiistely jatkuu

Arkea maailmalta: Ruokakauppojen hyllyjä on tyhjinä, ja eräskin pikaruokaketju joutui sulkemaan ravintoloitaan kananlihapulan takia, kirjoittaa Ylen Britannian-toimittaja Pasi Myöhänen.

Hesburgerin työntekijät kertoivat karuista työoloista, eikä perustaja Heikki Salmela ollut uskoa väitteitä – mieli muuttui, ja nyt alkaa selvitystyö

Heikki Salmela ei ollut aluksi uskoa esiin tulleita väitteitä työntekijöiden huonoista työoloista. Hän on kuitenkin joutunut muuttamaan käsitystään kohun edetessä. Tilanne otetaan hänen mukaansa vakavasti ja selvitystyö on jo käynnissä.

Roope Lipastin kolumni: Entä jos nuorillekin maksettaisiin ihmisarvoista palkkaa?

Yhtä aika tavallista keinoa selättää paljon puhuttu työvoimapula ei ole vielä yritetty. Joskus voisi kokeilla sellaistakin, että maksetaan parempaa palkkaa, kirjoittaa Lipasti.

Korona ja brexit syöksivät Britannian työvoimapulaan – epidemia kiihdytti EU-kansalaisten maastamuuttoa

Kokonaismaahanmuutto Britanniaan voi olla miinusmerkkinen ensi kertaa 25 vuoteen – samalla brexit sulki oven monille aloille elintärkeiltä EU-kansalaisilta.

Tiistai 24.8.2021 (radio)

Suomi on evakuoinut lisää ihmisiä Afganistanista. Ravintola- ja matkailualalla on työvoimapula. Työllisyysaste on noussut. Kauppakeskuksilla menee hyvin. Paralympialaiset alkoivat. Puolukasta tulee runsas sato.

Tiistai 24.8.2021 (tv)

Työvoimapula. Antibiootit. Ilmasto. Paralympialaiset. Sää.

Työnvälitystilasto: Keski-Suomessa 17 900 työtöntä – samaan aikaan 30 prosenttia yrityksistä valittaa työvoimapulaa

Keski-Suomen työttömyysprosentti on maakunnista toiseksi korkein Pohjois-Karjalan jälkeen. Samaan aikaan 30 prosenttia yrityksistä ilmoittaa työvoimapulan olevan ongelma ja Jyväskylä yrittää houkutella osaajia uudella mainoskampanjalla.

Voisiko parempi palkka ratkaista työvoimapulan? Kuopiolainen hotelliyrittäjä: "Ammattilaiselle pitää maksaa kunnolla"

Koodareista ja it-alan huippuosaajista kilpaillaan huimin palkkatarjouksin, mutta työvoimapulasta kärsivissä duunariammateissa vastaavaa ei näy. Edessä tosin häämöttää jo tes-neuvottelut, syyskuussa ravintola- ja matkailualalla puidaan palkankorotuksia.

Filippiiniläisiä ehkä avuksi hoitoalan työntekijäpulaan Tampereelle

Asia on esillä Tampereen kaupunginhallituksessa maanantaina. Paikkoja on täyttämättä kymmeniä pelkästään ikäihmisten palveluissa.

Työpaikkoja on auki yli 50 000, mutta löytyykö tekijöitä? Maria Kosonen on töissä kahvilassa ja Riina Vartiainen kaupassa – molemmilla aloilla riittäisi töitä muillekin

Työnantajiat arvioivat että huhti–toukokuussa auki olleista paikoista yli puolet oli hankalasti täytettäviä. Samaan aikaan työttömiä työnhakijoita oli Suomessa yli 300 000.

Budjettipäällikkö: Korona luo edelleen epävarmuutta valtion tulojen ja menojen laadintaan, vaikka talouden luvut näyttävät "pirteiltä"

Valtiovarainministeriön budjettipäällikön huolenaiheita ovat koronan lisäksi orastava työvoimapula ja valtion kasvava velkaantuminen. Uusista mahdollisista veroista budjettipäällikkö ei vielä pukahda. Budjettiehdotus julkaistaan perjantaina.

Keskustan Saarikko korvaisi valtion maankäyttö-, asumis- ja liikennesopimukset ilmastosopimuksilla, joiden varat sidottaisiin päästövähennyksiin

Keskusta haluaa nykyisten MAL-sopimusten tilalle kansallisia ilmastosopimuksia, joiden rahat sidottaisiin päästötoimiin. Näin kaikki kunnat ja kaupungit voisivat ottaa osaa päästönvähennystalkoisiin eivät vain kaupunkiseudut.

Kilpailu IT-alan huippuosaajista käy kuumana – pohjoiskarjalainen Dimitri Kudinov sai Amazonilta tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä

IT-alan yritysten kilpajuoksu työvoiman perässä kiihtyy jopa kansainväliseksi. Työvoimapulan tuoreimpana merkkinä yritykset seuraavat työntekijöitä perustamalla konttoreita eri puolille Suomea. Huipputekijöille tarjotaan uusia töitä säännöllisesti.

Kuopion Satoa-ruokafestivaali siirretään ensi vuoteen – taustalla ei pelkkä korona, vaan myös ravintola-alan työntekijäpula

Ruokatapahtuma Satoa Kuopio Food Festival perutaan tältä vuodelta ja järjestetään seuraavan kerran vuonna 2022. Tapahtuma on päätetty perua sekä koronatilanteen, mutta ennen kaikkea ravintola-alaa vaivaavan vakavan työvoimapulan vuoksi.

Sairaanhoitajien rekrytointi Päijät-Hämeeseen käynnissä Filippiineillä

Akuuttiin hoitajapulaan nyt rekrytoitavat hoitajat eivät ehdi apuun, sillä muun muassa kielikoulutus vie aikaa.

Työvoimapula näkyy myös Etelä-Savossa – ravintolayrittäjä: "Tässä kerätään nyt pandemian katkeria hedelmiä"

Korona loi positiivisen ongelman, kun Anttolalaisen Ravintola Poijun myynti on ollut ennätyskovaa, mutta toisaalta lisätyövoimaa on ollut mahdoton saada. Yrittäjän on pitänyt sulkea ravintola maanantaisin, jotta olemassa oleville työntekijöille voidaan taata kunnon palautuminen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle