Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Helsinkiläisen päiväkoti Tunturin "metsätonttu" ryhmän (4-5 vuotiaat) päiväkotilapset leikkimässä kotia, ohjaajana virosta muuttanut Anastassia Afanasjeva (oik), Vesala, 16.11.2023.

Tällaista on päiväkodin arki, kun hoitaja ei puhu täydellistä suomea

Yhä useammin lapset ja aikuiset puhuvat päiväkodeissa montaa eri kieltä. Moni Ylelle kokemuksiaan kertoneista lukijoista pitää monikielisyyttä rikkautena.

Elintarviketehtaan työntekijä lajittelee hihnalle salaattirasioihin meneviä kastikepusseja.

Työttömyys kasvoi edelleen ja avoimet työpaikat vähenivät, kauppakamarin mukaan laskusuhdanne ei ole poistanut työvoimapulaa

Eniten työttömyys on lisääntynyt Pietarsaaren seudulla. Kyselyyn vastanneista pohjalaisyrityksistä liki 40 prosenttia on palkannut ulkomaalaisia työntekijöitä.

Mikkelissä Etelä-Savon ammattiopistossa metsäkoneen kuljettajiksi opiskelevat Oliver Kvist ja Maisa Kiljunen.

Vaatiiko se jo supervoimia? Metsäkoneen kuljettajiksi opiskevat toivovat mahdollisuuksia harjoitteluun ja armeliasta työuran alkua

Suomen metsäkeskuksen tulevaisuuskatsauksen mukaan metsäkoneen kuljettajista uhkaa tulla pulaa. Ongelmana on suuri ammatinvaihtajien joukko. Alalla joudutaan pohtimaan, miten pitää kuljettajat töissä.

Kaksi ruskeahiuksista lasta ylhäältäpäin kuvattuna täyttää aurinkokuntaa käsittelevää tehtävää.

Päiväkotien työvoimapulaan helpotusta – LAB-ammattikorkeakoulu tarjoaa varhaiskasvatuksen täydennyskoulutusta

Vuoden mittainen verkkokoulutus on ilmainen ja sen voi suorittaa työn ohessa.

Ihminen hitsaa metallia konepajassa.

Kysely: Pohjois-Karjalan yrityksillä merkittävä osaajapula, joka estää yritysten kasvua

Keskuskauppakamarin osaajakyselyn tulos on Pohjois-Karjalan kannalta lohduton. Hyviä hakijoita työpaikkoihin ei ole, ja ongelma on ollut pahenemaan päin.

Helsingissä jää lähivuosina eläkkeelle tuhansia hoitajia, varhaiskasvatuksen opettajia ja lastenhoitajia, jonka grafiikka näyttää pylväillä.

Helsinkiin iskee pian Suomen pahin työvoimapula – näihin kuuteen ammattiin tarvitaan eniten tekijöitä

Helsingissä jää lähivuosina eläkkeelle tuhansia hoitajia, varhaiskasvatuksen opettajia ja lääkäreitä. Pääkaupungissa pula ammattilaisista on vaikeampi kuin muualla Suomessa, koska työntekijöitä tarvitaan paljon.

Stora Enso Sunilan tehdas Kotkan Sunilassa.

Sellutehdas lopetti ja irtisanoi 240 työntekijäänsä – nyt kaupungit kilpailevat heistä

Kotkan kaupunki haluaisi pitää Sunilan sellutehtaalta irtisanottavista tiukasti kiinni, mutta osaavalle työvoimalle on ottajia muuallakin.

Lasikaapissa robottikäsien terät painuvat kohti keltaista, muovisen näköistä levyä. Sivuilla näkyy johtoja ja elektroninen näyttö.

Uudet käsityöläiset valmistavat nyt maailman himoituinta tuotetta Saksassa

Mekatroniikka-asentajia ja mikroteknikkoja tarvitaan maassa tuhansia jo aivan lähivuosina.

Työmies kantamassa rakennustarvikkeita.

Sujuisiko kahvihuonekeskustelu englanniksi? Kysely yrityksille kertoo, mikä ulkomaisen työvoiman houkuttelussa on vaikeaa

Työvoimapula on alkanut hellittää, kertoo henkilöstövuokrausyhtiö Baronan kysely. Rasismikeskustelu ei ole vähentänyt ulkomaisen työvoiman kiinnostusta Suomea kohtaan ainakaan vielä.

Lähikuva sairaanhoitajan käsistä ja iäkkään naisen käsistä. Sairaanhoitaja tarkistaa vanhuksen arvot.

Neljä hyvinvointialuetta yhdistää voimansa ulkomaisen työvoiman hankinnassa – kilpailuttavat EU:n ulkopuoliset rekrytoinnit

Pelkästään Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa täyttämättömiä työpaikkoja on yhteensä noin 800.

Lapsi tekee  hiekkakakkua hiekkalaatikon reunalla.

Rannikko-Pohjanmaan kunnat hakevat varhaiskasvatuksen ammattilaisia töihin yhteiskampanjalla: ”On kaikkien etu, että teemme tämän yhdessä”

Kevättalvella lähes kaikissa alueen kunnissa oli työvoimapulaa. Avoimia työpaikkoja oli niin varhaiskasvattajille kuin lastenhoitajille.

SInipaitainen nainen istuu linja-auton rattia pidellen ja hymyilee kameralle.

Kuljettajista on pula eikä koulutus kiinnosta – Gitte Mustonen haaveili 40 vuotta linja-auton kuljettamisesta ja saa nyt tehdä unelmatyötään

Puolet Tredun kuljettajakoulutuksen aloituspaikoista jää tänä vuonna auki Tampereella, vaikka alalla on työvoimapula. 40 vuotta kuljettajan työstä haaveillut Gitte Mustonen kertoo oman kokemuksensa.

Nainen nostaa lastenrattaita bussin keskiovista sisään.

Isot kaupungit haluavat lisätä bussien määrää, mutta kuljettajia on liian vähän – pääluottamusmies: "Kunnioitus meitä kohtaan on hävinnyt"

Tampereella tuli pulaa linja-autonkuljettajista, kun bussien määrää nostettiin viime vuodesta. Turussa tarvittaisiin kohta sata uutta kuljettajaa, kun palvelutasoa nostetaan.

Etelä-Savon hyvinvointialueen sairaalapalveluiden palvelualuejohtaja Kari Pullinen.

Ensimmäisellä kierroksella kukaan ei hakenut ylilääkäriksi – Etelä-Savossa kaikki syöpätautien lääkärit työskentelevät ostopalveluna

Etelä-Savon hyvinvointialueella syöpätaudit on haastava erikoisala lääkärirekrytointien kannalta. Tällä hetkellä joudutaan turvautumaan täysin ostopalveluihin.

Lähikuvassa on avainkaappirivistö Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Lukoissa roikkuvat avaimenperät.

Huutava lääkäripula pakotti sulkemaan psykiatrian kuntoutusosastot Lahdessa

Eläkkeelle jääviä ammattilaisia on enemmän kuin alalle tulevia nuoria lääkäreitä. Psykiatriaan erikoistumista jarruttaa pelko suuresta työtaakasta ja vaikeista potilaista.

Päivystyspoliklinikan tyhjiä sänkyjä rivissä.

Kiireettömän erikoissairaanhoidon jonot ovat jatkuvasti laittoman pitkät Pohjois-Karjalassa – kysyimme viisi kysymystä tilanteesta

Kiireettömän erikoissairaanhoidon jonotilanne vaikuttaa lohduttomalta Pohjois-Karjalassa. Mitkään keinot eivät auta riittävästi.

Rakennustyömaa, kypärä pöydällä.

Pietarsaaren seudun rekrytointitapahtuma houkuttelee paluumuuttajia ja ukrainalaisia – tuhansille tarjolla työpaikka

Tule tänne! -rekrytointitapahtuma järjestetään Pietarsaaressa viidettä kertaa Jaakon päivien aikaan. Tällä kertaa yrityksiä ja organisaatioita on paikalla ennätysmäärä.

Henkilö hitsaa metallia. Savu värjäytyy siniseksi hitsauksen valossa.

Työvoimapula on edelleen Varsinais-Suomen yritysten kasvun jarruna

Tilanne työvoiman saatavuuden suhteen on parantunut vuoden takaisesta hieman, mutta valtaosalla yrityksistä on edelleen ongelmia.

Mats Eriksson Scandic, alueen pääluottamusmies keskustelee työntekijän kanssa

Ravitsemusalan henkilöstöpula ei hellitä – moni vastavalmistunut vaihtaa alaa, koska valinnanvaraa löytyy

Ravitsemusalalla kävi työntekijäkato korona-aikana, kun moni vaihtoi alaa. He eivät ole alalle palanneet, eikä koulutuksellakaan saada kaikkia paikkoja täyteen. Tulevaisuus nähdään silti valoisana.

Sairaanhoitajat potilassängyn äärellä.

Kesäsijaisista on pulaa Pirkanmaan perusterveydenhuollossa: moni kesätöihin valittu on perunut tulonsa

Hyvinvointialueelta kerrotaan, että kesäksi valituista moni on perunut tulonsa. Erityisesti sairaanhoitajille tarvittaisiin sijaisia.

Kaksi naista hotellin vastaanottotiskillä.

Uusi hallitusohjelma on otettu vastaan matkailualalla tyrmistyneenä – Näkkäläjärvi: “Ainakaan Lapin matkailua edistävä tämä ei ole”

Matkailualalla pelätään, että uusi hallitusohjelma kurittaa toimialaa rajusti, kun hallitusohjelman kirjauksia aletaan panna toimeen.

Kassahenkilö katsoo kassakonetta asiakkaan odottaessa tiskillä.

Tutkijat tyrmistyivät brittiekonomistin sanomisista: suomalaisnaisten patistelu töihin on turhaa – he ovat jo siellä

Talousjärjestö OECD:n pääekonomistin mukaan naisten aktiivisempi osallistuminen Suomen työmarkkinoille olisi yksi ratkaisu työvoimapulaan. Suomalaistutkijoiden mukaan naisten osuus työelämässä on jo valmiiksi korkea.

konetekniinkan opiskelija Martin Perälahti

Valmistuva diplomi-insinööri lyö toiveensa pöytään: yli 4 000 euron palkka ja joustava työ – näin vastaavat työnantajat

Teknologiateollisuus arvioi alan tarvitsevan seuraavina vuosina yli 100 000 uutta työntekijää. Voit kertoa jutussa, mitä sinä toivot työelämältä.

Här planeras Giga vaasa, längst till höger i bild syns flygfältets landningsbana.

Pohjalaisyritykset investoivat ennätystahtia – investoinnit ovat jopa 12 miljardia euroa vuosikymmenen loppuun mennessä

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla on käynnissä historiallisen suuri investointibuumi ja maakuntien työllisyystilanne on erinomainen, mutta tunnelmia synkentävät vaikea työvoimapula sekä maailmantalouden ailahtelut.

Läheltä

Työvoimapula uhkaa pahentua Kainuussa tulevina vuosina

Kainuuseen tarvitaan erityisesti nuoria ja kansainvälisiä osaajia, sillä maakunnan väki vähenee ja ikääntyy.

ylämaannautoja pellolla

Britanniassa ei haluta nähdä toista tyhjien vihanneshyllyjen talvea

Helpotusta työvoimapulaan haetaan läheltä ja kaukaa, kausityöläisistä ja seniorikansalaisista.

Subrata Mishra

Huippuosaaja Subrata Mishra hehkuttaa Suomen yhtä ainutlaatuista piirrettä: ”En ole koskaan saanut valitusta siitä, että en puhu suomea”

Intialaiset ovat jo yksi suurimpia maahanmuuttajaryhmiä Suomessa. Heitä houkuttelee suomalainen elämänlaatu ja se, että täällä pärjää englannilla.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Suomi tarvitsee väkeä muualta – olisi parempi tajuta se pian kuin myöhään

Kun maahanmuutosta keskustellaan, aina jonkun verenpaine nousee. Siinä jää helposti huomaamatta, että jo nyt bussit pysähtyisivät ja mansikat jäisivät poimimatta ilman muualta tullutta työvoimaa.

Rovaniemeläinen Jussa Posio kiristää mutteria renkaiden takana.

Jussa Posio, 17, on työelämän konkari, joka ei käytä CV:tä – näin hän on pärjännyt työhaastatteluissa

Työvoimapula näkyy kesätyövoiman tarpeena harvaan asutuilla alueilla. Lapissa henkilöstöpalveluyritys on välittänyt kesätyöpaikkoja 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Nuori mies työntää vihreitä kärryjä, nainen poimii parsoja puoleen reiteen ulottuvista, huolella kasatuista multarivieistä..

Saksa säikähti koko teollisuutensa ja hyvinvointinsa puolesta: Maahanmuuttopolitiikka myllätään uusiksi, koska muuten loppuvat työntekijät

Kilpailu työvoimasta kovenee Euroopassa. Saksassa tarvittaisiin Jyväskylän väkiluvun verran pelkästään IT-osaajia, ja maassa viritellään rekrytointikampanjoita EU:n ulkopuolella.

Johanna Ojala-Niemelä haastattelussa.

Lapin kansanedustajat esittävät hallitusohjelmaan pohjoista ohjelmaa vihreän siirtymän vauhdittamiseksi

Kansanedustajien mukaan ohjelmassa pitäisi huomioida pohjoisen investointipotentiaali, rikkaat luonnonvarat ja turvallisuuden kannalta keskeinen logistinen sijainti.

Filippiineiltä kotoisin olevat  Diosalyn Isnec  ja Jumer Ladores työskentelevät hoiva-avustajina.

Hyvinvointialue joutuu turvautumaan poikkeustoimiin, jotta hoitoalan kesätyöt saadaan järjestettyä – töihin on otettu myös kouluttamattomia

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on jouduttu palkkaamaan myös alalle kouluttamattomia työntekijöitä työvoimapulan takia. Kesää varten päätettiin myös lisärahoituksesta.

Pyörätuoli seisoo sairaalan käytävällä Päijät-Hämeen keskussairaalassa tyhjillään.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue kaipaa lisää kesätyöntekijöitä

Tulevana kesänä tarvetta on noin 500 hoiva-alan kesäsijaiselle. Osa rekrytoinneista menee viime tippaan.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tulosaluejohtaja, psykiatri Heli Peltola työpöytänsä ääressä.

Huutava pula psykiatreista uhkaa sairaalapaikkoja Päijät-Hämeessä

Sairaalan psykiatrisia osastopaikkoja aiotaan karsia loppukesästä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää puhettaan Eduskuntatalon Valtiosalin tiedotustilaisuudessa, jossa kerrotaan, mitkä puolueet osallistuvat Säätytalolla käytäviin varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.

Kuka saa tulla Suomeen töihin? Kokoomus ja perussuomalaiset ovat vahvasti erimielisiä – näistä asioista puolueet vääntävät

Kokoomus haluaa lisätä töihin tulevien maahanmuuttoa merkittävästi, mutta perussuomalaiset sallisi vain hyvätuloisten erityisosaajien pienen joukon tulon Suomeen.

Lähihoitaja Juulia Hiiri ja sairaanhoitajaopiskelija Aada Härkänen.

Muhkeilla bonuksilla vikitellään nyt hoitajia ja lääkäreitä kesätöihin – katso kartalta, missä on luvassa parhaimmat löytöpalkkiot

Usealla hyvinvointialueella on kesäksi satoja hoitoalan työpaikkoja lomakaudelle, mutta kesäsijaisten varmistuminen kaikkiin tehtäviin on arvoitus vielä pitkälle kevääseen.

Lasinpuhaltaja Dylan Katz työskentelemässä kuuman lasin kanssa.

Amerikkalainen lasinpuhaltaja jäi asumaan Tampereelle ja se on harvinaista – Suomen vetovoimaisin kaupunki ei kiinnosta ulkomailla

Tampereen ongelma on, että koulutusta vastaavaa työtä on vaikea saada. Nyt kansainvälisiä osaajia yritetään houkutella uudella ohjelmalla.

Pasi Saukkonen puhuu työperäisestä maahanmuutosta A-studiossa.

Takamatka kilpailijamaihin on pitkä, sanoo tutkija työperäisen maahanmuuton lisäämisestä Suomessa

Tutkija Pasi Saukkonen toivoisi, että Suomessa ymmärrettäisiin, kuinka paljon töitä kansainvälisen rekrytoinnin lisääminen vaatisi.

Marion Brunel istuu nojatuolissa Rambollin aulassa.

Ranskalainen Marion Brunel vaikuttui Suomesta niin paljon, että jäi tänne töihin – vientiala tarvitsee kipeästi lisää hänen kaltaisiaan

Ranskasta tullut Marion Brunel, 28, kehottaa mainostamaan suomalaista työkulttuuria ulkomailla.

Siivousrobotti kulkee kauppakäytävällä.

Siivoojan työ tulee lähivuosina muuttumaan radikaalisti – robotit mullistavat puhtausalan

Puhtausalalla on edessä työvoimapula. Kun työvoimaa ei yksinkertaisesti saada, ratkaisuksi on löydetty teknologia. Siivousrobotit hoitavat jo nyt lattiapintoja monissa tehdaskiinteistöissä.

Lidiia Zaporozhets pyyhkii pöytiä Kalevan Pancho Villa -ravintolassa.

Lapsi ei saanut ukrainalaiselta tarjoilijalta palvelua suomeksi, vanhemmat laittoivat palautetta – ravintolaketjun yrittäjä vetoaa asiakkaisiin

Englannin kieltä pääsee käyttämään yhä useammin ravintoloissa. Pääkaupunkiseudulla avoimiin työpaikkoihin tulevista hakemuksista arviolta jo puolet on sellaisilta työnhakijoilta, jotka eivät puhu suomea.

Lähikuva sairaanhoitajan käsistä ja iäkkään naisen käsistä. Sairaanhoitaja tarkistaa vanhuksen arvot.

Etelä-Savon maakuntajohtaja: Asenteet työperäistä maahanmuuttoa kohtaan ovat muuttuneet

Maakuntajohtaja Pentti Mäkisen mukaan yritysten asenteet työperäistä maahanmuuttoa kohtaan ovat muuttuneet, kun työvoimapulan realiteetit ovat selvinneet.

 Henkilö pitää kädessään kännykkää, jonka näytöllä näkyy kuva Ylen eduskuntavaalien 2023 puoluekoneesta.

Ylen vaalikone: EU:n ulkopuolisen työvoiman palkkausta kannattaa yli puolet Oulun vaalipiirin ehdokkaista

Yritykset ovat pitäneet järjestelmää kankeana, ja työvoimapula on rajoittanut yritysten kasvua.

Noora Lehtinen päässään läpinäkyvä kasvosuojus.

Nuoret uupuvat jo pian päästyään työelämään – Noora Lehtinen, 22, saa lyhentää työaikaansa, jotta jaksaa

Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Uupumus on yleistynyt myös nuorten vasta työuraansa aloittavien joukossa.

Nainen tietokoneen ääressä.

Microsoft sanoo luoneensa Suomeen 90 päivän ”mikrotutkinnon”, jossa kuka tahansa voi tulla teknologia-ammattilaiseksi – tästä on kyse

Microsoftin mukaan minitutkinnon pitäisi tuoda markkinoille viidessä vuodessa 100 000 teknologiaosaajaa.

Hoitokodin lääketarjotin pöydällä. Taustalla hoitaja tutkii lääkelistaa.

Siun sotella on lähes tuhannen hoitajan vaje – kaikki keinot otettava käyttöön, palvelujohtaja myöntää

Pohjois-Karjalassa ei ole vielä tarvinnut turvautua kalliisiin yksityisiin hoitajia välittäviin yrityksiin.

Lähihoitaja Bern Amar työssään auttamassa vanhusta, Attendo, Vantaa, 12.11.2018.

Lappilaiset eduskuntavaaliehdokkaat suhtautuvat työperäiseen maahanmuuttoon myönteisesti – perustelevat työvoimapulalla

Lappilaisista eduskuntavaaliehdokkaista vain kuusi on sitä mieltä, ettei työperäistä maahanmuuttoa tarvita suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa varten.

Lastenohjaaja Säde Kalpio leikkii lapsen kanssa päiväkodissa.

Säde Kalpio, 22, opiskelee päiväkotityönsä ohessa sosionomiksi – hänen kaltaisiaan tarvitaan tuhansia, mutta tavoite lienee mahdoton

Kahdella kolmesta päiväkodin työntekijällä täytyy olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus vuoteen 2030 mennessä. Nykyinen koulutusmäärä ei riitä täyttämään tarvetta.

Kirkkoniemen sairaalassa sairaanhoitajana työskentelevä Pasi Toivanen työpaikkansa etupihalla.

Pasi Toivanen lähti Norjaan sairaanhoitajaksi eikä voisi kuvitellakaan palaavansa Suomeen: “Se juna meni jo”

Ulkomailla työskentely ei ole aiheuttanut Suomen hoitajapulaa. Se kuitenkin kertoo, mistä Suomen hoitajapula kumpuaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle