Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pojun uusi kappale ensiesityksessä Yle Jyväskylän livekeikalla lauantaina

Yle Jyväskylän suorat livekeikat jatkuvat lankalauantaina 11. huhtikuuta, kun 2010-luvun myydyimmän biisin tehnyt Poju esiintyy Yle Areenassa.

Korona perui lasten virpomiskierrokset – kirkot kehittivät uudet keinot: "Voi postittaa jotain litteämpää"

Naapurustoa ja sukulaisia ei voi nyt mennä virpomaan. Perheille on kuitenkin tarjolla yksinkertaiset keinot, joilla homma onnistuu.

Ylivieskan palaneen kirkon tilalle päästään rakentamaan uutta ehkä jo ensi kesänä

Ylivieskan kirkkovaltuuston on määrä ensi tiistaina hyväksyä uuden kirkon rakentamissuunnitelmat.

Tuhansia osallistui pääsiäisvaellukseen Helsingissä

Tänä vuonna Via Crucis -vaelluksella kuultiin enemmän musiikkia kuin aiempina vuosina.

Herätys: Venäjä ja Britannia taas tukkanuottasilla, kuinka usein jäykkäkouristusrokotus pitää uusia ja mitä nyt, kun muoviton maaliskuu päättyy?

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Jännitystä, höyheniä ja riemun kiljahduksia – Katso, miten virpojat toivat pääsiäisen kotioville

Muualla Suomessa virvotaan perinteisesti palmusunnuntaina, mutta Pohjanmaalla trullit lähtevät oville vasta viikon päästä pääsiäislauantaina.

Waltteri Torikka nähdään pääsiäisen kärsimysnäytelmän Jeesuksena

Näytelmässä Jeesus ristiinnaulitaan Tuomiokirkon edessä.

Pääsiäiskokot syttyvät Pohjanmaalla

Kokon kitkerä savu karkottaa vanhan uskomuksen mukaan pääsiäisenä liikkuvia noitia.

Piian hääkirkko paloi savuna ilmaan – "Jopa vihaa oli silloin vuosi sitten"

Pääsiäinen nostaa Ylivieskassa tunteita pintaan, kun vuosi sitten tulipalossa tuhoutuneen kirkon raunioilla vietetään messu. Katseet on nyt suunnattu tulevaisuuteen ja uuteen kirkkoon.

Pääsiäiskokko kokoaa kylänväen ja turistit yhteen – Pelastuslaitos toivoo ilmoituksia kokoista

Lankalauantaina sytytetään jälleen kokot karkoittamaan noitia. Pelastuslaitos toivoo, että kokon polttamisesta tehtäisiin ilmoitus.

Ylivieskan kirkkopalosta syytetty jätettiin tuomitsematta – määrättiin pakkohoitoon

Käräjäoikeus vetosi syytetyn syyntakeettomuuteen. Syytettyä ei voida oikeuden mukaan pitää vangittuna, vaan hänet on pidettävä sairaalassa tahdostaan riippumattomassa hoidossa.

Ylivieskan kirkkopalosta epäillyn syyllisyys varmistui – näyttö riittävä, epäilty pysyy vangittuna

Keskiviikkona antamassaan välituomiossa käräjäoikeus määräsi syytetyn pidettäväksi edelleen psykiatrisessa vankisairaalassa. Pääkäsittelyä jatketaan mielentilatutkimuksen valmistumisen jälkeen. Syytetty on saanut hoitoa psyyken sairauteen sekä ennen että jälkeen tapahtuman.

Kirkkopalosta epäilty mielentilatutkimukseen – mies soitti itse hätäkeskukseen kirkon sytyttyä

Ylivieskan kirkkopalosta epäilty on määrätty mielentilatutkimukseen. Syyttäjä vaatii törkeästä vahingonteosta epäillylle, pohjoispohjalaiselle miehelle vähintään kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Epäilty on myöntänyt teon kuvauksen oikeaksi.

Ylivieskan kirkkopalo käräjillä tänään – epäilty läsnä vain videoyhteyden välityksellä

Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden käsittely alkaa aamuyhdeksältä Ylivieskassa. Epäiltyä vuonna 1989 syntynyttä miestä syytetään törkeästä vahingonteosta. Tästä voi saada enintään neljä vuotta vankeutta.

Palaneen kirkon hiiltyneistä hirsistä tehtiin korkea risti – pystytettiin raunioille tuhoutuneen alttarin paikalle Ylivieskassa

Ylivieskan yli 200 vuotta vanha puukirkko tuhoutui pääsiäislauantaina tulipalossa. Seurakunta pystytti tänään kirkon raunioille 5–6 metriä korkean ristin, jonka juurella on tarkoitus pitää kesähartauksia.

Uudestakin halutaan perinteinen, mutta näkyvä maamerkki – Ylivieskan kirkon raunioilla pohditaan uudisrakennusta

Ylivieskalaiset ovat ottaneet vilkaasti kantaa uuden kirkon rakentamiseen. Rakennusmateriaalin suhteen mielipiteet jakaantuvat, mutta pari asiaa yhdistää. Kirkon pitäisi olla perinteinen ja siinä pitäisi olla korkea tapuli.

Kirkkopalon tutkinta vie vielä viikkoja – teon motiivi yhä hämärän peitossa

Ylivieskan kirkon tuhoisan tulipalon esitutkinta kestää todennäköisesti kesän loppupuolelle. Poliisi on kuullut useita todistajia. Tulipalon sytyttämisen motiivi ei ole toistaiseksi tiedossa.

Ylivieskan kirkko sytytettiin sisäpuolelta – poliisin mukaan tekijän on täytynyt murtautua rakennukseen

Pääsiäislauantaina tapahtuneessa Ylivieskan kirkon tulipalon sytyttämisessä on käytetty palavia nesteitä. Poliisin mukaan palo sytytettiin kirkon sisäpuolelta, joten tekijän on täytynyt murtautua kirkkoon.

Näkökulma: Kirkkonsa menettäneessä Ylivieskassa syntyi uusi yhteisöllisyys

Pääsiäislauantain surulliset tapahtumat palauttivat uskoni ihmisiin, kirjoittaa Yle Pohjanmaan päällikkö Hannele Haanpää-Holappa.

Seurasaaren pääsiäiskokko roihusi komeasti Helsingissä – video

Pohjalaisessa perinteessä pääsiäiskokon polttamisen tarkoituksena oli pitää trullit erossa karjasta.

Rikkoutunut vesiputki teki kaivannon keskelle katua Jyväskylässä

Jyväskylän keskustassa sattunut putkirikko teki vaarallisen näköisen kaivannon keskelle katua pääsiäislauantaina. Vesijohdon runkoputken halkeaminen aiheutti Vapaudenkadulla vuolaan puron pariksi tunniksi. Vilkkaalla nelikaistaisella kadulla yksi kaista on poissa käytöstä seuraavaan arkipäivään eli tiistaihin saakka.

Mikä ihmeen lankalauantai? Entä mitä tarkoittaa sukkasunnuntai tai malkamaanantai? – Tässä vastaukset

Pääsiäislauantaina noidat mellastivat navetoissa loitsimassa taloon huonoa karjaonnea: niitä alettiin torjua polttamalla kokkoja. Tapana oli myös värjätä lankoja, joten päivää alettiin kutsua lankalauantaiksi. Malkamaanantaina oli mietitty, miksi omassa silmässä olevaa malkaa on vaikeampi huomata kuin toisen silmässä olevaa rikkaa. Mutta tiedätkö mikä malka on?

Pääsiäiskokolla ei tuleen tuijottelu enää riitä – voit nousta ponin selkään tai voittaa arvonnassa akkuporakoneen

Kokkoperinne elää vahvana pohjalaismaakunnissa, joissa noitahenkiä karkotetaan myös markkinahengellä. Pääsiäskokot leviävät myös etelään. Esimerkkinä Helsingin keskipohjalaisten kokkoperinne Seurasaaressa.

Muistitko karkit? – Palmusunnuntain virpojat ovat jo ovella

Virpojat kiertelevät tänään naapurustossa vitsojensa kanssa. Monin paikoin Pohjanmaata tosin noidat ilmestyvät ovelle vasta lankalauantaina pitkäperjantain jälkeen.

Kokko tarvitsee luvan, jos sitä ihastelee yli 200 henkilöä

Lankalauantaina sytytetyn elävän tulen ja kitkerän savun on uskottu karkottavan noitia ja trulleja. Pääsiäiskokkoperinne elää erityisesti pohjalaismaakunnissa. Perinnekokoista ei tarvitse tehdä ilmoitusta pelastusviranomaisille, ellei tilaisuus paisu suureksi.

Papinniemen leirintäalueen uusi yrittäjä pistää tuulemaan

Papinniemen Matkailun Niko Hälvä suunnittelee uusien mökkien ja rantasaunan rakentamista. Pyhäjärven rannalla sijaitsevasta kesäparatiisista tehdään nykyistä monipuolisempi vapaa-ajan viettopaikka.

Tuomareita koetellaan pudotuspeleissä henkisesti - "Paikkailu on inhimillistä"

SM-liigassa HIFK:ta ja Bluesia edustanut Patrik Lostedt tietää, että henkistä peliä käydään myös tuomariston kanssa. Entinen roolipelaaja ei usko, että nykytuomareihin voi valtavasti vaikuttaa.

Trullien matkassa Kannuksessa – video

Keski-Pohjanmaalla virvotaan muusta Suomesta poiketen vasta pääsiäislauantaina.

”Se oli paree, mitä mustee savu tuli pääsiääsvalakiasta”

Pohjalaiset kilpailevat lankalauantaina siitä, missä kylässä roihuaa komein ja korkein pääsiäiskokko eli pohjalainen "pääsiääsvalakia". Kokoissa poltetaan pihapiireistä kootut risut ja oksat, mutta aina joku ehtii piilottaa risujen sekaan vaikka käytöstä poistetun sohvan. Autonrengasrovioista kuulee onneksi enää vain legendaarisia tarinoita.

Poliisilla riitti kiireitä Kainuussa pitkäperjantaina

Eri puolilla Kainuuta poliisi joutui puuttumaan kansalaisten touhuihin pitkäperjantaina sekä varhain aamuyöstä pääsiäislauantaina.

Manamansalon perinteinen Jäärieha viimeistä kertaa kainuulainen tapahtuma

Vaalassa Manamansalossa, Martinlahden satamassa järjestettiin perinteinen Jäärieha. Tapahtuma pidettiin nyt viimeisen kerran Kainuussa, sillä ensi vuonna Vaala vaihtaa maakuntaa.

Vain panta muistuttaa syksyn täräyksestä – pelkoja ei RoPS:n pelaajalle jäänyt

RoPS:n Jarkko Lahdenmäki loukkaantui viime syksynä hurjan näköisessä puskutilanteessa. Pelkoja onnettomuudesta ei kuitenkaan ole jäänyt, kertoo Lahdenmäki.

Trulleja ja valakioita – pääsiäisperinteet sekoittuvat Etelä-Pohjanmaalla

Perinteet siivittävät eteläpohjalaisten pääsiäislauantain viettoa. Trullit eli pikkunoidat lähtevät aamulla suklaan toivossa virpomaan. Illalla noitia taas karkotetaan polttamalla toinen toistaan isompia pääsiäiskokkoja eli ”valakioota”. Aikojen saatossa pahimmista perinteistä, kuten lasten piiskaamisesta, on päästy eroon. Nykyperinteet ovat sekoitus läntisiä ja itäisiä tapoja ja uskomuksia.

Pääsiäiskokkojen tulet ja savut karkottavat jälleen trulleja

Vanhan uskomuksen mukaan pahat voimat ovat liikkeellä tänään lankalauantaina.

Onko kauppa auki, miten juna kulkee? – Pääsiäismuistio kertoo

Joukkoliikenne kulkee poikkeusaikataulussa. Pääsiäinen pitää Alkon ovet kiinni tiistaihin asti.

Roskispalo tuhosi kauppakeskuksen seinää Jyväskylässä - sytyttäjä pidätetty

Poliisi epäilee jyväskyläläistä parikymppista miestä myös muista vastaavista rikoksista.

Venekerhon palosta isot vahingot Helsingin Vuosaaressa

Venekerhon vakuutus kattaa vahingot, mutta hävinneitä valokuvia ei korvaa mikään. Lisätyötä aiheuttaa muun muassa veneiden katsastuspaperien tuhoutuminen.

Sää jatkuu tavallista lämpimämpänä

Kevään lämpöennätys saattaa mennä tänään rikki. Ennusteen mukaan liki koko maassa saadaan nauttia kunnon keväisestä auringonpaisteesta.

Paavi pitää illalla pääsiäisvigilian – seuraa Pietarinkirkon tapahtumia suorana Ylen netissä

Jumalanpalvelusta voi seurata suorana Yle Uutisten verkkosivuilla ja Yle Areenassa. Lähetys alkaa noin kello 21.20.

Ortodoksiksi kääntyvä Jari Wikman: Nyt olen tullut kotiin

Vaasalainen Jari Wikman liitetään ortodoksikirkkoon lauantaina. Matka ortodoksisuuteen on ollut pitkä, kymmeniä vuosia. Nyt Wikman sanoo tulleensa kotiin.

Pääsiäiskokon polttajalla monta muistettavaa

Pelastuslaitos muistuttaa pääsiäiskokon polttajaa varovaisuudesta avotulen kanssa. Kokon polttaminen yksityisesti ei varsinaisesti vaadi pelastusviranomaisen lupaa, mutta tulta on käsiteltävä varoen. Jos lankalauantaina on voimassa ruohikkopalovaroitus, muuttuu tilanne.

Pohjanmaalla pääsiäisnoidat karkotetaan – Itä-Suomessa kielletään

Pääsiäisperinteet ovat sekoitus uskontoa ja pakanaperinteitä

Pääsiäispyhiksi kaivataan uutta verta

Sairaalat tarvitsevat tavallista enemmän verta juhlapyhien aikaan. Etenkin verihiutaleet vanhenevat nopeasti, joten verenluovuttajien toivotaan lähtevän liikkeelle myös lankalauantaina.

Virpojat kiertäneet tänään ovelta ovelle – video

Palmusunnuntai aloittaa pääsiäisajan hiljaisen viikon. Päivän perinteisiin kuuluu virpominen.

Kajaanissa lotonnut voitti 700 000 euroa

Pääsiäislauantain lottoarvonnassa löytyi kaksi 7 oikein -tulosta.

Paikallispelivoitto lämmitti Hyypiää - "Tärkeät pisteet"

Sami Hyypiän luotsaama Leverkusen nappasi pääsiäislauantaina komean 4-1-vierasvoiton Fortuna Düsseldorfista ja vankisti entisestään asemiaan Bundesliigan kärkikolmikossa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle