Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Syyssateet nostavat vedenpintoja Pohjois-Pohjanmaalla – korkeudet ja virtaamat paikoin jo viime kevään lukemissa

Lokakuun sateet ovat kääntäneet esimerkiksi Kala- ja IIjoen korkeudet jyrkkään nousuun. Jokialueilla ollaan paikoin jo viime kevään virtaama- ja korkeuslukemissa, mutta tavallisiin tulvakorkeuksiin on vielä matkaa.

Iissä mietitään talouden tasapainottamista – uhkana jopa putoaminen kriisikunnaksi

Iin kunta kamppailee tiukkojen talousvaatimusten kanssa. Lähivuosien aikana kunnan on säästettävä miljoonia euroja.

Tuli tuhosi omakotitalon Oulun Haukiputaalla sunnuntaina aamuyöllä – viikonloppuna sattui useita liikenneonnettomuuksia: vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos riensi apuun sunnuntaiaamun aikan Nelostiellä Iissä olleseen hirvikolariin sekä Ouluun Koskelantielle selvittämään ulosajoa. Pudasjärvellä oli peräänajo tiellä 20 puoliltapäivin.

Lohikalojen IHN-taudista päästy eroon Iissä, Kaavilla, Tervossa ja Nurmeksessa

Viruksen aiheuttamaa kuoliotautia havaittiin runsaat neljä vuotta sitten kaikkiaan kuudessa paikassa. Kalat hävitettiin, tilat desinfioitiin ja puhtautta seurattiin kahden vuoden ajan.

Yli 200 vuotta vanha sukukartano mullistui täysin: huippuarkkitehti Teemu Kurkela osti kasan lautaa ja nyt lopputulos niittää mainetta maailmalla

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saaneen Teemu Kurkelan henkilökohtainen projekti muodostui paljon kiinnostavammaksi kuin hän itse olisi ennalta arvannut.

Pohjois-Iin ja Olhavan välillä olevat ohituskaistat otetaan käyttöön Nelostiellä

Ohituskaistoja on rakennettu kesästä 2020 lähtien. Viimeistelytöitä tehdään vielä lokakuussa.

Iskon eritasoliittymän työt valmistuvat Oulussa – Nelostien vuosien parantamistyö on nyt loppumetreillä

Ensi yön aikana moottoritien etelän suunnan liikenne palautuu kiertotieltä takaisin etelän suunnan ajoradalle. Uusi ramppi Alppilan ja Välivainion suunnasta moottoritielle etelän ajosuuntaan saadaan liikenteen käyttöön alustavasti tiistaina.

Pelastuslaitoksella vipinää viikonloppuna: Sievissä auto katolleen ojaan – Iissä taas epäillään tyhjillään olleen omakotitalon paloa tahallaan sytytetyksi

Sievissä Kokkolantiellä sunnuntai-iltana olleessa ulosajossa henkilöt pääsivät autosta pois omin voimin. Iin Haminassa tyhjillään ollut iso omakotitalo kärsi lähinnä savuvahinkoja lauantaina alkuillasta.

Koulukiusaamista yritetään ehkäistä koulujen kannustinrahalla – Oulu, Muhos, Ii, Lumijoki ja Pyhäntä mukana kaksivuotisessa hankkeessa

Opettajilla ja oppilailla on vapaat kädet sopia luokkansa yhteiset pelisäännöt. Tavoitteena yhteishenki, joka ehkäisee jo ennalta kiusaamista. Hankkeeseen on budjetoitu tälle vuodelle 80 000 euroa.

Suururakka kääntyi loppusuoralle – Nelostien parantaminen Oulun pohjoispuolella enää viimeistelyä vaille valmis

Oulun ja Kemin välisen Nelostien perusparannus on loppusuoralla. Neljä jatkunut Oulun ja Kemin välisen valtaväylän parantamisurakka päättyy lokakuussa.

Tanskalaisille tv-katsojille esitellään Suomesta maivan paistoa ja kouluruokaa

Tanskalainen pitkään jatkunut tv-sarja Anne og Anders I Norden kiertää tuoreimmalla kaudellaan Pohjoismaissa. Suomesta esiin nousee paikallisten ruokien lisäksi myös ilmainen kouluruokailu, jonka lopettamista Tanskassa Anne Hjernøe pitää virheenä.

Oulun seudulla bussimatkan voi maksaa nyt myös lähimaksulla

Oman bussimatkan voi keskiviikosta lähtien maksaa vilauttamalla pankkikorttia tai mobiililaitetta etälukijassa. Lähimaksu on tarkoitettu omien matkojen maksamiseen.

Terveyskiertueella voi tutustua Kunnon mummolaan tai aivoterveysonnenpyörään - hyvinvointapahtumia nyt 19 Pohjois-Pohjanmaan paikkakunnalla

Maakunnallinen Muista hyvinvointisi! -kiertue on alkanut maanantaina Iistä. Kaikenikäisille suunnattuja tapahtumia järjestetään Pyhäjoelta Kuusamoon ulottuvalla alueella. Kiertue päättyy Kempeleeseen 3. syyskuuta.

Iissä tehdään esimerkillistä ilmastotyötä ja sen avulla on säästetty paljon rahaa – joidenkin mielestä pieni kunta on tehnyt jo tarpeeksi

Ilmastotyön edelläkävijä on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Ii. Asennekasvatuksella ja vihreillä valinnoilla on myös kääntöpuolensa. Osa kuntalaisista ajattelee, että Ii on jo osansa tehnyt.

Iin ilmastofestivaalissa keskustellaan kuluttajan hiilijalanjäljestä – tapahtuma tarjoaa ratkaisuja arjen tekoihin ja tunteiden käsittelyyn

Työpajassa pääsee pohtimaan sitä, millaisia tunteita ilmasto- ja ympäristökriisi itsessä aiheuttaa. Luvassa on vertaistukea, keskustelua ja vinkkejä.

Oulu Sinfonia viihdyttää yleisöä ilmaisilla after work -konserteilla torstaina ja perjantaina

Oulu Sinfonia soittaa erilaisissa kokoonpanoissa ja monenlaisissa tapahtumissa. Tällä viikolla se tarjoilee musiikkia after work -meiningissä sekä ilmastoaiheisessa konsertissa. Keväällä orkesteri juhlisti soitollaan koronarokotusten käynnistymistä.

Iin Micropolis evakuoitiin maanantaina aamulla – rikkivetyä vapautui laboratoriosta rikkoutuneen ilmastoinnin vuoksi

Yksi ihminen altistui kemikaalille ja hänet on toimitetty jatkotutkimuksiin. Kohteeseen hälytettiin useita pelastuslaitoksen yksiköitä. Pelastuslaitos suoritti kohteessa kemikaalisukelluksen ja poisti vaaraa aiheuttaneen materiaalin.

Perämeren saaristossa tutkitaan vanhasta kalastuskulttuurista kertovia jälkiä

Suunnitelman avulla on tarkoitus sovittaa yhteen luonnonsuojelun, virkistyskäytön sekä muun käytön tarpeita 10–15 vuoden ajalle.

Rekkakuski aiheutti vaaratilanteen Iissä: holtittomasti heilunut rekka sisälsi tuhansia kiloja paperirullia – olisi voinut tehdä pahaa jälkeä

Kyseessä oli eteläsuomalaisen kuljetusyhtiön rekka, myös holtittomasti ajanut kuljettaja tuli etelämpää Suomesta. Tiistai-iltana Nelostiellä kaiteisiin rekallaan törmänneen ja ajoin vastaantulijoiden kaistalla ajaneen kuljettajan huumepikatesti oli positiviinen.

Rekkakuski ajoi holtittomasti ja aiheutti vaaratilanteita Iissä

Kuljettaja oli törmännyt rekalla sillan kaiteeseen, ajanut reilua ylinopeutta ja ajautui useita kertoja vastaantulijoiden kaistalle, kertoo poliisi.

Savunnut veturi myöhästytti pohjoisen junaliikennettä illalla – matkustajajuna odotteli raiteilla matkan jatkumista kolmisen tuntia

Matkustajajuna seisoi Iissä radalla savuavan veturin vuoksi. Tapahtuneen vuoksi intercityt Oulun ja Rovaniemen sekä Rovaniemen ja Helsingin välillä myhästyivät tuntuvasti.

Iissä oppilaille ilmoitettiin, että maskeja on pakko käyttää – taustalla se, että rehtorit tulkitsivat ohjeet väärin

Iissä ilmoitettiin oppilaille ja huoltajille, että koulujen alkaessa oppilaita koskee maskipakko. Ohjeita oli tulkittu väärin ja kyseessä on maskisuositus.

Satama Open Airin toinen päivä avattiin leppoisissa tunnelmissa

Laajennettu festivaalialue mahdollisti ainakin alkuiltapäivästä musiikista nauttimisen väljästi.

Pohjois-Pohjanmaalla todettiin viikonloppuna yli 50 uutta koronatartuntaa

Kahden päivän 52 uudesta tartunnasta suuri osa on ollut Oulussa, yhteensä 37 todettua tartuntaa. Useampia tartuntoja on ollut myös esimerkiksi Iissä ja Limingassa. Koronan ilmaantuvuusluku maakunnassa on lähtenyt selkeään nousuun.

Oulun lähikunnissa useita ukkosen aiheuttamia maastopaloja torstai-iltapäivästä lähtien – Raahessa salama iski puuhun ja palo levisi autiotaloon

Maastopalohälytyksiä tuli torstai-iltapäivän ja illan aikana kuusi: Iihin Suppilosuolle, Muhokselle, Liminkaan, Tyrnävän Temmekseen sekä Utajärvelle Saari-Suorsalle ja Rokualle. Paloalueet olivat verrattain pieniä. Raahen autiotalopalosta aiheutui runsasta savua.

Iissä räjähdysvaaran aiheuttanut varastopalo oli epätavallinen tehtävä pelastuslaitokselle – kiinteistön sisällä olevat kaasupullot ammuttiin vaarattomiksi

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos joutui eristämään 200 metrin suuruisen alueen Iin Hietalantiellä, kun palavassa varastossa oli räjähdysvaaran aiheuttaneita hitsauskaasupulloja. Poliisi teki pullot vaarattomaksi kauempaa ampumalla.

Nelostien liikenne palautunut normaaliksi Iissä Pohjois-Pohjanmaalla – kaasuräjähdysvaara aiheutti kiertotiejärjestelyt

Liikenne oli usean tunnin ajan ohjattu kulkemaan kiertoteitse omakotitalon pihassa sijaitsevan varastorakennuksen tulipalon aiheuttaman räjähdysvaaran vuoksi.

Pohjois-Pohjanmaalle myönnettiin 1 000 hirvenkaatolupaa vähemmän kuin viime vuonna – alueella saa kaataa noin 5 500 hirveä

Kaatolupien määrä laskee Suomen riistakeskus Oulun alueella noin 20 prosentilla viime vuodesta. Lupia myönnettiin tarkalleen 4 184 kappaletta, joilla saa kaataa noin 5 500 hirveä.

Iin Ollinkorven tuulipuistohanke etenee pienennettynä: ensimmäisessä vaiheessa alueelle on suunnitteilla noin kymmenen voimalaa

Ilmatar-yhtiöllä oli alunperin toiveissa Ollinkorven alueelle jopa yli 60 voimalaa. Kevään aikana suunnitelmat pienenivät, ja ympäristöviranomaisen mukaan maakuntakaava mahdollistaa toistaiseksi noin 15 voimalan rakentamisen.

Iissä huolestuttiin vesivarojen riittävyydestä helteiden takia – vesijohtoverkoston painetta laskettiin, jotta kulutus pysyisi kurissa

Pohjaveden pinta on laskenut monin paikoin helteiden ja kuivan kauden takia. Iissä varaudutaan jo tulevan talven tarpeisiin vähentämällä vesijohtoveden kulutusta.

Perämerellä vesi on ennätyksellisen lämmintä – havainnot sinilevistä lisääntyneet

Biologi Mirja Heikkinen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoo, että merivesi on nyt paikoin jopa seitsemän astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Jo miljoona suomalaista käyttää digitaalista Omapostia – kymmenen vuoden kuluttua kirjeitä ei juuri tule postilaatikkoon

Suurin osa kirjeistä voidaan lähettää digitaalisesti, eikä niitä välitetä tulevaisuudessa paperisena. Silti postikortit kolahtavat postilaatikoihin, eikä se muuksi muutu. Niitäkin on yritetty digitalisoida, mutta asiakkaat eivät olleet tyytyväisiä.

Touhula sulkee jälleen päiväkotejaan: Pudasjärvellä, Iissä ja Muhoksella hoitopaikka vaihtumassa yli sadalla lapsella

Työpaikkoja Pohjois-Pohjanmaalla on uhattuna yli 20. Irtisanottavien määrä selviää, kun työntekijöiden uudelleen sijoittelu on saatu valmiiksi. Vuosi sitten oululainen Touhula sulki yli 40 päiväkotia ja irtisanoi 60 työntekijää.

Pahvipakkauksille on nyt kysyntää, kun verkkokauppa käy vilkkaana – kävimme Iissä kansainvälisen pakkausvalmistajan tehtaalla

DS Smithin Suomen tuotannossa valmistettavien verkkokauppapakkausten määrä on vuoden aikana noussut noin kolminkertaiseksi, ja kasvun odotetaan jatkuvan. Kansainvälisen yhtiön pohjoisin tehdas on Suomessa, Iissä.

Keskusta ja vasemmistoliitto jatkavat Iin suurimpina puolueina – perussuomalaisten kannatus nousi eniten

Iissä perussuomalaiset nosti eniten kannatustaan. Puolue voitti kaksi lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Keskusta ja vasemmistoliitto olivat suurimmat laskijat kolmella menetetyllä valtuustopaikalla.

Iin Kuivaniemen lämpövoimala on tuhoutunut pahoin tulipalossa

Pelastuslaitoksen ensimmäisten yksiköiden saapuessa oli rakennus kauttaaltaan tulessa ja vieressä parkissa ollut hakeauto oli myös tulessa. Henkilövahinkoja ei tullut.

Oulun seudun matkailua kasvatetaan Pohjolan rengastiellä, jonka tavoitteena on tuoda alueelle kotimaisia ja kansainvälisiä matkailijoita

Rengastien pituus on noin 850 kilometriä. Kiertomatka sisältää useita erilaisia reittivaihtoehtoja. Siinä ovat mukana Oulun kaupunki, Syöte, Rokua Geopark, Kalajoki, Raahe, Liminka, Kempele, Ii ja Hailuoto.

Ii ennakkoäänestää nyt – ilmastokunta tuskailee talouden ja tuulivoimarakentamisen kanssa

Tämän luettuasi tiedät, mikä Iissä on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Jäät ovat tehneet tuhojaan pohjoisen Perämeren suojasatamissa

Metsähallituksen Luontopalvelut selvittää tilannetta parhaillaan ja tuhot pyritään korjaamaan mahdollisimman pikaisesti. Osa korjauksista saattaa kuitenkin siirtyä alkukesän yli, kun tekijöitä ei ole.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa päällystetään kaikkiaan noin 300 kilometriä teitä – määrärahat pienenivät viime vuodesta

Maantieväylien päällystämiseen ja siltojen korjauksen on tänä vuonna rahaa noin 36 miljoonaa euroa.

Oulun Liikekeskuksen uusi toiminnanjohtaja Leena Vuotovesi keskustan elävöittämisestä: "Mikä on koronan jälkeisen uuden normaalin tapahtuma?"

Vuotovesi sanoo, että pandemian jälkeen on hyvä hetki alkaa kehittää Oulun keskustaa.

Kesän koronarokotusvalmistelut käyvät kuumina kunnissa – lisäväkeä saadaan eläkeläisistä, opiskelijoista ja vapaaehtoisista

Kesän rokotusjärjestelyissä riittää töitä kesälomien ja rajusti kasvavien rokotusmäärien takia.

Oulussa useita mahdollisuuksia altistua koronavirukselle ravintoloissa ja kaupoissa viime viikolla – myös Iissä kahdessa kohteessa

Oulunkaaren kuntayhtymän mukaan suurin osa mahdollisista altistuksista on ollut perjantaina.

Iiläinen valokuvaaja Antti J. Leinonen palkittiin vuoden kuvajournalistina – Tuomariston mukaan koskettavasti läsnä ajankohtaisissa ilmiöissä

Aiemmin Vuoden Lehtikuva-palkintona tunnetussa kilpailussa Leinonen palkittiin myös Vuoden Henkilökuva 2020- sarjassa.

Koronakaranteeni ei välttämättä estä ylioppilaskokeen suorittamista – osassa Pohjois-Pohjanmaan lukioista erillinen koejärjestely

Sähköpostikyselyn perusteella karanteenissa olevalle kokelaalle poikkeusjärjestely onnistuu ainakin yhdeksässä maakunnan lukiossa.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat: katso tuoreet tunnelmat Iin lukiosta, hetkeä ennen saliin menoa

Ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään tiistaina ja jatkuvat huhtikuun alkuun saakka.

Ylen aamu tänään: Vuosi siitä, kun hallitus totesi Suomeen poikkeusolot – mitä vuodessa on opittu? Katso lähetys tästä

Millaisia toiveita ja haaveita suomalaisnuorilla on? Ylioppilaskirjoitukset alkavat. Musiikkibisnes on mullistunut 20 vuodessa.

Kemin uusi sellutehdas: valtio satsaa 10,5 miljoonaa euroa ratatöihin Kemissä

Kemin ja Oulun välistä rataosuutta parannetaan 15 miljoonalla eurolla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle