Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nuori, vaaleatukkainen nainen tiukassa lähikuvassa.

Liisa Lilja valitsi lapsena amputaation, jotta sai toimivan jalan – nyt syöpähoitojen runtelemat munuaiset lopettivat paraurheilijan uran

Kaksi viikkoa sitten huippu-urheilija Liisa Liljan munuaiset poistettiin. Nyt hän käy säännöllisesti dialyysihoidoissa, polkupyörällä tietenkin.

Suomen Paralympiakomitean Kehittämispäällikkö & Tulevaisuuden tähtien vastuuvalmentaja Katja Saarinen selittää Tulevaisuuden Tähdet tilaisuudessa.

Onko Suomi pudonnut kyydistä? Paraurheilupomolta painavaa puhetta tulevaisuudesta: ”Jos olisin tyytyväinen, emme näitä miettisi”

Paraurheilu kaipaa kipeästi uusia tähtiä. Paralympiakomitean kehittämispäällikön mukaan nuorten paralympiaryhmän toiminnassa riittää vielä kehitettävää.

Uimari Ronja Hampf Tulevaisuuden Tähdet tilaisuudessa.

Sokea Ronja Hampf hämmentyi, kun hänelle ehdotettiin eläkkeelle jäämistä 16-vuotiaana – uimari tähtää paralympialaisiin ja lakiopintoihin

16-vuotias Ronja Hampf saavutti 100 metrin vapaauinnissa SM-hopeaa uudella s11-luokan Suomen ennätyksellä.

Para-alppihiihtäjä Nette Kiviranta katsoo suoraan kameraan ja hymyilee Levin rinteillä.

Nette Kiviranta nappasi MM-mitalin sivulajissaan – katso pronssiveto: ”Tuntuu tosi hyvältä”

Nette Kiviranta oli kolmas para-alppihiihdon MM-kisojen suurpujottelussa kelkkalaskijoiden luokassa.

Santeri Kiiveri

Paralympiavoittaja Santeri Kiiveri kysymysmerkkien alla MM-kisoihin, vaikka kunto on jopa parempi kuin vuosi sitten Pekingissä

Paralympiavoittaja Santeri Kiiveri kävi enemmän puntilla kuin rinteessä joulun jälkeen. Para-alppihiihtäjä on silti luottavainen MM-kisojen suhteen, jotka alkavat 18. tammikuuta.

Dmytro Vynogradets altaassa.

Paralympiakomitealta jää saamatta miljoonien avustukset – hakemus jätettiin myöhässä

Viime vuonna Paralympiakomitean saama yleisavustus oli runsaat kaksi miljoonaa euroa. Komitean vuosibudjetti on 3 360 000 euroa.

Santeri Kiiveri juhlii paralympialaisten kultamitalia.

Para-alppihiihdon MM-kilpailuja on pompoteltu paikasta toiseen – kisapaikka varmistui vain 2,5 kuukautta ennen arvokisojen avajaisia

Para-alppihiihdon tammikuiset MM-kilpailut piti laskea Åressa, sitten kisapaikaksi vaihtui La Molina. Sielläkään alppimitaleista ei lasketa, vaan kisapaikaksi vahvistui viimein Espot Espanjassa.

Matti Suur-Hamari

Matti Suur-Hamari lopettaa uransa: "Nyt on kaikki voitettu, mitä parapuolella voi voittaa"

Moninkertaisen maailmanmestarin ja paralympiakultamitalistin lopettamispäätös vahvistui Pekingin olympialaisten jälkeen.

Ukrainalaisia paraurheilijoita, jotka harjoittelevat parhaillaan Lohjan Kisakallion urheiluopistossa.

Ukrainan edustaminen on näille nuorille nyt tärkeämpää kuin koskaan aiemmin – Suomeen saapuu nyt paraurheilijoita, ja lisää voi olla tulossa

Lohjan Kisakallion urheiluopistoon on muodostunut neljänkymmenen ukrainalaisen yhteisö. Heistä 18-vuotias Anna Hontar treenaa parhaillaan parauinnin maailmanmestaruuskilpailuihin.

Paralentopalloilija poseeraa pallo kädessä.

Viidentoista metrin pudotuksesta selvinnyt Karoliina Halme on tehnyt pitkän maajoukkueuran – köysirataturma johdatti lentopallon pariin

Karoliina Halme selvisi kuin ihmeen kaupalla elossa viidentoista metrin pudotuksesta. Hän kannustaa uusia pelaajia lajin pariin, sillä paramaajoukkueella on kovat tavoitteet.

Matti Suur-Hamari ja Santeri Kiiveri näyttävät paralympiamitaleitaan kuvaajille.

Katso Suomen paralympiasankarin koskettava kohtaaminen puolison ja pienen lapsen kanssa – kommentoi uransa jatkoa

Santeri Kiiveri ja Matti Suur-Hamari sekä suurin osa Suomen koko paralympiajoukkueesta saapui Pekingistä kotiin tiistaina iltapäivällä. Yle seurasi paluuta hetki hetkeltä.

Yasin Omer.

Maanantai 14.3.2022 (tv)

Kriisitilanteet. Turvapaikanhakijat. Paralympialaiset. Sääennuste.

Santeri Kiiveri i farten.

Suomi teki hienon tuloksen Pekingin paralympialaisista, mutta kaipaa tulevaisuudessa hiihtäjiä – Kiinalle hurja mitalisaldo melkein tyhjästä

Suomen kuuden hengen paralympiamaajoukkue tulee kotiin neljän mitalin kanssa. Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen ja joukkueenjohtaja Kimmo Mustonen olivat tyytyväisiä tulokseen. Samaan aikaan Kiina teki uskomattoman loikan mitalitaulukoissa.

Ukrainan paralympiajoukkue järjesti mielenilmauksen rauhanpuolesta paralympiakylässä Pekingissä 10.3.2022.

"Ei ole odotuksia, haluaisin vain rauhaa" – Ukrainan joukkue venyi Pekingissä huimaan mitalisaaliseen, vaikka moni kuuli karmeita uutisia

Ukraina otti Pekingin paralympialaisissa 29 mitalia ollen mitalitaulukon toinen. Ukraina on menestynyt paralympialaisissa ennenkin, mutta nyt joukkue venyi historialliseen mitalisaaliiseen.

Matti Suur-Hamari yllättyi paralympiahopeastaan: "Päivääkään ei  olla tällä kaudella treenattu"

Matti Suur-Hamari venyi huimaan suoritukseen – yllättyi hopeamitalista sivulajissaan: "Päivääkään ei olla tällä kaudella treenattu!"

Matti Suur-Hamari voitti Pekingin paralympialaisten toisen mitalinsa, kun hän laski banked slalomissa hopealle. Hän jäi kisan voittaneesta Sun Qistä vain 0,25 sekuntia.

En liten flicka sitter på en madrass på golvet. Hon är fotograferad med ryggen mot kameran. På sängen en kudde med en hund på.

Torstai 10.3.2022 (radio)

Pakolaisten määrä Ukrainasta kasvaa. Niinistö keskustelee huomenna Putinin kanssa. Eduskunta harkitsee Suomen Nato-jäsenyyttä. Koronapandemia helpottaa. Santeri Kiiveri voitti jo toisen mitalin paralympialaisissa. Säätiedot.

Santeri Kiiveri i farten.

Santeri Kiiveri meinasi muutama vuosi sitten kuolla rinteessä – paralympiavoittajan äiti vastoinkäymisten jälkeen: "Pitkä työ palkittiin nyt"

Paralympiakultaa saavuttaneen Santeri Kiiverin ura oli muutama vuosi sitten vaakalaudalla terveysongelmien takia.

Santeri Kiiveri juhlii paralympialaisten kultamitalia.

Santeri Kiiveri teki suomalaishistoriaa – nappasi suurpujottelussa paralympiakultaa!

Santeri Kiiveri laski torstaina suurpujottelussa paralympiakultaa. Mitali oli suomalaiselle Pekingin paralympialaisten toinen.

Vanha nainen rulatuolissa avustajansa kanssa ja muita pakenevia ukrainalaisia juna-aseman laiturilla.

Maanantai 7.3.2022 (radio)

Ukrainan kriisi. Sairaaloiden koronapotilaat. Suomen paralympiamitalit. Hyttyset. Sää.

Matti Suur-Hamari laskee paralympiafinaalin johtopaikalla.

Maanantai 7.3.2022 (tv)

Ukrainan pakolaiset. Paralympialaiset. Sääennuste.

Sari Rautio Suomen Olympiakomitean syyskokouksessa Vantaalla 21.11.2020

Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio: Kisoissa menestyminen on merkki oikein tehdystä työstä

Paraurheilun menestymisen edellytykset ovat samat kuin kaikessa urheilussa eli hyvät taustajoukot, pitkäjänteinen tekeminen ja onnistuminen kisoissa. Paralympialaiset Pekingissä jatkuvat 13. maaliskuuta saakka.

Matti Suur-Hamari tuulettaa.

Matti Suur-Hamarin tunteenpurkauksen taustalla on esikoisen syntymä ja läheisen kuolema – Ronja-puoliso kertoo koskettavasta hetkestä kotikatsomossa

Paralympiavoittaja Matti Suur-Hamarin neljään viime vuoteen on mahtunut paljon. Vuonna 2019 hän menetti läheisen ystävänsä ja pitkäaikaisen valmentajansa. Viime syksynä Suur-Hamarista tuli isä.

Matti Suur-Hamarin tunteet purkautuivat maalissa, hän huutaa.

Matti Suur-Hamarille kultaa Pekingin paralympialaisissa

Rovaniemellä syntyneen Suur-Hamarin laji on lumilautakrossi.

Santeri Kiiveri kiitteli isänsä suksihuoltoa pujottelun osalta

Santeri Kiiveri, 21, laski Suomelle historian ensimmäisen paralympiamitalin alppihiihdosta – viileä suomalainen nappasi hopeaa

Mitali on myös Kiiverille uran ensimmäinen paralympiamitali. Voiton vei Ranskan Arthur Bauchet.

Matti Suur-Hamarin kultahaastattelussa nähtiin tunteita laidasta laitaan

Ylivoimainen Matti Suur-Hamari laski paralympiakultaa ja herkistyi kyyneliin, australialaisystävä juoksi hehkuttamaan suoraan tv-haastatteluun

Paralympiakulta on Suur-Hamarille uran toinen. Suomalaislaskija voitti Zhangjiakoussa jokaisen laskunsa lumilautakrossissa.

Sauli Niinistö ja Joe Biden tapaamisessa.

Lauantai 5.3.2022 (radio)

Suomi tiivistää yhteistyötä USA:n kanssa. Suomi lisää yhteistyötä myös Ruotsin kanssa. Kiina sensuroi paralympialaisten avajaispuheen.

Andrew Parsons Pekingin talviparalympialaisten avajaispuheen aikana.

Sota tuli Pekingin paralympialaisiin – Kiinalle avajaispuhe oli liikaa

Kiina ei halunnut, että kansa kuulee Kansainvälisen paralympiakomitean puheenjohtajan kommenttia rauhan puolesta. Se yritti tukkia yleisön korvat, mutta Ukrainan sotaa ei voinut pitää poissa paralympialaisista.

Pekingin paralympialaiset, päättäjäiset

Yle seurasi paralympialaisia: Santeri Kiiverin pujottelu päättyi ulosajoon | Suomelle kaksi kultaa ja kaksi hopeaa

Yle Urheilu kokoaa tähän artikkeliin Pekingin paralympialaisten tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet.

Inkki Inola ja pashiihtäjä Arttu Kaario poseeraavat sukset ja sauvat käsissään.

Inkki Inola valmistautuu toisiin paralympialaisiinsa ilman vakituista opashiihtäjäänsä, tavoitteena kuitenkin mitali: "Olen elämäni parhaassa kunnossa"

Näkövammaisten sarjassa hiihtävä Inkki Inola pitää mitalitavoitetta realistisena. Mutkana matkassa on kuitenkin se, ettei opashiihtäjä Arttu Kaario pääse kisoihin positiivisen koronatuloksen vuoksi.

Santeri Kiiveri

Suomen mitalitoivo Santeri Kiiveri ei ole enää "rookie" – tuleeko neljän vuoden takaiseen karvaaseen sijaan parannus?

Para-alppihiihtäjä Santeri Kiiveri on Suomen suurimpia menestystoivoja Pekingin paralympialaisissa maaliskuussa. Kiiverin tavoite on petrata neljän vuoden takaista Pyeongchangin kisojen sijoitusta.

Vammaisurheilija Pertti Sankilampi Kempeleen Köykkyrin ulkoilukeskuksessa.

Seitsenkertainen kultamitalisti Pertti Sankilampi on mietteliäänä paralympialaisten alkaessa: "Olympiarauhaa ei ole"

Kiinan paralympialaisia varjostaa Venäjän aloittama sota Ukrainaa kohtaan. Suomessa vammaisurheiluliike on syntynyt sotainvalidien kautta.

Paralumilautailijat onnittelevat toisiaan maalialueella

Suomen paralympiajoukkueen ykköstähteä hehkutetaan maailmalla – Matti Suur-Hamari on osa poikkeuksellista porukkaa: "Muut ovat kateellisia"

Pekingin paralympialaisissa Suomen suurin mitalitoivo on lumilautacrossissa kultaa puolustava Matti Suur-Hamari. Suur-Hamari pitää vauhtiaan yllä monikansallisessa treeniryhmässä, joka on paljon enemmän kuin joukkue.

Pekingin paralympiatuli sytytetään.

Torstai 3.3.2022 (radio)

Niinistö ja Biden. Paralympialaiset. Koronapotilaat. Puolueiden kannatus. Sää.

Kansainvälisen paralympiakomitean puheenjohtaja Andrew Parsons.

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät sittenkään pääse Pekingin paralympialaisiin – Suomen paralympiakomitean puheenjohtaja: "Ainoa oikea päätös"

Kansainvälinen paralympiakomitea pyörsi aiemman päätöksensä, jonka mukaan venäläiset ja valkovenäläiset olisivat saaneet osallistua paralympialaisiin ilman maatunnuksia.

Matti Suur-Hamari Pyeonchangin talviparalympialaisissa.

Katso tästä Pekingin paralympialaisten lähetystiedot ja suomalaisurheilijat

Suomen joukkueeseen Pekingin paralympialaisissa kuuluu kuusi urheilijaa ja yksi opashiihtäjä. Kilpailut alkavat perjantaina 4. maaliskuuta.

Nette Kiviranta katsoo viistosti sivuun.

"Olen lähinnä pyyhkinyt kyyneleitä poskilta" – paralympialaisista tylysti ulos jätetty Nette Kiviranta tyrmistyi Kansainvälisen paralympiakomitean päätöksestä

Nette Kiviranta sai tietää paralympiapaikan hylkäämisestä vain viikko ennen lähtöpäivää. Kansainvälinen paralympiakomitea vaatii osallistujilta kilpailulisenssiä kahdelta viime kaudelta. Kiviranta sai vammaluokituksensa vasta tällä kaudella.

Matti Suur-Hamari, Paralympics 2018.

Ottaako Suur-Hamari kultaa Pekingissä? Paralympialaiset maaliskuussa Ylen kanavilla

Pekingin talviparalympialaiset näkyvät Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa 4.–13. maaliskuuta. Yle on hankkinut samalla esitysoikeudet myös Pariisin vuoden 2024 kesäparalympialaisiin.

Matti Suur-Hamari Pyeonchangin talviparalympialaisissa.

Ylelle oikeudet Pekingin ja Pariisin paralympialaisiin: Pekingin talvikisat käynnistyvät maaliskuussa

Paralympialaiset nähdään Ylen kanavilla jatkossakin.

Piia Martikainen venyttelee käsiään.

Kehitysvammaiset jäävät usein liikuntaharrastusten ulkopuolelle – Piia Martikainen, 40, aloitti voimistelun heti, kun sopiva ryhmä perustettiin

Kehitysvammaisten liikunnan lisääminen vaatii aktiivisia toimijoita. Kaksi joensuulaista erityispedagogiikan opiskelijaa löysi soveltavan rytmisen voimistelun sosiaalisesta mediasta ja sitten ideasta tuli totta.

Paraurheilija Netta Kiviranta.

Suomalaistähdeltä evättiin pääsy paralympialaisiin – MM-hopea ei riittänyt kisoihin

Nette Kivirannan paralympiapaikan eväämisen taustalla on Kansainvälisen paralympiakomitean sääntöpykälä.

Joukko ihmisiä seisoo isojen jäähän tehtyjen ja värikkäiden olympiarenkaiden edessä. Osa vilkuttaa ylöspäin kameralle.

Jäähän sahatut pyörivät olympiarenkaat lähettävät tsemppiviestin Pekingissä kisaaville suomalaisille

Keksijä Janne Käpylehto yhdisti voimansa huippu-urheilijoiden kanssa ja sahasi Pajulahdessa jäälle olympiasymbolin kannustukseksi Suomen Pekingin joukkueelle. Katso video olympiarenkaista.

Para-alppihiihtäjä Nette Kiviranta katsoo suoraan kameraan ja hymyilee Levin rinteillä.

Nette Kiviranta laski kelkkapujottelun MM-hopealle – "Luulisi tämän mitalin riittävän paralympiapaikkaan"

Nette Kiviranta on alkanut kilpailla kelkkapujottelussa vasta tällä kaudella. Häntä ei ole vielä valittu paralympialaisiin.

Matti Suur-Hamari

Matti Suur-Hamari herkistyi maailmanmestaruudesta: "Kotona on perhe ja pikkujätkä katsomassa nyt ensimmäistä kertaa, kun isä lumilautailee"

Matti Suur-Hamari voitti paralumilautacrossin maailmanmestaruuden perjantaina Norjan Lillehammerissa. Kultamitali oli Suur-Hamarin uran kolmas lumilautacrossista.

Matti Sairanen laskee paralumilautakrossia Pyhällä

Kiinassa 20 vuotta asunut Matti Sairanen hämmästelee, mikä Pekingin kisapaikoilla muuttui – "Ei siellä näkynyt yhtään paikkaa, josta voisi laskea"

Lumilautailija Matti Sairaselle Pekingin paralympialaiset olisivat kuin kotikisat. Sairanen on asunut kaupungissa yli puolet elämästään.

Para-alppihiihtäjä Nette Kiviranta katsoo suoraan kameraan ja hymyilee Levin rinteillä.

Halvaantuminen muutti Nette Kivirannan elämän, muttei sammuttanut intohimoa – 20-vuotias palasi rinteeseen ja tavoittelee uraa paraurheilijana

Vuonna 2018 halvaantunut Nette Kiviranta on lähdössä uransa ensimmäisiin kilpailuihin para-alppihiihtäjänä. Samalla Itävallan reissulla selviää Kivirannan, 20, vammaluokitus.

Matti Suur-Hamari

Valmentajan yllättävä kuolema mullisti elämän – Matti Suur-Hamari kunnioittaa rinteessä ystävänsä muistoa: "Mikko oli todella rakas ja tärkeä"

Tuore isä Matti Suur-Hamari lähtee paralumilautailukauteen täysillä vauva-arjen keskellä. Pekingin paralympialaiset ovat 35-vuotiaan Matti Suur-Hamarin kauden päätavoite.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle