Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Para-alppihiihtäjä Nette Kiviranta katsoo suoraan kameraan ja hymyilee Levin rinteillä.

Halvaantuminen muutti Nette Kivirannan elämän, muttei sammuttanut intohimoa – 20-vuotias palasi rinteeseen ja tavoittelee uraa paraurheilijana

Vuonna 2018 halvaantunut Nette Kiviranta on lähdössä uransa ensimmäisiin kilpailuihin para-alppihiihtäjänä. Samalla Itävallan reissulla selviää Kivirannan, 20, vammaluokitus.

Matti Suur-Hamari

Valmentajan yllättävä kuolema mullisti elämän – Matti Suur-Hamari kunnioittaa rinteessä ystävänsä muistoa: "Mikko oli todella rakas ja tärkeä"

Tuore isä Matti Suur-Hamari lähtee paralumilautailukauteen täysillä vauva-arjen keskellä. Pekingin paralympialaiset ovat 35-vuotiaan Matti Suur-Hamarin kauden päätavoite.

Liisa Lilja

Liisa Liljalle paratriathlonin MM-pronssia – "Kisa oli kunnon mukainen suoritus"

Olosuhteet olivat Abu Dhabissa haastavat, sillä sekä veden että ilman lämpötila olivat yli 30 astetta.

Antti Latikka hymyilee ruskan värittämässä puistossa.

Antti Latikka on EM- ja MM-mitalisti, mutta monelle hän on yhä ensisijaisesti näkövammainen: "He luulevat, etten ole huippu-urheilija"

Uimari Antti Latikka taisteli maailman huipulle, vaikka vaikea migreeni pakotti polvilleen ja yritti nujertaa hänet. Vammaisurheilu on veristä työtä kuten mikä tahansa huippu-urheilu, eivätkä vammaiset kaipaa sääliä vaan tasaveroiset edellytykset.

Toni Piispanen juhlii.

Suomi jäi paralympialaisten tavoitteestaan ja mitalistien keski-ikä on yli 40 vuotta – "Järjestelmä pitää saada toimimaan"

Suomi oli paralympialaisten mitalitaulukossa sijalla 52. Mitaleita ei tullut muista lajeista kuin yleisurheilusta. Sama tilanne oli jo Riossa.

Koskelan surman muistotilaisuus eduskuntatalon portailla.

Perjantai 3.9.2021 (radio)

Koskelan murhatuomio. Lentäminen elpyy. Kansallispuistoissa on ollut vilkasta. Hytti nro 6. Paralympialaiset. Sää.

Toni Piispanen kelasi hopeaa

Toni Piispanen kelasi 100 metrin paralympiahopeaa – "Tämä on ollut älyttömän huikea kausi, huh huh"

Toni Piispanen otti jo toisen mitalinsa Tokion paralympialaisissa. Tällä kertaa T51-luokan 100 metrin finaalissa mitalin väri on hopeinen.

Amanda Kotajan vanhemmat liikuttuivat tyttärensä ensimmäisestä paralympiamitalista

Amanda Kotajan ensimmäinen paralympiamitali herkisti vanhemmat kotona Vampulan kisakatsomossa: "Amanda otti itsestään kaiken irti"

Tuoreen paralympiamitalistin vanhemmat näkevät tyttärensä menestyksen takana tämän sinnikkyyden ja itsekurin. Tärkeässä roolissa ovat pienestä pitäen olleet myös tukijoukot.

Afganistanin Hossain Rasouli hyppäämässä pituutta Tokion paralympialaisissa 31.8.2021.

Vaarallisen ja salaperäisen operaation yksityiskohtia julki: Näin afganistanilaisurheilijat harhauttivat Taliban-sotilaita ja pääsivät mukaan Tokion paralympialaisiin 

Afganistanilaiset Hossain Rasouli ja Zakia Khudadadi pääsivät jännittävien käänteiden jälkeen osallistumaan lopulta Tokion paralympialaisiin. Mitä kisojen jälkeen tapahtuu, on vielä epäselvää.

Marjaana Heikkinen heittää keihästä

Keihäänheittäjä Marjaana Heikkiselle annettavan stipendin summa kuohuttaa – paralympiamitalisti itse: "Siilinjärveläisten tuki rahaakin arvokkaampaa"

Siilinjärven kunta muistaa Marjaana Heikkistä paralympiapronssista 800 euron urheilijastipendillä. Euromäärä on monen kuntalaisen mielestä liian pieni. Kunnanjohtajan mukaan summa on linjassa muiden urheilijastipendien kanssa.

Leo-Pekka Tähti kelaa.

Leo-Pekka Tähti kelasi hopeaa! 18-vuotias thaimaalainen paineli ME-miehen ohi – suomalainen lupasi: "Jatkan niin kauan kuin olen kunnossa"

Leo-Pekka Tähden valtakausi T54-luokan 100 metrillä päättyi, kun hän joutui toteamaan 18-vuotiaan Athiwat Paeng-Nuean paremmakseen Tokiossa.

Teppo Polvi

Käsipyöräilijä Teppo Polvi venyi hienoon suoritukseen Tokion paralympialaisissa – ampuja Jarkko Mylly pettyi avauskisaansa

Nivalalainen Polvi oli kahden vammaluokan yhdistetyssä kilpailussa seitsemäs. Oman vammaluokkansa vertailussa Polvi oli toinen, mutta mitalit jaettiin yhteiskilpailun perusteella. Haapavetisen Jarkko Myllyn sijoitus ilmakiväärissä oli 41.

Toni Piispanen kelasi paralympiakultaa ratakelauksen T51 200m finaalissa.

Yle selvitti: Asukaslukuun suhteutettuna Suomi on yhä huippu-urheilun supervalta – Nyt myös paraurheilun parhaat vuodet ovat kuitenkin jo takanapäin

Olympialaisten ja paralympialaisten mitalitilastojen kärkipaikkoja pitävät pienet ja vauraat maat. Väkirikkailla mailla ei ole mitään mahdollisuutta nousta Suomen edelle. Mutta mistä asukaslukuun suhteutetut mitalitilastot oikeastaan kertovat?

Teppo Polvi

Teppo Polvi joutui tyytymään viidenteen sijaan Tokion paralympialaisten käsipyöräilyssä – mitali karkasi yli yhdeksän minuutin päähän

Mitalitavoittein Tokioon lähtenyt Polvi ajoi paralympialaisten pääkilpailussaan viidenneksi. Polven mukaan hän ei saanut parastaan irti tänään. Toinen suomalainen, Harri Sopanen, joutui keskeyttämään kisan.

Toni Piispanen kelasi kultaa ja kisaennätyksen 200 metrillä

Toni Piispaselle paralympiakultaa 200 metrillä! "Siellä oli meikäläisen nimi ja kädet pystyyn!"

Piispanen paransi ajalla 36,81 aiempaa T51-luokan ratakelauksen paralympiaennätystä lähes kaksi sekuntia.

Marjaana Heikkinen heittää keihästä

Siilinjärven kunta muistaa Marjaana Heikkistä paralympiamenestyksestä urheilijastipendillä

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan palkita keihäänheittäjä Marjaana Heikkisen paralympiapronssista 800 euron stipendillä. Siilinjärven Ponnistusta edustava Heikkinen saavutti eilen pronssia paralympialaisten F34-luokan keihäänheitossa.

Toni Piispanen.

Ratakelaaja Toni Piispasella on Tokiossa kaksi päämatkaa, koska molemmilla "on kulkenut niin hyvin" – "Lähdetään ilman muuta mitalijahtiin"

Pyörätuolikelaaja Toni Piispanen kilpailee Tokion paralympialaisissa T51-luokassa sekä 100 metrin että 200 metrin loppukilpailuissa. Piispanen aloittaa kisaurakkansa tiistaina.

Katso tästä Marjaana Heikkisen pronssiheitto!

Marjaana Heikkinen heitti Tokiossa pronssille! Mitalisti oli tyytymätön: "Eihän tämä ollut ollenkaan sitä, mitä tänne tultiin hakemaan"

Keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen nappasi pronssimitalin 17,47 metrin heitolla. Pronssi on Suomen ensimmäinen mitali Tokion paralympialaisissa.

Afganistanin lippua paralympialaisten avajaisissa kantaa kisajärjestäjä.

Afganistanilaisurheilijat saapuivat sittenkin paikalle Tokion paralympialaisiin – eivät osallistu haastatteluihin kisoissa

Zakia Khudadadi ja Hossain Rasouli pääsivät sittenkin kisoihin. Vielä viime viikolla heidän tilanteensa kisoihin osallistumisen suhteen näytti mahdottomalta.

Yleisurheilu

Parayleisurheilijat pääsivät vauhtiin Tokiossa – Jere Forsberg ampui jatkoon

Forsberg kukisti avoimen taljajousen ensimmäisellä pudotuskierroksella Kevin Polishin 145-143. Yle Urheilu seurasi paralympialaisten 5. päivää.

Katja Karjalainen

Katja Karjalainen etenee vapaaohjelmaan, Forsberg ampui kauden parhaansa – Yle seurasi suomalaisurheilijoita Tokion neljäntenä kisapäivänä

Suomalaisista perjantaina Tokiossa kilpailivat jousiampuja Jere Forsberg ja kouluratsastaja Katja Karjalainen.

Marjaana Heikkinen heittää keihästä

Tokion kuumat ja kosteat olosuhteet jakavat Suomen parayleisurheilijat kahtia – Manni on kuin kotonaan, Heikkinen kauhuissaan: "Heittäminen on tällä hetkellä pienin murhe"

Tokion lämpimät sääolot ovat ratakelaajien mieleen, mutta voivat viedä keihäänheittäjä Marjaana Heikkisen mitalin.

Parauimari Antti Latikka hyppää altaaseen selkäuinnin sadan metrin finaalissa.

Antti Latikka ui seitsemänneksi, Pia-Pauliina Reitti liikuttui haastattelussa – Yle seurasi Tokion paralympialaisten kolmatta kisapäivää

Uimari Antti Latikan ura huipentui 100 metrin selkäuinnin finaaliin. Aino Tapola hävisi pöytätenniksessä 0–3, ratsastaja Pia-Pauliina Reitin sija oli 12.

Paralympialaiset: Uinti

Paralympialaisten kolmas kisapäivä: Päivän suomalaiset ja Ylen lähetykset

Suomalaisista ovat mukana Antti Latikka, Pia-Pauliina Reitti ja Aino Tapola.

Antti Latikka

Antti Latikka lupaa kauden parhaan tuloksensa – Tokion joukkuehenkeä kehuva uimari: "Olen näyttämässä mallia, miten altaassa vesi pärskyy"

Selkäuimari Antti Latikka on tyytyväinen harjoituskauteensa ja uskoo pääsevänsä finaaliin Tokion paralympialaisissa. Latikka kertoo syttyvänsä isoissa kisoissa, vaikka yleisöä ei tällä kertaa paikalla olekaan.

Aino Tapola avasi suomalaisten paralympiataipaleen

Aino Tapola ensimmäinen suomalaisurheilija, paralympialaisissa jaettiin keskiviikkona mitaleja – Yle Urheilu seurasi toista kisapäivää

Paralympialaisissa kilpaillaan keskiviikkona jo yhdeksässä eri lajissa. Yle Urheilu seuraa tässä jutussa Tokion kisojen toisen päivän tapahtumia.

Tapola kärsi pöytätenniksen avausottelussa tappion brasilialaiselle Catia Oliveiralle

Aino Tapola avasi suomalaisten paralympiataipaleen, brasilialainen MM-kakkonen oli liian kova pala purtavaksi: "Kipsasin erien alussa"

Tapola kärsi pöytätenniksen avausottelussa tappion brasilialaiselle Catia Oliveiralle erin 1–3.

Evakuintioperaatio Kabulin lentokentällä.

Tiistai 24.8.2021 (radio)

Suomi on evakuoinut lisää ihmisiä Afganistanista. Ravintola- ja matkailualalla on työvoimapula. Työllisyysaste on noussut. Kauppakeskuksilla menee hyvin. Paralympialaiset alkoivat. Puolukasta tulee runsas sato.

Paralympiatuli syttyi Tokion olympiastadionilla.

Tiistai 24.8.2021 (tv)

Työvoimapula. Antibiootit. Ilmasto. Paralympialaiset. Sää.

Leo-Pekka Tähti sträcker händerna i luften

Tässä ovat Suomen mitalitoivot paralympialaisissa – näin seuraat kisoja Ylen kanavilla

Tokion paralympialaiset alkavat tänään. Suomen joukkueella on jykevät mitalitavoitteet, vaikka kisoihin lähtee vain 16 suomalaisurheilijaa. Yle Urheilu kokosi tähän juttuun kisojen suomalaisen tietopaketin.

Henry Manni sitter framåtlutad i sin rullstol.

Henry Manni ja Pia-Pauliina Reitti kantavat Suomen lippua Tokion paralympia-avajaisissa

Paralympialaisten avajaiset järjestetään Tokion olympiastadionilla tiistaina 24. elokuuta. Yle näyttää tilaisuuden TV2:lla ja Yle Areenassa kello 13.50.

Liisa Lilja kuvattuna Rion paralympialaisten triathlonissa 2016.

Liisa Liljan paralympiamatka peruuntuu harjoitusleirillä tapahtuneen onnettomuuden vuoksi

Paratriathlonisti Liisa Lilja kertoi Yle Urheilulle keskiviikkona lähtevänsä Tokioon, mutta nyt matka kuitenkin peruuntuu.

USA:n Tatyana McFadden (vasemmalla) Rion paralympialaisissa.

Pasilan linkkitorni saa violetin hunnun – kampanja muistuttaa vamman kanssa elävien ihmisten oikeuksista

Kansainvälinen #WeThe 15 -kampanja näkyy eri puolilla maailmaa ja sen tarkoitus kestää vuosikymmenen ajan. Samalla muistutetaan, että Tokion paralympialaiset ovat ovella.

Liisa Lilja kuvattuna Rion paralympialaisten triathlonissa 2016.

Lääkärit eivät suosittele kisaamista – ranteensa murtanut Liisa Lilja päätti osallistua Tokion paralympialaisiin

Moottoripyörä törmäsi Liisa Liljaan pyörälenkillä Espanjan leirillä. Ylihuomenna Tokioon matkustava Lilja tietää ottavansa riskin kisatessaan murtuneen ranteen kanssa.

Pöytätennispelaaja Aino Tapola.

Jere Forsberg ja Aino Tapola lähtevät rohkeina Tokioon: "Voittamaan lähdetään"

Forsberg tähtää taljajousella korkealle, ja Tapola aikoo yllättää pöytätenniksessä alkulohkonsa suosikit.

Olympialaiset.

Afganistanilaisnaisen unelma särkyi pirstaleiksi – pyytää apua, että pääsisi urheilemaan paralympialaisiin

Taekwondoka Zakia Khudadadi ei voi osallistua Tokion paralympialaisiin kotimaansa tilanteen takia. Paralympiakomitean puheenjohtajan mukaan ei ole turvallista tapaa viedä urheilijoita Tokioon.

Leo-Pekka Tähti kuvassa.

Suuremmin kuin koskaan aikaisemmin – paralympiakomitea tavoittelee Tokion kisoille neljää miljardia tv-katsojaa

Kansainvälisen paralympiakomitean puheenjohtaja uskoo, että paralympialaiset saavat olympiakisojen tapaan positiivisen vastaanoton Japanissa.

Leo Lähteenmäki ja Eetu Karvonen harjoituksissa Porin keskustan uimahallissa.

Leo Lähteenmäki tavoittelee menestystä Tokion paralympia-altaasta – arvokisakonkarilla on nyt sama valmentaja kuin Matti Mattssonilla

Parauimari Leo Lähteenmäkeä ja tuoretta olympiamitalistia Matti Mattssonia yhdistää Porissa valmentava Eetu Karvonen. Lähteenmäki päätyi Poriin juuri Karvosen perässä viime syksynä ja tavoittelee nyt elämänsä nopeinta altaanmittaa Tokiossa.

Olympialaiset.

Afganistanilaisnainen olisi tehnyt historiaa paralympialaisissa, mutta maan urheilijat eivät pääse Tokioon – "En saanut unta viime yönä"

Zakia Khudadadi oli sanonut aiemmin olevansa innoissaan mahdollisuudesta kilpailla maansa ensimmäisenä naisena paralympialaisissa.

Uintivalmentaja Eetu Karvonen jatkaa valmentamista Porissa.

Eetu Karvonen auttoi Matti Mattssonin takaisin maailman huipulle – nyt nuori valmentaja tunnetaan muustakin kuin revenneistä uimahousuista

Eetu Karvonen jatkaa valmennusuraansa Porissa ja uskoo, että Matti Mattsson pystyy tulevaisuudessa uimaan entistä kovempaa. Uinnin taso maailman huipulla ottaa kuitenkin jatkuvia loikkia eteenpäin, joten myös valmennusmetodien on kehityttävä.

Liisa Lilja kuvattuna Rion paralympialaisten triathlonissa 2016.

Triathlonisti Liisa Liljan kisamatka Tokion paralympialaisiin vaarassa – mursi ranteensa moottoripyörän töytäistyä harjoituslenkillä

Liljan kisamatkan kohtalo selvinnee lähipäivien aikana. Naisten PTS2-luokan triathlon on paralympialaisten ohjelmassa lauantaina 28. elokuuta.

Leo-Pekka Tähti.

Nähdäänkö myös paralympialaisissa hurjat ennätystalkoot? Pitkään voittamaton Leo-Pekka Tähti uskoo täysin päinvastaiseen tilanteeseen

Leo-Pekka Tähti kelasi viimeisen kilpailunsa ennen Tokion paralympialaisia Jyväskylässä viime viikonloppuna. Hän lähtee kisoihin kultamitali mielessään.

Ratakelaaja Amanda Kotaja.

Tokioon matkaavat parayleisurheilijat hioivat kuntoaan Jyväskylän SM-kisoissa

SM-kisat ovat ikään kuin parayleisurheilun Jukolan viesti, totesi paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen.

Mielenosoittaja Tokion olympiastadionin ulkopuolella.

Juhlat ovat ohi ja Japanilla on lasku maksettavanaan – japanilaislääkäriltä karmea arvio: "Ensi viikolla terveydenhuolto puhkeaa"

Tokion olympialaiset olivat Japanin urheiluhistorian menestyksekkäimmät kisat, mutta samaan aikaan maan koronatilanne on pahentunut huomattavasti. Japanin pääministerin mukaan olympialaisilla ja tartuntamäärien kasvulla ei ole yhteyttä.

Toni Piispanen kuvattuna Joensuun GP-kisoissa.

Tämä lupaa hyvää paralympialaisiin! Toni Piispanen kelasi maailmanennätyksen Jyväskylässä

T51-luokassa urheileva Toni Piispanen paransi kovan belgialaisvastustajansa nimissä ollutta ME-aikaa 0,26 sekuntia ja omaa Suomen ennätystään miltei sekunnin.

Liisa Lilja kuvattuna Rion paralympialaisten triathlonissa 2016.

Ministeriö ja Suekin hallitus käsittelevät Liisa Liljan tapauksen käänteet – paratriathlonisti syyttää Suekia uusista virheistä: “Neljä viikkoa on ollut ihan karmivaa”

Paratriathlonisti Liisa Lilja sanoo, että hän ei saanut Suomen urheilun eettiseltä keskukselta riittävää tukea takautuvan erivapaushakemuksen tekemiseen. Liljalle myönnettiin takautuva erivapaus astmalääkkeeseen, ja hän saa osallistua Tokion paralympialaisiin.

Tokion paralympialaiset: päivän suomalaiset ja lähetystiedot

Tällä sivulta löydät Tokion paralympialaisten suomalaisohjelman ja kisojen lähetystiedot.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle