Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja ja kunnallispoliitikko Mikko Ekorre on tuomittu talousrikoksista ehdolliseen vankeuteen

Mikko Ekorre toimi vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n kansanedustajana vuosina 1974–1983. Kemin kaupunginvaltuustossa Ekorre on edustanut ensin SKDL:ää ja myöhemmin vasemmistoliittoa.

Rauma myymässä pitsihuvilan Petäjäksestä – talo huokuu porvarillista ja kommunistista historiaa

Petäjäksessä sijaitseva Rientola valmistui alun perin yksityiskäyttöön, mutta myöhemmin sen sai haltuunsa suomalainen laitavasemmisto. SKDL:läisten jälkeen omistajaksi tuli Rauman kaupunki. Kaupunginhallitus päättää talon myymisestä kauppaseuralle.

Lokakuussa Elävässä arkistossa ihaillaan Taivaan tulia

Lokakuista sisältöä Elävän arkiston artikkeleissa.

Hyvä mies, väärä puolue – Itse asiassa kuultuna Kalevi Kivistö

Kalevi Kivistö kertoo urastaan ja elämästään.

Forssassa on marssittu vappuna lähes 120 vuotta – kerran tuuli tarttui taistolaisten valtavaan julisteeseen ja vei neljä miestä mukanaan

Ensimmäiselle vappumarssille forssalaiset lähtivät 1900-luvun alussa. Tänä vuonna perinne katkeaa.

Itse asiassa kuultuna: Claes Andersson

Minkälainen oli Claes Anderssonin tie politiikan huipulle?

Friday's papers: Political fragmentation, farm fragility and discounter sponsorship

Friday's newspapers cover drops in support for Finland's large political parties, dry weather hurting crop harvests, and Lidl sponsoring the Olympic Stadium.

Itse asiassa kuultuna: Esko-Juhani Tennilä

Mitä pitkäaikainen kansanedustaja ajattelee urastaan?

Unto Hämäläisen kolumni: Perussuomalaiset repesivät – miten revenneille puolueille lopulta käy?

Mitä poliittinen historia kertoo jakaantuneiden puolueiden kohtalosta? Puolueiden jakaantuessa molemmat puoliskot ovat hävinneet seuraavat eduskuntavaalit. Vieraileva kolumnistimme Unto Hämäläinen ennustaa, että niin voi käydä perussuomalaisillekin.

Jari Korkki: Niinistö vankkureissa, kansa liikkeessä

Niinistön valitsijayhdistystä on ylistetty niin nerokkaaksi, että voisi luulla sen olevan aivan uusi idea. Sitä se ei ole, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Eturivin poliitikkoja jää pääkaupunkiseudulla pois kuntavaaleista – "Mahdollisuudet vaikuttaa ohentuneet"

Pitkän linjan poliitikko, espoolainen Kalevi Kivistö (vas.) on yksi luopujista. Länsimetro tullaan hänen mukaansa muistamaan kompasteluistaan.

Kymmenettuhannet toimimattomat yhdistykset siivotaan rekisteristä – armonaikaa tammikuulle saakka

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa rekisteristään 40 000 yhdistystä, joista ei ole saatu elonmerkkejä yli 20 vuoteen. Yhdistyksen pitäisi ilmoittaa viranomaiselle aina rekisteritietojen muutoksesta.

Väyrystä pilkataan, Kekkoselle lauletaan ja Kaivarissa kuohuu skumppa – tee aikamatka menneisiin vappuihin

Miten pula-aika näkyi vapun juhlinnassa, millaista oli teekkarien vappuhuumori 50-luvulla ja miksi Paavo Väyrynen joutui puolustuskannalle vappupuheessaan 1986? Ylen arkistoista löytyi mehukasta materiaalia vapuista aina 1940-luvulta nykypäivään.

Pitkäaikainen kansanedustaja Pekka Leppänen on kuollut

Neljä kautta ensin SKDL:n ja sitten vasemmistoliiton kansanedustajana toiminut Pekka Leppänen kuoli vaikean sairauden murtamana sunnuntaina. Hän oli 70-vuotias.

Lehtituen leikkaus kaatoi perinteikkään sanomalehden – Lehtiä silti lakkautettu tänä vuonna vähän

Lähes 70 vuotta ilmestynyt sanomalehti Satakunnan Työ ilmestyy torstaina viimeisen kerran painettuna versiona. Sen lisäksi vain yksi sanomalehti on joutunut pistämään kokonaan pillit pussiin kuluneena vuonna.

Hallitus kaatui viimeksi kesken vaalikauden yli 30 vuotta sitten

Koko hallituksen kaatuminen kesken vaalikauden on ollut viime vuosikymmeninä hyvin harvinaista. Sen sijaan pääministerien eroaminen on ollut tavallisempaa.

Satakunnan Työ siirtyy verkkoon – julkaisuoikeudet vasemmistopiirille

Kansan Uutiset Oy päätti keväällä lopettaa Satakunnan Työn julkaisemisen. Lehden julkaisuoikeudet siirtyvät Satakunnan vasemmistopiirille, mutta lehden taru viikkolehtenä päättyy.

Vasemmistoliitto aikoo syrjäyttää perussuomalaiset uskottavana protestiliikkeenä

Vasemmistoliitto hakee tulevaisuuden suuntaa lauantaina Torniossa. Pohdinnassa on paluuta kansandemokraattisen liikkeen juurille sekä punaisuuden ja vihreyden suhdetta. Kansanedustaja Li Andersson sanoo, että puolueen näytettävä sen olevan uskottava protestiliike.

Satakunnan Työ etsii jatkomahdollisuuksia – laajentumassa Varsinais-Suomeen?

Kansan Uutiset Oy lopettaa vasemmistoliiton satakuntalaisen äänenkannattajan julkaisun vuodenvaihteessa. Satakunnan ja Varsinais-Suomen vasemmistoliittolaiset suunnittelevat nyt lehden levikkialueen kasvattamista, jotta julkaisua voitaisiin jatkaa omin voimin.

Sanomalehti Satakunnan Työ lopetetaan

Vasemmistoliitto pienentää lehtiensä lehdistötukea ja lopettaa sen Porissa ilmestyvältä Satakunnan Työltä kokonaan. Tuen vähentämistä perustellaan huonolla vaalituloksella.

Eläkeläisten puheenjohtajaksi Martti Korhonen

Eläkeläiset ry:n edustajakokous valitsi Korhosen yksimielisesti puheenjohtajakseen edustajakokouksessaan.

Porvarit voittivat "punaisessa" Kemissä

Kemin punainen väri on haalistunut selvästi. Porvarit ovat voittaneet vasemmiston jo kaksissa eduskuntavaaleissa peräkkäin. Toki kaupunginvaltuustossa vasemmistopuolueilla on vielä enemmistö, mutta vasemmistovaltuutettujakin on aiempaa vähemmän.

Vasemmistoliitolla Lapissa takana loistava tulevaisuus

Vasemmistoliiton edeltäjä SKDL oli kolmesti Lapissa eduskuntavaalien suurin puolue. Vasemmistoliiton aatteelliset juuret yltävät itsenäisyyden alkuvuosiin.

Kiista puolustusmäärärahoista kaatoi hallituksen vuonna 1982

Hallituskriisi ei ollut kauden ensimmäinen.

Ylen hallituksen puheenjohtaja vaihtuu

Yleisradion hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson, 65. Ylen hallitus nimittää muun muassa yhtiön toimitusjohtajan.

Esko Helle ei halunnut itsestään maalattua muotokuvaa seinälle – valokuva sai riittää

Edesmennyt valtiopäiväneuvos ja pitkäaikainen Janakkalan kunnanvaltuutettu Vasemmistoliiton Esko Helle sai tiistaina muistokuvan kunnantalon seinälle. Maalattua muotokuvaa hän ei itsestään halunnut.

Työväenlehdet tavoittelivat lisää lukijoita 1950-luvulla

Työväenlehtiä mainostettiin näkyvästi sodan jälkeen.

Kansanedustajat ovat päätyneet maaherroiksi ja toimitusjohtajiksi - ennen eronpyynnön taustalta etsittiin politiikkaa

Vuoden 1979 jälkeen eduskunnasta on lähdetty kesken kauden Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi, lukuisia kertoja maaherraksi ja erilaisten valtion virastojen johtoon sekä Suomen Pankkiin, Alkoon, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön Etyjiin ja EU:n komissaariksi.

Onko pyrkimys tasa-arvoon edelleen koulumme peruskiviä?

Kun peruskoulua perustettiin, oli yksi tavoitteista mahdollistaa Suomen kansalaisille tasaveroiset mahdollisuudet koulutuksen kautta tapahtuvaan sosiaaliseen nousuun.

Vasemmistoliiton Impi Jääskeläinen: "Äänestäkää, vaikuttakaa"

"Jos EU meinaa olla suurin ja kaunein, sen pitää olla esimerkillinen toiminnassaan myös rajojensa ulkopuolella."

"Perus-Tane" jaksaa puurtaa vaaliteltoilla vuodesta toiseen

Mikkeliläinen Tauno Lehtonen on touhunnut politiikassa vuosikymmenten ajan. Tie vei SKDL:n ja kristillisdemokraattien kautta Perussuomalaisiin, joka on Lehtosen mielestä ainoa pienen ihmisen asialla oleva puolue.

Asiantuntija vasemmistoliitosta: Taktinen ja mietitty ratkaisu

Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari uskoo, että vasemmistoliiton lähdöllä hallituksesta on vaikutusta erityisesti SDP:hen.

"Suuri janakkalalainen on nyt poissa" - Esko Helle muistetaan humaanina vaikuttajana

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kertoo, että hiljattain edesmennyt Esko Helle katsoi asioita eteenpäin kuin shakinpelaaja. Myös kansanedustaja Tarja Filatov ja Janakkalan valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen muistavat Esko Hellettä lämmöllä.

Valtiopäiväneuvos Esko Helle kuollut

Helle kuoli perjantaina Hämeenlinnassa 75 vuoden iässä. Hän oli Vasemmistoliiton pitkäaikainen kansanedustaja.

Vasemmistolehti Ny Tid ja kirjallisuuslehti Särö palkittiin

Kulttuurilehtien laatupalkinnot saavat tänä vuonna suomenruotsalainen kulttuurilehti Ny Tid ja kaunokirjallisuuteen keskittynyt julkaisu Särö. Laatupalkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Planetarismin ja humaanin siviilisaation puolesta – Ele Alenius

Alenius huomasi usein olevansa toisinajattelija.

"Köyhällä ei ole varaa sairastaa"

Eläkeläiset ehdottavat yhtä maksukattoa terveydenhoitoon.

Punertava vihreä körttiläinen

Vihreiden kunnanvaltuutettu Terho Pursiainen oli aikansa outo lintu: Sadankomitean virran viemä teologi.

Virkamiesten hovikuljettaja kuuntelee ja vaikenee

Jämsänkoskelainen Pauli Salminen toimi virkamiesten autonkuljettajana lähes 40 vuoden ajan. Luottokuskin takapenkillä istui aikanaan kyydittäviä aina maaherrasta ministeriin.

Hitleriä vastaan sodittiin Suomessa hajanaisesti

Suomessa ei sota-aikana syntynyt varsinaista fasisminvastaista vastarintaliikettä. Maanalainen sota oli hajanaista aseistakieltäytymistä ja puna-armeijan asian edistämistä. Kotirintamalla tehtiin tuhotöitä esimerkiksi saksalaisten sotatarvikekuljetuksia vastaan, mutta metsäkaartilaisryhmät ja muutamat Neuvostoliiton vakoojakoulutuksen käyneet suomalaisloikkarit eivät toimineet organisoidusti.

Vasemmiston valtuutettu saanut tottua pilkkasoittoihin ja pommiuhkauksiin

Lähes 50 vuotta Juvan kuntapolitiikassa toiminut Matti Kärkkäinen (77) jättää valtuuston silti hyvillä mielin. - Elämä kävisi sietämättömäksi, jos menneistä katkeroituisi.

Eläkeläiset syrjäytyvät palveluista

Kaikilla eläkeläisillä ei ole taitoa tai mahdollisuutta käyttää internetiä, vaikka monet palvelut ovatkin siirtyneet nettiin. Eläkeläisjärjestön mielestä palvelujen siirtyminen nettiin on ikäsyrjintää.

Oikeisto vastusti peruskoulun perustamista

Koko kansalle yhteisen, maksuttoman peruskoulun pystyttäminen 1970-luvulla ei ollut läpihuutojuttu. Sitä edelsi vuosikymmenien kokeilu ja lopulta raivokas kiista oikeiston ja vasemmiston välillä. Koulu-uudistuksen ratkaisijaksi nousi keskusta.

Hemmo Koskiniemi haluaa jatkaa valtuustossa

Perussuomalainen kaupunginvaltuutettu Hemmo Koskiniemi haluaa puolueensa ehdokkaaksi myös lokakuun kuntavaaleissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle