Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kummallinen kulkija tuli taloon, söi ja kuoli – perheeltään Ruotsissa mystisesti kadonnut mies eli kymmeniä vuosia ammattikulkurina Suomessa

Päivälleen 22 vuotta sitten keskisuomalaisen maatalon pihaan ilmestyi siniseen haalariin pukeutunut mies. Muutamaa tuntia myöhemmin hän oli kuollut. Kuka oli Kulkuri-Jussi?

Markus Mustajärvi: ulkopaikkakuntalaisten harjoittama metsästys riistäytynyt käsistä

Mustajärvi kritisoi sitä, että ulkopaikkakuntalaiset otetaan pohjoiseen metsästämään suurissa määrin.

Utsjoen ennätyksellinen matkailukesä vaihtui huoleen tulevasta: miten selvitä ilman matkailun koronabuustia ja lohenkalastusta?

Utsjoella yritetään nyt tehdä pyöräilystä lohikalastusmatkailun paikkaaja, kun kunnassa on käynnistetty äkillisen rakennemuutoksen toimenpiteiden suunnittelu. Kunnassa pohditaan, oliko lohi jopa yliarvostettu matkailutuote.

Poroja tapettu Utsjoella – poliisi käynnisti esitutkinnan

Poliisin mukaan porojen ruhoja oli runneltu ja ne oli jätetty maastoon Utsjoen Kaamasmukan alueelle. Vastaavia tapauksia on tullut poliisin tietoon aiemminkin.

Äitiyden alkuaikoina Miisa Nuorgam ajatteli itsensä ja vauvan yhtenä olentona

Toimittaja ja somevaikuttaja Miisa Nuorgam päästää katsojat seuraamaan odotusaikaansa lähietäisyydeltä Katkeamaton-dokumenttisarjassa.

Toimittajalta: Tein tutkimusmatkan ilmastonmuutoksen Suomeen, enkä vaipunut epätoivoon

Sopeutuminen ilmastonmuutokseen on jo alkanut Suomessa.

Palanut huoltoasema ja muita outoja rakennelmia ilmestyi Nuorgamin tunturimaastoon: alueella kuvataan suomalaista toimintaelokuvaa

Pohjoisen tuntureilla kuvataan Jalmari Helanderin uutta toimintaelokuvaa. Sitä varten rakennetut elokuvalavasteet ovat ihmetyttäneet paikallisia.

Lapin poliisilaitoksen poliisipäällikön virkaa hakee neljä henkilöä, joukossa nykyinen poliisipäällikkö

Poliisipäällikön pesti on viisivuotinen. Lapin poliisilaitos toimii maakunnassa 21 kunnan alueella.

Ruska karkottaa kalat ja vihreiden lehtien päälle satava lumi viittaa kuolemaan – syksyyn liittyy saamelaisessa perinnetiedossa synkkiä sävyjä

Perimätiedon mukaan vasta ruskan jälkeen kala taas liikkuu. Utsjokelainen sääharrastaja Sverre Porsanger kehottaa panemaan merkille, millä tavalla lehti putoaa, sillä siitä voi ennustaa syksyn säätä.

Lähes 700 hehtaaria yhteismetsää muuttuu luonnonsuojelualueeksi Inarissa – kyseessä yksi hallituskauden suurimmista suojelutoimista

Inarin kunnan alueelle lähelle Inarijärveä on perustettu lähes 700 hehtaarin luonnonsuojelualue. Tapauksesta merkittävän tekee se, että suojelualue on yksityinen.

Eduskunnan syyskausi alkaa – lappilainen, seuraa näitä 5 asiaa

Kysyimme Lapin maakuntajohtajalta ja kansanedustajilta, mitkä ovat lappilaisittain mielenkiintoisimmat asiat eduskunnan syysistuntokaudella.

Taivas loimuaa nyt useammin kuin vuosiin – syksy on parasta aikaa bongata revontulia ja tämä ilta voi olla osoitus siitä, miksi näin on

Revontulibongarin kulta-aika alkaa. Syys-lokakuussa maapallon asento on sellainen, että aurinkotuulen energiaa siirtyy tehokkaasti Maan magneettikehään. Seuraavaksi kahdeksi illaksi ja yöksi odotetaan pieniä magneettimyrskyjä.

Inari-Saariselkä matkailualueella ennätysheinäkuu

Saariselällä kirjattiin kaikkien aikojen ennätys heinäkuussa.

Utsjoella päätettiin luottamuspaikoista

Utsjoen kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi valittiin kaksivuotiskaudelle Uula Tapiola (Kesk.).

Lapin työttömien määrä laskee kohti koronapandemiaa edeltäviä lukuja

Kuudessa kunnassa työttömiä oli jo vähemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Tenojoki täyttyi vieraslajiksi luokitelluista kyttyrälohista, ja tutkijoita ja paikallisia se huolettaa – kalat uhkaavat atlantinlohta ja mätänevät jokeen

Kyttyrälohi valtasi Suomen ja Norjan Jäämereen laskevat lohijoet tänä kesänä. Luken mukaan Tenossa on nyt enemmän kyttyrälohia kuin joen alkuperäistä atlantinlohia. Paikalliset ja tutkijat pelkäävät, että vieraslaji on tullut jäädäkseen.

Instagramissa Miisa Nuorgamista tuntui, että hänkin "vietti kesän väärin" – somepaineilta ei välty, mutta medialukutaito auttaa hallitsemaan niitä

Somevaikuttaja Miisa Nuorgam vietti onnistuneen kesän. Muiden kesänvieton seuraaminen sai hänet hetkeksi kyseenalaistamaan omat tekemisensä. Tutkijan mukaan some laittaa ihmiset vertailemaan ja aiheuttaa paineita, mutta niihin on olemassa lääke.

Ohcejoga vistebargojoavkku doaimmain dahkkon rihkusalmmuhus – ášši lea bolesis ovdačielggadeamis

Ohcejoga gieldda vistebargojoavkku doaimmat beaggigohte, go dárkkistanlávdegotti mielde dat manai badjel sin fápmudusa duháhiid euroid oastinmearrádusain. Bolesis nannejit, ahte sidjiide lea boahtán áššis rihkusalmmuhus.

Utsjoen tilatyöryhmän toiminnasta rikosilmoitus – tapaus poliisilla esiselvityksessä

Utsjoen kunnan tilatyöryhmän työskentely nousi jukisuuteen, kun tarkastuslautakunnan puheenjohtajan mukaan se ylitti valtuutensa satojen tuhansien eurojen hankintapäätöksissä. Utsjoen kunnanjohtaja on kiistänyt, että tilatyöryhmä olisi päättänyt hankinnoista.

Sateenkaari- ja saamenliput liehuvat Utsjoella: Sápmi Pride nostaa saamelaisyhteisössä pöydälle asioita, jotka puhuttavat sateenkaarisaamelaisia

Utsjoella on parhaillaan käynnissä saamelaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma Sápmi Pride -tapahtuma, joka tuo näkyviin vähemmistöä alkuperäiskansan sisällä. Puheenaiheina ovat muun muassa sukupuoleen sidotut saamenpuvut ja kieli.

Poliisi valvoi liikennettä Ylä-Lapissa: ylinopeussakkoja ja liikennevirhemaksuja kirjattiin yli 110 kappaletta

Ivaloon, Karigasniemelle, Utsjoelle ja Nuorgamiin suuntautunut neljän päivän liikennevalvontaisku löysi myös yhden rattijuopon sekä tutkanpaljastimen.

Pulmankijärvi on uniikki luontokohde, mutta kestääkö se matkailun kuorman? "Villin lännen touhu" saa Metsähallituksen pohtimaan leirintäkieltoa

Suomen pohjoisin järvi Nuorgamissa nousi somen myötä puskaparkkeeraajien suosioon. Vuonosta erilleen jäänyt järvi on hieno retkikohde, mutta matkailijoiden paljous kuluttaa luontoa ja jätemääristä kärsivät lähialueen yritykset.

Saamelaisella Ara Aikiolla on kahdet juuret: "Kanadan intiaanilasten joukkohaudat koskettivat perhettäni"

Utsjoella asuva Ara Aikio kuuluu isän puolelta Kanadan alkuperäiskansaan, äidin puolelta saamelaisiin. Kanadan intiaanilasten joukkohaudat koskettivat syvästi Aikiota: intiaanipäällikköisä ja sisarukset kävivät samaa koulua.

Yötön yö päättyy myös Suomen pohjoisimmassa kylässä: Suvi Järvensivu nauttii valoisista öistä Utsjoella

Yötön yö päättyy nyt myös Suomen pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa 29. päivä heinäkuuta. Yöttömän yön päättyminen tarkoittaa sitä, että aurinko laskee hetkiseksi horisontin alapuolelle ensimmäistä kertaa pariin kuukauteen.

Rajanylitysliikenne kasvoi Lapin rajavartioston alueella

Liikenne kasvoi edelliseen viikkoon verrattuna niin pohjois- kuin länsirajallakin.

Bensiinin hinta kipuaa ylöspäin – yhdellä asemalla hinta on jo lähellä kahta euroa litralta

Hintaan vaikuttaa valmisteveron korotus viime vuoden elokuussa. Bensan hinnasta 60 prosenttia on veroja.

Tämä kesä on ollut kuumin yli 100 vuoteen osassa Suomea – katso 20 paikkakunnan tiedot Helsingistä Utsjoelle

Kesä–heinäkuu on ollut ennätyksellinen lähes kaikilla Ilmatieteen laitoksen mittauspisteillä: koskaan aiemmin ei vuorokauden keskilämpötila ole ollut alkukesällä niin korkea kuin nyt.

Sápmi Pride lágiduvvo viimmat dán jagi: prográmmas earret eará panelaságastallan ii-binára gávtti birra

Diibmá koronadili dihte ii lean vejolaš čoahkkanit oktii ávvudit sámeservoša máŋggahámatvuođa. Dán jagi Sápmi Pride goittotge lágiduvvo Ohcejogas borgemánu álggus.

Rajanylitysten määrä kasvussa Norjan vastaisella rajalla

Maahan saapuvien määrä kasvoi viime viikolla lomamatkailun myötä peräti 28 prosenttia edelliseen viikkoon verrattuna.

Retkipyöräilijän paratiisi voisi löytyä Lapista, mutta pelkät maisemat eivät riitä – reittien varrelle tarvitaan myös palveluita

Pohjoisesta etsitään omaa Saariston rengastietä eli reittiä, jonka varrella olisi myös palveluita. Kysyntää on niin lounaskahviloille kuin sähköpyörien latauspisteille.

Palaako lohen kalastus Tenolla ennalleen enää koskaan? Listasimme pohjoisen lohen viisi elämän ja kuoleman kysymystä

Tenolla on menossa jo kolmas peräkkäinen heikko lohivuosi. Luonnonvarakeskuksen lohitutkija Panu Orell on huolissaan lohen selviytymisestä. Lohi on tänä kesänä rauhoitettu, ja hänen mielestään sitä pitäisi jatkaa myös tulevina vuosina.

Poliisi kirjoitti autoilijoille sakkoja Ylä-Lapissa

Partiot kirjoittivat viikonlopun aikana 23 sakkoa ja kahdeksan liikennevirhemaksua.

Norjan rajanylityspaikoilla Lapissa tuntien autojonot – viisi tuntia helteessä jonottanut Janne Kulju: "Fiilis ei ole ollenkaan paha"

Ainakin Nuorgamissa ja Kilpisjärvellä Norjaan pyrkivät matkailijat joutuivat jonottamaan Covid-19-testipisteelle useamman tunnin. Norja päivitti maahantulorajoituksiaan maanantaina niin, että melkein koko Suomesta pääsee maahan ilman karanteenia.

Lappi on nyt Suomen kuumin paikka, Utsjoella sivutaan jo kesän lämpöennätystä – lue 4 vinkkiä viilentymiseen

Lämpötilakartat paloivat maanantaina punaisena koko maassa. Kaikkein lämpimintä oli Ylä-Lapissa: Utsjoella mitattiin reilusti yli 33 astetta. Marttaliitto vinkkaa kuumuuden kanssa kamppailevia pitämään huolta ennen kaikkea nesteytyksestä.

Kotimaan matkailijat löysivät Utsjoelle lohenpyynnin täyskiellosta huolimatta

Kotimaiset matkailijat ovat löytäneet Utsjoelle, vaikka lohenpyynti on tänä vuonna kielletty Tenojoella. Vain pieni osa matkannut Tenolle harjuksenpyyntiin, ja suurin osa ei ole kalastusmatkailijoita. Kotimaanmatkailijat ovat löytäneet luonnossa harrastamisen.

Petteri Saarion dokumenttielokuva Utsjoen räppäri sai Suomen elokuvasäätiön tuen – se kertoo saamelaisräppäri Mihkku Laitin tarinan

Kaikkiaan 31 hanketta sai säätiöltä käsikirjoitusapurahan. Joukossa on pitkiä elokuvia, lyhytelokuvia sekä draamasarjoja.

Tenojoen kalastuskielto puree – joella valvojia enemmän kuin kalastajia

Viime viikonloppuna järjestetty ensimmäinen Tenon kalastusrajoitusten valvontaisku tehtiin tyhjille rannoille. Alkukesä ja tieto lohen kalastuskiellosta myötävaikuttivat autiuteen. Tenojoen ja sen sivuvesistöjen rannoilla näkyi suurimman osan aikaa vain valvojia.

Metsähallitus jatkaa saamelaisten pyhien paikkojen suojelua: nyt vuorossa on Sulaojan pyhä lähde Karigasniemellä

Viime vuonna Metsähallitus rauhoitti matkailulta Inarijärvellä sijaitsevan Ukonkiven, joka on inarinsaamelaisten vanha seita eli pyhä paikka. Tänä kesänä Metsähallitus pyrkii rauhoittamaan Karigasniemessä sijaitsevan Sulaojan alueen purkamalla osan Sulaojan retkeilyreitin rakenteista.

Valtio tukee vanhojen metsien suojelua nyt myös Ylä-Lapissa: Utsjoen porotilalliset innostuivat suojelemaan omistamaansa metsää naapuripaliskunnassa

Utsjoen porotilojen yhteismetsä on hakenut ympäristöministeriöltä vanhojen metsien suojelurahoitusta, jossa maanomistus pysyy ennallaan, mutta puuston arvo korvataan maanomistajalle. 700 hehtaarin suojelusta Utsjoen porotilojen yhteismetsä saanee lähes 900 000 euron korvaukset.

Tarkastuslaskenta toi muutoksia viiteen valtuustoon Lapissa

Muoniossa muutoksia tuli sekä keskustan että kokoomuksen valtuustopaikkoihin.

Lapin kunnista Rovaniemellä ja Kemissä äänestettiin vähiten: Lähes joka toinen äänioikeutettu jäi kotiin

Lapin aktiivisimmat äänestävät löytyvät Utsjoelta, jossa äänestysprosentti on yli 80.

Keskusta ja kokoomus jatkavat Utsjoen suurimpina puolueina – kristillisdemokraattien kannatus nousi eniten

Utsjoella kokoomus nosti eniten kannatustaan. Puolue voitti lisäpaikan valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Vasemmistoliitto oli suurin laskija yhdellä menetetyllä valtuustopaikalla.

Perussuomalaiset ja sitoutumattomat juhlivat Lapissa – suurimpana puolueena pysyvä keskusta koki tappion, samoin vasemmistoliitto, kuuntele analyysi

Tästä artikkelista voit kerrata vaali-illan vaiheet Lapissa. Vaalitulos mylläsi valta-asemia useassa kunnassa. Kuuntele politiikan tutkijan Petri Koikkalaisen analyysi.

Leatgo lappalaččat Anára eamiálbmot ja lassánago Ohcejogas bálvalanássama dárbu? Yle Sápmi dagai fáktadárkkisteami gielddapolitihkkariid čuoččuhusaide

Dárkkisteimmet Yle válgamášenii sámegielddain vástidan gielddaválgaevttohasaid čuoččuhusaid ovdamearkan árrabajásgeassinbálvalusain, olbmuid čohkkemis gielddaguovddážiidda ja bálvalanássamis. Sáhtát iskat áššis maiddái ieš, mo árvvoštalat čuoččuhusaid deaivása doallama.

Katso video: Tällaisena vuoden ensimmäinen auringonpimennys näkyi Pohjois-Amerikassa ja Islannissa

Kuun ympärillä näytti hehkuvan tulikehä, kun Kuu peitti osittain auringon. Auringonpimennystä saattoi torstaina katsoa myös Suomessa.

Aurinko pimenee osittain koko maassa – parhaiten auringonpimennyksen näkee pohjoisessa

Pimennys alkaa koko maassa hieman ennen kello yhtä iltapäivällä. Edellisen kerran osittainen auringonpimennys nähtiin Suomessa elokuussa 2018, ja seuraavaa kertaa on odotettava vuoden 2022 lokakuuhun.

Guldal jiena: Ohcejohka šearrá -temávahku ordnejeaddjit sávvet fitnodagaid ja servviid searvat ja ordnet dáhpáhusaid

Dál buot dáhpáhusat leat Ohcejoga gilis. Gieldda astuáigečálli sávvá, ahte temávahkku livčče olles gieldda dáhpáhus.

Lappilaiset äänestivät ahkerasti ennakkoon, kaikissa kunnissa aktiivisuus nousi reilusti yli 30 prosenttiin

Ahkerimpia olivat savukoskelaiset ja utsjokelaiset, molemmissa kunnissa äänestysprosentti nousi yli 50 prosenttiin

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle