Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nuoresta naisesta kasvoi maailmantähti – pakopaikaksi löytyi huvila, jossa musiikki soi ja taiteilijat juhlivat aamuun asti

Aino Acktén suojeltu huvila on niin rapistunut, että sisätiloissa ei saa edes olla. Nyt helsinkiläiset haluaisivat kunnostaa sen.

Karvakuonojen matkassa Elävän arkiston elokuuhun

Elokuuhun liittyvää Elävän arkiston sisältöä.

Helsingin uusi musiikkimuseo on elämyksellisempi kuin Tukholman Abba-museo, mutta ahdasta siellä voi tulla

Uusi musiikkimuseo Fame yrittää erottautua muista museoista teknologialla.

"Kulttuuriskandaali" – Aino Acktén arvohuvila nukkuu ruususen unta ja rapistuu, koska korjausta on jahkattu vuosia

Kulttuurihistoriallisesti arvokas ja suojeltu oopperatähden huvila rapistuu käyttökelvottomaksi Helsingin Laajasalossa. Yle pääsi tutustumaan vuosia suljettuna olleeseen taloon.

Aino Ackté -ooppera Ilmajoen Musiikkijuhlille ensi kesänä

Ilkka Kuusiston säveltämän, Pentti Savolaisen, Juha Kandolinin ja Martina Roosin oopperan tuottavat yhdessä Ilmajoen Musiikkijuhlat ja ESMO ry.

Henkeäsalpaavan vaikuttava näky — oopperalaulaja Aino Acktén perheen muistot 1918

Lapset silminnäkijöinä sisällissodan Helsingissä.

Aino Ackté tulkitsee Sibeliusta — säveltäjä Jean Sibeliuksen päiväkirja 1918

Jääkärimarssin säveltäjä sisällissodan Suomessa.

Näyttelijä Elli Tompuri saa idean — säveltäjä Jean Sibeliuksen päiväkirja 1918

Jääkärimarssin säveltäjä sisällissodan Suomessa.

Mummo ei ammuksia kumarra – oopperalaulaja Aino Acktén perheen muistot 1918

Lapset silminnäkijöinä sisällissodan Helsingissä.

Toivorikasta jännitystä — koulutyttö Katarina Sibeliuksen päiväkirja 1918

Säveltäjän tytär silminnäkijänä sisällissodassa.

Salaiset aseet hameiden alla - koulutyttö Katarina Sibeliuksen päiväkirja 1918

Säveltäjän tytär silminnäkijänä sisällissodassa.

Helsingin empirekeskustan alla lepäävät kaikki Suomessa julkaistut levyt lähes 40 vuoden ajalta – kuunnella saa, mutta vain kopioita

Kansalliskirjaston levykokoelmassa on yli 110 000 levyä omakustanteista valtavirtaan. Kokoelmaa ei näytetä edes tutkijoille, ja levyjä saa kuunnella vain kopioina.

Perttu Häkkinen opastaa kotisaarensa pimeälle puolelle – rakkaalla kaupunginosalla on murhanhimoinen menneisyys

Idyllistä Laajasaloa näyttää leimaavan määrittelemätön pimeys, joka on konkretisoitunut korkean profiilin henkirikoksina. Saarta rakastava toimittaja-kirjailija Perttu Häkkinen vie meidät historian sekä surman siipien havinaan.

Aino Ackté on "valtava rooli" – Legendaarisesta sopraanosta kertova ooppera esitetään vihdoin

Ympyrä sulkeutuu, kun Savonlinnan oopperajuhlien käynnistäjästä kertova Aino Ackté -ooppera saa perjantaina kantaesityksensä Savonlinnassa. Nimiroolissa laulava Päivi Pylvänäinen pitää roolia poikkeuksellisena.

Savonlinna-kuorolle uusi nokkamies

Perinteikäs kuoro harjoittelee Aino Ackté -opperaa.

Aino Ackté-ooppera viimein näyttämölle – unohdettu teos kansalaisten omana tuotantona Savonlinnassa

Oopperalaulaja Aino Ackté on pääsemässä näyttämölle Savonlinnassa. Ilkka Kuusiston säveltämää ja Pentti Savolaisen kirjoittamaa Aino Ackté-oopperaa valmistelevat nyt savonlinnalaiset musiikin ja teatterin ammattilaiset ja harrastajat yhdessä.

Kansanlaulujen mestari Oskar Merikanto on saanut oman oopperan

Jaakko Kuusiston säveltämä Elämälle-ooppera saa kantaesityksensä Ilmajoen musiikkijuhlilla perjantaina. Ooppera kertoo Oskar Merikannosta, kansan rakastamasta säveltäjästä, jota kriitikot hyljeksivät, mutta josta lopulta tuli arvostettu professori. Oopperan rooleissa esiintyvät myös 1900-luvun alun taiteilijasuuruudet - Jean Sibelius, Eino Leino, Akseli Gallen-Kallela ja Aino Ackté.

Oopperajuhlilla huikea satavuotiskesä

Savonlinnan Oopperajuhlien satavuotiskesästä on tulossa monin tavoin ennätyksellinen. Juhla alkaa gaalakonsertilla torstaina. Juhlilla esitetään seitsemää eri oopperateosta ja esitysten lisäksi muuta ohjelmaa on paljon. Tavoitteena on myös kaikkien aikojen yleisöennätys.

Lipuntarkastaja löysi Savonlinnan oopperajuhlien ensimmäisen julisteen 100 vuoden takaa

Savonlinnan oopperajuhlat täyttää tällä viikolla sata vuotta. Helsinkiläinen keräilijä ja kulttuurinharrastaja Jarmo Raitio on löytänyt ensimmäisten, vuonna 1912 järjestettyjen juhlien julisteen. Myöhempien festivaalien julisteita on säilynyt mm. Kansalliskirjastossa, mutta ensimmäisten festivaalien julistetta ei ole aikaisemmin tunnettu.

Viinavaroja ja yritysyhteistyötä - Sata vuotta oopperan juhlaa

Savonlinnan oopperajuhlat saivat alkunsa sata vuotta sitten. Legendaarisen oopperadiiva Aino Acktén kansallismielisestä ideasta on kasvanut kansainvälinen suurtapahtuma. Erityinen merkitys oopperajuhlilla on ollut suomalaisen oopperataiteen innostajana.

Lilli Paasikivi named as Opera's artistic director

The board of the Finnish National Opera has nominated mezzo-soprano Lilli Paasikivi as the company's next artistic director. If approved by the Opera's rank-and-file, she will take over in 2013.

Oopperajuhlat pitää kiinni linjastaan

Savonlinnan Oopperajuhlat pitää kiinni linjastaan olosuhteiden muuttuessa. Yhä suurempi osa yleisöstä maksaa lippunsa itse, kun yritykset tuovat entistä vähemmän vieraitaan juhlille.

Postimuseokin juhlii 100-vuotiasta oopperaa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen Kansallisoopperan edeltäjän, Kotimaisen oopperan perustamisesta. Helsingissä, Postimuseossa torstaina 28.4. avattava "Oopperan merkkivuodet" -näyttely tuo instituution värikkään historian tähän päivään.

Arvorakennusten maalausvirheet kostautuvat remontteina

Maalausvirheet aiheuttavat ennenaikaisia remontteja kulttuurihistoriallisissa rakennuksissa. Monien arvokohteiden ulkoseinät on useimpien omakotitalojen tavoin maalattu lateksi- tai akrylaattimaalilla öljypohjaisen maalin sijaan. Vesiohenteinen maali ja huonosti tehdyt pohjatyöt voivat aiheuttaa sen, että maali alkaa irtoilla suikaleina jopa jo muutaman vuoden jälkeen.

Aino Acktén huvilan remontti venyy pitkälle ensi vuoteen

Helsingin kiinteistöviraston vuokrauspäällikkö Risto Heikkinen kertoo, että rakennuksessa on pahoja kosteusvaurioita alapohjasta lähtien ja julkisivua myöten.

Kansallisooppera perui Aino Ackté -oopperan

Osaksi maamme oopperan 100-vuotisjuhlaa kaavailtu Aino Ackté -ooppera jää pois Kansallisoopperan juhlaohjelmistosta. Uusi ooppera oli määrä kantaesittää vuoden 2011 lopulla.

Faust palaa Kansallisoopperaan 20 vuoden jälkeen

Ranskalaisen Charles Gounoud’n ooppera Faust saa perjantaina ensi-iltansa Kansallisoopperassa. Solisteiksi on kiinnitetty useita ulkomaisia vierailijoita, jotka laulavat talossa ensimmäistä kertaa. Produktion harjoittelua ovat haitanneet poikkeuksellisen monen solistin sairastumiset.

Helsinki luopuu Aino Acktén huvilasta

Helsingin kulttuurikeskus luopuu huvilan toiminnan pyörittämisestä. Vastuu huvilasta siirtyy Aino Acktén huvilan ystävät ry:lle.

Heinäveden reitti on haaste veneilijälle

Automaattikanavat pelottavat veneilijöitä, sanoo moninkertainen Heinäveden reitin koluaja, kunnallisneuvos Lauri Tirkkonen. Kanavavahdit olisivat myös mitä mainioimpia matkailuneuvojia. Moni kaipaa opastusta itsekäyttökanavassa toimimiseen, mutta myös vinkkejä hyvistä kohteista kaivataan. Kanavavahti olisi paikallistuntija parhaasta päästä.

Meediolaulaja Aulikki Plaami, kuolleiden solistien välikappale

Viestit henkimaailmasta alkoivat vuonna 1981.

Savonlinnan oopperajuhlat alkavat

Tänään perjantaina alkavat Savonlinnan oopperajuhlat täyttävät tasavuosia. Aino Acktén alun perin perustama festivaali herätettiin henkiin vuonna 1967, josta on tänä vuonna kulunut pyöreät 40 vuotta.

Aino Ackté: Faust - Jalokiviaaria

Pariisissa vuonna 1905 Fonotipialle äänitetty versio

Anita Välkillä 50-vuotistaiteilijajuhla

Oopperalaulaja Anita Välkki vietti perjantaina 50-vuotistaiteilijajuhlaa. Välkin oppilaitten juhlakonsertti kuultiin perjantaina illalla Finlandia-talossa Helsingissä.