Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aleksis Salusjärven kolumni: Kulttuurielämä on menettänyt liian paljon liian nopeasti, surusta tuli pysyvä

Viime vuosina on kuollut suuri joukko kulttuurin tähtiä. Heidän myötään kokonainen aikakausi on jäämässä taakse, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi.

Kritiikin merkitys on vähentynyt, ja siksi nuoren kuvataiteilijan täytyy pitää itse ääntä itsestään – "Sukupolveni jaksaa katsoa ehkä 10 sekunnin videon, siinä on vähän tilaa taidekritiikille"

Mäntän kuvataideviikot on lottovoitto nuoren polven taiteilijalle. Sitä täytyy itse rummuttaa sosiaalisessa mediassa, sillä taidekritiikistä ei ole enää samanlaista vetoapua kuin ennen.

Taidekriitikko Otso Kantokorpi on kuollut

Ylen Kultakuume-kolumnien tuottaja arvioi, että Otso Kantokorven kuolema on iso menetys suomalaiselle taiteelle.

"Ruma", "sympaattinen", "raikas"– Näin asiantuntijat kommentoivat Sauli Niinistön muotokuvaa

Presidentti Sauli Niinistön virallinen muotokuva paljastettiin tänään. Kysyimme alan asiantuntijoilta, miltä teos vaikuttaa.

Otso Kantokorpi: Henkilöhistoria, tietoisuus ja rakenteet

#metoo-kampanja on ollut tavattoman tehokas.

Otso Kantokorpi: Haluan takaisin kirjamessuille!

Toisinaan uudistus on vakavasti tarpeen.

Otso Kantokorpi: Munakkaaseen tumpattu tupakka

Ihmiselämässä on aina häiriöitä.

Otso Kantokorpi: Haluan enemmän uutisia Sansibarista

Keskeneräiset ideat kannattelevat elämää.

Kun rahaa jaetaan, taiteellista laatua pitää voida arvioida!

Kun rahaa jaetaan, taiteellista laatua pitää voida arvioida!

Otso Kantokorpi: Ylevien periaatteiden hintalappu?

Pitäisikö taidetta tukea kysynnän mukaan?

Otso Kantokorpi: Taide, valta, raha ja seksi vetovoimina

Taide, valta, raha ja seksi vetovoimina

Tervetuloa Ylen seurassa Helsingin kirjamessuille lauantaina 29.10.

Yle Teema ja Yle Areena suorana kirjamessuilta

Omimisen oikeus ja taiteen vapaus

Mielipiteen muodostaminen on yleensä helppoa

Kulttuurikritiikki katoamassa medioista – ”Ollaan vastuussa osakkeenomistajille eikä lukijoille”

Taiteilijat ja kulttuuritoimijat ovat huolestuneet kritiikin tilasta mediassa. Kirja-, teatteri- ja taidearviointeja on liian vähän eikä laatukaan ole paras mahdollinen. Keski-Suomen kulttuuriväki kuvaa kritiikin tilaa huonoksi ja ryhtyi vastaiskuun. Kevään aikana järjestetään neljä paneelikeskustelua kritiikin tilasta.

Artists outraged by Sinebrychoff Museum's Coca-Cola bottle exhibition

Two hundred people, including prominent cultural figures, have signed an online petition demanding that the Sinebrychoff Art Museum end its “Coco-Cola bottle 100 years” exhibition. They accuse the museum, part of the Finnish National Gallery network, of advertising for a global brand and forgetting its original role as an art gallery.

Vimma-kulttuuripalkinto jazzmuusikko Kalle Saloselle

Kynnys ry:n vammaiskulttuuripalkinto Vimma on myönnetty kosketinsoittaja ja jazzurkuri Kalle Saloselle.

Kriitikko Otso Kantokorpi kiersi Taloraadin mukana Tallinnaa

Raadin vuonna 2011 arvioima arkkitehtuuri hätkähdyttää yhä

Näkökulma: Guggenheim ja päätöksenteon läpinäkyvyys

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee maanantaina uudelleen Guggenheimin tonttivarausta. Uusia ehdotuksia pulpahtelee ja pinnalle ovat nousseet myös jääviyskysymykset, kirjoittaa Yle Uutisten kulttuuritoimituksen päällikkö Janne Mällinen.

Avantgarde-jutun syytteet nurin

Wäinö Aaltosen museossa esillä olleet taulut palautuvat turkulaiskeräilijän omistukseen. Väärennyssyytteet kaatuivat näytön epämääräisyyteen.

Guggenheim meeting held at Helsinki City Hall

Influential figures in Finland’s art world were invited to discuss the new Guggenheim museum proposal at Helsinki City Hall. Although no concrete results were reached, most participants thought the meeting was useful.

Guggenheimia puitiin Helsingin kaupungintalolla laihoin tuloksin

Osallistujat pitivät Guggenheim-kokousta kuitenkin tarpeellisena.

Nuori Voima -palkinto kriitikko Otso Kantokorvelle

Nuoren Voiman Liitto on myöntänyt tunnustuspalkintonsa kriitikko Otso Kantokorvelle. Palkitsijat kiittävät Kantokorpea tinkimättömyydestä ja rehellisyydestä kulttuuria ja kulttuurin tekijöitä kohtaan.

"Lahjomatonta kritiikkiä ei ole"

Kulttuurikritiikin kuolemasta on puhuttu viime vuosina ja keskustelu on saanut uutta vettä myllyyn, kun Suomen ykköskriitikkona tunnettu Otso Kantokorpi ei suostunut enää monistamaan kritiikkejään moniin eri lehtiin.

Eturivin taidekriitikko kyllästyi lehtitalojen yhteistyöhön

Otso Kantokorpi kirjoittaa Alaston kriitikko -blogissaan, että sanomalehtien tiivistyneen yhteistyön takia hänen kirjoittamansa kritiikki saatetaan julkaista jopa seitsemässä lehdessä. Kantokorpi on päättänyt lopettaa kritiikkien kirjoittamisen päivälehtiin.

Ylväät kissapedot Taidehallissa

Taidemaalari Leena Luostarisen kissapedot, iibislinnut ja sfinksit seikkailevat mittavassa retrospektiivissä Taidehallissa Helsingissä. Näyttelyssä nähdään teoksia taiteilijan uran eri vaiheilta.

Mäntän kuvataideviikot yleisöennätykseen

Mäntän 16. kertaa järjestetyt kuvataideviikot ylsi uuteen yleisöennätykseen. Kesän aikana suomalaista nykytaidetta esittelevillä taideviikoilla vieraili yli 10 000 kävijää.

Mäntän kuvataideviikon teemana ovat isä ja äiti

Suomen suurimmat kesänäyttelyt avautuvat tällä viikolla. Yksi merkittävimmistä on Mäntän kuvataideviikot, jossa on esillä teoksia 50 taiteilijalta. Tänä vuonna näyttelyllä yritetään herättää ajatuksia, sillä kuvataide tuntuu jääneen yhteiskunnallisen keskustelun ulkopuolelle.

Ars 06 täytti eläimet, lasipallot ja aivokypärät

Seitsemännen Ars-näyttelyn teemana oli toden tuntu.

Otso Kantokorvesta Vuoden nykytaiteen ystävä

Raadin mukaan Kantokorpi on nykytaiteen tiedon levittäjä. Hänen kirjoittamansa kritiikit ja artikkelit ovat analyyttisiä ja persoonallisia. Lisäksi Kantokorpi pani rohkeasti oman arvovaltansa likoon paljastaessaan Wäinö Aaltosen museon avatgardisti-väärennökset.

Mäntän kuvataideviikot kunnioittaa isää ja äitiä

Mäntän kuvataideviikoilla nähdään ensi kesänä kymmenien taiteilijoiden teoksia. Keskiviikkona julkistetussa taiteilijalistassa on 39 taiteilijaa ja lista täydentyy myöhemmin arviolta viiteenkymmeneen.

Vimma-palkinto myönnettiin Otso Kantokorvelle

Vammaisten oikeuksia ajava Kynnys ry on myöntänyt Vimma-palkinnon toimittaja-kirjailija Otso Kantokorvelle. Kantokorpi saa kiitosta siitä, että hän on tuonut kritiikin myös vammaistaiteeseen.

Mäntän kuvataideviikoilla pohditaan ensi kesänä suhdetta vanhempiin

Mäntän kuvataideviikkojen ensi vuoden kuraattoriksi on valittu toimittaja ja kriitikko Otso Kantokorpi. Kesänäyttelyn teemana on Raamatun neljäs käsky, Kunnioita isääsi ja äitiäsi.

Otso Kantokorpi kokoaa Mäntän kuvataideviikkoja

Mäntän kuvataideviikkojen ensi vuoden kuraattoriksi on valittu Otso Kantokorpi. Hän on helsinkiläinen vapaa toimittaja, taidekriitikko, kuraattori ja tietokirjailija.

Taideväärennöskiista jatkuu Turussa

Wäinö Aaltosen museossa kesällä 2009 esillä olleet venäläisavantgarden työt herättävät edelleen kiistaa. Poliisitutkinnassa useat noin 100 teoksesta on todettu väärennetyiksi. Työt museolle lainannut turkulainen keräilijä ei kuitenkaan usko tätä, vaan on valmis menemään oikeuteen kiistelemään asiasta.

Otso Kantokorpi jättää Kritiikin Uutiset

Taidekriitikoiden lehti jatkaa väliaikaisen päätoimittajan johdolla. Kritiikin Uutisten myöhemmin valittava uusi päätoimittaja, aloittaa viisivuotiskautensa tammikuussa 2011.

Siitarin valinta herättää ihmetystä

Pirkko Siitarin torstainen nimitys Kiasman johtoon tuli monelle yllätyksenä, sillä aiemmin Valtion taidemuseon johto asetti lausunnossaan etusijalle Marja Sakarin. Opetusministeriö kuitenkin puolustaa valintaa.

YLEltä kaksi ehdokasta Suuren Journalistipalkinnon saajaksi

Vuoden journalistiseksi teoksi on ehdolla YLE Radio 1:n ohjelma Aristoteleen kantapää ja vuoden jutuksi YLEn MOT-ohjelmassa esitetty ohjelma Merirosvojen rannikko. Kilpailussa valitaan myös vuoden journalisti.

Kiasman johtoon on ehdolla vahvoja naishakijoita

Nykytaiteenmuseon Kiasman johtajan virkaa tavoittelee kahdeksan naista ja neljä miestä. Taidekriitikko Otso Kantokorven mukaan erityisesti kaksi naisehdokasta ovat vahvoilla hakuprosessissa. Kiasman johtajan tehtäviin kuuluu johtaa, kehittää ja valvoa museon toimintaa.

Taideväärennökset värittivät WAMin vuotta

Vuoden aikana Turun museoiden kävijämäärä laski. Museokeskus koki kesällä kovan kolauksen, kun Wäinö Aaltosen museon venäläisen avantgardenäyttelyn teokset joutuivat väärennösepäilyjen kohteeksi.

Poliisi tutkii venäläisnäyttelyn teoksia

Turun kaupunki on toimittanut poliisille tutkintapyynnön liittyen Wäinö Aaltosen museossa esillä olleeseen Ympyrä - Viiva - Piste -näyttelyyn.

Kauppalehti: WAM:n näyttely "ison riskin taidepesua"

Taidekriitikko Otso Kantokorpi kirjoittaa Kauppalehdessä, että kohunäyttelyn tärkeimmät maalaukset kytkeytyvät kansainväliseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Kantokorpi oli ensimmäinen, joka esitti epäilyjä Wäinö Aaltosen museon avantgardenäyttelyn aitoudesta viime kesäkuussa.

Venäläistä avantgardea väärennetään ennätystahtiin

Isossa-Britanniassa huutokauppahuoneistot ovat huomanneet etenkin venäläisen taiteen väärennösten lisääntyneen viime vuosina, kirjoittaa The Independent -lehti. Myös Suomessa suljettiin vastikään venäläisen avantgarden näyttely väärennysepäilyjen vuoksi.

Wäinö Aaltosen museossa väärennöksiä

Wäinö Aaltosen museossa Turussa esillä olevan venäläisen avantgarden näyttelystä poistetaan väärennöksiksi todettuja teoksia. Wäinö Aaltosen museo tiedotti asiasta torstaina.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle