Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rouva Jenni Haukio pitelee Unikeko-kylttiä, taustalla merimaisema.

Keskiviikko 27.7.2022

Vehnän hinta. Koronarokotukset. Angolan timantti. Unikeonpäivä. Sää.

Rouva Jenni Haukio pitelee Unikeko-kylttiä, taustalla merimaisema.

Дружина президента Фінляндії стала почесним соньком року у Наанталі — але викупати її в морі не вийшло через ціанобактерії

У Наанталі День Сонька відзначають з кінця ХІХ століття. Почесного сонька зазвичай оголошують о 7 ранку й будять, скидаючи в море.

Rouva Jenni Haukio pitelee Unikeko-kylttiä, taustalla merimaisema.

Unikeoksi valittu Jenni Haukio on huolissaan Saaristomeren tilasta: "Mitä nyt näemme, ei enää ole varoitus, vaan se on hälytystila"

Poikkeuksellisesti tämän vuoden Unikeko vältti kylmän kylvyn. Kuluva kesä on presidenttiparin viimeinen Naantalissa, sillä Kultarannassa alkaa syksyllä mittava peruskorjaus.

Pentti Rajamäki keräilee muun muassa herätyskelloja.

Perinteiset herätyskellot tekevät yhä kauppansa etenkin koulujen alkaessa – 130 väkkärikellon kokoelma muistuttaa ajasta ennen kännykkäherätystä

Jalasjärveläisen Pentti Rajamäen väkkärikellokokoelmassa on kelloja 1800-luvulta 1980-luvulle. Noin puolet 130 kellosta toimii, lupaa keräilijä. Vedettäessä mekaanisten kellojen raksutus ja pärinä on melkoinen – uusista kelloista se puuttuu.

Årets sjusovare Jouni Mutanen slängdes i havet i Nådendal

Naantalin väistyvä kaupunginjohtaja Jouni Mutanen on Valtakunnan Unikeko – sai raikkaan merivesiherätyksen perinteisin menoin

Valtakunnallinen Unikeko heräsi varmasti, kun hänet molskautettiin veteen Naantalin vierasvenesatamassa.

En medelålders man med aningen grått kort hår står inne i en verkstad.

Yrittäjä Petri Pihlajaniemi on Kristiinankaupungin Unikeko

Unikeko on valittu Kristiinankaupungissa useiden vuosien ajan.

Tänä vuonna Unikeoksi valittiin Naantalin Vierassataman yrittäjät Anna-Maija ja Miska Pekkola sekä Satu ja Petri Silvo perheineen.

Naantalissa ei saatu valittua yhtä Unikekoa – valittiinkin neljä

Naantalissa valitaan vuosittain Valtakunnan virallinen Unikeko. Perinne on jatkunut vuosikymmeniä.

Vuoden unikeko Tapani Bastman molskautettiin mereen perinteisin menoin.

Valtakunnan virallinen Unikeko herää tänä vuonna Muumimaailmassa

Koronan aiheuttamat yleisörajoitukset pakottivat muuttamaan paikkaa.

Vuoden 2019 virallinen Unikeko on Markku Tuuna.

Pitkä työ kunnallispolitiikan huipulla palkittiin mojovalla molskahduksella Naantalissa

Yhteisten asioiden hoitaminen ei ole aina kuivaa. Sen sai lauantaiaamuna huomata Unikekona mereen heitetty Markku Tuuna.

Unikeko 2017 Tuomas Levanto

Torstai 27.7.2017 (radio)

Venäjän presidentti on vierailulla Suomessa. Mansikanpoimijat ansaitsevat tunnissa enemmän kuin metsämarjojen poimijat. Naantalissa valittiin Vuoden unikeko.

Vuoden 2016 valtakunnan virallinen unikeko on Lassi Lähteenmäki.

Keskiviikko 27.7.2016 (tv)

Hillary Clinton on virallinen presidenttiehdokas. Syyrialaisen pakolaisperheen yhdistäminen vaikeaa. Naantalin unikeko. Helle.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Valtakunnan virallinen unikeko pudotettiin mereen Naantalissa

Nauhuri mukana peiton alla – Näin unikeko molskahti mereen Naantalissa

Vuoden unikeoksi valittu toimittaja Lassi Lähteenmäki on tunnettu positiivisesta elämänasenteestaan.

Vuoden 2016 valtakunnan virallinen unikeko on Lassi Lähteenmäki.

Unikeoksi valittiin Lassi Lähteenmäki – toimittaja ja luontoihminen

Vuoden virallinen unikeko on toimittaja, perunanviljelijän poika ja luontoihminen. Lassi Lähteenmäki sai kylmän kylvyn Naantalin vanhan kaupungin rannassa.

Opiskelija lukee kemian tehtäviä.

Tuesday's papers: Finns MPs react to racism claims, university major quotas, Sleeper dunked

The hot topic in Finland for the past few days has been the "anti-multicultural" internet comments posted by Finns Party MP Olli Immonen, widely perceived as racist. The party's chief Timo Soini and a slew of fellow Finns MPs have expressed their muted dissatisfaction. Papers also have news on science majors feeling a quota squeeze and a Finnish summer tradition.

Maailman suurin heinäseiväs on 15,03 metriä korkea

Maanantai 27.7.2015

Suomalaiset eivät usko talouden paranevan. Somaliassa on tehty paha terroristi-isku hotelliin. Timo Koivusalo on vuoden unikeko. Maailman suurin heinäseiväs on Suomessa. Sää jatkuu vaihtelevana.

Timo Koivusalo

Naantalin Unikeko polskahti – Yle Turun video näyttää tunnelmia

Valtakunnan viralliseksi Unikeoksi valittiin elokuvaohjaaja-tuottaja Timo Koivusalo. Hänet viskattiin mereen Naantalin vanhan kaupungin satamassa aamuseitsemältä. Yle Turun toimittaja Minna Rosvall ja kuvaaja Paula Koskinen seurasivat meininkiä aamulla Naantalissa.

Unikeko 2014 Kari Vuola

National Sleepy Head Day: Church organist doused in Naantali

National Sleepy Head Day (Unikeonpäivä) is celebrated in Finland on July 27 every year. This year’s official national Sleepy Head is Naantali’s parish organist Kari Vuola. As tradition dictates, Vuola was carried to the Naantali city port and thrown into the sea this morning at 7am.

Unikeko 2014 Kari Vuola

Unikeko 2014 Kari Vuola: Valinta tuli puun takaa

Valtakunnan virallinen Unikeko vuosimallia 2014 on Naantalin seurakunnan kirkkomuusikko ja urkuri Kari Vuola. Mies sanoo miettineensä valintaa hetken aikaa, mutta todenneensa, että siitä ei voi kieltäytyä.

Valtakunnan virallinen unikeko: urkuri Kari Vuola

Tänään vietettävän unikeon päivän juhlinta juontaa juurensa keskiajalle.

kultahippu unikeko 45

Hääpäivä huipentui kultahippulöytöön

Inarin Lemmenjoelta löydetty kesän toistaiseksi suurin kultahippu on löytäjilleen, Sirkka ja Kari Merenluodolle hyvin ainutlaatuinen. Hippu nousi maasta nimittäin Merenluotojen hääpäivänä lauantaina. Unikeko 45 -hippu painaa 50,7 grammaa.

kultahippu unikeko 45

Inarista löytyi 50-grammainen kultahippu

Kesän toistaiseksi suurin kultahippu löytyi lauantaina Inarista. Hippu painoi 50,7 grammaa ja sen löysivät Sirkka ja Kari Merenluoto. Löydöstä kertoi ensimmäisenä Inarilainen.

Unikeoksi valittiin Naantalin Oppaat ry, ja valinnan kunniaksi yhdistyksen puheenjohtaja Hanna-Leena Laihonen heitettiin mereen aikaisin aamulla Naantalissa unikeonpäivänä 27. heinäkuuta 2013.

Unikeko molskautettiin mereen Naantalissa

Naantalissa unikeonpäivän juhlallisuuksia ryhdyttiin kehittämään kylpyläasiakkaiden iloksi vuonna 1869.

Unikeko polskahtaa mereen Naantalissa

Naantalissa unikeonpäivän juhlallisuuksia ryhdyttiin kehittämään kylpyläasiakkaiden iloksi vuonna 1869.

Vuoden unikeko Päivi Niemiaho keskellä ja ympärillä aiempia unikekoja

Pesulan entisöijä valittiin Unikeoksi

Heinolan tämän vuoden Unikeko on luokanopettaja ja yrittäjä Päivi Niemiaho. Tunnustus tuli Siltasaaren ja vanhan pesulan entisöinnistä.

Kirsi Rehunen on vuoden 2012 unikeko.

Kirsi Rehusesta unikeko

Lastentarhanopettaja Kirsi Rehunen on tänään kastettu unikeoksi Taipalsaarella. Rehunen sai kunnianosoituksen aktiivisesti toiminnastaan lasten kanssa.

Vanajanselän sinilevää Vanajaniemessä Hattulassa

Uintiretki on tuulesta ja tuurista kiinni

Keskikesällä sinilevä alkaa nousta pintaan ja ajelehtia tuulen mukana. Vähänkin suuremman selän rannoilla tuulen alapuolinen lahti alkaa muistuttaa laihaa maalia tai hernekeittoa. Uintihalut katoavat yleensä saman tien.

Unikeko pulautetaan jälleen mereen

Unikeko on heitetty mereen Naantalin venesatamassa vuodesta 1969 lähtien. Unikeon titteli annetaan vuosittain kiitokseksi kaupungin hyväksi tehdystä työstä.

Mikkelin tori

Mikkelin keskustaan perjantaisin kesäkatu

Mikkelin keskusta ja tori lähialueineen muuttuvat touko-elokuun viimeisinä perjantai-iltoina Mikkelin kesäkaduksi. Hallituskadusta lähialueineen tuomiokirkolta asemalle on tarkoitus tehdä kaikkien kesäliikkujien tapaamis- ja tapahtumapaikka.

Juha Korhonen.

Tahkolle arvokas voitto huippuesityksellä

Tahkon haaveet pudotuspelipaikasta saivat vahvistusta, kun hyvinkääläiset iskivät Kankaanpään Mailan tainnoksiin vahvan esityksen jälkeen luvuin 2-0 (7-2,4-2).

Matti Nieminen on Heinolan unikeko vuosimallia 2011.

Matti Nieminen sai unikeon kasteen Heinolassa

Heinolan unikeko sai viileähkön herätyksen Kymenvirrassa Unikeonpäivän aamuna Heinolassa. Heinolan 17. unikeko on liikuntatoimenjohtaja Matti Nieminen.

Salon Unikeko on teatterinjohtaja Seppo Suominen

Salon vuoden 2011 unikeoksi on valittu salolaisen Teatteri Provinssin tuottaja ja perustaja Seppo Suominen.

Riittävä uni on ihmiselle välttämättömyys.

Unen tarve on yksilöllistä

Joku on herännyt tähän unikeonpäivään takanaan viiden kuuden tunnin yöunet. Toinen on nukkunut ruhtinaalliset kymmenen tuntia. Yöunien pituuden yksilöllisyys on luonnollista, sillä jotkut tarvitsevat unta enemmän kuin toiset.

Kuvassa Ralf Sundberg veteen heitettynä. Taustalla näkyy laiturin reunaa ja sillä seisovien ihmisten jalkoja.

Ralf Sundberg on Kristiinankaupungin unikeko

Kristiinankaupungin unikeoksi on valittu Ralf Sundberg. Hänet heitettiin veteen keskiviikkona aamulla kello seitsemältä. Kristiinankaupungissa valittiin nyt unikeko toista kertaa. Tapahtuma on osa kaupungin Cittaslow-viikkoa.

Säveltäjä Olli Kortekangas sai kylmän aamukylvyn Naantalissa.

Unikeon kylvyn sai säveltäjä Olli Kortekangas

Vuoden 2011 Valtakunnan viralliseksi Unikeoksi on valittu säveltäjä Olli Kortekangas. Vanhan perinteen mukaisesti juhlakalu kylvetettiin heittämällä hänet mereen Unikeonpäivänä aamuseitsemältä Naantalin vierassatamassa.

Unikeko molskahtaa jälleen mereen

Suomen virallinen unikeko päätyy jälleen mereen, kun Naantalissa juhlitaan unikeonpäivää. Unikeko päätyy vuoteestaan mereen klo 7.00 Naantalin vierasvenesatamassa. Vanhan uskomuksen mukaan ihminen, joka nukkuu pitkään unikeonpäivänä on uninen ja laiska koko seuraavan vuoden.

Kristiinankaupunki edistää hyvää elämää

Kristiinankaupungissa vietetään Suomen ensimmäistä Cittaslow-viikkoa. Kahdeksanpäiväinen tapahtumaviikko alkaa lauantaina. Kaupungin Cittaslow-jäsenyyttä juhlistetaan kokoamalla yhdelle viikolle sekä aikaisemmin järjestettyjä kesätapahtumia että kokonaan uutta ohjelmaa.

Ahti Rantanen kotipihallaan.

Sääprofeetta Ahti Rantanen ennustaa hyvää loppukesää

Orimattilalainen sääprofeetta Ahti Rantanen lupaa kesän säistä löytyvän jokaiselle jotakin. - Ei ole mitenkään huono kesä, vaan voi sanoa että on loisto kesä. Kesä suosii kaikkia, sekä viljelijöitä ja lomailijoita, Rantanen ennustaa.

Paula Helin ja Pia-Nina Vekka sähkömopoillaan

Naiset Hämeenlinnasta Hollolaan sähkömopolla - vauhti ei ratkaise vaan tyyli

Vamma ei ole este, ehkä hidaste. Sen aikovat todistaa kantahämäläiset Pia-Nina Vekka ja Paula Helin. Jos naisten Facebook-ryhmästä tykkää vähintään 2 000 henkilöä, he "hurauttavat" sähkömopolla Hämeenlinnasta Hollolaan unikeonpäivänä. Samalla Pia-Nina ja Paula ovat MS-taudin ja harvinaisten neurologisten sairauksien asialla.

Pyöräilevä hyväntekijä perillä

Intian lapsille rahaa keräävä Jari Lydén saapui määränpäähänsä Helsinkiin.

Matti Virtanen, Maila Pakarinen ja Ossi Arvela.

Maila Pakarinen on Heinolan unikeko

Heinolan tämän vuoden unikeko sai kasteen klo 9 Unikeonpäivän aamuna Heinolan Kylpylänrannassa. Maila Pakarinen on heinolalainen kotiseutuaktiivi ja harrastajamaalari.

Mikko Hietamies

Mikko Hietamies on Taipalsaaren unikeko

Taipalsaaren kunnan hallintojohtaja Mikko Hietamies valittiin tämän vuoden unikeoksi Taipalsaarella. Unikeko sai herätyksen Taipalsaaren kirkkorannassa nyt jo kuudennen kerran.

Unikeko 2010 Heikki Routamaa ja tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Heikki Routamaa on Vuoden Unikeko 2010

Naantalin satama-altaaseen molskahti tänä vuonna yrittäjä Heikki Routamaa. Valtakunnan virallinen Unikeko sai vetisen herätyksen tiistaiaamuna kello seitsemän.

Hangon unikeko on Keijo Alanen

Hangon unikeko, Kino Olympian yrittäjä Keijo Alanen molskautettiin tiistaiaamuna Casinon suihkulähteeseen juhlakulkueen saattelemana. Helsingissä taas Uniliitto muistuttelee nukkumisen tärkeydestä.

Kylmä kylpy herättää sitkeimmänkin unikeon armotta.

Uniliitto muistuttaa nukkumisen tärkeydestä

Unikeonpäivää vietetään tiistaina perinteiseen tapaan eri puolilla Suomea. Naantalissa valtakunnan virallinen unikeko saa aamuseitsemältä kasteen Saaristomeressä. Unikeonpäivänä Uniliitto muistuttaa nukkumisen merkityksestä ihmisten hyvinvoinnille.

Unikeonpäivänä hyväntekijät kastuvat

Unikeonpäivää vietetään tänään tiistaina perinteiseen tapaan eri puolilla Suomea. Naantalissa valtakunnan virallinen unikeko, yrittäjä Heikki Routamaa, sai aamuseitsemältä kasteen Saaristomeressä.

Ennätyssukalla on mittaa kohta kuusi metriä. Sukalle kudotaan myös kaveri, sanovat Tarja Kurki ja Anne Virtanen.

Naantalin sukka kasvaa porukalla

Naantalin birgittalaisaikaista sukkaperinnettä tuodaan esille lauantaina. Sukkapäivän tapahtumassa kudotaan lisää mittaa jättiläissukkaan. Samalla valitaan Naantalille oma sukkamalli.

Janne Lehto kurvasi aluksensa m/s Autere Nauvon satamaan.

Paraisten ja Nauvon vesiyhteys innosti

Paraisten ja Nauvon välinen uusi risteily-yhteys on otettu hyvin vastaan. Tampereen vesiltä hankittu 40-paikkainen m/s Autere aloitti koeristeilyn unikeonpäivänä ja väkeä on ollut selvästi odotettua enemmän.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle