Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Matka inkerinsuomalaisuuteen palkittiin vuoden historiateoksena

Lea ja Santerin Pakkasen teoksen ajankohtaisuutta lisää käynnissä oleva historiaprojekti suomalaisten kohtaloista Stalinin vainoissa.

Petroskoin sinfoniaorkesterin kohtalon yö 1938 – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

Neuvosto-Karjalan musiikkielämää 1920-30-luvuilla osa 4/4.

Äkkiä olikin vapaus puhua – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

Neuvosto-Karjalan musiikkielämää 1920-30-luvuilla osa 1/4.

Musiikki kukoisti ihanneyhteiskunnassa vain hetken – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

Johdanto Neuvosto-Karjalan musiikkielämään 1920-30-luvuilla.

19-vuotias nuorukainen katseli, kun petolinnut raatelivat kaatuneita – muistot eivät jätä rauhaan, ja siksi hän puhuu nyt

Sotaveteraaneja on Suomessa jäljellä arviolta 6 000. Riihimäkeläinen Veikko Hakakoski, 97, kertoo Ylelle tarinansa.

Venäjän Karjalassa pienet koululaiset aloittivat koronan takia jo kesälomansa

Petroskoissa ilmestyvä Karjalan Sanomat kertoo, että Venäjän Karjalassa alakoululaiset lähtivät kesän viettoon jo vapulta.

Neuvostoliittolaisen sotavangin pojantytär löysi isoisänsä

Ira Vihreälehto etsi vuosien ajan tietoja isoisästään. Hänen tarinassaan on monia uskomattomia sattumia, jotka lopulta johtivat siihen, että tänä isänpäivänä hän voi viedä hautausmaalle kynttilän isoisänsä muistolle.

Venäjän Karjalan moottoritiehanke kääntyi ennätyssuureksi rahanpesututkinnaksi

Oikeus antaa tänään tuomion jutussa, jossa tiehankkeeseen luvatut rahat kanavoitiin syyttäjän mukaan Suomesta 22:een eri maahan.

Venäjä muistaa paraatilla Karjalan vapauttamista suomalaismiehityksestä

Tänä kesänä tulee 75 vuotta taisteluista Itä-Karjalassa.

Itä-Karjala ja sotavuodet mainittu! Kanadalaismedia ruotii yllätystappiota Nuorille Leijonille: ”Ehkäpä onnekkain voitto koskaan”

Kanadalaismedia lähti jossittelun tielle, mutta myönsi myös Nuorten Leijonien olleen parempi dramaattisessa MM-puolivälierässä.

Ilomantsissa löydetty puna-armeijan joukkohauta – 12 neuvostovainajaa talvisodasta

Pohjois-Karjalan ja Karjalan tasavallan metsissä on vielä arviolta tuhansia neuvostovainajia.

Mollbergin Tuntematon sotilas teki Lappeenrannasta neuvostokaupunki Petroskoin – katso ainutlaatuiset kuvat kuvauspaikalta

Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas -elokuvan puolessa välissä on jatkosodan yksi keskeinen vaihe, jossa suomalaiset valtaavat Petroskoin. Kaupunkia sai viikon ajan esittää Lappeenranta.

Espanjassa pidätetty venäläinen oppositiopoliitikko pääsee vapaaksi – Suomen antama turvapaikka ratkaisi

Petroskoilainen Vasili Popov pääsee vapaaksi Espanjassa ensi viikolla. Venäjän luovutuspyynnön käsittely jatkuu.

Veteraanipariskunta jaksaa iloita edelleen, vaikka toinen menetti sodassa polvensa ja toinen isänsä

Sotaveteraani Veikko Punakallion ei tarvitse lukea historiankirjoista panssarikenraali Ruben Laguksen johtamasta torjuntataistelusta tai Rovaniemen palosta. Hän näki ne itse.

Tuntemattoman sotilaan todellinen rykmentti

Sotaveteraanit vierailivat sodanaikaisilla paikoilla 1995.

Tunnetko Tuntemattoman sotilaan? Ota osaa rekkamiesten testiin

Tuntematon sotilas on jo vuosien ajan pitänyt seuraa kahdelle tien päällä viihtyvälle rekkakuskille. Äänikirjojen imuun uppoutuneet miehet ovat alkaneet kisailla siitä, kuka tuntee Tuntemattoman parhaiten.

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset loppusuoralla – "Tämä ei pohjaudu mitenkään kahteen edelliseen elokuvaan"

Suomenlinna esittää elokuvassa Petroskoita. Aku Louhimiehen elokuvaan kuvattiin tänään yksi sen suurimmista joukkokohtauksista, Äänislinnan paraati.

Kaikki nukkejen puolesta – Kati Kaipaisen elämä on ollut vuosikymmeniä yhtä teatteria

92-vuotias Kati Kaipainen on tahtonainen, joka on elänyt poikkeuksellisen ja kiinnostavan elämän, jota ovat sulostuttaneet nukketeatterin lisäksi suuret kulttuuri-ihmiset Tauno Palosta Mika Waltariin.

Venäjällä huolestuttiin jälleen lasten huostaanotoista Suomessa

Venäjän media kertoo Suomen viranomaisten ottaneen kolme lasta huostaan venäläiseltä naiselta.

Suomeen paennut venäläispoliitikko: Riippuvuus Putinista on muutosten tulppa

Suomesta turvapaikkaa hakeva Vasili Popov syyttää Jabloko-puolueensa heikosta menestyksestä vaalijärjestelmää ja vallan keskittymistä presidentille. Popov ennustaa oppositiopoliitikkojen joukkomuuttoa länteen.

Oppositio haastaa Putinin tukipuolueen Karjalassa – vastakkain vanhan liiton mies ja nuori nainen

Vahva oppositiopuolue pudotettiin paikallisvaaleista Petroskoissa, mutta se jatkaa taistelua aluevaaleissa. Yle tapasi Karjalan tasavallan politiikan voimahahmot.

Petroskoissa vaalikohu: suosittu Jabloko-puolue hylättiin paikallisvaaleista

Muodolliset puutteet ehdokaslistassa sanottiin syyksi, kun Jabloko pudotettiin vaaleista. Kantelun oikeuteen teki pienpuolue Rodina, joka kuuluu valtapuolue Yhtenäisen Venäjän tukipuolueisiin.

Yle kävi Ikitie-leffan kuvauksissa – Venäläisrahoittajat eivät syttyneet Stalinin vainoista

Viron Varangussa kuvataan suomalaista Ikitie-elokuvaa. Se kertoo Jussi Ketolan selviytymistarinan Lapuan liikkeen kynsistä neuvostokolhoosiin ja takaisin Suomeen. Olot kuvauspaikalla ovat lähes yhtä askeettiset kuin 1930-luvulla.

Inkeriläisten paluumuutto päättyy perjantaina – "Lähdimme tuntemattomaan, otimme riskin"

Kun inkeriläinen Aili Mehiläinen muutti Suomeen lähes kolmekymmentä vuotta sitten, se oli kuin matka "pystymetsästä pystymetsään". Perhe otti riskin, koska halusi kasvattaa lapsensa suomalaisiksi. Heinäkuun alusta inkerinsuomalaisten oleskeluluvan hakeminen Suomesta muuttuu.

Raporttireissu Säämäjärven turmaleirille sisälsi monta mutkaa – leirikeskusta ei löytynyt kartoista ja yhteydet pätkivät

Reportterimatka Karjalan Säämäjärven traagiselle onnettomuuspaikalle oli haastava jopa kokeneelle Venäjän-kävijälle. Neuvostoaikaisesta leirikeskuksesta ei löytynyt merkintöjä kartasta tai netistä. Moni paikallisista vaikeutti etsintää neuvomalla väärään suuntaan.

"Ketä kiinnostavat EU:n pakotteet?" – Valokuvareportaasi Venäjän Karjalan arjesta

Sortavala, Salmi, Vieljärvi ja Petroskoi. Ironiaa ja ylpeyttä, sinnittelyä ja perunan kasvatusta. Venäjän talouslama ja EU:n pakotteet koskettavat asukkaita eri tavoin maaseudulla ja kaupungissa. Toimittaja Pasi Peiponen kiersi kameran kanssa Venäjän Karjalassa.

Vapaapäivien määrä on Venäjällä vakio – sunnuntaille sattunut vapaa pidetään maanantaina

Venäläinen logiikka ei aina heti aukea suomalaiselle. Mutta paikallinen ajattelutapa on mainio, kun sen oikein oivaltaa, kirjoittaa kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall.

Ovela veto venäläiseltä – turvapaikan haku tietää oppositiojohtajalle jatkoaikaa Suomessa

Venäjä on vaatinut petroskoilaisen Vasili Popovin palautusta kotimaahansa. Korkeimman oikeuden mukaan luovutukselle ei ole estettä. Päätös oppositiojohtajan luovutuksesta on oikeusministerin käsissä.

Venäläinen oppositiojohtaja hakee turvapaikkaa Suomesta

Keväällä Suomeen paennut liikemies Vasili Popov on hakenut turvapaikkaa Suomesta. Popov kertoo yrittävänsä estää oikeusministeriä tekemästä luovutuspäätöstä Venäjälle.

Venäläisiä Lappeenrannassa – juuret idässä koti lännessä

Tuhannet venäläiset asuttavat Lappeenrantaa

38 sekuntia kuuluisuudessa – kuopiolainen Artur Kurikka esiintyy uutuuselokuvassa

Venäläissyntyinen Artur Kurikka näyttelee kotimaisessa uutuuselokuvassa Tappajan näköinen mies pientä sivuroolia. Venäjän suurlähettilään rooliin tarvittiin venäjää aidolla aksentilla puhuva henkilö. Artur Kurikka on työskennellyt jo yli 20 vuotta kääntäjänä ja tulkkina Kuopiossa. Kurikka on kotoisin Karjalan tasavallasta.

KKO: Venäläisen oppositiojohtajan luovuttaminen mahdollista

Korkeimman oikeuden mukaan venäläisen oppositiojohtajan ja liikemiehen Vasili Popovin luovuttamiseen Venäjälle voidaan suostua. Popov pakeni keväällä Suomeen.

Vuoden ensimmäinen turvapaikanhakija Niiralassa – saapui maahan reittilinja-autolla

Niiralan kansainväliselle rajanylityspaikalle Tohmajärvelle saapui torstaina tämän vuoden ensimmäinen turvapaikanhakija. Mies on Norsunluurannikon kansalainen, ja hän saapui Suomeen Petroskoi-Joensuun välisessä reittilinja-autossa.

"Venäjällä puhutaan venäjää" – Tutkimuksen mukaan suhtautuminen karjalan kieleen on Venäjällä epäluuloista

Itä-Suomen yliopistossa on hiljattain päättynyt hanke, jonka mukaan karjalaiset elävät Venäjällä kaksijakoisessa ja epävarmassa tilanteessa. Karjalan tasavallan toimijat vaalivat karjalaista kulttuuria ja karjalan kieltä, mutta arkielämän vaatimukset kuitenkin pakottavat käytännössä luopumaan omasta kielestä.

Taas uutta väriä Kuopion ruokakartalle: Venäläinen ravintola etsii tiloja kaupungista

Venäläisiä ruokia karjalaisella vivahteella tarjoava ravintola Bistro Petroskoi pyrkii avaamaan pysyvän ravintolan Kuopioon tulevan kevään aikana. Esteenä on enää sopivien toimitilojen löytyminen.

Petroskoin kaupunginjohtaja on erotettu

Galina Širšina oli Venäjän viimeisimpiä oppositiopormestareita.

Venäläismiehen luovutus Suomesta Yhdysvaltoihin ratkeaa lähipäivinä

Myös Pohjois-Karjalassa oleskelevan toisen venäläismiehen luovutusvaatimus Venäjälle on edennyt korkeimpaan oikeuteen.

Neuvostoliiton romahdus antoi koneisiin hurahtaneen unelmille siivet

Pienenä poikana Raimo Saario alkoi kerätä, kasata ja lennättää kaikenlaisia siivellisiä vekottimia. Rakkaus kasvoi pojan myötä ja lähti lentoon Neuvostoliiton romahdettua, kun kaikesta tuli kauppatavaraa. Nyt sipoolaisella mäenkumpareella nököttää ukrainalaisen Antonov 2 -lentokoneen rinnalla elämää nähnyt Kamov 26 -helikopteri.

Menestystä ja uupumusta, ystäviä ja pettureita – yrittäjän muistelmat kovasta arjesta

Rahan anelua kauppaneuvoksen arvosta. Loppuunpalamista. Sukulaismiehen yritys kaapata yhtiö. Neljä nahkatakkista miestä viritetyn Ladan kanssa perään Petroskoissa. Tunnetun pohjoiskarjalaisen liikemiehen Veijo Sykön värikäs elämä on kuin elokuvasta - siitä osuva nimi juuri ilmestyneelle muistelmateokselle.

Agenttikoulun naiset elivät sota-aikana vaarassa vakoojien keskellä

Lukuisat naiset näyttivät rohkeuttaan viime sodissa tiedusteluorganisaatioiden työntekijöinä. Useita kymmeniä, lähinnä kaupunkilaisnaisia, asetti jopa henkensä alttiiksi toimiessaan jatkosodan aikana sota-asiakirjojen ja muistiinpanojen puhtaaksikirjoittajina, selviää tuoreesta agenttikoulun naisista kertovasta teoksesta.

Venäjän pääsyyttäjä vaatii oppositiojohtajan luovutusta Suomesta Venäjälle – nyt yrittäjä Joensuussa

Liikemies ja oppositiojohtaja Vasili Popov vastustaa luovutusta. Hän pitää juttua poliittisena ajojahtina.

Venäläinen oppositiojohtaja Popov asetettiin matkustuskieltoon

Ilta-Sanomien mukaan poliisit hakivat Karjalan tasavallan oppositiojohtaja Vasili Popovin torstaina hänen asunnoltaan Joensuussa. Yle Uutisten tietojen mukaan Pohjois-Karjalan käräjäoikeus asetti Popovin matkustuskieltoon.

Venäjä vaikeuttaa Pietarissa asuvien suomalaisten viisumien uusimista

Venäjällä pysyvästi asuvien ulkomaalaisten on jatkossa entistä vaikeampi uusia maassa oleskeluun vaadittavaa viisumia. Uuden määräyksen mukaan esimerkiksi Pietarissa asuvan suomalaisen on uusittava passi Suomen Pietarin pääkonsulaatissa. Aiemmin passin on voinut käydä uusimassa myös Suomessa.

Mansikkatila vetää kesästä toiseen – tonni taskussa takaisin Petroskoihin

Konginkankaalla sijaitsevan Räihän mansikkatilan kaikki poimijat tulevat Venäjältä. Useimmat heistä ovat naisia, niin myös poimijakuningattaren manttelia kantava Irina Sharapova. Hän tienaa mansikkapellolla omaa asuntoa varten.

Young Karelians face blacklisting by Kremlin over Finns Party visit

The Finns Party youth wing has defended a society based in Russian Karelia from charges it is a foreign agent. The claims initially related to a study visit undertaken by the Finns Party’s youth wing to the Karelian regional capital in Petrozavodsk.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle