Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Veli-Pekka Ketola ei koskaan unohda Leonid Brezhnevin elettä, kun Suomi otti yhden jääkiekkohistoriansa suurimmista voitoista

Suomen jääkiekkomaajoukkue teki historiaa Moskovassa 17. joulukuuta vuonna 1971.

Olisiko Suomi voinut harkita Karjalan ostamista Venäjältä vuonna 1991? Professori: "Aika utopistinen ajatus"

1990-luvun myyntisuunnitelmat eivät edenneet yhtä pitkälle kuin Kekkosen aiemmat neuvottelut Viipurin-vaihtokaupasta.

Summit host Helsinki has played a "peaceful note for the world"

Finland has been a unique mediator between East and West.

Suurvaltajohtajien vierailusta Suomeen jäi massiivinen lahja, jota kukaan ei nyt halua – ollut kymmeniä vuosia varastossa

Tamperelaisen liikemiehen lahjoittama 3,3 metriä korkea Etyk-muistoteos on odotellut lähes 30 vuotta, että sille löytyisi sijoituspaikka.

Etelä-Korea soitti vihreästä puhelimesta, Pohjois-Korea vastasi punaisesta – kuuma linja aukeaa yleensä kriiseissä

Koreoiden välillä on kymmeniä viestintäkanavia. Ne ovat olleet pimeinä pari vuotta. Eilen aukesi tärkeänä pidetty kuuma linja.

Trump ei suutele enää Putinia – liettualainen seinämaalaus töhrittiin maalilla (video)

Liettualainen graffiti nousi kansainväliseksi ilmiöksi, kun sitä esittävä kuva jaettiin Reddit-verkkosivustolla.

Liettualainen seinäteos Trumpin ja Putinin suudelmasta nousi kansainväliseksi ilmiöksi

Suudelmakuva syntyi vitsinä, mutta sitä on kehuttu jo muun muassa ikoniseksi taideteokseksi ja tarkaksi ajankuvaksi. Tekijä toivoo, että kuvasta ei koskaan tule todellisuutta.

Trump ja Putin suutelevat vilnalaisravintolan seinällä – video

Ravintolan omistajien mukaan Putinissa ja Trumpissa on paljon samaa: molemmilla on muun muassa liian suuri ego.

Kuun pimeä puoli

2000-luvun poliisi joutuu aikamatkalle 70-luvun Moskovaan

Helsingin henki ja rikkiammuttu Etyk-sopimus

Etyk-kokouksen aikana asetettiin Eurooppaan pysyvät rajat.

Polar tuikkii jälleen Rovaniemen hotellikartalla

Hotelli Polar on palannut Rovaniemen hotellikartalle Rantasipi-brändin alla. Rantasipi Polar toimii sesonkihotellina ja on avoinna talvikautena marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Alkuperäisellä Hotelli Polarilla on merkittävä historia.

Juomat loppuivat kesken, kyniä kokeiltiin pommien varalta – Etyk-kulisseissa sattui ja tapahtui

Entinen suurlähettiläs Mikko Pyhälä seurasi valtionpäämiesten tapaamisia lähietäisyydeltä. Nuori diplomaatti joutui heinä-elokuun helteisinä kokouspäivinä selvittelemään monenmoisia tilanteita.

Helsingin Etyk 1975: Kommunismi kärsi tappion, Kekkosta jännitti kovasti

”Rautaesirippua oli tarkoitus raottaa, ei repäistä auki”, sanoo diplomaatti Jaakko Iloniemi Etykin huippukokouksesta. Mutta toisin kävi. Neuvostoliitto teki länsimaille myönnytyksiä, jotka myöhemmin kävivät sille kalliiksi. Presidentti Urho Kekkonen oli jämäkkä puheenjohtaja, mutta sisäpiirin mukaan hänen roolinsa oli vähäisempi kuin aikoinaan hehkutettiin. Ety-kokouksesta on tänä kesänä kulunut 40 vuotta.

Neuvostoliiton hyväksi vakoillut ruotsalainen Stig Bergling kuollut

Bergling tuomittiin ja pakeni, mutta palasi lopulta Ruotsiin ja armahdettiin vuonna 1997.

Näkökulma: Halpa öljy kaatanut monta johtajaa – Putin edeltäjiään vahvemmilla

Öljyn hinnan laskeminen eilen kuuden vuoden pohjiin ja synkät talousluvut syövät presidentti Vladimir Putinin vallan perusteita. Talous nakertaa kansan ja presidentin välistä hiljaista sopimusta – kukaan ei välitä politiikasta, jos kansalaisten elintaso nousee. Putin ei kuitenkaan poistu nopeasti kuvioista, vaikka monen mullistuksen takana on ollut öljyn hinta.

Kekkosen pään seinälleen saanut ei saa ottaa sitä pois

Yksi kymmenestä Aimo Tukiaisen suunnittelemasta Urho Kekkonen -mitalisuurennoksesta on kiinnitetty kainuulaisen ravintolan seinään. Eikä se sieltä lähde pois.

Venäjän verkossa: Hulluuden rajamailla

Legendaarinen neuvostojohtaja Leonid Brežnev julkaisi sotakokemuksistaan huomiota herättäneen teoksen nimeltä Malaja Zemlja eli "Pieni Maa". Presidentti Vladimir Putin aikoo panna paremmaksi. Hänen kirjansa nimeksi tulee "Liian pieni maa".

Brezhnevin passilla aukesivat kaikki ovet Neuvostoliitossa

60-luvulla Neuvostoliiton punakone käytti Keski-Suomessa valmistettuja Toronto-merkkisiä mailoja. Mailojen tuotannosta vastanneesta Seppo Rahusesta tuli tästä syystä suosittu kaveri jääkiekkoa arvostaneessa valtiossa.

Ylen Elävä arkisto julkaisi harvinaisen Kekkos-filmin

Kekkosen ja Hruštšovin jahtireissu Zavidovossa 1963 oli aikansa tärkeintä ulkopolitiikkaa. Ylen Elävässä arkistossa julkaistu filmi metsästysmatkasta oli alunperin tarkoitettu vain mukana olleiden muistoksi.

Jahtiystävät Kekkonen ja Hruštšov Zavidovossa 1963

Zavidovon-matkat olivat mitä tärkeintä ulkopolitiikkaa.

Russian Libertine – Venäjän vapain mies

Russian Libertine – Venäjän vapain mies on dokumentti Viktor Jerofejevistä, joka omien sanojensa mukaan on maailman vapain mies maailman naurettavimmassa maassa. Jerofejev on kirjailija ja toisinajattelija, joka haluaa tehdä kotimaastaan avoimemman ja suvaitsevaisemman.

Kun maskottikin itki…

Puhuttaessa Moskovan vuoden 1980 olympiakisoista useimmiten aiheeksi nousee kisojen maskotti. Paljon useammin kuin 65 maan boikotti, vaikka sekin on ennätyksellinen olympiakisojen historiassa.

Neuvostoliitossa taloussuunnitelmat toteutuivat luonnonlain varmuudella

Esko Seppäsen radio-ohjelmat Neuvostoliiton taloudesta 1976

Ajatuskupla: (Kielletty) suudelma

Italialainen vaatefirma kuvitteli parantavansa maailmaa pusukuvien avulla. Toisin kuitenkin kävi. Poliitikkojen pussauskuvista nousi kohu ja poru. Devy Nagalingam miettii suudelman voimaa.

Brežnevin hautajaisissa meidän ope itki

Kun luokassa katsottiin Koulu-tv:tä ja Brežnevin hautajaisia

Kieringin kylästä korven keidas

Rovaniemeläisellä yrittäjällä Paavo Holopaisella on suuria suunnitelmia Kieringin kylän kehittämiseksi. Tavoitteena on kääntää pienen ja kuihtuvan lappilaiskylän ennusteet nurin niskoin. Kylään on tulossa uusi kauppa, polttoaineiden jakelupiste, lomakylä ja muun muassa klapitehdas.

Virolaiset osaavat myös nauraa neuvostoajalle

Viron TV:n omatuottoisen tv-sarjan ”ENSV” suosio todistaa, että virolaiset osaavat jo nauraa neuvostoajan niukkuudelle, kummallisuuksille ja ihmissuhteille. Yhden kerrostaloasunnon ja kahden perheen näkökulmasta elämää tarkastelevan sarjan piti kestää vain seitsemän osaa, mutta nyt ETV on tilannut sarjaan lisäjaksoja.

Neuvostokansalaisille tarjotaan nostalgiaa netissä

Venäläinen yhtiö on perustanut internetiin sivuston, joka muistelee menneitä neuvostopäiviä videopätkin. Nostalgiannälkäisille on tarjolla muun muassa urheilusaavutuksia, iskelmätähtien esiintymisiä sekä länsimaita arvostelevaa propagandaa. Poliittisia tavoitteita sivustolla ei ole, sanoo hanketta pyörittävän yhtiön johtaja Andre Akopian.

Nettiyleisö koki maahanmuuttajien roolin kouluissa ongelmallisena

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) pitää maahanmuuttajataustaisia oppilaita voimavarana kouluille. Hänen mielestään maahanmuuttajia ei pitäisikään nähdä ongelmana. YLE Uutiset kertoi maanantaina, että suomalaisperheet ottavat lapsensa yhä useammin pois koulusta, jossa on paljon maahanmuuttajia. Nettiyleisö pyrki käymään asiallista maahanmuuttokeskustelua, jossa tunteet löivät kuitenkin kuumina. Nettikommenteissa esitettiin huoli suomalaislasten koulutuksesta.

Ford ja Brežnev tapasivat Helsingissä 1975

Ford ja Brežnev neuvottelivat Helsingissä.

Etyk-päätösasiakirjan allekirjoitus

Etykin päätösasiakirja allekirjoitettiin 1.8.1975.