Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Äänikirjoja kuunnellaan enemmän kuin koskaan, mutta kirjailijan lompakkoa se ei juuri lihota

Äänikirjojen osuus kirjailijoiden tulonlähteenä kasvaa, mutta niistä saatavat tekijänoikeuspalkkiot laahaavat pahasti perässä.

Finland’s cultural sector faces "severe crisis"

Many actors, musicians and technical staff cannot earn income as venues close and events are cancelled.

Oopperalaulaja ja näyttelijä menettivät tulonsa koronan takia – taiteilijajärjestö vaatii apua kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan johdolla: "Koko ekosysteemi on sortumassa"

Kulttuuriala on koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi pahassa kriisissä. Opetus- ja kulttuuriministeriö sai tiistaina kentältä selkeän viestin: apua tarvitaan nopeasti.

Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

Kuusi kuvaa -ohjelman valokuvat löytyvät Yle Areenan kautta.

Ylen aamu tänään: Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa aselepo – Kiistan alkuperäisiä syitä ei kuitenkaan ole vielä ratkaistu. Katso lähetys tästä

Tutkijat ja tieteentekijät kohtaavat työssään vihapuhetta ja uhkailua. Virpi Hämeen-Anttila kirjoitti omakohtaisen kirjan kamppailusta painon kanssa.

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila on myös tubettaja – "Olen aina halunnut tehdä videoita"

Hämeen-Anttila on tekijä, jolta tuntuu onnistuvan hyvin monenlaiset ja ennalta arvaamattomatkin asiat.

Tutkija ja kirjailija Virpi Hämeen-Anttila nousi näkymättömistä suosikiksi

Suosikkikirjailija on myös palkittu tieteilijä ja kääntäjä.

Virpi Hämeen-Anttila on löytänyt itsestään rohkeuden ja halun vaikuttaa

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan elämän kuusi kuvaa

Naisia elämänsä pääroolissa – dokumentteja ja haastatteluja innostavista naisista

Ensimmäiset naiskansanedustajat ja muita sankarittaria.

Vladimir Agopov voitti Lied-sävellyskilpailun 2017

Katso kaikki palkinnot & finaaliesitykset.

Otso Kantokorpi: Haluan takaisin kirjamessuille!

Toisinaan uudistus on vakavasti tarpeen.

Kirjailijat iloitsevat lainauskorvauksen nostosta – "Enää ei tarvitse hävetä"

Kirjastojen lainauksista maksettavan korvauksen korotus merkitsee kirjailijoille paljon, vaikka suurista summista ei olekaan kyse. Valtiovarainministeriön esitys nostaa lainauskorvaus pohjoismaiselle tasolle, päättää vuosikausia kestäneen väännön asian puolesta.

Lastenkirjailijat tienaavat parhaiten lainauskorvauksilla

Lastenkirjailijat tienaavat parhaiten lainauskorvauksilla

Eduskuntapuolueet vaativat parempia korvauksia kirjastolainoista

Seuraavaa eduskuntaa vaaditaan nostamaan lainauskorvaukset Pohjoismaiselle tasolle. Kirjastolainoista maksettavat korvaukset ovat Suomessa paljon muita Pohjoismaita pienempiä, vaikka lainausmäärät ovat muita suuremmat.

LittFestin pitkä historia auttaa saamaan kirjailijavieraita tapahtumaan

Kirjallisuustapahtuma LittFest järjestetään marraskuussa Vaasassa jo neljännentoista kerran. Taiteellinen johtaja Marko Hautala uskoo tapahtuman suosion johtuvan ainakin sen tavasta käsitellä kirjallisuutta kokonaisuutena ja kaksikielisyydestä, joka kielten lisäksi käsittää kieliryhmien erilaiset kirjalliset kulttuurit.

Toivakka: Ahkeruutta ja perhearvoja korostava yrittäjä

Kansanedustajan paikalta hallitukseen nouseva Lenita Toivakka kertoo olevansa kirjojen ystävä.

Tuomari Nurmio tähdittää Kirjakanttia

Kuopiolaistapahtuman ohjelma on tänä vuonna aiempaa musiikkipainoitteisempi. Kirjakantti alkaa iltapäivällä Savonia-palkintoehdokkaiden julkistamisella.

Kiima kumpuaa vaikka pitkistä kalsareista

Eroottisella runoudella on varsin pitkät perinteet. Nyt tamperelainen Annikin runofestivaali on polkaissut käyntiin kirjoituskilpailun, jossa etsitään uutta, suomenkielistä eroottista runoutta.

Työministeri Lauri Ihalainen Lippos-valtuuskunnan johtoon

SDP:n presidenttiehdokas Paavo Lipponen yrittää vauhdittaa presidentinvaalikampanjaansa työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) vetoavulla. Lipponen arvostelee, että televisiokeskusteluita on hallinnut Timo Soinin määrittämä kysymyksenasettelu.

Hämeen-Anttilasta Sanaston puheenjohtaja

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila on valittu kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston uudeksi puheenjohtajaksi. Puheenjohtajakausi on kaksivuotinen ja alkaa vuodenvaihteessa.

Lahden kirjailijakokouksessa on aikaa keskustelulle

Mistä ei voi puhua, siitä on kirjoitettava, tuumataan Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa Messilän lomakeskuksessa. Kirjailijakokouksessa pohditaan tänä vuonna kirjailijan suhdetta kielen ja kertomisen rajoihin.

Lahden kirjailijakokouksessa pohditaan kertomisen rajoja

Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa pohditaan tänä kesänä kirjailijan suhdetta kielen ja kertomisen rajoihin teemalla Kirjailija ja sanoin kuvaamaton.

Silmänkääntäjä-palkinto Kokkolan teatterin johtokaksikolle

Teatteriväki on tänään palkinnut tukulla palkintoja alansa vaikuttajia ja ammattilaisia. Kokkolan kaupunginteatterin johtokaksikko Jarkko Lahti ja Ari-Pekka Lahti sai Silmänkääntäjä-palkinnon. Kaksikon kehutaan muun muassa rohkaisseen nuoria kehittämään suomalaista teatteria. Myös parivaljakon uskallus rakentaa uudenlaista ohjelmaa sai kiitokset palkintoraadilta. Vuoden teatteriksi valittiin Espoon kaupunginteatteri.

Seinäjoen kaupunginteatteri ehdolla vuoden teatteriksi

Seinäjoen kaupunginteatteri on yksi Vuoden Teatteri 2011 -finalisteista. Suomen Teatterit ry:n nimeämä asiantuntijaraati on valinnut viisi finalistia. Voittajan valitsee kirjailija-tutkija Virpi Hämeen-Anttila. Palkinto jaetaan 27. maaliskuuta järjestettävässä Thalia-gaalassa Turussa.

Kaupunginteatteri ehdolla Vuoden teatteriksi

Kokkolan kaupunginteatteri on yksi Vuoden Teatteri 2011 -finalisteista. Teatterinjohtaja Jarkko Lahti pitää finaalijoukkoon pääsyä hienona tunnustuksena tehdystä työstä. Hän uskoo erityisesti alueellisen aktiivisuuden ja taiteellisen tason painaneen valinnassa.

Vuoden teatterin titteliä tavoittelee viisi tetteria

Suomen teatterit ry:n on valinnut viisi finalistia tavoittelemaan Vuoden teatteri 2010 -palkintoa. Ehdokkaita valintaraati kiittää niin rohkeista kokeiluista kuin tasaisen hyvästä ohjelmistostakin. Lopullisen valinnan tekee kirjailija-tutkija Virpi Hämeen-Anttila.

Maahanmuuttajat näkyvästi esillä syksyn kirjoissa

Maahanmuuttoteema on vahvasti esillä syksyn kotimaisessa kirjallisuudessa. Uutuuskirjoissa aiheena ovat maahanmuuttajat, ja Suomeen muuttaneilta ilmestyy useita romaaneja suomeksi.

Kulttuurilehtikatsaus 5.7.2010

Kulttuurilehtikatsauksessa istutaan tänään sekä ruoka- että pelipöytään. Onko ruoka korvannut uskonnon? Entä pitäisikö pelikulttuuri tunnustaa tosikultturiksi? Lisäksi luodataan kuninkaallisia fanittavien sielunelämää.

Helsingin kirjamessut käyntiin

Tasavallan presidentti Tarja Halonen avasi aamupäivällä Helsingin kirjamessut Messukeskuksessa. Kyseessä on Suomen suurin kirja-alan tapahtuma. Nelipäiväiset messut järjestetään nyt seitsemännen kerran.

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous käynnistyi

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous on alkoi sunnuntaina. 23. kertaa järjestettävä tapahtuma kokoaa kymmeniä prosaisteja, runoilijoita, kirjallisuuskriitikkoja ja tutkijoita eri puolilta maailmaa keskustelemaan kirjallisuudesta.

Kirjoituskilpailussa etsitään suurta rakkautta lyhyesti

Otava ja Suuri Suomalainen Kirjakerho etsivät torstaina avatussa kilpailussaan lyhyttä proosaa, jonka aiheena on rakkaus.

Suden vuodessa epilepsia sävyttää epäsovinnaista rakkaustarinaa

Helmikuussa ensi-iltansa saava Suden vuosi on tarina epäsovinnaisesta rakkaudesta, jota sävyttää päähenkilön vaikea sairaus. Olli Saarelan ohjaama elokuva perustuu Virpi Hämeen-Anttilan samannimiseen romaaniin.

Eino Leino -palkinto näytelmäkirjailija Juha Hurmeelle

Vuoden 2005 Eino Leinon palkinnon on saanut näytelmäkirjailija, ohjaaja Juha Hurme. Palkintolautakunnan mukaan hän sai tunnustuksen suomalaisen kirjallisuuden klassikoiden vimmaisista tulkinnoista.

Virpi Hämeen-Anttilasta vuoden tieteentekijä

Virpi Hämeen-Anttila on palkittu vuoden tieteentekijänä. Palkintoraadin mukaan hän on tuonut myönteisesti esille opettajan ja tutkijan roolia ja puolustanut sivistysyliopiston asemaa taloudellisen tuottavuuden paineessa.