Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Professori Heikki Hyöty seisoo tutkimuslaboratoriossa. Vieressä työntekijä seisoo säiliön luona.

Pirkanmaan Kulttuurirahaston vuoden 2022 palkinto myönnettiin virustutkija, professori Heikki Hyödylle

Tampereen yliopiston virologian professorin Heikki Hyödyn ja virologian tutkimusryhmän havainnon pohjalta on kehitetty rokote, jolla voitaisiin ehkäistä vakavia enterovirustauteja ja tyypin 1 diabetesta. 

Työterveyspalveluiden suurkuluttajat ovat tyypillisesti, naisia, usein yksinasuvia, joilla on keskiasteen koulutus.

Joillekin kertyy jopa 60 käyntiä vuodessa, osalle ei kuulu edes työterveystarkastuksia – tutkimus valottaa kiistellyn työterveyshuollon suurkulutusta

Tampereen yliopiston tutkimuksessa on selvitetty, millainen on tyypillinen työterveyspalvelujen suurkuluttaja. Suurkuluttaja käyttää yleensä paljon myös muita terveyspalveluja.

Nainen seisoo yliopiston käytävällä.

Kaksi hiljaista miestä ilmestyi kuin tyhjästä luennolle ja käynnisti epäilyn hybridivaikuttamisesta – "Tuli kylmänhiki", kuvailee opiskelija

Yliopistoissa varaudutaan erilaisiin hybridi- ja kyberuhkiin. Lapin yliopistossa koettiin maaliskuussa erikoinen välikohtaus, joka saattoi olla vaikuttamisyritys, mutta sellaisen tunnistaminen voi olla vaikeaa.

Virtuaalitodellisuuslasit kädessä. Linsseistä hohtaa valoa katsojaa kohtaan.

Tampereen yliopiston uusi hanke vie lääkärin virtuaalitodellisuuteen — jatkossa potilaan terveysongelmia voi tarkastella virtuaalilasien läpi

Tutkimustilanteessa virtuaalitodellisuudessa pyörii kolmiulotteinen kallomalli, jonka avulla lääkäri voi suunnitella esimerkiksi poskiluun murtuman korjaamista leikkauksella.

Tampereen  yliopiston sisäänkäynti. Lasi-ikkunoissa teksti "Tampereen  yliopisto - Tampere University". Rakennuksen edessä vesilammikko.

Tampereen yliopiston varainhankintakampanja on tuottanut tähän mennessä 3,2 miljoonaa euroa

Valtio on lupautunut antamaan kampanjan aikana kerätyille lahjoituksille vastinrahan, joka voi olla jopa kaksi ja puoli kertainen.

Porthania-rakennus Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Helsingin yliopisto sijoittui korkealle kansainvälisessä yliopistovertailussa

Vuosittain 2 000 maailman parasta yliopistoa listaavassa CWUR-vertailussa Helsingin yliopisto pääsi sijalle 120. Suomalaisyliopistoista seuraavaksi tullut Aalto-yliopisto oli sijalla 345.

Läheltä

Tampereen maanalaiseen keskustaan voi tulevaisuudessa päästä ajamaan Viinikankadun keskeltä

Maanalaista asemakaavaa on kehitelty viime vuosina, rakentaminen olisi tuntuvasti pitempi urakka.

Viktor Medvedtšuk puhumassa tiedotusvälineille.

Äärimmäisen rikas mies istuu nyt laihtuneena käsiraudoissa – tällainen on Putinin sydänystävä ja Ukrainan hämärän politiikan päähahmo

Ukraina on kertonut pidättäneensä kotiarestista karanneen ukrainalaisen Viktor Medvedtšukin. Upporikas liikemies ja poliitikko tunnetaan Vladimir Putinin hyvänä ystävänä.

Tampereen yliopiston kirjasto Linna.

Tampereen korkeakoulut sijoittuivat kakkosiksi kevään yhteishaussa

Tampereen yliopisto oli toiseksi suosituin yliopisto ja TAMK toiseksi suosituin ammattikorkeakoulu tämän kevään yhteishaussa. Suositummat oppilaitokset olivat Helsingissä ja Turussa.

Tampereen Hervannan yliopistokampuksen kyltti

Ukrainasta sotaa paenneet opiskelijat voivat saada opiskeluoikeuden Tampereen yliopistoon

Ukrainasta tulleet voivat sekä opiskella avoimessa yliopistossa että saada erillisten opintojen suoritusoikeuksia. Opiskelu tapahtuu englanniksi.

Tampereen yliopiston julkisivu.

Tampereen yliopisto jäädyttää yhteistyön Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa

Tampereen yliopisto noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön linjausta ja jäädyttää kaikki yhteishankkeet Venäjän tai Valko-Venäjän kanssa. Maihin ei matkusteta tai tehdä vaihto-opiskeluvierailuja.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Pääkaupunkiseudun asukkaat myötämielisiä pienydinvoimaloille: liki puolet ottaisi voimalaitoksen omaan kotikuntaansa

Suhtautuminen pienydinvoimaloihin on hyvin sukupuolittunutta: naisista pienydinvoimaloihin suhtautui kielteisesti 45 prosenttia ja miehistä 16 prosenttia.

Kemijärven sellutehdas

Väitös: Yhden työnantajan paikkakunnat ovat haavoittuvia kriiseissä, uudet ideat ovat muutoksissa arvokkaita

Tampereen seutu on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan selvinnyt verrattain hyvin kännykkä-Nokian alasajosta.

Tampereen yliopiston kyltti

Tampereen yliopisto avaa viisi paikkaa Ukrainan sotaa pakeneville tutkijoille – Suomessa oleville opiskelijoille tärkeintä on ollut henkinen tuki

Tampereella valmistellaan jo, miten avataan joustavasti eri alojen opiskelumahdollisuuksia Ukrainasta pakeneville. Samalla mietitään, miten opiskelijoita voidaan tukea.

akatemiantutkija Hanna Kuusela ja kustannustoimittaja Tuukka Tuomasjukka pelaavat Kapital-lautapeliä.

Pelit saavat taas ottaa kantaa ja opettaa – Kapital auttaa huomaamaan hyvinvointiyhteiskunnan eriarvoisuuksia

Lautapelit muuttuivat 1900-luvun mittaan opetusvälineistä ajanvietteeksi. Nyt pelit saattavat taas kertoa suoraan maailmasta ja tehdä yhteiskuntaa ymmärrettävämmäksi.

Suojavarusteisiin pukeutunut lähihoitaja Janina Kinnunen koronapotilaan kanssa.

Vain joka kolmas hoitaja on jyvällä työpaikkansa tulevista muutoksista – tutkijan mukaan tyytyväisyys lisääntyisi osallistamalla

Jotta terveydenhuolto saisi pidettyä työntekijänsä, nämä kannattaisi ottaa mukaan muutoksen suunnitteluun. Tutkija ihmettelee, miksi organisaatiot panttaavat tietoa henkilökunnalta.

Tamperen yliopisto.

Lapsiuhritutkimuksella selvitetään lasten kokemaa väkivaltaa Suomessa – Tampereen yliopiston tutkimus on osa kansallista lapsistrategiaa

Kansallisen lapsistrategian pohjalta valmisteltiin 30 yksittäistä toimenpidettä, joilla pyritään edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa.

Läheltä

Ulla Tuomisen säätiön juhla-apurahat sähköauton latauksen ja akkukierrätyksen tutkimiseen

Säätiön 30-vuotisjuhla-apurahan saivat Satakunnan ammattikorkeakoulussa ja Tampereen yliopistossa tehtävät tutkimukset. Molempien apurahojen suuruus on 60 000 euroa.

Saara Peltola.

Yliopistossa ei tarvitsisi opettaa etänä, mutta silti Tampereella jatketaan viikkoja – enimmäkseen kotona opiskellut: "Myönnän, että katkeruutta on"

Yliopisto-opiskelijat ovat parissa vuodessa oppineet etäopetukseen. Osalle se toimii, mutta paljon on menetettykin. Tampereen yliopisto jatkaa etäopetusta maaliskuun alkupuolelle asti.

Opiskelija Julius Haapakoski Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen kirjastossa.

Sanna Marin tviittasi, että etäopetussuositus päättyy nyt, mutta opiskelijoiden pitää jatkaa etänä vielä pitkään – tässä kirjavat perustelut

Lähiopetukseen ei tahdota siirtyä, koska opettajat ovat suunnitelleet etäopetusta. Massaluentoja ei järjestetä helmikuussa missään, mutta muuten linjaukset vaihtelevat kirjavasti.

En illustration på en person som står framför en vit kub.

Aggressiivisia viestejä, sometörkyä, ryhmien ulkopuolelle jättämistä – työssä koettu nettikiusaaminen kuormittaa ja lisää teknostressiä

Suomalaistutkimuksen mukaan työssä koettu, verkossa tapahtuva kiusaaminen väheni korona-aikana. Tutkijat selvittivät toistuvaa kiusaamista, jossa tekijöinä olivat työkaverit tai ulkopuoliset tahot.

Sanni Kanervo, opiskelija Helsingin yliopisto. LK.

Lukiolaiset jättävät taktisista syistä kieliopintoja väliin ja opettelevat alkeet vasta yliopistolla – tätä ei osattu odottaa, sanoo asiantuntija

Lyhyistä kielistä saa työmäärään nähden huonosti pisteitä todistusvalinnassa. Yliopistoilla ympäri Suomea ollaan huolissaan siitä, miten pääsykoeuudistus vaikuttaa tulevien ammattilaisten kielitaitoon.

En hand som förbereder en coronavaccinspruta. Två personer i bakgrunden ut ur fokus.

Tamperelaiset tutkijat löysivät lääkkeitä, jotka estävät koronaviruksen tartunnan

Tampereen yliopiston tutkimuksessa seulottiin tuhansista lääkeaineista ne kaksi lääkeainetta, jotka ehkäisevät solujen tulehtumista.

Tampereen yliopiston Arvo -rakennuksen kyltti

Tampereen yliopisto sai rokotteisiin ja immunologiaan keskittyvän tutkimuskeskuksen

Rokotteet ja immunologia ovat yksi Tampereen yliopiston kansainvälisesti tunnetuimmista osaamisalueista.

Opiskelijat Dhanushi Srinivasan ja James Afolaranmin  Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen edessä.

Haitko korkeakoulujen vieraskielisiin tutkintoihin tai näyttelijän koulutukseen? Katso Ylen yhteishakukoneesta, kuinka moni kilpailee kanssasi

Kevään ensimmäisessä korkeakoulujen yhteishaussa oli 10 000 hakijaa enemmän kuin vuosi sitten. Englanninkielinen koulutusohjelma houkutteli srilankalaisen Dhanushi Srinivasanin ja nigerialaisen James Afolaranmin Tampereen yliopistoon.

Etualalla nenäliinoja ja nenäsumutetta sekä vesilasi yöpöydällä, taustalla sängyssä mies peiton alla.

Työnantajat joustavat korona-aikana sairauspoissaoloissa – ilman lääkärintodistusta voi sairastaa jopa yhdeksän päivää

Työnantajat perustelevat käytäntöjä terveydenhuollon taakan keventämisellä sekä käytäntöjen sujuvoittamisella.

Kuvassa on Tampereen yliopisto kesäkuussa 2020.

Mitä sote-palveluita puolueet painottavat? – Aluevaaliohjelmat löytyvät nyt yhdestä paikasta netissä

Puolueiden vaaliohjelmia voi pitää myyntipuheenakin, mutta ainakin vertailu onnistuu nyt Tampereen yliopiston tietoarkistossa.

iäkkäät ihmiset venyttelevät kuminauhoilla, istuvat piirissä

Tutkimus: Yli 80-vuotiaiden ihmissuhteet ovat korona-aikana kehittyneet hyvin monenlaisiin suuntiin

Usean yliopiston ja THL:n tekemä tutkimus vahvistaa kuvaa, jonka mukaan 80 täyttäneet ovat kaikkea muuta paitsi yhtenäinen ryhmä. Osa heistä kuitenkin tarvitsee lisätukea varsinkin näinä aikoina.

Tampereen yliopiston Arvo -rakennuksen kyltti

Tampereen yliopisto siirtyy laajalti etäopetukseen ainakin tammikuun puoleenväliin saakka

Yliopisto alkaa jakaa kasvomaskeja rakennusten pääovilla 10. tammikuuta. Yleisötilaisuudet, myös väitöstilaisuudet, on kielletty yliopiston tiloissa.

Osuuspankki, Osuuspankin logo, OP

Osuuspankeilta 100 000 euron lahjoitus Satakunnan korkeakouluopetukselle

Rahat käytetään ohjelmistotekniikan ja siihen liittyvän tekoälyn tutkimus- ja kehittämistoimintaan Satakunnassa. Lahjoituksessa ovat mukana OP-ryhmään kuuluvat satakuntalaiset osuuspankit.

Opiskelija kävelee Tampereen yliopiston Linna-rakennuksen alakerrassa. Seinällä on banderolli, jossa lukee: Vaaditaan tilaa opiskella.

Tutkimus: Elinkeinoelämän sana painaa yliopistojen johdossa

Tampereen yliopisto selvitti 193 hallitusjäsenen taustat vuosilta 2010-20. Heistä 39 prosenttia oli tullut yliopistojen hallituksiin elinkeinoelämästä.

Tampereen yliopiston julkisivu.

Tampereen yliopiston tilavähennyksistä päätös: Pinni A:sta luovutaan kokonaan

Yliopiston hallitus teki päätöksen tänään. Kaksi rakennusta poistuu käytöstä kokonaan ja yksi osittain.

Lijo George esittelee koeputkessa olevaa desinfioivaa maalia.

Tampereen yliopiston tutkijaryhmä kehitti itsensä desinfioivan väriaineen – tuhoaa viruksia ja bakteereja esimerkiksi kasvomaskien pinnalta

Väriaine aktivoituu tavallisella sisävalolla. Aineen patenttiperhe on myyty suomalaiselle startup-yritykselle, joka kaupallistaa sen.

Kangaslamminsuo Sonkajärvellä

Tampereen yliopisto tekee metaanista biotuotteita bakteerien avulla

Maa- tai biokaasusta saadaan ravintoa ja teollisuuden raaka-aineita ruokkimalla niillä tiettyjä bakteereja. Samalla saadaan metaania pois ilmakehää lämmittämästä.

Tampereen yliopiston julkisivu.

Tampereen yliopiston pääluotot vaativat kohtuuttoman sopimusehdon poistamista – ehto kieltää uuden työn vastaanottajaa riitauttamasta vanhan työsuhteen päättymistä

Yliopiston keskitettyjä tukipalveluja koskevien yt-neuvottelujen piirissä oli yhteensä 1 100 henkilöä ja ne kestivät kahdeksan viikkoa. Luotot toteavat, että tarvittaessa ehto tullaan riitauttamaan.

Epec Oy:n teollisuushalli

Tampereen yliopisto tuo tietotekniikan tutkintokoulutusta Seinäjoelle ja Poriin

Uusien tutkinto-ohjelmien toivotaan auttavan yrityksiä digiajan osaajapulassa.

Kuvassa on Tampereen yliopisto kesäkuussa 2020.

Tampereen yliopisto ilmoitti irtisanomisista – 107 työtekijää irtisanotaan, kaikkiaan tukipalveluista lähtee yli 200 ihmistä

Eläköitymispaketin ottaneita henkilöitä on 27. Lisäksi Certialle siirtyy liikkeenluovutuksella 46 henkilöä. Itse irtisanoutuneita on syyskuusta alkaen 39 henkilöä. Lisäksi yli 80 työntekijän tehtävä muuttuu.

Tampereen yliopiston julkisivu.

Tampereen yliopistolla osoitetaan tukea irtisanomisuhan alla oleville torstaina

1 100 työntekijää koskeneet yhteistoimintaneuvottelut päättyivät viime viikolla erimielisinä.

Sydänsoluja mikroskoopin näytöllä.

Tutkijat aiheuttivat keinotekoisen sydänkohtauksen suorassa lähetyksessä – katso, mitä sydänsoluille tapahtuu

Tamperelaisen huippuyksikön tutkijat kehittävät monikudosmallia, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa tarjota aiempaa henkilökohtaisempaa hoitoa sydänsairauksiin.

Läheltä

Tampereen Norssin lukion opettaja vuoden biologian ja maantieteen opettajaksi

Pirkkalalainen Merja Kuisma on valittu vuoden 2021 biologian ja maantieteen opettajaksi. Valinnan takana on Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.

Japanilaisen Shinshun ja Tokion yliopiston tutkijat ovat rakentaneet  aurinkovetypaneelien tutkimuskentän, jossa voidaan testata mitkä materiaalit hyödyntävät parhaiten auringonvaloa, ja erottavat veden vedyksi ja hapeksi. Kuva: Kazunari Domen/ Shinshu University  & The University of Tokyo

Aurinko on loputon energian lähde, mutta nykyiset menetelmät ovat tehottomia – nyt käsillä voi olla kaiken mullistava teknologia: valokatalyysi

Auringonvalosta tuotettu energia on tulevaisuudessa yhä merkittävämpi keino vastata maailman energiahaasteisiin. Aurinkovetypaneelien avulla tuotetulla vedyllä voitaisiin korvata perinteisiä fossiilisia ratkaisuja ja käyttää päästötöntä vetyä esimerkiksi ajoneuvojen polttoaineena.

Tampereen Hervannan yliopistokampuksen kyltti

Tampereen yliopiston yt-neuvottelut päättyivät: henkilöstö ei saanut vastauksia kysymyksiinsä, työnantaja on toista mieltä

Tampereen yliopiston yhteistoimintaneuvotteluiden tavoitteena on vähentää 215 henkilötyövuotta. Neuvottelut alkoivat syyskuun puolessavälissä.

Tampereen yöliopiston hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin ja rehtori Mari Walls kuuntelevat ylioppilaskunnan puheenjohtajan Iiris Taubertin puhetta.

Tampereen yliopisto lykkäsi päätöstä tilojen vähennyksistä: yliopistoyhteisöä kuullaan sittenkin asiassa

Opiskelijat ja työntekijät vastustivat erityisesti Linna-kirjaston sulkemista. Yliopiston hallitus päättää tilaohjelmasta 20. joulukuuta.

Yliopiston opiskelijat osoittavat mieltä leikkauksia vastaan kylteillä.

Opiskelijat kokoontuivat aamulla Sorsapuistoon osoittamaan mieltä – yliopiston hallitus päättää tilojen vähentämisestä tänään

Opiskelijat kokoontuivat aamulla Sorsapuistoon kritisoimaan yliopiston tilasuunnitelmia. Toimenpideohjelmassa luovuttaisiin neljästä yliopiston rakennuksesta, esimerkiksi kirjastosta.

Ihmiset kävelevät Helsingin keskustassa.

Etenkin miesten vastentahtoinen sinkkuus voi johtaa lyhyempään elinikään – väitöskirja tutkii suomalaisten yksinasuvien hyvinvointia

Tutkijatohtori Anu Kinnusen väitöskirja tarkastelee suomalaisten sinkkujen tämänhetkistä tilaa. Yksinasuvia on etenkin Pohjoismaissa vuosi vuodelta enemmän.

Tampereen yliopiston julkisivu.

Tampereen yliopiston yt-neuvottelut etenevät – työntekijät esittelivät vaihtoehdon irtisanomisille

Kahdeksan kohtaisessa esityksessä ehdotetaan muun muassa uuden hallintojohtajan palkkaamista.

Tampereen yliopiston kirjasto Linna.

Tampereen yliopiston professorit vaativat keskustelua tilojen vähentämisestä: yliopistoväelle ei ole annettu mahdollisuutta kommentoida

Professorin liiton paikallisosaston mielestä kampuskehitysehdotuksessa ei tarkastella lainkaan sen vaikutuksia ihmisiiin. Tampereen yliopiston hallituksen on tarkoitus päättää yliopiston tiloja koskevasta ohjelmasta perjantaina.

Kolme nuorta koululaista seisoo punaisen rakennuksen edessä hymyillen. Rakennuksen seinässä lukee Nuorisokeskus Marttinen.

Lasten ympäristökansalaisuutta tutkitaan leirikoulussa – tutkija: "Nuorille tulee suorituspaineita, kun ei yllä Greta Thunbergiksi"

Ympäristökysymykset saavat nuorissa aikaan myös ristiriitaisia tunteita. Esimerkiksi liikenteessä toiset voivat kulkea metrolla, toiset päristelevät mopoilla myös pakon sanelemana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle