Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Talvirajoitukset voimaan – Pohjois-Karjalaan jää noin sata kilometriä nopeampia tieosuuksia

Satasen vauhtia osoittavien liikennemerkkien vaihto alempiin nopeuksiin on taas käsillä. Maakunnassa on silti teitä, joissa muutosta talvinopeusrajoituksiin ei tehdä esimerkiksi vähäisten liikennemäärien vuoksi.

Keslan tilauskanta huippulukemissa

Konepajakonserni Keslan jalansija on vankka. Yhtiöllä oli syyskuun lopussa tilauksia yli 40 miljoonan edestä. Venäjä on ohittanut kotimaan johtavana markkina-alueena.

Aluevaaleissa on äänestyspaikkoja hyvin samaan tapaan kuin kuntavaaleissa

Kunnissa tehdään näinä aikoina päätöksiä, missä sijaitsevat äänestyspaikat tammikuun aluevaaleissa. Moni kunta menee samoilla paikoilla kuin kesän kuntavaaleissa, mutta muutoksiakin tapahtuu.

Keväällä perustettiin 330 hehtaaria valkoposkihanhien omia peltoja – hanhipellot auttoivat viljelystuhojen ehkäisyssä, lasertykistä vähemmän iloa

Valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen torjunnassa on kokeiltu yhdistelmää, jossa hanhet saavat olla yhtäällä rauhassa, mutta toisaalla niitä on karkotettu. Keinoina ovat olleet ihmisvoimin hätistely, lasertykit ja ampuminen.

Korona-ajan lemmen tilastoa: Joensuussa on alkuvuonna solmittu 94 avioliittoa, Rääkkylässä ei ainuttakaan

Kuluvan vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden saldo Pohjois-Karjalassa: 176 solmittua avioliittoa ja 138 avioeroa.

Kiireettömään sairaalahoitoon pisimpään odottaneiden jono pitenee

Yli puoli vuotta sairaalahoitoa odottaneiden potilaiden määrä on hienoisessa kasvussa Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella. Elokuun lopussa näitä potilaita oli 167.

Pohjois-Karjalan EU-rahapotti kasvoi 15 miljoonalla eurolla

Pohjois-Karjala saa rahoitusta EU:lta ja valtiolta yhteensä 214 miljoonaa euroa. Seitsemälle vuodelle jakaantuva summa kasvoi ensiuutisoinnin jälkeen siten 15 miljoonalla eurolla.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen käynnistyminen ei pelasta kuntien taloutta – myös Joensuun sopeutettava menojaan

Sote-uudistus myllertää kuntien talouden vuodesta 2023 alkaen, kun rahat sosiaali- ja terveyspalveluihin menevät valtiolta suoraan uusille hyvinvointialueille. Vaikutukset koskevat jokaista kuntaa.

Valopiuha vuokrataan, Rääkkylän valokuituasiakkaat siirtyvät Kaisanetin hoiviin 10 vuodeksi

Rääkkylän valokuituverkkoa ylläpitänyt Valopiuha vuokraa verkkonsa vuosikymmeneksi Kaisanet-yhtiölle. Asiakkaat siirtyvät mukana vuokralaiselle, joka tarjoaa laajempia palveluja. Verkko säilyy kuitenkin osuuskunnan omistuksessa.

Metsäteiden parannukseen riittää yhä rahaa

Metsänhoidon Kemera-tukia on Pohjois-Karjalassa maksettu metsäteiden parannustöihin tänä vuonna selvästi enemmän kuin viime vuonna. Rahapussin pohja ei silti vielä pilkota.

Siun soten uusi yhtymähallitus jätti kiistellystä Aster-hankinnasta tehdyt muistutukset pöydälle

Siun soten päätös pysyä mukana neljän sairaanhoitopiirin sosiaali- ja terveyspalveluiden uuden potilastietojärjestelmän hankinnassa näyttää päättyvän Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vetäytymiseen. Asian käsittely Siun sotessa ei ole vielä päättynyt.

Kuljettajan toiminta pelasti traktorin Tohmajärvellä

Puun ajossa ollut traktori olisi tuhoutunut iltapäivällä ilman kuljettajan ripeää alkusammutusta.

Pohjois-Karjalaan menestystä siltasuunnittelussa

Valtakunnallinen puusiltojen suunnittelukilpailu oli menestys: Pohjois-Karjalaan tuli sekä voitto että toinen sija. Kilpailun tarkoitus on lisätä puun käyttöä yksityisteiden silloissa.

Syksy toi tullessaan köhän ja vuotavan nenän – tavalliset virustaudit jylläävät

Tavallisia virustauteja on tällä hetkellä liikkeellä runsaasti. Flunssakausi alkoi totuttuun tapaan koulujen alkaessa. Taudit eivät tartu niin ärhäkästi kuin korona, ja niiden leviäminen on erilainen kuin koronalla.

Sudet tappoivat kahdeksan lammasta Kiteellä – arvion mukaan susia on ollut kaksi

Eläinlääkäri joutui lisäksi lopettamaan kolme eläintä. Muutamia lampaita on paikattu ja laitettu seurantaan vammojensa vuoksi. Riistavahinkotarkastajat vahvistivat, että kyseessä on ollut susi.

Pohjoiskarjalaiset äänestävät tammikuussa 59 aluevaltuutettua ja heille varajäsenet

Vuosikausia valmisteltu soteuudistus alkaa näkyä kansalaisille, kun neljän kuukauden kuluttua pidetään aluevaalit. Silloin valittavilla luottamushenkilöillä on valtaa päättää esimerkiksi, millaisia terveyspalveluja missäkin päin maakuntaa tarjotaan.

Raivotaudin syöttirokotteiden lentolevitykset käynnistyvät Pohjois-Karjalasta

Rokotteet levitetään noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Ilomantsista Virolahdelle, sekä 20 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin itärajalta Pyhtäälle.

Kova tuuli on kaatanut puita sähkölinjoille ja teille – Liperin Tuiskavanluodolla tuulen nopeus puuskissa yli 22 m/s

Pohjois-Karjalan Sähkön verkkoalueella oli tiistaina aamuyöllä enimmillään noin 4 000 sähkötöntä asiakasta.

Karjalan lomakeskus jäämässä Kiteen kontolle – vuokralainen katosi konkurssin myötä

Karjalan lomakeskus on toiminut Kesälahdella, Puruveden rannalla kaupungin vuokramaalla. Viimeisimmän lomakeskuksen yrittäjän konkurssi on jättämässä Kiteen kaupungille nipun huonokuntoisia rakennuksia.

Vartioimattomia tasoristeyksiä vielä Itä-Suomessa yli 40, lähivuosina moni niistä korvataan muulla tieyhteydellä

Vartioimattomissa tasoristeyksissä tapahtuu joka vuosi kuolonkolareita, kun auto törmää junan kanssa. Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon tasoristeykset ovat mukana Väyläviraston hankkeessa, jossa vähennetään lähivuosina satoja tasoristeyksiä.

Kiteellä järjestetään Walk in -rokotus maanantaina

Tarjolla 70 rokoteannosta. Tilaisuudessa annetaan sekä ensimmäisiä että tehosterokotteita.

Pohjois-Karjalassa valmistaudutaan harvinaiseen kanalintujahtiin: kannat kasvaneet, metsästys jatkuu joulukuulle ja talvinen latvalinnustuskin onnistuu

Metson, teeren ja pyyn metsästys alkaa 10. syyskuuta ja jatkuu 10. joulukuuta saakka koko maakunnassa. 

Siun soten hallitus ratkaisee, ostetaanko arvostelua herättänyt potilastietojärjestelmä

Perusterveydenhuolto, suun terveydenhuolto, erikoissairaanhoito ja sosiaalitoimi - kaikki nämä koottaisiin uuteen asiakas- ja potilastietojärjestelmään. Omat tietojärjestelmät jäisivät Siun sotessa vain ympäristöterveydenhuoltoon ja pelastustoimeen.

Kiteellä etsitään yhteistä säveltä, mutta tärkeistä luottamuspaikoista väännettiin loppuun saakka

Kiteen päätöksenteko oli päättyneellä valtuustokaudella paikoin riitaisaa ja hämmensi paikkakunnan ulkopuolellakin. Luottamushenkilöt itsekin odottavat uudelta valtuustolta sekä vasta valitulta kaupunginhallitukselta parempaa yhteistyötä.

Sinilevätilanne rauhoittunut: ei enää havaintoja maakunnan järvillä

Tuulet ovat sekoittaneet ja viilentäneet järvivesiä. Missään päin Pohjois-Karjalaa ei ole enää tehty havaintoja sinilevästä.

Joensuussa ja Kiteellä tarjolla viikonloppuna kolmen ottelun verran ilmaista huippupesäpalloa

Lauantaina Mehtimäellä järjestettävässä Joma Vastuu -tapahtumassa sekä naiset että miehet pelaavat ilmaisottelun. Kiteellä puolestaan pelataan sunnuntaina OP Kiteen juhlaottelu.

Varallaolojärjestelmän alasajon pahin uhkakuva: pienet paloasemat voivat jäädä tilapäisesti tyhjilleen

Pelastuslaitoksille on palkattava lisää vakituista henkilökuntaa, kun varallaolojärjestelmistä aletaan luopua. Jos uutta väkeä ei saada riittävästi, voi syrjäseudun paloasema jäädä ilman pelastajaa.

Suomen myymäläautojen määrä lähestyy nollaa – remontti ja hiljentyneet talvet lannistivat Keski-Karjalan viimeisen yrittäjän

Yksi Suomen viimeisistä kauppa-autoista lopettaa toimintansa Pohjois-Karjalassa. Syynä lopettamiselle ovat kalustokustannukset ja hiljentyneet talvet. Koko maassa kurvailee jatkossa enää kourallinen kauppa-autoja.

Siun soten yhteispäivystykseen ei kannata soitella, jos ei ole kyse päivystysasiasta

Siun soten yhteispäivystyksen numero 116117 ruuhkautuu nykyisin koronaa koskevista soitoista. Näin läpi pääsevät huonosti ne, joiden hoidon tarve puhelinnumerossa pitäisi arvioida ennen vastaanotolle tuloa.

Kymppiluokan ja Valma-koulutuksen suosio on ollut tänä syksynä hurja – molemmat alkavat nyt viimeistä kertaa

Ensi syksystä alkaen peruskoulun jälkeiset ja toista astetta edeltävät nivelvaiheen opinnot yhdistyvät tutkintoon valmentavaksi Tuva-koulutukseksi. Kymppiluokka, Valma-koulutus ja maahanmuuttajien valmentava koulutus alkavat siis tänä vuonna viimeistä kertaa.

Keski-Karjalan kouluissa pyritään vähentämään saattoliikennettä ja kannustetaan lapsia itsenäiseen liikkumiseen

Koulumatkakyselyn mukaan noin 15 prosenttia oppilaista kulkee kouluun autokyydillä. Osa asuu niin kaukana koulusta, että heille tarjotaan maksuton koulukuljetus.

Siun soten lääkäripula vaikuttaa myös kouluterveydenhuoltoon: terveystarkastuksia on tehty lomallakin

Yksi ongelmapaikoista on Kitee. Siun soten mukaan lakisääteinen kouluterveydenhuolto pyritään järjestämään lukuvuoden aikana tavanomaisesti, mutta tarkka aikataulu ei ole vielä kuitenkaan selvillä.

Kouluissa opiskellaan syksylläkin maskit kasvoilla, mutta etäopetusta vältetään viimeiseen saakka

Näillä näkymin peruskoululaiset kuudesluokkalaisista alkaen käyttävät kasvomaskeja kouluissa myös tänä syksynä. Odotuksena on, että etäopetukseen ei enää siirrytä kuin poikkeustilanteessa.

Kaksivuotinen esiopetuskokeilu alkoi, kelpoisia opettajia ei ole tarpeeksi

Varhaiskasvatuksen opettajista on pulaa. Lisäksi kaikki varhaiskasvatuksen opettajat eivät ole kelpoisia antamaan esiopetusta. Kaksivuotinen esiopetuskokeilu alkoi elokuun alussa.

Riveriassa opiskelu alkaa keskiviikkona lähiopetuksessa – "Kyllä talonrakentajaksi oppii taloja rakentamalla"

Riveria pitää viimeiseen asti kiinni lähiopetuksesta. Lähtökohta on opiskelijoiden oppiminen, joka toteutuu ammatillisessa koulutuksessa parhaiten läheisessä ohjauksessa. Oppilaitiksella on kuitenkin tarvittaessa valmius siirtyä etäopetukseen.

Kiteellä alkava nuorten opistovuosi yhdistää kansanopiston opinnot ja työelämän – mukaan mahtuu vielä

Vuoden tarkoituksena on tarjota ilman opiskelupaikkaa jääneille mahdollisuus opiskella ja tutustua työelämään. Myös ilmainen majoitus kuuluu pakettiin.

Miesten Superpesiksen ottelussa koronatartunta Joensuussa, sairastunut ruokaili VIP-tiloissa

Viime sunnuntaina Joensuussa Kerubi Stadionilla pelatun JoMan ja KiPan välisen miesten Superpesis-ottelun katsojalla on todettu koronavirustartunta. Sairastunut ruokaili VIP-tilassa ennen ottelua.

Helsingin Sanomat: Nightwish soitti salakeikan oululaisella klubilla – tekeytyi venäläiseksi coverbändiksi

Nightwish soitti keskiviikkona salakeikan oululaisella Club Teatrialla yli 3 000 katsojalle. Alun perin Nevski & The Prospects -nimisen yhtyeen keikan piti olla Club Teatrialla viime vuoden huhtikuussa, kun Nightwishin edellinen levy julkaistiin.

Venäjän maastopalojen savut kantautuvat Pohjois-Karjalaan – pelastuslaitokselle useita ilmoituksia savuhavainnoista

Pelastuslaitos sai eilen maakunnan eteläosista useita savuhavaintoilmoituksia, joissa kerrottiin voimakkaasta savun hajusta. Pohjois-Karjalan pelastuslaitos ohjeistaa ihmisiä tekemään ilmoituksia ainoastaan maastopaloista ja savuhavainnoista, jotka pystytään selkeästi paikallistamaan.

Tyhjä akku, tyhjä tankki tai tyhjä rengas Tiepalvelun kutsumisen yleisimmät syyt

Renkaanvaihto ei välttämättä onnistu tien päällä, ja lomalaiset lähtevät liikkeelle huolettomina. Tiepalvelulla on vapaaehtoisista pulaa, mutta konkarit jatkavat palkitsevaa työtä.

Sunnuntainen rajuilma vei sähköt tuhansilta ja keskeytti junaliikenteen

Liperin Tuiskavanluodolla tuulen nopeus nousi kovimmissa puuskissa yli 24 metriin sekunnissa.

Pohjois-Karjalaan on myönnetty historialliset yli 200 karhulupaa

Pohjois-Karjalan riistaneuvosto on asettanut tavoitteeksi kannan pienentämisen. Luken arvion mukaan maakunnan metsissä elää 560–580 yli vuoden ikäistä karhua

Pentti Ojajärvi on mestaripelimanni

Arvonimi julkistettiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien avajaisjuhlissa. Mandoliinia ja kitaraa soittavan Pentti Ojajärven lisäksi uusia mestaripelimanneja ovat Anneli Aho Kuortaneelta, Leenamaija Raukola Kangasalta ja Hannu Seppänen Helsingistä.

Tuomas Holopainen on introvertti rocktähti, jolle korona-aika sopii – Nightwish täyttää näinä päivinä 25 vuotta

Basisti Marko Hietalan lähtö bändistä oli kriisi. Silloin Tuomas Holopainen ajatteli hetken aikaa, että Nightwishin tarina on lopussa. Kevään poikkeukselliset virtuaalikeikat herättivät kuitenkin soittamisen palon.

Hätäkeskukseen useita ilmitoituksia epäilyistä rattijuopumuksista – Poliisilla kiireitä eri puolilla Pohjois-Karjalaa

Henkilöauto suistui tieltä Kontiolahdella, törkeä rattijuopumus Nurmeksessa, rattijuopumus Tohmajärvellä, kolme törkeää rattijuopumusta Kiteellä, henkilöauto suistui tieltä Joensuun Enossa, pahoinpitely Joensuussa ja henkilöauto anastettu Joensuussa.

Savolaiset ja karjalaiset vinkkaavat matkailukohteita toisilleen – kaikki myöntävät tuntevansa huonosti naapurimaakuntaa

Koli on tuttu pohjoissavolaisille ja Tahko pohjoiskarjalaisille, samoin maakuntakeskukset tiedetään. Tunnetuimpien kohteiden jälkeen naapurimaakunnan tuntemus on melko hataraa, myös matkailualan ihmisille. Omat erikoisuudet tunnetaan paremmin.

Lieksa päättää Itärata Oy:n rahoittamisesta

Joensuu ja Kitee ovat jo tehneet myönteiset päätökset. Nurmeksen valtuustossa asia on esillä elokuussa.

Aatu-myrsky vei tuhansilta sähköt, kaatoi puita teille ja vesi tulvi kellareihin

PKS Sähkönsiirron verkkoalueella oli keskiviikkona kello 21 aikoihin pahimmillaan noin 15 000 sähkötöntä taloutta.

Hallinto-oikeus on kumonnut Kiteelle ja Tohmajärvelle myönnetyt sudentappoluvat – luonnonsuojelijat olivat valittaneet poikkeusluvista

Suomen Riistakeskus myönsi joulu–tammikuussa kolme poikkeuslupaa susien tappamiseksi Värtsilän susireviirille. Luonnonsuojelijat valittivat päätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, joka on nyt kumonnut luvat. Oikeuden mukaan poikkeusluvista päätettäessä ei ollut riittävää varmuutta siitä, ettei susien ampuminen heikennä uhanalaisen eläimen suojelutasoa.

Helle kypsyttää mansikkasadon etuajassa: Itä-Suomeen luvassa hyvälaatuista ja auringon makeuttamaa marjaa

Juhannuspöytään ei aina ole kypsynyt kotimaista avomaan mansikkaa, mutta tällä kertaa punaista kesäherkkua on saatavilla. Pääsatokauden arvioidaan alkavan Kiteen seudulla juhannuksen jälkeen, Suonenjoella kuun vaihteessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle