Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Puola ja Tšekki on toimittanut Ukrainalle tankkeja. Kuva 6.7.2022

“Brutaali muistutus, että sota voi tulla hyvin lähelle rajojamme” – Venäjän hyökkäyksestä pitää ottaa opiksi, sanoo Euroopan puolustusviraston johtaja Ylelle

Krimin valtauksen jälkeen EU-maat ovat tehneet merkittäviä lisäpanostuksia puolustukseen. Syvempi keskinäinen yhteistyö on tärkeää, jos investoinneista halutaan saada paras hyöty, puolustusvirasto EDA:n toimitusjohtaja muistuttaa Ylen haastattelussa.

Aurinkokennoja maatilan ulkorakennuksen katolla.

State guaranteed loans hope to spur green investment amongst households

The Ministry of the Environment and the Ministry of Employment and the Economy have negotiated a large loan programme with the European Investment Fund.

Mika Lintilä.

EU:n energiaministerit sopuun: Sähköä on säästettävä ja energiayhtiöiden voittoja leikataan – Lintilä: Suomessa vaikutukset vähäiset

EU-komission jäsenmaille ehdottamilla toimilla voitaisiin saada sen mukaan saada jopa 140 miljardia euroa, jolla voitaisiin tukea kotitalouksia ja yrityksiä.

EU:n viikko pähkinänkuoressa.

Vielä kerran, 86-vuotias Berlusconi – Putinilla tai ilman

Onko eilen syntymäpäiviään juhlineen Silvio Berlusconin suhde Putiniin muuttunut? Tilaa Eurooppa-kirje, ja saat tuoreimmat EU-aiheet sähköpostiisi joka perjantai.

Uusi kaasulaitos Strachocinassa, Puolassa. Tämän kautta kulkee kohta kaasua Slovakiaan.

EU-ministerit pohtivat hätätoimia energiakriisin ratkaisemiseksi – näillä keinoilla sähkön ja lämmityksen hintaa halutaan hillitä

Energiaministereiltä odotetaan päätöksiä sähkön säästövelvoitteesta ja energiayhtiöiden voittojen leikkaamisesta. Kokouksen agendalle nousee myös Nord Stream-kaasuputken vuodot, joiden epäillään johtuvan sabotaasista.

Giorgia Melonin vaalimainoslakana.

Italian suunnanmuutos oikealle voi järisyttää koko EU:n talouden pilareita – tällaisia seurauksia vallanvaihdolla voi olla

Italia on niin riippuvainen EU-tuista, että se tuskin uskaltaa rikkoa välejään Brysseliin. Uudesta hallituksesta on tulossa nationalistisempi kuin kertaakaan sitten diktaattori Beneto Mussolinin.

Italian vaalitulos saattaa enteillä Euroopan Unionin vakauden heikentymistä, arvioi Jenna Vehviläinen Roomassa

Mitä sinun tulisi tietää Italian vaaleista? Asiantuntijat kertovat kolme tärkeintä pointtia

Italiassa hallitukseen voi nousta paatuneita EU-kriitikkoja, joista osa kyseenalaistaa Venäjä-pakotteet. Maalla ei kuitenkaan olisi varaa kiistoihin Brysselin kanssa.

EU neuvottelee uusista Venäjä-pakotteista

EU:ssa keskustellaan keinoista kiristää Venäjä-pakotteita – tutkija: “En usko, että onnistumme luomaan tilannetta, jossa Venäjän johdolta loppuu raha”

Brysselissä keskustellaan parhaillaan uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Komissio kuulee viikonlopun aikana jäsenmaiden kantoja mahdollisiin uusiin sanktioihin liittyen.

Riikka Purra puhuu.

Purra: Hyvä kun vihdoinkin rajoitetaan venäläisten turistiviisumeja

Puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) ihmettelee, miten Suomi pystyy nyt rajoittamaan turistiviisumien käyttöä, kun kuukausien ajan sen on kerrottu olevan oikeudellisesti mahdotonta.

Ylen EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu: Energiakriisi ja inflaatio kurittavat belgialaisia

Eurooppa-kirje: Belgiassa uhataan jo sähkölaskujen polttamisella – kansa voi olla kohta kaduilla, jos huoliin ei vastata

Jos ihmisten huolia ei kuunnella, luvassa voi olla yhä radikaalimpia toimia kansalaisilta. Eurooppa-kirje kertoo olennaiset EU-aiheet joka perjantai. Tilaa koko kirje sähköpostiisi.

Josep Borrell.

EU:n ulkoministerit sopivat uusien Venäjä-pakotteiden valmistelemisesta ja aseavun lisäämisestä

EU:n ulkoministerit kokoontuivat hätäkokoukseen sen jälkeen, kun Vladimir Putin ilmoitti eilen osittaisesta liikekannallepanosta.

Asiantuntijat tukevat Suomen oikeudellista tulkintaa venäläisille myönnettävien viisumien suhteen

Asiantuntijat tukevat Suomen oikeudellista tulkintaa venäläisille myönnettävien viisumien suhteen

Venäläisturisteille myönnettävät viisumit ovat herättäneet paljon keskustelua. Puola ja Baltian maat päättivät sulkea rajansa venäläisturisteilta. Suomi on rajoittanut myönnettävien viisumien määrää, mutta kokonaan niiden myöntämistä ei ole lopetettu.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.

EU odottaa Unkarilta pikauudistuksia miljarditukien vastineeksi – suomalaismepin mukaan erkaneminen perusarvoista vie arvaamattomalle tielle

EU:n ei tulisi antaa periksi Unkarille oikeusvaltion periaatteisiin liittyvässä kiistassa, sanovat Ylen haastattelemat mepit. Pelissä on tukimiljardien lisäksi myös unionin perusarvot ja uskottavuus.

EU uhkaa jäädyttää Unkarilta miljardituen

EU:n tiukka uhkavaatimus Unkarille: Ilman pikaisia reformeja miljardien tuet jäädytetään

EU-komissio uhkaa Unkaria massivisilla tukien menetyksillä. Budjettikomissaari Johannes Hahnin mukaan kyseessä on yli seitsemän miljardin euron potti.

Metsäkone hakkuutyömaalla.

EU ei kiellä metsän hakkaamista lämmitysenergiaksi, mutta uusiutuvan energian tuet saattavat kadota – uusi direktiivi on täynnä eturistiriitoja

Euroopan parlamentti rajaisi puun laskemista uusiutuvaksi energiaksi, mutta lainsäädäntöön on vielä pitkä matka.

Sauli Niinistö pitää puhetta.

President suggests tightening visa rules for Russians owning real estate in Finland

"Visas are not a subjective right," President Sauli Niinistö said on Thursday.

Hartwallin nimikyltit on poistettu Helsingin areenan seiniltä.

MTV: Finland has seized nearly €190m in Russian assets

The property seized from private individuals and other entities range from bank funds to vehicles.

Ylen EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu kertoo komission energiapaketista

Komissio haluaa leikata energiahtiöiden voittoja ja jäsenmaiden sähkönkulutusta – näin suomalaismepit kommentoivat tuoretta ehdotusta

EU-komissio haluaa kanavoida yli 100 miljardia euroa energiakriisistä kärsiville kotitalouksille. Puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli energiatoimia osana Strasbourgissa pitämäänsä linjapuhetta.

Ursula von der Leyen står framför en mikrofon och talar. I bakgrunden EU:s flagga.

Energiakriisi, inflaatio ja ukrainalainen kunniavieras – nämä tärkeät kysymykset korostuvat, kun EU-komission puheenjohtaja pitää linjapuheensa parlamentille

Pääpainon odotetaan olevan energiakriisissä, kun Euroopan komission puheenjohtaja pitää jokavuotisen linjapuheensa. Komissiolta odotetaan konkreettisia ehdotuksia sähkön hinnan säätelemiseksi.

Sähkönjakeluasema Vantaan Länsisalmessa.

Fingrid ja muut verkonhaltijat saivat vetoomuksensa läpi: Sähkön hintakattoa ei koroteta

Käytännössä päätös tarkoittaa, ettei sähkön tukkumarkkinahinta toistaiseksi voi EU:n sähkömarkkinoilla nousta yli 4 000 euroon megawattitunnilta.

Oulun aluetta Pohjois-Pohjanmaalla lentokoneesta kuvattuna.

Pohjois-Pohjanmaalla kehitellään Itämeren yhteistyötä

Pohjois-Pohjanmaa on mukana koordinoimassa Itämeren alueen matkailun kehittämistä yhdessä Puolan Pomorskin alueen kanssa.

Joukko kansainvälisiä rajavartijoita katselee Pohjois-Karjalan rajavartioston varastossa olevia mönkijöitä.

Suomi varautuu laittomaan maahantuloon – Frontexin rajavartijat harjoittelevat itärajalla tositilannetta varten

Jos Suomen rajoille alkaisi yllättäen kertyä runsaasti laittomia maahantulijoita, Suomi voi saada nopeasti apua Euroopasta.

Sanna Marin (sd.) hymyilee EU-parlamentissa, parlamentin puhemies Roberta Metsola taputtaa vieressä.

Marin puhui Euroopan parlamentille Strasbourgissa – "Sisäisesti jakautunut EU on heikko EU, ja sitä Venäjä haluaa"

Ukrainan sota ja energiakriisi sävyttivät pääministeri Sanna Marinin (sd.) Euroopan parlamentille pitämää puhetta. Marin korosti puheessaan eurooppalaisen yhteistyön merkitystä tulevien haasteiden selättämiseksi.

Sähköjohto poistetaan pistokkeesta.

Energiaministerien kriisikokouksen anti jäi laihaksi – sähkön säästäminen on pääkeino, sanovat asiantuntijat

EU-maiden energiaministereiden kriisikokouksen anti jäi Elinkeinoelämän keskusliiton ja Energiateollisuuden asiantuntijoiden mukaan laihaksi. Komission ehdotuksiin ei päästy pureutumaan, koska ne olivat ylimalkaisia. Osa keinoista koettiin myös erittäin vaikeiksi toteuttaa.

Ministeri Lintilä osallistui EU:n energiaministereiden hätäistuntoon

EU:n energiaministerit kokoontuivat hätäistuntoon energiakriisistä – Venäjän maakaasun hintakatosta ei yksimielisyyttä

Suomi tavoitteli kokouksesta sopua ainakin sähkön ja maakaasun hintojen erottamisesta toisistaan ja hintakattoa Venäjältä tulevalle maakaasulle.

Dampierre en Burlyn ydinvoimalan höyryäviä lauhduttimia. Etualalla näkyy Loirejoki, jonka rantaviiva on vetäytynyt kuivuuden takia.

EU-maiden energiaministereiden vaikea kokous alkaa – ainakin näitä keinoja harkitaan sähkömarkkinoiden rauhoittamiseen

Suomi tavoittelee kokouksesta sopua ainakin sähkön ja maakaasun hintojen erottamisesta toisistaan ja hintakattoa Venäjältä tulevalle maakaasulle.

Riku Huttusen potretti puistossa.

Sähkön kysyntähuippujen leikkaaminen on hyvä ajatus, kommentoi TEMin energiajohtaja EU-komission ehdotuksia sähkön hinnan suitsimiseksi

Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston päällikkö Riku Huttunen uskoo, että sähkön hintaan saadaan jonkinlaista helpostusta talveksi.

Mika Lintilä står och talar med personer i en aula. Han är klädd i mörkgrå kostym.

Ministeri Lintilän mielestä EU:n energiapäätöksissä tärkeintä on jäsenmaiden yhtenäisyys: "Kansalliset ratkaisut suurin tuhon tie"

Suomi ajaa EU:n energiaministereiden kokouksessa venäläisen maakaasun hintakattoa sekä maakaasun ja sähkön hinnan erottamista toisistaan.

Henna Virkkunen, Ville Niinistö ja Silvia Modig.

Energiakriisi kurittaa Euroopan kotitalouksia – näin suomalaismepit kommentoivat EU:n suunnitelmia hintojen hillitsemiseksi

Säilyykö EU-maiden yhtenäisyys? Kysymys on keskiössä kun unionissa haetaan ratkaisuja Venäjän hyökkäyksen aiheuttamalle energiakriisille. Suomalaismeppien mukaan kriisi voi jopa hitsata jäsenmaita tiiviimmin yhteen.

Venäläinen asiantuntija ei usko Venäjän onnistuvan energiakiristyksessään

Venäläisasiantuntija paljastaa: näillä kolmella tavalla Venäjä kiristää nyt Euroopan energiamarkkinoita

Venäjän energiakiristys näkyy kaasuntoimitusten vähentämisenä, paniikin lietsontana ja keinotteluna kaasumarkkinoilla. Kiristyksen tulos saattaa kuitenkin olla päinvastainen kuin Venäjä toivoo.

Iltakuvassa kiinalaista konttisatamaa, etualalla konttilaivaa lastataan keinovaloissa.

Kun Venäjä aloitti sodan, Eurooppa ymmärsi olevansa liian riippuvainen myös toisesta itäisestä talousmahdista

Lännessä on kylmän sodan jälkeen uskottu siihen, että laajat taloudelliset kytkökset suurvaltojen välillä estävät konflikteja. Venäjän hyökkäys on kuitenkin muuttanut ajattelua. Kiina-riippuvuus huolestuttaa nyt Eurooppaa.

Pekka Haavisto

Ykkösaamussa Pekka Haavisto – mitä haluat kysyä ulkoministeriltä?

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu eikä loppua näy. Miten käy Venäjän vastaisen yhteisrintaman, kun aika kuluu, ja energiakriisi ja inflaatio saattavat pahentua talvea kohti? Miten Suomen Nato-hakemus etenee?

EU vähentää sekä venäläisen kaasun että öljyn tuontia.

Ranska käynnistää vanhat ydinvoimalansa, Saksa harkitsee hiilivoimaa – näin venäläisen energian korvaamisesta tuli Euroopalle sekava palapeli

Euroopan unionin suuret talousmaat etsivät nyt kilvan vaihtoehtoisia energialähteitä Venäjän öljylle, kaasulle ja hiilelle. Yle selvitti, mistä keskeiset jäsenmaat aikovat jatkossa saada energiansa.

Pietarista tulleen linja-auton matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

EU ei pysäytä venäläistä matkailua, mutta poistaa houkutteet – tämä unionin tuoreesta viisumiratkaisusta tiedetään

Venäläiset joutuvat maksamaan viisumista paljon aiempaa enemmän ja käsittelyaika pitenee. Täyskiellon EU:n ulkoministerit torjuivat.

Tanskan, Suomen ja Slovenian ulkoministerit Jeppe Kofod, Pekka Haavisto ja Tanja Fajon.

Haavisto: EU may reconsider Russian visa restrictions this autumn

Finland has been at the forefront in limiting visas for Russians, the foreign minister said.

Mies, jonka selässä lukee tulli, seisoo selkä kohti kameraa. Hän katselee autoa, joka on pysähtynyt hänen eteensä.

Venäläisiltä takavarikoidaan nyt euroja itärajalla – vaihtoehtoina on palata tuhlaamaan rahat tai vaihtaa ne muuksi kuin EU-valuutaksi

EU:n asettamien pakotteiden vuoksi Venäjälle saa viedä vain pienen summan euroja ja muita EU-valuuttoja käteisenä, ja nekin henkilökohtaiseen käyttöön.

Tanskan, Suomen ja Slovenian ulkoministerit Jeppe Kofod, Pekka Haavisto ja Tanja Fajon.

EU jäädyttää venäläisten viisuminsaantia helpottavan järjestelyn – Haaviston mukaan kysymykseen saatetaan vielä palata

EU:n ulkoministerit ovat sopineet venäläisiä koskevista viisumimääräyksistä kokouksessaan Prahassa.

Puolan puolustusministeri Mariusz Błaszczak (keskellä) keskusteli Suomen puolustusministerin, Antti Kaikkosen kanssa Prahassa Euroopan unionin puolustusministerien kokouksen yhteydessä.

Puolustusministeri Kaikkonen Prahassa: EU:n merkittävin apu Ukrainalle sotilaskoulutusta – aseitakin annetaan

Suomi valmistelee parhaillaan kahdeksatta apupakettia Ukrainalle, kertoo puolustusministeri Antti Kaikkonen Ylelle. EU:n puolustusministerit tapasivat tänään epävirallisesti Prahassa.

Väkijoukko jonottaa Suomen viisumikeskukseen. Etualalla mies lukee kännykkäänsä.

Kohta ratkeaa, saavatko venäläiset jatkaa matkailua EU-maissa – viisumin hinta luultavasti nousee ja saanti vaikeutuu

Venäläiset ovat vuodesta 2007 saaneet EU-viisumeja helposti ja halvalla. Nyt tälle on tulossa stoppi.

Suomi ei halua olla venäläisten kauttakulkumaa muualle Eurooppaan

"Tuskastuttu ajatukseen Suomesta kauttakulkumaana", sanoo ulkoministeri Haavisto – Suomi tiukentaa viisumikäytäntöjä venäläisille tällä viikolla

Haavisto uskoo, että EU-maiden kesken voi olla yksimielisyys viisumihelpotussopimuksen jäädyttämiseen, muttei vielä lopettamaan turistiviisumien myöntämistä kokonaan.

henkilöautoja kahdessa jonossa puomin takana raja-asemalla

EU:n ulkoministerit keskustelevat venäläisten viisumirajoituksista tiistaina alkavassa kokouksessa

Ulkoministereiden odotetaan sopivan venäläisten viisumihelpotuksien rajoittamisesta EU:n tasolla. 

Janne Jaakkola, Mikko Heiskanen ja Kim Jäämeri

Hallitus esittää Janne Jaakkolaa Puolustusvoimien uudeksi strategiapäälliköksi ja Mikko Heiskasta sotatalouspäälliköksi

Kim Jäämerestä on Ylen tietojen mukaan tulossa Suomen uusi sotilasedustaja EU:hun ja Natoon. Presidentti Sauli Niinistö ratkaisee nimitykset todennäköisesti huomenna presidentin esittelyssä.

Giorgia Meloni står på en scen med Fratelli d'Italias logga bakom.

Italiassa puolueet avasivat vaalikampanjansa – gallupeja johtava laitaoikeiston Italian veljet arvosteli EU:ta ja lupasi kitkeä laitonta maahanmuuttoa

Italiassa pidetään parlamenttivaalit syyskuun 25. päivä. Vaalit on gallup-mittausten valossa voittamassa konservatiiviblokki ja pääministeriksi nousemassa Italian veljet -puolueen Giorgia Meloni.

Kahden kuvan yhdistelmä, jossa ovat Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Unkari lupaa muuttaa arvosteltuja lakejaan saadakseen jatkossakin EU-tukia

EU on evännyt Unkarilta tukia vedoten maan korruptioon sekä puutteisiin sen oikeusjärjestelmän ja median riippumattomuudessa. EU aloitti keväällä oikeusvaltioprosessin Unkaria vastaan.

Protesti Ateenassa heinäkuussa 2015.

Yhden aikakauden päätös koetaan tänään – Kreikka vapautuu EU:n taloussyynistä

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis iloitsi tiukan valvonnan päättymisestä. EU:n talouskomissaarin mukaan kyseessä on symbolisesti iso asia koko euroalueella.

Sadetakkiin pukeutunut jalankulkija kadulla.

Tutkijat löysivät keinon puhdistaa luonnosta ikuisina pidettyjä haitallisia kemikaaleja – Tukes: ei ratkaise ongelmaa, mutta voi minimoida tuhoja

Esimerkiksi vaatteissa ja paistinpannuissa käytetyt PFAS-yhdisteet ovat haitallisia luonnolle ja ihmisille. Tukesin ylitarkastajan mukaan niiden käyttöä pitäisi entisestään rajoittaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle