Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Roope Lipastin kolumni: Lempeät silmälasit auttaa ymmärtämään maailmaa paremmin

Meidän pitäisi pyrkiä löytämään ihmisten näkemyksistä hyvä ja käyttökelpoinen, kirjoittaa Roope Lipasti.

Runeberg-palkinto kirjailija Heikki Kännölle

Kännö onnistui nappaamaan arvostetun kirjallisuuspalkinnon toisella romaanillaan Sömnö.

Kaunokirjallisuuden Finlandian saa Olli Jalonen teoksesta Taivaanpallo

Jalonen saa Finlandia-palkinnon jo toisen kerran.

"Finndians," Nokia's rebirth, and fantasy tales vie for Finlandia literature prize

The 30,000-euro Finlandia Prize is the most prestigious literary award in Finland. The final candidates were announced on Friday.

Oululainen Pauliina Rauhala Finlandia-ehdokkaaksi

Finlandian voittaja julkistetaan 28. marraskuuta.

Kolmen auringon kokonaisuus viimein valmis – Löydä historia, kosmos ja avain uuteen tietoon

Kun Suomea rakennettiin ja uudistettiin 2000-luvulla laman jälkeen, syntyi Hämeenlinnassa idea ympäristötaideteoksista, joissa yhdistyisivät suuret linjat ajanlaskusta maailmankaikkeuteen ja QR-koodiin. Nyt valmistunut kokonaisuus muistuttaa vanhan kauppareitin varrella asuvia hämeenlinnalaisia pitkästä asutushistoriasta ja sijoittumisesta maailmankaikkeuteen.

Poika nimeltä O kasvaa pojasta mieheksi alla hämäläisen vaahterapuun

Olli Jalosen ja Hannu Matti Tyhtilän musiikkivetoinen näytelmä Miehiä ja ihmisiä heittää 17-vuotiaan lukiolaispojan koviin paikkoihin 1970-luvun alussa. On oltava mies eikä hiiri. Miehiä ja ihmisiä on kipeän koominen kasvutarina ”Pojasta nimeltä O”.

Olli Jalosen Miehiä ja ihmisiä kantaesitetään Hämeenlinnassa: "On haaste olla mies"

Miehiä ja ihmisiä saa kantaesityksensä Hämeenlinnan Teatterissa helmikuussa 2016. Kirja ja näytelmä kertovat 17-vuotiaan pojan elämästä kesällä 1972 Hämeenlinnassa. Olli Jalonen itse kertoo aikanaan Hämeenlinnassa toimineista merirosvoradioista.

Klikkijulkisuus rassaa kirjailijoita – henkilö kiinnostaa, ei kirja

Suomalaiset nykykirjailijat kertovat haastattelututkimuksessa kirjoittamisen olevan arkista aherrusta. Myös julkisuudesta on tullut olennainen osa kirjailijan ammattia.

Jussi Valtonen’s fourth novel cops Finlandia Prize

The prestigious Finlandia Prize for literature has been awarded to psychologist and novelist Jussi Valtonen for his title, “They know not what they do”. The winner was selected from six finalists by business leader and academic Professor Anne Brunila.

Moninkertainen Finlandia-ehdokas Olli Jalonen kritisoi palkintoa hetkeä ennen jakotilaisuutta

Neljättä kertaa Finlandia-ehdokkaana oleva hämeenlinnalaiskirjailija Olli Jalonen arvostelee yhteen kirjaan keskittyvää vuotuista huomiota. Jalosen mukaan Finlandia-palkinnon saama julkisuus nostaa esiin vain puoli tusinaa kirjaa ja jättää varjoonsa satoja muita.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinto jaetaan tänään

Kuusi kirjailijaa jännittää tänään, kuka heistä saa Finlandia-palkinnon.

Six novelists vie for Finland’s top fiction prize

None of the writers are well-known outside of Finland, nor have apparently published any works in English so far. The winner will be picked by "Finland’s most influential woman".

Finlandia-ehdokas Tommi Kinnunen äimistelee hullua vuotta

Kuusamolaistaustaisen kirjailijan esikoisromaani pääsi Finlandia-ehdokkaaksi. Uusi romaani on jo valmistumassa.

Finlandia-ehdokkaat – kirjallisuutta koko kansalle vai korkeakulttuuria?

Vuoden 2014 Finlandia-palkinnosta kisaa kuusi teosta. Finlandia-palkinnon voittanut teos päätyy helposti myyntilistan kärkeen, mutta onko Finlandia-kirjallisuus koko kansan huvia vai korkeampaa kulttuuria?

Tässä ovat tämän vuoden Finlandia-palkintoehdokkaat

Vuoden 2014 kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokasteokset ovat varsinaisia tiiliskiviä, useimmissa sivuja on viitisensataa tai yli. Kuuden ehdolla olevan romaanikirjailijan joukossa on kolme miestä ja kolme naista, esikoiskirjailijoita ja konkareita. Finlandia-palkinnon voittajan valitsee professori Anne Brunila 27.11.

Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä

Olli Jalonen on mielestäni kirjoittanut loistavan romaanin kesästä 1972. Hän on osannut liittää tuohon itsellenikin tärkeään aikaan sekä komiikkaa että tragiikkaa kuten hyvässä romaanissa pitääkin olla, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Kansakunnan laivan heiluttajat tuomittiin 1970-luvun alussa

Kirjailija Olli Jalonen kirjoittaa paljon Suomen poliittisesta ilmapiiristä vuonna 1972. Jalonen sanoo, että poliittiset mielipiteet olivat 70-luvulla vahvoja, mutta se oli sellainen kansan tapa ja kansanhuvi. Taustana oli, että 60-luvun lopulla vasemmisto oli noussut hyvin suureksi, ja sen jälkeen SMP sai kaksi vahvaa nousua. Nämä horjuttivat ikuisia totuuksia.

Olli Jalonen hyppää nuoruuden, kuvaputkitelkkarien ja korusähkeiden aikaan

Olli Jalosen uudessa romaanissa päähenkilö on seitsemäntoistavuotias nuorukainen, jonka päivät kuluvat peltifirmassa raavaiden miesten puuhia seuraten. Touhu on välillä kaoottista, mutta mielipiteet sitäkin varmempia.

Kirjailijaliitto palkitsi Olli Jalosen ja Tuula Kallioniemen

Palkinnot jaettiin Turun Kirjamessuilla ja ne ovat tunnustus koko kirjallisesta urasta.

Huumori on salakuljetusalus

Kirjan aika -festivaali Hämeenlinnassa pohtii, miten kirjailijat muuttuvat itse kirjallisuudeksi, minne tietokirja katosi, Venäjän roolia sekä kirjallista kameleonttia. Huumori ja runous ovat myös läsnä viikonvaihteen tapahtumassa.

Venuksen ylikulku on yhteinen kokemus kaikille

Hämeenlinnalainen kirjailija Olli Jalonen on kirjoittanut kirjoissaan usein Venuksen ylikulusta. Nyt "naapuri" tulee vihdoin kylään.

Riitta Jalosesta taiteilijaprofessori

Hämeenlinnalaiselle kirjailijalle Riitta Jaloselle on myönnetty ns. taiteilijaprofessoriapuraha, joka jaetaan erittäin ansioituneelle taiteenharjoittajalle. Apurahan saaja voi käyttää taiteilijaprofessorin nimikettä. Viisivuotinen kausi alkaa ensi vuonna.

Lahden kirjailijakokouksessa pohditaan kertomisen rajoja

Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa pohditaan tänä kesänä kirjailijan suhdetta kielen ja kertomisen rajoihin teemalla Kirjailija ja sanoin kuvaamaton.

Olli Jalonen Runeberg-palkintoehdokkaaksi

Hämeenlinnalainen kirjailija Olli Jalonen on ehdolla vuoden 2011 Runeberg-kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Hänen teoksensa Poikakirja on toinen palkintoa tavoittelevista romaaneista, muut ehdokkaat ovat novellikokoelmia, runoja tai esseeteoksia.

Elämää vain eikä riisiryynipuuroa

Kirjailija Olli Jalosen mukaan 60-luku kouli lapsistaan uutteran, työtä pelkäämättömän sukupolven. Ahveniston maauimala liittyy kiinteästi Ollin lapsuuteen. Elämässä on aina ryppyjä, kirjailija sanoo.

Aamun kirja 26.8. Olli Jalosen Poikakirja

Kirjoittaessaan pienen Ollin ensimmäisistä kouluvuosista 1960-luvun alussa, Olli Jalonen tulee samalla kuvanneeksi terävästi tuon ajan Suomen ilmapiiriä. Sodasta on parikymmentä vuotta ja sen laahus tuntuu vielä koulujen arvomaailmassa.

Taiteilija-apurahoja Kanta-Hämeeseen

Kaksi Hämeenlinnalaista kirjailijaa saa kirjallisuuden taiteilija-apurahaa ensi vuodesta lähtien.

Mari Mörölle viisivuotinen taiteilija-apuraha

Mikkeliläinen kirjailija Mari Mörö on saanut valtion viisivuotisen taiteilija-apurahan. Valtion kirjallisuustoimikunta jakoi vuoden 2011 alussa alkavan viisivuotisen apurahan seitsemälle muulle kirjailijalle sekä yhdelle kääntäjälle.

Kiireettömien kirjojen Top 10

Varo miestä, joka on lukenut vain yhden kirjan. Kirjaklassikot vain paranevat kerta kerralta - mikä on sinun suosikkisi? Täältä vinkit leppoisaan lukuhetkeen!

Olli Jalonen: 14 solmua Greenwichiin

Kirjailija Olli Jalonen on keksinyt huikean ajatusrakennelman kauan kirjoittamaansa romaaniin. Hän laittaa Grahamin, Islan, Petrin ja Karin matkaamaan tähtitieteilijä Edmond Halleyn kunniaksi järjestetyssä kilpailussa maailman ympäri. Säännöt ovat tiukat ja nelikon on kuljettava nollapituuspiiriä pitkin Greenwichistä Greenwichiin vuoden aikana siten kuin 1600-luvulla matkattiin. Varsinaiset kilpailijat ovat englantilainen Graham, joka on joukkueen kapteeni ja toisena jäsenenä suomalainen Petr. Avustajina ovat Grahamin vaimo Isla ja Petrin pikkuveli Kari.

Kirjamessujen raati palkitsi kalliolaisen legendan

Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto myönnettiin torstaina Helsingin kirjamessuilla kirjakauppias Kaarle Ervastille. Palkinnon arvo on 5 000 euroa.

Rata-autoilun SM-sarjaa ajettiin Jurvassa

Rata-autoilun kilpailukauden toiseksi viimeinen SM-viikonloppu ajettiin Jurvassa Botniaringin radalla sunnuntaina helteisissä oloissa.

Runeberg-palkinto jaossa taas

Vuosittainen Runeberg-palkinto jaetaan torstaina Porvoossa ansioituneelle kirjailijalle. Tänä vuonna ehdokkaina ovat Sofi Oksanen, Marjo Niemi, Robert Åsbacka, Olli Jalonen, Daniel Katz, Niina Repo, Marko Kitti ja Juhani Vähänen.

Runeberg-kirjallisuuspalkintoa tavoittelee kahdeksan ehdokasta

Runeberg-kirjallisuuspalkintoa tavoittelee tänä vuonna kahdeksan suomalaista teosta. Palkintoehdokkaisiin lukeutuu muun muassa Finlandia-palkintoehdokkaina olevat Sofi Oksasen romaani Puhdistus ja Olli Jalosen teos 14 solmua Greenwichiin. Ehdolla on myös Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2009 kirjallisuuspalkinnon saajaksi ehdolla oleva Robert Åsbackan Orgelbyggaren-teos (suom. Urkujenrakentaja).

Olli Jalonen on vedonlyöjien Finlandia-suosikki

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajasuosikki on tänä vuonna Olli Jalonen romaanillaan 14 solmua Greenwichiin, kertoo peliyhtiö Unibet.

Olli Jalonen Finlandia-ehdokkaaksi

Hämeenlinnalainen kirjailija Olli Jalonen ja teoksensa 14 solmua Greenwichiin on ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Jalonen on jo kerran palkittu Finlandia-palkinnolla Isäksi ja tyttäreksi -romaanistaan vuonna 1990.

Juha Seppälän uusin kirja Finlandia-ehdokkaana

Porilaiskirjailija Juha Seppälä on jälleen Finlandia-ehdokkaana. Seppälän tuorein teos kuvaa yksityisen ihmisen henkilökohtaisia valintoja ja kansainvälisen finanssimaailman ilmiöitä.

Finlandia-ehdokkaat julkistettiin

Tämän vuoden Finlandia-palkintoa tavoittelevat kuusi romaania on julkistettu. Ehdolla ovat Olli Jalosen 14 solmua Greenwichiin, Katri Lipsonin Kosmonautti, Arne Nevanlinnan Marie, Sofi Oksasen Puhdistus, Pirkko Saision Kohtuuttomuus ja Juha Seppälän Paholaisen haarukka.

Olli Jalonen: 14 solmua Greenwichiin

Olli Jalosen romaanin yhtenä suurena ajatuksena on, että maailma on edelleen yhtä iso ja tuntematon kuin ennenkin. Maailman suuruutta lähtee kokemaan ja mittamaan nelihenkinen seurue: Graham, hänen vaimonsa Isla, suomalainen Petr ja hänen veljensä Kari. He matkaavat Edmund Halleyn juhlavuoden kunniaksi oudossa kilpailussa maailman ympäri nolla pituuspiiriä myöten yhtä alkeellisin tavoin kuin 1700-luvulla.

Pirkanmaan kirjoituskilpailu hakee jälleen uusia kirjoittajia

Maineikas Pirkanmaan kirjoituskilpailu järjestetään tänä vuonna jo 57. kerran. Kilpailuun osallistuminen alkaa olla loppusuoralla, sillä tekstit tulee lähettää palkintolautakunnalle ensi loppuun mennessä.

Helsingin Sanomat palkitsi Henriikka Tavin

Helsinkiläinen Henriikka Tavi on saanut Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon esikoisrunokokoelmastaan Esim. Esa.

Olli Jalosen mukaan kirjailijan päätehtävä on pitää kieli elossa

Olli Jalonen sai Finlandia-palkinnon vuonna 1990.

Kirjailija löytää käyttövoimansa mielleyhtymistä

Kirjailijat ammentavat lapsuuden ja nuoruuden aistivoimaisista kokemuksista, sanoo kirjailijan luovasta prosessista väitöskirjan tehnyt kirjailija Olli Jalonen.

YLEltä valiojoukko dokumentteja Prix Italiaan

Kahdeksan ohjelmaa lähtee edustamaan Yleisradiota syyskuussa järjestettäville Prix Italia -festivaaleille. Valikoiman kantavana voimana ovat tv- ja radiodokumentit.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle