Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Venäjän presidentti Vladimir Putin TV-kameran näytöllä, johtaessaan videokonferenssin kautta puuteollisuuden kehitystä käsittelevää kokousta vieraillessaan Ustjanski-puukompleksissa Arkangelin alueella Venäjällä. 10. helmikuuta 2023.

Asiakirjavuoto: Venäjällä suunnitelma Moldovan itsenäisyyden horjuttamiseksi

Kremlin sisäpiiriläisen vuotama viisisivuinen asiakirja on tarkka kuvaus siitä, miten Venäjä aikoo horjuttaa Moldovan itsenäisyyttä.

MIelenosoittaja pitelee megafonia.

Venäjämieliset mielenosoittajat mahdollisesti maksettu paikalle – video kertoo, mistä Moldovan epävarmassa tilanteessa on kyse

Poliittisesti hajanaisessa Moldovassa pelätään Venäjän aggressioita. Asiantuntijat kuitenkin näkevät mahdollisen valeoperaation toteuttamisen hyvin vaikeana.

Punaiseen paitaan pukeutunut mies seisoo aurinkoisella Joensuun torilla.

Paniikinomainen pelko sodan leviämisestä Ukrainan naapuriin on hälvennyt, arvioi Moldovassa asuva Etyjin suomalaisasiatuntija

Ukrainan sodan vaikutukset tuntuvat maan naapurissa Moldovassa. Sota on tuonut maahan tuhansia pakolaisia ja vaikeuttanut Transnistrian konfliktin ratkaisemista.

Mika Mäkeläinen raportoi Chișinăun hautausmaalta

Yle Moldovassa: Venäjän hyökkäyksen uhka pelottaa – "Olemme askeleen päässä sodasta"

Transnistrian epämääräiset iskut ja tiedustelutiedot Venäjän aikeista pelottavat moldovalaisia. Sodan uhan takia monet moldovalaiset valmistautuvat pakenemaan ulkomaille.

Kartalla Moldovaan kuuluva Transnitrian alue Moldovan ja Ukrainan välissä.

Ukrainan naapurissa Moldovan Transnistriassa räjähti kolmessa paikassa – asiantuntija: On vaikea nähdä, mitä Venäjä tällä saavuttaisi

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes katsoo, että Venäjän vaikutusvalta Moldovasta yksipuolisesti itsenäistyneessä Transnistriassa ei ole sotilaallisesti vaarallista Ukrainalle.

Leninin patsas Tiraspolissa Transnistriassa.

Transnistriassa on kuultu useita räjähdyksiä hallintorakennusten lähellä, Venäjä väittää – lue, miksi Venäjä-mielinen alue haluaisi erota Moldovasta

Yksikään YK:n jäsenmaa ei tunnusta Transnistrian itsenäisyyttä. Venäjä pitää maassa sotilaita, joita se kutsuu rauhanturvaajiksi.

Sheriff Tiraspol järkytti Mestarien liigassa voittamalla Real Madridin.

Mysteerimaan seura on Mestarien liigan sensaatio – näin Sebastian Dahlström koki Transnistrian, jonne ulkoministeriö ei suosittele matkaamista

Jalkapallon miesten Mestarien liigan syksyn sensaatio tulee valtiosta, jota ei virallisesti ole olemassa. HJK:n Sebastian Dahlström vietti koronavuoden kuin pysähtyneessä ajassa Tiraspolissa, Moldovassa.

Sheriff Tiraspolin pelaajat juhlivat kentällä Real Madridin kaatoa.

Mestarien liigan sensaation taustalla on entinen neuvostoliittolaispoliisi ja hämärää rahaa – tällainen on Real Madridia nöyryyttänyt Sheriff Tiraspol

Sheriff Tiraspol Transnistriasta on ollut tällä kaudella jalkapallon Mestarien liigan sensaatiojoukkue, joka on voittanut molemmat ottelunsa. Transnistria on Moldovassa sijaitseva alue, joka on julistautunut itsenäiseksi.

PDM -puolueen mielenosoitus Chisinaun keskustassa.

Moldovassa vaihdettiin presidentti, jotta saataisiin hajotettua parlamentti, josta oli saatu päivää aiemmin kasaan hallitus

Moldovan jo liki neljä kuukautta jatkunut poliittinen kriisi syvenee. Hallituksesta ulos jätetyn puolueen kannattajat osoittivat mieltään sunnuntaina.

Kaksi naista kävelee vaalijulisteiden ohi talvisella kadulla.

Moldova käy parlamenttivaaleihin idän ja lännen välissä – Pääpuolueiden kamppailu voi silti olla vain suurta näytöstä

Euroopan köyhimmän maan politiikka on tiukasti yhden oligarkin otteessa, sanoo tutkija. Moldovasta tuli varoittava esimerkki EU:n itäisen kumppanuuden politiikalle.

Grafiikka

Moldovan ja Venäjän välit kiristyvät – Moldova vetää suurlähettiläänsä Moskovasta

Moldovan mukaan suurlähettilään kanssa käydään neuvotteluita siitä, miten Venäjän ja Moldovan välisiä suhteita hoidetaan jatkossa.

Dmitri Rogozin

Moldova ja Venäjä ajautuivat omituiseen kiistaan EU:n Venäjä-pakotteiden takia

Moldova julisti tänään Venäjän varapääministerin, Dmitri Rogozinin ei-toivotuksi henkilöksi. Taustalla on Rogozinin mönkään mennyt vierailu Moldovaan.

persikoita kerätään tiraspolissa transdnistriassa

Soditaanko seuraavaksi Transnistriassa?

Ukrainan sota on kiristänyt tilannetta myös Transnistriassa

Ulkolinja: Dnestr - syvä joki, yle tv1

Ulkolinja: Dnestr – syvä joki

Jännitys kiristyy nyt Moldovassa ja Transnistriassa.

Moldovalaiset osoittamassa mieltään.

Moldovassa suurin mielenosoitus miesmuistiin: Kymmenettuhannet vaativat presidentin eroa

Poliisi arvioi mielenosoittajien määräksi 35 000–40 000. Järjestäjien mukaan osanottajia oli kolme kertaa enemmän.

Petro Poroshenko.

Ukraina katkoo vanhoja sopimuksia Venäjän kanssa

Ukrainan parlamentti kumosi viisi yhteistyösopimusta. Joukossa on muun muassa sopimus Venäjän joukkojen kauttakulusta Moldovasta irrottautuneeseen Transnistriaan.

EGS.

Suomen kovin graffititaiteilija: En hae tästä jännitystä

Suomen kansainvälisesti menestynein graffititaiteilija EGS on nyt suositumpi kuin koskaan. Hän on myös ensimmäinen graffitimaalaaja, jolta Kansallisgalleria on ostanut teoksen kokoelmiinsa.

Venäjä näytti sotilaallista voimaansa harjoituksissa Transnistriassa

Venäjä on järjestänyt sotaharjoituksen Moldovasta irtautuneessa Transnistriassa, joka on yksi Venäjän jäätyneistä konflikteista.

Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Fillarireissu Helsingistä Odessaan, Mustanmeren poikki Georgiaan ja Itä-Turkista Istanbuliin on jalostunut kirjaksi saakka. Kirjallinen matka on kulkenut värikkäiden tunnemaisemien lisäksi myös syvälle alueen historiaan.

sotilaat istuvat sotilasajoneuvojen päällä

BBC: Ulkomaalaiset voivat liittyä Venäjän armeijaan – helpottaa venäläisyksiköiden sijoittamista ulkomaille

Aiemmin venäjän armeijaan ovat voineet liittyä vain Venäjän kansalaiset, tai henkilöt, jolla on ollut kansalaisoikeudet. Nyt riittää, kun on halu auttaa Venäjää ja kielitaito. Venäjän armeijan toiminta ulkomailla helpottuu ulkomaalaisten vapaaehtoisten myötä.

Ilkka Kanerva

Etyjin Kanerva: Itä-Ukrainan tilanne alkaa muistuttaa jäätynyttä konfliktia

"Pahasti tämä tilanne valitettavasti on siihen suuntaan kallellaan", Ilkka Kanerva sanoi Ykkösaamussa keskiviikkona. Ukrainassa aloitettiin tiistaina vuorokauden mittainen tulitauko. Vuorokausi tulee täyteen aamuyhdeksältä Suomen aikaa.

Näkökulma: Moldovan kivikkoinen tie kohti EU:ta

Jäätynyt konflikti estää Moldovan EU-haaveet, kirjoittaa Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Antti Kuronen.

Shakinpelaajia Chisinaun keskustassa Moldova

Moldovassa on sunnuntaina kohtalonvaalit

Sunnuntain parlamenttivaalit Moldovassa voivat ratkaista, jatkuuko maan lähestyminen EU:hun vai palaako se Venäjän vaikutuspiiriin.

Venäläinen Tupolev TU-160 -pommikone ilmassa

Venäjä irrottautuu tavanomaisten aseiden rajoitussopimuksesta

Sopimuksen tarkoituksena on ollut estää yllätyshyökkäykset. Sopimuksen merkitys on ollut vähäinen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Kartta ukraina Novorossija

"Viimeksi tsaarin aikana"- Mihin Putin piirtäisi Novorossijan rajat?

Novorossijan eli Uuden-Venäjän rajat maalaisivat Ukrainan maaperästä pois kolmanneksen. Yhtä lailla voisimme puhua Etelä-Suomesta saamelaisten maana, ihmettelee suomalaisprofessori.

Erkki Tuomioja.

Foreign Minister Tuomioja welcomes moves for humanitarian aid in Ukraine

Finnish Foreign Minister Erkki Tuomioja says he has actively been contacting his colleagues in the United Nations and the Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE). Tuomioja is looking to mobilise humanitarian aid following a proposal by Russia.

Erkki Tuomioja.

Tuomioja: Humanitaarinen apu Ukrainaan tervetullutta

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoo olleensa viime päivien aikana aktiivisesti yhteydessä kollegoihinsa sekä YK:hon ja Etyjiin Venäjän ehdottamaan humanitaariseen operaatioon liittyen.

Palava suuri kuoppa "Hell Hole" aavikolla Turkmenistanissa.

Lomamatka aavikolle – "Door to Hell" palaa edelleen

Kaveriporukka käy lomalla maissa, minne tavalliset turistit tuskin menevät. Heidän tavoitteensa on käydä paikoissa, jotka ihminen on tuhonnut, joko sosiaalisesti, taloudellisesti tai ekologisesti.

Moldova ratifioi EU-sopimuksen – Venäjä asetti tuontikiellon

Venäjä kieltää käsitellyn lihan tuonnin Moldovasta. EU pitää selvänä, että Venäjä kostaa Moldovalle sen päätöksen suuntautua länteen. Elintarvikkeet ovat Moldovan tärkeimpiä vientiartikkeleita. Venäjä-mielinen, Moldovaan kuuluva Transnistria puolestaan solmi sopimuksia Moskovan kanssa.

Moldova takavarikoi Venäjän varapääministeriltä Transnistriaa koskevan adressin

Moldovan ja Ukrainan rajalla sijaitsevan Transnistrian lainsäätäjät äänestivät Venäjään liittymisen puolesta huhtikuun puolivälissä. Alueen parlamentti hyväksyi esityksen yksimielisesti.

Polisiketju talon edessä.

Yle Odessassa: Liput ovat puolitangossa, tunnelma rauhallinen

Odessalaisten näkemykset perjantain tuhoisan tulipalon syistä vaihtelevat suuresti, kertoo Ylen toimittaja Erkka Mikkonen.

Ukraina Odessa

Ukraina: Odessan mellakoiden takana ulkomaalaiset tahot

Ukrainan viranomaisten mukaan maan syrjäytetyn presidentin tukijat ovat rahoittaneet levottomuuksien lietsojia.

AFP: Venäjä-mieliset aseistautuneet pampuilla Odessassa - kymmeniä loukkaantunut

Uutistoimisto AFP:n mukaan sadat Venäjä-mieliset hyökkäsivät Ukrainan yhtenäisyyttä kannattaneeseen mielenilmaukseen.

Moldovalaiset pääsevät EU-maihin ilman viisumia

Moldova pyrkii kovasti Euroopan unioniin ja uudistaa hallintoaan. EU on sopinut Moldovan kanssa viisumivapaudesta, joka astuu voimaan huomenna maanantaina.

Useita loukkaantui räjähdyksessä Etelä-Ukrainassa

Ukrainan nykyhallinnon kannattajien Odessan lähistölle pystyttämällä tarkastuspisteellä sattui räjähdys aamuyöllä.

Venäläisiä toimittajia lehdistökeskuksessa.

Putin: Suhde Suomeen on erittäin hyvä

Venäjän johtaja nosti suhteesta esiin Suomen riippuvuuden venäläisestä kaasusta.

Transnistrialaiset poliitikot äänestivät Venäjään liittymisen puolesta

Puolustusliitto Nato on ollut huolissaan Transnistriasta, jonka se uskoo pyrkivän osaksi Venäjää.

Sotaveteraani Simo Helminen

Ruusu sotaveteraanille

Venäjä-illan toinen tunti kirvoitti studiokeskustelijat useisiin aplodeihin. Loppuhuipennuksena linja-autonkuljettaja Gleb Simanov ojensi ruusun sotaveteraani Simo Helmiselle.

Jevgeni Ševtšuk

Transnistrian presidentti: Unelmoimme Venäjän yhteydestä

Moldova ja Transnistria kävivät sodan maaliskuusta 1992 heinäkuuhun 1992. Venäjän joukot päättivät sodan, ja niitä on edelleen Transnistriassa. Alue on yksipuolisesti julistautunut itsenäiseksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kokouksessa Kremlissä 31. maaliskuuta 2014

Putin: Ukrainan pitäisi muuttaa perustuslakiaan

Putin haluaa, että Ukraina myöntää suuremmat itsehallinto-oikeudet alueille, joissa asuu paljon etnisiä venäläisiä. Suurin osa venäläisistä ja venäjänkielisistä asuu Ukrainan itä- ja eteläosissa.

Valokuva Vladimir Putinista ja Barack Obamasta kättelemässä G20-kokouksessa Pietarissa syyskuussa 2013.

Putin soitti Obamalle

Suurvaltojen presidentit ovat keskustelleet Krimin kriisin laukaisemisesta. YK:n pääsihteeri puolestaan oli saanut kuulla, ettei Venäjä aio hyökätä Ukrainaan.

Venäläisjoukot valtaamassa ukrainalaista lentotukikohtaa Belbekin kaupungissa Sevastopolin lähistöllä.

Tiedustelulähteet: Venäjä koonnut valtavan sotavoiman Ukrainan rajalle

Yhdysvaltain tiedusteluelimet kertovat Venäjän tuoneen Ukrainan rajalle kymmeniä tuhansia sotilaita, jotka näyttävät olevan taisteluvalmiudessa. Asiantuntijoiden mukaan sotavoima riittäisi Itä-Ukrainan valtaamiseen.

Krimin niemimaan kartta.

Venäjä valtasi Feodosian tukikohdan – ukrainalaissotilaat vangeiksi

Ukrainan asevoimien eliittiyksikkö joutui Venäjän armeijan vangiksi. Nato kertoo Venäjän keskittäneen joukkojaan Ukrainan rajalle.

Leninin patsas nököttää parlamenttirakennuksen edessä Moldovan Tiraspolissa.

Nato on huolissaan Transnistriasta - Venäjä pitää joukkojensa määrää sopimusten mukaisena

Venäjä sanoo noudattavansa kansainvälisiä sopimuksia sotilaiden määrästä Ukrainan rajalla.

Pertti Forsström

Asiantuntija: Venäjä voi jatkaa Krimiltä Itä-Ukrainaan

Venäjä on varmaankin tyytyväinen Krimin tilanteeseen, mutta sillä on suunnitelmat valmiina, jos se tuntee tarvetta toimia myös muualla Ukrainassa, sanoo everstiluutnantti Pentti Forsström.

Leninin patsas nököttää parlamenttirakennuksen edessä Moldovan Tiraspolissa.

Vedomosti: Moldovan Transnistria haluaa liittyä Venäjään

Venäläisen taloussanomalehden Vedomostin mukaan itäeurooppalaisesta Moldovasta irrottautunut Transnistrian tasavalta toivoo Venäjän parlamentin muuttavan lainsäädäntöä siten, että Transnistria voisi liittyä Venäjään.

Maxim Fedorov

Krim ei ollut lahja Ukrainalle

Vuosien saatossa Krimin niemimaa on ehtinyt kuulua moneen valtioon, kunnes vuonna 1954 se liitettiin osaksi Ukrainan neuvostotasavaltaa. Venäjällä vallitsevan käsityksen mukaan alue on Hruštšovin lahja Ukrainalle. Asia ei ole näin yksiselitteinen, kirjoittaa Maxim Fedorov.

Astrid Thors

Etyjin vähemmistövaltuutettu Thors Ukrainasta: Jännittynyt tilanne

Astrid Thors kertoo, että Krimin alueparlamentin torstaiset toimet, joilla se yrittää ajaa alueen liittymistä Venäjään, saattavat nopeuttaa Ukrainan kriisiä.

Kerry syyttää Venäjää Moldovan painostamisesta

Venäjä pitää tiiviitä yhteyksiä Moldovan venäjänkieliseen väestöön, eikä ole lupauksistaan huolimatta vetänyt joukkojaan Moldovasta.

Mies tutkii sotamuistomerkkiä Chisinaun kaupungissa Transnistriassa.

Ukrainan jälkeen leimahtaa Transnistriassa?

Presidentti Martti Ahtisaaren kriisinhallintajärjestö CMI työskentelee Transnistriassa, joka on julistautunut itsenäiseksi Moldovasta. Virallisesti se kuuluu Moldovaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle