Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ukraina voitti soppakiistan

Ukraina voitti borssisodan, nyt Venäjä syyttää Ukrainaa muukalaisvihasta — tästä soppakiistassa on kyse

Unescon päätös luokitella borssikeitto ukrainalaiseksi kansallisaarteeksi raivostutti venäläiset.

Mäenpään työväentalo Punkalaitumella.

Työväentalot kartoitetaan koko Suomesta – taloista tehdään ehdotuksia Unescon maailmaperintölistalle

Suomessa on olemassa edelleen noin 300 työväentaloa, joista enemmistö on aktiivisessa käytössä.

Katikankanjoni virtaa syvällä notkelmassa Kauhajoella.

Kankaanpäähän suunnitellaan GEO-oppimiskeskusta

Oppimiskeskus edistää lähikuntien nuorten ympäristötietoisuutta ja mahdollistaa leirikoulujen järjestämisen. Se palvelee myös Geopark -alueen matkailijoita ja yrittäjiä.

Tyynen järvimaiseman keskellä kiemurtelee metsäinen kapea harju.

Salpausselän jääkauden muovaamat maisemat saivat Unesco Geopark -statuksen

Salpausselkä Geopark kuuluu nyt virallisesti YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon Geopark-ohjelmaan. Geologisesti arvokkaille alueille myönnettävästä tunnustuksesta toivotaan vetoapua mm. alueen matkailulle.

Veneiden rakentamista

Eurajoen kristillisen opiston veneenrakennuslinja vahvistaa asemaansa Unescon avulla – valmistumassa kymmenkunta limisaumaista venettä

Unesco lisäsi aineettoman kulttuuriperinnön listalleen limisaumaisen puuveneen viime vuoden lopulla. Eurajoella kyseisiä veneitä on rakennettu jo pitkään.

Verk av Maria Primatsjenko på Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo.

Ukraina yrittää pelastaa taideaarteensa ja maailmanperintökohteet – Venäjän joukot ovat jo tehneet peruuttamatonta tuhoa

Ukrainassa piilotetaan maalauksia kellareihin ja kääritään museoita piikkilankaan. Maan seitsemää kulttuuriperintökohdetta ei voi silti viedä maan alle.

Asuntovaunuja Pistohiekan leirintäalueella.

1970-luvun legendaarinen bileranta herätetään uudelleen henkiin – nyt vetonaulana ovat luonnonrauha ja saimaannorppa

Puumalan Pistohiekka uinui liki luonnontilaisena monta vuosikymmentä. Aiemmin nuorison bileistä tunnettu paikka halutaan nyt nostaa matkailukohteeksi etenkin luontoarvojen avulla.

Fax Factory -kahvilan omistajat Gaia Olmedo ja  Luca Palazzi Roomassa

Italiassa espresso kiskaistaan nopeasti pystybaarissa – nyt nuoret yrittäjät haluavat edistää hitaampaa kahvilakulttuuria

Italia hakee espressokahville YK:n kulttuurijärjestön myöntämää maailmanperintöstatusta. Italialaisille pikainen piipahdus lähikuppilassa on tärkeä osa kansallista identiteettiä.

Matkailu ajaa komodonvaraanin ahtaalle

Jättiläisvaraani houkuttelee satoja tuhansia turisteja Indonesian saarille – räjähtävä matkailu kutistaa maailman suurimman liskon asuinsijoja

Unescon mukaan Indonesian kunnianhimoinen matkailuhanke voi kutistaa Komodon kansallispuiston luontoalueita kolmannekseen.

kirjailija Jari Järvelä seisoo funkkistalo Kantolan edessä

Alvar Aallon Sunilan tie maailmanperintökohteeksi on pitkä – Kotkan kaupunki alkaa kuitenkin jo töihin, jotta haave Unescon listalle pääsystä toteutuisi

Kotkan kaupunki kunnostaa ensi vuonna Alvar Aallon suunnittelemaa entisen tehtaanjohtajan asuntoa ja kehittää Sunilan alueen matkailupalveluita. Pääsy Unescon listalle edellyttää alueen suojelua ja kunnossapitoa.

En träbåt under arbete på ett båtvarv.

Perinteinen limisaumainen puuvene on saanut paikan Unescon listalta – tunnustus tukee kulttuurihistoriallisen perinnön säilyttämistä

Aikaisemmin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalta löytyi Suomesta vain saunaperinne. Keskiviikkona sinne nimettiin myös kaustislainen viulunsoitto.

Kaustislaiset pelimannit soittavat viulujaan Kaustisen Pelimannitalolla.

Kaustislainen viulunsoitto on päässyt Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle – Kaustisen Pelimannitalolla oltiin tunnustuksesta kiitollisia: "Kuin maitovellissä kelluisi"

Tätä ennen listalla on ollut Suomesta vain saunakulttuuri. Listalle pääsyä pidetään tärkeänä tunnustuksena elävälle perinnölle.

Metsän läpi rakennetut pitkospuut, joille on tippunut kuusenneulasia. Kauempana penkki, jossa voi istua ja levätä

Unescon Geopark-neuvosto hyväksyi Salpausselkä Geoparkin hakemuksen

Kyseessä on Unescon myöntämä tunnustus alueelle, jossa on kansainvälisesti arvokkaita geologisia kohteita.

Saimaannorppa.

Metsähallituksen kyselyyn vastaajat haluavat norppasaariston Unescon maailmanperintökohteeksi – malminetsintää ja kaivostoimintaa vastustetaan

Metsähallituksen kyselyyn vastanneista 80 prosenttia kannatti norppasaariston hakemista Unescon maailmanperintökohteeksi.

Järvimaailma Saimaariumin toimitusjohtaja ja perustaja Kari-Matti Vuori.

Järvimaailma Saimaarium sai Pro Lappeenranta -mitalin – tarjoaa kaikenikäisille kiinnostavaa tietoa Saimaan järviluonnosta ja eliöstöstä

Perusteluissaan Pro Lappeenranta -mitalin saajalle Lappeenrannan Kilta toteaa, että Saimaarium on tehnyt tunnetuksi Saimaan ainutlaatuista järviluontoa ja sen ekologisia ja kulttuurisia merkityksiä.

Pitkospuut halkovat syksyistä suota.

Ovatko Etelä-Suomen maisemat Unesco-leiman arvoisia? Salpausselkä Geopark hakee paikkaa kansainvälisestä verkostosta

Unescon arviointitiimi tutustui Salpausselän maisemiin ja alueen kulttuurikohteisiin. Päätös Unescon Geopark-listalle pääsemisestä julkistetaan ensi keväänä.

Rauman kauppakeskuksen havainnekuva

Rauma arvioi uudelleen kauppakeskuksen maailmanperintövaikutuksia

Unescon maailmanperintökeskus pyysi kesäkuun paimenkirjeessään jopa Rauman kauppakeskushankkeen jäädyttämistä.

Rauman kauppakeskuksen havainnekuva

Ministeriö vastasi Unescolle Rauman kauppakeskuksesta: Suomen laki ei salli hankkeen jäädyttämistä

Unescon maailmanperintökeskus kehotti kesäkuussa Suomea keskeyttämään Vanhan Rauman kupeeseen suunnitellun Kanalinrannan kauppakeskushankkeen. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan luvan saanutta hanketta ei voi enää pysäyttää.

Malminetsintäyhtiö Mawsonin kevytkairauslaitetta huolletaan Natura-alueella Ylitorniolla 25.8.2015

Kansalaisaloite kaivostoiminnan rajoittamiseksi keräsi yli 50 000 allekirjoitusta – suojelua vaaditaan valtaville alueille

Saimaa ilman kaivoksia -yhdistyksen johtohenkilöiden kansalaisaloite vaatii massiivisten alueiden rauhoittamista kokonaan kaivostoiminnalta ja malminetsinnältä.

Seinäjoen Lakeuden risti ja Aallon kirjasto iltavalaistuksessa talvella.

Alvar Aalto -säätiö uskoo Seinäjoen kykyyn pitää huolta Aallon kohteista – "Sama linja saisi jatkua"

Seinäjoen Aalto-keskuksen naapuritontin rakentamisesta noussut kohu on saanut myös Alvar Aalto -säätiön osallistumaan keskusteluun. Säätiö pelkää rakentamisen häiritsevän Aallon kohteiden hakeutumista maailmanperintöluetteloon.

Seinäjoen kaupungintalo

Kansainvälinen arkkitehtijärjestö "syvästi huolissaan" Aalto-keskuksen ympäristön rakentamisesta Seinäjoella

Seinäjoen Sedun Kirkkokadun rakentamishanke on nyt nousseen kohun takia saanut myös kansainvälisen arkkitehtijärjestön ilmaisemaan huolensa Aalto-keskuksen ympäristön rakentamisesta.

Daintreen sademetsäalue on palautettu alkuperäiskansojen omistukseen

Arvokas sademetsä palautettiin alkuperäiskansojen omistukseen Australiassa

Queenslandin osavaltion ympäristöministerin mukaan metsän luovuttaminen hyvittää menneisyydessä tehdyt virheet.

yleiskuva

Saksalainen risteilyalus tuo 200 matkailijaa Raumalle

Risteilyalus on ankkuroituna päivän ajan, jolloin matkustajat pääsevät tutustumaan UNESCON maailmanperintökohteisiin.

Hanseatic Spirit -alus Vaasassa 29.9.2021

Ensimmäinen risteilyalus kahteen vuoteen saapuu tänään Vaasaan

Saksalainen risteilyalus m/s Hanseatic Spirit on matkalla Vaasaan parhaillaan. Alus on ankkuroituna päivän ajan, jolloin matkustajat pääsevät tutustumaan muun muassa UNESCON luonnonperintökohteeseen.

Rauman kauppakeskuksen havainnekuva

Rauman tulevan kauppakeskuksen vuokrasopimuksia tehdään jo – Unesco haluaisi vielä jäädyttää rakennusluvan

Rakennuttaja ei näe edellytyksiä luvan jäädyttämiselle. Se valmistautuu parhaillaan kauppakeskuksen rakentamiseen. Koronapandemia on kuitenkin viivästyttänyt vuokralaisten löytymistä.

Kolmen ristin kirkon sisätila Vuoksenniskalla

Suomalaisen arkkitehtuurin ylpeys rapistuu silmissä – nyt tyrkyllä olisi maailmanmaine, mutta omistaja pelkää sen jäävän haaveeksi: "Hävettää"

Alvar Aallon suunnittelema Kolmen ristin kirkko Imatralla on 12:n muun Aalto-kohteen kanssa tyrkyllä Unescon maailmanperintökohteeksi. Rahaa kirkon korjaamiseen ei tunnu löytyvän.

Saunojia.

Saunominen pääsi osaksi Unescon kulttuuriperintöä, mutta verottajan mukaan saunominen ei ole kulttuuria

Saunayrittäjä ja kulttuuriseteleitä tarjoava yritys toivovat Verohallinnolta selkeää kannanottoa siihen, voisiko saunominen päästä liikunta- tai kulttuuriedun piiriin.

Palkitus rivissä

Taisto Kainulainen sai Imatra-mitalin

Imatran kaupunki on tänään Imatra-päivänä palkinnut ansioituneita imatralaisia.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen Euran Kauttuan Ruukinpuistossa kesällä 2021.

Tiede- ja kulttuuriministeri pitää Vanhan Rauman kauppakeskusta koskevaa Unescon kirjelmää varoituksena: Pohdittava tarkkaan, mitä tehdään

Unesco on lähettänyt Suomen valtiolle monisivuisen moitekirjelmän kauppakeskuksen suunnittelusta. Se vaatii lisäselvityksiä ja arvioita kauppakeskuksen vaikutuksista Rauman kaupunkimiljööseen.

Turisteja kiikaroimassa Svedjehamnin näkötornissa Björkössä, Unescon maailmanperintökohteessa.

Kotimaanmatkailun superkesä toi ruuhkat myös Merenkurkun maailmanperintöalueelle – tarvittiin korona, että maankohoamisesta tuli matkailuvaltti

Kotimaanmatkailun superkesästä on saatu nauttia myös pohjalaismaakunnissa. Matkailijoita on riittänyt, paikoin on ollut ruuhkaa ja majoitukset täynnä. Myös pienet, erikoisemmat kohteet ja vähemmän tunnetut luontokohteet ovat kiinnostaneet.

Kaksi kivipatsasta tähtitaivaan alla.

Äänisen kalliopiirrokset, Chilen muumiot ja eurooppalaiset kylpyläkaupungit pääsivät maailmanperintölistalle – esittelyssä kymmenen kohdetta

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on lisännyt maailmanperintölistalleen 33 uutta kohdetta. Kulttuuri- ja luonnonperintökohteita eri puolilta maailmaa kokoavalla listalla on nyt yhteensä 1 153 paikkaa.

Lasinpuhaltaja Kaappo Lähdesmäki Osuuskunta Lasismin hytissä

Automaatio ja halpatuotanto tekivät lasinpuhalluksesta uhanalaista – nyt Suomi hakee katoavalle taidolle turvaa Unescosta

Suomi ajaa lasinpuhallusta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon muun muassa Saksan, Espanjan ja Ranskan kanssa. Tähän mennessä Suomi on saanut luetteloon vain saunomisen.

Rauman kauppakeskuksen havainnekuva

SK: Unesco haluaa jäädyttää Rauman kauppakeskuksen rakennusluvan toistaiseksi – pitkä moitekirjelmä suunnittelusta

Kauppakeskus on tulossa maailmanperintökohteisiin kuuluvan Vanhan Rauman kupeeseen. Kauppakeskuksen rakentamisesta on kiistelty Raumalla vuosia. Rakennusluvan se sai viime vuoden helmikuussa.

"Ei isoja laivoja" lukee mielenosoittajien kylteissä Venetsiassa.

Venetsia vältti joutumisen uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalle

Voimakkaasti kasvanut turismi on uhannut historiallisen kaupungin ekosysteemiä ja kulttuuriperintöä. Erityisesti kaupungin kanaaleihin päästetyt suuret risteilyalukset ovat herättäneet voimakasta vastustusta ja huolta.

Kolmiköytisen kalliomaalaus Ruokolahdella.

Saimaa Geopark on nyt myös virtuaalinen – materiaalia pääsee tutkimaan opastetaulujen kautta

Saimaa Geoparkilla on puhelinsovellus, jonka avulla voi tutustua esimerkiksi Saimaan alueen äänimaailmaan.

Nuottasaari Lappeenranta

Saimaa Geopark sai 100 000 euroa kulttuurimatkailun kehittämiseen – alueella on kymmeniä nähtävyyksiä, reittejä ja rakennuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Saimaa Geoparkille 100 000 euron avustuksen matkailuun liittyvien luonto-, kulttuuri- ja geokohteiden kehittämiseksi.

Lämmin merivesi vaurioittaa Ison valliriutan koralleja

Unesco haluaa luokitella Ison valliriutan vaarantuneeksi – Australia vastustaa henkeen ja vereen: "Poliittisesti motivoitunutta"

Australia on pitkään vastustanut arvokkaan turistikohteensa luokittelua vaarantuneeksi. Maa syyttää Unescon puheenjohtajamaata Kiinaa asian ajamisesta poliittisin motiivein. Ympäristöjärjestöjen mukaan syynä uudelle luokitukselle ovat kuitenkin Australian riittämättömät toimet.

Saimaannorppa rantakivellä

Saimaan norppasaaret halutaan Unesco-kohteeksi – nyt ideoita kerätään verkossa

Saimaan norppasaaristo nostettiin Unescon maailmanperintökohteiden aielistalle alkuvuodesta. Tittelin saaminen lisäisi todennäköisesti alueen arvostusta ja matkailua.

Punkaharju ilmakuva

Muinaisten kulkijoiden kalliomaalaukset ja jylhät maisemat saivat kansainvälisen tunnustuksen – Saimaalle odotetaan runsaasti turisteja

Muinaiset kulkijat jättivät muistoksi kymmeniä kalliomaalauksia eri puolille Saimaata. Näitä ja muita luonnon erikoisuuksia esitellään Saimaan Geoparkissa.

Maria Ressa istuu tuolissa. Hänellä on lyhyet mustat hiukset ja silmälasit. yllään punainen takki ja musta paita.

Filippiiniläinen journalisti Maria Ressa saa Unescon lehdistönvapauspalkinnon

Rappler-uutissivuston perustaja Maria Ressa on ollut presidentti Rodrigo Duterten hallinnon hampaissa arvosteltuaan Duterten brutaalia huumesotaa. Kolumbialaisen Guillermo Canon mukaan nimetty lehdistönvapauspalkinto jaetaan vuosittain.

retkeilijä katsoo järvimaisemaa korkealta kalliolta

Saimaa awarded UNESCO Geopark status

International recognition places the region among world-class nature tourism destinations.

retkeilijä katsoo järvimaisemaa korkealta kalliolta

Saimaalle Unescon Geopark -status – tunnustus nostaa alueen maailman merkittävimpien luontomatkailukohteiden joukkoon

Tunnettavuuden ja Unesco-statuksen uskotaan tuovan jo täksi kesäksi geopark-kohteisiin runsaasti uusia kävijöitä.

Palomiehet yrittävät sammuttaa Pöytävuoren kansallispuistossa riehuvaa maastopaloa.

Maastopalo riehuu Etelä-Afrikassa Unescon maailmanperintökohteen rinteillä – video näyttää miten tuli tuhosi Kapkaupungin yliopiston historiallisen kampuskirjaston

Maastopalo syttyi sunnuntaina kaupungin liepeillä sijaitsevassa Pöytävuoren kansallispuistossa. Tulipalo on vahingoittanut ihmisten koteja ja historiallisia rakennuksia.

al-nurin uusi moskeija, mosul, irak, unesco arkkitehtikilpailu, voittaja: Salah El Din Samir Hareed & team

Tältä näyttää Mosulin uusi keskusmoskeija, joka rakennetaan Isisin tuhoaman historiallisen moskeijan raunioille

Unescon arkkitehtuurikilpailun voittajatyön rakentaminen alkaa syksyllä.

Kaadettuja puunrunkoja pinossa Białowieżan kulttuuriperintömetsässä.

Puola uhkaa jatkaa hakkuita Białowieżan kulttuuriperintömetsässä

EU uhkaa Puolaa 100 000 euron päiväsakoilla, mikäli puunkaato jatkuu.

Radiovastaanotin työpöydällä.

Lauantai 13.2.2021 (radio)

Isis on vielä uhka Euroopassa, arvioi suojelupoliisi. Suomesta on löydetty yhteensä yli 50 000 koronatartuntaa. Maailmalla puhutaan korona-ahdistuksesta. Vesiputkien sulattaminen on ammattilaisten työtä. Lauantaina on vietetty Maailman radiopäivää. Sunnuntaina on aurinkoista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle